Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Rugaciunea Broastei- Anthony De Mello
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
secunda
IUBIREA

-Domnule, prietenul meu nu s-a intors de pe campul de lupta. Va cer permisiunea sa ma duc sa-l caut.
- Iti interzic sa faci acest lucru, i-a raspuns ofiterul. Nu pot ingadui sa-ti risti viata pentu un om care probabil ca a murit.
Soldatul nu a ascultat insa ordinul, a plecat si o ora mai tarziu s-a intros , ranit de moarte, dar purtand in spate cadavrul prietenului sau.
Ofiterul era furios.:
- Ti-am spus ca a murit. Acum v-am pierdut pe amandoi. Spune-mi, a meritat sa te duci numai ca sa aduci un cadavru?
Muribundul a raspuns:
- O, da, domnule. Cand am ajuns la el, mai traia inca. Mi-a zis: " Jack, eram sigur ca vei veni dupa mine".


***

O fetita era pe punctul de a muri, suferind de o boala pe care o avusese si fratiorul ei in varsta de opt ani, dar care se refacuse.
Doctorul i-a spus baietelului:
- Numai o transfuzie din sangele tau o mai poate salva pe surioara ta. Esti gata sa-i dai ei sangele tau?
Ochii copilului s-au marit de teama. A ezitat o vreme, dupa care a spus:
- Bine, domnule doctor. Sunt gata sa o fac.
La o ora dupa transfuzie, copilul l-a intrebat pe doctor:
- Spuneti-mi, domnule doctor, cand o sa mor?
Abia atunci a inteles medicul spaima copilului. El intelesese ca nu poate salva viata surioarei sale decat dandu-i ei tot sangele sau.
secunda
Un discipol i-a spus Maestrului ca doreste sa renunte la lume mai presus de orice, dar familia sa il iubeste prea mult si nu-l lasa sa plece.
- Iubire? i-a raspuns Maestrul. Asta nu-i iubire. Asculta...
Dupa care i-a revelat un secret yoghin care il ajuta sa simuleze moartea. A doua zi, omul nostru parea complet mort, iar casa sa s- a umplut de vaiete si de tanguiri.
Atunci, Maestrul a intrat in casa si le-a spus membrilor familiei indoliate ca are puterea de a-l readuce la viata pe cel mort, daca cineva se ofera sa moara in locul lui. Exista vreun voluntar?
Spre uimirea "decedatului", fiecare membru al familiei sale a inceput sa aduca argumente, explicand de ce trebuie sa ramana in viata. Sotia sa a pus capat discutiei, sintetizand opinia generala a familiei:
- Nu-i nevoie ca cineva sa-i ia locul. Ne vom descurca si fara el.
TriRegnum
In ambele scrieri ale tale,secunda, putem observa IUBIREA; da este vorba de iubirea crestina.
Iubim pentru ca suntem particele infime din Absoluta Iubire, Iubirea Suprema, Fiinta care nu are incput si este iubire totala: Domnul Dumnezeul nostru.
La inceput ne arati acea dragoste frateasca dintre soldati; asa cum si Isus Cristos, Dumnezeu, si-a nimicit conditia sa Dumnezeiasca si s-a facut om, el din toata gloria sa unde ingerii ii cantau cantarea Sfant, s-a coborat in aceasta vale de lacrimi si si-a dovedit iubirea sa catre oameni dandu-si viata pentru noi, de aici putem vedea in fiecare om o particia de iubire din acea mare dragoste a lui Dumnezeu. Trebuie sa ne ajutam mereu unii pe altii(uneori iubirea cere sacrificare pana chiar si a vietii) asa cum insusi Dumnezeu a facut-o pentru noi si ne-a lasat acest exemplu demn de urmat de toti oamenii.(Sf. Theresa de Lisieux spunea "viata mea este iubirea" - fumoase cuvinte care concentreaza intreaga ei viata, concentreaza exemplul lui Cristos in toata amploarea lui).
La fel si baietelul care si-a dat "o parte din viata sa"(sangele sau) surorii sale bolnave pentru a o salva; asa cum Dumnezeu ne-a dat viata Sa, caci nmai prin El traim, El ne-a suflat viata ca si noi sa traim si sa-l iubim, sa-l iubim ca pe un prieten, nu ca pe un dictator - de frica. Si lui Isus i-a fost frica de moarte asemeni copilului care a intrebat doctorul "cand o sa mor?", si Isus a spus "sa treaca de la mine paharul acesta...", paharul cu amaraciune, dar si-a invins teama umana, caci a vrut sa fie limitat ca si noi, dar nelimitat in iubire.
Ai vazut, acel soldat i-a spus prietenului sau "eram sigur ca vei veni", iar fetita sigur i-a spus fratelui ei "stiam ca ma vei salva", asa si Dumnezeu doreste sa venim dupa El, sa-l urmam si sa-L "salvam"(ma refer aici sa avem viata vesnica impreuna cu El, caci doar de asta ne-a creat si asta doreste de la noi: sa traim vesnic alaturi de El). Asa ca si noi ar trebui sa ne exprimam iubirea si recunostinta catre El, Mantuitorul nostru, si sa-i aducem cantari de lauda in Psalmi si litanii. Fumos spune psalmistul "Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele tau pe tot pamantul" si chiar ingerii si sfintii lui din cer ii canta "Sfant, Sfant e Domnul Sabaot, pamantul, cerul este plin...e plin de marirea lui...", iar cand privim si vedem cate ne ofera putem si noi confirma ceea ce locuitorul cerurilor o spun. Asta imi aduce aminte de o cantare de multumire, e foarte frumoasa daca o traiesti si nu o spui numai cu buzele, ci si cu sfuletul: "Cat de marit e Domnul Sfant, in cer sus si pe pamant. O spun astrii cerului, o spune iarba campului, fiarele pamantului si apele marilor" - asa sa-i aducem multumire pentru marele dar al vietii ce ni l-a facut si pentru sangele ce si l-a varsat pentru noi.

Sa urmam cuvintele sale "Fiti Sfinti, caci eu Domnul Dumnezeul vostru sunt Sfant" si ca sa ajungem la desavarsirea de care spune El, sa urmam indemnul "Iubiti-va ca fratii precum eu v-am iubit pe voi"


Hai ca deja incep sa spun predici.
secunda
Trei adulti isi beau cafeaua de dimineata in bucatarie in timp ce copii se jucau pe podea. In timpul conversatiei cineva a intrebat ce ar face daca s-ar ivi un pericol brusc. Fiecare din cei trei a marturisit ca ar salva mai intai de toate viata copiilor.
Chiar in acel moment, valva vasului sub presiune a explodat, iar bucataria a fost invadata brusc de aburi fierbinti. Instantaneu, cei trei adulti au disparut ca prin farmec lasandu-i pe copii sa se joace in continuare pe jos.

