Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Mitologie
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Cronica Timpului
Carmi
Mitologia greaca, care aparent nu are nici o treaba cu HA isi lasa insa amprentele smile.gif
Avem o Afrodita, un Ares oare cine mai urmeaza??
Acu fara gluma eu am fost de-a dreptul fascinata candva de mitologie in special cea greaca. Era o religie transformata in legende in care zeii se comporta ca oamenii insa isi impun respectul prin fortele naturii.
Aezii au "cantat" faptele de vitejie ale semieroilor iar cercetatorii chiar au descoperit Troia dupa iliada.V-au placujt "Legendele Olimpului"?
cameron
In clasa a treia,..cand am descoperit frumusetea lecturii,..am descoperit si legendele Olimpului.
Cred ca a fost prima lectura cu care am descoperit ca pot calatori oriunde oricand.
Ambrozie ,..nectar,..zei..
Si timpul incetase sa se scurga..
Este cartea copilariei mele..
Gabriel
Am citit o carte serioasa si cat de cat completa zic eu...despre mitologia greaca. Zeul meu preferat este Hefaistos, fiul lui Zeus si al Herei...care alungat de a sa mama a crescut printre oameni. Mai tarziu s-a razbunat pe Hera. A faurit un scaun fermecat si l-a trimis Herei. Aceasta nebanuind nimic s-a asezat in el si a ramas prinsa acolo. Dupa multa insistenta..Hefaistos a eliberat-o.
Bineinteles..o iubea pe Afrodita cucare s-a si casatorit la un moment dat, iar Afrodita il insela cu Ares. (nu,nu este vorba despre cei doi forumisti smile.gif )
Totusi era un zeu puternic si foarte temut...atat printre oaemni cat si printre semenii sai.


Nu am citit legendele Olimpului...dar urmaream serialele Xena si Hercules ...care mi-au completat oarecum cunostiintele in ceea ce priveste mitologia greaca.

carmi & cameron...zeii vostrii preferati care sunt ?

cameron
Gabriel,..sincera sa fiu..cam incalcite povestile zeilor. Nu-mi place un zeu anume..imi plac toti..intr-un fel anume.
Si ca sa fiu explicita citez din Indro Montanelli - Istoria grecilor>

