halcyon_lll
16 Dec 2003, 02:32 PM
Se apropie sarbatorile si mi-am dat seama ca la romani exista o traditie in legatura cu masa festiva de sarbatori. Nu lipsesc preparatele din porc, sarmalele, alte mancaruri romanesti, prajituri, etc. Eu m-am saturat de toate aceste lucruri, adica mi-e sila ca in fiecare an sa am aceleasi feluri de mancare si de fiecare data incerc sa fac anumite schimbari. La voi cum e? Pastrati traditia? Ce aveti pe masa de sarbatori?
yuanescu
16 Dec 2003, 04:35 PM
QUOTE (halcyon_lll @ Dec 16 2003, 02:42 PM) |
Se apropie sarbatorile si mi-am dat seama ca la romani exista o traditie in legatura cu masa festiva de sarbatori. Nu lipsesc preparatele din porc, sarmalele, alte mancaruri romanesti, prajituri, etc. Eu m-am saturat de toate aceste lucruri, adica mi-e sila ca in fiecare an sa am aceleasi feluri de mancare si de fiecare data incerc sa fac anumite schimbari. La voi cum e? Pastrati traditia? Ce aveti pe masa de sarbatori? |
de sarbatori cred ca am sa ma hranesc cu ceva tomism shi cioranism...dupa posibilitatzi cred ca voi lua shi o specialitate taoisto-indica
de catziva ani nu ca n-as putea dar nici nu imi dau silintza sa fac sfarshitul de an deosebit prin mancaruri (ca de baut nu beau oricum)
e o tampenie sa dam banchete shi sa sarbatorim faptul ca ne-am apropiat mai mult de finalitate...nu crezi?
halcyon_lll
16 Dec 2003, 04:46 PM
Acuma depinde ce intelegi tu prin finalitate. Un sfarsit inseamna un nou inceput, eu asa vad! Dar oricum chestiile aste tin mai mult de filosofie si daca ma apuc acuma sa despic firul in patru, devin off-topic. Asa ca raman la mancarurile de sarbatori ce la aveti pe masa.
PS: Nu cred ca sarbatorim faptul ca ne apropiem de final, ci sarbatorim nasterea celui de sus, nu? E o zi de Happy Birthday! Tu ce faci de ziua ta? Plangi ca imbatranesti sau te bucuri alaturi de prieteni ca inca mai sunteti impreuna?
Nana Floare
16 Dec 2003, 04:46 PM
...nu stiu inca ce-o sa mananc, dar sigur nu preparate de porc...ce-as mai manca sangerete si toba...Caltabosul nu-mi place...il las dusmanilor.
A, am uitat sa zic ca un psiholog specialist in depresia de Ianuarie prilejuita de Craciun a recomandat sa nu uitam sa ne cumparam un cadou si noua...
halcyon_lll
16 Dec 2003, 04:52 PM
Ehe Nicodime, de mult te asteptasem p-aici!
Nici mie nu-mi plac porcariile (adica preparatele traditionale de porc) da' uneori plec capul si ma supun....
Eu mi-as cumpara mai multe cadouri da' n-am fonduri!!!
Si cred ca mesajul era pentru yuanescu, nu... ca el parea mai deprimat!!!
Nana Floare
16 Dec 2003, 05:04 PM
QUOTE |
Nici mie nu-mi plac porcariile |
...pai asta implica faptul ca eu as fi zis ca nu-mi plac porcariile in general. dar de fapt IMI PLAC unele (sangerete, toba, maios, jumari, carnati) si DISPLAC altele (caltabosii
). Asa ca na si tie...
Mistinguett
16 Dec 2003, 06:07 PM
Eu anul asta nu gatesc, mananc "in deplasare". Probabil ca vor fi sarmale, si vor fi si mezeluri sigur (ca le cumpar eu sa le duc), dar in general nu stiu meniul.
In principiu nu tin la traditie 100%. Dar o piftie, o salata de boeuf, merg. In ultimii ani le-am mai inlocuit cu pate de fois gras si branzeturi fine - dupa chef. In fond e important sa fie o masa deosebita, si daca tot n-avem porc de taiat mancam si noi ce putem (dupa vorba strabuna "daca nu e paine, mancam si cozonac").
Ce nu va lipsi va fi sampania. Parca ma vad in fata focului din semineu cu o mimoza in mana, la taclale cu prietenii...
De dor, pot sa spun ca mi-e un dor imens de sorici. Vreau sorici. Cativa metri patrati (parca asa se vindea, nu?)
