Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Intrarea Romaniei In U.E.
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > 2007. Romania si Uniunea Europeana.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36
Diana-Maria
Se tot bate moneda pe intrarea Romaniei in U.E. Guvernantii tot ne promit marea cu sarea..si intrarea in Uniune...
Toti traiesc cu impresia ca pe-acolo umbla ciinii cu colaci-n coada...
Pina una-alta, vor sa "aranjeze" preturile ca sa fie ...ca in U.E.
Dar din salariul minim pe economie de-abia se supravietuieste... Somajul e in floare...
E o solutie pentru noi intrarea in Uniune? Sintem noi si economia Romaniei pregatiti pentru ea?
E Uniunea pregatita pentru noi?
S-a vazut ce efect a avut acest lucru pentru alte tari, care stateau mai bine ...
Ce ne va astepta dupa intrare, daca va avea loc?
Eu prevad un viitor prea putin roz ...
cameron
Conditiile impuse pentru integrarea europeana sunt:
- recunoasterea obiectivelor stabilite pentru realizarea Uniunii Economice si Monetare si promovarea acestora in vederea indeplinirii.
- asigurarea stabilitatii institutiilor care garanteaza buna functionare a democratiei, suprematia legii, drepturile omului si respectul fata de minoritati.
- incorporarea in legislatia proprie si aplicarea sistemului de norme comunitare adoptate pana la momentul aderarii.
- existenta unei economii de piata functionale capabila sa faca fata presiunilor concurentiale din cadrul pietei interne unice.
Privind strict din punct de vedere economic cred ca se urmareste doar captarea avantajelor ce decurg din diferentele existente intre economiile tarilor integrate. Adica doar profiturile.
Posibil sa avem nevoie de asta..
Dar..ei au nevoie de noi,..sau..?
talusa
In Romania se estimeaza rata somajului dupa lichidarea "monstrilor de stat"?
Ce rata de somaj exista astazi si care sunt ajutoarele sociale pentru acestia?
Petru
Din cele 30 de puncte pe care Romania va trebui sa le incheie, pana acum s-au incheiat 20... Poate nu e mult, dar cel putin pasul spre o reusita a eforturilor de aderare pare sa fie facut!
Miercuri urmeaza sa aflam care sunt concluziile Raportului de tara, daca vom primi calificativul de "economie de piata functionala". Semnalale in acest sens sunt destul de contradictorii pana acum si asta pentru ca unii oficiali europeni si-au aratat disponibilitatea de a da acest calificativ, in timp ce altii au sugerat o "abtinere" pana anul viitor!
sorin666
20 sau 20 la suta? si asta cine o spune "trandafirii" la putere sau vreo sursa indepandenta mad.gif
talusa
Ce inseamna "sursa independenta" in Romania?
Cu exemplificari,va rog!
Talusa.

Si in continuarea celor specificate de Petru"

http://www.romanialibera.ro/editie/index.p...03112003&idx=77
sorin666
Uneori am impresia ca stau de vorba cu oameni traind pe o altaz planeta, si orice ai spune ei o tin pe a lor...
Sa fim seriosi, RO nu e capabila de CE, traind "inside" si sorbind fluxul de informatii "made in Cotroceni" nu numai ca nu-ti vine sa crezi un alt PDVedere, dar unii mai devin si agresivi... sad.gif
Cit despre sursa independenta... o fi ea oare R Libera? sad.gif
talusa
Nu stiu!Tu ce parere ai?

Ai alte exemple?Eu nu am dat exemple ci...am cerut! wink.gif

Talusa.
sorin666
Nu am, caci nu sint (totusi) un profesionist al mass mediai politice pe Internet, pot insa sa-ti spun ca austriecii cer cu insistenta reintroducerea vizelor (mersi tiganilor...) , azilantii "politici" sint cu miile (tot din minoritatea napastuita...) furturile, jafurile, excrocheriile cu carti bancare, masini furate, etc mai in floare decit oricind si unii dau "contraexemple" din ziua, r libera, adevariul si altele cu aceeasi acoperire planetara sad.gif
O fi vreo secta noua smile.gif "crede si nu cerceta" e depasit, acum se zice "tu crezi ce vezi sau ma crezi pe mine (si ziarele mele)" biggrin.gif
talusa
Atunci,daca noi astia din strainatate NU STIIM,nu ne ramane dacat sa "ascultam" oparerea celor aflati in Romani!
Despre "masurile luate contra romanilor",deocamdata totul e la nivel "declarativ",asa ca este numai o "stricare de imagine,fara masuri concrete!
Numai bine,Talusa.
sorin666
Daca m-ai provocat smile.gif
Eu prefer Le Monde ziarelor din RO, ce sa-i faci, chestie de gust smile.gif

http://www.lemonde.fr/web/article/0,1-0@2-...6-336006,0.html

Imi pare rau, nu am timp sa traduc blink.gif
Uitati-va insa in a doua parte a articolului, scrie:

