Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Idei Pentru Afaceri In Romania
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
Pagini: 1, 2
Aggelos
Am venit in Romania acum 3 ani si jumatate nestiind nimic despre aceasta tara .
Odata cu trecerea timpului am observat ca multi oameni au inceput de la zero si s-au descurcat mai mult de cat bine .
Vrand sa raman in Romania mai multi ani ( sunt student din Grecia ) m-am gandit si eu sa incerc sa fac o mica afacere.
Am avut destule idei, incepand de la deschiderea unui Fast-Food pina la export de material lemnos... dar nici una dintre acestea nu pare viabila .
As vrea foarte mult sa imi spuneti si ideile voastre vis-a-vis de acest subiect ...ca fantana mea a secat smile.gif
Voi, daca ar fi sa faceti o afacere, spre ce anume v-ati indrepta atentia?
Hamleet
Pai eu de 24 de ani sunt in Romania laugh.gif si pana acum am realizat ca fara un capital maricel nu ai sanse sa faci ceva. Idei sunt multe dar tot degeaba daca nu ai banul (???).
Ma gandisem si eu acum 2 ani sa fac o afacere cu cineva si totul era pregatit dar stii vorba aia: "Ca sa faci bani...trebuie sa ai bani!"....si relatii...si.... sad.gif
Aggelos
Cand zici bani la ce suma te referi ? Ca daca e vorba de zeci de mii de $ nici eu nu dispun de asemenea sume
Relataii se fac foarte usor daca ai bani si stii sa lasi un "loc de buna ziua"
Eu nu ma refeream la faptul ca as vrea sa devin urmasul lui Onassis peste noapte , asta e chiar imposibil.
Mai mult ma gandeam sa scot niste bani ca sa ma pot intretine si sa am o viata cat de cat decenta, pentru inceput .
Copernic
Cu ceva timp in urma m-am ocupat cu redactarea unui material penru rubrica Publicitate. Iata aici linkul catre "ABC-ul Afacerilor".

--------
AVE!
--------
Brotacul
Ai putea sa te apuci de zootehnie, iti cumperi pamant la tara (unde vrei ieftin sa fie) iti ie animale le cresti tu sau plasezi responsabilitatea cuiva de incredere si astepti rezultatele... investitie minima 6000 euro cu tot cu deschidere firma... si sa-ti spun un secret (poate) investitia in proprietati cum ar fi pamantul (termen lung-mediu) este cea mai buna si acum si peste 10 ani
Orice tip de proprietate este o investitie sigura (riscul aferent vietii... neprevazutul).
SORIN
Precum a spus Brotacul mai sus, cea mai buna afacere ar fii cu cresterea de animale. In primii ani investesti si dupa aia poti sa castigi enorm.

Problema ar fi cu piata de desfacere si asta din cauza celor ce trag de sfori pe acolo pe sus.

Iar daca vrei o idee geniala, ai de la mine gratis...Struti.

Sorin.
Mistinguett
Aggelos, cineva la Natura si Turism a avut o idee geniala, idee de care m-am lovit de-atunci de nenumarate ori (cel mai recent, vezi jurnalul dificilei).

O pensiune undeva la tara, pentru turisti care vor sa petreaca o vacanta in sanul naturii cu adevarat. Cu tot confortul, dar fara sa strici autenticitatea rurala. Sa le arati "viata la tara" cu toata frumusetea ei. Si poti sa cresti si struti. Pe bune, stiu de cel putin un crescator de struti in tara care n-o duce rau. biggrin.gif
Daca gasesti o locatie unde mai ai si niste privelisti faine si ceva locuri de vizitat prin-prejur, ai dat lovitura si nu te mai intorci in Grecia, ever. laugh.gif
Copernic
QUOTE (Copernic @ Sep 20 2003, 10:07 AM)
Cu ceva timp in urma m-am ocupat cu redactarea unui material penru rubrica Publicitate. Iata aici linkul catre "ABC-ul Afacerilor".

--------
AVE!
--------

Eu raman la opnia mea, mai realist redactata, fiind sustinuta atat de mijloacele economiei de piata cat si de realitatea inconjuratoare. Pensiuni de vacanta, zootehnie, pescicultura...amuzant.


---------
AVE!
---------
Aggelos
Multumesc ca mi-ati raspuns...
Copernic bine ar fi sa am afacerea pusa pe picioare si sa fie nevoie doar de reclama smile.gif
suna bine .. .dar mai este pina atunci
Ideile pe care ai postat atunci sunt foarte interesante.. si la unele aspecte ale lor nu ma gandisem ...
Mistinguett, Sorin, Brotacul smile.gif
Am discutat pe aceasta tema cu oameni care au experienta in mediul afacerilor de peste 30 de ani, oameni care stiu ce vorbesc, si am fost avertizat ca exista o "mafie" in domeniul exportului de care este greu de trecut. Nu am cunostintele si pilele necesare pentru a o evita . Cu idea unei afaceri cu animale a venit tatal meu . In urma unui calcul sumar am ajuns la concluzia ca ar fi necesari cel putin 30.000 de euro ca sa poti avea o ferma si un abator la nivel european, conditie esentiala pentru intrarea in piata externa. Aici vorbesc despre de utilaje si masini strict necesare de care o sa am nevoie la inceput. Banii sunt multi si riscurile mari in eventualitatea existentei unei asemenea "mafii".
O idee care mi a trecut prin cap este importul de materiale de constructie si de orice are legatura cu locuintele... Casele in Romania sunt vechi si necesita renovari si imbunatatiri. Mobilele au si ele un timp definit de utilizare, mai devreme sau mai tarziu toti o sa schimbe o usa, canapea, un raft....
Alta ar fi un fast-food care sa pregateasca sandvisurile in fata clientului si care sa vanda produse de calitate ... care sa nu fie doar un chiosc pe strada. Asa ceva aici in Craiova nu exista.
Pentru agroturism investitia e prea mare pentru mine si timpul de amortizare a cheltuielilor tot asa ... si inca nivelul turismului in Romania e scazut.
Sorin si Misti ati putea sa imi dati mai multe detalii despre fermele cu struti ?
Mistinguett
Cu placere, dar daca dai un google pt. "ferme de struti" ai sa gasesti mult mai multa informatie.

