Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Satan Si Liberul Arbitru
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3
Catalin
Are sau nu Satan liber arbitru?

Daca da, atunci este posibil ca el sa se reabiliteze cindva?

Daca nu, atunci cum si de ce si l-a pierdut si de ce nu este inchis undeva ca sa nu poata face rau si altora, asa cum ar fi normal?
menthoru'
Personajul de care vorbesti NU EXISTA.
Parerea mea proprie si personala e ca l-am inventat noi din necesitatea unui echilibru.
Catalin
Dupa parerea mea, Satan, daca exista, trebuie neaparat sa aiba liber arbitru. Altfel nu ar fi fost posibil sa se razvrateasca. Iar ideea conforma careia si-a pierdut liberul arbitru in urma acestei razvratiri mi se pare incredibila pentru ca l-ar transforma pe Dumnezeu intr-un gen de fiinta razbunatoare (si stim cu totii ca nu este asa, nu?). Nu-l vad pe Dumnezeu confiscind liberul arbitru al unei fiinte pe care a creat-o si pe care o iubeste.
aburealaold
Dar de ce e lasat in libertate? Nu ar trebui inchis?
menthoru'
Nu stiu daca putem spune ca D-zeu il iubeste pe Satan.
E o afirmatie putin hazardata.
Catalin
QUOTE

Dar de ce e lasat in libertate? Nu ar trebui inchis?


Doua intrebari foarte bune.

QUOTE

Nu stiu daca putem spune ca D-zeu il iubeste pe Satan.
E o afirmatie putin hazardata


L-a creat nu? Tu nu ti-ai iubi copilul chiar daca el ti-ar pune la indoiala autoritatea?
menthoru'
Nu e sanatos modul simplist de a privi lucrurile.
Creatie nu inseamna neaparat copil.
Sodoma si Gomora ... copiii lui Dumnezeu ... si totusi au beneficiat din plin de furia sa.
Suntem oameni si uram, dar am fost creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
Petru
Exista o foarte mare probabilitate ca daca Satan nu exista sa nu poata fi vorba nici de existenta divinitatii... dar pana acolo mai este drum lung de strabatut!
Catalin
Eu am postat intrebarea pentru cei care cred ca exista. Sigur ca daca n-ar exista atunci dilema ar fi falsa.
menthoru'
Cred ca pana la urma aceste este farmecul religiei. Incertitudinea, fantezia, nevoia de ajutor il genereaza.
1,618033
in primul rand bine ai venit in acest iatac al hanului, menthoru' tongue.gif

in al doilea rand, credeam ca deja s-a raspuns la intrebare. dar e mai bine ca exista un topic special pentru asta.

1. ingerul care a devenit Satan AVEA liber arbitru. ERA capabil sa aleaga liber, in limitele morale stabilite de Dumnezeu. faptul de a asculta de normele morale ale lui Dumnezeu NU inseamna ca NU ai liber arbitru, ci ca il exerciti in anumite limite.

2. liber arbitru in mod absolut NU exista. nici macar Dumnezeu nu il are - El se autolimiteaza prin propriile norme morale (Dumnezeu nu poate fi niciodata arbitrar - in sistemul biblic de gandire, evident).

3. ingerul care a devenit Satan a ales, la un moment dat al vietii lui (dupa crearea oamenilor), sa se razvrateasca. de-abia in momentul respectiv a devenit Satan. razvratirea sa a insemnat atat calomnie (diabolos - calomniator in greceste), cat si impotrivirea (satan - impotrivitor, in ebraica) fata de normele morale ale divinitatii.

4. a fost aceasta neascultare asa, ceva usor? nu, caci ea a dus la CRIMA. primii doi oameni, amagiti sa caute nemurirea, au platit cu viata pentru neascultarea lor. primul fiu al lor a fost un ucigas fratricid (daca pot alatura cuvintele wink.gif). Toate miliardele de oameni care au murit de-a lungul secolelor sunt victime directe sau indirecte ale sale.

5. ingerul devenit Satan a inceput sa-si gaseasca placerea in a face rau. pana acolo incat a inceput sa acuze pe oricine asculta de Dumnezeu ca are vreun interes (vezi episodul cu Iov). o treime din ingeri au devenit exact ca el - rebeli. lumea plina de violenta dinainte de potop era caracterizata de acesti hibrizi intre oameni si ingerii deveniti demoni. interesant este ca acesti hibrizi se reintalnesc si in mitologia greaca, sub forma titanilor.

6. pentru Satan nu au trecut decat cateva "zile" din viata sa. pentru noi au trecut mii de ani. ce a facut el in toti acesti ani? a incercat sa-si dovedeasca dreptatea: ca o fiinta poate trai independent de Dumnezeu, cu succes. Era incercarea sa smintita de a dobandi nemurirea. De a fi egal cu Dumnezeu.


Lista ar putea continua.
Un copil care a gresit merita iertat.
Satan nu era catusi de putin un copil. Avea miliarde de ani in spate. Stia foarte bine ce face. Si faptele sale au fost premeditate.

Daca un violator de copii merita exterminat, atunci nu vad de ce satan nu ar merita exterminat.