"La Roumanie et la Bulgarie doivent comprendre qu'elles ne décrocheront pas leur ticket d'entrée dans l'Union européenne si elles ne réussissent pas à maîtriser le problème de la criminalité", a déclaré le ministre autrichien de l'intérieur, Ernst Strasser. "

Ai de ales intre "obiectivitatea" dimboviteana si cea de pe malul Senei (sau Dunarii, ma rog, care trece SI pe la Viena (cred!)
talusa
1)Eu nu am provocat pe nimeni!

2)Eu nu am de ales aici.Nu cunosc limba franceza!(chiar cand am avut citate "lungi" in limba engleza-pe car nu am avut chef sa le traduc- i le-am trimis lui Petru pe Posta privata!Cred ca poate comfirma)

3)Exista anumite reguli(scrise sau nu) de participare pe un sit roamnesc(si acest lucru impune o traducere,in afara poeziilor sau altor "opere de arta" care pot fi ciatete in limba originala!)

P.S.Nu uita ca am specificat "scrise sau nescrise".Si ma plimb si eu de catva timp pe forumuri romanesti! wink.gif
Bineinteles ca si in acest caz problema nu exista cu "legea" ci cu punerea ei in aplicare.
Talusa.
nefertiti-old
Le Monde n-a fost mereu obiectiv in ce priveste Romania. Asa ca nu sint sigura ca poate fi luat drept punct de referinta.
katia
Mie mi se pare ciudat ca nu realizam nivelul economic extrem de scazut la care ne aflam - comparativ cu restul statelor care adera la UE. Nu cred ca vom fi primiti pentru ca nu suntem cunoscuti decat dupa actele de coruptie nepedpsite (prezente in orice categorie sociala... un flagel..), dupa reformele care innainteaza in "pas de melc" si dupa tiganii care fura si cersesc in Occident.
Ar trebui sa recunostem ca nu suntem pregatiti pentru a intra intr-un mediu civilizat (de cand n-ati mai discutat cu un taran de prin Moldova? e incredibil nivelul de incultura si ignoranta la care s-a ajuns). Nu inca. Dupa parerea mea, "trenul" e deja pierdut sad.gif.
nefertiti-old
Ba eu cred ca o sa ne traga dupa ei, ca nu au ce face. Nu-si pot permite sa ne lase de capul nostru si, intr-un fel, au nevoie de noi. Mai cu binele, mai cu forta, o sa ne civilizeze, chiar daca e mai greu decit cred ei.
Mi_
QUOTE (nefertiti @ Nov 3 2003, 04:39 PM)
Le Monde n-a fost mereu obiectiv in ce priveste Romania.

O fi platit de unguri, altfel nu-mi explic. unsure.gif
YoyoMan
Stiti ce mi se pare mie? Mi se pare ca vorbim mult prea mult despre noi..... Suntem obsedati de natia romana. Si ne miram de fiecare data cand cineva - unul dintre semenii nostri - arunca o hartie pe strada sau scuipa pe jos. Dar - cu toate astea ne multumim la a ne mira. Cred ca discutia asta ar treui sa fie putin diferita. E oarecum simplu sa stai - ca si cum ai fi nu stiu ce autoritate suprema - si sa privesti toata mocirla cu un ochi critic. Interesant ar fi de vazut ce poti spune in momentul in care realizezi ca esti parte din ea.
Parerea mea....
biggrin.gif
sorin666
QUOTE (nefertiti @ Nov 3 2003, 05:39 PM)
Le Monde n-a fost mereu obiectiv in ce priveste Romania. Asa ca nu sint sigura ca poate fi luat drept punct de referinta.

