Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Retete, Retete Si Inventate
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Pagini: 1, 2
TriRegnum
Sa va povestesc ceva inainte de a scrienreteta:
Au venit parintii mei la mine in vizita...
Nu inainte de a face instructia de riguare menajerei si bucataresei si pe langa cuvintele ¨A slabit copilu´, cad hainele de pe el!!! ce-i dati sa manace, sa aiba mancarea la ore fixe...¨(crezand ca tot copil mic la scoala generala sunt), totusi eu si mama ne-am gandit sa pregatim ceva de mancare...si cum ea fiind ortodoxa si la ei este post, am spus sa facem o ciorba de legume, cu toate ca invoca pretextul ca eu nu stiu si s-o las pe ea.
Si acum sa incep reteta(o dau numai pe cea de ciorba, ca eu am facut-o, restul va descurcati cu felul II si desert):
Masurarea se face ochiometric smile.gif
Puneti la calit 3 cepe taite marunt, apoi dupa ce s-au calit se adauga doua fire de praz sper a fi si ele calite(tait rondele subtiri), se adauga pentru un gust mai bun tot la calit 5-6 catei de usturoi(maghiar ca de ala am avut, dar prefer cel romanesc care pishca) si morcovi taiati rondele mici si se pune capacul pentru a se inmuia toate legumele, apoi se adauga 3-4 cartofi taiati cubulete, lasandu-se la foc potrivit. Apoi se adauga ardei gras(macinat cu sare, eu asa pun pt iarna) vreo 3 lingurite mari si apoi tot asa se adauga fasole verde in bulion(tot asa pun pentru iarna) cam 5-6 linguri mari si se mai lasa cat se crede de cuviinta la calit. Apoi se toarna apa fiarta(ce se fierbe in paralel cu pregatirea legumelor) pana acopera legumele cu mai bine de o palma. Se lasa sa fiarba bine(o gospodina, un bucatar isi da seama cand e gata) si apoi se adauga telina frunze taiate, putine boabe de mustar(1/2 lingurita) si bineinteles bulion dupa preferinte si se lasa la fiert pana este gata.

Dupa preferinte se poate servi simpla sau cu smantana de bivola.


Mie mi-a placut, pofta buna!

Cain
sint curios cum arata animalu ala, "bivola" ... biggrin.gif
hai sa-ti spun ce inteleg romanii prin "ciorba" : o supa acrita cu bors, zeama de varza, corcoduse... ma rog, orice acreste si e comestibil. ce ai dat tu acolo e supa chioara toata ziua smile.gif bine, treaba aia cu boabele de mustar m-a scos definitiv pe bara, nu as manaca asa ceva, insa reteta pare interesanta, pentru amatorii de mancare dulce.
Mistinguett
Tri, asta se cheama ghiveci de legume - daca e scazut un pic mai mult. wink.gif
TriRegnum
Korekt Misti.
dar mie mi-a placut, iar cand am facut-o nu stiam ce sa fac felul I pentru ca mama fiind ortodoxa si tine postul lor... a iesit bun...apropos de ghiveci...mi-e dor de vara!

Cain
Bivola e un animal urat nedomesticit inca si care da cel mai gras lapte, la 4 litri, iau doua cani mari(de cafea) pline cu smantana care daca-ti place prea mult, ca e cam dulce, iti strica ficatul.
Din smantanta mai fac si frisca, asa cand ma apuca...tongue.gif , evit dulciurile chiar daca as manca tot timpul numai dulciuri ca imi strica silueta si nu mai am greutatea ideala.
Parca ciorba de corocduse numai in Oltenia se face...Bine, cand nu e post fac ciorba ca mai sus, dar cu un pui(de casa, ca ala de cumparat nu-mi place ce gust are) sau piept de curcan(tot de casa) si mai am eu condimentele mele(aduse din Germania si pregatie de mine in timpul verii).
Oricum de gatit prea mult nu ma ocup eu, ci bucatareasa mea...care e vai si amar de ce-si aude daca ciorba sau tocana smile.gif nu are gustul ohyeah.gif pe care il vreau eu, dar s-a obisnuit cu tabieturile mele si executa intocmai. spoton.gif
Oricum nu o putem pune sa gateasca si pentru ai mei...ar fi fost tupeu pe capul meu si am vrut sa ma laud ca si eu stiu sa fac, desi mama "saracu' copil, a slabit...sa manaci mai bine, vezi daca nu ai sotie care sa aiba grija de tine..." si altele de genul acesta, iar eu ma prapadeam de ras.(de parca sotia m-ar putea indopa, si daca as fi avut, tot nu era buna, stiti voi cum sunt soacrele, bine ca mai am o sora si mai merge si pe la ea, ca celalalt frate din pacate nu mai e cry.gif , hai sa nu ma intristez chiar acum)
RamonaV
QUOTE (Cain @ Nov 17 2003, 10:39 AM)
hai sa-ti spun ce inteleg romanii prin "ciorba" : o supa acrita cu bors, zeama de varza, corcoduse... ma rog, orice acreste si e comestibil.