Cu atat mai mult cu cat, repet, Satan NU DORESTE, este deja INCAPABIL sa doreasca sa se intoarca. Calea pe care a apucat-o el este FARA INTOARCERE.


evident, asta este opinia mea, in urma citirii Bibliei.
menthoru'
Mi-a facut o reala placere sa citesc postul tau. Mersi.
Catalin
1,61, n-ai raspuns la intrebarile lui Abureala: de ce il lasa Dumnezeu liber pe Satan? n-ar trebui inchis undeva unde sa nu poata face rau?

QUOTE

Daca un violator de copii merita exterminat, atunci nu vad de ce satan nu ar merita exterminat.


"Iubeste-ti dusmanul ca pe tine insuti!"

1,61, il iubesti pe Satan? dar pe violatorul de copii? (te rog sa raspunzi)

QUOTE

Cu atat mai mult cu cat, repet, Satan NU DORESTE, este deja INCAPABIL sa doreasca sa se intoarca


Nu stiu daca e normal sa vorbesti tu in numele lui. De unde stii tu ca e incapabil pina si sa doreasca sa se intoarca? Sa presupunem ca ar vrea... ar putea?
menthoru'
de ce il lasa Dumnezeu liber pe Satan? n-ar trebui inchis undeva unde sa nu poata face rau?

- pt. ca e fair-play? pentru ca-i place sportul extrem? ok limbajul e putin deplasat dar cred ca D-zeu are nevoie si el de contraechilibru, ca oricare dintre noi + prin "existenta" personajului negativ apare si "liberul nostru arbitru". alegerea intre bine si rau, sunt toate formele lui prezente.

"Iubeste-ti dusmanul ca pe tine insuti!"

- asta nu o sa o vezi nciodata. nu-s Mesia. sunt om, si nu am tendinte masochiste de tipul intoarce si celalalt obraz

1,61, il iubesti pe Satan? dar pe violatorul de copii? (te rog sa raspunzi)

- scuze ca vb si in numele lui 1,61 dar cred ca intrebarea e cel putin deplasata.

Nu stiu daca e normal sa vorbesti tu in numele lui. De unde stii tu ca e incapabil pina si sa doreasca sa se intoarca? Sa presupunem ca ar vrea... ar putea?

- a trecut prea mult timp de cand a ales ( daca exista! ), nu cred ca mai vrea, si in general cred ca locul lui e acolo. In cazul in care ar vrea, cred ca D-zeu, asa milostiv cum e, i-ar intinde mana.
Mi_
Sathan ca Sathan, dar Dumnezeu are liberul arbitru? De ce?
menthoru'
God almighty iti spune ceva?
Cred ca nu prea are sens sa punem asta la indoiala.
Catalin
QUOTE

pt. ca e fair-play?


Fair-play cu Satan! Dar cu miliardele de oameni care au murit din cauza lui de ce nu e fair-play?

QUOTE

pentru ca-i place sportul extrem?


Jocul cu viata a miliarde de copii ai sai? cam morbid Dumnezeu...

QUOTE

a trecut prea mult timp de cand a ales ( daca exista! ), nu cred ca mai vrea, si in general cred ca locul lui e acolo. In cazul in care ar vrea, cred ca D-zeu, asa milostiv cum e, i-ar intinde mana.


1,61 zice ca au trecut doar citeva zile... oricum, daca accepti posibilitatea impacarii, atunci apare o alta problema: mi se pare normal ca si oamenii care mor si ajung in iad sa aiba posibilitatea asta. Si atunci, nu ti se pare ca toti cei care ajung in iad, daca sunt nemultumiti de "conditii" il vor accepta pe Dumnezeu si vor trece "in partea cealalta"?
menthoru'
Fair-play cu Satan! Dar cu miliardele de oameni care au murit din cauza lui de ce nu e fair-play?

- sa-ti reamintesc cat rau a facut dictonul "crede si nu cerceta" de-a lungul timpului??
Sunt sigur ca ai facut istorie la scoala si iti mai amintesti de asa numitele "Dark ages", de inchizitie si cruciade?
Oare ele n-au ucis oameni nevinovati?
Oare crestinismul nu merita raspunsul dur pe care i-l da in timpul nostru natia araba?
Repet: prin existenta atat a lui D-zeu cat si a lui Satan, omul are liber arbitru. Fara unul din cei doi nu am avea.
Oricum, alegerile au fost facute de oameni. Si sunt de parerea ca Satan, ca si D-zeu nu te imping sa faci o alegere, ci sunt acolo doar ca sa exploateze momentul in care tu esti pe punctul de a o lua.
Catalin
QUOTE

Oricum, alegerile au fost facute de oameni. Si sunt de parerea ca Satan, ca si D-zeu nu te imping sa faci o alegere, ci sunt acolo doar ca sa exploateze momentul in care tu esti pe punctul de a o lua.


Se prea poate sa ai dreptate. Ce nu inteleg este de ce ii pui pe Dumnezeu si pe Satan pe picior de egalitate? In mod evident Dumnezeu este net superior? De ce nu face ceva sa dovedeasca superioritatea asta? De ce ii lasa lui Satan mina libera sa faca ravagii prin lumea asta. Adu-ti aminte de Iov, de exemplu. Dumnezeu l-a lasat pe Satan sa-l aduca pe Iov in pragul disperarii. Nu s-a pus nici un moment problema in felul in care descrii tu situatia. Satan nu s-a multumit cu o expectativa ci a intervenit in mod direct si brutal in viata lui Iov. Unde era fair-play-ul atunci?
menthoru'
Catalin, hai sa vorbim pe fapte concrete. Pentru mine Biblia reprezinta un basm frumos. Nu-s ateu, dar nu-s nici credul. Cu cred in vieti de 900 de ani si alte fantasmagorii de genul acesta.

