Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Conspiratiile
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2
mogaldeatza
Romanul , precum toata lumea stie din manualele de istorie, a fost din cele mai vechi timpuri in calea cotropitorilor, oropsit,
calcat in picioare, dar niciodata rapus. Pana aici suna bine, a aparut in momentul in care s-a impus teoria conspiratiei: toti sunt impotriva noastra, inclusiv cei ce ne conduc. Reactia fireasca ar fi fost una de eliminare a problemei, de actiune adica.
In realitate, in dulcele stil balcanic, ne plangem pe unde putem ca altii ne vor raul.
Respingem orice argument prin comparatie, pentru ca noi suntem cei mai napastuiti. Spaniolii au reusit sa treaca peste perioada similara cu a noastra, adica dictatura, refuzand sa dezgroape mortii, privind inainte si nu inapoi, vorba filmului cu manie wink.gif
Cum putem evolua/prospera, daca indeletnicirea constanta este denigrarea?
Toata energia creatoare se iroseste, populatiei i se induce ideea ca mai mult nu se poate momentan, dar momentanul asta de cand dureaza?
As vrea sa stiu si parerea voastra: Suntem victimele unei conspiratii universale?
nefertiti-old
Nu suntem victima nici unei conspiratii. E vorba doar despre o mare doza de ignoranta, prostie...spuneti-i cum vreti. Plus o coloana verticala care sta tot timpul indoita. N-am stiut aproape niciodata sa mergem mai departe fara sa cautam un tap ispasitor si fara sa ne plangem. Sigur ca asta e mai usor de facut, dar ne-a adus unde suntem acum. Sigur ca exista si unele circumstante care par sa ne fie potrivinice, dar prea ne-am obisnuit sa luam asta de buna.
De exemplu, de ce nu putem sa acumulam ceva mai mult in materie de civilizatie? Cine conspira ca noi sa scuipam pe strada, sa nu pastram curatenia, sa nu ne purtam frumos in societate, in general samd. E doar un exemplu ce poate sa para banal, dar e foarte important. Mai sunt multe de spus...ca sa ajungem acolo unde bate ideea ta. Dar e bine sa le luam pe rand. Si chiar ar fi interesanta discutia. Prea ne-am obisnuit sa ne plangem de mila si sa dam vina pe altii pentru ce nu suntem in stare sa facem.
mogaldeatza
Prima instanta de socializare o reprezinta familia. In cadrul ei copilul vede primele modele de comportament, asimileaza
normele de comportare sociala, etc. Ori de multe ori parintii ignora importanta rolului avut in formarea personalitatii copilului,
lasand aceasta sarcina in seama scolii. Scoala nu poate suplini absenta controlului familei asupra dezvoltarii si integrarii sociale a copilului. Trebuie tinut cont si de influenta celorlalti factori ce actioneaza asupra acestuia:mass-media, grupul de prieteni.
Asumarea responsabilitatii se invata de mic, incepand de la lucruri simple.
Poezia aceea hulita care incepe "Cand te duci seara la culcare...", nu e chiar atat de comunista, in fond mesajul este de a-ti analiza obiectiv actiunile, si de a gasi modalitati de rezolvare a problemelor.
nefertiti-old
Da, e un cerc vicios, dar odata si odata trebuie inceput de undeva.
mogaldeatza
In primul rand trebuie ca fiecare sa constientizeze faptul ca nu e-n codru si poate face ce vrea muschiu lui. O sa primesc probabil replica "Degeaba respect eu legea, daca altii nu o fac!", k da asa nu mai iesim in veci din rahat. Presiunea maselor, daca acestea sunt organizate, unite, motivate poate determina schimbari in sistem. Sa nu se inteleaga ca tind spre o societate perfecta, ideea e o utopie dovedita, dar spre una normala si prin asta inteleg una in care sa arunci hartia in cos si nu pe langa, ostentativ. Actiunea sa nu fie motivata de posibila sanctiune, ci de contiinta faptului ca gestul te reprezinta pe tine, ca persoana (era sa zic individ), dar si societatea careie ii apartii.
parpanghel
Nu exista stratificarea sociala necesara pentru asa ceva. Celebra 'clasa de mijloc' nu e bine definita, fiecare intelege din ea ce vrea. In vest apartenenta la clasa de mijloc presupune un anumit comportament si anumite tabu-uri.
nefertiti-old
Pai exact despre asta e vorba. Toate trebuie sa aiba un inceput. Si nu se va produce doar de la sine stratificarea asta, nu crezi?
parpanghel
Da si nu. Nucleele clasei de mijloc exista, dar sunt sistematic imprastiate. Cred ca in 14 ani au fost create atatea focare de adversitate intre oameni cate n-au fost create in SUA in 100 de ani.
nefertiti-old
Intr-o oarecare masura ai dreptate. Dar ne cam indepartam de subiect. Nu poti sa-mi spui ca e imposibil ca romanul sa ajunga sa constientizeze faptul ca merge intr-o directie gresita. Capacitate sa inteleaga are.
parpanghel
E o chestie legata de definirea notiunilor de 'corect' si 'gresit'. Ce nu corespunde propriilor interese e de obicei incadrat la 'gresit'. Interesul imediat e simplu de definit pentru multi. Cel mai indepartat sau cel ce presupune conexiuni multiple cauza-efect nu poate fi definit decat de foarte putini.
mogaldeatza
La noi, clasa de mijloc reprezentata de burghezie a disparut tocmai din pricina pericolului pe care il reprezenta. Burghezul traditional avea un intreg set de norme, un anume stil de viata a caror nerespectare atragea blamul sau chiar excluderea.
Comunismul a adus cu sine nivelarea, ignorand faptul ca "materia prima"era reprezentata de oameni. Mentalitatile s-au schimbat in rau pentru ca incepuse lupta pentru supravietuire fizica, dar mai ales morala.
Insa nimic nu bne impiedica acum sa incercam sa ne regasim. Da, este si va fi greu, dar trebuie sa gandim in perspectiva si mai ales sa actionam daca nu, mai bine emigram toti si vindem tara pe un dolar, ca tot se poarta.
mogaldeatza
QUOTE (parpanghel @ Jan 9 2004, 03:25 PM)
nu poate fi definit decat de foarte putini.

