Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Sfintele Sacramente
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie > Ecclesia
TriRegnum
Cele sapte Sf. Sacramente:

1. Botezul - initierea in Crestinims (semnul vazut este apa)
2. Mirul - intarirea cu Duh Sfant (semn vazut mirungerea cu Sfanta Crisma)
3. Euharistia - Impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului (semn vazut: Trupul si Sangele Mantuitorului sub chipul umil al painii si al vinului)
4. Spovada - iertarea pacatelor de moarte (semnul vazut este semnul Sfitnei Cruci)
5. Maslul - ungerea bolnavilor (semn vazut: ungerea cu untdelemn)
6. Preotia - hirotonirea intru preot, slujitor al lui Dumnezeu (semnul vazut e impunerea mainilor de catre episcop)
7. Casatoria - unirea mirilor in fata lui Dumnezeu (semn vazut: legarea mainilor celor doi cu stola in timpul juramintelor de credinta)

Sfintele Sacramente sunt niste semne vazute oranduite de Isus Cristos prin care dobandim harul nevazut al lui Dumnezeu prin Duhul Sfant; cu acest har suntem sfintiti (suntem in stare de har sfintitor) pentru a ne putea mantui, fara acest har nu ne putem mantui astfel Sacramentele inlesnesc mantuirea fiecarui om caruia ii sunt administrate.
ASD
Interesant. Spunecare dintre ele vrei sa dezbatem primul(daca vrei). Sau care este ideea?
TriRegnum
Care vrei tu il vom dezbate, daca asta vrei. Vom vorbi despre fiecare...
ASD
Eu as discuta cate putin din fiecare. Si o sa incep cu al 6-lea daca nu te superi.

Cu ocazia asta as pune o intrebare: Preotimea, indiferent de religie este preootime levitica sau dupa ordinul lui Melhisedec?

Daca vei intra in aceasta discutie te previn ca voi aduce argumentare Biblica. De curiozitate as vrea sa stiu ce spune traditia catolica cu privire la acest lucru? Daca raspunzi la intrebarea a 2-a o sa-ti mai pun altele care se leaga de ea.
TriRegnum
ASD
Aici nu mai e vorba de traditie, ci de Biblie. Nu e vorba de preotia din Vechiul Testament, ci din Noul testament.
Vezi Iac 5: 14-15 "Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui" (cuvinte ce stau la baza si Sf. Maslu alaturi de Marcu 6,13) - Deci Biserica avea preoti.
O prefigurare a preotiei crestine o vedem inca din Vechiul Testament in preotul Melchisedec "preot al Dumnezeului Preainalt"(Gen 14,18).
Isus a oranduit existenta preotilor la Cina cea de Taina cand le-a spus "Faceti aceasta in amintirea mea." si mai mult i-a trimis in lume "Mergeti in toata lumea...", "Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute." In 20: 21-23 deci le-a dat Duh Sfant apostolilor, deci le-a dat putere preoteasca.
Mai vezi Ap 1: 5-6: "Şi de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel întâi născut din morţi, şi Domnul împăraţilor pământului. Lui, Care ne iubeşte şi ne-a dezlegat pe noi din păcatele noastre, prin sângele Său, Şi ne-a făcut pe noi împărăţie, preoţi ai lui Dumnezeu şi Tatăl Său, Lui fie slava şi puterea, în vecii vecilor. Amin!"

Deci sunt mentionati preotii in Biblie sau nu?
Crezi ca poti preface tu sau altcineva painea si vinul in Trupul si Sangele Domnului nostru Isus Cristos? NU, aceasta o face numai preotul valid, preotul care a dobandit harul prin succesiune apostolica, prin impunerea mainilor de catre episcop.
Poti chema tot orasul(in afara de preotii adevarati) in fata unui potir cu vin si o patena cu paine, sa spuna rugaciunea de prefacere, ca tot nu se va intampla ceva, tot paine si vin raman!
TriRegnum
ASD

Alte sacramente nu vrei sa mai dezbatem?