"..Ca in toate societatile primitive, orice autoritate - de la cea a tatalui asupra familiei, pana la cea a arhontelui asupra cetateanului - trebuia sa fie "unsa de Domnul", deci ea era exercitata in numele unui zeu. Iar zei existau destui ca sa personifice orce virtute si orice viciu, orice fenomen de pe pamant si din cer, orice succes, orice nenorocire, orice meserie si orice profesiune.
Nici ei, grecii, nu au reusit vreodata sa faca ordine si sa stabileasca o ierarhie intre patronii lor, in numele carora se mai bateau cateodata, invocand fiecare superioritatea zeului propriu. Nici un popor n-a mai inventat, n-a mai blestemat si n-a mai adorat atatia zei... Astfel nesfarsita familie a zeilor greci e impartita si ea in niste ere geologice care se intaind de la cei mai vechi pana la cei mai moderni..."
..
.Zeus nu este cel care a creat lumea..ea exista deja. Zeus nu e nici macar atotstiutor si atotputernic, pentru ca, nu e mai putin adevarat, si sublaternii sai il pacaleau deseori, iar el trebuia sa le suporte rautatile.
Mai inainte de a deveni "olimpic", adica celest, a avut si el problemele lui in procesul de dezvoltare: i se aprindeau calcaiele nu numai dupa zeite, ci si dupa pamantene; si de viciul asta nu a scapat nici la batranete. In general, se dovedea cavaler cu femeile pe care le seducea, pentru ca le lua in casatorie. Dar dupa aceea, era in stare si sa le manance, asa cum a facut cu prima nevasta, Metis, care, insarcinata fiind, i-a nascut-o in stomac pe Atena, iar el, ca s-o poata da afara, a trebuit sa-si desurubeze capul. Apoi a luat-o pe Temis, care i-a nascut la iuteala, una dupa alta, douasprezece fete, numite Hore. Dupa aceea , pe Eurynone, care i-a dat pe cele trei Gratii. Apoi pe Leto, de la care i-a avut pe Apollo si pe Artemis. Dupa aceea pe Mnemosina, care l-a facut tatal celor noua muze. A urmat apoi sora-sa, Demetra, care i-a nasut-o pe Persefona. Si, in sfrasit, pe Hera, pe care a incoronat-o regina Olimpului, simtindu-se prea batran deja ca sa mai umble dupa noi aventuri martrimoniale: ceea ce nu l-a impiedicat, totusi, sa se mai ocupe in treacat si cu alte mici distractii, ca aceea cu Alcmena, care i l-a nascut pe Heracle.
Ei, si pentru ca sangele apa nu se face, fiecare din acesti copii ai sai au avut si ei tot ata de multe aventuri, si i-au furnizat lui Zeus o armata de nepoti, la fel de zapaciti ca si bunicul">>>>...
\
Cum sa nu iti placa povestile Olimpului?? biggrin.gif
Sagitarius
Legendele Olimpului a fost prima carte pe care am citit-o despre mitologia greaca si asta era parca prin clasa a 4-a.A fost o lectura placuta...mi-a placut in mod deosebit wink.gif
black ice
Multa vreme am fost fascinat de lumea mitologiei grecesti. Am citit vreo trei-patru carti referitoare la mitologia greaca. Intr-o vreme stiam aproape toate legendele, toti zeii si semizeii...ce vremuri (ma refer in special la cls. a 9 din liceu. atunci a avut loc un fel de concurs pe acesta tema, la noi la scoala.)
Zeul preferat e Poseidon, fratele lui Zeus, stapanitorul marilor si oceanelor. (intotdeauna mi-a placut culoarea albastra, si implicit si marea, in caz ca va intrebati de ce am ales acest zeu smile.gif )
Rose
"Legendele Olimpului" a fost prima carte pe care am citit-o...abia invatasem sa citesc si mi s-a pus mie pata sa o lecturez. Bineinteles, n-am inteles nimic prima oara, dar am recitit-o dupa vreun an cand lucrurile au inceput sa se inchege. Asa ca e normal sa imi placa mitologia greceasca...nu am citit mare lucru de specialitate, niste articole pe colo...
De avut vreun zeu preferat, nu m-am gandit pana acum...cred ca ar fi Atena, zeita intelepciunii...asa, ca stiu ca imi placea cand eram mica smile.gif
dificilaold
Normal ca am acitit Legendele la varsta la care nu prea intelegeam intrigile din Olimp.Imi placea Hades,Athena,Dionisos.Am citit putin si despre mitologia egipteana cu zeii lor puternici si de temut.Este o carte Secretul Nemuririi - beletristica si Binecuvantat fie copilul,ambele fascinate.
Ares
Am citit si eu in "tineretze" Legendele, ca doar nu am nick-ul asta, asa din senin smile.gif
Citesc acum o alta carte fascinanta - Roma - O istorie inedita si de abia acum am inceput sa inteleg cu adevarat "harababura" religioasa care domnea in antichitate. Tocmai de aceea cred ca a fost admirata asa de mult "curatenia" din Grecia.
In acelasi timp, nu pot sa uit cat de mult m-a distrat comparatia pe care a facut-o un amic intre Olimp si telenovelele rofl.gif
Mi se pare fascinanta lumea antica, din toate punctele de vedere si cred ca nu m-as satura, oricate carti as lectura...
Carmi
QUOTE (Gabriel @ Sep 28 2003, 05:33 PM)

carmi & cameron...zeii vostrii preferati care sunt ?

Scuze de intarzierea cu care raspund. sorry.gif sorry.gif vei putea sa ma ierti???pliiiiiiz??
ei bine mie imi place Cora- Persefona....zeita recoltelor tinuta de sotul ei in teritoriul umbrelor (Hades)
nop
Eu am descoperit Legendele Olimpului prin clasa a 3 a. Eram fascinat de acea lume mitica in care felurite forte se
infruntau. Si acum ma fascineaza latura aceasta a religiilor comparate, numai ca pardalnicul asta de timp nu imi da
voie sa aprofundez.
Cred ca cel mai mult, dintre zei, m-a impresionat Zeus (pentru dimensiunea umana pe care o avea) iar dintre
eroi Perseu si Tezeu.
Apropos, stiati ca Apollo Hiperboreanul este un zeu tracic?
Ares
Imi aduc aminte ca atunci cand eram cufundat in legende, cel mai mult mi-au placut Apollo si Dionis... Dar nu-mi aduc aminte de ce... Oricum, cred ca Zeus ramane preferatul all-time biggrin.gif Pentru ca era taticu' tuturor... biggrin.gif
Carmi
Ares cred ca de aia ca Apollo era zeul soarelui, frumos foc si Dyonis era zeul vinului insotit de u gasca de bacante bine facute laugh.gif
Valheru
smile.gif
oameni buni
e frumoasa mitologia greci romana
da come on
deja s-a banalizat
exista si altele ...
nordica
orientala - asta e in mai multe variante
Carmi
daaa ce sa-i faci noi suntem destul de banali..... shifty.gif
champi
Mda, sint banala si eu, inca imi place mitologia greaca, iar "legendele olimpului" a fost si pt mine una din cartile preferate ale copilariei. Asta, si inca una, cu legende romanesti, nu-mi mai aduc aminte titlul cu precizie si nici nu o am aici cu mine, a ramas acasa, dar stiu ca erau legende in care vorbeau de muntii Bihariei (n-am reusit sa-i localizez unsure.gif ).
flu
Mda....inseamna ca si eu...
Coalizez cu cei care au copilarit cu legendele olimpului...si eu am citit-o de atatea ori incat atunci cand aflu de o zeitate noua, incerc sa-i gasesc echivalenta in mitologia elena.
Zeul meu preferat era Hermes, asa hotoman cum e, de fapt un fel de Sfantu Petru...
Si mai imi placea si Pan, asa hidos cum era, cu picoarele lui de tap...poate pentru ca stia sa cante frumos si a inventat naiul.
Valheru
Iete mah!
Ce mi-ati sarit toti in cap ?
Daca va place mitologia nu sunteti banali si sa stiti ca am copilarit si eu cu legendele olimpului.
Ce zic eu si ce intelegeti voi...
gizas!
Ideea e ca voiam sa vad o discutie si pe tema altor mitologii decat cea greco-romana sad.gif nu sa fac atac la persoana
champi
Scrie tu despre alte mitologii si eu promit ca citesc smile.gif

