Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Arme De Foc
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
SORIN
Deschid acest topic pentru fanii armelor de foc. Nu e secret ca o parte dintre noi au avut sau inca mai au o experienta de tragere.

Aici se poate discuta despre tot: pusti, automate, pistoale si pana la tancuri si avioane.

Pentru inceput: AK contra M-urile americane !! Oare AK-47 a fost arma secreta in razboiul din Vietnam??

Va astept cu interes...

Sorin.

PS. Va urez o saptamana buna!
bubu
Pai din pacate singura arma cu, care am tras a fost o prastie.Sa speram ca sint cunascatori pe aici, e un subiect interesant.
Antont
Din cite am auzit eu M-urile au cam dat chix in Vietnam, mai ales in prima perioada a razboiului, deoarece nu erau proiectate sa reziste conditiilor extreme din jungla. Se blocau foarte des, dadeau rateuri, etc(din cauze de noroi, multa umezeala in aer, ploi care durau cu lunile, etc). Pe de alta parte armamentul rusesc e facut sa reziste unor conditii de clima aspre, specifice tarii lor(frig extrem, caldura, umezeala, etc). De altfel acest lucru a fost demonstrat cu prisosinta in cel de-al doilea razboi mondial(a se vedea campania din Rusia). Din cite stiu tancuri rusesti T-34 ramase din WW 2 au existat in serviciu chiar si in razboiul din Vietnam.
P.S.
Subiectul e foarte interesant si abia astept pareri avizate, deoarece eu nu ma prea pricep.
Am tras de citeva ori cu un revolver al unui prieten, acum citiva ani si mi-a placut foarte mult, desi nu mi s-a parut usor deloc sa nimeresc tinta, oricum e clar ca nu prea e ca in filme rofl.gif ...Am mai tras destul de des cu pusca cu aer comprimat, da' aia nu se pune la socoteala tongue.gif .
Si in incheiere o poza cu un pistol celebru, cu care mi-ar place sa trag odata sa vad cum e biggrin.gif .
user posted image
SORIN
Parca e de vanatoare de elefanti laugh.gif

Sorin.

SORIN
Salut prieteni !! Precum a spus si Ghostu tragerea cu pistolul necesita un antrenament special si mult exercitiu.

Nu seamana cu nimic cu ce suntem obisnuiti si sigur nu-i ca-n filme. Un instructor bun, multa rabdare, antrenament si o mana formata pot aduce la performante rezonabile. Aici nu ca si cu bicicleta..adata mers, mereu mers!! Spre deosebire de arme cu teava lunga, aici daca nu tragi mai mult de cateva luni, incepi totul aproape de la inceput. Sunt o multime de povestit, dar cu incetu.

Ia zi Ghost..mai tii minte cu ce ai tras, ce calibru, cate ai nimerit din cate, de la ce distanta si unde s-au concentrat loviturile?? Daca-mi spui am sa-ti explic ce e de facut si unde poti corecta.



Sorin.
Antont
QUOTE (SORIN @ Jan 12 2004, 04:26 PM)
Ia zi Ghost..mai tii minte cu ce ai tras, ce calibru, cate ai nimerit din cate, de la ce distanta si unde s-au concentrat loviturile?? Daca-mi spui am sa-ti explic ce e de facut si unde poti corecta.



Sorin.

Toata chestia s-a petrecut acum vreo sapte ani, si atunci eram chiar paralel de tot cu subiectul(nu ca acum nu as fi tongue.gif ), asa ca iti zic cam in mare ce si cum...Era un revolver cu butoias, cu 6 sau 7 camere(nu-mi amintesc exact), calibrul nu il stiu, dar era destul de mic in orice caz, nu stiu nici ce marca era deoarece nu scria nimic pe el. A, si teava destul de scurta comparativ cu restul armei. Toata distractia s-a petrecut pe cimp, departe de ochii si urechile lumii, si tinta consta intr-o cutie de pizza atirnata de un par de lemn. Am tras de la o distanta de 15-25 m cred, vreo 10 sau 12 focuri, din care am nimerit 2 (odata central dar in partea de sus, iar odata la marginea din dreapta a tintei). Oricum astea au fost printre ultimele si dupa ce ma apropiasem de tinta fata de distanta de la care pornisem initial. Ce stiu sigur ca am gresit e ca m-am enervat ca nu nimeream si am tras grabit. Restul ramine sa imi spui tu.
P.S.
Referitor la "rivalitatea" M-16(cred ca M-16 erau, nu?) si Ak-47 din Vietnam, au fost de vina si cauzele enumerate de mine pt blocarea M-urilor, sau era altceva? Din cite stiu eu se zice ca Ak-urile si-au facut datoria mult mai bine.
Lilith
Ador armele de foc , dar nu mi iau tocmai pt ca ma atrag prea mult sad.gif . In afara de armele alea de la scoala , cand mergeam la " trageri " ( asa se numeau , nu radeti ) nu cred ca am tras , alea cu alice biggrin.gif cine nimerea ce ??
Si am mai fost o data la o sala , trageam la tinte din alea normale albe ,destul de aproape , pusca batea cam stramb , i-am descoperit bataia si am ciuruit , dar erau prea aproape , ti-am spus si cred ca prastia copilariei si- a spus cuvantul .Asa ca , bubule , trebuie sa inveti repede si cu arma rofl.gif
As vrea tare mult sa mai merg la o sala de genul asta , cine stie unde e prin Bucuresti ?
Sorine ,tu tot vii cu bombe de- astea , sunt fomeie serioasa la casa mea rofl.gif
SORIN
Mai intai o salut pe Lilith si dupa, am sa-i raspund lui Ghostu !!

Asadar 'sefu'..ai tras cu un pistol de calibru mic, probabil 5.56 mm' ( 0.22 ) cel mai mic calibru standard folosit.