Faza cu orasul ne-o spunea adesea la seminar si de fiecare data ma amuza cum zicea profesorul.
ASD
TriRegnum, trebuie sa recunosc ca mi-a placut mesajul tau fiindca ai pus multe versete din Biblie. thumb_yello.gif


Dar am gasit nereguli: wink.gif
1.James 5:14 "Is any sick among
you? let him call for the elders of the
church; and let them pray over him,
anointing him with oil in the name of the
Lord:" --New King James Version(1982)

elders- batrani, nu preoti.


2.
QUOTE
O prefigurare a preotiei crestine o vedem inca din Vechiul Testament in preotul Melchisedec "preot al Dumnezeului Preainalt"(Gen 14,18).
Asa este insa Melchisedec era si rege. king.gif

3.,
QUOTE
deci le-a dat putere preoteasca.


Aici sunt in dubiu putin. Isus i-a trimis sa propovaduiasca(sa mearga peste totnu sa vina lumea la ei). Cel putin asa reiese din versete.

4
QUOTE
. Mai vezi Ap 1: 5-6: "Şi de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel întâi născut din morţi, şi Domnul împăraţilor pământului. Lui, Care ne iubeşte şi ne-a dezlegat pe noi din păcatele noastre, prin sângele Său, Şi ne-a făcut pe noi împărăţie, preoţi ai lui Dumnezeu şi Tatăl Său, Lui fie slava şi puterea, în vecii vecilor. Amin!"


Revelation 1:6 And hath made us
kings and priests unto God and his
Father; to him be glory and dominion for
ever and ever. Amen. --New King James Version(1982)


Trebuie sa recunosc ca esti primul preot cu care discut si argumenteaza cu versetele acestea. Este foarte buna argumentarea, mai ales daca compari cu prefigurarea lui Melchisedec care era preot si rege.

QUOTE
Crezi ca poti preface tu sau altcineva painea si vinul in Trupul si Sangele Domnului nostru Isus Cristos? NU, aceasta o face numai preotul valid, preotul care a dobandit harul prin succesiune apostolica, prin impunerea mainilor de catre episcop.



NU POT. Numai vezi ca sunt oameni care pot face si nu cu ajutorul lui Dumnezeu. Vezi Exod 7:22:
Exodus 7:22 And the magicians of
Egypt did so with their enchantments:
and Pharaoh's heart was hardened,
neither did he hearken unto them; as the
LORD had said.--New King James Version(1982)

Asa cum ti-am spus mi-am adus si eu argumentele.

Mai vreusa discutam si despre celelalte.

De exemplu:
QUOTE
3. Euharistia - Impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului (semn vazut: Trupul si Sangele Mantuitorului sub chipul umil al painii si al vinului)


Este corect sa ne impartasim?
Ne impartasim chiar cu sangele si trupul lui Cristos, sau este doar simbolic(eu asa cred).

De curiozitate intreb, ce traducere folosesti? Cai putin ambigua.
TriRegnum
Traducerea Bibliei pe care o folosesc este cea ortodoxa(luata acum un an) care e aprobata de Sf. Sinod si de Patriarhul Teoctist.

Trupul si Sangele Mantuitorului sunt reale, dar sub chipul umil al painii si al vinului; daca ar fi carne si sange, sigur nu s-ar mai impartasi nimeni; asa ca Mantuitorul a decis sa vina in sufletele noastre sub chipul acestor doua Sfinte Daruri. El a decis astfel sa ramana cu noi in acest fel pana la Sfarsitul Veacului.
Iar Trupul si Sangele Lui nu sunt in mod simbolic, doar asa de amintire ci prieste In 6,50-56: "Eu sunt painea cea vie, care s-a coborat din cer. Cine mananca din painea aceasta va trai in veci.(...)Cel ce manaca trupul mu si bea sangele meu are viata vesnica.(...)El ramane in mine si Eu in el"