http://www.struti.ro/

Ideea cu sandvisurile e buna. Votez pentru. Si eu m-am gandit la asta candva.
Ares
Da. Ideea cu sandvisurile e buna si merge foarte bine daca stii unde sa pozitionezi magazinul (vezi Gregory's unde iti face mancarica chiar in fatza ta). La fel si franciza de Fornetti este o idee foarte buna si relativ ieftina (este un magazin Fornetti la Gara de Nord care vine in continuu... cred ca nu are unde sa-si depuna toate profiturile biggrin.gif).
O alta idee care-mi traznise la un moment dat... O spalatorie cu fise plantata prin campusuri... Mare belea acolo cu masinile de spalat si s-ar gasi o gramada de clienti... Iar masinile le aduc la second hand de afara...
Carmi
Ares sa stii ca si eu am fost strafulgerata de ideea asta. Studentii, oamenii de afaceri fara neveste sau mame, si ingeneral cei ce lucreaza toata ziua si chiar daca au masina de spalat ar putea sa faca un detur pe la spa,atorie.
Misti in America am vazut ca sunt multe chestii d'astea .....acolo cum e?
Mistinguett
In New York, spalatoriile cu fise sunt regula. Cladirile gen bloc au cateva masini si cateva uscatoare la subsol, tot cu plata. Unde stau eu, proprietareasa are masina de spalat (dar nu uscator) care mai mult sta decat merge si e folosita exclusiv de ea si fiica ei. Apa este f. scumpa in NY si de aceea nu-si permit sa lase chiriasii sa aibe masini de spalat. Ar fi foarte complicat sa pui contoare si altfel ar fi nedrept - eu nu spal la fel de mult ca vecina care are 2 copii. Si daca stau bine sa ma gandesc, nici nu am unde sa pun o masina de spalat in apartament, decat daca o pun in sufragerie.

Cei care au casa proprietate au masini de spalat si uscatoare. La fel in restul Americii, sunt foarte des intalnite. Si totusi exista peste tot o spalatorie pe fise, ca nu se stie niciodata - poate ti se strica masina acasa, si pana se repara...

Spalatoriile pe fise au un "ingrijitor" care are grija de curatenie si ordine, dar care si spala rufele altora - de ex. daca nu am chef sa pierd 2 ore sa fac spalatoria, duc sacul ingrijitorului, platesc la greutate, si el imi zice cand sa vin sa le ridic spalate, uscate si impaturite.

Unele spalatorii au si curatatorii chimice (rar), si daca nu au in incinta, au intelegeri cu o spalatorie chimica din zona. Si cred ca o curatatorie chimica e o afacere buna in Romania, mie mi s-a parut cam lipsa de ele. Mai ales in ziua de azi cand din ce in ce mai multa lume se imbraca la costum.

Preturile: $1 - 1.50 pe masina normala (depinde de zona) si $2 - 3 pentru masina tripla. La uscator, 25 de centi pe 10 minute si ca ex. cearceafurile au nevoie de 20 de min, prosoapele (blugii, paturi, chestii mai groase sau de bumbac) de 30-40.
Carmi
Am facut un studiu de "fezabilitate" biggrin.gif din pacate la noi ideea cu masinile d spalat ar fi .....cel putin ciudata. Lumea in europa nu prea stie de asa ceva. si usacatoarele europene nu sunt facute deact pentru uz casnic. Nici macar hotelurile nu au din alea industriale.9cu cateva exceptii)
In concluzie mi se pare cam costisitor sad.gif
Misti multumesc mult de raspuns....... wub.gif
OMU'BUN
Haideti sa ma bag si eu in vorba, ca n-o fi foc wink.gif
De multe ori ma gandesc , ce ideea panei mele sa-ti mai coaca mintea, pentru a avea in Romania o afacere profitabila si fara prea mare bataie de cap cu domnii "vigilenti" de la Garda financiara ?... Sincer, eu nu cred ca am ajuns la un rezultat promitator. Dar sotia are o idee mai veche (adica de vreo cinci ani ) si inca mai crede cu tarie ca acea "afacere" este deosebit de rentabila oriunde in lume, inclusiv in tara noastra. Ea considera ca grija fata de copii, a fost si va fi intotdeauna, atat timp cat vor exista copii pe lume. O gradinita - camin, (particulara, evident) cu program prelungit, unde copiilor sa li se puna la dispozitie cam tot ce li se pune in mod normal intr-o tara civilizata, ba chiar mai mult decat atat, o gradinita unde copii prescolari sau si mai prichindei, sa se deprinda cu primele notiuni de informatica, limbi straine (engleza cu predilectie) muzica, design, arte plastice... , pe langa jocul in aer liber, unde spatiul si "aparatele" de joaca sa nu fie oferite cu zgarcenie ! Poate unii ar considera ca sunt mult prea mici, pentru ca parintii sa decida sa-si trimita copii la asemenea gradinite particulare, dar este uimitor cat de usor ar putea prinde pasiune pentru ceva anume, care mai tarziu sa devina scopul cel mai de pret din viata... Si astfel, pentru cei care gasesc intr-unul din toate acele "obiecte de ... studiu" un mod de joaca deosebit de interesant, sa poata continua "jocul" lor si dupa ce vor incepe scoala, pana cand se va simti nevoia unor instructori mai bine pregatiti...
Ei bine, stiti ce ma gandeam eu ? Cred ca nevasta-mea avea dreptate, dom'ne ! Pe cuvant !!! sad.gif
YoyoMan
Cred ca trebuie sa iti fixezi obiectivul pe ceva si sa nu te tot gandesti la piedici. Uneori suntem prea cerebelosi cand nu e cazul. Apucati-va fratilor de treaba. Deschideti o gogoserie. Investitia nu e asa de mare. Ma gandeam la ceea ce spunea cineva aici si anume ca ai nevoie de bani. Daca nu ai bani trebuie ca stii pe cineva care are. Mergi la el si ii spui ca tu ai o idee de afacere si ai nevoie de sustinere financiara. Daca reusesti sa il convingi - pana la urma reusesti sa faci rost de bani. Ii spui ca ii dai banii inapoi cu dobanda intr-o perioada de timp sau ii spui ca imparti profitul afacerii cu el. Adicatelea - ca la banca. Numai ca spre deosebire de banca - daca faci cum zic eu nu iti sufla agentul bancar in ceafa. biggrin.gif Huh? Ce ziceti?
yikes.gif
Hydra
QUOTE (Aggelos @ Sep 12 2003, 03:18 PM)
Am venit in Romania acum 3 ani si jumatate nestiind nimic despre aceasta tara .
Odata cu trecerea timpului am observat ca multi oameni au inceput de la zero si s-au descurcat mai mult de cat bine .
Vrand sa raman in Romania mai multi ani ( sunt student din Grecia ) m-am gandit si eu sa incerc sa fac o mica afacere.
Am avut destule idei, incepand de la deschiderea unui Fast-Food pina la export de material lemnos... dar nici una dintre acestea nu pare viabila .
As vrea foarte mult sa imi spuneti si ideile voastre vis-a-vis de acest subiect ...ca fantana mea a secat smile.gif
Voi, daca ar fi sa faceti o afacere, spre ce anume v-ati indrepta atentia?