***
La inmormantarea unui om foarte bogat, un strain amestecat prin multime plangea si se vaieta la fel de tare ca si cei apropiati. Preotul care oficia slujba s-a dus la el si l-a intrebat:
-Esti cumva ruda cu cel decedat?
-Nu.
-Atunci de ce plangi?
-De-aia.

Indiferent de ocazie, durerea serveste exclusiv egoului.

###
precizez, ceea ce scriu aici nu sunt povestirile mele, ci sunt din cartea Rugaciunea broastei de Anthony de Mello, traduse de Cristian Hanu.

"Cartile parintelui Anthony de Mello au fost scrise intr-un context multi- religios, pentru a-i ajuta pe credinciosii altor religii, pe agnostici si pe atei, in cautarea lor spirituala, nefiind in nici un caz manuale pentru credinciosii catolici pentru instruirea in doctrina sau dogma crestina. " (din prefata cartii)

"Exista un mare mister care face ca fiintele umane puse in fata Adevarului sa reactioneze cu ostilitate si cu teama, desi inima umana tanjeste dupa Adevar, singurul in care isi poate gasi libertatea si fericirea. De aceea, Maestrii Spirituali ai umanitatii, precum Buddha sau Iisus, au creat un instrument pentru a evita opozitia ascultatorilor lor: povestirea (parabola). Ei stiau foarte bine ca cele mai atragatoare cuvinte care exista in vocabularul uman sunt "a fost o data ca niciodata..." , caci te poti opune adevarului, dar este imposibil sa te impotrivesti unei povestiri. Vyasa, autorul Majabharatei, obisnuia sa afirma ca daca asculti cu atentie o poveste, nu vei mai fi niciodata acelasi, caci povestea isi va croi singura drum catre inima ta si va dobari barierele in calea divinului." ( Anthony de Mello-fragment din Avertisment )


secunda
Cand fabrica a ars din temelii, batranul ei proprietar a inceput sa se jeluiasca, plangandu-si pierderea.
-Tata, i-a spus fiul sau , de ce plangi? Ai uitat ca am vandut fabrica acum patru zile?
Instantaneu, lacrimile batranului i s-au uscat de pe fata.

###

O vanzatoare i-a vandut unui tanar o pereche de pantaloni viu colorati. Tanarul parea incantat de achizitia sa.
A doua zi, el s-a intors la magazin, spunand ca vrea sa returneze pantalonii, pe motiv ca:
-Prietenei mele nu-i plac!
O saptamana mai tarziu, el s-a intors din nou, numai zambet si a declarat ca vrea sa cumpere totusi pantalonii.
-Si-a schimbat prietena ta parerea? l-a intrebat vanzatoarea.
- Nu, i- a raspuns tanarul. Mi-am schimbat eu prietena.

###
Mama:
- Ce-i place prietenei tale la tine?
- E convinsa ca sunt frumos, plin de talent, destept si un bun dansator.
-Si tie ce-ti place la ea?
-Faptul ca e convinsa ca sunt frumos, plin de talent, destept si un bun dansator.
secunda
Doua prietene s-au intalnit dupa multi ani.
- Spune-mi, a intrebat una, ce s-a intamplat cu fiul tau?
-Cu fiul meu? Vai, bietul baiat! o oftat cealalta. A avut o casnicie cumplita. S-a insurat cu o fata care nu misca un deget in casa. Nu gateste, nu coase, nu spala si nu calca. Nu face decat sa doarma si sa citeasca in pat. Bietul baiat ii aduce pana si micul dejun la pat, daca-ti poti imagina!
-Groaznic ! Si cu fata ta, ce se mai aude?
-Ei, ea e cu totul altceva! S-a maritat cu un inger, nu cu un barbat. nu o lasa sa faca nimic in casa. I-a luat servitori care ii gatesc, ii cos, ii spala si ii calca. Si in fiecare dimineata, ii aduce micul dejun la pat, iti poti imagina? Draga de ea, nu trebuie sa faca nimic. Sta toata ziua in pat si citeste.

###

-Crezi ca ii vei putea oferi fiicei mele tot ce-si doreste? l- a intrebat tatal pe petitor.
-Cu siguranta, domnule. Spune ca nu ma doreste decat pe mine, i-a raspuns acesta.

Daca tot ce si-ar dori fata ar fi banii, nimeni nu ar considera ca il iubeste.
Oare de ce considera barbatul ca este vorba de iubire daca tot ce isi doreste fata este el?
secunda
Cand Robert, un pusti de 14 ani, s-a indragostit de vecina sa de aceeasi varsta, el si-a vandut toate lucrurile si si-a luat chiar o slujba temporara ca sa-i poate cumpara iubitei sale ceasul pe care si-l dorea. Parintii sai nu au fost de acord, dar l-au lasat in pace.
A sosit si ziua cea mare, dar Robert s-a intors de la magazin fara sa-si cheltuiasca banii. Iata care a fost explicatia lui:
-Am dus-o la bijutier, dar ea a spus ca de fapt, nu-si doreste cu adevarat ceasul. Si-ar fi dorit mai degraba alte lucruri, cum ar fi o bratara, un lantisor si un inel de aur.
In timp ce se plimba prin magazin incercand sa se hotarasca, mi-am adus aminte ce ne-a invatat dirigintele, cum ca inainte sa cumparam ceva trebuie sa ne hotaram de ce il dorim. Atunci mi-am dat seama ca nici eu nu o doream cu adevarat pe ea, asa ca am plecat.
secunda
Micutul a fost distrus cand si-a gasit broasca testoasa intinsa pe spate, nemiscata si moarta, langa lac.
Tatal sau a facut tot ce i-a stat in puteri ca sa-l consoleze:
-Nu plange, fiule. Ii vom face o inmormantare frumoasa doamnei Broaste Testoase. Ii vom face un sicriu frumos, pe care il vom imbrac in matase, dupa care il vom ruga pe gropar sa ii faca o piatra funerara, pe care sa scrie doamna Broasca Testoasa. Vom aduce apoi in fiecare zi flori proaspete la mormant, si vom face un mic gardulet in jurul lui.
Micutul s-a sters la ochi si a ascultat cu entuziasm noul proiect. Cand toate pregatirile au fost gata, s-a format cortegiul funerar, alcatuit din tata, mama, servitoarea casei si copilul. Cei patru s-au pus in miscare solemn, indreptandu-se catre lac, pentru a aduce corpul. Intre timp insa, broasca a disparut.
Subit, aceasta a aparut la suprafata lacului, inotand vesela. Micutul s-a uitat la ea, dezamagit, dupa care a spus:
-Haideti s-o omoram!