Ideea ar fi ca in copilaria noastra nu prea se gaseau carti care sa faca referire la altele (sau poate nu mi-au cazut mie in mina sad.gif ) si din cauza asta cind aud cuvintul mitologie eu ma gindesc automat la cea greaca .
Hydra
ce ma amuza cel mai mult sau ma intristeaza..este ca nimeni nu se gandeshte daca ce vede la tv(gen Xena,etc)au o legatura cu mitologia greaca sau romana,Indragostitzi de mitologie au fost shi vor fi pt. ca ce este in fond aceasta Mitologie...o colectie de povestiri?inscrisuri istorice?(vezi Titus Livius De La fondarea Romei)sau literatura Heroic Fantesy?Orice ar fi,cel care citeste peripetziile prin care trece Heracle,sau lupta lui Prometeu,Voiajul lui Iasson,Gelozia Herei ramane marcat shi schimbat Oricum faptul ca uni dintre noi ishi completeaza cunoshtintzele din aceasta"sursa"care este tv..cu genul de seriale Xena,Ares in care "realitatea"scrisa este de mult pierduta ma face sa ma intreb iara si iar, oare asta este viitorul literaturi de buna calitate sa fie transformata in Kitch de proasta calitate..in care o "eroina"bine dotata"trece prin peripetiile altor eroi ??
Hydra
Mitologia romana este "adaptata" in literatura dupa cea elena...realiatatea mitologica Romana pana la cucerirea "Greciei"este mult diferita de ce de dupa...cati dintre voi au citit ceva de Lupercalii?,catzi au auzit de Decernalii.....toate au fost sarbatori romane,bazate pe legende. Diferenta dintre romani si altzi cuceritori a fost relativ simpla...Romani au adoptat si inglobat orice nou zeu sau religie a popoarelor cucerite...astfel incat in panteonul roman,il gasim pe zeus-Jupiter,hercule-Heracle,Hera-Iunona,Ares-Marte...Ca zeu al luminii, Mithra era zeul care lupta impotriva intunericului, a neadevarului si a raului in general. El a devenit apoi zeul juramantului, al tinerii legamantului, fiind foarte iubit de militari.Elenizarea oficiala a religiei romane a inceput dupa dezastrul de la Cannae (216 i.H), cand romanii, dupa indemnul cartilor sibiline, au recurs pentru apararea patriei la ceremonii de rit grecesc. Si astfel au ridicat in forul din Roma statui aurite pentru cele 12 zeitati principale grecesti. In anul 204 i.H, dupa sfatul unui oracol sibilin, s-a dus din Pergam la Roma, statuia zeitei Cibela, Magna Deum Mater, Zeita Mama a Asiei Mici.
Introducerea la Roma a acestei zeitati asiatice si a lui Attis, fiul si amantul ei, avea sa aiba o importanta deosebita in istoria religiei romane, deoarece din acest moment incepe patrunderea zeitatilor si cultelor orientale in statul roman.Deci Mitologia...este Istorie,iar istoria este Mitologie...nimic simplu nimic complicat:))
mutulica
Mie mi-a placut mai mult cartea despre eroi. Astia, zeii, prea le aveau pe toate de-a gata
Aragorn
QUOTE (Carmi @ 6 Oct 2003, 08:00 PM)
QUOTE (Gabriel @ Sep 28 2003, 05:33 PM)

carmi & cameron...zeii vostrii preferati care sunt ?