sa nu uitam de bulion, maica-mea pe asta il foloseste cel mai des smile.gif
In reteta de mai sus e. Daca pui vrun litru iese o ciorba din aia deasa pe care o simti intre dinti.
Mistinguett
Ramona, un litru de bulion?? ohmy.gif
Eu bulionul il stiu ca pasta de rosii superconcentrata.
Mie nu mi se pare ca rosiile acresc o ciorba.
RamonaV
QUOTE (Mistinguett @ Nov 24 2003, 10:08 PM)
Ramona, un litru de bulion?? ohmy.gif
Eu bulionul il stiu ca pasta de rosii superconcentrata.
Mie nu mi se pare ca rosiile acresc o ciorba.

Bulionul e bulion, pasta e pasta laugh.gif. Bulionul curge. Mai demult il faceam la cazan (sper ca nu va ganditi la tuica rolleyes.gif ), in curte cu foc dedesupt. Se muncea o zi intreaga. Acum maica-mea il face pe aragaz, in oale mari, in 2-3 ture pana umple camara. Pune bulion in multe mancaruri. Nu stiu vreo ciorba fara bulion... nici nu cred ca-s bune. Da, vara se pot folosi rosii dar cat mai coapte ca sa isi lase zeama (i.e. bulionul biggrin.gif ) in ciorba.
Mistinguett
Asa sa fie, cum zici tu. Desi...

BULIÓN, (1, 2) bulionuri, (3) bulioane, s.n. 1. Pastã conservatã de pãtlãgele roºii. 2. (Rar) Supã de carne fãrã zarzavat sau paste fãinoase. 3. Mediu lichid obþinut din carne sau din vegetale ºi folosit pentru culturile de microorganisme. [Pr.: -li-on] – Din fr. bouillon, rus. bulón.

Sursa dexonline.ro

Eu stiu ca ce spui tu ca face mama ta este suc de rosii. Foarte probabil ca este chestie de regionalism, la fel cum e si cu ciorba.
Si nah, ca e o ciorba foarte buna si fara rosii - si care nici nu e acra: Ciorba de Burta.
TriRegnum
Misti Ciorba de Burta e excelenta. Yam! imi place, mai ales acrita cu lamaie (nu-mi place otetul).
Mi-ai facut pofta si cred ca o sa-mi fac, ca de saptamana viitoare incepe postul si al mine si nu mai pup eu carne.
RamonaV
QUOTE (Mistinguett @ Nov 24 2003, 10:53 PM)
Eu stiu ca ce spui tu ca face mama ta este suc de rosii. Foarte probabil ca este chestie de regionalism, la fel cum e si cu ciorba.
Si nah, ca e o ciorba foarte buna si fara rosii - si care nici nu e acra: Ciorba de Burta.

Probabil ca e regionalism.
Ciorba de burta? Eu nu o stiu biggrin.gif . Cred ca o singura data a facut maica-mea asa ceva, pe vremea lui Ceasca, pentru ca numai burta a gasit. Dar daca nu a mai insistat inseamna ca ne-am manifestat impotriva (eram destul de mica dar tin minte ca nu mai termina cu ciorba aia si imi tot povestea ca trebuie facuta cu migala ca sa fie buna. Nu ii mai tin minte gustul.). Tot mai buna ciorba de legume smile.gif .
Mistinguett
Ciorba de burta e usor de facut, greu de nimerit sa fie asa cum trebuie. Si e categoric un "aquired taste", adica trebuie sa-i prinzi gustul. Nici mie nu-mi placea la nebunie pana cand am mancat una facuta perfect - si de fapt asta mi s-a intamplat cu mai multe mancaruri mai... ciudate. Acum ma topesc dupa ea, si norocul meu e ca o fac la o carciuma de langa casa cum nu se poate mai buna, si cat imi place mie sa gatesc, n-are rost sa ma mai chinui.
Copiilor nu prea le place, e adevarat.