Anyway ... Daca luam in balanta perioada de timp trecuta de la incidentul intre D-zeu si Satan, cred ca cel din urma a ajuns sa-si dezvolte o forta suficienta pentru a actiona oarecum independent. Spun oarecum deoarece cred in continuare ca D-zeu permite existenta Satanei pentru motivele enumerate in posturile anterioare: liber arbitru, echilibru, nevoia unui competitor pe masura, etc

Ce zici?
Catalin
E ok daca nu crezi in vieti de 900 si alte "fantasmagorii". Intrebarea era adresata in primul rind crestinilor de pe forum. De la ei asteptam un raspuns. In rest, ce sa zic, chestia cu fair-play-ul mi se pare total deplasata. A lasa pe cineva sa omoare miliarde de oameni nu inseamna ca ii respecti lui libertatea ci ca le-o incalci pe a celorlalti.
menthoru'
Daca nu cred in 900 si fantasmagorii nu sunt crestin?
Asta e tare.
Aia fair-play-ul a fost o gluma si am subliniat atunci. Nu te crampona de maruntisuri.

"A lasa pe cineva sa omoare miliarde de oameni nu inseamna ca ii respecti lui libertatea ci ca le-o incalci pe a celorlalti."

Daca tot ii acorzi atat credit lui D-zeu (nu spun ca nu e bine sa o faci!) de ce il judeci si de ce ii pui la indoiala motivele?
De ce nu-l judeci pentru potop?
De ce nu-l judeci pentru ca a permis existenta unui 11 septembrie?
De ce nu-l judeci pentru ca permite incestul, homosexualitatea (blamata de biserica), drogurile si restul?
El acorda dreptul de a alege. Pana la urma despre asta este vorba si chiar este fair-play, stiind ca orice actiune devine cauza unui efect.

In concluzie ii permite omului sa isi construiasca singur drumul in viata, fara prea multa interventie divina.

Intr-un final acesta nu poate fi decat rodul nesupunerii lui Adam si al Evei in Eden. A fost "blestemul" lui Dumnezeu, ca noi sa ne luptam pentru a-l merita si a-l dobandi.
Parerea mea sincera este ca el se ofera ca premiu celor demni.
aburealaold
Este scris in Cartile Sfinte, Sfantul Simeon Noul teolog, "Despre Creatie si zidirea raiului dupa zidirea lumii". Sfantul Noul Simeon Noul Teolog, spune ca raiul a fost zidit dupa zidirea lumii. Ca o incununare a creatiei, spune tot el. Insa aceasta intocmire a lucrurilor are un sens foarte precis. A zidit lumea Dumnezeu , si in mijlocul ei apus un rege , pe Adam. Cum spune ca l-a zidit Dumnezeu pe Adam? "Dupa chipul si asemnarea sa". Care chip caci se spune ca nimeni nu vazut chipul lui Dumnezeu? Chipul lui Dumnezeu simbolizeaza liberul arbitru. L-a creat pe om, si in semn al dragostei pentru el, l-a creat cu liberul arbitru in el. Fara acest liber arbitru omul nu ar fi fost desavarsit. "Si asemnarea sa" . Care asemanare? "Mihail" sau in ebraica"Cel ce este asemenea lui Dumnezeu". Adica bun. L-a creat pe Adam, un rege al unui univers, atat de mare, fara cunostinta raului. Insa un asemenea Adam era nedesarvarsit. Nu la-r fi putut cunoaste niciodata, iar Dumnezeu nu ar fi fost drept. Dumnezeu a fost insa drept. Si a ascuns cunoasterea raului intr-un pom. Si i-a spus . "Sa nu mananci din acest pom". Asta afost creatia lui Dumnezeu, si a fost perfecta, caci in ea s-a imbinat bunatatea si dragostea creatorului, creand un mic rege intr-o lume atat de mare. Dumnezeu a minimizat sansele cat a putut al implinirii raului in univers, lasand intact liberul arbitru. Daca nu crea pomul, spuneam ca nu e drept. Daca ne creea DEJA cunoscand raul spuneam ca suntem REBUTURI. Asa ca facut cum era mai bine. Ne-a lasat pe noi sa decidem. Eu cred ca fost drept. Insa daca ne intoarcem la Sfantul Simeon vedem ca raiul, ADICA SAVARSIREA NUMAI A FAPTELOR BUNE, a fost scopul zidirii. Raul exista ca optiune, insa el este complet inutil. "Veniti iubitii mei la mostenirea ce va fost pregatita dinainte de intemeierea lumii" . Asa spune Evanghelia. Adica lumea fost zidita pentru Adam si urmasii sai, cei care savarsesc fapte bune. Cei care urasc raul. Aceasta fost scopul lumii, cunoscut de Dumnzeu dinainte s-o intemeieze. Ingerii din ceruri, au fost creati si ei cu liberul arbitru. Insa unul dintre ei s-a razvratit. Si avrut sa il rastoarne pe Dumnezeu din "scaunul slavei" , cum spun Scripturile. "Si l-am vazut pe Satan cazand ca un fulger din cer, impreuna cu toti ingerii de un gand cu el. SI nu era putin numarul lor, ci era o treime". Satan, capetenia ingerilor, cea mai aleasa faptura, a vrut sa devina Dumnezeu. Dar a esuat. Esuand s-a indepartat de Dumnezeu. Indepartarea de Dumnezeu duce la durere. Si-a dorit moartea adica sfarsitul, dar nu il putea gasi caci era nemuritor. Si a devenit impotrivitor. Exact opusul lui Dumnezeu. Dumnezeu era bun, el devanit rau. Dumnezeu e Adevarul, el a devenit minciuna. Etc. Si din "marea lui bunatate", ne-a impartasit si noua. Ne-a facut sa calcam porunca lui Dumnezeu, si am cazut din rai. Asemenea lui. Liber arbitru a avut si o sa aibe pana in ultima clipa. Insa intrebarea este exista pret pe care il poate plati lui Dumnezeu ca sa scpae de iad? E Dumnezeu atat de bun, incat sa il ierte? Mai poate redeveni el inger luminos? Daca il poate ierta, asta e probelam lui Dumnezeu. Fiecare parinte isi iarta sau nu propriul copil. E greu sa judeci, caci fapta lui Satan e infinit de cumplita, fiindca a stiut pana in ultimul punct unde sfaseste rebeliunea sa, si ce mostruozitati iau nastere. Si cu toate astea pornit razboiul impotriva lui Dumnezeu.
menthoru'
uff ... am ametit ... mai lasa si tu spatii aliniate daca scrii atat de mult ca e obsitor de urmarit asa. nu ai repere.
1,618033
in fine, vad ca in sfarsit sunt mai multe opinii despre natura lui Satan (ma miram eu ca exista o unitate de opinii tongue.gif )