Nu confunda "obiectiv" si "prietenos" smile.gif
Sau cine nu cinta in drimba romanilor NU PÖATE fi obiectiv ? devil.gif
sorin666
QUOTE (nefertiti @ Nov 3 2003, 07:07 PM)
Ba eu cred ca o sa ne traga dupa ei, ca nu au ce face. Nu-si pot permite sa ne lase de capul nostru si, intr-un fel, au nevoie de noi. Mai cu binele, mai cu forta, o sa ne civilizeze, chiar daca e mai greu decit cred ei.

Chiar crezi ce zici? EU NU are nevoie de tari sarace de subventionat si care, de altfel, nu sint o piata de desfacere pentru produsele occidentale (scumpe) ci mai degraba pt cele chinezesti (care pina la urma vor fi platite din subventii sad.gif )
"Nu-si permit sa ne lase de capul nostru" ... ma faci sa rid... ce pierd ? caii de la bicicleta sau pielea de pe toba ? laugh.gif
unul
Sorin 666
QUOTE
...NU are nevoie de tari sarace de subventionat...

Ai dreptate, daca privesti lucrurile prin prisma subventiilor. Dar Europa are nevoie de forta de munca bine calificata, dar ieftina. Vom fi primiti in U.E. cu conditia sa nu cerem mai mult decat ni se va da.nu vom ajunge prea curand o piata de desfacerepentru produsele scumpe, dar deja suntem o "piata" de productie pentru produsele scumpe.
YoyoMan
QUOTE
...Mi se pare ca vorbim mult prea mult despre noi..... Suntem obsedati de natia romana...

Pai de cine sa vorbim dragutule? De thailandezi? Daca nu vorbim noi de noi, cine sa o faca?
Petru
Romania in ciuda faptului ca inca mai are de indeplinit unele capitole esentiale ale reformei(economice, mai ales!) intr-un tarziu va adera la U.E., daca nu in 2007 in anii care urmeaza!
Insa ceea ce trebuie sa tina sa duca la bun sfarsit actuala guvernare tine de incheierea negocierilor pana la sfarsitul anului viitor, cand daca nu vom avea toate punctele incheiate anul 2007 dispare din start.
Sa prespunem ca Raportul de tara de anul acesta va fi negativ... in nici un caz nu se prabuseste cerul peste noi! Va fi un motiv in plus pentru o accelerare a reformei(-lor).

Cat despre "statele subventionate", mi se pare firesc sa se intample acest lucru devreme ce acestea nu dispun de capacitati interne de plata. Si asta nu se intampla numai cu Romania.
unul
Romania va fi acceptata in Uniune in anul 2007, pentru ca actualul partid de guvernamant a stiut sa isi atraga favorurile acestei Uniuni, care Unuine nu se uita decat la castiguri materiale. Credeti ca daca ar fi vrut sa nu mai fie ambiguitatea economica nu ar fi facut ceva in sensul asta? De ce investitiile straine vin la noi? Pentru ca se tem ca-si vor pierde banii? Nu. Vin la noi pentru ca pot eluda legile , isi pot marii simtitor profiturile datorita coruptiei si a mitei si pot spala banii proveniti din mult mai alambicata Asie, astfel, intrandu-le in conturi bani curati, fata pete.
Oare de ce vizitele demnitarilor de rang inalt sunt fercvente in spatiul Uniunii?Doar pentru albumul de familie? Armata de asa zisi trepadusi care-i insoteste pe premier sau presedinte in vizitele oficiale, oamenii care atunci cand ies din aeroport nu o fac prin pavilionul oficial, nu au sarcinile lor bine stabilite?Hai sa incercam sa vedem si in spatele reflectoarelor.
sorin666
QUOTE (Petru @ Nov 4 2003, 11:10 AM)
Romania in ciuda faptului ca inca mai are de indeplinit unele capitole esentiale ale reformei(economice, mai ales!) intr-un tarziu va adera la U.E., daca nu in 2007 in anii care urmeaza!
Insa ceea ce trebuie sa tina sa duca la bun sfarsit actuala guvernare tine de incheierea negocierilor pana la sfarsitul anului viitor, cand daca nu vom avea toate punctele incheiate anul 2007 dispare din start.
Sa prespunem ca Raportul de tara de anul acesta va fi negativ... in nici un caz nu se prabuseste cerul peste noi! Va fi un motiv in plus pentru o accelerare a reformei(-lor).

Cat despre "statele subventionate", mi se pare firesc sa se intample acest lucru devreme ce acestea nu dispun de capacitati interne de plata. Si asta nu se intampla numai cu Romania.