daca eshti grec..inseamna ca ai conexiuni la voi. asta nu itzi da nici o idee?...inchiriaza o casa pe perioada lungain grecia sa aibe 5-6 camere fa rost de un mic autocar(inchiriat)shi du studentzi romani in grecia contra ...x...euro mancarea nu este scumpa...daca ii duci in peloponez scapi chiar ieftin....shi ei o sa se simta bine......asta pt. inceput..fara licentza fara nimic...cand faci ceva bani da un semn shi itzi spun urmarea:))
Aggelos
salutare hydra
ai idee cat costa sa inchiriezi o casa cu 5-6 camere in Grecia pe litoral ? cred ca glumesti ....
pentru o noapte doar e cam 100 de euro pe camera ... poate si mai mult.. depinde de casa.
ai zis sa fac rost de un mic autocar...inchiriatul unui autocar mic este CEL PUTIN 500 de euro pe zi ... ( o masina mica costa in jur de 100-150 euro ) si asta fara salariul soferului si fara combustibil
Mancarea ? mancarea este cel putin de 2 ori mai scumpa de cat in Romania si asta la supermarket unde se presupune ca sunt cele mai mici preturi.. gandeste-te la un resstaurant cam cat costa o masa smile.gif
Crezi ca sunt multi studenti romani care isi pot permite atatea cheltuieli ?

Pentru "semnul" de viata despre care vorbeai ... jamie.gif
il fac de acum si astept urmarea harhar.gif
kristina
O florarie mi-as deschide. In care sa vand si plante uscate, lumanari parfumate si decoratiuni creatie proprie. Micuta, cocheta, plasata intr-o zona cu vad.
silviu_2_il
Succesul de care se bucura cartile personalizate pentru copii m-a determinat sa postez acest topic.

Am pus la punct un sistem tip franchiza cu ajutorul caruia orice persoana interesata poate demara aceasta afacere in timpul liber.

Numai in Ianuarie cifra de afaceri a fost de peste 100 mil. lei nepunand la socoteala vanzarile dealerilor. Asta pe piata Sloboziei, un oras de 70 mii de locuitori.

Din pacate sau din fericire piata din Romania este foarte putin acoperita iar cererea este mare.

Aceasta oportunitate a fost remarcata si de revista "Capital" in nr.49/2003

Daca-mi este permis, mai multe detalii la:


http://www.cartipersonalizate.ro/succes.html

Silviu Radu
gefra
Am pe cineva apropiat care are bani - la nivel decent - si-mi cere ajutorul : sa facem ceva util si profitabil.
Acu sa va vad. Nu-i un bluf, chiar sunt / si vorbesc serios !

Pe de alta parte,

Eu sunt boboc la HA, dar chestia cu pensiunea la tara.... am pus-o pe picioare !!! cu faianta, gresie, apa calda pe gaz...:) la 40 km de Buc, cu balta-n fundu curtii si padurea ...peste balta !!!
Ajuta-ma sa facem un brain storming pe tema asta.
:thumb:
G.
Minerval
Planul de afaceri - propunere

