Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Parintele Galeriu A Trecut Intre Cei Vesnici
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie > Ecclesia
Mihai
Parohia "Sfantul Silvestru" din Bucuresti este in doliu. Duminica seara la sectia de terapie intensiva a Spitalului Univesitar s-a stins, dupa o indelunga suferinta, parintele Galeriu.
Luni la vremea pranzului biserica in care rasunau de multi ani predicile parintelui tineretului, cum mai era supranumit preotul Constantin Galeriu, isi trasese vesminte cernite. Lume multa in straie de doliu era venita ca sa aprinda o lumanare in amintirea celui care a plecat in lumea vesniciei. Lume de toate categoriile sociale: de la medici si profesori, femei necajite, copii adusi de mana de bunici si multi tineri treceau pe rand prin fata sicriului si aprindeau apoi cate o lumanare la icoane. Parintele Nicolae Bordasiu, cel care a slujit impreuna cu cel plecat in lumea dreptilor, a tinut sa remarce ca parintele a murit fara a fi scos de la aparatele care ii intretineau inca functiile vitale. Nici unul din fiii sai nu se gasea luni la ora pranzului la priveghi, osteniti, dupa cum spunea parintele Nicolae, de lungile ceasuri de veghe din zilele si saptamanile trecute. Miercuri, la ora 11.00, dupa Sfanta Liturghie, va fi savarsita slujba de inmormantare la biserica unde a slujit in ultimii zece ani. Va fi ingropat in curtea Bisericii Silvestru, asa cum cere traditia ortodoxa pentru cei care au fost in slujba Domnului. Mormantul va fi in gradina bisericii, aproape de strada, asa cum si-a dorit: Pentru ca lumea care trece sa-si aduca aminte ca am fost si eu prin aceasta lume.
Parintele Galeriu a vazut lumina zilei la 21 noiembrie 1918 in satul Racatau-Faget din judetul Bacau intr-o familie de tarani. Dupa studiile teologice medii la Seminarul "Sfantul Gheorghe" din Roman, a absolvit Teologia la Bucuresti in 1942. A slujit in satul Pod Valeni, judetul Prahova, iar din 1947 pana in 1973 in parohia "Sfantul Vasile" din Ploiesti.
In 1973 este transferat ca duhovnic la Institutul Teologic din Bucuresti. Lector si mai apoi profesor, isi da doctoratul in teologie.
In perioada anilor 1950 si 1953 a cunoscut calvarul temnitelor comuniste. La evenimentele din 1989 a participat in calitate de episcop vicar la evenimentele din sanul Bisericii Ortodoxe. A facut parte din grupul de reflectie spirituala, alaturi de Sorin Dumitrescu, Andrei Plesu grup care milita pentru reinnoirea Bisericii Ortodoxe Romane. A predicat in aproape toate orasele tarii, indeosebi la adunarile organizatiilor ortodoxe de tineret. A fost membru fondator al asociatiei medical-crestine "Christiana", presedinte al Asociatiei "Sfantul Stelian - copiii strazii", presedinte de onoare al Ligii Culturale a Romanilor de Pretutindeni. A publicat sute de articole. Dar mai presus de acestea, a spovedit sute de tineri, care au gasit in el nu numai duhovnicul, dar si un prieten si un sfatuitor. Dumnezeu sa-l aiba in paza Sa!

Cel mai bun preot, mare intelectual

Episcopul vicar al Patriarhiei Romane Sebastian Ilfoveanu a vorbit ieri in numele PF Teoctist despre personalitatea parintelui Galeriu. Parintele Costache Galeriu (asa este trecut in buletin) a fost cel mai mare dintre profesorii teologi pe care i-a avut Biserica noastra. Unul dintre cei mai buni preoti, unul dintre cei mai mari intelectuali. Parintele a fost si unul dintre cei mai buni duhovnici, foarte multi bucuresteni alergand sa-si marturiseasca pacatele sub epitrahilul Sfintiei sale. Predica sa, sfatul sau, viata sa vor ramane vesnic faruri care ne vor lumina vietile. Sfintia sa va ramane unul dintre cei mai buni preoti pe care i-a avut Biserica Ortodoxa Romana.

Sursa: Realitatea Romaneasca
Sursa imagine: AdevarulOnline.ro
OMU'BUN
O lacrima fierbinte pe un obraz trist !
Iata un destin zbuciumat, dar care a cunoscut desavarsirea. Amintirea Parintelui Galeriu, va ramane vesnic curata, in mintile atator mii de oameni, care l-au cunoscut personal, sau i-au descoperit harul dumnezeiesc intr-o imprejurare sau alta. Fie ca Dumnezeu sa-i ofere Pacea cea vesnica, dupa o viata de apostolat incontestabil.
Figaro
Dumnezeu sa-l odihneasca.
Mihai
Semn Dumnezeiesc la inmormantarea Parintelui Galeriu


Plecarea intr-o lume mai buna a Parintelui Galeriu a adunat ieri la Biserica Sfantul Silvestru cateva mii de credinciosi. Slujba arhiereasca a fost oficiata de Patriarhul Romaniei, alaturi de un numeros sobor de mitropoliti si de episcopi. Nu au lipsit onorurile militare, bocetele crestinilor si un halo in jurul Soarelui.