catalin, sa nu uitam rolul oamenilor in toate masacrele. sa nu uitam ca si oamenii au liber arbitru, si au ales sa fie independenti de Dumnezeu.

am eu de ce sa-l acuz pe Bush de coruptia din Romania? de ce nu intervine, ma rog, sa ne scape de corupti?
aaa, dar daca ar interveni, si ar trimite armata sa ne dea cu bombardeaua in cap, ce-am alege: sa ne scape de corupti, sau sa ne aparam tara?

asa cum Bush n-are nimic de-a face cu coruptia noastra autohtona, nici Dumnezeu (iertata-mi fie comparatia) nu are nimic de-a face cu razboaiele dintre oameni.

suntem INDEPENDENTI, si l-am ales drept lider pe dusmanul lui Dumnezeu. hai sa lasam la o parte pretentiile noastre de pietate. ca speta umana, ne place sa ucidem. ne place sa fim imorali. sa furam. sa jefuim. sa mintim. suntem extrem de atenti sa profitam de pe seama neatentiei altora. ne ducem la vot si alegem niste idioti despre care stim ca sunt hoti si fanfaroni, dar de la care asteptam o viata mai buna.
ne doare inima de mediul inconjurator, dar mergem cu masina la serviciu, chiar daca suntem singuri intr-o masina cu capacitate de transport de 4 ori mai mare. milioane, miliarde de indivizi care conduc miliarde de autovehicule doar pentru ei insisi, cu o risipa de energie de peste 78%.
ne sfasie inima o caprioara sangerand sau o foca plina de petrol, dar trecem indiferenti pe langa copiii care intind mana sa cerseaca. ne pretindem pacifisti, dar atata ii trebuie cuiva sa ne ia locul de parcare. ne pretindem inteligenti, dar mai credem in zodii. ne pretindem savanti, dar inlocuim mereu "se poate", "eu cred", "in opinia mea", cu "este evident ca". ne pretindem toleranti, insa in realitate suntem doar indiferenti.

si as putea continua asa pana maine.

si, din aceasta stare deplorabila, de imitatori pana in panzele albe ale lui Satan, ne trezim si tipam: "De ce nu ne aude Dumnezeu?"

intrebare: daca Isus ar cobori din cer astazi la ora 19:00, suntem siguri ca ne-am transforma viata intr-una pe masura invataturilor sale, sau ca l-am iubi pentru ca va impune normele morale crestine? stiti voi, alea cu "sex numai in casatorie", cu cinstea, cu respectul, cu iubirea aproapelui, cu punerea intereselor celorlalti mai presus de ale noastre, cu dezbararea de lucrurile materiale, samd....
rolleyes.gif

sau poate ca am scoate o pusca-mitraliera, si am hotari sa ne aparam felul nostru de viata... 6.gif


menthoru'
suntem INDEPENDENTI, si l-am ales drept lider pe dusmanul lui Dumnezeu.

"Este evident ca" asta e o prostie.
Nu poti pune rasa umana ca fiind supusa Satanei. Ca fiind hoarda nebuna ce-i urmeaza exemplul. Eu unul am incredere in oameni. Si am incredere ca desi la biserica acum multi am, la spovedanie am fost intrebat daca am pacatuit cu vreo fata, si n-am mintit, Dumnezeu nu ma va judeca prea aspru pentru asta. Dumnezeu judeca desfraul "in opinia mea". A face dragoste, chiar si inainte de casatorie cu o persoana, nu inseamna desfrau. Pana la urma se cheama "a face dragoste".