Planul de afaceri reprezinta o schema logica de actiune care presupune o gandire de perspectiva asupra unei afaceri, pornind de la unele obiective stabilite/ vizate, ajungandu-se la crearea unei imagini de ansamblu asupra intregii afaceri. Practic el va cuprinde toate etapele si resursele de care veti avea nevoie pentru a atinge obiectivele propuse intr-o perioada de timp predeterminata deoarece este deosebit de necesar sa se "atinga" toate elementele care pot fi previzionate in ideea de a elimina posibilitatile de analiza particulara fara a lua in considerare aspectele globale ale afacerii.
Aceste cerinte de "globalizare" a descrierii afacerii are in primul rand un efect de relevare a anumitor factori critici/ puncte critice, asupra carora se poate interveni eficient chiar de la momentul startului unei afaceri fie prin realizarea unor elemente de "corectare"/ prevenire ale efectelor "punctelor critice", fie prin existenta alternativelor/ optiunilor "de lucru" ce vor fi prevazuti in planul de afaceri.
Din aceste motive este evident ca orice plan de afaceri este caracterizat de necesitatea existentei sale in doua forme "obligatorii":
- planul de afaceri propriu zis, care este dezvoltat de inteligenta, experienta, cerinta de moment sau viitoare a unui intreprinzator sau a unui grup apartinand unei institutii (este practic un fel de schematizare virtuala sau scrisa a ideii afacerii care ia in calcul de cele mai multe ori doar ideea de afacere fara a intra in detaliile rularii acesteia, mai precis in detaliile afacerii) si
- planul de afaceri fizic, care este reprezentat de transpunerea planului de afaceri propriu-zis pe un suport de prezentare/ stocare (dosar, suport informatic, suport multimedia, etc.) in urma unor analize aprofundate a tuturor proceselor implicate de derularea afacerii, analize care merg pana la cele mai mici detalii pentru planurile de afaceri "de uz intern" sau la detaliile solicitate de finantator pentru planurile de afaceri "de solicitare ale unei finantari".
Este evident ca prima forma de existenta a unui plan de afaceri nu o vom discuta deoarece ea este tipica in totalitate modului de a gandi si reactiona a emitentului fiind imposibil de a ajunge la o "determinare" a unei specificitati (care sa poata fi inclusa intr-o prezentare - cum este cea de fata).
Planul de afaceri fizic este aproape in totalitate realizat in baza unor criterii generale sau specific solicitate (acesta fiind cazul planurilor de finantare care vor fi inaintate institutiilor sau factorilor de finantare, fapt pentru care vor exista anumite cereri de specificitate de partea acestora) deoarece trebuie sa contina un minim de informatii si linii de actiune care sa induca "justificarea existentei" acestuia precum si a gesturilor ulterioare la care se va proceda in baza acestuia (atunci cand a fost aprobat, certificat, etc.). Se poate spune ca, planul de afaceri se constituie asemenea unui document fundamental pentru fiecare afacere in parte si, din punct de vedere investitional, este asemenea unui magnet care poate atrage finantari intr-o firma reper (de fapt in afacerea derulata de aceasta).
Ratiunea "de existenta" a unui plan de afaceri deriva din alte doua considerente:
- managerul unei afaceri oricat de organizat ar fi, chiar si atunci cand subordonatii sai sunt calitativ de exceptie, poate "gasi" intr-un plan de afaceri "instrumentul" optim de cristalizare a obiectivelor si pasilor necesari pentru a ajunge la acestea furnizand un cadrul de desfasurare al activitatilor de management (asemenea unui ghid de lucru). Identificarea si cuantificarea obiectivelor de activitate ale firmei se constituie asemenea unei succesiuni obligatorii de stabilire si parcurgere a "obiectivelor" (determinand necesitatea de a "aloca" termene si "niveluri/ cuantumuri" de realizare pentru acestea), "permitand" oricarui manager sau grup managerial sa isi stabileasca performantele activitatii prestate mult mai eficient decat prin simpla parcurgere si interpretare a datelor "de bilant" (a se "vedea" si eficienta acestei forme de raportare a performantei in cazurile in care se analizeaza rezultatele/ performantele "fata in fata" cu actionarii, mai ales daca acestia au aprobat planul de afaceri. In plus, daca ne punem in locul unui actionar este evident ca acesta are posibilitatea sa vada cu adevarat rezultatele managementului si sa estimeze gesturile sale viitoare raportat la forma de afacere sau forma de management - mai ales in conditiile actuale de "management" cand aproape orice persoana angajata in functii manageriale tinde sa uzeze de orice mijloc pentru a-si atinge obiectivele propuse).
- a doua ratiune "de existenta" este cea legata de posibilitatea de a promova afacerea respectiva in orice moment catre un potential investitor prin intermediul unui eficient instrument descriptiv, planul de afaceri. Se poate spune ca un plan de afaceri este asemenea "cartusului pe teava" care poate fi tras oricand in directia dorita.
Este bine sa subliniem faptul ca atragerea de capital se poate face prin mai multe procedee. Astfel, in cazul societatilor pe actiuni atragerea se face prin cotarea la bursa si mentinerea unui curs favorabil al actiunilor (in general cu eficienta asupra elementelor patrimoniale si/ sau financiare ale intreprinderii respective) precum si al dividendelor distribuite (pentru mentinerea unei "atractivitati investoriale"), prin emiterea simpla de actiuni sau obligatiuni.
In cazul celorlalte tipuri de societati aceasta atragere se reduce doar la posibila emitere de obligatiuni (termenul de actiuni sau obligatiuni cuprinde toate formele de existenta ale acestora).
Ar mai ramane parteneriatul de afaceri, sponsorizarile, participatiunile simple si de asociere (fara a lua in calcul fuziunile sau alte forme care schimba statutul juridic sau operational al unei institutii reper).
Cand aceaste posibilitati nu exista sau nu permit obtinerea unor "randamente necesare" din punct de vedere investitional, ramane doar varianta finantarilor de tip clasic cum sunt creditele, finantarile "coordonate", etc. Toate acestea obliga la justificarea/ garantarea gestului de investitie de partea persoanei sau institutiei apelate spre a credita, finanta, etc. Ori acest mod de actiune presupune "succesiunea" unor pasi obligatorii stabiliti de catre cel care acorda finantarea si, de cele mai multe ori, pe langa o cerere de finantare/ creditare exista si cerinta existentei unui plan de afaceri, acesta fiind elementul cel mai eficace pentru "atragerea de capital".
Deci, in general, un plan de afaceri realizat pentru atragerea de capital are urmatoarele obiective:
- propuneri de finantare prin participare la capital, dezvoltate de catre actionarii, asociatii, proprietarii unor firme cu sau fara crestere rapida si care au nevoie de "intregirea" bazei de capital pentru a finanta cresterea;
- propuneri de finantare pentru derularea sau achizitia unei afaceri (sau firme) de catre managerii actuali (management buy-out – MBO) sau de catre o alta echipa manageriala (management buy-in – MBI);
- propuneri de finantare cu diverse conditii initiate de diverse organisme in diverse scopuri (PHARE, RICOP, BANCI, Societati de investitii, etc.).