Inca de dimineata, in jurul bisericii au fost instalate dispozitivele de securitate ale jandarmeriei si ale gardienilor publici. La inceperea Sfintei Liturghii, la ora 9.00, erau deja adunate in jurul bisericii cateva sute de persoane. Accesul in sfantul lacas era permis doar pe baza de ecusoane speciale. A fost dorinta familiei raposatului de a selecta riguros participantii la punerea in mormant a parintelui.
Zeci de preoti, profesori la Teologie, episcopi din Bucuresti si din toate provinciile istorice, artisti plastici, actori, literati, apropiati parintelui, au tinut sa fie prezenti la plecarea pe ultimul drum a unuia dintre cei mai alesi duhovnici romani. Nu au lipsit personalitatile politice sau coroanele trimise de institutiile statului prin reprezentanti. O coroana splendida din tradafiri galbeni si rosii, de marimea unui stat de om, a fost trimisa de ?Regina florareselor ? Bambina si familia?.
Oamenii simpli adunati in spatele gradenelor pazite de jandarmi ingenuncheau pe rand cu lacrimi in ochi atuci cand din difuzoarele imense se auzeau rugaciunile de iertare rostite de Inaltii Ierarhi. In timpul discursurilor care aminteau realizarile marelui disparut si-au facut aparitia fanfara pompierilor militari si Garda de onoare, care s-au plasat in fata bisericii. Undeva, in scuarul din partea dreapta a lacasului, a fost plasata grupa de militari care a tras la punerea in mormant trei salve in amintirea celui plecat.

Onoruri militare

Cu putin timp inainte de scoaterea sicriului din biserica, multimea adunata a inceput sa freamate cu ochii atintiti spre cer. Un halo imens inconjura astrul zilei, avand dimensiunile si coloritul unui curcubeu. ?Minune dumnezeiasca?, au spus unii, ?coincidenta cu un fenomen meteo?, au spus altii, neincrezatori. Numai ca acest fenomen se intampla foarte rar vara si mai ales ziua. In jurul orei 14.00, cortegiul funerar a iesit din sfantul lacas in frunte cu PF Teoctist si cu Inaltul Daniel, Mitropolitul Moldovei. Sicriul descoperit a fost purtat pe umeri in jurul bisericii de sase soldati. Traditia spune ca pentru muritorii de rand trebuie facut inconjurul de trei ori, dar in acest caz s-a ocolit doar o singura data, in acordurile cantarilor religioase si ale marsurilor funebre ale fanfarei. Dupa coborarea in cripta zidita in partea de nord a gradinii, aproape de strada, Parintele Patriarh a aruncat un pumn de tarana pe sicriu, in zgomotul salvelor trase in apropiere. ?Sa-i fie tarana usoara!?

Corneliu Ciocan, RealitateaRomaneasca.ro
14 August 2003
Diana-Maria
Pacat....
Dumnezeu sa-l odihneasca, la loc de lumina si verdeata...
Poate ca, de acolo de unde este acum, va pune o vorba buna si pentru tara asta greu incercata.
Si poate ca ar trebui sa devenim mai buni, sa invatam ceva de la acest duhovnic in adevaratul si in cel mai profund sens al cuvintului.
Sagitarius
Pacat....
Dumnezeu sa-l odihneasca, la loc de lumina si verdeata...
Eu l-am cunoscut personal si era un OM cu totul si cu totul deosebit.Il admiram si-l iubeam din tot sufletul...cand aveam ceva pe suflet si ma durea...ma duceam si-I spuneam!
Ce greu imi va fi acum fara EL sad.gif
noi
Pentru cei insetati de cuvintele parintelui Galeriu,sau pentru cei care inca nu l-ati auzit se gasesc casete si CD-uri cu o parte din cuvintele rostite cu diverse prilejuri.

Eu nu am vazut pana acum acest topic,dar tin sa ma alatur cu o rugaciune si cu un gand bun.

Dumnezeu sa il odihneasca!
IO
Dumnezeu sa-l rasplateasca dupa cum si el ne-a rasplatit pe noi!
TriRegnum
Lumina cea vesnica da-o lui Doamne.
Li Lumina cea fara de sfarsit sa-i straluceasca.
Sa se odihneasca in pace.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.