Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Bucatarie Greceasca
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Diana-Maria
PASTITSIO


Atunci cind va apuca cheful de bucatarit ceva special, va recomand un fel dupa care grecii se dau in vint, pe buna dreptate.E nitel mai complicat, dar merita efortul!!
-800 g carne tocata vitel(sa nu va impinga pacatul sa puneti porc sau amestecatura ca se duce in pisici tot!)
-2-3 cepe de marime medie
-1 praf sortisoara
-sare, piper
-rigani<oregano> , in lipsa e bun si cimbrul-1/2 lingurita
-250 g brinza grasa,telemea sarata<de oaie>
-2 linguri bulion
-1 legatura patrunjel verde
-3,4 linguri de ulei(daca e de masline, cu atit mai bine)
Pentru bechamel:
-2-3 oua
-1/2 litru lapte
-1/2 pachet unt sau margarina
-faina cit sa iasa un cir ca pentru clatite,poate o idee mai grosut(cam ca o smintina proaspata)
-sare

Se taie ceapa maruntel, se da in unda prin ulei, dar nu se prajeste, se adauga carnea tocata si vreo 2 cescute de apa.Cind s-a fiert (cel mai bine va dati seama daca o gustati, in general e nevoie de vreo ora , poate chiar o ora jumate)adaugati mirodeniile, sarati, piperati,mai adaugati putina apa fierbinte daca vi se pare sosul uscat,mai dati un clocot-doua,puneti bulionul, mai lasati vreo 10 minute si dati cratita deoparte.Adaugati patrunjelul taiat nici prea mare, nici prea mic.
Acum e timpul sa ne apucam de bechamel! Nu e nici o filozofie, desi asa suna!
Purcedem cu ouale, le batem bine cu un praf de sare.Incalzim untul sau margarina(daca nu se gaseste nici unul din ingredientele mentionate, nu e nici o catastrofa, inlocum cu vreo 4-5 gituri tepene de ulei! Lasati grasimioara sa se racoreasca o picatura, adaugati laptele rece si trageti-i o bataie cu telul. Adaugati ouale, ca saracele se simt cam singure,un praf de sare si continuati sa ``maltratati`` cu telul.Faina se adauga in ploaie in asa fel incit sa nu ramina cocoloase...pina iese un cir ca pentru clatite, poate chiar putin mai grosut!
Bun, acum mai luati o gurita de cafea/bericica,trageti-va sufletul si linistiti-va:ce a fost greu, a trecut!
Gasiti o tava, mai inaltuta, (cel putin 6-7 cm) si mizgiltiti-o cu ulei, unt sau margarina, tapetati-o cu faina si apoi scuturati-o bine, sa nu ramina ``suplimente`` nedorite!
Ne intoarcem la macaroane, care intre timp s-au mai racorit,le impartim in doua...Bun asa!Jumatate din cantitate o punem in tava si le stropim cu vreun sfert din cantitatea de bechamel.Peste ele turnam sosul gros de carnita,il imprastiem cu o lingura ca sa fie uniform.E rindul brinzei, pe care o taiem in cubulete de vreo 2 cm pe latura(masuram cu ochiometrul ) si impartim cubuletele de-asupra carnitei...
Mai departe:luati o gurita de cafea / bericica rece!Obligatoriu, altfel nu iese pastitsio cum trebuie!
Luam a doua cantitate de macaroane, le punem si pe ele si turnam restul de bechamel.
In cuptorul incalzit bagam tava si o lasam acolo , la foc mic spre vioi...Pentru o ora, o ora si jumatate maxim puteti sa va faceti o masca hidratanta, ca sa fiti si mai frumoase! Barbatii sint invitati sa deschida televizorul si sa mai vada ce e pe EuroSport.
Dupa ce trece timpul cu pricina,ne uitam sa vedem ce face minunatia din cuptor:musai trebuie sa aiba o culoare aurie, ca parul Ilenei-Cosinzene si mirosul sa fi mutat nasul vecinilor si sa-i fi facut sa saliveze intens, mai rau decit patrupedul lui Pavlov!
Dragelor, scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca un pic, poate vreun sfert de ora, nu mai mult...Taiati-o in bucati generoase,fara mila! Si...Bucurati-va de viata !Meritati!
``Asezonati`` cu un paharel de vin rosu, nici prea rece, nici prea cald,dar neaparat demi-sec!
Daca a doua zi vi se pare ca ati pus pus vreun centimetru pe talie, nu disperat isi nu ma injurati! Nu e o tragedie, meritati si voi sa va faceti de cap o data pe luna !
Oricum, pastitio e bun si la temperatura camerei,sau, eventual, usor incalzit...
Diana-Maria
BIFTEKIA SKARAS