F.'.
za_pasager
Daca cineva poate sa-mi dea mai multe detalii cu privire la sistemul de franchiza de la Fornetti, i-as fi tare recunoscator...
Multzam' anticipat! jamie.gif
seraphym
sunt plecat de 7 ani din romania,si pot sa spun lucruri care dinauntru nu se observa.rom e ca un copil care daca nu-l vezi des constati mai usor cat de mult si repede a crescut...eu cred ca multi din tinerii romani in cativa ani vor fii regii banului.din experienta altor tari,sunt convins ca nici nu va ganditi cine o sa ajunga sus.ce va lipseste?oportunitatea!eu am 25 ani,si la 22 am inceput prima afacere in madrid.Aveam 4 magazine,mari,frumoase si fff banoase.La ceva timp imi vine o alta idee de afacere.Vand magazinele,masinile ,casa si fac o excursie in rom.Totul schimbat.In bine...!!!!Dar nu acolo voiam sa raman.Nu vedeam un viitor in tara coruptiei...Si am venit in espańa cu mai putini bani dar destui sa incep o noua afacere.acum pot sa spun ca ma descurc.intrun an si doua luni am un profit de peste 170.000 euros.STITI CUM??? AFACEREA NR 1 ESTE SA CUMPERI LOCUINTE LA PRETURILE CELE MAI JOASE(cauta oferte bune,nu conteaza locul)SI SA LE VINZI LA PRET MARE DAR SA-I SCHIMBI ASPECTUL(renovare).intotdeauna vei avea cumparator.nu te grabi la vanzare.sont multi ram. in afara care vor invada orasele si vor oferii oricat pe o locuinta in conditii.......
si ar mai fi si alte idei,dar pe asta am probat-o si inca o mai probez eu. SUCCES PRIETENI!!!VREAU SA FIM TARI TOTI TINERII ROM spoton.gif ANI!!!!
ilie
Asa este. Lucrurile se schimba in bine in Romania. Chiar daca pare ca se schimba mai greu decat ar vrea unii.
YoyoMan
Lucruile se schimba in bine in Romania pe naiba!
Nu vreau sa fiu pesimistul de serviciu dar va pot spune ca acuma, mai mult decat oricand poate, Statul Roman este cel mai flamand si mai hot organism creat vreodata. Am inceput si eu o afacere... N-are importanta cu ce. Nu am facut o investitie foarte mare pentru ca nu am avut resurse. Dar vreau sa spun ca pana acum Statul mi-a inghitit aproape tot profitul pe care l-am facut. Daca ai bani sa iei apartamente normal ca merge afacerea si normal ca faci profit. Afacerile imobiliare si in constructii au fost si raman profitabile. E ca si cum m-as apuca sa postez aici chestii de genul "Copii! Vreti afacere? Ia puneti mana si deschideti o banca!" biggrin.gif Problema e ca nu oricine adica majoritatea nu isi pot permite sa cumpere apartamente si sa le reconditioneze.... Asta presupune investitie initiala foarte mare pentru majoritatea romanilor.....

Asta e parerea mea. Si pot spune ca stiu ce vorbesc. Cu bani multi e de zece ori mai usor sa faci bani si mai multi. Adevaratii afaceristi sunt cei care fac bani multi din banii putini. Insa acei afaceristi adevarati au nevoie de un cadru legislativ si economic propice. Altfel merg si isi deschid magazine si afaceri prin alte tari cum se intampla deja de ani si ani de zile....

PS: nu vreau sa descurajez pe nimeni. Insa aveti mare grija cei care doriti sa va apucati de afaceri! Intrebati de 100 de ori inainte sa faceti o mutare! Poate voi gasiti formula ideala: daca se intampla asa dati un PM thumb_yello.gif
ilie
A face orice afacere necesita eforturi mari, oriunde ai fi.
Trebuie insistat si luptat cu toate cele.
Chiar daca impozitarea e foarte mare, intradevar, poti incerca in diverse domenii, pana iti gasesti calea potrivita.
Alta solutie e angajarea...unde ai probleme mult mai putine, dar si venituri corespunzatoare.
Unii din SUA aveau 4000$, au imprumutat 6 mii si au facut firma de inghetata, asa mai gusotasa. Acum sunt in primele 100 din domeniu la ei, au inceput in 1986. Tot americanezii zic ca pana n-ai dat faliment de 4 ori nu sti sa faci afaceri...
Si eu ma zbat de 12 ani. Am dat linistea pe neliniste si stress mult. Nu as mai lucra ca angajat oricum.
Andrei^
QUOTE
Tot americanezii zic ca pana n-ai dat faliment de 4 ori nu sti sa faci afaceri...
Si eu ma zbat de 12 ani. Am dat linistea pe neliniste si stress mult. Nu as mai lucra ca angajat oricum.


Asta e cat se poate de adevarat .
Eu ma chinui de 2 ani .. fara pile .. fara spate care sa-mi asigure o siguranta .. si pot spune ca desi abia acum incepe sa se miste incet incet .. firele albe si nervii merita tot efortul insa.
E ceva facut de mana ta . Nu se compara cu situatia in care esti angajat . Poate de multe ori castigi mai bine ca angajat .. dar satisfactia nu e nici pe departe aceasi .... asta daca ai si rabdare smile.gif si nu vrei Bmw-ul in fata usii dupa 2 luni smile.gif
Hydra
QUOTE (Aggelos @ 24 Dec 2003, 03:48 PM)
salutare hydra
ai idee cat costa sa inchiriezi o casa cu 5-6 camere in Grecia pe litoral ? cred ca glumesti ....
pentru o noapte doar e cam 100 de euro pe camera ... poate si mai mult.. depinde de casa.
ai zis sa fac rost de un mic autocar...inchiriatul unui autocar mic este CEL PUTIN 500 de euro pe zi ... ( o masina mica costa in jur de 100-150 euro ) si asta fara salariul soferului si fara combustibil
Mancarea ? mancarea este cel putin de 2 ori mai scumpa de cat in Romania si asta la supermarket unde se presupune ca sunt cele mai mici preturi.. gandeste-te la un resstaurant cam cat costa o masa smile.gif
Crezi ca sunt multi studenti romani care isi pot permite atatea cheltuieli ?

Pentru "semnul" de viata despre care vorbeai ... jamie.gif
il fac de acum si astept urmarea harhar.gif

scuze de intarziere
Un autocar cu 8 locuri costa in germania de la 1500 de euro in sus,il inscri in grecia,o casa cu 4 camere in amaliada(peloponez)inchiriata pe 3 luni cu banii inainte costa 6500 euro,mancarea costa in supermarket cu 20%mai putin decat in romania,exceptand anumite produse,fa tu socotelile mai departe si apropo fac chestia asta de 2 ani si merge f. bine:))
ilie
Ce propune Seraphym e Ok.
Poate ar trebui spus in fraze mai scurte (cu singurul scop de a fi retinute mai usor).

Planul de afaceri e bine sa fie facut in primul rand de/si pentru antreprenor (patron), pentru ca ii pune si isi pune ordine in idei, poate vedea tabloul intreg, si poate observa lucruri care i-au scapat, se poate consulta cu altii, si i-l poate ajusta/modifica. Un plan bun trebuie realizat intr-o proportie foarte mare (peste 85%). Daca nu e realizat intr-o proportie mare, nu a fost facut bine, nu merge cu scuze gen: stiii , piata atipica ; coruptie ; fonduri insuficiente ; lucratori necorespunzatori (lenea, incompetenta, etc). Un plan facut de o firma specializata costa intre 2-25,000 $ in SUA.