Butoiasul mult mai sigur ca a avut 6 locuri. Iar teava scurta ma duce sa gandesc ca a fost un model compact.

O cutie de pizza la 25.m' e exact ca o tinta umana medie la 35 de metri, tinta foarte greu de atins si pentru unul cu mult mai multa experienta decat tine. Si inca pt. prima oara??? huh.gif

Pt. a capata o notiune despre modul de tragere, se trag prima data 50 de gloante de la 6 metri, cand instructorul sta intr-o parte, aproape de tine la 90 de grade fata de directia in care tragi. Scopul e sa vada cum apesi pe tragaci...acesta trebuie " stors" incet si nu apasat brusc, ce aduce ca inclinarea tevii in jos. Cu pistolul e de ajuns o zecime de mm' inclinatie si ai ratat. Nu uita ca aici nu ai cele cinci puncte de sprijin la la arma lunga....ai doar doua..mainile.

Oricum pt. prima data 20% ochite/lovite de la asa o distanta si fara indrumare de specialisti, inseamna ca ai viitor...serios!!

Ca sa nu fac pe nebunu, n-am sa va spun la ce performante am ajuns eu, asa ca nici nu intrebati. Se poate ca si nici pistolul sa nu fi fost in conditii bune si impreuna cu lipsa de cunoastere a temei, ai terminat tragerea onorabil plus.

In legatura cu AK-47 si M-16 . In mare dupa umila mea parere M-urile sunt mult mai avantajoase decat Ak-urile....numar de piese, greutate, glont mult mai efectiv in mediu ud ( am sa explic alta data importanta ) numarul de anexe posibile si altele.

Boala acestor arme e nisipul...aici se bloceaza si devin doar niste simple bate. In schimb AK-ul are gloante cu masa mai mare, si putere de a patrunde mult mai mare. Avantaj si dezavantaj...daca pui la rand mai multi oameni, un glont 7.65 ai gaureste pe toti si-si continua drumul, pe cand un 5.56 ( M-16 ) se opreste-n primul , da-l face harcea parcea.

In Vietnam si mai ales in jungla 5.56 deviau la cea mai mica intalnire cu fauna corespunzatoare acelui loc. In schimb 7.65 reuseau sa treaca prin frunze sau ramuri, spargand-ule si continuand la tinta fara probleme.

Destul pt. acum....mai avem multe de discutat...daca va intereseaza !!

Sorin.
ypsilonalpha
He he ... eu tin cu Kalasnikoavele, nu de alta, dar e singura arma cu care am tras vreodata - in armata, normal. smile.gif Tin minte si acuma ca am scos 23 de puncte din 30 la tinta piept (8, 8, 7), da' macar erau bine grupate. Abia dupa aia am aflat unde trebuie sa ne uitam ca sa stim incotro are abaterea arma .. dar dupa aia nu prea au mai fost trageri.

In schimb, cu pistolul Carpati a fost tragedie, din 6 gloante in tinta silueta am nimerit fix 0 (zero), de-am crezut intii ca se defectase sistemul de tinte din poligon; nu se defectase rofl.gif eram eu berbec. Eh! ale tineretii valuri.
SORIN
Salut Ypsi!!

QUOTE
In schimb, cu pistolul Carpati a fost tragedie, din 6 gloante in tinta silueta am nimerit fix 0 (zero),


De la ce distanta?? Cu 7.65 ??

Sorin.
Antont
Sorin, mersi de info, jur ca habar nu aveam de ce mi-ai zis. Nici nu mi-as fi inchipuit ca tragerea cu pistolul se invata de la distanta de 6 m. Sa stii ca de asta ziceam ca mi-am dat seama ca nu e ca in filme, in momentul cind am tras ramasesem socat ca nu nimeresc nimic yikes.gif . Cind o sa mai am ocazia sa incerc o sa tin minte ce mi-ai zis. Oricum, senzatia si sunetul mi-au placut la nebunie.
De asemenea nu stiam de faza cu M-16 in Vietnam(ca fauna poate devia traiectoria glontului). Ziceai ceva de glont in mediu ud, treaba aia la ce se refera? De asemenea spune-mi te rog care e distanta la care arma respectiva e eficienta.
Edit, era sa uit:
QUOTE
Nu uita ca aici nu ai cele cinci puncte de sprijin la la arma lunga....ai doar doua..mainile.

La arma lunga care sint?
Miinile, umarul....?
ypsilonalpha
QUOTE (SORIN @ Jan 13 2004, 11:08 PM)
Salut Ypsi!!

QUOTE
In schimb, cu pistolul Carpati a fost tragedie, din 6 gloante in tinta silueta am nimerit fix 0 (zero),


De la ce distanta?? Cu 7.65 ??

Sorin.

Salut Sorin.

Da, era 7.65 si distanta era (culmea!) numai 10 metri.

Editare ulterioara: am si circumstante atenuante biggrin.gif fusese o tragere de noapte, prin martie sau aprilie parca, si cam rebegisem de frig pe/sub foile alea de cort ... nu-i de mirare ca mai toata compania a tras mizerabil atunci.
bdl
Sorine,
Eu consider akm-ul peste m-uri datorita calibrului, preciziei, fortei de strapungere si nu in ultimul rind fiabilitatii cu "f" mare.
O mecanica simpla si eficienta care se strica doar daca vrei sa o strici. Incidente rare si in general datorate proastei intretineri. iar cind zic prosta intretinere, ginditi-va la ce e mai rau.
Precizia ei e extraordinara pt o arma destinata trupei, nu trupelor speciale. Oricum, au scos si varianta de 5,65.Buna si aia.
E doar parerea mea, adica daca am de ales, aleg fara sa stau pe ginduri.
Ghost, m16a1 460m si m16a2 550m.
SORIN
Cele cinci puncte de sprijin la arma lunga sunt:

1. mana stanga ce sustine pusca din fata pe handguard.
2. aceasi mana sustine incarcatorul.
3. patul bagat in umar.
4. obrazul drept lipit de partea de sus a patului.
5. mana dreapta ce tine de maner.