Avem nevoie de carne tocata de vitel,numai de vitel-muschi.!Vreun kil , asa... Vreo doua cepe mijlocii, taiate mititel mititelut, 2-3 linguri de ulei, de preferat de masline,o legatura teapana de patrunjel,1 cescuta de pesmet (grecoaicele il folosesc si pentru chiftele), vreo 2 linguri de rigani(oregano), vreun ousor,1/4 ligurita scortisoara, sare, piper,unii pun si un cate-doi de usturoi zdrobit( eu prefer fara), e bun si maggi secretul gustului sau delikat- poate chiar mai bun...Se amesteca toate astea si se fac ori ca mititeii ori ca chiftelele, forma nu conteaza asa mult!
Reteta originala zice ca ar trebui fripte pe gratar.Dar se pot praji si in tigaie, desi gustul nu mai e acelasi...
Asta e reteta pe care o fac eu, o stiu de la o doamna in virsta, mama unei prietene.Mai exista si altele , dar, sa fiu sincera, asta mi s-a parut cea mai buna, desi ies cam tari...dar nu chiar bombe smile.gif
Merge un pahar de vin rosu sau rose, dar ceva usor.
Diana-Maria
SOYTSOYKIA-super bun, super ingrasa!
Aceasta e o reteta din Smyrna:
Avem nevoie de:
-4 linguri de unt, topit
-1/2 kg rosii decojite
-1 ligura de zahar
-sare si piper proaspat macinat
-3 catei de usturoi pisat
-un praf de cuisoare
-1/4 cana vin alb
-1/2 kg carne tocata de vitel
- 2 felii de piine, fara coaja, muiate in lapte si stoarse bine d etot
-1 ligurita chimen
-1 ou batut usor
-2 linguri patrunjel verde, taiat
Puneti ulei intr-o cratita, amestecati sarea, piperul , zaharul, 1 catel de usturoi, vinul, cuisoarele si carnea intr-o cratita.Fierbeti la foc mic vreo 30 de minute dupa care lasati-o deoparte.
Intre timp, amestecati celelalte ingredienteintr-un castron mai marisor si amstecati bine.Compozitia nu trebuie sa fie prea densa, dar nici exagerat de moale.
Ciupiti din compozitie si dati forma mititeilor.
Prajiti-le in ulei pe toate partile, apoi bagati-le la cuptor la foc mic spre vioi, dar mai mult mic pentru vreo 20 de minute.De fapt, aceste pseudo-chiftelute se numesc soytsykakia.
Dati-le drumul in sos si fierbeti la foc mic 15-20 de minute.
Garniturile care merg la acest fel de mincare :legume fierte in abur sau salata asortata.
Asta-i tot!
...Si sa nu uit:merge vin rosu, usor, rece...daca-l faceti sprit, nu-l botezati prea tare!
Diana-Maria
Pentru cine isi permite...