Euharistia este inima si culmea vietii Bisericii, caci in ea isus isi asociaza Biserica si pe toti membrii ei la jertfa sa de lauda si aducere de multumire oferita o dat pentru totdeauna pe Cruce Tatalui; prin aceasta jertfa El revarsa harurile mantuirii asupra Trupului sau, care este Biserica.
ASD
QUOTE
O prefigurare a preotiei crestine o vedem inca din Vechiul Testament in preotul Melchisedec "preot al Dumnezeului Preainalt"(Gen 14,18).


EVREI 7:
23  Mai mult, acolo au fost preoți în mare număr, pentru că moartea îi împiedica să rămână pururea.
24  Dar El, fiindcă rămâne „în veac” are o preoție, care nu poate trece de la unul la altul.
25  De aceea și poate să mântuiască în chip desăvârșit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăiește pururea ca să mijlocească pentru ei.
26  Și tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: Sfânt, nevinovat, fără pată, despărțit de păcătoși, și înălțat mai presus de ceruri,
27  care n-are nevoie, ca ceilalți mari preoți, să aducă jertfe în fiecare zi, întâi pentru păcatele sale, și apoi pentru păcatele norodului, căci lucrul acesta l-a făcut odată pentru totdeauna, când S-a adus jertfă pe Sine însuș.
28  În adevăr, Legea pune mari preoți pe niște oameni supuși slăbiciunii; dar cuvântul jurământului, făcut după ce a fost dată Legea, pune pe Fiul, care este desăvârșit pentru veșnicie.

Deci eu de aici inteleg ca Isus dupa ce s-a jertfit a primit serviciul preotiei. Si din cauza ca el nu mai moare inseamna ca nu se mai poate continua acest lucru prin alt preot(papa). Deaorece avem unul pe care l-am asteptat mult.(26 Și tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: Sfânt, nevinovat, fără pată, despărțit de păcătoși, și înălțat mai presus de ceruri). Nu mai este nevoie de preoti sa aduca jertfe asa ca in vechiul testament unde isi au originea icoanele etc..(spui tu)


dar cuvântul jurământului, făcut după ce a fost dată Legea, pune pe Fiul, care este desăvârșit pentru veșnicie.

Deci fara nici o interpretare versetele astea arata clar ca nu mai avem nevoie de preoti sa continuie serviciile, fiindca avem unul vesnic decare sa ascultam.

Consider ca versetele acestea se interpreteaza singure. Intreaba si pe altii si cred ca o sa inteleaga la fel. Problema oamenilor este ca nu citesc Biblia, ca altfel ar fi vai de religiile din ziua de azi. DE TOATE.
TriRegnum
Citatul respectiv darama preotia vechiului Testament. Noi preotii suntem slujitorii lui Isus care e Unicul si Marele Preot pe langa Tatal, noi suntem ai Lui. Oricum degeaba incerci tu sa ataci ca Satana, Biserica lui Cristos, caci nu poti la fel nu vor putea nici ceilalti fii rataciti care cauta sa amageasca pe ceilalti amagindu-se in primul rand pe ei.
TriRegnum
Casatoria!

"Ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta" dunteti de-acord cu divortul? potrivit acestui context.
TriRegnum
In ritul vostru cum se celebreaza casatoria?
ASD
QUOTE
"Ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta" dunteti de-acord cu divortul? potrivit acestui context.


Expun parerea mea cu privire la casatorie.
In Bilbie se da Saftul intelept ca oamenii credinciosi sa nu se casatoreasca cu cei necredinciosi.
De aceea cand 2 tineri se casatoresc este bine sa aleaga in asa fel incat sa fie ambii credinciosi , ca astfel nu se vor intelege. Conform Geneza 3:15 va fi intotdeauna vrasmasie intre cei credinciosi si cei necredinciosi.
Astfel daca se respecta aceasta porunca nu vad de ce s-ar despartii oamenii.
Daca nu se respecta atunci ii priveste. Dumnezeu i-a avertizat.