Iar acestia, prin fenomenul de difuziune pot sa transmita eficient mesajul.Nu cred ca toata populatia tarii e lovita in cap cu leuca.
nefertiti-old
Genul asta de renuntare - "asta e, nu putem schimba nimic" - ne-a facut sa stagnam atatia ani. Cei cativa care mai gandesc in perspectiva si care mai tin cont de anumite norme ar trebui sa faca ceva, sa le deschida mintile si celorlalti.
mogaldeatza
Da, si asta presupune accesul la canalele de informare a populatiei, precum si tenacitate pt ca rezultatele nu apar peste noapte.
Important este sa nu te lasi descurajat, sa lupti si mai ales sa crezi in ceea ce faci.
Suna un pic idealist stiu, dar parca prea ne-am invatat sa credem in nimic si sa ne asteptam resemnati soarta.
nefertiti-old
Treaba cu accesul la informare e inca foarte bgreu de realizat la noi. O data pentru ca mass-media se loveste de o gramada de piedici si nu poate oferi toate informatiile. Acea parte a mediei care vrea sa faca asta, normal. Iar partea care tine de informare personala e cu mai multe taisuri: unii nu au acces la mijloace de informare, iar altii s-au obisnuit sa traiasca fara.
mogaldeatza
Dovada stau ziarele "cumparate" care prezinta un anumit wink.gif gen de informatie, posturile TV care din ratiuni economice, sa le zicem asa servesc anumite interese. Ai dreptate, e greu, dar daca s-a reusit in vremea comunista sa se faca anumite lucruri considerate in mod oficial subversive, cred ca e posibil si acum.
Sau libertatea e mai grea decat dictatura?
nefertiti-old
De multe ori s-a dovedit ca libertatea e mult mai grea. Dar si mai interesanta. Asa ca...
calfa
Nu am acum timp sa despic in patru tema Conspiratiilor, si poate ca daca mi-as dedica toata viata acestui scop probabil ca tot ar mai fi ceva de spus, dar ...

