Psihanaliza online

Psihanaliza este demult o achizitie culturala in lumea occidentala. Ce vreau sa zic prin achizitie culturala? Un bun colectiv are se raspindeste automat prin educatie si cultura. Psihanaliza este prezenta in Statele Unite, de exemplu, in programele de invatamint din licee. Nimeni nu se mai mira azi daca cuvintul “psihanaliza” si alte notiuni din vocabularul psihanalizei se intilnesc la tot pasul, in mass-media, in filmele de cinema, la televiziune si radio. Ca sa nu mai vorbim de publicati de profil, de organizatii si institute etc.

Psihanaliza este in schimb total necunoscuta in România. In timp ce rusii au avut contributii importante la raspindirea psihanalizei si, dupa perioada comunista, au revenit in forta, românii nu au aratat niciodata un interes semnificativ pentru psihanaliza. Sigmund Freud, parintele psihanalizei, au fost atacat sistematic (cu mici exceptii) de intelectualitatea româna, adeseori de pe pozitii antisemite!

In fine, psihanaliza nu este nici azi la loc de cinste in cultura româneasca. Daca excludem Asociatia româna de promovare a psihanalizei (AROPA), revista internationala de psihanaliza editata de asociatie – OMEN – si citeva cursuri facultative predate de filozofi, psihanaliza nu are in România ecoul din occident. Nu vom analiza aici cauzele.

In acest context de ignorare cvasitotala a psihanalizei la noi cursul AROPA de psihanaliza oferit online si gratuit este un eveniment foarte important.

Prezenta psihanalizei pe web nu este o noutate. Este suficient sa navigam cu ajutorul unui motor de cautare ca Google dupa cuvintul cheie “psychoanalysis” pentru a gasi sute si mii de site-uri pe acest subiect. Totusi, toate aceste site-uri au un numitor comun: ele sint paginile generale ale unor institute de formare, unor asociatii si scoli nationale, unor publicatii tiparite etc. si nu prezinta informatii esentiale despre psihanaliza.
Pe de alta parte, cu exceptia cursului AROPA nu mai gasim nicaieri cursuri online de psihanaliza.

Iata ca cursul AROPA de psihanaliza, in versiunea online, se poate lauda cu doua recorduri absolute: primul curs de introducere in psihanaliza din România care se adreseaza publicului larg si unicul curs online de psihanaliza din lume. Aceste doua aspecte nu au fost niciodata semnalate in mass-media româneasca.

In fine, daca va intrebati cum puteti accesa acest curs online raspunsul este foarte simplu: navigati pina la pagina http://www.freudfile.org/cursuri.html, alegeti cursul gratuit si urmati instructiunile. Este bine sa cititi cu atentie toate rubricile de la aceasta pagina pentru a va informa complet asupra cursurilor AROPA oferite online.

Sa mai adaug numai ca acest curs este sustinut de un forum de psihanaliza – singurul din tara – aflat la adresa: http://www.freudfile.org/forum/index.php?site=aropa&bn= si de un site de psihanaliza foarte complex aflat la adresa: http://www.freudfile.org/psihanaliza.