Pentru banci planul Nu trebuie sa depaseasca 18 pagini tot in SUA (fara atasamentele finaciare), altfel ei ti-l arunca la gunoi. In Romania, la banci poti sa le dai planuri mai stufoase (asa le place, in special la cele foste de stat, chiar daca s-au privatizat), ei avand o mentalitate mai degraba comunista/totalitara crezand ca te duci cu mana intinsa si ei sunt inalta poarta, cei din afara Bucurestiului sunt chiar mai ortodocsi decat "centrul', dar din pacate si mai fricosi si mai nepregatiti profesional. de exemplu cineva mi-a zis de ce nu am bagat in plan faptul ca investitia respectiva face bine pentru sociatetea locala, creaza locuri de munca si imbunatateste fatzada orasului !!!!???? hahaha.

sorin666
QUOTE (seraphym @ 5 Apr 2004, 12:28 AM)
sunt plecat de 7 ani din romania,si pot sa spun lucruri care dinauntru nu se observa.rom e ca un copil care daca nu-l vezi des constati mai usor cat de mult si repede a crescut...eu cred ca multi din tinerii romani in cativa ani vor fii regii banului.din experienta altor tari,sunt convins ca nici nu va ganditi cine o sa ajunga sus.ce va lipseste?oportunitatea!eu am 25 ani,si la 22 am inceput prima afacere in madrid.Aveam 4 magazine,mari,frumoase si fff banoase.La ceva timp imi vine o alta idee de afacere.Vand magazinele,masinile ,casa si fac o excursie in rom.Totul schimbat.In bine...!!!!Dar nu acolo voiam sa raman.Nu vedeam un viitor in tara coruptiei...Si am venit in espańa cu mai putini bani dar destui sa incep o noua afacere.acum pot sa spun ca ma descurc.intrun an si doua luni am un profit de peste 170.000 euros.STITI CUM??? AFACEREA NR 1 ESTE SA CUMPERI LOCUINTE LA PRETURILE CELE MAI JOASE(cauta oferte bune,nu conteaza locul)SI SA LE VINZI LA PRET MARE DAR SA-I SCHIMBI ASPECTUL(renovare).intotdeauna vei avea cumparator.nu te grabi la vanzare.sont multi ram. in afara care vor invada orasele si vor oferii oricat pe o locuinta in conditii.......
si ar mai fi si alte idei,dar pe asta am probat-o si inca o mai probez eu. SUCCES PRIETENI!!!VREAU SA FIM TARI TOTI TINERII ROM spoton.gif ANI!!!!

plecat la 18 ani, 4 magazine la 22 de ani... mare afacerist, mare care innoata in bani...
Mai taia coada vulpii cumetre...
Semnat... fiul lui Rokefeller rolleyes.gif
cactus
Sorine, eu cred ca Yoro :"Asta e parerea mea. Si pot spune ca stiu ce vorbesc. Cu bani multi e de zece ori mai usor sa faci bani si mai multi. Adevaratii afaceristi sunt cei care fac bani multi din banii putini. Insa acei afaceristi adevarati au nevoie de un cadru legislativ si economic propice. " are dreptate. Am trecut si eu prin asta. Cu bani putini ai cele mai mari sanse sa faci bani si mai putini. Bancile te indoaie, legislatia fiscala - mai rau. Sincer habar n-am; chestia cu casele e viabila, dar ca bani putini, poti s-o uiti. Serviciile raman viitorul; intrebarea e care din ele. As multumi si eu ptr. o idee - da´sa fie pe bani putini... Multam.
MIA
QUOTE (sorin666 @ 30 Aug 2004, 02:11 PM)
plecat la 18 ani, 4 magazine la 22 de ani... mare afacerist, mare care innoata in bani...
Mai taia coada vulpii cumetre...
Semnat... fiul lui Rokefeller rolleyes.gif

Cred ca multi nu te au pe-aici la suflet Sorine ... dar le zici tata exact la fix !! tongue.gif

Bravo - tine-o tot asa !! thumb_yello.gif
Tembo
Mia si Sorin , poate ca nu aveti dreptate. Tin minte ca exista in Ro o emisiune "am intalnit si romani fericiti". Il aratau pe un pustan de 19 ani care a facut bani seriosi comercializand floricele de porumb. Un vecin de bloc, in '90 s-a imprumutat si a cumparat o masina de facut vata de zahar. A fost destept si a pus-o langa o scoala. Dupa un an jumate si-a schimbat domeniul de activitate (si-a facut atelier de piese auto) dar avea deja un capital foarte frumusel. S-a muatat de mult din apt. , ii merge foarte bine si a pornit - de la ce? De la o idee si curaj + a stiut sa prinda momentul.
MIA
De acord cu tine. Dar 4 magazine in Spania ( chiar si micute ) dupa 4 ani + masini + casa ... parca pare un pic cam greu de facut totusi ... unsure.gif