Nu de tine imi pasa mie,
Ci de fiorul pe care mi-l da faptul ca te iubesc.
secunda
O calugarita aflata in cautarea iluminarii a confectionat o statueta a lui Buddha si a acoperit-o cu o foaie subtire de aur. Statueta era foarte frumoasa si oriunde mergea, calugarita o lua cu ea.
Au trecut anii, iar calugarita, care a continuat sa poarte dupa ea statueta, s-a stabilit intr-un templu micut, in care existau foarte multe statuete ale lui Buddha, fiecare avand propriul ei altar.
Femeia ardea in fiecare zi tamaie in fata statuetei sale, dar, spre dezamagirea ei, a constatat ca o parte din fum se ducea si spre altarele din vecinatate.
De aceea, ea a confectionat o palnie din hartie, astfel incat fumul sa ajunga numai la Buddha al ei. Din pacate, nasul statuetei sale sa innnegrit din aceasta cauze, uratindu-se considerabil.
secunda
Friederich Wilhelm, imparatul Prusiei la inceputul secolului al XVIII-lea, era cunoscut pentru temperamentul sau aprins. Intre altele, nu-i placeau deloc ceremoniile. Se plimba deseori neinsotit pe strazile Berlinului si daca cineva il enerva, lucru care se intampla destul de frecvent, nu se sfia sa ii aplice cateva bastoane nefericitei victime.
Nu-i de mirare ca atunci cand il vedeau, oamenii o luau rapid la sanatoasa. Odata, Friederich se plimba ca de obicei, cand s-a intalnit nas in nas cu un berlinez. Acesta l-a recunoscut, dar era prea tarziu sa se ascunda.
- Hei, tu! Ce faci acolo? l-a intrebat Friederich
-Vreau sa intru in casa, Maiestate, i-a raspuns omul, speriat la culme.
-E casa ta?
-Nu, Maiestate.
-E casa unui prieten?
-Nu, Maiestate.
-Atunci de ce vrei sa intri in ea?
De data aceasta, omul s-a temut sa nu fie considerat un talhar. De aceea, a preferat sa masturiseasca adevarul.
-Ca sa va evit, Maiestate.
-De ce vrei sa ma eviti?
-Pentru ca ma tem de Maiestatea Voastra.
La care Friederich Wilhelm s-a inrosit la fata de furie. Prinzandu-l pe om de umar, el l-a scuturat bine si i-a strigat:
-Cum indraznesti sa te temi de mine?! Eu sunt imparatul tau. As trebui sa ma iubesti! Iubeste-ma, ticalosule! Iubeste-ma!
secunda
O femeie masiva a intrat fortand usa in biroul de stare civila.
-E adevarat ca mi-ai elibest acest certificat de casatorie cu Jacob Jacobson? a intrebat ea, trantind documentul pe masa.
Ofiterul de stare civila a cercetat documentul prin ochelarii sai grosi si a admis:-Da, doamna, cred ca da. De ce?
-Pentru ca a fugit! Ce ai de gand sa faci in aceasta directie?

###

Dupa o cearta pe cinste, sotul i-a spus sotiei pe un ton reconciliant:
-Oare de ce nu putem trai si noi in pace, precum cainii nostri, care nu se cearta niciodata?
-Nu se cearta, ce-i drept, dar ia leaga-i impreuna si vezi ce se intampla?!

###

O printesa araba si-a propus sa se marite cu unul din sclavii ei, de care era indragostita in secret. Nimic de ce i-a spus regeele nu a reusit sa-i schimbe hotararea. Mai mult, nici unul din consilierii regelui nu l-a putut invata pe aceste ce sa faca intr-o asemenea situatie.
In sfarsit, un batran si intelept hakim a aparut la curte, si auzind plangerea regelui, i-a spus:
-Maiestatea voastra nu a fost sfatuita corect, caci daca ii va interzice fetei sa se marite, aceasta o va respinge si se va simti si mai mult atrasa de sclav.
-Invata-ma atunci ce sa fac! s-a tanguit regele.
Hakimul i-a sugerat un plan de actiune.
Regele era destul de sceptic, dar si-a zis ca incercarea moarte n-are. A chemat-o pe fata si i-a spus:
-Dorec sa-ti pun la incercare iubirea fata de acest tanar. Te voi incuia intr-o camera mica, impreuna cu iubitul tau, timp de 30 de zile si 30 de nopti. Daca la sfarsitul perioadei vei mai dori sa te mariti cu el, poti considera ca ai consimtamantul meu.
Debordand de fericire, printesa si-a imbratisat tatal si a acceptat pe loc testul. Vreo doua zile, totul a mers bine, dar curand si-a facut aparitia plictiseala. Dupa numai o saptamana, fata tanjea disperata dupa alta companie, si fiecare cuvant al iubitului ei o exaspera. Dupa doua saptamani, prezenta lui o enerva atat de tare incat a inceput sa tipe si sa zgarie la usa, ca sa-i dea drumul. Cand in sfarsit a fost eliberata, ea s-a repezit la tatal ei si l-a imbratisat, fericita ca a scapat-o de barbatul pe care ajunsese sa-l deteste de moarte.

Separarea face traiul impreuna mai usor de suportat.
Daca sa pui distanta intre tine si celalalt, este greu sa faci cuplu cu cineva.
secunda
Invatatoarea a remarcat ca uul din copii din clasa ei este ganditor si retras.
-De ce esti ingrijorat?
-Din cauza parintilor mei, a raspuns micutul. Tata lucreaza toata ziua ca sa imi asigura haine si mancare si ca sa ma tine in cea mai buna scoala din oras. Mai mult, lucreaza si peste program, ca sa ma poate trimite la colegiu. Mama isi petrece toata ziua gatind , spaland, calcand si facand curat, astfel incat sa nu am nici un fel de griji.
-Atunci de ce esti ingrijorat?
-Ma intreb, daca cedeaza?