Este doar parerea mea, lipsita de importanta..
TriRegnum
Aici sunt de-acord cu tine spoton.gif .
Asa este, Dumnezeu i-a avertizat...de aceea Biserica spune ca cei doi sa fie de aceiasi confesiune si sa fie credinciosi cand se casatoresc.
terapis
pacat ca nici acum nu s-a dezvaluit a treia profetie de la Fatima , cred ca nici nu se va dezvalui pina la sfirsit ,a fost tinut atita vreme , nu imi pot da seama , probabil ca sa dezvaluit decit o parte , cea mai putin grava si destul de eronata ,distorsionata ,
adevaratul secret a fost dezaluit de un om al bisericii catolice in mileniul trecut ,punind cap la cap toate informatiile si luarile de pozitie in privinta acestui subiect vehiculate in interiorul bisericii catolice a inalt nivel ,-si el avea o functie destul de inalta ,
apoi a scris o carte despre acest subiect .
al treilea secret inca tinut pe buna dreptate secret iar esenta sa este desfiintarea papaliatii si bisericii de catre puterile Fecioarei , Duhului Sfint ,datorita faptului ca la un moment dat se vor impotrivi planurilor divine de emancipare spirituala a umanitatii atunci cind toate credintele vor deveni una urmind Pastorul cu Toiagul de Fier si Duhul SFint , MIngiietorul ca sa se implineasca toate ...amanuntele scrise in biblie refetoare la ce vor infaptuii fiecare dintre ei , inca neimplinite precum si cunoasterea duhului si primirea lui (nasterea din nou)in masa pentru ridicarea spirituala .

...va sterge orice lacrima ...


terapis
eu cred ca daca ar trebuii sa discutam despre unul din cele 7 taine ar trebuii sa alegem ca subiect de discutie ...nasterea din nou , fara de care nimeni nu poate merge in imparatie , dar nu botezul simbolic din copilarie ci acela prin care avem de acum har , intilnit si in majoritatea religiilor universale sub diverse denumiri
TriRegnum
Cred ca vorbesti de cel de-al doilea botez, sa-i spun asa si anume de momentul convertirii totale; atunci cand auzi glasul lui DUmnezeu. Si eu am avut aceasta convertire inainte de care eram ateu, sa-mi fie rusine... Atunci la al doilea botez, darurile Duhului Sfant isi fac vazute roadele.
yuanescu
QUOTE (terapis @ Dec 15 2003, 11:36 AM)
eu cred ca daca ar trebuii sa discutam despre unul din cele 7 taine ar trebuii sa alegem ca subiect de discutie ...nasterea din nou , fara de care nimeni nu poate merge in imparatie , dar nu botezul simbolic din copilarie ci acela prin care avem de acum har , intilnit si in majoritatea religiilor universale sub diverse denumiri

cine ma lamureshte in privintza botezului? e necesar un botez atunci cand potzi sa decizi singur shi sa il primeshti conshtient pe Dumnezeu ca Duh....sau ajunge botezul din copilarie?

o intrebare shoc : care au fost nashii Mantuitorului?
TriRegnum
Botezul din copilarie este suficient. Odata botezat nu mai ai cum sa te rebotezi, aceasta din urma constituind un sacrilegiu. Prin botez ai intrat in crestinism si nu mai ai cum sa iesi pentru a te boteza a doua oare. E ca si cum ai intra pe o poarta prin care nu ai mai putea sa intri din nou. Chiar daca esti mic la botez si nu constientizezi, totusi sufletul tau o stie si o simte...dupa botez urmeaza mai tarziu confirmatiunea(mirungerea), sacrament prin care dobandesti harile Duhului Sfant.(sacrament lasat de Mantuitor in ziua Cincizecimii).