In fine - or mai exista si exceptii - nu zic nu. smile.gif

P.S. : Reticenta mea vine si din faptul ca aveam un coleg de facultate care parea "antreprenorul viitorul", dar dup-aia am aflat chestii mai ciudate despre afacerile lui ... sad.gif
sorin666
Ca sa nu spun ca ala in primul rand nu are timp de internet (daca nu falimentul al mananca...) si ... nu se lauda, ca daca nu ... fiscul il mananca... laugh.gif
Tembo
Sorine, singura chestie e ca de la un anumit punct incolo muncesc altii pentru tine. wink.gif Eu unul abia astept sa ajung la punctul ala! da, da, o sa zici ca trebuie sa supraveghezi etc. Da, trebuie. Insa cel mai bun lucru e sa gasesti pe cineva care vrea "job bun", sa-l motivezi si sa-l lasi vataf pe mosie. La fosta mea firma pe seful mare il vedeam de 4 ori pe luna, toata ziua era la golf cu potentiali clienti. seful mic in schimb lucra si 90 de ore pe saptamana, la birou, indoit de spate. Iti da rapoarte saptamanale, daca nu-si face treaba - out. tu ce preferi, inchis in birou sau golf si dinner cu clientii? A muncit si seful mare la inceput. Acum nu-mi ramane decat sa ajung unde a ajuns el.
sorin666
Succes! dar cum organizarea e piramidala, sansele sunt de, sa zicem, 5 % asta daca nu iti lasi sanatatea in timp ce faci citiva ani buni 90 de ore/sapt.
Si asta daca promovarea se face exclusiv pe merit, ceea ce nu e sigur de loc...
Oricum in acesl moment vei avea mai mult de 22 de ani si iti va arde destul de putin sa-ti canti propriile osanale pe net... biggrin.gif
(nu te supara, nu "ma iau de tine" , e doar un exemplu "statistic"...)
Tembo
nu ma supar iar de promovat nu pot decat sa ma promovez singur, pentru ca sunt propriul meu sef. Imi e clar ca vedem lucrurile prin prisme total diferite.
sorin666
Sa fii sanatos... eu sunt ala cu "jobul bun" dar nu lucrez decat 35 de ore/sapt. rolleyes.gif
Sa-mi spui si mie cand iti vei permite prima partida de golf in loc sa "pazesti (propria) mosie... smile.gif
actionmedia
QUOTE (MIA @ 30 Aug 2004, 05:59 PM)
De acord cu tine. Dar 4 magazine in Spania ( chiar si micute ) dupa 4 ani + masini + casa ... parca pare un pic cam greu de facut totusi ... unsure.gif

Depinde câţi bani a investit şi cât de repede se recuperează investiţia. O să fiţi surprinşi dar din comerţ în general şi din retail în special se pot face bani frumoşi dacă ştii cum. Eu zic să nu vă grbiţi cu concluziile.
sorin666
Este EXTREM de rar ca un tanar imigrant de 18 ani sa aiba bani de "investitie initiala" intr-o tara unde este proaspat aterizat si din acea minoritate cei mai multi o vor da in bara datorita diferentelor de cultura, legislatie si limba...
In plus, ar avea exact profilul "fiului de benzinar" care se gandeste la orice, numai la emigrat nu...
La fel de bine este TEORETIC posibil ca eu sa fi trecut inot Canalul Manecii in week-endul trecut, dar nu cred ca m-ar crede cineva daca voi afirma asta...
Cat despre comertul de retail in RO, asi putea sa te cred... daca nu asi avea cazuri in familie care de ani de zile se chinuie sa "ramana la suprafata" si abia-abia reusesc sa multumeasca hienele de controlori de tot felul... poate, in niste domenii specifice si in niste "nise ecologice" bine definite, dar nu e valabil in cazul general...
MIA
QUOTE (actionmedia @ 31 Aug 2004, 09:43 AM)
O să fiţi surprinşi dar din comerţ în general şi din retail în special se pot face bani frumoşi dacă ştii cum. Eu zic să nu vă grbiţi cu concluziile.

In Romania sau in alte parti ? unsure.gif

Eu stiu zeci de astfel de "mici comercianti" - si nu uita ca dincolo de controalele siciitoare facute de unii care-si cer constant "dreptul", riscul sa-ti fie pradat magazinul de hoti, mai e si un factor extrem de puternic ( poate cel mai puternic ) pur capitalist : concurenta supermarketurilor.
La asta se rezista de regula cu magazine specializate si adaptate profilului clientilor din zona, dar ma indoiesc oricum ca un proaspat imigrant nimereste asa ceva "din prima" si la doar 18 ani. Dar, inca odata, cine stie ... rolleyes.gif
actionmedia
QUOTE (sorin666 @ 31 Aug 2004, 10:47 AM)
Este EXTREM de rar ca un tanar imigrant de 18 ani sa aiba bani de "investitie initiala" intr-o tara unde este proaspat aterizat si din acea minoritate cei mai multi o vor da in bara datorita diferentelor de cultura, legislatie si limba...

Dacă tu nu te simţi în stare să o faci, nu înseamnă că nici alţii nu pot.
Să analizăm puţin situaţia:
Omul a zis că e plecat de 7 ani din ţară, corect? Buun! Apoi mai spune că are 25 de ani.
Aici ai tras tu concluzia că a plecat la 18 ani. Până aici e OK.
Pe urmă a zis că şi-a început prima afacere la 22 de ani deci cam la 4 ani după ce a plecat. Ce a făcut el în acest timp? Probabil a lucrat, aşa um lucrează mulţi românaşi prin afară
Acum să ne uităm la alţii care pleacă şi lucrează pe afară. Ce fac ei cu banii? E simplu. Case şi maşini luxoase. Omul ăsta a ştiut ce să facă cu banii. I-a investit. Odată investiţi, banii au început să producă alţi bani, bani cu care fie şi-a extins afacerea fie şi-a cumpărat casă, maşină etc. Şi dacă o fi fost şi mai chipeş, probabil a dat peste vreo spanioloaică bogată cu care s-a căsătorit...

Edit:

QUOTE
In Romania sau in alte parti ? 


Micii comercianţi, adică buticarii, nu prea mai au şanse. Este vremea supermarketurilor, a mall-urilor etc. Ăştia câştigă. Aşa-zişii comercianţi de cartier care au un chioşc sau un buticuţ acolo în scara blocului sau în curte, pe o stradă lăturalnică, nu prea are şanse decât să-şi câştige traiul.
Foarte importantă în comerţ este locaţia, dacă nu i vad, nu ai clienţi, nu faci bani.
Calculele sunt simple:
Ai 1000 de euro costuri fixe? Adică indiferent ce faci scoţi din buzunar 1000 euro.
Ai adaos de 30%?
prin urmare dacă vinzi de 4350 Euro. îţi acoperi costurile. Tot ce depăşeşte înseamnă 30%profit.
La micii comercianţi costurile fixe sunt ceva mai mici dar şi depăşirea este mult mai mică pe când la magazinele mari, deşi costurile fixe sunt mai mari, depăşirea e semnificativă.
Pe urmă contează şi câţi bani se întorc în afacere.
MIA
QUOTE (actionmedia @ 31 Aug 2004, 11:34 AM)
Acum să ne uităm la alţii care pleacă şi lucrează pe afară. Ce fac ei cu banii? E simplu. Case şi maşini luxoase.