Asta-i modul de sustinere a unei pusti.

QUOTE
Ziceai ceva de glont in mediu ud, treaba aia la ce se refera?


Scuze e expresie...m-am referit la mediu lichid huh.gif corpul fiind compus din 70% lichid. Acesta e mediul ce se ia in consideratie la balistica si munitii.

QUOTE
Oricum, au scos si varianta de 5,65.


BDL...e vorba de 5.56 ( nato ) la AK. 101, 103 sau 104 si ultima generatie de 5.45 ca AK-74. A luat cam mult timp pana rusii s-au dezmeticit rolleyes.gif o masinarie simpla si de incredere, cu un calibru mic, chiar ca fac din AK-74 o scula de nota zece.

Ca sa fiu mai explicit despre diferenta dintre cele doua calibre sau intre cele doua gloante:

7.62 ( AK ) e un glont cu mare masa, ce inpins cu mare putere penetreaza si zdrobeste cu mare putere orice parte sau organ din corp. Tocmai aici e problema...intra, face gaura, zdrobeste vre-un os si continua mai departe. De obicei daca nu atinge un organ vital, doar face o gaura si nu scoate inamicul din joc.

5.56 ( nato ) e un glont cu masa mult mai mica dar cu viteza mai mare si traiectoriu mai mare. La fel ca si 7.62 daca nu nimereste un organ vital, intra si iese mai departe. Diferenta e ca destul sa atinga un os ( pe care 7.62 l-ar sparge ) si-si schimba directia invartind-use prin corp si facand ferfenita totu-n drum.

Spre exemplu un 7.62 lovind osul din coapsa ( femur daca nu gresesc ) al rupe si iese in continuare. Daca artere nu a fost atinsa sunt sanse ca victima sa-si revina fara prea multe complicatii. Un 5.56 lovind femurul nu-ll sparge dar poate sa iasa prin stomac, spate sau chiar piept si gat. Si unl si altul sunt de belea, dar 5.56 face o belea mult mai mare.

Cam atat pana acum....

Sorin.

ps. sper ca am fost inteles...scuze de exprimare.
SORIN
QUOTE
Precizia ei e extraordinara pt o arma destinata trupei, nu trupelor speciale.


Dane..sant de acord cu multe dintre facilitatile AK. dar la precizie cam lasa de dorit fata de M-uri. Au trecut timpurile cand " galbenii" foloseau aceste arme tragand rafale in toate directiile. Azi campul de lupta se bazeaza pe minimum trageri si maximun lovituri.

Sa nu mai vorbesc de accesorii si lunete ce fact M-rile efective la distante de sute de metrii. Dupa cum am mai spus...singura boala a lor este nisipul. Dar si aici nu prea vad problema...cand arma iti e viata si sotia adoua, un adevarat soldat stie s-o aprecieze si sa aiba grija sa fie curata. Asta e o notiune de baza obligatorie.

Mai sunt unii ce zic ca patul din plastic se sparge foarte repede fata de patul de lemn al AK. Cel mai idiot argument posibil...vorbim de arme si nu de baroase.

Am avut in mana si una si alta si totusi aleg un M-16 A2 sau mai bine zis un M-4.

Uite mai jos:
SORIN
QUOTE
As vrea tare mult sa mai merg la o sala de genul asta , cine stie unde e prin Bucuresti


Buna Lilith smile.gif exista la Baneasa dar pretul e piperat de tot sad.gif .....cam 50.000 de lei o tragere cu 9 mm'. Eu platesc doar 8 centi cartusul, dar nu la Baneasa. Acolo duc o campanie de a indeparta clientii, in loc sa-i atraga. huh.gif

QUOTE
Sorine ,tu tot vii cu bombe de- astea , sunt fomeie serioasa la casa mea 


Am recunoscut ca-s plecat de acasa de mult rofl.gif se pare ca nu am leac.

Sorin.
unul
Singura data cand m-am apropiat de o arma a fost in armata. Desi am terminat stagiul militar cu gradul de sergent, nu am tras niciodata cu arma. Doar am tras de ea.Vreo patru luni am plimbat un AK 47. In ciclul doi de instructie am primit in grija un pistolet Carpati care nu a iesit din port pistol decat atunci cand l-am predat, ocazie cu care armurierul unitatii era sa faca infarct (!!!).
Apropo de AK-uri. Am citit o statistica din care reiese ca pana in 1995 au fost fabricate intr-un numar asa de mare, incat fiecarui locuitor al planetei i-ar reveni aproximativ 2,35 AK.
bdl
E prima oara cind aud in viata mea ca obrazul lipit deasupra patului e punct de sprijin. Sorine, fara suparare, asta nu e adevarat. Iar mina care sprijina incarcatorul, de fapt nu-l sprijina, ci trage de el in jos , in felul asta controlind miscarea de saltare a tevii dupa fiecare foc. Poate arata prin filme ca sprijina arma de incarcator, dar in practica mina stinga apuca incarcatorul(daca e destul de mare si se preteaza la asa ceva) si trage de el in jos.Si priza asta se foloseste numai cind arma e sprijinita cu teava de ceva .

5 45, am scris la viteza 5 65 , nici o chestie, vorbim de aceiasi marie.Rusii au scos varianta in 74, fiabila si eficienta.Americanii intre 65-67 au folosit in vietnam m16a1 adoptata deja oficial ca arma lor, cu rezultate dezastruase. Mizind pe faptul ca are o intretinere usoara si fara probleme, nu au trimis materiale de curatat armamentul.Rezultatul? Pierderi mari deoarece armele se blocau f des nu numai datorita mizeriei ci datorita calaminei rezultate. Lucru care la ak 47 nu prea o sa-l intilnesti.Si asta s-a intimplat datorita faptului ca au schimbat pulberea care o foloseau la 7 62 lor (produsa de DuPont ) cu pulbere granulata standard, care avea o ardere mult mai puternica. Alt rezultat nedorit a fost o presiune mai mare pe teava, ce a dus la cresterea cadentei de tragere in detrimentul preciziei si cu o uzura avansata in timp scurt.Abia prin 70 au remediat problema.