Isus nu a avut nasi, nasii. smile.gif
Isus nu a fost botezat in botezul sacramental, ci ceea ce a facut Ioan Botezatorul nu a fost altceva decat o spalare rituala, nu botez in sensul botezului pe care il practica crestinii; chiar el spunea "Eu va botez cu apa, dar cel ce vine dupa mine va va boteza cu Duh Sfant"
TriRegnum
As vrea sa stiu despre Botez la fiecare dintre voi, mai exact la confesiunea/religia voastra care e formula de botez?
La catolici ca si la ortodocsi este: "X te botez in numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfant.Amin" (X - numele)

La voi cum este?
gio19ro
QUOTE (TriRegnum @ Dec 17 2003, 08:56 AM)
Isus nu a avut nasi, nasii.  smile.gif
Isus nu a fost botezat in botezul sacramental, ci ceea ce a facut Ioan Botezatorul nu a fost altceva decat o spalare rituala


Eu cred ca Iisus l-a avut nas pe insusi Dumnezeu Tatal. smile.gif

Cat despre faptul ca a fost o simpla spalare rituala si ca nu ar fi fost un act sacramental.... sa am pardon.
Pai tu crezi ca daca Ioan Botezatorul n-a fost preot si n-a urmat vreo facultate de teologie nu avea har sacramental? In special cand cel venit sa se boteze a fost insusi Iisus!!! ohmy.gif
TriRegnum
Botezul lui Ioan nu era altceva decat o "baie rituala" in sensul caintei, cei ce veneau sa se boteze se caiau de pacate ca L-au suparat pe Dumnezeul lui Israel, Ioan nu a facut altceva decat sa vesteasca lumii venirea Mantuitorului.
Voi neoprotestantii rastalamciti, dar trebuie cautat si in alte documente, nu numai Sola Scriptura...oricum in Biblei chiar Ioan Botezatorul a spus: "Eu va botez cu apa, dar Cel ce vine dupa mine va va boteza cu Duh Sfant"

PESE: Scuzati toti ironiile mele, asta e genul meu ca si Sfantul Atanasie invatator si doctor al Bisericii Universale care ii ironiza pe eretici cand sta de vorba cu ei, asa sunt eu, ma voi stradui sa nu o mai fac wink.gif .
gio19ro
Pai eu nu sunt neoprotestant!

Edit: Si daca ai venit cu faze de genul "ereticilor" pot si eu sau oricine altcineva sa vina cu "bai criminalilor". mad.gif
Poti sa-ti tot ceri tu scuze, o simpla scuza nu ajunge sa spele crime.
TriRegnum
Criminali ? de unde pana unde? pe cine am ucis eu ca sa faci o asemenea acuza?
Criminali pot fi considerati si propavaduitorii religiei false care propavaduieste alti cristosi cum Insasi Mantuitorul a spus, caci ei mincinosii, ucid suflete, mii de suflete.
Initial ce religie ai avut? si acum ce religie ai?
Mihai
Revin cu rugamintea de a va rezuma la a citi mesajele de aici daca nu sunteti crestini.
In cadrul subforumului Eclessia va fi editat orice mesaje ironic sau critic la adresa crestinilor.
Va multumesc pentru intelegere.
gio19ro
QUOTE (TriRegnum @ Jan 20 2004, 10:45 PM)
Initial ce religie ai avut? si acum ce religie ai?

Cred ca am mai "spus" de vreo sapte ori pana acum ca sunt lutheran! Chiar ieri m-ai intrebat depre asta!
Cand ai zis "eretici" te-ai referit la subordonatii lui Torqemada? tongue.gif
Figaro
Pe de alta parte ar trebui sa citesti putin regulamentul si sa afli ca polemicile interconfesionale sunt interzise pe Ecclesia. Punctele de vedere opuse trebuie sa ramana strict informative.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.