###

Profesoara de la scoala de duminica le-a spus copiilor ca le va scrie numele pe tabla. Dupa fiecare nume urma sa scrie acel lucru pentru care fiecare dintre ei se simtea recunoscator.
Un baietel se gandea intens. Cand i-a venit randul si numele i-a fost scris pe tabla, profesoara l-a intrebat ce sa scrie dupa el. Copilul a raspuns:
-Mama.
Dupa ce a scris acest cuvant, profesoara se pregatea sa treaca la copilul urmator, cand deodata, baietelul nostru a inceput sa se agite.
-Da? l-a intrebat profesoara.
-Va rog, stergeti MAMA si scrieti CAINE.

De ce nu?


###
Un barbat i-a oferit fetitei sale in varsta de 12 ani o anumita suma de bani daca accepta sa tunda iarba. Fetita s-a apucat cu mult sarg de treaba, si pana seara intreaga peluza era perfect tunsa, cu exceptia unui petic de iarba ramas intr-un colt.
Cand tatal i-a spus ca nu-i poate da banii, caci nu a respectat intelegerea, fetita i-a raspuns ca prefera sa uite de bani, dar nu este dispusa sa tunda si iarba din acel petic.
Curios sa afle de ce, tatal s-a dus sa verifice portiunea de gazon netunsa. Chiar in mijlocul ierbii se afla o broasca raioasa mare. Fetitei i se facuse mila de ea si a refuzat sa o striveasca cu masina de tuns iarba.

Oriunde exista iubire, exista si dezordine.
Ordinea perfecta ar face din aceasta lume un cimitir.
secunda
In jurul vorbitorului din coltul strazii s-a adunat o mica multime de oameni.
-Veniti la revolutie, le-a strigat acesta, si toata lumea va conduce limuzine negre. Haideti la revolutie si toata lumea va avea telefon in bucatarie. Porniti revolutia, si toata lumea va avea propria sa bucata de pamant.
Un barbat din multime a protestat:
-Eu nu vreau o limuzina neagra, nici telefon in bucatarie, nici o bucata de pamant.
-Hai la revolutie, i-a raspuns oratorul pe un ton aspru. O sa faci ce ti se spune, boule!

Daca doriti o lume perfecta, va trebui sa scapati mai intai de oameni.
secunda
Intr-o zi, Avraam a invitat un cersetor in cortul sau , la masa. Ca de obicei, inainte de masa a spus rugaciunea de multumire adresata lui Dumnezeu. Auzind de Dumnezeu, cersetorul a inceput sa-l blesteme in fel si chip, sustinand ca nu suporta sa auda numele lui.
Cuprins de indignare, Avraam l-a alungat pe blasfemiator.
Seara, cand se ruga, Dumnezeu i-a vorbit:
-Omul acela m-a blestemat si m-a vorbit de rau timp de 50 de ani, si totusi, eu i-am pus de mancare in farfurie in fiecare zi. Si tu, nu l-ai putut suporta macar o singura data?

###

Se spunea despre o batrana din sat ca vede aparitii divine. Preotul local a cerut dovezi privind autenticitatea acetora.
-Data viitaore cand iti va aparea Dumnezeu, i-a spus el, roaga-l sa-ti spuna acele pacate ale mele pe care nu le cunoaste decat el. O dovada mai clara nu poate exista.
Femeia s-a intors peste o luna si preotul a intrebat-o daca i-a mai aparut Dumnezeu. Ea i-a raspuns afirmativ.
-Si , i-ai pus intrebarea mea?
-Da.
- Si ce ti-a spus?
-Mi -a spus asa:"Spune-i preotului ca am uitat de pacatele lui".

Nu credeti ca este posibil
ca toate lucrurile oribile pe care le-ati facut
sa fi fost iertate de toate lumea,
cu exceptia voastra?



###
Baranii satului s-au adunat la sfat, impreuna cu abatele John Piticul.
In timp ce isi luau cina, un preot foarte batran si venerat s-a ridicat si a inceput sa-i serveasca. Ca sa nu-l deranjeze, nimeni nu a vrut sa accepte nici macar un pahar cu apa de la el, cu exceptia lui John Piticul.
Socati, ceilalti l-au apostrofat:
-Cum se face ca te-ai considerat vrednic sa accepti un serviciu din partea acelui om sfant?
John a raspuns:
- Pai atunci cand eu ii ofer cuiva un pahar cu apa, ma bucur cand accepta. De aceea, n-am vrut sa il intristez pe bietul om refuzandu-i bucuria de a-mi darui ceva.
secunda
Cand fetita in varsta de opt ani si-a cheltuit toate economiile ca sa-i cumpere mamei sale un cadou, mama s-a bucurat foarte mult, caci o mama casnica munceste de regula foarte mult, dar nu este apreciata pe masura.
Fetita parea sa fi inteles acest lucru, caci i-a spus:
-Mama, iti fac acest cadou pentru ca muncesti atat de mult si nimeni nu pare sa te aprecieze.
-Si tatal tau lucreaza din greu, a incercat sa-i explica ea.
-Stiu, dar el nu face atata caz ca tine.

###

Un batran pelerin se chinuia sa ajunga in muntii Himalaya. Era o noapte friguroasa, si dintr-o data a inceput sa ploua.
Hangiul la care a tras l-a intrebat cu mila:
-Cum ai sa reusesti sa ajungi acolo pe vremea aceasta, sarmane?
Omul a raspuns insa cu veselie:
-Inima mea a ajuns de mult, asa ca este usor ca restul corpului s-o urmeze.

###

Jeremiah era indragostit de o femeie foarte inalta. In fiecare seara o conducea acasa de la serviciu, tanjind in secret sa o sarute, dar era prea timid ca sa indrazneasca.
Intr-o noapte, si-a facut curaj.
-Imi dai voie sa te sarut?
Fata a fost de acord, dar cum Jeremiah era extrem de scund, cei doi au inceput sa caute ceva pe care el sa se poate catara. Au gasit o nicovala aruncata de cineva, care i-a permis lui Jeremiah sa atinga exact inaltimea necesara.
Dupa ce s-au mai plimbat o vreme, baiatul a intrebat-o:
-Scumpo, as putea sa te mai sarut o data?
-Nu, i-a raspuns ea. Ti-am dat un sarut. Este suficient pentru o seara.
-Atunci de ce naiba m-ai lasat sa car dupa mine nicovala?