Iar cu 7 62 care face gaura, trece si gata, nu prea e asa. Ala e un caz fericit pe care il descrii acolo. Dar glontul ala are pe el santurile facute de ghinturi. Cind intra intr-un muschi, la viteza aia si rasucindu-se in jurul axei longitudinale, eu unul nu-l fericesc pe ala. Daca acel glont se destabilizeaza in aer si iese din axa de deplasare si se invirte pe lateral, dar isi continua traiectoria, scuza-ma, da si daca intra in muschiul miinii, cind iese de acolo, ia si bratul sau umarul cu el.Asta pt ca e 7 62 si are putere mult mai mare de penetrare la distanta mai mare decit cele de 5. 56 sau 5.45. Astea mici au putere de penetrare mai mare ca 7.62 doar la distante f scurte.Si acel glont are pe el o camasa de cupru, pt etanseizare pe teava, acea camasa se deterioreaza un pic pe teava, ramin si santurile alea, dar daca din intimplare loveste un os, crapa si se desprinde de pe glont,rezultatul fiind o rana urita rau de tot.Adica au interzis ei munitia cu crestaturi si alte chestii, da oricum glontul iese cu santuri pe el.

Acu exemplul ala cu femurul. Pai daca un glont loveste femurul si iese pe piept sau git, ala nu mai e glont, e bila de ping-pong. Un ricoseu cu o asemenea deviatie unghiulara nu e posibil decit pe suprafete tari(pietre, metale) , in nici un caz oase.

In ceea ce priveste precizia, daca fara dispozitive optice un tragator loveste cu ak 47 fara probleme o silueta umana la dist de 350-400 m , cred ca e o arma precisa.

Ca fapt divers, ak 47 este cea mai vinduta arma din lume, iar mecanismul interior a ramas practic acelasi de la inventarea ei.S-au adus tot felul de modificari la dispozitivele de ochire, la teava, dar mecanismul e acelasi.
Lilith
Sorine , o tragere ce inseamna , un cartus sau un incarcator ?
gio19ro
QUOTE (bdl @ Jan 15 2004, 12:54 AM)
Acu exemplul ala cu femurul. Pai daca un glont loveste femurul si iese pe piept sau git, ala nu mai e glont, e bila de ping-pong.

Poate ii anunti si pe aia ce au instrumentata cercetarile in cazul JF Kennedy.
SORIN
QUOTE
Sorine , o tragere ce inseamna , un cartus sau un incarcator ?


Un cartus sad.gif

Sorin.
SORIN
QUOTE
E prima oara cind aud in viata mea ca obrazul lipit deasupra patului e punct de sprijin. Sorine, fara suparare, asta nu e adevarat. Iar mina care sprijina incarcatorul, de fapt nu-l sprijina, ci trage de el in jos , in felul asta controlind miscarea de saltare a tevii dupa fiecare foc. Poate arata prin filme ca sprijina arma de incarcator, dar in practica mina stinga apuca incarcatorul(daca e destul de mare si se preteaza la asa ceva) si trage de el in jos.Si priza asta se foloseste numai cind arma e sprijinita cu teava de ceva .


Salut BDL!! Faptul ca n-ai auzit nu inseamna ca nu-i adevarat ( de la tine nu ma supar smile.gif ). Dar e tehnica de baza invatata din prima zii cand tii arma in mana si inca inainte de prima tragere. Daca tii incarcatorul cu mana pt. ce mai sunt facute handguard-urile din fata??

QUOTE
Mizind pe faptul ca are o intretinere usoara si fara probleme, nu au trimis materiale de curatat armamentul.Rezultatul? Pierderi mari deoarece armele se blocau f des nu numai datorita mizeriei ci datorita calaminei rezultate.


Or fii americanii dobitoci dar nici chiar asa...fiecare arma scoasa de pe linie vine cu scule de curatat bagate in magazia sin cadrul patului, facuta special pt. asa ceva. De fapt e mult mai usor sa cureti un m-16 decat orice alta arma, asa ca nu ai nevoie de prea multe scule....nici macar teava nu trebuie unsa, iar mecanismul nu rugineste asa repede. Ia multi ani de folosire pana dai jos stratul de protectie contra ruginii, iar in Vietnam au fos dotati toti cu scule noi noute.

QUOTE
Daca acel glont se destabilizeaza in aer si iese din axa de deplasare si se invirte pe lateral, dar isi continua traiectoria, scuza-ma, da si daca intra in muschiul miinii, cind iese de acolo, ia si bratul sau umarul cu el.


Aici e exact invers, in acest caz ( la peste 200 de metri ) glontul isi pierde puterea...gandeste ce tine glontul pe traiectorie dreapta. Am sa explic alta data, dar in mare e vorba doar de cazuri in care nr. de spirale nu corespunde greutatii glontului.

QUOTE
Asta pt ca e 7 62 si are putere mult mai mare de penetrare la distanta mai mare decit cele de 5. 56 sau 5.45.


Am o surpriza pt. tine in legatura cu 5.45.

Dar ma grabesc ca se termina pauza, asa ca te salut si comunicam diseara.

Sorin.

ps. nu uita poza de mai jos.


bdl
Pai Sorine, hai sa o luam metodic.

