Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Yin Si Yang
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Dincolo de Ratiune
Tudy
Conform filosofiei Orientului, intreaga manifestare este supusa celor doua forte antagoniste dar complementare cunoscute sub numele de Yin (-) si Yang (+), lunarul si solarul. Yin si Yang desemneaza aspectul intunecos si luminos al tuturor lucrurilor, aspectul terestru (-) si aspectul ceresc (+), aspectul negativ si aspectul pozitiv, aspectul feminin si aspectul masculin, energia lunara (THA) si energia solara(HA), Ida Nadi (-) si Pingala Nadi (+), ele fiind in totalitate aspectul dualismului si complementarismului universal. Ele sunt inseparabile si dualismul lumii este insasi jocul lor.

Propun aici dezbaterea intregii manifestari, privite din perspectiva duala Yin-Yang.
Tudy
YIN si YANG desemneaza aspectul intunecat si aspectul luminos al tuturor lucrurilor; aspectul pamintesc si aspectul ceresc; aspectul negativ si aspectul pozitiv; aspectul feminin si cel masculin; este de fapt expresia dualismului si complementarismului universal. YIN si YANG nu exista decit unul in raport cu celalalt; sunt de nedespartit.

Simbolismul YIN-YANG-ului se exprima printr-un cerc impartit in doua jumatati egale de o linie sinuoasa, o parte neagra (YIN), alta alba (YANG), despre care se poate constata ca lungimea despartirii madiane este egala cu cea a semicircumferintei exterioare; iar conturul fiecarei jumatati YIN este deci egal cu perimetrul total al figurii. De asemenea, mai trebuie spus ca jumatatea YIN are un punct YANG, iar jumatatea YANG are un punct YIN, semn al interdependentei celor doua determinari , urma a luminii in umbra si a umbrei in lumina. Linia medianapoate reprezenta urma unei elici evolutive, lucru pe care-l exprima simbolismul YIN-YANG-ului, ca ciclu al destinului individual; este elementul unei spirale de pas infinitezimal, cele doua extremitati ale spiralei (intrare si iesire a figurii) corespunzind nasterii si mortii. Acest simbol condenseaza filozofia cea mai profunda si mai caracteristica a spiritului chinez. Acesta nu prea simte nevoia sa faca apel la idei abstracte de numar, timp, spatiu, cauza, ritm. Pentru a traduce aceste notiuni, chinezii au acest simbol concret care, cu Tao, exprima intreg ansamblul de ordonare a Lumii si pe cea a Spiritului. Pentru ei nu exista timp de o parte si spatiu de cealalta; ei nu pot sa le conceapa independent de actiuni concrete. Actiunea unui om, manuala sau intelectuala, nu poate exista in afara lor, tot asa cum timpul si spatiul nu pot fi concepute in afara actiunii omului. Ei descompun timpul in perioade si spatiul in regiuni, perioadele si spatiile fiind calificate cind de YIN, cind de YANG, dupa cum sunt luminoase sau intunecate, bune sau rele, interioare sau exterioare, calde sau reci, masculine sau feminine, deschise sau inchise, etc.

Desi reprezinta doua contrarii. YIN-ul si YANG-ul nu se opun niciodata in mod absolut, pentru ca intre ele exista intotdeauna o perioada de mutatii care permite o continuitate; totul-om, timp, spatiu este uneori YIN si alteori YANG; simultan, totul tine de amindoua prin devenirea lor si chiar prin dinamismul lor, cu dubla sa posibilitate de evolutie si involutie.

(Jean Chevalier,Alain Gheerbrant, "Dictionar de simboluri", vol.3, Editura Artemis, Bucuresti, 1995, pag. 484-486)

Tudy
In astrologie, semnele zodiacale pot fi clasificate potrivit polaritatii YIN-YANG. Aceste doua energii sunt asociate cu trasaturile explicate mai sus.

YANG: Berbec, Gemeni, Leu, Balanta, Sagetator, Varsator.
YIN: Taur, Rac, Fecioara, Scorpion, Capricorn, Pesti.

Evident, trasaturile negative si cele pozitive se impletesc in energiile caracteristice celor doua zodii, niciuna neavind apanajul strict al uneia dintre cele doua energii.