SALONIKIO HELI-TIPAR (ANGHILA) CA LA SALONIC
Daca tot am inceput ``seria greceasca`` ,iata inca o reteta care ``rupe gura tirgului``.
-1 kg tipar,curatat
-250ml ulei de masline
-4 cepe taiate pestisori fini de tot
-3-4catei de usturoi pisat
-2 cesti bulion
-1/2 ceasca patrunjel taiat
-1 lingurita rigani ( oregano, dar merge si cimbrul )
-1/8 lingurita scortisoara
-sare si piper dupa gust
-1/2 ceasca vin rosu sec
Clatiti tiparul cu apa calda. Puneti intr-o cratita mai marisoara 1/2 din ulei.Asezati bucatile de tipar.
Sos:incalziti restul de ulei in alta tigaie si prajiti la foc vioi ceapa si usturoiul pret de vreo 5 minute.Adaugati restul ingredientelor si puneti un capac.Lasati tigaia pe foc inca vreo 10-15 minute.Turnati sosul peste tipar si coaceti in cuptor la foc potrivit 45-60 minute.
Serviti cu piine prajita, cartofi prajiti si salata de sezon.
Pofta buna!


Diana-Maria

PUI LA CAPAC-VARIANTA GRECESCA
-4 bucati sanatoase de pui, de preferat piept
- sare si piper dupa gust
-3 linguri de ulei de masline
-1 lingura unt
-1/2 cepa potrivita taiata pestisori fini
-3 catei de usturoi zdrobit
-1/2 ceasca vin alb sec
-1/2 kg rosii (fara pielita si fara seminte) taiate
- 1 lingura bulion
-2-3 prafuri de scortisoara(cit se ia intre degete)
-2 prafuri de cuisoare
-1 ceasca apa
-6 bucati anghinare(optional)
-1 sau 2 linguricu patrunjel proaspat taiat sau coriandru
Saram si piparam puiul.Incalzim uleiul impreuna cu untul intr-o cratita mare , punem bucatile de pui si le prajim la foc moderat vreo 5 minute, pina capata o culoare aurie pe toate partile.Le scoatem apoi din cratita si le punem pe o farfurie.Punem in tigaie ceapa si usturoiul,si le trecem in unda vreo 5 minute, la foc mic,pina se inmoaie.Punem inapoi bucatile de pui in tigaie,turnam vinul, lasam sa mai fiarba vreo 10-15 minute,apoi adaugam pasta de rosii si rosiile taiate.
Lasam cratita pe foc sa firba in voia ei inca vreo citeva minutele.Intre timp, amestecam mirodeniile si le pisam putin.Adaugam in cratita apa si mirodeniile si amestecam bine ca sa se omogenizeze.
Acoperim cratita si o lasam pe foc vreo 45-60 minute, pina cind se inmoaie carnita.Daca punem si anghinare,o adaugam cu vreun sfert de ora inainte de a fi gata carnea de pui. Se asezoneaza cu patrunjelul sau coriandrul taiat si se serveste imediat.


Diana-Maria
PLAKI-PLACHIE GRECEASCA


Aveti nevoie de 1 kg de peste curatat, feliat. Neaparat trebuie sa fie de mare, nu de apa dulce.Atentie mare la peste, cind se curata nu se tine in apa prea mult timp.In general se evisceraza `` pe uscat`` ,daca are solzi se indeparteaza si de-abia dupa aceste operatiuni se clateste in mare viteza cu apa rece.Daca e tinut in apa mai mult timp isi pierde gustul.Asta o zic pescarii si trebuie ca ei stiu mai bine!
Va mai trebuie:
-1/2 kg ceapa
-1 paharel de vin alb demi-sec
-1 paharel de apa
-1 ceasca suc de rosii mai grosut sau vreo 400 g rosii proaspete feliate
-1 ligura patrunjel tocat
-1 lingura pesmet
Puneti capa taiata pestisori fini in ulei, de preferabil de masline,si prajiti-o putin, pina devine aurie.Stingeti cu vinul alb, sarati si piperati si mai lasati-o sa fiarba.Adaugati feliile de peste.Cind credeti ca sint gata,adaugati sucul de rosii diluat cu apa sau puneti feliile de rosii proaspete.
ATENTIE:daca ceapa nu pare sa fie facuta, nu puneti rosiile sau sucul de rosii, altfel pretentioasa leguma va deveni sticloasa si va trosni in dinti
Presarati cu patrunjelul taiat si cu pesmet. Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic-mic pentru o jumatate de ora.
Se aseaza pestele pe un platou si se toarna sosul pe deasupra.Mai presarati putin patrunjel pentru aspect si...pofta buna!
La acest fel de mincare se serveste vin alb demi-sec, racit bine.
Diana-Maria
KARIDOPITA-PLACINTA DE NUCI GRECEASCA