Iubirea suporta povara, dar nu o simte!


secunda
Un calif din Bagdad pe nume Al-Mamun avea un superb cal arab. Un sef de trib, Omah, dorea sa cumpere calul, asa ca i-a oferit un mare numar de camile in schimbul lui. Al-Mamun nu dorea insa sa se desparta de animalul sau. Omah s-a enevat atat de tare incat s-a decis sa obtina animalul prin inselaciune.
Stiind ca Al-Mamun isi calareste calul pe un drum anume, el s-a asezat la marginea drumului deghizat intr-un cersetor foarte bolnav. Al-Mamun era un om cu inima buna; de aceea, cand a vazut cersetorul, el a descalecat si s-a oferit sa il duca pana la un serai.
-Vai! a strigat cersetorul. Nu am mancat nimic toata ziua, asa ca nu am energie sa ma ridic.
De aceea, Al-Mamun l-a ridicat pe brate si l-a asezat pe cal, cu intentia sa mearga pe jos, alaturi de el. De indata ce s-a vazut in sa, falsul cersetor a luat-o la galop, Al-Mamun alergand in urma lui si strigandu-i sa se opreasca. Dupa ce Omah a avansat suficient de mult pentru a se simti in siguranta, el s-a oprit si s-a intors:
-Mi-ai furat calul, i-a strigat Al-Mamun. Nu am decat o singura cerere sa-ti fac.
-Care? i-a raspuns Omah.
-Sa nu spui la nimeni cum ai intrat in posesia calului.
-De ce nu?
- Pentru ca va veni o zi in care un om cu adevarat bolnav va sta de-a lungul drumului, iar oamenii, stiind de trucul tau, vor trece mai departe si vor refuza sa-l ajute.
secunda
Era perioada cand trebuia sa inceapa musonul . Un om foarte batran sapa gauri in gradina sa.
-Ca faci? l-a intrebat vecinul sau.
-Plantez arbori de mango.
-Si te astepti sa mananci vreun fruct de mango din acesti copaci?
-Nu. Eu nu voi trai pana atunci, dar altii vor manca. Mi-am dat seama ieri ca toata viata m-am bucurat de fructele de mango din pomii plantati de altii. Mi-am propus sa imi arat in acest fel recunostinta.

###

Intr-o zi, Diogene statea la coltul strazii, razand ca scos din minti.
-De ce razi? l-a intrebat un trecator.
-Vezi piatra aia din mijlocul strazii? De cand am ajuns aici, in aceasta dimineata, zece oameni s-au impiedicat de ea si au injurat-o dar nici unul nu a ridicat-o pentru ca altii sa nu se mai impiedice de ea.

###
Un guru si-a intrebat discipolii cum pot deosebi momentul in care noaptea s-a sfarsit si ziua a inceput. Unul dintre ei a spus:
-Cand vezi un animal la distanta si poti spune daca este vorba de un cal sau de o vaca.
-Nu, a spus guru-ul .
-Cand vezi un copac la distanta si cand poti spune daca este vorba de un mango sau de un bananier.
-Gresit , a spus din nou guru-ul.
-Atunci cum? l-au intrebat discipolii.
-Cand poti privi fata unui om oarecare, recunoscand in el pe fratele tau. Daca nu poti face acest lucru, indiferent daca soarele este sus pe cer, pentru tine este inca noapte.


secunda
Un prieten a venit la faimosul eseist Charles Lamb si i-a spus:
- As vrea sa te prezint d-lui Cutare.
- Nu, multumesc, i-a raspuns Lamb. Nu-mi place acel om.
- Dar nici nu-l cunosti!
- Stiu. Tocmai asta nu-mi place la el, a conchis Lamb.

- Cand vine vorba de oameni, stiu ce-mi place.
- Vrei sa spui ca iti place ce stii!


###

Intreaga congregatie a ramas intrigata cand a constatat ca rainul ei dispare in fiecare saptamana cu o zi inainte de Sabat. Oamenii il suspectau ca se intalneste in secret cu Atotputernicul asa ca l-au pus pe unul dintre ei sa-l urmareasca.
Iata ce a vazut omul nostru: rabinul se deghiza in taran si ii slujea unei femei paralizate, o pagana, curatandu-i camera si pregatind pentru ea o masa de Sabat. Cand spionul s-a intors, membrii congregatiei l-au intrebat:
- Unde s-a dus rabinul? A urcat la cer?
- Nu, a raspuns omul. A urcat chiar mai sus.
secunda
Cand Earl Mountbatten, ultimul vicerege al Indiei, a anuntat ca nepotul sau, printul Philip s-a logodit cu printesa Elosabeta, Mahatma Ganhi i-a spus:
- Sunt incantat sa aflu ca nepotul tau se va insura cu viitoarea regina. As dori sa le ofer celor doi un dar de nunta, dar ce le-as putea oferi? Eu nu am nimic,
- Bine, dai ai masina de cusut, i-a spus viceregele. Coase-le ceva.
Gandhi le-a cusut o fata de masa, pe care Mountbatten i-a trimis-o printesei Elisabeta cu urmatoarea nota:"Puneti aceasta fata de masa sub cheie, in caseta cu bijuteriile coroanei"
...si tot el este cel care a facut celebra remarca:
"Britanicii trebuie sa plece din India in calitate de prieteni"

###

A fost odata un sufit batran care isi castiga existanta vanzand tot felul de fleacuri si vechituri. Oamenii credeau ca batranul nu are discernamant, caci accepta inclusiv monedele false, fara sa protesteze. La fel, daca acestia ii spuneai ca au platit deja, desi nu o facusera, el ii credea pe cuvant.
Inainte sa moara, batranul si-a ridicat ochii spre cei si a spus:
-O, Allah! Am acceptat multe monede false de la oameni, dar nu i-am judecat nici macar o singura clipa in inima mea. M-am gandit ca nu stiu ce fac, Ma aflu acum in fata ta, eu insumi o moneda falsa. Te rog, nu ma judeca!
Atunci , din cer s-a auzit o Voce care i-a spus:
-Cum crezi ca este posibil sa judeci pe cineva care nu a judecat niciodata pe altii?