Nu oamenii si-au intors fata catre Satana cred. Cred ca biserica si-a dintors fata dinspre oameni. Prin atrocitatile la care a luat parte de-a lungul istoriei, prin acesti preoti din zilele noastre, blasfemiatori, imbuibati, hoti, corupti si fara iubire pentru semenii lor pe care ii conduc spiritual.
Unde imi este indrumarea? La ei? Cum este sa-i spui unei vaduve ca nu-i bagi cosciugul sotului mort pe poarta cimitirului si i-l lasi in strada daca nu-ti mai da 500000 lei.

Astia sunt servitorii Domnului? Nu! Ma mir cu nu se sfarama bisericile peste ei sa-i pedepseasca.

Nu cred ca oamenii au pirdut credinta. Cred ca ea i-a pierdut pe oameni.
1,618033
eu vorbeam de toti ipocritii, fie ei pretinsi credinciosi, fie pretinsi atei.

ipocrizia este marca lui Satan. iar cei care pretind ca il reprezinta pe Dumnezeu, dar fac faptele raului, sunt cu atat mai de blamat.

nu inseamna ca absolutizez. nu inseamna ca nu mai am incredere in oameni - simplul fapt ca postez in continuare pe acest forum arata ca mai am incredere in oameni. simplul fapt ca exista acest forum arata ca oamenii (dusmani implacabili pe alte forumuri) se pot schimba.
stiu zeci, sute, milioane de exemple de oameni superbi, care imi sunt superior cu mult.

dar nu cred ca noi, ca societate, am fi dispusi sa acceptam ceea ce ar cere Dumnezeu de la noi.

tot ca societate, suntem complet instrainati de ceea ce inseamna morala crestina. in acest sens, da, facem voia celui rau. ca ne si plangem dupa aceea de consecinte, asta e culmea... smile.gif
menthoru'
Eu unul nu stiu daca as face pasul in fata sa spun: Da, eu pot renunta la asta. E greu, dar in acelasi timp cred ca si Dumnezeu o sa lase de la el. Sper cel putin ca de nu ... e de rau pt noi.
1,618033
biggrin.gif asta cam asa e tongue.gif
Figaro
QUOTE ("Menthoru'")

Cred ca biserica si-a dintors fata dinspre oameni. Prin atrocitatile la care a luat parte de-a lungul istoriei, prin acesti preoti din zilele noastre, blasfemiatori, imbuibati, hoti, corupti si fara iubire pentru semenii lor pe care ii conduc spiritual.


M, punctele tale de vedere mi se par interesante. Ai aerul unei persoane care a intrat pe forum pentru o discutie fructuoasa, nu doar pentru a ironiza si a arunca tot felul de sageti cu orice pret.

In primul rand cred ca ar trebui sa precizezi la ce Biserica te referi. Raspunsul tau uneste tarele mai multor Biserici. De pilda "atrocitatile" la care au luat parte preotii se potrivesc doar in cazul Bisericii Romano-catolice, insa nu si cel al Bisericii ortodoxe. Formula exclude probabil Bisericile protestante, din moment ce acestea nu au preoti. Daca doreai sa le incluzi trebuia sa reformulezi cumva in genul "prin acesti preoti, pastori si predicatori". Povestea cu cosciugul ar putea incrimina Biserica Ortodoxa - unde ar intra preotii blasfemiatori (sunt curios, oare parintele Galeriu era un porc blasfemiator, imbuibat, corupt, hot si fara iubire?) - insa nu lamureste pe deplin problema. Biserica Ortodoxa este egal raspandita in lume, Biserica Ortodoxa ROMANA fiind doar o Biserica locala. Raspunsul tau incrimineaza intreaga Biserica Ortodoxa, ca de pilda Biserica Ortodoxa sora din Japonia, India, Franta, Statele Unite. Statistic toate Bisericile din Est sufera de aceaste probleme. In Rusia sau Bulgaria lucrurile stau cam la fel. Insa ar fi mai multe de discutat despre tarile din Est. H.R. Patapievici spunea intr-o emisiune televizata, facand o analogie cu experimentul comunist, ca nu poti modifica structura biologica a unui soarece de laborator si apoi sa prentinzi in finalul experimentului o stare de normalitate. Inteleg sa spui acest lucru despre B.O din Rusia, Bulgaria sau Romania, dar sa ii incriminezi si pe ortodcsii americani, englezi sau japonezi mi se pare gratuit si deplasat.
menthoru'
Figaro,

Iti multumesc pentru lectia servita, desi chiar nu cred era cazul. Orice persoana care citeste acele posturi poate face diferenta intre cele spuse de mine, si modul in care ai interpretat tu lucrurile. Cel putin asta este impresia pe care mi-au lasat-o oamenii cu care am comunicat pana acum.

Nu am dat nume, nu inteleg de ce trebuie sa o faci tu.
Tii neaparat sa ne ironizam in felul acesta? Nu are sens intrucat discutia era cat se poate de serioasa. Si DA, consider ca orice Biserica din lumea asta are pacatele ei, asa cum spune proverbul, nu este padure fara uscaturi.
Numai ca eu nu accept asta de la SLUJITORII DOMNULUI.