Scuze de intarzierea cu care raspund. sorry.gif sorry.gif vei putea sa ma ierti???pliiiiiiz??
ei bine mie imi place Cora- Persefona....zeita recoltelor tinuta de sotul ei in teritoriul umbrelor (Hades)

Jumatate de an in imparatia umbrelor, cealalta jumatate alaturi de mama ei Demetra (sau Demeter), zeita agriculturii şi a roadelor pămāntului.
Valheru
eu personal prefer mitologia nordica ...
poate din cauza ca sunt un fan al genului fantasy ... sau poate din cauza asta sunt un fan al acestui gen
iar dupa aceea mitologia hindusa ...
Aragorn
Mitologia nordica este putin mai razboinica decat celelalte. Am citit demult, eram copil pe atunci o carte care parca se numea "Mituri si legende vechi germanice" Era in doua volume: Walhalla si Thule. Daca ma insel asupra numelui cartii si a numarului de volume, mea culpa, au trecut multi ani de atunci. Oricum, structura politeista este oarecum asemanatoare. Un zeu suprem (Odin sau Wotan), o zeita suprema (Freja sau Freya), un zeu al razboiului (Thor) ... und so weiter.
Marcus
Este admirabila atitudinea gamer-ilor in ziua de azi. In vreme ce copiii manifesta un interes din ce in ce mai scazut pentru citit, ei pot afla multe despre mitologie jucandu-se. Eu de exemplu nu am citit carti despre mitologie dar am aflat lucruri FOLOSITOARE jucandu-ma Caesar III si Age of Empires (ca sa nu mai vorbesc de Age III care se numeste chiar asa Age of Mithology).
Arlequine
chiar asteptam sa se ajunga si mai departe de grecia si roma:)) au farmecul lor, mitru ala ne`a incantat copilaria, dar azi caut altceva:)
in urma cu cativa ani mi`a picat in mana "istoria credintelor si ideilor religioase" a lui eliade...si de atunci nu m`am mai vindecat:))
in prima perioada am fost fascinata de mitologia egipteana, mai apoi sub influenta "noii orientari muzicale" devil.gif am ajuns la sumero-akkadieni si in final la "folk of the north".
in timp ce cradle of filth imi urla in casti "ereshkigal, raven haired, thy seduction haunts the castle with erotc despair", eu devoram de`a dreptul legendele despre aceasta zeita a lumii subpamantene, iubirea cu nergal, lupta dintre tiamat si marduk...smile.gif
a urmat pe firmament panteonul scandinav, cu frumoasele walkirii ce`i duceau pe razboinici in walhalla...ascultam satyricon sau enslaved si prin fata mea se derula intreaga tragedie a ragnarok-ului:)))...
ultima fascinatie s`a numit celti:)...in special mitologia poporului irlandez. in urma cu vre`un an am inceput sa am curiozitati asupra etimologiei numelui meu(buna...sunt dana...si...:PPP), si astfel am ajuns la Thuatha De Dannan, in traducere "poporul zeitei dana", poporul ce a zamislit intreg panteonul irlandez. povestea e lunga, astia s`au luptat cu o multime de creaturi pentru apararea insulei lui erie, dar in final au fost infranti de oameni. ei n`au disparut totusi, ci s`au retras sub pamant, unde au format "the fairy folk"-poporul zanelor:)) cu siguranta ati auzit de pixies, banshees, sau vestitul leprechaun, care ascunde o oala imensa de aur la capatul curcubeului:)
si iacata`ma`s in prezent...cu o noua fixatie, mitologia noastra autohtona, iele, zburatori si varcolaci, din pacate nu prea mai am vreme pt asa ceva, dar promit sa viu cu informatii despre stramosii nostri de pe kogaion:)

si daca tot suntem la capitolul mitologie cred ca n`ar trebui sa excludem capodoperele lui tolkein...dar despre asta cred ca s`ar putea face un topic separat:D

dead-cat
QUOTE

Un zeu suprem (Odin sau Wotan), o zeita suprema (Freja sau Freya), un zeu al razboiului (Thor) ... und so weiter.