Sa inteleg ca esti un adept al actualei guvernari?
Mie nu mi se pare normal sistemul de sustinere artificiala a unei situatii economice paguboase prin subventii, mai ales ca asta se va face pe banii platiti de mine prin impozite...
sorin666
QUOTE (unul @ Nov 4 2003, 09:03 AM)
Sorin 666
QUOTE
...NU are nevoie de tari sarace de subventionat...

Ai dreptate, daca privesti lucrurile prin prisma subventiilor. Dar Europa are nevoie de forta de munca bine calificata, dar ieftina. Vom fi primiti in U.E. cu conditia sa nu cerem mai mult decat ni se va da.nu vom ajunge prea curand o piata de desfacerepentru produsele scumpe, dar deja suntem o "piata" de productie pentru produsele scumpe.
YoyoMan
QUOTE
...Mi se pare ca vorbim mult prea mult despre noi..... Suntem obsedati de natia romana...

Pai de cine sa vorbim dragutule? De thailandezi? Daca nu vorbim noi de noi, cine sa o faca?

Crezi ca tari care se lupta crunt cu o rata a somajului de peste 10 % nu se vor multumi cu mina de lucru ieftina din cele 10 "promovate" wink.gif . Plus niscaiva indieni, pakistanezi, sri-lankezi pentru muncile intradevar de nesuferit...
Petru
sorin666,

Nu sunt un admirator al PSD-ului, nu stiu de unde si pana unde ai reusit sa ajungi la aceasta presupunere!
In discutie sunt luate in considerare masurile care apropie Romania de sfarsitul negocierilor pentru aderare si nimic altceva.
Nu cred ca este importanta culoarea politica a celor care duc la bun sfarsit aceste negocieri...
talusa
Presedintele PD, Traian Basescu, considera ca, dupa prezentarea Raportului de tara, populatia trebuie sa fie informata corect cu privire la masurile care trebuie luate in perioada imediat urmatoare pentru ca Romania sa aiba garantata intrarea in UE in 2007 si sa nu atarne de o eventuala decizie politica care va depinde foarte mult de structura politica a guvernelor din UE. "Problema integrarii in UE nu e o problema a guvernului, ci a 22 de milioane de romani", a declarat Traian Basescu. Raportul de tara nu este un document care sa se refere numai la Guvernul Romaniei sau la institutiile statului, ci arata lucruri care trebuie facute si care vor avea efecte asupra fiecarui cetatean al Romaniei. "Daca vom continua sa mentinem procesul de aderare ca o problema care tine de politicieni si, in mod deosebit, de guvern, in mod categoric esecul cursei pentru aderare in 2007 e aproape previzibil si singurul lucru care ne-ar putea salva ar fi o decizie politica, si nu una tehnica, in spiritul procedurilor Consiliului Europei. Cel mai bun lucru pe care il au oamenii politici de facut acum e legat de o prezentare corecta a efectelor, a ceea ce urmeaza sa se faca pentru populatie", a spus liderul democrat.

Petru
Intr-o oarecare masura mi se pare corecta opinia lui Basescu si poate chiar ar trebui sa se intample un asemenea lucru, dar cum bunavointa guvernantilor nostri are unele limite parca vad ca nu se va intampla nimic in acest sens.
nefertiti-old
Una dintre marile noastre probleme, legata de integrarea in UE, ramine coruptia. Daca s-ar ocupa de asta, ar rezolva multe altele, care se leaga de ea.
Petru
Si asta pe langa reforma in justitie si administratie... astea trei sunt marile probleme ale Romaniei in aceste momente si daca nu se face nimic in acest sens va fi extrem de dificil sa accedem la U.E.; de altfel si asa e destul de greu!
nefertiti-old
Exact. Doar cu demagogie de doi bani nu o sa facem nimic, nu o sa ne bage nimeni in seama. Nu e suficient sa fim "balcanici". cry.gif
Petru
Asa e si intr-adevar nu vom ajunge nicaieri cu astfel de politicieni!
De aceea poate este de dorit o schimbare a clasei politice guvernamentale... dar sunt prea putine semnele ca asa se va intampla anul viitor!
nefertiti-old
Schimbarea "garniturii" politice cred ca este singura solutie, dar este cel mai greu de pus in practica in acest moment sau chiar in viitorul apropiat.
Petru
Ultima mare "stire" e ca Romania s-ar putea sa nu intre in 2007 in U.E., vezi http://www.expres.ro/externe/?news_id=137126
De asemenea ai nostri politicieni se pare ca au hotarat ca alegerile parlamentare si cele prezidentiala sa nu se mai desfasoare decalat!
talusa
Tii minte cand discutam despre 2009? (amintit de Geoana?)
talusa
Iar dupa 2007(UE),Romania va continua procesul de aderare la....elita Europei! wink.gif