Nu e chiar o placinta, dar asta e numele pe care grecii il dau prajiturii acesteia.Daca tineti cura de slabire, nu va aventurati!
-3 cani faina
-1/2 cana unt proaspat, dulce
-1 1/2 cani zahar pudra
-4 cani nuci macinate
-3 lingurite bicarbonat (praf de copt)
-1 lingurita scortisoara
-1/2 lingurita sare
-un praf vanilie
-6 oua
Pentru sirop:
-1 1/2 cani zahar
-2 cani apa
-vanilie
Amestecati faina, nucile, scortisoara,praful de copt si sarea.Bateti untul cu zaharul vreo 4-5 minute.Bateti toate oulale cu telul, cu simt de raspundere! Amestecati cu celelalte ingrediente pentru a forma o pasta moale si fina , batind cit va tin puterile! Ungeti o tava de prajituri si tapetati-o cu faina.Turnati compozitia in tava si dati-o la cuptor.
Intre timp, fierbeti apa cu zaharul pentru sirop.Turnati siropul inca fierbinte(dar nu clocotit) peste blatul de-abia scos din cuptor.
Dati prajitura la rece si taiati-o in patratele.
S-aveti pofta!

melcodobelc
Diana-Maria, nu ne spui te rog cum sa pregatim 'mousaka' ? ... sau 'papoutsakia' ? 10.gif
Diana-Maria
Ba da. smile.gif
Cu mare placere.
Mai spre seara le aveti pe amindoua.
Si mousaka-ua si papoutsakia...chiar ma gindisem sa postez "pantofiorii", acum, cit e vremea vinetelor...
In Turcia li se spune"imam-baldi"...
Revin.
Diana-Maria
PAPOUTSAKIA - IMAN BALDI


Se aleg vinete drepte, marisoare si se taie in doua pe lungime. Se arunca in apa cu sare care clocoteste si se lasa vreo 7-8 minute. Se scot si pun la scurs.
Avem nevoie de carne tocata, ideal ar fi de 1/3 oaie si 2/3 vitel, dar daca nu gasim oaie, merge si carne de purcel. Carnea tocata se pune intr-o tigaie incapatoare,4-5 linguri de ulei daca nu e carnea destul de grasa, cu 3 cepe medii taiate fin, piper, marar si patrunjel tocat ,cuisoare, 3-4 prafuri de scortisoara, piper negru proaspat macinat,sare, un praf de nucsoara,putina apa- cam o cescuta mai marisoara.
Se pune pe ragaz, la foc mijlociu spre vioi.
Se scoate pulpa vinetelor si se toaca, se adauga peste carnea din tigaie.
Din vinata trebuie sa ramina gaoacea, cu vreo 2 cm de miez pe ea.
Peste sosul de carnita se pune 1 lingura zdravana de pasta de rosii , dar numai cind e gata.
Se pun gaoacele de la vinete intr-o tava si se umplu cu sosul de carne, peste care se rade cascaval (optional).
Daca mai ramine sos de carne, acesta se aseaza in tava , pe linga <pantofiorii> de vinata si se completeaza cu apa si putin ulei, ca sa ajinga aproape de nivelul <pantofiorilor>, fara insa a-i inunda.
Se da la cuptor, la foc mediu spre vioi, vreo 30-40 dde minute maxim.
Pofta buna. smile.gif
Asortati cu un vin nou, rose!
melcodobelc
Saru'mana, Diana-Maria.
Crezi ca dupa 'papoutsakia' atat de delicioase (btw, ma bucur ca nu le-ai pus bechamel smile.gif ) am putea avea si putin 'galaktoboureko' ? blush.gif
Diana-Maria
Hmmmm.... am impresia ca stii si tu retete. smile.gif
De ce nu postezi?
smile.gif
off topic:
Melcule, linga Veria esti?
melcodobelc
Da, stiu cateva, cert e ca nu am telentul tau in a le pune 'pe hartie'. Poate-mi fac odata putin curaj si postez cateva retete de salate sau 'meze'. blush.gif Tu insa sa nu ne uiti cu 'galaktoboureko'-ul biggrin.gif
off topic: Nu din Veria , din Piraeus smile.gif
Diana-Maria
OFF TOPIC
Nu imi aduc aminte exact cantitatile... ma lasa memoria smile.gif
Saligaraki, nu-ti trebuie curaj... smile.gif
Cred ca ai destul smile.gif
chatonel
Mai, ce-am salivat pe-aici, mai ales la "pantofiori"!
Diana-Maria
Pentru ca tot am intrat in post,o reteta greceasca: supa de linte.