@Tri, sa nu uiti ardeiul iute pe langa wink.gif
Valheru
prefer o ciorba taraneasca de vacutza cu multe legume si smantana
mamaaaaaaaaaa
chatonel
QUOTE (Mistinguett @ Nov 24 2003, 10:53 PM)


Si nah, ca e o ciorba foarte buna si fara rosii - si care nici nu e acra: Ciorba de Burta.

ohmy.gif cum sa nu fie acra ciorba de burta??????
TriRegnum
Ce era sa fac? e post, nu pot gati in post carne.
Si eu prefer o ciorba cu multa carne de pasare(cel mai bine ar fi de la tara, ingrasata natural) si multe legume... hai ca deja salivez dupa carne, abea astept joi sa mananc.
Mistinguett
Chatonel, se pune bors si nu stiu eu?
E adevarat ca se pune un pic de otet, dar in general ciorba de burta nu as numi-o acra - asa cum e o ciorba cu bors.
chatonel
asa da smile.gif nu se pune bors, dar otet cu nemiluita, da!!! 6.gif
TCA
Asta e meniul meu (aici am învátat) în seara de 24 Decembrie.
Traditional, aici 98% din populatie in seara de Cráciun maninca macar 1 fel de mincare de peste. Cel mai des aceasta supa.


Halászlé (supa de peste)

1 crap de 1,5 kg -2 kg (eu de obicei cumpar gata curatat si taiat felii)
Peste marunt , sau bucátzi de peste diferit (somn, pastrav etc).
1 ceapa mare
boia
putin ardei iute, sare

Se taie ceapa marunt, se pune cam 1 l apa si boiaua si se pune la fiert. Cînd începe sá fiarba se adauga pestele marunt (sau bucátziile de crap) si sare dupá gust. Cînd s-a fiert pestele (max. 30 min) se scoate pestele si se curata de oase cît se poate. Apoi se pune din carnea curatatá de oase cîte putzin într-o sitá si din zeama în care a fiert pestele se toarná cîte putzin peste ea si cu o lingurá de lemn se pasireazá prin sitá. (asta muncá de sclav ca si coptul de vinete).
Cînd s-a terminat de pasirat carnea se pune înnapoi pe foc (zeama în care a fiert pestele va fi mai groasá) se mai adaugá apá, putzin ardei iute si cîteva felii de crap. Se fierbe cam 20 de min si gata.


Pestele pané cred cá toatá lumea stie cum se face. Noi aici facem din peste de mare filé (nu are oase ) si mai adaugám pesmet , Deci lásatzi sá stea pestele felii cu sare, piper si putziná zeamá de lámîie vreo 2 ore. Apoi se face "bunda" fáiná, ouá si pesmet.

Salatá de cartofi

Se c*rátzá cartofii si se pun la fiert în apá cu sare. (nu întregi ci táiatzi bucátzele). Cînd s-au fiert se scurg de apa în care au fiert si se lasá sá se ráceascá. Se taie ceapá márunt (ceapá lila dacá avetzi) si se amestecá cu cartofii. Se pune majonezá dupá gust, sare, piper.
TCA
Pt. Kristina (si cine mai vrea sá încerce)

Ton filé cu bere

Eu fac cam din 1/2 de kg de peste ton filé (2-3 persoane)

Se taie pestele (bucátzi cam de 10 cm) si se lasá sá stea cu sare cam 1 orá.
Apoi se pune într-o oalá cu putzin ulei si se toarná peste el 2-3 dl de bere. Se pune capacul pe oalá si la foc mic se lasá cam 20 de minute. Apoi se c*rátzá usturoi, se piseazá , se amestecá cu o cutie de smîntiná si se toarná peste peste. Se mai lasá la foc mic sub capac cam 5 minute.
Se serveste cu cartofi în folie. (cartofi mijlocii, spálatzi, pusi în folie si fácutzi la cuptor).

Cam tot ceva asemánátor am încercat, dar fárá bere.

Am pus pestele într-un vas de lut si am turnat peste el, putzin ulei de másline, usturoi pisat (noi folosim f. mult usturoi) si cam 3 dl de vin alb sec. Am lásat in cuptor cam 30 de min. L-am servit cu cartofi în folie si tzatziki.