... mi se pare esential sa fie amintit faptul ca exista de fapt mai multe teorii ale conspiratiei, care au diferite "elemente centrale" (diferite forme de viata extraterestre smile.gif , diferite organizatii esoterice wink.gif , "elitele" complexului financiar-militare-tehnologic, etc.), teorii care au in anumite privinte pareri complet opuse

... mi se pare ca acestor Conspiratii nu trebuie sa li se atribuie putere absoluta de a influenta evolutia omenirii in ansamblu si a fiecaruia dintre noi (factorii Complexitate, Interdependente si Intamplare fiind la fel de redutabili in lupta pentru "suprematie")

... mi se pare ca nici nu trebuie complet neglijata existenta acestor Conspiratii

Absolutizarea si neglijarea, cele doua atitudini extreme fata de Conspiratii sunt si cele care ajuta cel mai mult la un eventual "succes" al lor.

Pana la urma, Teoriile Conspiratiei sunt doar un factor al "razboiului total" al Manipularii, "razboi" cu foarte multi actori, si in care multi challengeri pot avea un cuvant de spus ...
mogaldeatza
Ideea e ca uneori ele reprezinta un pretext pentru pasivitate.
Daca tot nu depinde de mine, de ce sa ma zbat?
Manipulati suntem in fiecare zi sub diverse forme, dar depinde si de noi sa descoperim si sa evitam aceasta practica.
nefertiti-old
Sigur ca manipulare si conspiratii putem vedea la orice pas daca ne straduim ceva mai mult. Ele chiar exista, dar nu cred ca se aplica la acest subiect: romanii. La modul general, da, se poate vorbi mult despre asta.
parpanghel
Hmm... pentru ca persoana X sa se adreseze unei mase de oameni cu succes trebuie ca X sa stie exact ce ar vrea sa auda oamenii respectivi si ce nu. Daca va face prea multe afirmatii - tabu atunci tot punctul sau de vedere va fi respins.
Politicienii stiu asta, si de aceea prefera sa-si orienteze discursul spre ceea ce stiu ca place boborului.
Din pacate cei care vor sa schimbe actuala stare de lucruri nu prea stiu sa puna problema. Daca Y ii spune unui om : 'adevarul e asta, iar daca nu ma crezi esti prost', e clar ca omul va refuza sa asimileze informatia. Treaba de psihologie, valabila inclusiv in vest.
nefertiti-old
Corect, dar cei care pot influenta si in celalalt sens opinia publica, prefera sa taca, sa se lase asimilati de restul. De ce nu ies un pas mai in fata, sa incerce sa arate ca mai exista si alta latura a lucrurilor si, incet-incet, s-ar misca ceva. Dar e acea teama de a nu parea ridicol, de a nu te blama ceilalti. E o problema de asumare, care ne lipseste.
parpanghel
Pentru ca exista posibilitatea evadarii, adica a emigrarii. E bine ca exista, trebuie sa existe, dar fiecare persoana care pleaca face sa scada probabilitatea unei schimbari semnificative in viitorul apropiat.
calfa
Sa mai zic ceva, in continuarea ultimelor reactii.

Sigur, ca putem vorbi de pasivitate, pretexte, etc. Dar e si ceva real aici. Fiecare om luat in parte nu poate controla si influenta decat foarte putin in timp si spatiu (nu numai geografic, ci si spatiu "comunitar"). Prima idee care vine este "unirea fortelor", dar pana la urma nu ar conduce tot la o "conspiratie" (una opusa, stiti cam la fel cum "pentru fiecare expert poate fi gasit un expert egal si de sens contrar" wink.gif )

Nici ideea Manipularii nu trebuie absolutizata (cum nu trebuie nici neglijata).

Dar cred ca "impotriva" manipularii nu se poate face ceva decat tot "local" (spatio-temporal).

Pentru a fi in cea mai buna pozitie, cred ca e bine sa fii in stare sa o observi, sa fii in stare sa nu te lasi complet condus de propaganda, dar pe de alta parte sa nu te lasi condus de ideea ca manipularea iti distruge neaparat viata, sau pe a altora.