YIN si YANG sunt cele doua principii cosmogonice initiale in filosofia mitologiei chineze, nascute din haosul acvatic primordial, YIN - principiul initial feminin si simbolul intunericului, si YANG - principiul initial masculin, simbolul luminii si al primaverii. Raportul intre ambele principii este un raport intre factorul pasiv, YIN si factorul activ, YANG. Aceste doua principii sunt inseparabile, aflandu-se in neincetata interactiune si totodata adversitate. In impactul lor perpetuu isi are sursa intreaga miscare cosmica si tot astfel se decid toate modificarile produse in lume. Principiul YIN, negativ si slab, reprezinta tot ce e rece si simbolizeaza pasivitatea; principiul YANG, pozitiv si puternic reprezentand tot ce e cald si simbolizand actiunea.
Principiul primordial feminin YIN semnifica si Luna, ca simbol al umbrei sau intunericului, iar concomitent el traduce dorinta de schimbare, nostalgia, ceea ce e ploios, rece si umed... Principiul primordial masculin YANG semnifica tot ce e solar, simbolizand primavara, caldura, actiunea. Fortele lor sunt in neincetata ciocnire, prin aceasta explicandu-se miscarea vesnica a materiei ca si toate schimbarile care se produc in univers... Orice dezechilibru in raportul dintre cele doua principii produce boala.

(Victor Kernbach, Dictionar de mitologie generala, Editura Albatros, Bucuresti, 1995, pag.679-680 )
Zed
Ce parere ai despre zodii si Yin Yang ? Ma refer la compatibilitate.
unul
Chinezii, in imensitaea intelepciunii adunata de mii de ani, au decoperit adevarata religie, adevaratele cuvinte sfinte. Ingemanarea da-ului si nu-ului, al binelui si al raului, a luminii si a intunericului intr-un singur fundament, si acesta este dualul yin si yang care, desi aflat la capatul unor observatii de multe mii de ani, este totusi inceputul. Pentru a intelege cu adevarat semnificatia lor, trebuie sa stapanesti destul de bine filosofia vietii asa cum este inteleasa de chinezi.
Stiinta medicala (un medic chinez este considerat a fi bun, atunci cand nu are pacienti de tratat), artele martiale (nu filmele americane cu si despre viata lui Bruce Lee),sarbatoarea florilor de cires. Toate acestea si nu numai trebuiesc privite asa cum un cchinez le vede dimineata, la rasaritul soarelui atunci cand executa cu o gratie neasemuita miscari parca desprine dintr-un balet.
Pentru a intelege cu adevarat ce reprezinta Yin si Yang mai intai trebuie sa vezi cu urechile si sa auzi cu ochii. Trebuie sa vezi soarele in plina noapte si luna in toiul zilei.
Tudy
@unul: thumb_yello.gif

@Zed: "Compatibiliatea" din punct de vedere dual (Yin-Yang) e foarte discutabila... In cazul zodiilor, poat aparea mai multe manifestari. De exemplu, un nativ al unei zodii Yang poate sa fie mult mai compatibil cu unul apartinand unei zodii Yin, pentru simplul fapt ca atributele zodiilor "se completeaza". In acelasi timp, pot aparea aversiuni intre cele doua persoane, tocmai datorita influentelor Yang, respectiv Yin, asupra lor... La fel se intampla si in cazul in care ambele persoane sunt nativi ale unei zodii Yin (sau ambii sunt Yang)... De asemenea, chiar si un nativ al unei zodii considerate ca fiind eminamente Yang poate manifesta elemente sau tendinte Yin, si invers...
Zed
@Tudy , merci , am inteles , nu eram sigura ca exista si Yin -Yin si Yang -Yang .
Tudy
Un link (in limba engleza) despre aspectele sub care manifestarea duala Yin-Yang poate fi intalnita in manifestare poate fi gasit aici. Merita citit! In intregime... wink.gif
Zed
@Tudy , caracteristica Yin -gului si Yang-ului o stiam , si ma regasesc in una din ele , este si cea corecta . La mine se manifesta fara elemente din nativul opus.
Punctul care ma intereseaza este atunci cand ambele persoane sunt nativi ai aceleasi zodi.
Am citit. Merci.
rossi
Acum doua luni, mi-am tatuat pe brat acest simbol, inconjurat de un soare. Pe langa semnificatiile acestui simbol, pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca, ptr mine acesta mai are si alt inteles, personal. Ptr fiecare poate sa insemne alt lucru, asa ca lasati-va imaginatia sa lucreze.
Clopotel
Simbolul Tao, Yin si Yang este plin de semnificatii. S-a scris si s-a vorbit enorm de mult pe ceea ce inseamna el, si eu tot am senzatia ca mai e ceva de spus.
Imi place mult acest simbol. Invita la echilibru. Este un simbol "uman". De fapt el se adreseaza spiritului, care este intrupat in aceasta lume. Ii da un reper maxim accesibil lui (cat timp e pe pamant). Nu obliga la perfectiune. Nu exista bine perfect asa cum nu exista rau perfect.(repet, aici pe pamant). Armonie este ceea ce radiaza din acest simbol.

