Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Iot
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia IT > Software, Hardware si Programare
Olaf
Am inceput sa ma joc cu unele mici gadget-uri. Un Arduino inati. Apoi al doilea. Apoi piese, senzori, programare. Daca ma apuc de "joaca" dispare weekendul. Deocamdata lista de piese este inca deschisa.

Plan final? Am o viziune cu casa conectata, dar pana acolo mai raman intrebari... si anume:

- ce informatie este utila? Chiar vreau sa stiu ca sunt 35 de grade in sufragerie cand sunt la servici?

- cum imi pastrez intimitatea? Cine mai afla de cele 35 de grade sau, daca afla, cum fac sa nu fie legata de mine informatia?




Ganduri? Foloseste cineva?




Erwin
Salut, Olaf!

De curānd m-am apucat și eu de Arduino&stuff. Deocamdată fac pași mici și īnvăț.

Cred că odată puse pe internet aceste informații devin oarecum publice oricāte măsuri de securitate ai lua. Sănătos ar fi ca rețeaua locală a casei cu toate dispozitivele inteligente să rămānă privată, īn spatele unui firewall, ca orice server de date iar accesul de la distanță să se facă criptat. Și mai sănătos este să utilizezi doar acele funcții care fac viața mai ușoară fără a expune fără voie persoanele și viața lor privată și care, chiar dacă li s-ar prelua controlul din afară să nu poată face niciun rău. Problema este că dispozitivele IOT comunică prin Bluetooth sau wireless care pot fi interceptate din apropiere sau pot interfera cu ale vecinilor. Sunt prea simple și nu suficient de performante pentru a implementa protocoale speciale de securitate.

Pentru chestii mai sensibile aș folosi fie RFduino care incorporează un ARM Cortex M0 compatibil cu Arduino īnsă mai performant și modul BLE inclus fie Raspberry Pi care este cu linux și pe care īl poți securiza mult mai bine dar este mai voluminos și consumă mai multă energie.

Ce lucruri pot fi făcute inteligente īntr-o locuință?
Īmi vin īn minte īncălzirea și iluminatul, folosind senzori care detectează prezența poți reduce considerabil consumul de energie sau poți programa centrala să pornească īnainte de a ajunge acasă, dacă nu cumva are deja un programator inclus.
Curățenia poate fi menținută printr-un robot aspirator care se plimbă singur de la baza de alimentare, īși face rondul și se īntoarce cānd bateria e descărcată sau te anunță cānd are sacul plin.
Poți da de māncare și apă animalelor de companie cānd nu ești acasă.
Poți dota cămara sau frigiderul cu rafturi speciale care te anunță cānd se termină stocurile de diverse produse consumabile.

Tu ce-ai face?

Pentru acționarea consumatorilor de 230V ca e necesar să folosești relee, pot fi electromagnetice sau statice, cu optotriac și triac de putere pentru a avea separare galvanică īntre circuite. Am găsit pe net o mulțime de scheme și idei relativ simplu de implementat, fără a fi nevoie de cunoștințe prea avansate de electronică.
Cla
Prieteni, ce ziceti despre Linux Mint 18 ? unsure.gif
Olaf
@Cla: trebuie sa recunosc ca nu l-am folosit

@Ervin: chiar asta e problema - cand totul e posibil, parca e mai greu sa ma opresc asupra unui proiect. ADD-ul, bata-l vina rofl.gif

La capitolul siguranta, am gasit totusi o optiune: partea de securitate in reteaua personala e munca multa si nu vreau sa imi bat capul cu conexiuni inbound, DNS, autentificare, si toate cele. Asa ca am mers pe ideea de serviciu cloud - securizat de altii - la care dispozitivele se conecteaza folosind o cheie simetrica.
Principiul este de message queue - dispozitivul se conecteaza ori periodic ori la aparitia unui eveniment, consuma mesajele care ii sunt destinate si transmite mesaje pentru utilizator sau alte aplicatii/dispozitive.
Cla
QUOTE(Cla @ 6 Oct 2016, 12:19 PM) *

Na uite, Olaf ne īnvata spoton.gif Danke Olaf, pentru ca o stii smile.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.