ActionMedia - sper ca nu esti victima unei mitologii curente ... sorry.gif
Cu banii din lucrat efectiv intr-o tara ca Spania si Italia nu poti sa-ti faci casa si masina luxoasa. smile.gif
O casuta normala si de "bun-simt" da, o masina la mina a doua iarasi da - dar deja pentru mai mult ... wink.gif
dead-cat
QUOTE

ActionMedia - sper ca nu esti victima unei mitologii curente ... 
Cu banii din lucrat efectiv intr-o tara ca Spania si Italia nu poti sa-ti faci casa si masina luxoasa.

chiar. m-ar fi interesat si pe mine cum din munca ca angajat imi iau casa si masina luxoasa in RO. ca io-s plecat de 4 ani jumate si hm... blink.gif
sorin666
Nu o considera ca nu atac la persoana, dar stii destul de putin cum e viata afara, nici ca strain, nici ca proaspat emigrant cu hartii precare, nici cu ce si cat poti pune deoparte...
In afara unor nefericiti care vin in RO de Pasti CU MASINI DE INCHIRIAT, putini isi permit "afara", cel putin in primii ani, ceea ce voua "imigrantilor interiori" vi se pare "normal"... 2-3 saptamani anual la mare, bere la terasa si acasa cu lada, masina noua la scara platita pe banii socrilor, etc, samd...
Cat despre spanioloaicele bogate... ele nu se uita la coate-goale cu accent bizar si se invart in medii unde noii veniti nu au acces, in plus de faptul ca strainii sunt FOARTE reticenti sa se casatoreasca cu straini care nu sunt decat "obiecte sexuale mobile" , prea multi au luat-o in bot, incepand cu prieteni ai mei...
Sa fim seriosi, cu "obiectul" studiului nostru nu am nimic personal, caci nu al cunosc, dar nici nu inghit povesti vanatoresti si telenovele siropoase ca "argument suprem" in favoarea unor argumente (ale lui...), de altfel destul de controversate...
Tembo
Pentru ca aceasta contorversa sa se termine, ar trbui ca (ups! am uitat cum il cheama sorry.gif ) sa dea detalii amanuntite asupra a ce a facut si cum a facut, detalii pe care cred ca nici eu nu le-as da pe un forum. Asa ca eu zic hai sa trecem peste, putem s-o lalaim pana la calendele grecesti.
actionmedia
QUOTE (dead-cat @ 31 Aug 2004, 11:48 AM)
chiar. m-ar fi interesat si pe mine cum din munca ca angajat imi iau casa si masina luxoasa in RO. ca io-s plecat de 4 ani jumate si hm... blink.gif

OK poate că termenul de luxos este un pic exagerat. Eu mă gândeam la case şi maşini peste media din România. Adică maşini de 15-20 mii euro si case peste 60-70 mii de euro.
Acum 2 săptămâni am fost la Rădăuţi. Acolo cam jumătate din oraş e plecat în Italia, iar când am ajuns acolo erau veniţi în vacanţă. Unii cu mşini proprii, alţii cu maşini de închiriat, iar alţii cu autobuzul.
Pe lângă asta a văzut o mulţime de construcţii noi, viluţe care mai de care mai arătoasă, unele în construcţie, altele finisate. În orice caz 90% in ele erau făcute cu bani din afară.
Nu ştiu care este sistemul fiecăruia, dar idea generală e că afară consumă cât mi puţin iar grosul banilor se duc acasă. Probabil sunt plecati şi câte 2-3 din fiecare familie.
Acum depinde şi cât câştigă fiecare. Căpşunarii probabil că reuşesc mai greu să-şi facă casa cu 600 Euro pe lună dar cei care fac 1500-2000 de euro pe lună au şanse mai mari
Probabil un căpşunar poate să trimită 400-500 de euro pe lună acasă, în timp ce aia cu venituri mai mari pot să trimită 1000-1500 Euro pe lună.
Hai ă facem socotelile cu 1000.
înr-n an însemnă 12.000 Euro. În 4 ani sunt 48.000 euro. Eu zic că sunt suficienţi pentru o maşină bengoasă şi faţada de la casă. Şi asta numai dacă doar unul din familie lucrează afară. Dacă sunt 2, cifrele sunt mai mari.

Acuma, sunt suficienţi 50.000 Euro pentru a porni o afacere în Madrid? Probabil că da. Poţi să deschizi un magazin cu 50.000 de Euro? Cred că da şi încă unul măricel. Dar cum faci să deschizi 4? Răspunsul e simplu: credit.

Contează ce faci afară? Evident că cntează. Depinde unde lucrezi, ce facilităţi ai, dacă lucrezi legal sau nu etc. Eu unul nu sunt un adept al plecării afară la muncă, ştiu că sunt o mulţime de greutăţi dar nu înseamnă că oricine pleacă e un terchea-berchea. Softiştii câştigă foarte bine. Cunosc pe cineva care a lucrat doar vreo 2-3 luni în Anglia şi a cumpărat în coproprietate cu prietena un apartament cu 2 camere în valoare de 12.000 Euro (acum vreo 3 ani).
dead-cat
QUOTE

Probabil un căpşunar poate să trimită 400-500 de euro pe lună acasă, în timp ce aia cu venituri mai mari pot să trimită 1000-1500 Euro pe lună.


da-mi voie sa nu cred.
alea-s scoruri de produs si portofele in idea ca nu te-a prins militia deja.

ca sa pui 1000 deoparte pe luna, trebuie sa ai macar 1600-1700 net, asta in idea ca mai stai cu cineva impreuna. ccea ce se transpune in vreo 3 000 brut (functie de impozit) sau 40+ K/an (daca pui si banii de concediu).

iar asta cam e un salar de inginer bunicel. adica cunosc o halca de programatori care in germany iau sub acest scor. nu iei din prima ca nou venit, fara ani de experienta in tara respectiva.

si definitiv nu in spania sau bella italia.

cu alte cuvinte, citindu-l pe Jar Jar Binks: "meesa not thinking so".
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.