Perceptia mea...
Minerval
În 1952 a fost descoperit la Palenque în Mexic, un mormânt (de fapt singurul de acest fel din întreaga Americă Centrală) a cărui construcţie este foarte asemănătoare cu cea a aşa-zisului mormânt al lui Keops aflat în Marea Piramidă de la Giza din Egipt. Se presupune că mormântul este al lui Pacal Votan, despre care legendele mayane povestesc că ar fi fost un iniţiat care a descins în peninsula Yucatan, aducând cu el fantastice cunoştinţe universale. Pe piatra care acoperă sarcofagul se află sculptată o scenă care îl înfăţişează pe eroul mayan în ceea ce pare a fi un vehicul spaţial, asemănător unei cabine de avion sau navete spaţiale din zilele noastre.

Între nenumăratele vestigii mayane s-a mai descoperit un basorelief format din trei cercuri concentrice. Cercul exterior este alcătuit din 20 de hieroglife mayane, iar următorul din 13, cele două reprezentând aşadar calendarul sacru mayan. În sfârşit, cel de-al treilea cerc este alcătuit din opt grupuri de câte trei linii, unele continue, altele discontinue, aranjate sub forma unui octagon. În mijlocul octagonului se găseşte un însemn (asemănător simbolului Yin - Yang chinezesc), simbol numit Hunab Ku şi care tradus înseamnă "Cel care conferă mişcare şi măsură". Hunab Ku este, în simbolistica mayană, centrul galactic, centrul Căii Lactee, de unde este emisă energia care parvine atât Soarelui (steaua centrală a sistemului nostru solar), cât şi Pământului. Termenul de "mişcare" (încorporat în numele simbolului) se referă la propagare, iar cel de "măsură", la ritm şi periodicitate - ştiut fiind faptul că diversele forme de energie se propagă în ritmuri diferite, fenomen care dă naştere la configuraţii energetice variate.

În Muzeul Naţional de Antropologie din Mexico City se află expus un calendar solar aztec, un basorelief sculptat pe o piatră circulară cu un diametru de 3,7 metri şi cu greutatea de 25 tone, care a fost descoperit în zona oraşului respectiv în anul 1790. În partea centrală a calendarului se afla faţa zeului solar Tonatiuh, aceasta fiind înconjurată de 4 dreptunghiuri. În dreptunghiurile respective sunt reprezentate încarnările anterioare ale zeului Soare. În sistemul cosmogonic mayan era acreditată ideea că 4 lumi diferite ar fi existat înaintea celei prezente. Lumile anterioare, împreună cu încarnările zeului Soare, ar fi fost distruse de catastrofe în urma cărora specia umană aproape că a dispărut de pe faţa planetei.