S-a terminat cu Uniunea Europeana? Va fi o Uniune Franco-Germana? O ipoteza nerostita sub care cel mai influent cotidian parizian, "Le Monde", lanseaza ideea ca Franta si Germania "studiaza proiectul unei uniuni". Scopul expus de "Le Monde" este acela de a putea fi mentinuta puterea celor doua motoare economice ale continentului dupa extinderea la 25 de state membre. "Uniunea" ar presupune unificarea politicilor in toate domeniile de importanta, de la politica externa si aparare la politicile economice si sociale, precum si in sfera afacerilor europene, unde ar urma ca cele doua capitale sa vorbeasca pe o singura voce.


Este neclar daca studiatul proiect de cuplare strategica dintre Paris si Berlin poate merge pana acolo incat sa se puna problema separarii lor in vreun fel sau altul de intregul pe care il reprezinta Uniunea Europeana. Tema este, desigur, imposibil de abordat, dar oficialii francezi de prim rang merg pe un mesaj destul de puternic, desi oarecum echivoc, gandit sa insoteasca proiectul. "Daca Europa in varianta 25 va fi un esec, ce-i mai ramane Frantei? Initiativa apropierii franco-germane", spune nimeni altul decat premierul francez, Jean Pierre Raffarin, citat de "Le Monde".

Pascal Lamy, comisar european pentru comert, vorbind de data aceasta in numele Frantei, explica si el ca o alianta ar putea duce la unificarea personalului diplomatic si militar, ceea ce ar presupune chiar ca cele doua tari sa imparta locul pe care Franta il detine in Consiliul de Securitate al ONU, un fel de ecou inspre viitor al pozitiei comune a Parisului si Berlinului in criza irakiana.

Citat de acelasi ziar, ministrul francez de externe, Dominique de Villepin, exclude orice fel de deznodamant nefast al unei apropieri dintre cele doua state forte ale Europei, definind proiectul ca "singurul pariu istoric pe care nu il putem pierde".

Daca din partea Frantei ideea este sustinuta de declaratii ale oficialilor de prim rang, punctul de vedere al Germaniei nu este inclus, insa este citata in articol aprecierea unui reprezentant al mediului academic de la Berlin care afirma ca diplomatia germana nu impartaseste in totalitate ideea expusa cu generozitate de Paris.

Dincolo de teza ca Franta ar fi cea care ar insista pe proiect, la Bruxelles se crede mai degraba ca ideea a fost lansata ca element de presiune in cadrul negocierilor finale pe textul Constitutiei europene, dat fiind ca Parisul si Berlinul insista mana in mana pe o formula pe care contestatarele, in frune cu Spania si Polonia, o considera discriminatorie la capitolul putere in viitoarea Uniune extinsa. Lansand amenintarea ca se vor concentra pe uniunea dintre ele, Franta si Germania nu fac decat sa transmita nou-venitelor un mesaj conform caruia cele doua supercapitale se percep fondatoare ale Uniunii Europene, cu alte cuvinte puternice si imporante.

Contextul economic in care se incearca lansarea la apa a ideii este si el favorabil. Acum cateva saptamani, de la Berlin soseau vesti bune in legatura cu indicii macroeconomici, care indicau sfarsitul scurtei recesiuni in care intrase economia federala. Mai nou, si Franta, a carei economie nu s-a aflat oficial in recesiune, dar se poate spune ca stagneaza, pare sa fi intrat din nou pe panta ascendenta. Potrivit datelor statistice, economia germana a crescut cu 0,2% in al treilea trimestru al anului, ceea ce este putin, dar reprezinta inceputul cresterii, dupa cum explica analistii, dat fiind ca si previziunile indica o rata a cresterii in ascensiune. Meritul se datoreaza in mare parte calitatii produselor germane, pentru ca exportul ocupa primul loc in topul mondial. La Paris, datele oficiale arata o crestere similara, de 0,2-0,3% in aceeasi perioada, ceea ce inseamna ca a scapat de pericolul recesiunii, desi timp de doua trimestre consecutiv inregistrase o crestere sub zero, definitia recesiunii economice presupunand trei trimestre consecutive de scadere.