Si de sangerete mi-e dor, dar mai fac mezelarii mei de aici - departe insa de cum il facea bunicul. La fel si caltabosul. Mi-e dor de cele din copilarie, nu varianta astora.
Nicodim, ai o groaza de mezelarii romanesti si europene in zona, vointa sa fie. Cauta-te la PM.
halcyon_lll
16 Dec 2003, 06:22 PM
Si cum papi soriciul? Asa crud sau il pregatesti cumva?
De ce oare mancarurile facute de bunici sunt cele mai bune???
kristina
16 Dec 2003, 10:28 PM
Sunt mancaruri traditionale, auzi de ele tot timpul, mama le-a facut dintotdeauna, cand ai fost in vizite tot ele ti-au fost puse pe masa, din aceste cauze "te-ai saturat". Eu una abia astept sarmalele in foi de varza, carnatii si piftia cu usturoi si boia deasupra. Nu pot sa-mi imaginez Craciunul romanesc cu salate de fructe de mare si supa de chimen
. Aici este vorba de traditii. Si daca te-ei plictisit de ele nu te impiedica nimeni sa schimbi meniul.
halcyon_lll
16 Dec 2003, 10:38 PM
Aici iti dau dreptate, Kristina.
Da' inca nu ne-ai zis ce iti place mai mult din felurile de mancare intinse pe masa de Craciun!!!
Asteptam!!!
calfa
16 Dec 2003, 10:41 PM
Masa de Craciun ?
Locul 1 caltabosul. Urmeaza sorici proaspat, sarmale, piftie. Si daca a mai ramas, niste caltabos.
p.s. (editat ulterior) Nu am mentionat decat ceea ce conteaza pentru mine de Craciun (ce imi place sa am pe masa in fiecare an), dintre mancaruri, si nici bautura. In rest, ce se nimereste.
kristina
16 Dec 2003, 10:51 PM
QUOTE (kristina @ Dec 16 2003, 10:38 PM) |
sarmalele in foi de varza, carnatii si piftia cu usturoi si boia deasupra |
Sarmalele facute de mama, cu putina smantana deasupra si varza tocata alaturi.....
halcyon_lll
16 Dec 2003, 10:52 PM
Asa te vreau!!
kristina
16 Dec 2003, 10:53 PM
Si daca ma mai gandesc mult la ele s-ar putea sa nu dorm bine la noapte.
halcyon_lll
16 Dec 2003, 10:59 PM
Ai grija ce faci!!!
Gandeste-te la altceva!!!
kristina
16 Dec 2003, 11:30 PM
la o lamaie mancata fara zahar..
Mistinguett
17 Dec 2003, 06:49 AM
QUOTE (halcyon_lll @ Dec 16 2003, 11:32 AM) |
Si cum papi soriciul? Asa crud sau il pregatesti cumva? |
Crud, Halcyon. Sa nu-mi zici ca tu n-ai mancat sorici niciodata! Dar asa se intelege, asa ca fa ce faci si incearca-l.
QUOTE |
Aici este vorba de traditii. Si daca te-ei plictisit de ele nu te impiedica nimeni sa schimbi meniul. |
Adica, cum o dai tot e bine, nu?
halcyon_lll
17 Dec 2003, 09:04 AM
Ehe cum sa nu mananc sorici... Cine nu a mancat sorici o data in viata? Si mie imi place crud si proaspat, dar am auzit ca se poate in gati si in alte colturi ale tarii chiar il gatesc.
mimi
17 Dec 2003, 04:05 PM
Ahhh mi-e dor de Craciunul din Romania...si chiar daca anul asta am fost , deja , in rom de doua ori , ma gandisem sa vin si ptr Craciun , dar ai mei s-au hotarit sa-mi faca ei o vizita....asa ca,oricum o sa am sarmale , carnati facuti in casa si multe alte chestii (o sa vad cand or sa ajunga..),printre care si cozonacul.Mi-era un dor de toate astea...de doi ani ca nu le mananc.
Si chiar daca intru in off-topic trebuie sa va spun ca imi lipsesc mult, inafara mancarurilor de Craciun din Rom si colindele,mirosul acela care se simte peste tot in preajma Craciunul -de brad,de la mancarurile din porc,etc.De toata acea atmosfera.Era si in Italia traditia cu colinde , dar a disparut acum cativa zeci de ani , sa speram ca romanii or sa stie sa le pastreze mai bine.
Sarbatori fericite!