În primul dreptunghi (asociat cu punctul cardinal Vestic) este sculptat capul unui jaguar, deoarece prima lume a fost distrusă de 4 jaguari, jaguarul fiind o reprezentare - în concepţia mayana - a Zeului Creator Tezcatlipoca. Cel de-al doilea dreptunghi (asociat cu Nordul) îl înfăţişează pe Sarpele cu pene, "Zeul celor 4 Vânturi", deoarece a doua civilizaţie a planetei a fost distrusă de uragane cataclismice. Cel de-al treilea dreptunghi (asociat cu Estul) înfăţişează un dragon, "Zeul celor 4 fulgere şi trăsnete" care a distrus a treia civilizaţie umană. Si în sfârşit, al patrulea dreptunghi (asociat cu Sudul) înfăţişează o şopârlă, "Zeul celor 4 ape", deoarece ultima civilizaţie a fost distrusă de un potop cataclismic care a durat 52 de ani şi din care au scăpat doar un bărbat şi o femeie, desigur cu scopul de a continua evoluţia speciei umane. Este interesantă această alegorie a cărei ultima parte aminteşte de legendarul potop al lui Noe descris în Vechiul Testament şi de tragedia locuitorilor continentului Atlantida scufundaţi în apele oceanului acum 12.000 de ani, ai căror urmaşi direcţi, mayanii se pare că au fost.

Cel de-al cincilea Soare, reprezentat în mijlocul calendarului, este "Soarele celor 4 cutremure" şi prevesteşte sfârşitul civilizaţiei actuale în urma unor cutremure cataclismice, atât de puternice cum nu au mai fost vreodată pe această planetă, şi care vor veni de undeva din partea de Vest. Este foarte straniu şi un semn de rău augur, faptul că extrem de precisul calendar mayan care începe numărătoarea anilor prezentului ciclu cu data de 12 August 3113 B.C., se opreşte la data de 21 Decembrie 2012 A.D. Această perioadă însumează 5125 de ani, durata a 13 baktuni sau a unei aşa numite epoci creatoare.

Probabil că există pe undeva o similitudine între mitul celui de-al cincilea Soare mayan şi Apocalipsa lui Ioan din Noul Testament care prevesteşte apariţia, la sfârşitul mileniului al doilea, a "unui cer nou şi unui pământ nou, pentru că cerul dintâi şi pământul dintâi pieriseră şi marea nu mai era". Calendarul mayan prezintă 21 Decembrie 2012 ca data la care va avea loc colapsul tehnologic total şi sfârşitul actualei civilizaţii.

(material preluat de pe stiinte pierdute)


F.'.
Bralgei
IMPRESIONAT.

Nu prea are legatura cu dualiatatea, dar este foarte bine documentat. Vehicolul spatial tine de alta forma de transport ce se foloseste in univers. Este un vehicol individual si octogonul este de fapt unirea punctelor unui stele thetradonice. Acesta se inscrie mai departe in alta forma si tot asa. Cine e interesat sa studieze MERKABA.
Cele 4 directii sunt asociate cu cele 4 tipuri de barbati si cele 4 tipuri de femei care exista pe acest pamant conform cu descrierile Initiatilor Maya, iar relatiile cu aceste simboluri sunt de alta natura, dar asta e alta poveste.
Un alt detaliu este ca Scrierile Maya spun ca viata din ziua de azi (sau prezenta creatie - ciclu) este a 4 incercare a "zeilor" de a crea omul. Primele 3 au fost nereusite, iar a patra mai mult decat reusita. Zeii s-au trezit in fata faptului ca au cret o fiinta care "vedea" pana la marginile spatiului si timpului, iar asta insemna ca era ca si creatorii. Asa ca au mai taiat din capacitatile omului.
Concidenta face ca la inceputul prezentei creatii 3 pietre sar din vatra (creozot) zeilor si se transforma in stele ce formeaza sursa originei omului. Ghici despre ce constelatie e vorba, care tocmai se va alinia la data mentionata cu sistemul nostru solar pe linia mediana a galaxiei?