errr Freya, o Valkyrie si ea, e o zeita a razboiului si in acelasi timp zeita dragostei senzuale. wub.gif

pe cine-l tine stomacul, ar putea sa citeasca "Beowulf". e undeva online in engleza veche. in principiu seamana cu actiunea filmului "13th Warrior" (facut dupa o carte inspirata direct din "Beowulf").
Ahriman
"Beowulf" exista si in colectia "Povesti nemuritoare", probabil sub o forma putin atenuata din punct de vedere al violentei.
contraste
Legendele Olimpului, sunt indragite pentru ca grecii ii considerau pe zei asemenea lor. "Omul ca masura a tuturor lucrurilor". Romanii in cuceririle lor, au facut si lucruri bune: mai intai si-au insusit cultura graca antica, apoi au popularizat-o.
Simo
Valheru, mi-ar placea sa discutam si despre mitologia nordica. In urma cu un an sau asa ceva am descoperit un site cu multe informatii despre mitologii din toata lumea, si am citit mult despre cea nordica. Apoi mi-am cumparat "Istoria credintelor si ideilor religioase" de incomparabilul Eliade si am mai aflat cate ceva. Va recomand si voua, tuturor cartea aceasta, daca vreti sa aflati cate ceva de la un expert.
Vreau sa mai spun ca ma bucur ca am gasit acest forum si ca mai exista si alti oameni pe lumea asta care sunt pasionati de mitologie. Va pup
Ahriman
Ma bucur si eu ca am gasit acest topic,deoarece a inceput si pe mine sa ma pasioneze mitologia,mai ales cea nordica!Pentru cei interesati de ea,exista o carte scrisa de Ernst Uehli "Mitologia Nordic-Germanica in perspectiva misterelor",plus o carte aparuta in colectia BPT prin 1977, "Valhalla si Thule - Mitologie nordica"(la ultima titlul este aproximativ).
Diana-Maria
Si eu ma numar printre cei care au fost fascinati de ,,Legende''.
Zeita preferata:Athena.
smile.gif
Carmi
Diana stii cumva de unde provine Pallas? "prenumele" Atenei?
Arlequine
in liceu am avut o profa extraordinara care tinea un curs optional numit "atlas cultural", unde pe langa chestii de istorie si geografie se insista foarte mult pe mitologie thumb_yello.gif

din cate stiu, zeita atena avea 3 atribute principale: intelepciunea, maestria in arta razboiului, si castitatea. de fapt 4 ca era si zeita mestesugurilor biggrin.gif probabil stiti legenda cu tanara arachne care s`a laudat ca poate tese o tapiserie mai frumoasa ca atena. povestea e mai complexa, am uitat detallile, dar in final atena s`a maniat ingrozitor pe respectiva tanara, si a transformat`o in paianjen, condamnand`o la o viata in care va fi vesnic obligata sa teasa panze biggrin.gif

primele doua din atributele mentionate apar in toate reprezentarile atenei, bufnita semnificand intelepciunea iar scutul arta razboiului. cea de`a treia, castitatea, e reprezentata de insusi templul inchinat zeitei atena, parthenonul, in greaca veche "parthenos" insemnand "fecioara". smile.gif
Diana-Maria
Da,in greaca veche, ,,parthenon''=fecioara.Ca sa vedeti cum evolueaza limba, in neogreaca se schimba calimera:
Parthena= fecioara
(Ton) Parthenon=al fecioarelor
wink.gif

Carmi, daca imi aduc bine aminte,Pallas insemna ,,cea neintinata,cea pura''.
Sper sa nu imi joace memoria feste.
Cel mai bine gaseste volumul ,,Zeii'' din ,,Legendele Ollimpului'' al lui Al.Mitrea si la capitolul dedicat Athenei,gasesti explicatia.
Acolo am citit-o pentru prima data, dar au trecut vreo douazeci de ani de atunci. sorry.gif
Carmi
Multumesc Diana mwah1.gif , eu am citit numai de vreo 10 ani legendele si nu-mi mai aduc aminte sorry.gif sorry.gif
Arlequine
"Pallas" inseamna "fata". tocmai am consultat istoria credintelor si ideilor religioase a lui eliade smile.gif
Kyklos
Plutarh....istoric grec ,antic ......

Omul de ieri a murit in cel de azi, cel de azi moare īn cel de maine.
Cla
Calimera= buna dimineata
Calispera= buna seara
Calinihta= noapte buna
Cali orexi= pofta buna

Calimantan? blink.gif
JagdTiger
Va place ce Hercule ne propun americanii ?
Ma rog,cel din serialul ce a circulat pe tv
E super are ochii albastri,parul lins si blondsi e bronzat.
Seamana mult a grec laugh.gif smile.gif smile.gif smile.gif
Ati vazut statuia lui Hercule din Bai (Herculane),asa vi-l inchipuiti ?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.