Pentru 500 g linte:
Clatim lintea si o lasam sa dea un clocot. O fierbem in alta apa, pe principiul 1 parte linte pentru 2,5 parti apa. Fierbem pentru 45 de minute in cratita sau 15 minute in oala sub presiune. Pe durata fierberii, adaugam 2 cepe taiate marunt, 1 catel de usturoi, 2 foi de dafin,ulei (de preferat de masline) si sare. Daca vrem adaugam si rosii proaspete sau suc si la servire se pune otet. Mie imi place sa pun si 2-3 boabe de enibahar.
lulu03
DIANA, trebuia sa te gasesc undeva unde esti in largul tau: BUCATARIA GREACA!
MELCODOBELC, un galaktobouriko bun este cel de la JOTIS, in cutie gasesti tot ce e necesar prepararii si-ti ia doar 15 minute. il gasesti in supermarket-uri.
Diana-Maria
Pentru Lulu 03... si nu numai!



EKSOHIKO
1 kg carne miel
1 ceasca de ulei ( de preferat de masline)
4 cepe medii
3 morcovi medii
2 cartofi maricei
200 grame mazare verde tinara
1 lamiie
1 ligura cu virf ce unt proaspat
1 legaturica de patrunjel verde
Sare si piper
1 pachet de foietaj din comert ( 800grame)
2 oua

Se taie carne de miel in bucatele mici. Punem uleiul la incins intr-o cratita. Se da in unda carnea. Se adauga ceapa taiata fin de tot. Se sareaza si pipereaza dupa gust. Dam focul la mic. Dupa vreo 20 de minute se stoarce sucul de la lamiie peste carne. Se lasa sa fiarba la foc foarte mic.
Intr-o alta cratita se fierb legumele ( morcovul si cartofii se taie in cubulete) circa 15 minute. Se scurg de apa si se soteaza cu untul proaspat.
Se amesteca legumele cu carnea si cu patrunjelul tocat.
Se unge o tava cu ulei, se aseaza alatul de foietaj, se intinde compozitia si se acopera cu o alta foaie . Se bat ouale bine si se pun peste a doua foaie pentru “fata”.
Se coace la foc mediu spre mic pentru o ora si jumatate in cuptorul preincalzit bine.
Cind este gata, se lasa sa se racoreasca , se taie bucati si se orneaza cu frunzulete de patrunjel.
La aceasta mincare merge in vin rosu, demi-sec.
Pofta buna!

Cind este gata, se lasa sa se racoreasca , se taie bucati si se orneaza cu frunzulete de patrunjel.


In linkurile de mai jos puteti sa vedeti cum arata aceasta mincare!

http://www.hanuancutei.com/forum/index.php...=post&id=136441

http://www.hanuancutei.com/forum/index.php...=post&id=136443

http://www.hanuancutei.com/forum/index.php...=post&id=136445

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.