Salut BDL!! Faptul ca n-ai auzit nu inseamna ca nu-i adevarat ( de la tine nu ma supar ). Dar e tehnica de baza invatata din prima zii cand tii arma in mana si inca inainte de prima tragere. Daca tii incarcatorul cu mana pt. ce mai sunt facute handguard-urile din fata??
1 Priza clasica aproape in orice situatie e cu mina pe aparatoarea din fata.Asta cind teava nu este sprijinita pe nimic. Dar in momentul in care teava este sprijinita, atunci mina stinga ori tine incarcatorul si il "trage" in jos, imbunatatind stabilitatea armei pe timpul tragerii, sau mina stinga poate apuca gitul patului, la fel pt marirea stabilitatii.Sa nu spui ca trebuie arma tinuta de aparatoare si in situatia asta. Daca nu ma crezi, poti incerca practic.La asta m-am referit.Si eu vorbesc mai mult pt ak47, dar nici la celelalte nu sint diferente mari.
2 Iar referitor la obraz, eu am sustinut ca NU este punct de sprijin pt arma.Tu ai afirmat ca unul din cele 5 puncte de sprijin.Ca se lipeste de patul pustii, e cu totul alta treaba.Nu poti lua linia de ochire la o pusca cu pat fara sa lipesti obrazul de pat. In plus mai sint multe arme de asalt care au pat rabatabil metalic, la care nu prea atingi nimic cu obrazul, inclusiv varianta ak 47 cu pat metalic rabatabil.

Or fii americanii dobitoci dar nici chiar asa...fiecare arma scoasa de pe linie vine cu scule de curatat bagate in magazia sin cadrul patului, facuta special pt. asa ceva. De fapt e mult mai usor sa cureti un m-16 decat orice alta arma, asa ca nu ai nevoie de prea multe scule....nici macar teava nu trebuie unsa, iar mecanismul nu rugineste asa repede. Ia multi ani de folosire pana dai jos stratul de protectie contra ruginii, iar in Vietnam au fos dotati toti cu scule noi noute.
Uite aici:
1965 - 1967. Field reports from Vietnam began to look much more pessimistic. M16 rifles, issued to US troops in the Vietnam, severely jammed in combat, resulting in numerous casualties. There were some causes for malfunction. First of all, during the introduction of the new rifle and its ammunition into the service, US Army replaced originally specified Dupont IMR powder with standard ball powder, used in 7.62x51mm NATO ammunition. The ball powder produced much more fouling, that quickly jammed the actions of the M16 unless the gun was cleared well and often. This pitifully combined with the fact that the initial M16 rifles were promoted by the Colt as "low maintenance", so, for the sake of economy, no cleaning supplies were procured for new M16 rifles, and no weapon care training was conducted fro the troops. As a result, soldiers did not knew how to clean their rifles, and had no provisions for cleaning, and thing soon turned bad. To add the trouble, the ball powders also had a different pressure curve, so they produced higher pressures at the gas port, giving the rise to the rate of fire, and, thus, decreasing accuracy and increasing parts wear.
Stai sa bag si link-ul
http://world.guns.ru/assault/as18-e.htm

Aici e exact invers, in acest caz ( la peste 200 de metri ) glontul isi pierde puterea...gandeste ce tine glontul pe traiectorie dreapta. Am sa explic alta data, dar in mare e vorba doar de cazuri in care nr. de spirale nu corespunde greutatii glontului.
Eu ma refer la ak 47 care are efect omoritor si la 1500 de metri.Poate la m-uri se intimpla treaba asta, la ak-47 nu.Pina la 1500m e bine sa nu stai in fata lui.Normal pina acolo isi pastreaza stabilitatea pe traiectorie(adica se deplaseaza "longitudinal", fara anormalitati).Dar cind se intimpla, rotirilea alea anormale sint f periculoase.Normal ca mai pierde din puter4e, mai mult decit e normal, dar noi ne referim la distanta directa de tragere.Ori pina in distanta asta,te strapunge oricum ar zbura.
SORIN
QUOTE
Apropo de AK-uri. Am citit o statistica din care reiese ca pana in 1995 au fost fabricate intr-un numar asa de mare, incat fiecarui locuitor al planetei i-ar reveni aproximativ 2,35 AK.


Statistica facuta ar fi adevarata doar daca pupulatia planetei ar avea 40 mil. de locuitori. smile.gif Asa ca poti face calculul si ai sa vezi cate AK-uri au fost produse.

Sorin.
SORIN
QUOTE
In ceea ce priveste precizia, daca fara dispozitive optice un tragator loveste cu ak 47 fara probleme o silueta umana la dist de 350-400 m , cred ca e o arma precisa.


BDL....tu chiar crezi in ce ai scris aici??? Doar ca sa stiu ce sa fac in continuare...continui sau ma las pagubas. sad.gif

QUOTE
Dar in momentul in care teava este sprijinita, atunci mina stinga ori tine incarcatorul si il "trage" in jos, imbunatatind stabilitatea armei pe timpul tragerii, sau mina stinga poate apuca gitul patului, la fel pt marirea stabilitatii.Sa nu spui ca trebuie arma tinuta de aparatoare si in situatia asta.


In afara de armata romana ( nici pe asta n-o cred ) unde ai mai vazut ca se pune teava pe ceva?? blink.gif Deci daca nu ai la indemana un zid, gard sau bolovan nu esti in stare sa ochesti cum trebuie??

Te rog sa nu-mi mai citezi din site-uri rusesti ( sunt primii la asa ceva site-uri de arme )....traiesti printre americani si chiar asa crezi tu ca au facut economie cu accesoriile de curatat armele??? Chiar ca ma mir. Au cheltuit sute de miliarde de verzi, dar au facut economie la curatat armele laugh.gif Doar un site rusesc poate sustine asa ceva.

QUOTE
Eu ma refer la ak 47 care are efect omoritor si la 1500 de metri.Poate la m-uri se intimpla treaba asta, la ak-47 nu.Pina la 1500m e bine sa nu stai in fata lui.Normal pina acolo isi pastreaza stabilitatea pe traiectorie(adica se deplaseaza "longitudinal", fara anormalitati).Dar cind se intimpla, rotirilea alea anormale sint f periculoase.Normal ca mai pierde din puter4e, mai mult decit e normal, dar noi ne referim la distanta directa de tragere.Ori pina in distanta asta,te strapunge oricum ar zbura.