Istoria unei reconcilieri


Reconcilierea istorica de dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, care a situat Parisul si Berlinul in tabere diferite, a intrat in 2003 intr-o noua etapa, marcata festiv la inceputul anului, cand, in prezenta presedintelui francez, Jacques Chirac, si a cancelarului german, Gerhard Schroder, s-a sarbatorit a 40-a aniversare a semnarii Tratatului de la Elysee, tratatul de prietenie franco-german. Cu acea ocazie s-a vorbit deschis despre relansarea cooperarii dintre cele doua capitale. Ceea ce a si urmat. Primul semnal major al cuplarii oficiale a pozitiei Frantei si Germaniei pe o tema importanta l-a constituit opozitia deschisa si vehementa pe care Jacques Chirac si Gerhard Schroder au facut-o razboiului din Irak.

A urmat lansarea in dezbatere publica a planului de separare de NATO a centrului de comanda al apararii europene, la care s-au alaturat Belgia si Luxemburgul, spre iritarea ulterioara a Statelor Unite. In octombrie, Germania a fost pur si simplu reprezentata la un summit european de catre presedintele francez, cancelarul fiind retinut la Berlin de agenda politica interna. Parisul si Berlinul au lansat in acelasi timp si ideea "relaxarii" pactului de stabilitate si crestere, care guverneaza moneda unica europeana, din pozitia de singurele doua tari care l-au incalcat fara sa para ca le pasa prea mult. Abaterea de la normele fiscalitatii europene este privita la Paris si la Berlin ca singura cale pentru relansarea economica a "motoarelor continentului", fapt care de altfel incepe sa se simta incet-incet. Cu numai cateva saptamani in urma, in replica la amenintarile legate de blocarea adoptarii Constitutiei Europene, seful diplomatiei franceze vorbeste pentru prima data de o "uniune" franco-gemana.

Mihaela Ganet







Petru
Acea confederatie franco-germana in aceste momente se afla doar la nivel teoretic si nu cred ca va avea sanse sa fie pusa in practica vreodata.
Cat despre aderarea Romaniei la U.E. nu cred ca va fi perturbata in vreun fel, poate doar de ritmul lent al reformelor... doar atunci am putea vorbi de alt an in afara celui deja stipulat chiar in Raportul de tara pe anul acesta!
talusa
Orice act incepe la un....nivel teoretic!!
Teoretic astazi,dar poate practic in....2007?
Petru
Inca nu avem nici un fel de certitudine in aceasta privinta... dar nu prea cred ca se va incerca o punere in plan secund a Uniunii Europene prin crearea unui asemenea nou mecanism de colaborare.
Mi_
Ce înseamna efort de aderare pentru România ? Simplu :
- economie de piata functionala
- coruptie sub control (nu dezlantuita cum e în prezent)
- productivitatea muncii ca sa scoti produse ieftine si bune, care sa se vânda si sa aduca bani
- modernizarea institutiilor
- alinierea unor legi si reglementari cu cele din vest

Acum cum ar fi sa facem pe smecherii si sa spunem "A, pai daca nu-mi cere UE sa combat coruptia, ca altfel nu intru, mie îmi merge bine si paralel cu UE".

Efortul de aderare e un progres organizatoric de bun simt, care ar trebui facut indiferent ca la vest e UE sau SUA sau China. Pur si simplu e o revenire la normal, la civilizatie, la cresterea nivelului de trai (da, da, se bazeaza exact pe aceste eforturi de aderare).

Deci din partea mea ar fi ok sa se ceara de 20x mai multe eforturi, pentru ca situatia actuala e departe de a elvetienilor care se uita în jos la UE.

Deci plata suportata de populatia României nu o vad ca pe un bir, ca pe o taxa imensa în bani, ci ca pe sansa de a deveni o societate normala, cu principii si mentalitati sanatoase. Ceea ce ar fi bine (nu ?).

Ah, de-ar putea plati populatia României cât mai repede acest lucru ... Si nici macar nu e vorba de bani, asta e culmea.
talusa
Teoretic ai perfecta dreptate.
Dar explica acest lucru si sutelor de mii de someri care vor fi pe strazi dupa desfiintarea institutiilor de stat "sugatoare de bugete".
Si nu cred ca Romania,in faza actuala,are o politica sociala de suport nici pentru un procent de somaj asemanator cu cel din Polonia(mi se pare 17%).