Lucrurile acestei vieti (manipularea, conspiratiile, propaganda, printre ele) trebuie luate drept ceea ce sunt. pentru asta trebuie sa stii sa exista, sa intelegi ce inseamna, sa accepti ca exista, si sa incerci sa echilibrezi balanta, "local".
parpanghel
Manipularea, propaganda, teoriile conspirationiste nu sunt intotdeauna negative. Devin negative in anumite conditii. Si sunt caracteristice intr-o masura mai mica sau mai mare fiecarui om. Cine n-a incercat sa manipuleze o persoana apropiata intr-un anume scop ? Cine n-a incercat sa-i creeze o imagine defavorabila unui adversar ? Foarte putini au reusit sa se abtina de la folosirea lor.
nefertiti-old
Toate astea, ca si multe altele, satu in firea omului si le face fara sa-si dea seama, de cele mai multe ori. Dar de aici si pana la a generaliza si a globaliza aceste actiuni e cale lunga. La nivel de natiuni, popoare, tari...ma rog, spatii geografice, sa le spunem, se intampla si asta. Dar, ca sa revenim de unde am pornit, nu sunt argumente care sa demonstreze ca asta se intampla cu romanii, cu Romania. E un pretext pentru starea jalnica in care singuri ne-am adus.
mogaldeatza