B.·.

little1
buna. vad ca toata lumea stie teorie. totusi, o vorba veche spunea ca un graunte de practica face mai mult.
ce puteti spune despre practica ?
gypsyhart
Despre practica....
Un exemplu legat de echilibrul dintre masculin (activ) si feminin (pasiv).
Am facut niste cursuri de dans la un moment dat in care dansam in perechi. Ideea era ca barbatul avea rolul activ acolo. Adica el conducea dansul, in ce directie, la ce tempo, distanta dintre parteneri etc. Vreau sa spun ca din 10 partenere daca erau 1 sau 2 care sa fie feminine in dans. Aproape toate aveau tendinta sa ma conduca pe mine. Era ca o lupta..
Mi'am dat seama cu aceasta ocazie ca dansul nu poate avea loc daca cei doi parteneri nu isi respecta rolul, si daca acest rol nu este inversul celuilalt.
A fost o lectie minunata.
little1
In dans o partenera care stie ce face refuza un partener care nu isi respecta rolul. Prefera sa fie singura, daca se simte si se comporta ca o femeie, decat sa acceptee sa o faca pe sefa. E alta viata cand gaseste un partener care este in pielea lui! thumb_yello.gif

good point there, doc ! ma refeream la ceva mai tehnic...
gypsyhart
Pentru little1...
Sper ca nu te'ai suparat ca am zis asa despre partenerele mele de dans...
Oricum in contextul respectiv nici eu nici ele nu puteam spune nu. Ele cu atat mai mult cu cat erau cate 2/3 la un baiat:))
SI oricum ca sa vezi daca e in pielea personajului trebuie sa urci pe scena nu?
Tudy
Bine-ai venit la Han, little1! welcome.gif


La ce anume te referi când spui "mai tehnic"?...
little1
buna, Tudy ! bine v-am gasit pe toti. drept sa spun, imi arde mult de filosofat... ma bucur ca am acum si cu cine. si mai am o slabiciune: sa incerc sa vad ce se poate aplica din filosofie, fie ea orientala sau occidentala. de ce am intrebat de practica (nu, gypsyhart, de ce sa ma supar ?!? ) - pentru ca eu practic... ce practic ? TAO. cand am vazut colo yin si yang, iti dai seama, wow, poate am si cu cine discuta. spoton.gif
ma refer la aplicatii practice ale principiilor taoiste. ma refer la meditatie, qigong, Tai Chi.. stuff like that.
jet li
Cel mai bun link Tudy, interesant tot ce scrie acolo ! spoton.gif Ma gandeam la toate astea dar le incurcam intre ele, acum pot sa vad ce stiu altii de mii de ani nu mai stau sa ma gandesc singur cu doar putine informatii ca baza ,si sunt explicate bine. spoton.gif spoton.gif
Tudy
@little1: Poti propune un subiect anume legat de topic-ul curent, daca vrei... wink.gif

@Jet Li: Ma bucur ca link-ul respectiv s-a dovedit a fi util. smile.gif
contraste
In cadul propriei tale persoane si personalitati, exista principiul yin-yang, preponderent activ la femei, de unde ....dualitatea feminina. Cand o parte este mai slaba, organismul intra in conflic, iar echilibrul si armonia cu mediul si universalul se rupe.
Predatoru
Am si eu o intrebare:
ce inseamna in traducere mot-a-mot Yin si Yang?De fapt, cred ca ar trebui sa intreb daca se poate traduce...
contraste
Din cate stiu eu - poate exista si o alta interpretare, yin/iang inseamna feminin/masculin
mememe
Conceptia opusurilor complementare nu este doar orientala este prezenta in intraga lume , dar e adevarat ca cei care au dezvolat-o mai mult sunt budisti si cabalisti.

Binarul reprezinta echilibrul fortelor generatoare ... astfel avem yingsi yanh gogh si magogh arborele vieti si radacina sa ; steaua solomonara ( a lui david ) , sarpele ce isi musca coada (ouroborus)etc.

Parerea mea ..... DA orice exista are un echilibru... un opus care sa poata pastra cercul in miscare ....

Moartea este creatia vietii , umbra exista doar din cauza luminii , si cum spune si principala lege alchimica DEASUPRA IMENSITATE , SUB NOI IMENSITATE ... BARBATUL ARE NEVOIE DE FEMEIE PT A FI BARBAT .... DOVADA INCONTESTABILA ....BARBATUL CU BARBAT E homosexual smile.gif) ( este o gluma )
little1
difera mult conceptul yin si yang occidental fata de ce au vrut orientalii sa zica... tongue.gif
Tudy
QUOTE (little1 @ 10 Jul 2004, 10:19 PM)
difera mult conceptul yin si yang occidental fata de ce au vrut orientalii sa zica... tongue.gif

Corect. smile.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.