Eu mi-am pierdut increderea in "abilitatile" bisericii de la noi cel putin, si daca simt nevoia sa spun o rugaciune o voi spune de fiecare data in fata icoanei de pe perete, nu in fata preotului ( Dumnezeu oricum aude ai vede orice ).

Anyway, subiectul este deschis. Esti mult mai bine documentat decat mine, in timp ce eu vorbesc doar cu inima si sufletul si mi-ar facea placere sa continuam discutia.

Copernic
QUOTE (Catalin @ Sep 4 2003, 10:09 AM)
Dupa parerea mea, Satan, daca exista, trebuie neaparat sa aiba liber arbitru. Altfel nu ar fi fost posibil sa se razvrateasca. Iar ideea conforma careia si-a pierdut liberul arbitru in urma acestei razvratiri mi se pare incredibila pentru ca l-ar transforma pe Dumnezeu intr-un gen de fiinta razbunatoare (si stim cu totii ca nu este asa, nu?). Nu-l vad pe Dumnezeu confiscind liberul arbitru al unei fiinte pe care a creat-o si pe care o iubeste.

Salutare Catalin. Din nou topice de genul "beat around the bush"?

Apropos ai strecurat initial chiar cu convingere ca ar exista Satan, ca entitate sau chiar fiinta, daca nu ma inseala privirea, ca sa revii in citatul de mai sus sa afirmi urmatoarele: "daca exista". Incerititudini in gandire si incoerenta in idei. Dar lasa ca asa au inceput si sofistii, iar Gorgias chiar a inventat logica noastra cea scumpa si draga, dar pe care unii dintre concetatenii nostri ilustri cam tot uita sa o puna in aplicare. Evident, fara ofensa la adresa ta. Punctam amprenta ipocriziei, la care facea referire 1,6, fata de politicieni, in genere.

Exista un Diavol in aceeasi masura in care exista un Dumnezeu. Propozitia, fireste, poate fi interpretata in multe feluri. Voi lasa, insa, la aprecierea si deliciul stilistic al fiecaruia sa o disece in cate parti va dori. Disectie placuta si sa nu uitati formolul.

---------
AVE!
---------
Copernic
QUOTE (1 @ 618033)
(...) ipocrizia este marca lui Satan. (>>>)


Din ceea ce afirmi ar insemna ca toti oamenii sa fi fost macar o singura data impregnati de stigmatul satanic sau poate nu...

---------
AVE!
---------
Catalin
Pt. 1,61:

QUOTE

am eu de ce sa-l acuz pe Bush de coruptia din Romania? de ce nu intervine, ma rog, sa ne scape de corupti?
aaa, dar daca ar interveni, si ar trimite armata sa ne dea cu bombardeaua in cap, ce-am alege: sa ne scape de corupti, sau sa ne aparam tara?

asa cum Bush n-are nimic de-a face cu coruptia noastra autohtona, nici Dumnezeu (iertata-mi fie comparatia) nu are nimic de-a face cu razboaiele dintre oameni


Mari probleme cu analogia ta:
1. Bush nu e atotputernic
2. Bush nu ne iubeste
3. Bush nu ne-a creat pe noi
4. Bush nu ne ameninta cu iadul daca nu scapam de corupti

Mai vrei?

Oricum, peroratia ta este impresionanta dar cam pe linga subiect. Intrebarea era de ce Satan este liber sa umble prin lume in loc sa fie inchis undeva... aa, era sa uit: Il iubesti pe Satan sau nu? nu mi-ai raspuns desi te-am rugat sa-ti asumi o pozitie.
1,618033
nu am nici un sentiment fata de satan. decat de sila.

"iubeste-ti dusmanul" a fost deseori scos din context. termenul grecesc folosit este "agape" - o iubire principiala - aceea care nu raspunde la rau cu rau. si se refera la dusmanii imperfecti, pacatosi ca noi, pe care ii putem avea in timpul unei vieti.

nu vad cum s-ar aplica (iarasi absolutist!) lui Satan.

de ce n-a fost inchis Satan?
pentru ca trebuia sa i se dea posibilitatea de a-si dovedi afirmatiile. ca poate fi un dumnezeu independent.
ah, de ce trebuia ca si noi sa suferim din cauza pretentiilor lui, avand in vedere esecul sau lamentabil si previzibil?
pai pentru ca, repet, AM VRUT-O. nu ne obliga nimeni sa-i imitam comportamentul.
nu suntem niste zombie - PUTEM alege sa-l imitam pe Dumnezeu, nu pe el. PUTEM fi niste OAMENI, daca VREM.

si totusi, ce vezi in jurul tau?

ps. desi fiecare dintre noi purtam stigmatul pacatului - avem "raul" in noi - putem fi nu doar iertati, ci si salvati, prin credinta si adoptarea modului de viata al lui Cristos. asta este esenta crestinismului.

pps. personal nu cred in iad ca loc de chin. sunt multe opinii si dogme despre iad - care difera intre confesiunile crestine. mai nou, chiar teologii catolici defineau iadul ca un loc al "separarii de Dumnezeu" si al "chinului interior". eu unul vad iadul ca fiind distrugerea vesnica. dar asta e opinia mea.
Catalin
QUOTE

"iubeste-ti dusmanul" a fost deseori scos din context. termenul grecesc folosit este "agape" - o iubire principiala - aceea care nu raspunde la rau cu rau. si se refera la dusmanii imperfecti, pacatosi ca noi, pe care ii putem avea in timpul unei vieti.


