Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Obiecte De Bucătărie Ceramice Sau Cu Strat Ceramic
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
exergy33
Nu-mi vine să cred că am deschis acest topic wink.gif ... dar chiar mă interesează părerile celor care au folosit sau folosesc astfel de obiecte : cratițe, oale și tăvi ceramice, cuțite cu strat ceramic, tăvi pentru copt, etc.

Sunteți mulțumiți de calitatea lor? Are māncarea un gust mai bun? O culoare mai naturală sau un aspect mai apetisant?
Credeți că sunt cele mai sănătoase ustensile de pe piață la ora actuală?
Marduk
Eu nu sunt multumit de toate aceste "Obiecte De Bucătărie Ceramice Sau Cu Strat Ceramic" consider ca sunt niste produse de marketing, multe din ele fiind lipsite de capacitatile carora li se face atata reclama, In schimb, am o parere foarte buna fata de obiectele de bucatarie din inox, fonta, cupru si lut sau ceramica speciala. Am mancat in Grecia un orez facut intr-o tava rotunda de cupru, nu pot sa compar cu nimic savoarea orezului respectiv, am obtinut ceva asemanator intr-o cratita de fonta emailata. De altfel cele mai scumpe vase nu sunt cele obisnuite din ceramica industriala, stical termorezistenta sau aluminiu acoperit cu diverse straturi. Cred ca vasele din fonta, cupru si inox sunt cele mai scumpe, putem verifica. Poate ca aceste vase se curata mai usor, sunt la moda, ieftine etc. dar altceva pentru o mancare gustoasa nu s-a mai inventat, de la fonta si cupru.
exergy33
QUOTE(Marduk @ 11 Sep 2014, 06:56 PM) *
Am mancat in Grecia un orez facut intr-o tava rotunda de cupru, nu pot sa compar cu nimic savoarea orezului respectiv,

Te cred pe cuvant rolleyes.gif ... in Iran cele mai bine cotate restaurante prepara orezul doar in vase din cupru de dimensiuni foarte mari si cu fundul gros.

La fel ca si tine traiesc cu impresia ca mult-mediatizatele vase din ceramica sau cu strat ceramic nu sunt chiar atat de grozave, bineinteles conteaza firma producatoare, dar chiar si in cazul vaselor de la firme celebre consumatorii au de obiectat.

Pentru mancarea gatita pe aragaz/plita electrica prefer vasele din fonta, asta din experienta personala ... nu din informatiile culese de pe internet smile.gif
O mamaliga facuta intr-un ceaun din tuci are un gust aparte, si o spun in ciuda faptului că nu gătesc asa ceva pentru ca nu ma pricep sa fac o mamaliga adevarata ! ... ce sa mai zic de celebrul pui la ceaun cu mujdei.

Pentru supe si ciorbe folosesc oale emailate pe care le schimb cand observ ca au fisuri sau si-au pierdut culoarea initiala.
Pizza o fac intr-o tava rotunda din Teflon, cu toate ca stiu ca e nesanatoasa devil.gif , dar in nimic altceva nu mi-a iesit atat de gustoasa.

Ceaiul il fac intr-un ceainic/samovar masiv din inox cu fundul gros ( de la o firma germana). L-am cumparat pentru ca mi-a placut designul, ca era confectionat din otel inoxidabil 18/8 si ca avea un ceainic alb din portelan cu peretii grosi care pastreaza mult timp ceaiul fierbinte.
Lucru nemtesc ... e lucru nemtesc thumb_yello.gif . Chiar si dupa vreo cinci ani de functionare neintrerupta arata ca noi.

Orezul il gatesc intr-o oala dintr-un aliaj de aluminiu cumparata pe o nimica toata din bazar de la un artizan local exasperata fiind de tot felul de vase sofisticate pe care le-am folosit si in care nu-mi iesea orezul asa cum stiam ca trebuie sa iasa ... adica sa-l poti numara in palma, bob cu bob, dupa ce s-a fiert.
Macaroanele le fierb intr-o oala din inox iar sufleurile, printre preferatele mele culinare, le prepar intr-un vas Jena.

Nu suport mancarurile facute in oala sub presiune si cele in cuptorul cu microunde (pe care l-as interzice din bucatarii daca as avea cum ).
exergy33
QUOTE(Marduk @ 11 Sep 2014, 06:56 PM) *
In schimb, am o parere foarte buna fata de obiectele de bucatarie din inox, fonta, cupru si lut sau ceramica speciala.