Si,in plus ,as mai adauga urmatorul citat:

============================

La Bucuresti, tov. A. Nastase a brevetat engleza fsn-isto pdsr-isto psd-ista. Conform acesteia, fraza:

"Romania can be considered as a functioning market economy once the good progress made has continued decisevely" se traduce astfel:

“Romania este considerata o economie de piata functionala si acest statut va fi confirmat prin masurile pe care le luam in continuare”.

Traducerea corecta, pentru tov. A. Nastase si gasca, este urmatoarea:

"Romania poate fi considerata o economie de piata functionala odata ce masurile luate pana acum vor continua de o maniera decisiva."

Si daca traducem din limbaj diplomatic in limbaj de cartier obtinem urmatoarea fraza:

"Romania nu are economie de piata functionala dar va mai dam o sansa poate de data asta o fructificati".







Petru
Cred ca reformele structurale despre care se tot vorbeste pot fi realizate in timp util, este evident ca cu unele mici eforturi se poate face in anii care urmeaza ceea ce din pacate nu s-a reusit in anii trecuti.
talusa
De ce oare?
Mi_
QUOTE (talusa @ Nov 17 2003, 06:12 AM)
Dar explica acest lucru si sutelor de mii de someri care vor fi pe strazi dupa desfiintarea institutiilor de stat "sugatoare de bugete".
Si nu cred ca Romania,in faza actuala,are o politica sociala de suport nici pentru un procent de somaj asemanator cu cel din Polonia(mi se pare 17%).

Inteleg ce spui, dar tu te temeai de efortul cerut, iar efortul e de bun simt. Neasumarea efortului înseamna pastrarea gaurilor negre (în exemplul tau) deci e paguboasa rau de tot. Noroc ca ne cere cineva din afara acest efort, ca altfel nimic nu se misca niciodata, de dragul unor mase votante se sacrifica viitorul României la nesfârsit.

Si totusi, care e diferenta între aceste eforturi în cazul actual, doar UE, si în ipoteticul caz viitor, când UE s-ar fractiona un pic ? Concret, pentru România.
talusa
Dublarea sau triplarea "efortului"(prin ridicaare "stachetei" la diferite nivele de aderari wink.gif )

Si nu uita ca actuala generatie din Romania(denumita si "generatia de sacrificiu"-nu stiu cat timp!) a participat la un sondaj la care"in mod covarsitor,au preferat "lefuri mici in locuri sigure de munca"(Nu prea merge cu "economia functionala de piata"!!)
nefertiti-old
Expresia "generatie de sacrificiu" cred ca e deja perimata. Sacrificii facem de 13 ani incoace cu totii, asa ca... In ce priveste acel sondaj despre care vorbesti, e mai degraba o problema de mentalitate a romanilor, care trebuie schimbata. Dar s-a dovedit ca acest lucru este extraordinar de greu de facut. Mai greu decit sa faci sa functioneze faimoasa noastra economie.
talusa
1)Cand discutam despre "generatie" nu ma refeream la a ta(nefertiti) sau la cea a parintilor tai!Referinta era la toti cei care "traiesc" la ora actuala in Romania.
2)Iar referirea la acel sondaj,"batea" exact unde ai "prins" tu!La "mentalitatea" romanilor,lucru greu de schimbat!Poate cei "80 de ani"???
nefertiti-old
Mentalitatea asta este intretinuta si de contextul politic si social. Asa ca, atita vreme cit cei care ne conduc nu fac nimic bun pentru a imbunatati aceste aspecte e greu de crezut ca lumea romaneasca se va schimba de la sine.
Petru
Intr-adevar vina cea mare, in caz ca exista o vina, apartine celor care se afla la putere la un moment dat.
Dar cred ca la fel de bine am putea spune ca electoratul poarta si el o vina pentru cei care au ajuns unde au ajuns cu ajutorul lor. Dar poate ca am exagera...

nefertiti-old
Nu am exagera deloc. "Vocea" opiniei publice este foarte importanta. Din pacate, la noi nu prea se mai face auzita si asta nu e bine deloc. Intr-o societate sanatoasa, asta e un fel de barometru.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.