Ok, deci ar trebui sa se refere si la violatorul de copii pe care tu vrei sa il extermini
angi
foarte on-topic, foarte interesant http://www.gbible.org/ANGELIC_CONFLICT_PART1.htm
Figaro
QUOTE ("Catalin")

Ok, deci ar trebui sa se refere si la violatorul de copii pe care tu vrei sa il extermini


Violatorul de copii intra in alta categorie. Dusman e ala care te canta la sef, care te face sa pierzi un contract, care iti sapa casnicia, care iti fura iubita, portofelul etc. Nu-i tot una.

Liberul arbitru nu e ireversibil. Exista conditii in care iti pierzi liberul arbitru. Un criminal poate fi privat de libertate pe viata, cu toate ca nu doreste acest lucru. Liberul arbitru nu mai functioneaza in cazul sau. Si-l poate recastiga, dar nu e sigur. Poate muri in inchisoare chiar in ziua eliberarii.

==============================

Pentru Menthoru'

QUOTE ("menthoru' ")

Orice persoana care citeste acele posturi poate face diferenta intre cele spuse de mine,


Daca citesti in urma pe acest forum - si nu numai - vei vedea clar ca protestantii sunt acuzati de aberatiile catolice. E ciudat modul in care victimele sunt transformate tocmai in calaii care i-au persecutat. Bietii protestanti nu numai ca nu au generat Inchizitia, ci au fost chiar victimele Inchizitiei. Asa ca problema ramane in continuare delicata.

QUOTE ("menthoru' ")

Numai ca eu nu accept asta de la SLUJITORII DOMNULUI.


Interesant e ca, daca parcurgi Noul Testament, ai sa vezi asemenea probleme chiar si in cazul apostolilor. Insa e clar din start ca nu poate exista o Biserica perfecta, din moment ce oamenii sunt IMPERFECTI prin definitie.

QUOTE ("menthoru'")

Eu mi-am pierdut increderea in "abilitatile" bisericii de la noi cel putin,


Asta nu e un motiv sa amesteci lucrurile. Si eu sunt scarbit de comportarea actualei echipe BOR, dar asta nu-mi distruge admiratia fata de alte Biserici ortodoxe sau de Biserica ortodoxa in asamblu. In plus ar trebui luat in calcul ca BOR - ca orice Biserica de altfel - are si o desfasurare in timp. Generatiile actuale au fost alterate de experimentul comunist, dar lucrurile n-au stat asa dintotdeauna. Sigur ca pe noi ne intereseaza situatia actuala, insa miopia in acesta problema poate avea rezultate catastrofale. La fel cum un medic gandeste global, tot in acest fel ar trebui interpretata problema. Insa aici intervine si scopul. Daca ai ca scop denigrarea notiunii de Biserica si de religie in general atunci poti folosi o situatie particulara cu o aura de defect etern si raspandit in mod egal.

Imi pari genul de om care nu face acest lucru. Chiar si ca ateu (nu stiu daca esti).
Catalin
QUOTE

Violatorul de copii intra in alta categorie. Dusman e ala care te canta la sef, care te face sa pierzi un contract, care iti sapa casnicia, care iti fura iubita, portofelul etc. Nu-i tot una.


Pai sigur ca da... ne iubim dusmanii dar violatorii de copii nu se incadreaza la aceasta categorie. Spune-ne tu Figaro, ce sunt violatorii de copii pentru tine daca nu dusmani? Strategia ta este deplorabila: rasucesti cuvintele din Biblie pina cind nu mai ramine din sensul lor original decit ceea ce iti convine tie. Ca fapt divers, ar trebui sa stii ca insasi Biblia (pe la sfirsitul Apocalipsei) spune sa nu-i rastalmacesti cuvintele.

QUOTE

Liberul arbitru nu e ireversibil. Exista conditii in care iti pierzi liberul arbitru. Un criminal poate fi privat de libertate pe viata, cu toate ca nu doreste acest lucru


Se pare ca nu intelegi ce inseamna liber arbitru: inseamna capacitatea de a dori un anumit lucru si nu opusul lui, nu implica capacitatea de a realiza acel lucru. Criminalul nu isi pierde liberul arbitru ci doar capacitatea de a pune in practica ceea ce isi doreste.
Figaro
Nu rasucesc cuvintele, ci tu nu le citesti cu atentie. Ia vezi versetele care se refera strict la categoriile amintite.

QUOTE ("Catalin")

Ca fapt divers, ar trebui sa stii ca insasi Biblia (pe la sfirsitul Apocalipsei) spune sa nu-i rastalmacesti cuvintele.


40.gif Versetul ala nu se refera la Biblie, care nici nu fusese alcatuita inca. Batute in cuie erau doar Pentateuhul (Cartile lui Moise) si scrierile profetice. Hagiografia si intreg sistemul Noului Testament a fost selectat si hotarat cu mult mai tarziu.

Versetul se refera strict la Cartea Apocalipsei. Ca orice profetie, Ioan se teamea ca raspandirea ei prin copiere sa nu dauneze continutului. E un rudiment de copyright. Asta tot ca fapt divers.

QUOTE ("Catalin")

Se pare ca nu intelegi ce inseamna liber arbitru: inseamna capacitatea de a dori un anumit lucru si nu opusul lui, nu implica capacitatea de a realiza acel lucru.