La Ak cand glontul incepe sa se rostogoleasca sau sa continue pe lateral, inseamna ca nici nu mai are putere sa zboare dapai inca sa strapunga si sa fie extrem de periculos.

Stii tu ceva de un glont care doar in momentul in care atinge, se rastoarna cu dosu inainte, dar e alta mincare de peste.

Daca rotirile sunt asa periculoase, de ce gloantele nu au fost concepute sa se roteasca in asa mod periculos?? Si inca odata...la AK. " LOVIRILE PLATE " EXISTA DOAR CAND GLONTUL NU MAI ARE ENERGIA DE A SE SUSTINE PE TRAIECTORIE.

Loviri plate exista doar la pistoale si alte arme ce pot trage din greseala o munitie de acelasi calibru dar necorespunzator din punct de vedere a relatiei greutate glont/ numar de spirala. Atat.

Cu bine....

Sorin.
Lilith
Aoleeeu, un cartus ? Pai eu daca ma duc nu ma satur cu una cu doua ...
SORIN
Da draga Lilith, asa e ...pofta vine cu trasul. Din pacate pretul e piperat rau de tot si cu cei 30.000 de posesori de arme din Buc. se pare ca si fac teancuri de bani. Oricum nu prea au proportie.

Iti doresc un super week-end!!

Sorin.
bdl
OK Sorine,
Ca tine sa fie. Oricum chifla cu obrazul punct de sprijin spune tot. hh.gif
SORIN
Daneeeeee, sper ca nu te ai suparat....n-am avut nici o intentie. smile.gif

Sorin.
bdl
Nu Sorine, stai linistit, nu vreau sa stric subiectul. Pt discutii tehnice despre balistica interioara si exterioara a unei arme de foc iti stau la dispozitie pe ym sau prin pm, n-are sens sa incepem cu detalii tehnice aici. thumb_yello.gif
Lilith
Un week-end placut si tie , Sorin !
Cand am sa ma duc in Bucuresti , am sa trec totusi pe la " 50 cartusul " si promit sa nu dau rau din picioare cand mi se termina banii si s-o tin cu MAI VREAAAAAAU yikes.gif (poate ma lasa gratis dupa cateva "ture " )
SORIN
Sigur gratis nu te lasa smile.gif dar daca se nimereste sa fim impreuna in Buc. eu platesc si instructia e pe gratis!!

Cu banii economisiti, mergem la o bere cu restul forumistilor dispusi!!

Sorin.
SORIN
QUOTE
Ziceai ceva de glont in mediu ud, treaba aia la ce se refera?


Salut !! Mi-am corectat expresie mai inainte..asa ce mediu lichid smile.gif Dupa cum se intelege din mesajele anterioare, un glont se comporta diferit la impact cu diferite mediuri. Am mai spus ca sunt concepute ca sa faca maxim ravagiu in mediu lichid, adica in corp viu ce e stiu ca e compus din 70% lichid.

Pt. a demonstra curiosilor cum si ce produc aceste gloante in corp, am facut niste incercari in medii lichide formate din un teanc de foi de ziar ( 8 cm' grosime ) inbibate in apa si apoi lipite una de alta. Acestea sunt echivalentul unui corp.

In acest teanc de foi ude sa trag un glont de 9 mm' si cartus de 19 mm' gen Black Talon de la distanta de 10 metri.

Am fotografiat gaura la intrare si la iesire, iar aici rezultatele:

La intrare...
SORIN
Si la iesire..
SORIN
Si acelasi glont de la aceasi distanta, dar in geam securit anti glont.
Antont
yikes.gif ...Nu-mi inchipuiam ca pot sa faca asa ravagii la iesire...
SORIN
Una dedicata special lui BDL smile.gif Ia zii Dane, cu astea ai pleca la razboi?? rofl.gif

bdl
Cam "decalibrate" fetele.
Tancheta aia de pe vremea razboiului troian arata mai bine. Nu vezi ca una are si riduri la fund?
Despre "ghinturi" ce sa mai vorbim, nu se mai cunosc de multa vreme. hh.gif
Hampu The Great
Disputa intre glontul 7.62x39K (utilizat de pistolul mitraliera AK47), si glontul 223Remington (5.6mm, utilizat de M-urile americane) a fost transata definitiv in favoarea celui de al doilea calibru cu ceva timp in urma.
Nu insist, dar ca ultim argument reiau o informatie reala dintr-un mesaj mai vechi postat aici: "ultimele variante ale Kalasnikovului sunt fabricate pe calibrul 5.6mm".

Va salut pe toti !!! Sunt Hampu The Great, vanator pasionat si foarte bun cunoscator al armelor de foc, si al munitiilor utilizate la vanatoare si la armele de autoaparare.

Glontul 223Remington nu este acel glont care isi schimba imediat directia atunci cand intalneste vreun os, asa cum s-a afirmat aici. Toata istoria asta, are de fapt la baza povestea glontului 22Long Rifle, sau 22Magnum (o varianta a primului), amandoua fiind gloante fara manta, care prin deformarea la impact a proiectilului, sau chiar fractionare, ar putea avea un astfel de comportament...
Este insa o abordare gresita pentru ca si glontul 7.62x39K (cunoscut si ca.311SB) poate da aceleasi efecte daca isi intilneste victima la o distanta la care nu mai are suficienta energie cinetica pentru a zdrobi osul lovit.