TriRegnum
17 Dec 2003, 10:27 PM
Eu m-am pregatit cu toate retetele pentru mancarurile traditionale de Craciun, mai ales ca vin si parintii mei, ca eu slujesc.
Am afumat carnea, am facut carnatii, tobele, caltabosii, sangeretele(asta imi place mie cel mai mult, se face numai in Ardeal, dar va sfatuiesc sa faceti si voi)...apoi vom pregatii piftiile, sarmalele si toate celelalte....
Iar prajituri nu mai vorbesc, mai ales ca-mi plac dulciurile, am sa enumar cateva din cele 9-10 feluri pe care le va face mama(ajutata si de mine bineinteles) in afara de cozonaci si kurtoskalacs: arlechin, prajitura chinezeasca, fursecuri, felii lamaie, rafaello, prajitura cu caramel etc, eventual si un tort de vanilie.
Wow abea astept, imi plac pregatirile de mic.
Mistinguett
17 Dec 2003, 11:20 PM
Tri, pot sa vin si eu la tine de sarbatori? Imi ploua-n gura. Si dat fiind ca sunt invitata la prieteni nu stiu daca o sa mananc nici a suta parte din ce zici tu acolo.
Iar sangeretele se face si-n Tara Romaneasca. Voi, ardelenii astia si mandria voastra.
Bunicul facea sangerete, bre.
TriRegnum
17 Dec 2003, 11:43 PM
Nu am stiut ca se face si in partea de sud a tarii sangerete...
Pai da' tu crezi ca eu mananc din tot, no mananc cate putin din fiecare, dar mie in general imi place sa fie cat mai mult(dee... lacomia asta
) ca de multe ori vin prieteni, rude si sa ne ajunga...
secunda
18 Dec 2003, 06:37 PM
eu mananc ce-o fi...chiar nu m-am gandit la asta..ma duc acasa la mama si ce o fi de mancare, aia sa fie...
cozonacii sunt cei care se fac de Craciun si de Pasti la noi - in special, desigur pot fi exceptii.
de aceea stiu ca vor fi cozonaci, altfel nu are cum sa fie Craciunul...!
A Classic One
18 Dec 2003, 09:28 PM
Pentru mine mancarurile traditionale de Craciun nu sunt deloc plicticoase, nu m-am saturat de ele.
Pentru ca e singura data din an cand se taie porcul si se fac toate minunatiile din el. Carnatii facuti in casa nu suporta comparatie cu cei din comert, la fel si toba, lebarul. Din cauza asta eu nici nu prea cumpar porcarii din comert, pentru ca sunt facute cu tot felul de prostii pe cand cele facute in casa sunt delicioase. Nici pomana porcului nu se face in fiecare zi, nici sorici nu se mananca foarte des.
In concluzie, eu de-abia astept sa pap: carnati prajiti cu mamaliga, lebar, toba, caltabos, sorici, pentru ca n-am mai mancat de anul trecut. Daca o mai fi ceva pe langa astea, bine, daca nu, eu sunt mai mult decat multumita.
Vai, ce pofta mi-e!
YoyoMan
19 Dec 2003, 01:29 AM
QUOTE (Nicodim @ Dec 16 2003, 04:56 PM) |
A, am uitat sa zic ca un psiholog specialist in depresia de Ianuarie prilejuita de Craciun a recomandat sa nu uitam sa ne cumparam un cadou si noua... |
(off-topic)
Acuma inteleg eu de ce in fiecare an - de ziua mea - imi vine sa imi trag un glont in cap
Diana-Maria
30 Dec 2003, 04:06 AM
Au fost si vor mai fi...pe masa si in burta:
Friptura la cuptor fiarta in vin rosu, salata de boeuf, cirnati, pui umplut cu ciuperci, porc cu sos alb,sarmale de varza si varza calita cu carnita,placinta de brinza sarata, "vasilopita", tort cu frisca (adevarata facuta de mine din smintina) cu ciocolata , nuci , ananas si portocale,baclava.
Si inca ma mai gindesc la ceva mai....special pentru seara de "rebelion"...
bubu
30 Dec 2003, 11:59 AM
Cu asa mincaruri nici nu mai conteaza unde faci revelionul
Vegas2002
30 Dec 2003, 11:23 PM
Cit va invidiez pe cei(cele) care aveti pe masa multe "bunatati" traditionale.........
YoyoMan
1 Jan 2004, 06:37 PM
QUOTE (Vegas2002 @ Dec 30 2003, 11:25 PM) |
Cit va invidiez pe cei(cele) care aveti pe masa multe "bunatati" traditionale......... |
De ce Vegas? Tu ce ai papat de sarbatori? Nu esti pe la Romanika Mika?