Multi pot face fapte de iubire.
Putini sunt insa cei care pot gandi ganduri de iubire.


secunda
Familia s-a strans pentru cina. Baiatul cel mare a anuntat ca doreste sa se insoare cu o fata din vecini.
-Bine, dar familia ei nu i-a lasat nici un ban, a protestat tatal.
-Iar ea nu a economisit nici atat, a adaugat mama.
-Nu stie absolut nimic despre fotbal, a zis si fratele cel mic.
-N-am mai vazut o fata cu o coafura atat de ciudata, a adaugat sora.
-Si nu face decat sa citeasca romane, a spus unchiul.
-Cat despre gustul ei la haine, ce sa mai vorbim, sarmana, a adaugat matusa.
-In schimb la farduri nu face deloc economie, a spus bunica.
-E drept, a spus baiatul, dar are totusi un mare avantaj fata de noi.
-Care ? au intrebat toti , in cor.
-Nu are familie!
secunda
Abatele Anastasius avea o carte dintr-un pergament foarte fin, care valora 20 de pence. Era vorba de o Biblie care continea integral Vechiul si Noul Testament. Intr-o zi, un calugar a venit sa-l viziteze, si vazand cartea, a plecat cu ea. Cand a intrat in biblioteca, Anastasius a constatat lipsa cartii si si-a dat seama pe loc cine a luat-o. Nu l-a chemat insa pe calugar , de teama ca la pacatul hotiei sa nu se adauge si cel al sperjurului.
Calugarul s-a dus in oras sa vanda cartea. El a cerut pentru ea 18 pence. Un doritor i-a spus:
-Da-mi putin cartea, sa vad daca merita acesti bani.
El a luat cartea si s-a dus sa se consulte chiar cu Anastasius, pe care l-a intrebat:
-Parinte, priveste putin acesta carte si spune-mi daca merita 18 pence.
Anastasius i-a raspuns pe loc:
-Da, este o carte foarte fina. La 18 pence , este un chilipir.
Cumparatorul s-a intors la calugar si i-a spus:
-Iata banii. Am fost la parintele Anastasius, i-am aratat cartea si el mi-a spus ca merita 18 pence.
Calugarul a ramas uluit:
-Asta-i tot ce a spus? Nu a mai adaugat nimic altceva?
-Nu. Nu a mai spus nimic.
-Bine , in acest caz mi-am schimbat parerea si nu mai doresc sa-ti vand cartea.
Dupa care s-a intors la Anastasius si l-a rugat cu lacrimi in ochi sa-si primeasca inapoi cartea. Anastasius i-a spus insa cu blandete:
-Nu, frate, pastreaz-o. Este cadoul meu pentru tine.
-Daca nu o iei inapoi, nu voi avea pace sufleteasca, a protestat calugarul.
De atunci, calugarul a impartit chilia cu Anastasius pentru tot restul vietii.
Clopotel
Secunda, frumoase sunt povestirile acestea, cu permisiunea ta am sa scriu si eu una, tot din acelasi volum:

Guru-ul medita în peştera sa din Himalaya. Când a deschis ochii, a văzut cu uimire că avea un vizitator: abatele unei mănăstiri cunoscute.
- Ce cauţi? l-a întrebat guru-ul.
Abatele i-a relatat trista sa poveste. A fost o vreme când mănăstirea lui era faimoasă în tot Occidentul, Chiliile ei erau pline de tineri aspiranţi şi biserica răsuna de imnurile călugărilor. Asupra mănăstirii s-au abătut însă vremuri grele. Oamenii nu mai simţeau nevoia să-şi hrănească spiritul, tinerii aspiranţi erau din ce în ce mai puţini, iar biserica devenise tăcută. Nu mai rămăseseră decât câţiva călugări, care îşi făceau datoria cu inimile grele.
Iată deci ce dorea să afle abatele:
- Crezi că toate acestea se datorează păcatelor noastre?
- Da, i-a răspuns guru-ul, şi îndeosebi păcatului ignoranţei.
- Ce fel de păcat este acesta?
- Unul dintre voi este Mesia deghizat, iar voi ignoraţi acest lucru.
După care guru-ul şi-a închis din nou ochii şi s-a întors la meditaţia lui.

Pe tot drumul de înapoiere, inima abatelui a bătut cu repeziciune la gândul că Mesia însuşi se întorsese pe pământ şi se afla chiar în mănăstirea lui. Oare cum de nu-l recunoscuse? Şi cine putea fi el? Să fi fot fratele bucătar? Fratele sacristan? Fratele trezorier? Fratele prior? Nu, cu siguranţă nu el; avea prea multe defecte... Da, dar guru-ul a spus că era deghizat. Oare reprezentau acele defecte doar o deghizare? Dacă stăm să ne gândim, toţi cei din mănăstire aveau defecte. lar unul dintre ei era Mesia!

întors la mănăstire, el i-a adunat pe călugări şi le-a spus ce a descoperit. S-au uitat unii la alţii, neîncrezători. Mesia, aici? Incredibil! Da, dar era deghizat. Deci nu era exclus... Să fi fost cutare? Sau poate altcineva? Sau poate...
Un lucru era sigur: dacă Mesia era deghizat, erai puţin probabil că îl vor putea recunoaşte. De aceea, şi-au propus să îi trateze pe toţi cu acelaşi respect şi cu aceeaşi consideraţie. „Nu ştii niciodată, se gândeau ei când vorbeau cu altcineva, poate el este alesul".
Nu-i de mirare că atmosfera din mănăstire s-a schimbat rapid, devenind plină de bucurie. În c*rând sute de aspiranţi au cerut să fie admişi în Ordin, si biserica s-a umplut din nou de imnuri şi cântece de slavă. Călugării străluceau, căci spiritul Iubirii coborâse asupra lor.

La ce îţi folosesc ochii dacă inima îţi este oarbă?
secunda
Jittoko era un poet rafinat, care si-a pus in cap sa studieze zen. De aceea, a stabilit o intrevedere cu maestrul Ekkei din Kyoto. S-a dus la Maestru plin de asteptari, dar de indata ce a intrat, a primit o lovitura de baston. S-a simtit socat si umilit. Nimeni nu il mai tratase pana atunci asa. Stiind insa ca una din regulile de baza in zen era sa nu vorbesti si sa nu faci nimic pana cand nu erai invitat de Maestru. a preferat sa plece in liniste. S-a dus atunci la Dokuon, unul din principalii discipoli ai Maestrului, caruia i-a relatat intreaga poveste, inclusiv intentia sa de a-l provoca pe Maestru la un duel.
- Bine, dar Maestrul a fost foarte amabil cu tine, a protestat Dokuon. Incepe practica zazen si ai sa te convingi singur de acest lucru.
Jitoku a inceput sa practice zazen. Dupa numai trei zile si trei nopti, intensitatea iesita din comun a aspiratiei sale i-a adus o stare de iluminare la care nu ar fi sperat niciodata. Aceasta stare de satori i-a fost indusa de Ekkeo.
Jitoku s-a dus din nou la Dokuon, i-a multumit pentru sfat si i-a spus:
-Daca nu ar fi fost sfatul tau excelent nu as fi trait niciodata aceasta experienta transformatoare care m-a uluit . Cat despre Maestru, mi-am dat seama acu ca lovitura nu a fost suficient de puternica.