Poate este vorba si de o anumita stare de oboseala: grijile cotidiene
absenta perspectivelor, etc, ce favorizeaza manipularea.
Mai este si perceptia unei anume parti a electoratului asupra celor
alesi: "Decat sa votez unul nou, care vrea sa se imbogateasca, mai bine
il aleg tot pe actualul, asta macar e satul".
La conferinta de la Sinaia, s-a sustinut ideea continuarii reformelor,
chiar daca este an electoral.Oare isi vor asuma actulalii guvernanti
aplicarea acestora, cand se stie clar ca ele ar implica un efort suplimentar
din partea populatiei?
nefertiti-old
Ai cam alunecat spre ceea ce se discuta la "An electoral". wink.gif
mogaldeatza
Nu asta era ideea. A fost doar un exemplu.
Afrodita
Am vazut topicuri de genul asta pe mai multe forumuri romanesti..toata lumea e de acord ca prea ne-am lenevit , ca prea asteptam para malaiata in gura lu' natafleata...si totusi nimeni nu face nimic...sau fiecare face ce poate , dar doar referitor la persoana lui.
De exemplu eu: ca tot veni vorba de gunoaie si alte alea: m-am obisnuit sa arunc la cos sau intr-o punga sau chiar in poseta gunoaiele, resturile de mancare, etc ce se aduna mancand pe strada sau desfacand un ambalaj...Incerc sa-mi scot din cap complexele si prejudecatile si ce mai e rebut din vremea lu' ceasca..Incerc sa fiu o persoana open minded mai buna si mai intelegatoare pe zi ce trece...Si cu toate astea lumea din jurul meu nu se schimba..intrebarea mea: ce-as putea face mai mult de atat? Cum putem convinge o natie de oameni ca trebuie sa-si schimbe mentalitatea? Caci se pare ca asta e buba in topicul asta...Ca ne-am invatat sa dam vina pe altii pt esecuri , dar noi nu facem nimic sa avem si succese...
Deci, ce ar fi de facut? Ca sa iesim la oratorica in pietele oraselor nu ar sa duca nicaieri, decat, eventual la amenzi pt deranjarea ordinii publice...
Si inca ceva: vad ca multa lume e convinsa ca trebuie facuta o schimbare: ei bine, cum ii adunam pe astia multii ca sa schimbam intr-adevar ceva?
nefertiti-old
Un mic inceput cred ca ar fi daca am atrage atentia, fiecare in parte, celor care arunca mizerii pe jos, ca tot ai dat exemplul asta. Dar e valabil si pentru altele. De exemplu, eu urasc sa vad cersetori in mijloacele de transport in comun. Dar soferii nu le spun nimic, ii lasa sa urce, calatorii la fel. De ce? In schimb, comenteaza pe la colturi sau in barba, dar nu fac nimic. Niciodata nu o sa inteleg o asemenea atitudine. Si tot ei isi plang de mila.
Afrodita
O,doamne, despre cersetori cred ca as putea scrie o carte!! Daca i-as descrie pe toti care ii vad zilnic la metrou, la fiecare statie cate un altul, diferit si totusi acelasi...Aceleasi rugaciuni, aceeasi voce ce se vrea tanguitoare si totusi e aroganta, aceeasi privire ce se vrea umila insa, daca nu ii dai nici macar o mie de lei, te impunge cu mii de ace nevazute...Aceleasi zdrente si acelasi sictir existential care, intre noi fie vorba, i-a cuprins de mult si pe calatorii mijloacelor de transport in comun..
Cersetorii, da, sunt o problema mare..Chiar la jurnalul meu parca am scris o data ca ma uimesc cu indolenta si nesimtirea lor crasa..O femeie de vreo 23 ani cel mult, cu o fata alba, curata, cu parul lungut, relativ draguta, imbracata curat, cu un copil de cateva luni in mana si cu un carton in care spunea sa ajutam copilul bolnav de nu stiu ce anemie inchipuita...Si ma gandeam: oare nu ii e rusine sa cerseasca? Sa se foloseasca de acel copil nevinovat? De ce nu munceste? Si-ar putea gasi undeva de munca...Acelei femei nu i-am zis nimic, insa de multe ori ii bruschez pe toti cersetorii prefacuti si inchipuiti...Si lumea din jurul meu se uita siderata la mine si se mai gaseste cate unul sau chiar mai multi care ii cheama la ei sa le dea bani....
Ma gandesc ca daca nimeni nu le-ar mai da nici macar o mie de lei , atunci ei nu ar mai avea motive sa cerseasca...Insa cine sa faca asta?
P.S. ma refer la toti falsii bolnavi si batuti de soarta..Caci sunt unii care chiar nu au alta solutie...
nefertiti-old
Cum cine sa faca asta? Noi toti. Sau macar o mare parte dintre noi. Daca nu... toate astea vor continua la infinit. E vorba de vocea publicului, de opinia publica...am repetat asta de atatea ori incat... Sau ar mai fi o cale: aplicarea legii. Care exista, dar e ignorata. Daca nu se poate cu binele...
Afrodita
Pai iubita , eu tocmai de asta ziceam: ca vocea asta a majoritatii e atat de silentioasa incat nu se aude...Tocmai asta ziceam: cine sa nu le mai dea nik ?? Nu vezi ca daca sunt 20 oameni intr-un vagon de metrou, se trezeste cel putin unu care sa-i dea cersetorului cel putin 10 mii lei? eu de asta ziceam cine ce si cum sa faca...
Acuma , glumind putin: cred ca o spalare a creierelor ar fi buna in anumite situatii rofl.gif , cel putin cu romanii nostrii rofl.gif
nefertiti-old
Mai Afro, daca toti asteptam sa faca altii ce trebuie in locul nostru... atunci chiar ca singura solutie este aia spusa de tine. Si ne meritam soarta. Amin!
Afrodita
Pai eu ce am zis , iubita? Cum ii facem si pe altii sa-si dea seama ca tre' sa se schimbe si-n vorba si in port? (aolio, iar o dau in mistouri biggrin.gif)
Cum ii facem sa inteleaga ca gesturile lor cotidiene si modul lor plictisit si sictirit de-a gandi ne afecteaza pe toti in aceeasi masura si ne face sa stagnam? Cum convingi pe un daltonist ca rosu e chiar rosu si nu verde cum vede el?
eu asta caut: solutii practice, ca la vorbe suntem buni toti...Asa si eu pot da din gura si deshte pe tema asta 3 zile si 5 nopti, da' tot nu rezolv nimic daca nu gasesc o solutie si nu o aplic..Nu-i asa? mwah1.gif
(imi face placere sa discut cu tine smile.gif )
nefertiti-old
Stii ce cred eu? E mult mai comod sa astepte sa faca cineva o minune. Delasarea cred ca-i caracterizeaza pe romani. Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar asta e adevarul. Toti isi spun: pai de ce sa misc eu un deget? Lasa ca poate misca altii, ca oricum nu se schimba nimic.
Afrodita
Perfect adevarat!
Intrebare: cum ii "pacalim" sa fie mai activi? Sa iasa din delasarea si comoditatea asta caracteristica? Cum le demonstram ca de la "las' ca face altu'" trebuie sa treaca la "ia sa fac si io ceva"?
nefertiti-old
Pe langa faptul ca fiecare dintre noi ar trebui sa faca asta si sa dea astfel un exemplu, cred ca organizatiile civile ar putea da startul. Mai bine spus ar trebui sa o faca. Ma refer la ONG-uri, asociatii de tot felul samd. Asta si e rolul multora dintre ele. E drept ca si mass-media ar putea juca un rol important in chestia asta. Dar la noi goana dupa senzational anuleaza orice demers civic. Trist, dar adevarat.
mogaldeatza
Cel mai bine ar fi sa incepem cu apropiatii familia, prietenii, colegii de serviciu, etc. aplicand sistemul piramidal.
Efectul de contagiune e mai puternic decat se crede si in sens pozitiv.
Cred ca putem gasi mesajul potrivit chiar si pentru a-i convinge sa renunte la un lucru banal cum pare aruncatul gunoielor pe jos, scuza clasica fiind: "Ca de aia sunt platiti maturatorii".
Apoi, nu poti cere, daca nu sti ce. Ca ex:Patronul unei firme de taxi mi-a spus clar, ca angajatii care nu respecta cerintele impuse (politete, promtitudine, etc) is dati afara si m-a rugat ca pe viitor daca intalnesc un asemenea om din firma lui sa sun la nr de tel afisat pe orice masina de-a sa. Deasemenea, a facut un experiment in urma caruia angajatul care s-a comportat necorespunzator a fost concediat. Culmea, patronul este rom, dar stie ca daca nu multumeste clientul pierde afacerea.
Concluzia: trebuie sa invatam sa ne exercitam drepturile, lasand-o mai moale cu sentimentalismul.
Afrodita
QUOTE (mogaldeatza @ Jan 13 2004, 02:20 PM)
Concluzia:trebuie sa invatam sa ne exercitam drepturile, lasand-o mai moale cu
sentimentalismul.