Vegas2002
2 Jan 2004, 05:17 AM
kristina
8 Apr 2004, 04:02 PM
De Pasti nu vom avea miel pentru ca nu ne-am ocupat de achizitionarea lui.....oricum eu ciuguleam din el cu rezerve pentru ca nu prea imi place. Dar cred ca nici nu stim sa-l gatim ca la carte. Dintre mancarurile si dulciurile traditionale vom avea doar cozonac. As fi vrut si pasca dar nu are cine sa-mi faca.....
YoyoMan
10 Apr 2004, 02:02 AM
La mine e Paste (dpdv culinar) numai daca e sunca, oua rosii si ceapa verde
Altceva nu-mi trebuie in mod deosebit de Paste. De sunculita e nevoie ca sa simti ca e Paste adevarat. In rest - singura "parjitura" adevarata - cozonacul - dar atentie! - numai facut de mama (sau de buna')! Ala de la brutarie sau magazin nu se poate compara.
Vegas2002
10 Apr 2004, 04:32 AM
Vreau sa fac o salata de "boeuf",sa vopsesc citeva oua si poate am sa fac si ceva carnita de miel,eventual la gratar
allexa
10 Apr 2004, 08:21 AM
Anul acesta de Paste am ramas pe cont propriu la gatit asa ca prea multe nu vor fi.
Singura usurare este ca nu prea imi place carnea de miel si asa pot s-o inlocuiesc cu un pui la cuptor umplut cu ficatei.
Salata de boeuf am facut-o deja si sunt tare mindra.
Ouale le vopsesc maine si ca sa am mai mult elan la vopsit, mi-am cumparat o trusa haioasa ( mai mult pentru copii ) ca sa combin utilul cu placutul.
La capitolul cozonaci si pasca inca mai astept sa-mi trimita si mie cineva o felie prin e-mail.
Mistinguett
10 Apr 2004, 10:00 AM
Cu trusa de-aia am vopsit si eu ouale (Paas speckled eggs) - intr-adevar e o joaca. Le-am facut de joi seara.
Anul asta nu gatesc mare lucru - o sa iau cotletzele de miel si o sa le fac la gratar, si garnitura este crema de spanac.
Cozonac si pasca le iau maine, calde-calde, si banuiesc ca nu vom rezista sa nu luam si prajituri. Si ne ajunge.
editat sa p.s.: allexa, daca ziceai din timp iti trimeteam si tie cozonac si pasca, overnight express...
allexa
10 Apr 2004, 10:32 AM
Exact trusa de care ai zis mi-am luat-o si eu. Nu mai zic ca deja am cotrobait prin ea si de-abia astept sa ma joc maine.
Misti nu o sa uit prea curand ce bine aratau pasca si cozonacul.
Si la ce memorie am o sa ma tina pina la Craciun cand s-ar putea sa te rog sa ma scoti si pe mine din necaz.
Mistinguett
10 Apr 2004, 10:38 AM
Sa faci poza, sa vedem si noi cum ti-au iesit ouale
Eu le-am facut, dar n-am unde sa le postez ca sefu' nu ne da voie sa punem poze la "Bucatarie". (
o sa-l innebunesc de creieri pe tema asta)
Ma faci sa-mi para tare rau ca nu am vorbit din-nainte. La Craciun nu fac astia Pasca (normal
) iar cozonac iti pot trimite oricand, ii fac saptamanal. Vorbim noi.
Jazz
11 Apr 2004, 02:15 PM
Ma laud:
Am facut cozonac, am facut cozonac!
Si a iesit mare, frumos si gustos! E ceva, mai ales ca eu nu am facut din asta in viata mea...
fargakos
11 Apr 2004, 07:06 PM
Pe masa se gaseste de la oua vopsite (sau cu coji de ceapa) la sarmale-pogaci-cozonaci-cornulete si prajitura. Slava Domnului ca avem anul asta! Miel nu avm caci nu obisnuim. Ma pot lauda si eu anul asta c-am facut (partial) parajitura
. Nu faceam eu nimic ( eu is un dezastru la gatit
), dar cum sora mea a fost ocupata, m-am oferit sa ajut
Am batut albusurile pana nu mi-am simtit mana. E un blat cu nuca+crema+glazura de ciocolata
(la crema m-a ajutat mama, iar glazura a facut-o ea) A iesit super buna!!!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.