###

Muso, unul din cei mai faimosi maestri ai epocii, calatorea odata impreuna cu un discipol . Cei doi au ajuns la un rau si s-au urcat pe feribot. Chiar cand sa paraseasca malul, un samurai beat a sarit in ultima clipa in barca supraincarcata, mai -mai sa o dezechilibreze. A inceput apoi sa se agite, punand in pericol pe toti pasagerii, ceea ce l-a facut pe barcagiu sa il roage sa se linisteasca.
-Suntem inghesuiti aici ca sardelele, a spus el, cu rauatate.
Vazandu-l apoi pe Muso, a strigat:
-Am gasit solutia. Haide sa-l aruncam pe sfant peste bord!
-Te rog, i-a spus Muso, ai rabdare. Foarte curand vom ajunge la malul celalalt.
-Ce? Eu sa am rabdare? a strigat scos din fire samuraiul. Asculta, daca nu sari singur, te voi arunca cu mana mea peste bord!
Calmul afisat de Maestru in fata acestor amenintari l-a scos si mai tare din minti pe samurai, care s-a indreptat catre Muso si i-a tras un pumn in fata, de i-a dat sangele. Discipolul Maestrului nu a mai putut suporta. Era un om puternic, asa ca i- a spus Maestrului:
-Dupa ceea ce a facut, nu va mai trai!
-De ce te superi pentru un fleac? l-a intrebat Muso, zambind. Numai in asemenea ocazii deosebite ne putem dovedi autocontrolul. Nu uita ca rabdarea inseamna ceva mai mult de un simpu cuvant.
Dupa care, a compus pe loc un poem, care suna astfel:

Cel care bate si cel care este batut,
Sunt simpli actori intr-o piesa
Care dureaza la fel de putin ca un vis.


secunda
Sapte nebuni au fost invitati la ceromoniile care urmau sa se tina in satul vecin. Noaptea, bauti bine, cei sapte s-au intors spre casa, dar a inceput ploaia, asa ca s-au adapostit sub un arbore bayan.
Dimineata, cand s-au trezit, ei au inceput sa se vaite in gura mare.
-Ce s-a intamplat?i-a intrebat un trecator.
-Noaptea trecuta, ne-am adopostit cu totii sub acest copac, domnule. Dimineata, cand ne-am trezit, membrele noastre erau atat de incolacite, incat nu mai stim care ale cui sunt.
-Nici o problema, va rezolv eu.
Dupa care, a luat un ac si a intepat primul picior care i-a iesit in cale.
-Au! a strigat unul dintre nebuni.
-Iata, a spus omul, acest picior este al tau.
Dupa care a inteptat un brat.
-Au! a strigat altcineva, identificandu-se asfel ca proprietar al mainii respective.
Si asa mai departe, pana cand fiecare si-a gasit mainile si picioarele proprii. Fericiti, cu toata experienta prin care au trecut, cei sapte nebuni au plecat linistiti mai departe.

Cand inima voastra va raspunde instinctiv la bucuriile si durerile altor persoane, puteti fi convinsi ca v-ati pierdut egoul si ca ati atins experienta "starii de unitate corporala" cu intreaga rasa umana. Aceasta este adevarata iubire.

###

Dragii mei,

acestea au fost povestirile ce au fost cuprinse in capitolul dedicat IUBIRII.
Multumesc Clopotel pentru povestea scrisa, care se pare ca face parte din alt capitol.
Mentionez, ca in cartea lui Anthony de Mello, povestirile sunt impartite in mai multe capitole si anume: Rugaciunea, Luciditatea, Religia, Gratia, Sfintii, Sinele, Iubirea si Adevarul.
Eu am inceput cu Iubirea.
In urmatorul mesaj voi continua cu alt capitol.

va multumesc tuturor pentru rabdarea cu care cititi.

sper ca macar un gand bun sa infloreasca in inimile voastre dupa lecturarea unei povestiri.

uneori trebuie sa invatam si sa iubim.