PS. Am citit în pagina anterioará despre acrirea ciorbei de burtá. Eu cînd o fierb îi pun foi de dafin si vara fac castravetzi la soare , strecor zeama si o tzin în frigider în sticle de plastic. 2-3 litri toatá iarna imi ajunge la ciorbe. Cu zeama de castravetzi acresc si ciorba de burtá.
kristina
Stiti cumva cum s-ar putea prepara soia astfel incat sa fie gustoasa? Eu nu reusesc sa-i gasesc un gust placut....... sad.gif
Roxana
La rugamintea lui Misti, voi scrie reteta de totr al carei poza se afla in jurnalul meu, si am facut-o de Valentine day.
Reteta este dintr-o caret de bucate veche d etot din Roamnia, nici nu pot sa pun autorii caci nu mai am copertile, iar cartea e pe cale de a fi bucati , din cauz apaginilor galbene si care se faramiteaza.

Tort de cacao jumatate copt, jumate crema.

250 gr zahar
150gr cacao
250 g unt
8 oua
2/3 pahar de apa
2 linguri faina
100 gr nuci pisate( sau dupa preferinta)
3 linguri zahar( pt caramel)
dulceata de care vreti

1--se bat albusurile spuma
2-untul se freaca cu galbenusurile
3-separat se amesteca cacaoa cu zahar si apa si se pune pe foc , amestecind pina devine un sirop gros--se lasa la racit.
4-Se toarna siropul racit peste compozitia de unt si se amesteca usor
5-se imparte compozitia in doua parti, o parte este crema ce se pune la frigider
6-la partea a doua d ecrema se adauga albusurile batute spuma si se amsteca.
7-se coc 2 foi separate sau una groasa si se taie in doua( eu prefer 2 foi separate--le coc in tavitele rotunde de facut american pies) --tavile trebuie speriate cu PAM sau unse cu unt si pudrate cu faina in prealabil. Se coace la 325 grade F, pt cam 20-25 minute--astfel incit sa nu fie copt prea tare doar putin, coca sa fie inca moale si necoapta.
8- se prajesc in cuptor nucile cu zaharul pian s e caramelizeaza si api se piseaza in mixer....

Dupa ce s-a racit totul inclusiv nucile, pe o farfurie mai eleganta se aseaza prima foaie, se unge cu crema si se pune un strat fin de nuci caramelizate api foaia doi si iarasi crema. Se unge tot tortul cu crema si restul nucilor pot acoperi marginea tortului. E la altitudine afiecaruia cum vrea. Apoi am decorat cu dulceata de zmeura pusa intr-un cornet de hirtie pergament.
Si pot sa va spun ca iese o NEBUNIE!!!!!
POFTA BUNA!
Mistinguett
O sa-l incerc sigur, Roxana, chiar daca nu curand - pentru ca am abuzat dulciurile zilele astea si ma asteapta inca vreo 3-4 prajituri de la Nita in frigider. Suna excelent, imi place ca blatul si crema au aceeasi baza, iar crema suna ca un "mousse" de ciocolata.
Ma gandesc ca as putea sa "manjesc" un pic foile cu dulceata de zmeura si apoi nucile... drool.gif
Diana-Maria
Subscriu la ce a zis Misti vis-a-vis de bulion si de ciorba de burta care n-are nici in clin nici in mineca cu borsul sau cu tomatele...
Misti, sa nu uitam nici de ciorba traditionala de miel-nici asta nu are rosii-e verde-verde!
smile.gif
TORY
Si cele 2 liguri de faina unde le pun blink.gif
Mistinguett
Tory, welcome.gif
Pai eu zic ca se pun la blat... dupa ce imparti crema in doua. Dar ai dreptate, asteptam confirmarea Roxanei biggrin.gif
Scarlett
Ceva usor si delicios ( parerea mea sorry.gif )

Se pun in tava 4 pulpe de pui ( sau piept depinde de preferintele consumatorilor ). Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper .Se adauga putin ulei si o sticla de bere neagra . Se arunca deasupra o mana de stafide si se baga la cuptor .

Mrs. Rogers
Ceva foarte simplu si delicios pentru micul dejun sau cina.

ungi o felie de paine cu unt/margarina si pui peste paine o felie sau doua de branza Brie sau ceva asemanator . O pui la microunde un minut sau in cuptor ( pana cand branza se topeste putin). La restaurant ti-o serveste si cu putin gem in farfurie. E foarte interesant dar eu prefer sa o manac fara gem rolleyes.gif
rebel
O retetã completã de clãtite, pentru un wanna-be în domeniu?
rebel
Sã glumesc când vine vorba de clãtite? Mã insultati, domnisoarã!