Ai idee unde se pot cumpara in Bucuresti vase din lut care sa reziste la temperatura cuptorului ?
Marduk
Pe la targurile taranesti itinerante, la Muzeul Satului, in Hala Obor. Te referi la vasele din lut maro cu capac pe care le scufunzi in apa inainte de a pune mancarea in ele si a le baga la cuptor? Am mai vazut vase de acest gen, unele mexicane intr-un magazin specific din AFI Palace.
Erwin
Nu vreau să fac reclamă īnsă vasele zepter din inox 18/10 chiar fac ceea ce zice producătorul. Doar că sunt de vreo 3-5 ori mai scumpe decāt ar fi normal... Pe de altă parte cred că fiecare māncare tradițională trebuie gătită īn vasele tradiționale pentru a-și păstra gustul. Māncarea gătită īn vase de inox, tuci, lut ars, cupru ș.a. are specificul ei. Grătarul la fel, nu e același lucru un grătar electric cu unul pe lemne sau mangal. Īn Maroc am māncat tajin - māncare gătită īn niște vase speciale cu același nume făcute din lut ars și cu un capac conic. Alături de ingredientele proaspete și mirodeniile puternic aromate cred că și vasul contează mult la obținerea acelui gust unic. Mi se face foame drool.gif biggrin.gif

Marduk
QUOTE(Erwin @ 15 Sep 2014, 12:03 AM) *
Nu vreau să fac reclamă īnsă vasele zepter din inox 18/10 chiar fac ceea ce zice producătorul. Doar că sunt de vreo 3-5 ori mai scumpe decāt ar fi normal...

Pe mine vasele zepter nu m-au entuziasmat, sotia a strans banut cu banut si si-a cumparat tot setul, fro 2800 de lei, de la gratar la oala pentru abur. Primul punct defavorabil pentru zepter au fost manerele dublate cu plastic ce nu pot fi bagate in cuptor. Sotia a incercat odata, a uitat pur si simplu ca nu poate baga cratita in cuptor, ce-a urmat? totul sa inegrit, depre mancare nu mai spun nimic. Din setul respectiv mie imi place doar oala pentru gatit la abur, e foarte buna.
Cla
Eu nu vreau sa fac reclama, dar vasele de lut sunt super.
Asa cum zice Marduk, se lasa peste noapte īn apa si dup-aia faci o "rata pe varza", maamaaaa... wub.gif



Marduk
Dap, astea sunt, pentru sarmale sunt exact ceea ce trebuie, dar poti sa faci si ale mancaruri la fel de bune, as vrea sa incerc de 1 Decembrie, niste fasole cu ciolan, desi se zice ca cel mai bine se gateste la ceaun.
Cla
Da, exact, pentru sarmale sunt ideale thumb_yello.gif
Ce e ala, un ceaun? unsure.gif Stiam, dar am uitat, īmi aduc aminte de un blid, un castron, dar nu mai stiu exact...
Marduk, doar un hint: Pune seara īn asa ceva si fasolea, tot la apa, ai a doua zi jumate pregatit wink.gif
Mai ceva zarzavat, ciolanul, ceva condimente si la cuptor cu ele... drool.gif
Erwin
Ceaunul e vasul de fontă sau tuci care se pune suspendat pe un foc de lemne:
Cla
QUOTE(Erwin @ 15 Sep 2014, 09:53 PM) *
Ceaunul e vasul de fontă sau tuci care se pune suspendat pe un foc de lemne:

Ach da, mersi Erwin, acum īmi aduc aminte smile.gif
Daca nu ma-nsel, se unge cu slanina dupa folosire ca sa nu rugineasca.
Cla
,,,si dupa parerea mea, o tigaie de fier e mai buna decāt una cu Teflon.
Si toate aparatele din bucatarie de farāmitat sunt inutile, ai nevoie doar de un cutit bun. (si degete care nu intra-n el rofl.gif )
Ma rog, un toaster e ok... desi poti sa le faci si in tigaie, un toast īn ou, asta nu poti s-o faci in toaster smile.gif
Marduk
Dap, ceaunul visurilor mele, il voi avea cat de curand, poate chiar din acest 1 Decembrie, sa fac fasolea cu ciolan intr-insul. Inca nu stiu ce sa aleg, unul clasic din fonta sau fonta emailata?
Cla
Parerea me: ia-ti unul clasi fara email, conduce mai bine fierbintea.
Daca te gāndesti, un Wok e la fel, fara email.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.