O,DA!!! Aici pana si eu mai am mult de munca... sad.gif
Cat despre patronu' ala, numai de bine!!
Cat despre scuzele alea jalnice, alea tre' sa vedem cum le socatem din capete tuturor...
P.S. Am senzatia ca punem tara la cale rofl.gif Ca nastem o noua conspiratie rofl.gif
nefertiti-old
daca ar fi toate conspiratiile ca si asta... rofl.gif
nefertiti-old
Am scris cu litera micaaa, iar ma mustruluieste Mihai. hh.gif
iuli
Salut!

Ma roade o curiozitate... Fiindca unii au spus ca schimbarea poate incepe prin mobilizarea "civica", sunt curios care este ultima actiune de acest fel la care ati participat. Ma refer aici la o "demonstratie" (pentru/impotriva razboiului din Irak/Iugoslavia, etc.), voluntariat, etc.

Ca sa nu fiu acuzat de ipocrizie, ultima oara cand am facut ceva de felul asta pentru "societate" a fost acum un an sau doi, cand Pro-Democratia a lansat o initiativa legislativa privind votul uninominal, si am strans cateva semnaturi pe care le-am trimis prin posta. A trecut cam mult timp de atunci, recunosc... Si asta e un motiv pentru care lucrurile stagneaza.

Acuma realizez ca sunt cam "off-topic" fata de teoria conspiratiei, dar parca survine ca o continuare naturala la ultimele mesaje postate.
mogaldeatza
Ultima, a fost o actiune de ecologizare. Unii au inteles mesajul si s-au comportat ca atare, altii, mai smecheri wink.gif faceau bascalie.
Nu esti deloc OT, ultimele mesaje incercau sa arate ca nimeni nu conspira pt pierderea bunului simt al romanilor.
March
Extratereştrii se ascund pe net secret.gif laugh.gif
Blakut
Chestia e ca exista o gramada de fenomene naturale sua artificiale care acum pot fi confundate cu OZN-uri.

Cati dintre voi ati vazut un Iridium Flare? Si daca l-ati vedea ati sti7ce este? Dar statia spatiala? Stiati ca se vede in unele seri mai stralucitoare decat orice obiect de pe cerul noptii?
March
Dumnezeu a sabotat acceleratorul de particule de la Geneva ohmy.gif
March
"Laserul" lui Coandă, arma secretă a Romāniei rolleyes.gif
Marduk
Desi este doar o "poveste" ceva adevar exista. Cei mai buni fizicieni in domeniu, din Europa de est se afla in Romania, la Magurele. Probabil ca de aceea Romania a fost aleasa ca sediu pentru dezvoltarea celui mai puternic laser din lume.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.