Mi-a oferit Ligia o retetã cu tot ce trebuie, dar o alta mi-ar putea permite sã vãd ce dialect al clãtitelor se utilizeazã în regiunea dumitale geograficã, iedera.

Grãdini de trandafiri tuturor bucãtãreselor de prin zonã.
LigiaB
Tucu-te de sus pina jos, frumusete de plod! smile.gif

Iedera, hai scrie reteta, asteptam. smile.gif
rebel
Asta sigur nu-i reteta pentru bomba cu hidrogen? hm.
morfeus
sa incep cuo retzeta comunista pt iarna :
o ceapa taiata cubulete , bulion , sare si ulei .

Acum imi vine incredibil sa spun da chiar imi placea pe vremea aia !
morfeus
ce s-a mai facut in familie si de ceilalti apreciat ca o raritate :
riscovi la otet !sunt excelenti devil.gif thumb_yello.gif
reteta e ca la gogosari in otet !
contraste
Am sa va destainuiesc o reteta luata de la vecinii mei, greci.
Intr-o tigaie se incinge uleiul in care se pun 4-5 rosii mari date pe razatoarea mare, se lasa pana se leaga, bine apoi se adauga doua oua batute bine si marar. Se pune un praf de piper. Se serveste rece
TriRegnum
Mi-era pofta de o prajitura facuta de mine, asa ca am fost sa cumpar ingredientele, nu a fost scump: 100.000

Prajitura
1. O jumatate kg de biscuiti (din aceia patrati/dreptunghiulari)
2. O cutie de smantana dulce La Dorna din care se foloseste doar jumatate. (parca cutia are 250 ml, se foloseste doar 125 mil)
3. O margarina de prajituri, din aceea patrata(nu din cea de pus pe paine ca nu iese deoarece contine apa si laptele praf se dizolva), Rama, Bunica etc.
3. Doua galbenusuri frecate cu o cana mica de zahar pudra(o cupa de rasnita de cafea).
4. Lapte praf de 250 (Darling sau Malita)
5. O lingura cacao.
6. Cafea tare cu esenta de rom.

PENTRU CREMA:
Smantana se amesteca cu jumatate din Laptele Praf pana se omogenizeaza bine si se da la frigider. Apoi galbenusurile se freaca(cu mixerul la vioteza maxima) cu zaharul intr-un vas de metal pana se deschide la culoare dupa care se adauga trei linguri de lapte dulce, apoi se pune pe o baie de aburi (apa se fierbe) si se amesteca cu o lingura de lemn pana se ingroasa pasta dupa care se pune la racit, dupa racire se adauga smantana pregatita mai-nainte si se amesteca bine, dupa care se lasa la rece. Apoi cu laptele praf ramas se freaca bine margarina si cu putin zahar pana se omogenizeaza bine, se adauga preparatul celalalt si se amesteca bine cu mixerul pentru a obtine crema.

Acum cand crema e gata se trece la partea a doua:

Se inmoaie (nu foarte tare sase rupa, se clateste pot spune) fiecare biscuit in cafea si se adauga pe un platou intins (sa fie 3 biscuiti latime si 5 lungime, 3x5) dupa care se adauga crema (un strat de aproximativ jumatate de centimetru, sau "ochiometric tongue.gif ") si se continua tot asa pana sunt vreo patru straturi de biscuiti. Pe ultimul strat se biscuiti, se pune crema ramasa intr-un strat foarte-foarte subtire dupa care cu strecuretoarea se face o "ploaie" de cacao pana il acopera bine.
Se da la rece, se lasa ceva timp, eu il las o zi (abea ma abtin), si se serveste.

Sper sa va placa.
Georgia
Hei interesante mincaruri asta mia adus aminte de nepoata mea la virsta de 6 ani minca muraturi cu lapte acru ciudata combinatie eu am un dor de o ciorba cu bors asa taraneasca de pasare sanatoasa de ograda ca francezi habar nau de bors. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif smile.gif
Cla
Gasesti si in Franta bors. >LE BROTTRUNK. Appelé anciennement Moût-de-pain.< smile.gif
http://www.kanne-brottrunk.fr/
Georgia
Hei multumesc de informatie miine o sa fac o ciorba ca la mama acasa pina ma intorc in tara . laugh.gif
mamour
Clarence, sunt de patru ani aici si e prima data cind aud de mout de pain...
sint curioasa daca folosesc reteta ca la noi.
adica tarite, malai, amorsajul de la borsul dinainte, foi de visin...
cred ca nu...
eu nu am gasit de cumparat la paris si aduc de acasa de fiecare data ingredientul principal ( cultura de bacterii) ca restul se mai gasesc si aici.