Cateva consideratii generale privind gloantele se impun la acest moment al discutiei.
Calibrul 7.62 despre care multi au vb. aici, si despre care cei mai multi au aflat odata cu satisfacerea stagiului militar practic nu exista !!!
Sau mai bine spus exista cateva sute de calibre diferite pentru proiectilele de diametrul 7.62.
Atunci cand vb. despre un calibru, de cele mai multe ori acesta are si un nume....Spre exemplu unul din cele mai cunoscute calibre se numeste: "30-06 Springfield" . Denumirea ascunde in ea urmatatoarele informatii: "30" reprezinta in fractiuni de toll dimensiunea proiectilului (intamlator 7.62), "06 Springfield" prescurtarea anului 1906, anul in care firma Springfield a inceput producerea acestui glont.
Per total insa atunci cand spui "30-06 Spr." denumesti automat un glont de o anumita forma, cu o anumita razanta, cu un proiectil de un anumit diametru, si cu o lungime a tubului bine precizata.
In ultimul secol in armureria mondiala se aplica mereu acest procedeu: se calculeaza mai intai glontul (forma, diametru, incarcatura, balistica etc.) si pe glontul respectiv se proiecteaza, sau se adapteaza carabina (arma) care urmeaza sa il foloseasca.

Daca credeti ca este interesant as putea continua....
mutulica
Ma bag si eu in seama, ref la disputa AK vs M.
ambele au avantaje si dezavantaje, iar disputa din vietnam a fost putin in favoarea ak-ului pt ca m-ul nu era suficient dezvoltat la ora aia

avantajele ak sunt date in mare masura de simplitatea de constructie a armei, care duce la o mult mai usoara depanare in caz de "avarie"
dezavantajul il da glontul mare si greu care cere un cartus mare, deci desi are putere de foc mai mare, ocupa mult spatiu, o cantitate mare de munitie e dificil de carat, iar datorita preciziei reduse la distante mari nu prea de folos. arma e f buna in conditii de guerilla (vietnam)

la m conditiile de proiectare au fost altele. din start glontul mai mic a fost impus de o doctrina care spunea ca un adversar ranit pe cimpul de lupta e mai avantajos decit un mort. pt ca cere spitalizare, cu toate costurile aferente, si contribuie la moralul opiniei publice inamice in defavoarea razboiului, pe cind un mort, e mort si gata, pe deasupra mai cere si razbunare...

plecind de aici, au venit si avantajele unei munitii mai mici, mai usoare, deci la aceeasi greutate mai multe "posibilitati"
cu surprindere s-a observat munitia mai mica are calitati tehnico-tactice superioare pe distante mai lungi (in cimp deschis)

dezavantajul principal la m-uri este complexitatea armei. prea multe piese in miscare creste numarul potential de probleme si scad fiabilitatea armei
Hampu The Great
Toate munitiile de razboi pornesc de la "doctrina" potrivit careia un ranit este mai costisitor pentru inamic decat un mort.
Gloantele de razboi sunt concepute pentru a ranii si pentru a strapunge blindaje, de aceea proiectilul are mantaua completa (full metal jacket sau pe scurt -FMJ).
Spre deosebire de ele gloantele de vanatoare au ca principal scop acela de a ucide cit mai repede, pentru a evita supunerea vanatului la chinuri inutile. Proiectilele gloantelor de vanatoare au din acest motiv o constructie mai speciala. Ele au fie mantaua intrerupta la cap (soft point- SF), fie segmentata (holow point cavity with cooper ball- HPC), fie au o cavitate practicata in miezul de plumb (hollow point boat tail-HPBT).
Rezultatul este ca glontul de vanatoare odata ajuns in corpul vanatului se deformeaza, pierzind forma aerodinamica, iar prin dubla lui miscarea de rotatie in jurul axei si de inaintare, provoaca dezordini importante in corpul animalului, grabind moartea acestuia.

Draga mutulica, eu nu am spus ca arma M-16 este superioara AK-ului.
Din acest punct de vedere sunt de aceiasi parere cu tine, AK-ul este mai simplu, mai ieftin si mai eficace.
Eu am spus , si sustin, ca glontul 7,62x39K este net inferior glontului 223Remington, si vad din postul tau ca si tu esti de accord cu asta.
SORIN
Salut Hampu Cel Mare smile.gif acelasi salut si lui Mutulica cu toate ca e mai vechi pe aici smile.gif

Noile AK.-uri sunt facute la 5.45 si nu 5.56 ca M-urile.

Singura boala a M-urilor e nisipul, in rest e cu mult superioara AK-ului...din toate punctele de vedere...ma refer la tipuri comparative.

Din punc de vedere al gloantelor, cel 5.45 facut de rusi are un efect mai mare decat 5.56 Nato...o bula de aer in cap care provoaca rasturnarea glontului la atingere, trasformand-ul intr-un fel de stea ninja.

Best regards....

Sorin.
mutulica
Suntem cam de aceeasi parere.
Sincer, ma pricep mai mult la arme de calibru mare si la rachete, decit la jucarioare cool.gif
SORIN
Cu placere as vrea sa invat ceva despre babane, ca am fost doar parasutist..la propriu si la figurat rofl.gif rofl.gif

Asteptam Mutulica smile.gif

Sorin.
mutulica
biggrin.gif ce te intereseaza? artilerie de cimp, antiaeriana?
SORIN
Ceva despre Galsheava Pi Sher ai??? roflmao.gif
ahaFara suparare, dar la armata m-au aruncat odata din avion si am cazut de doua ori rofl.gif rofl.gif

Despre ce vrei Mutulica...doar sa nu vina unii cu umbrela Bulgareasca rofl.gif

Sorin.
bdl
"Sunt Hampu The Great, vanator pasionat si foarte bun cunoscator al armelor de foc, si al munitiilor utilizate la vanatoare si la armele de autoaparare."
Hombre, cum se cheama tevile fara ghinturi? Am un lapsus.... wink.gif

"... amandoua fiind gloante fara manta...." La ce te referi cind spui manta?