mwah1.gif
secunda
G R A T I A


Un preot statea la biroul sau de la fereastra, compunand o predica referitoare la Providenta, cand a auzit un zgomot ca de explozie. Curand, a vazut oamenii alergand incolo si incoace , intr-o agitatie nebuna, si a aflat ca digul barajului s-a prabusit, raul dadea navala, iar populatia era evacuata.
Intr-adevar, preotul a vazut nivelul apei ridicandu-se rapid, a simtit el insusi o senzatie de panica, dar s-a gandit:"Tocmai scriu o predica despre Providenta, iar acum am ocazia sa aplic ceea ce predic. Nu voi fugi impreuna cu ceilalti. Voi ramane aici si voi avea incredere ca Providenta divina ma va salva. "
Cand apa a atins nivelul ferestrei, pe langa casa lui a trecut o barca incarcata cu oameni, care i-au strigat:
-Sari, parinte.
-Nu, copii mei, le-a raspuns preotul. Am incredere ca Providenta divina ma va salva.
Parintele a fost nevoit totusi sa se urce pe acoperis, iar cand apa a atins si acel nivel, o alta barca a trecut pe langa el. Preotul a refuzat insa din nou sa urce in ea.
A fost nevoit totusi sa urce si sa se agate de cos. Cand apa i-a ajuns la genunchi, un ofiter intr-o barca cu motor a fost trimis sa-l salveze.
-Nu, multumesc, domnule a raspuns parintele, zambind. Eu am incredere in Dumnezeu, iar El nu ma ca parasi.
Dupa ce s-a inecat, parintele a ajuns in cer. Evident, primul lucru pe care l-a facut a fost sa se planga lui Dumnezeu:
-Bine, Doamne, am avut incredere in Tine! De ce nu ai facut nimic ca sa ma salvezi?
-Ciudat, i-a raspuns Dumnezeu. Stiam ca ti-am trimis 3 barci ca sa te salveze.
secunda
Doi calugari se aflau impreuna intr-o calatorie. Unul dintre ei practica spiritualitatea achizitiilor, in timp ce celalalt prefera practica renuntarii. Toata ziua cei doi au discutat despre punctul lor de vedere. Seara au ajuns pe malul unui rau.
Cel care credea in renuntare nu avea nici un ban la el. El a spus:
- Nu avem bani sa-i platim omului cu barca sa ne treaca dincolo, dar nu e cazul sa ne facem probleme. Vom petrece noaptea aici, iar maine dimineata se va gasi cu siguranta un suflet caritabil care sa ne plateasca taxa de trecere.
Celalalt i-a raspuns:
-Pe aceasta parte a raului nu exista niciun sat, nici o coliba, nici un adapost. La noapte vom fi devorati de animalele salbatice, muscati de serpi sau vom ingheta de frig. Pe cealalta parte a raului vom gasi cu siguranta un adapost confortabil, in care ne vom putea petrece noaptea. Ii voi plati eu omului barca.
Odata ajunsi pe celalalt mal al raului, el i-a reprosat tovarasului sau de drum:
-Intelegi acum importanta banilor? Practic ti-am salvat viata , la fel ca si viata mea. Ce s-ar fi intamplat cu noi daca si eu as fi fost un adept al renuntarii ca si tine?
Celalalt i-a replicat:
-De fapt, renuntarea ta ne-a adus pe aceasta parte a raului, caci, de fapt, tu te-ai despartit de banii tai ca sa-i platesti barcagiului. Mai mult, cum eu nu aveam nici un ban, buzunarul tau a devenit inclusiv buzunarul meu. Dupa cum vezi, eu nu sufar niciodata. Dumnezeu are grija de mine.
secunda
O batrana a observat cum cocosul ei incepe sa cotcodaceasca – cu precizie de ceasornic- chiar inainte de rasaritul soarelui. Fiind o femeie simpla, a ajuns la concluzia ca soarele rasare din cauza cocosului ei.
De aceea cand cocosul a murit de moarte naturala, ea s-a grabit sa-l inlocuiasca, pentru ca soarele sa nu apuna definitiv.
Intr-o zi ea s-a certat cu vecinii si i-a amenintat ca se va muta la sora ei, care locuia la cativa kilometri distanta de sat.
Zis si facut. A doua zi cand cocosul a inceput sa cotcodaceasca, soarele a rasarit din nou, ca intotdeauna. Femeii i se confirmase astfel ceea ce stiuse dintotdeauna: ca soarele rasare acum aici ceea ce inseamna ca satul ei natal ramasese in intuneric. Asa le trebuie!
Un lucru pe care nu l-a putut intelege totusi a fost acela ca vecinii ei nu au venit niciodata sa o roage sa se intoarca in sat, impreuna cu cocosul. Pana la urma a tras concluzia ca sunt niste oameni incapatanati si ingusti la minte…


###

Un grup de tati in pregatire, astepta infrigurat in holul maternitatii. O sora l-a tras de maneca pe unul dintre ei si i-a spus:
- Felicitari ! Aveti un baiat!
Un alt barbat si-a aruncat nervos ziarul pe care il citea si a strigat:
- Hei ce se intampla aici?Eu am ajuns cu doua ore inaintea lui!

Vai, exista si lucruri care opun rezistenta organizarii!
secunda
La o petrecere in Japonia, unui turist i s-a prezentat o bautura traditionala japoneza. Dupa primele inghitituri, el a observat ca mobila din camera incepe sa se invarte.
- E o bautura foarte tare, i-a spus el gazdei sale.
- Nu tocmai, i-a raspuns gazda. De data aceasta, este vorba de un cutremur.

###

Un elefant s-a ratacit din turma si a ajuns la un podet din lemn, care trecea peste o groapa adanca. Podetul a trosnit din toate incheieturile, abia putand sa suporte greutatea elefantului.
Dupa ce au ajuns in siguranta pe partea cealalta, un paduche care se aciuise in urechea elefantului i-a soptit acestuia, cu o vadita satisfactie:
- Hei, baiete, dar am scuturat podul acela, nu ne-am jucat!

###

-Deci, acum ai zburat pentru prima data. Ti-a fost frica?
-Ca sa fiu sincer, n-am indraznit sa ma sprijin cu toata greutatea mea de scaun.
secunda
Un discipol a venit calare pe camila sa la cortul maestrului sau sufit. Aici, a descalecat si a intrat direct in cort, si-a inclinat superficial capul si a spus:
-Credinta mea in Dumnezeu este atat de mare incat mi-am lasat camila afara, fara sa o leg, convins ca Dumnezeu ii protejeaza pe cei care il iubesc sincer.
-Du-te si leaga-ti camila, prostule! l-a repezit Maestrul. Nimeni nu are dreptul sa-l plictiseasca pe Dumnezeu asteptand ca El sa faca ceea ce ar putea face el insusi, fara nici un fel de efort.

###

Goldberg avea o gradina splendida, si de fiecare data cand rabinul trecea pe langa ea, il striga si ii spunea:
-Ai o gradina minunata. Dumnezeu si cu tine sunteti parteneri.
-Multumesc, Rabbi, raspundea Goldberg, cu o plecaciune.
Acelasi dialog s-a repetat zile, saptamani si luni la rand. Cel putin de doua ori pe zi, in drum catre si dinspre sinagoga, rabinul ii psunea lui Goldberg "Dumnezeu si cu tine sunteti parteneri", pana cand Goldberg a inceput sa se cam plctiseasca.
De aceea, data urmatoare cand rabinul i-a spus: Dumnezeu si cu tine sunteti parteneri", Goldberg i-a raspuns:
-O fi. Dar ar fi trebuit sa vezi gradina cand era numai a lui Dumnezeu!

###

Un barbat s-a ratacit in desert. Mai tarziu, cand le-a povestit ororile prin care a trecut prietenilor sai, el le-a spus cum, disperat, a ingenuncheat si l-a strigat pe Dumnezeu, implorandu-l sa il ajute.
-Si ce a facut Dumnezeu? Ti-a raspuns la rugaciune?
-Vai, nu! Inainte sa fi avut ragazul, a aparut un explorator si m-a salvat!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.