cine vrea reteta de la Tiramisu?
Georgia
Eu vreau reteta de la tiramisu
liliana_caracas
hiya.gif si eu,si eu vreau reteta de tiramisu licklips.gif
aurasupacurasu
TIRAMISU


Crema:4galbenuse se freaca spuma cu 4 lg. zahar si doua cutii de mascarpone.4 albuse se bat spuma cu 4 lg zahar si se amesteca, cu compozitia precedenta

400g piscoturi se inmoaie in cafea esspreso fara zahar si cu cateva lg amareto.se aseaza straturi piscot+crema intr-un vas yena se presara cu cacao si se da la rece.


Cremes ca la mama

Crema:5galbrnuse ,16lg zahar, 2+1/2budinca vanilie, 1lg faina, 1l+1/4l lapte.
se pune la fiert laptele.se mogenizeaza budinca zaharulalbenusele cu putin lapte rece si se adauga la lapte cand fierbe . se amesteca sa nu se prinda pana devine un sos mai gros.se amesteca, cu albusele batute spuma pe baie de aburi.

Foile: se fac din aluat frantuzesc. se intind doua foi subtiri si se coc la foc mic pana se rumenesc.
foile se umplu cand crema e aproape rece si se presara cu zahar pudra.

liliana_caracas
flowers.gif pentru aurasupacurasu!Numai o intrebare:ce inseamna o cutie de mascarpone?Eu , pe aici, gasesc la 400 de grame.E mult sau putin?
mamour
se folosesc cam 350 de grame pina la 400. deci e buna o cutie asa.
mascarpone e o specialitate italiana de brinza : 1 parte brinzica de vaci cu 2 parti smintina groasa
ingrasa de numa... dar daca nu facem in fiecare zi e ok
liliana_caracas
mamour,multumesc thumb_yello.gif
ingrasa da' e buuuna licklips.gif
mamour
am vazut ca s-a tot vorbit de ciorba de burta da' reteta ni'k! pai lasati omu' cu pohta la gura? laugh.gif
stiu numa ce se pune pe linga: smintina, mujdei si ardei iute. dar cum se gateste nu stiu...
mamour
la schimb dau reteta de vara: taboulé.
350g de griu concasat (bulgur)
3 manunchiuri de patrunjel
1 manunchi de menta proaspata
3 rosii frumoase si carnoase
cozile la 1 manunchi de ceapa si v'o doua cepe noi
ulei vreo 3-4 linguri, sare ( cam o lingurita), zeama de la 2 lamii si niste otet de mere. variatii: ulei de masline, otet de vin (numai o lingurita)

pai se ia si se toaca tot si se amesteca cu griul concasat care a fost inmuiat cu apa fierbinte inainte ( a stat cam 10-20 minute numai acoperit cu apa fierbinte, nu inecat) si scurs bine.
se da la frigider o ora macar si se termina pina in 3 zile. e o minunatie!! proaspat, plin de vitamine, nu ingrasa si are fier si magneziu!! licklips.gif
Zed
Ciorba

Sunt mai multe retete , spor la munca si pofta buna .

hh.gif
mamour
hug.gif cloud9.gif saru-mina!
ma apuc!
cactus
Merita...

http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modl...=17912&topic=32
Cla
Ieri am vazut la TV un reportaj despre bucataria din cantonul Tessin (Elvetia), se gatea o mancare de castane... sa va povestesc reteta:

Se iau castane comestibile, se fierb un pic in apa, se scot, se arunca in apa rece, se cojesc si se trage pielita maro de pe miez.
Se prajesc un pic in untura.
Se taie zarzavat in bucatele: ceapa, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel si se pune peste castane, impreuna cu ciuperci.
Cand e zarzavatul calit, se stinge treaba cu (mult) vin rosu si se lasa asta la foc mic sa scada.
La sfarsit se adauga cuburi de rosie si se mai lasa un pic.
Ca mirodenii se pun vreo 2 cuisoare, rosmarin, cimbru si 2 foi de dafin.

Se serveste cu polenta, adica mamaliga. drool.gif

Pofta buna! licklips.gif

Mamaaa, ce foame mi s-a facut cand am vazut asta drool.gif ... si ce apetisant arata... ohno.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.