"...Calibrul 7.62 despre care multi au vb. aici, si despre care cei mai multi au aflat odata cu satisfacerea stagiului militar practic nu exista !!! ...." Oare? Chiar asa prosti sa fie aia din toate armatele estice?
Te rog sa explici ce este calibrul.

"....Sau mai bine spus exista cateva sute de calibre diferite pentru proiectilele de diametrul 7.62...." hh.gif Fara suparare Hampule, asta se duce la perle.... rofl.gif

"...In ultimul secol in armureria mondiala se aplica mereu acest procedeu: se calculeaza mai intai glontul (forma, diametru, incarcatura, balistica etc.) si pe glontul respectiv se proiecteaza, sau se adapteaza carabina (arma) care urmeaza sa il foloseasca...."
Suna perfect, e ca si cum as vrea sa proiectez o masina si incep cu volanul....
As aprecia daca imi explici cum se calculeaza "balistica" daca nu ai alte elemente ci doar cele referirtoare la CARTUS (cind ai zis "incarcatura" banuiesc ca te-ai referit la incarcatura de pulbere, care e parte a cartusului, in nici un caz al glontului).
Si apropo de balistica, la care balistica te referi?

Mutulica
"... iar datorita preciziei reduse la distante mari nu prea de folos...."
Ce intelegi cind spui "distante mari" ? Cite cartuse ai tras cu akm-ul ?

"...cu surprindere s-a observat munitia mai mica are calitati tehnico-tactice superioare pe distante mai lungi (in cimp deschis)
..."
Ma refer la acel "cu surprindere". Nu exista asa ceva. Balistica e o stiinta. Nu merge pe supozitii. Se stia dinainte treaba asta. Dar conteaza scopul armei. In functie de asta se construieste o arma si in general tot armamentul. Nu dupa cartus... rofl.gif
Alta chestie. Zi-mi si mie citeva " calitati " tehnico-tactice...

Hampu
"...Gloantele de razboi sunt concepute pentru a ranii si pentru a strapunge blindaje, de aceea proiectilul are mantaua completa ..." Omule, ma multumesc cu prima perla, aia cu calibrele....

"...Rezultatul este ca glontul de vanatoare odata ajuns in corpul vanatului se deformeaza, pierzind forma aerodinamica, iar prin dubla lui miscarea de rotatie in jurul axei si de inaintare, provoaca dezordini importante in corpul animalului, grabind moartea acestuia...."
Omule, ala nu e glont de omorit, ala e de chinuit, pt ca daca nu a lovit un centru vital, a rana lasata de ce vorbesti tu acolo te chinuie extraordinar. Deci teoria aia e apa de ploaie. Si ca sa vorbim putin si de munitia de razboi, dreptul umanitar international INTERZICE folosirea munitie care are ca scop producerea INTENTIONATA de mutilari inutile... Asa ii puneau citeva striatii pe capul cartusului si rezolvau problema... La fel cum sint interzise baionetele cu striatii pe lama...






mutulica
Tevile fara ghinturi - lise

Culmea e ca se pleaca de la glont in f multe cazuri. mai precis de la ansamblul cartus (care include glontul si magazia de pulbere, capsa de ignitie). Cind se vorbeste de standardizare, in acest domeniu se vorbeste in genereal de calibru, si de camera de incarcare. Exista si munitia subcalibru - de tip sageata, dezvoltata in general pt calibre mari, dar care mai nou a aparut si la calibre mici.
Ca exemplu iti voi da celebra PSL dezvoltata dupa al doilea razboi mondial, si care folosea munitie 1906...
Cu cit arma poate trage mai multe tipuri de munitii, cu atit este mai folositoare. De remarcat pusca Galil dezvoltata in Israel, care putea trage vreo 38 de tipuri de munitii (cu aceeasi teava)

Balistica nu este o stiinta chiar exacta, ci bazata pe observatii empirice... Ca sa ajunga la concluzii inginerii fac o droaie de experimente si masuratori, si apoi incearca sa le incadreze in formule matematice. Zborul unui glont in aer depinde de enorm de multe variabile, printre care viteza vintului, viteza la gura tevii, densitatea aerului, etc Nu intotdeauna ceea ce se socoteste se si intimpla in poligon...



bdl
Mutulica,
Balistica este exacta, aia sint factori care influenteasza traiectoria glontului dupa ce a iesit de pe teava. Cind se calculeaza bataia unei arme se ia cazul ideal. Inginerii fac experimente dar dupa calcule si cind au prototipul armei in fata pe banc.Atunci vad ce mai trebuie si unde trebuie umblat.
Nu poti pleca numai de la glont.Trebuie sa tii cont de toate elementele pustii si de scopul ei final. Apreciezi si ce calibru vrei si ce caracteristici sa rezulte in final. Automat daca vrei precizie trebuie sa fi atent la lungimea tevii. Trebuie sa hotarasti clar ce fekl de pulbere folosesti, cu ce caracteristici de ardere si multe alte elemente.
Si in plus balistica e de doua feluri. Amindoua la fel de importante.
mutulica
Bdl,
te contrazic. O stiinta care se bazeaza atit de mult pe statistica este ... aproape exacta.
Ai dreptate, se tin cont de f multe lucruri, dar in general se merge pe standardizare, altfel iti ingropi armata.

Depinde mult de fabricant si de scop. Poate ca fabricantul sa fabrice o arma capabila sa traga munitia existenta pe piata, sau poate ca in tema de proiect sa fie luate in calcul ambele.
Este mult mai ieftin pt toata lumea sa fabrice arme noi care sa accepte munitia existenta.
In momentul in care se re-proiecteaza munitia se tin cont de citiva factori: calibru, dimensiunile cartusului, dimensiunile gulerului pt ghera extractoare. In rest, greutate, forma aerodinamica, tip de pulbere, materiale sunt supuse in permanenta modernizarilor.

Gindeste ca munitia si armele sunt ca si softul si hardware-ul la computere. merg mina in mina
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.