11 Minute de Paulo Coelho
(2003, Editura Humanitas)

Ultimul roman al lui Paulo Cohelo, adus de Humanitas în România la puţin timp după apariţia sa în occident, începe cu o frază surprizătoare – „A fost odată ca niciodată o prostituată pe nume Maria”. Într-o lume ideală, o asemenea alăturare de cuvinte, nu ar fi fost deloc neobişnuită. Dacă oricine are dreptul la o poveste, de ce nu şi o prostituată? Totuşi nu trăim într-o lume ideală... dar nici romanul lui Cohelo nu este aşa de surprinzător precum se doreşte. Şi poate tocmai aceea, „11 minute” este la urma urmei o poveste, un basm modern.

Prezentată chiar şi de Cohelo ca o carte care tratează un subiect „delicat, izbitor, şocant”, acest roman nu este chiar atât de departe de stilul care l-a consacrat pe autorul brazilian. O avem pe Maria, o tânără simplă dintr-un sat brazilian care descoperind lumea şi descoperindu-se pe sine ajunge la concluzia că dragostea este un lucru cumplit. Printr-un joc al sorţii, Maria ajunge din Rio de Janeiro la Geneva, unde destinul i se schimbă – ajungând de la visele de faimă şi bogăţie la prostituţie.

Dar aici se opreşte acel film dur şi înfiorător pe care-l întâlnim în atâtea reportaje şi articole – despre fetele ajunse fără voia lor prostituate pe meleaguri străine. Şi asta deoarece Maria alege într-un fel sau altul această meserie şi ajunge să o pratice în inima Elveţiei, într-unul dintre localurile „serioase” din Geneva. Aşa cum o spune şi Cohelo – „Elveţia era poate cea mai bună ţară din lume ca să lucrezi ca prostituată”, ba chiar – „era o profesie ca oricare alta”. Şi aici ar putea să fie una din cheile cărţii. Pentru că fiecare dintre noi este forţat să-şi vândă „trupul” în fiecare zi, fiecare dintre noi trebuie să nu-şi piardă sufletul în lupta pe care o duce zilnic... unii fiind într-un război mai dur decât alţii.

Astfel Maria ajunge să-i cunoască pe bărbaţi şi începe să se cunoască şi pe ea. Iar destinul îi este schimbat numai când face cunoştinţă cu un tânăr pictor. Acesta este cel care-i descoperă lumina personală, într-o cafenea aflată lângă vechiul drum de pelerinaj care duce la Compostela (oare este doar o întâmplare că primul roman al lui Cohelo a fost – „Pelerin la Compostela”?)

Întâlnirea cu pictorul o va arunca pe Maria într-o luptă greu de câştigat – între vise şi planuri, între ceva la ce tânjeşte şi ceva ce şi-a plănuit să aibă. Astfel va trebui să-şi înfrunte demonii personali şi pe aceeia ai lui Ralf. Iar toate acestea, în lumea imperfectă în care trăim, cu umbrele şi lumina ei, lume în care suntem datori să ne căutam povestea noastră, să învăţăm să ne cunoaştem, să ne urmărim fericirea, aşa cum încearcă şi Maria...

Un regal pentru cei care i-au îndrăgit pana lui Cohelo, o carte surprinzătoare pentru cei care doar acum îl descoperă, „11 minute” este la final o poveste care merită citită şi care va lăsa o urmă (fie ea cât de efemeră) în sufletul fiecarui cititor.