Nu cred ca eu sunt cel care confunda. Liberul arbitru presupune tocmai capacitatea de a alege in mod real, nu ipotetic. Una e sa iti doresti sa zbori de la etajul zece dand din maini si alta e sa alegi daca trebuie sau nu sa furi dintr-un magazin. In primul caz liberul arbitru lipseste, in al doilea este prezent.

DaC
QUOTE (Catalin @ Sep 4 2003, 09:50 AM)
Are sau nu Satan liber arbitru?

Daca da, atunci este posibil ca el sa se reabiliteze cindva?

Daca nu, atunci cum si de ce si l-a pierdut si de ce nu este inchis undeva ca sa nu poata face rau si altora, asa cum ar fi normal?

Daca a ales sa se indeparteze de Dumnezeu inseamna ca are liber arbitru.

Este posibil sa se reabiliteze asa cum se poate reabilita un criminal in serie de exemplu.

Nu sunt bine informat in domeniul acesta si vreau sa ma lamureasca cineva. In mod direct a facut Satan rau cuiva, a injunghiat pe cineva, a impins pe cineva de la balcon?
Satan doar iti arata si cealalta cale. Fara Satan n-am fi cunoscut decat calea cea dreapta si am fi fost niste roboti. Acum insa avem doua posibilitati si suntem liberi sa alegem, asa cum este si Satan. Alegera este a noastra. Dumnezeu ne iubeste si ne-a daruit liberul arbitru. Fara el am fi fost la fel ca toate animalele, am fi actionat din instinct.
Avem libertatea de a crede in Dumnezeu.
Figaro
Satan nu este generatorul raului, ci doar un practicant al acestuia. In plus nu vad cum Satan ar fi aratat calea cea dreapta, din moment ce este un practicant al raului. Liberul arbitru asigura alegerea noastra de a crede sau nu in Dumnezeu.
DaC
" FARA SATAN NU AM FI CUNOSCUT DECAT CALEA CEA DREAPATA..."

Imi cer scuze daca fraza initiala a fost confuza.
Figaro
biggrin.gif Suna cam... satanist!

Nu cred. Satan nu e generatorul raului. E doar un practicant extrem de puternic.
DaC
Nu am zis ca Satan este generatorul raului. Si cred ca nici "practicant" nu este. Oamenii sunt cei care practica raul.
Satan doar iti "spune" sa faci rau, asa cum Dumnezeu iti "spune" se faci bine. Ai doua posibilitati. Pe care o alegi? Si cine este raspunzator pentru alegerea facuta?
aburealaold
"Satan exte parintele minciunii" sau INCEPATORUL RAULUI. Prima fapta rea a fost savarsita de el. Si acea fapta era calcarea poruncii dumnezeiesti. Tot asa a facut si Adam.
Figaro
QUOTE ("DaC")

Satan doar iti "spune" sa faci rau, asa cum Dumnezeu iti "spune" se faci bine.


Dar asta nu inseamna ca Satan te invata ce e raul. Porunca sa nu ucizi a fost data de Dumnezeu, dar ea include si partea negativa. Oricine deduce ca a ucide e negativ. Nu e nevoie de Satan ca sa afli acest lucru.
Damnatius
pentru Catalin:

Nu vad de ce sa-si fi pierdut Satan liberul arbitru. Poate el sa isi doreasca sa se intoarca? Ma indoiesc. Dar asta nu are nici o legatura cu liberul arbitru, ci cu natura lui. Liberul arbitru nu este capacitatea de a-ti dori ceva, cum ai spus tu, ci libertatea de a alege un drum sau altul.

De ce nu este inchis Satan undeva? Asta in comparatie cu cine? Ai auzit tu de cineva care a fost inchis vreodata de Dumnezeu pentru ca a facut ceva rau? Eu nu.
Daca intrebarea ta este: "de ce satan nu este pedepsit cu detentie cand pe noi ne ameninta iadul?" atunci lucrurile stau mult mai simplu - Satan este pedepsit exact in acelasi fel, adica el se afla in iad. Dumnezeu i-a dat kick si ban din rai, si acum sta frumusel in iad. Daca vroiai sa spui "de ce il lasa dumnezeu pe satan nepedepsit cand acesta e responsabil petru atatea suferinte" raspunsul pe care l-as da eu este - pentru ca nu satan este cel care provoaca suferintele, ci oamenii; tine de liberul lor arbitru sa dea curs unei ispite a diavolului sau nu, pentru ca pot face deosebirea dintre bine si rau.

Catalin
QUOTE

Nu vad de ce sa-si fi pierdut Satan liberul arbitru


E o varianta sustinuta de unii pe-aici... eu nu subscriu la ea

Catalin
Va invit sa cititi articolul al carui link l-a postat Angi mai sus. E foarte interesant. La intrebarea "De ce a fost creat Satan?" raspunsul lor este "Pentru a proteja tronul lui Dumnezeu":

QUOTE

The reason why God created Satan as a beautiful intelligent angel was not so he would have enough power to deceive us, but because God originally created Satan to be a protector and defender of the throne of God.


E cineva care subscrie la acest punct de vedere? In mod evident dupa parerea mea, se pune intrebarea "De cine trebuia protejat Dumnezeu?".

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.