Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Marele Cutremur
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
The Dude
Asadar nu mai e un secret pentru nimeni..Urmeaza...

Autoritatile au lasat la o parte placa tocita si penibila a grijei de a nu provoca panica si au ales deja abordarea mult mai corecta, mai onesta si mai eficenta de a pregatii populatia pentru ceva ce pare sa fie iminent..

Tu ce masuri ai luat ?
Dormi deja cu saculetul de prim ajutor langa pat ?
Sau poate ti-ai reimprospatat stocul de carti de rugaciuni, ori indesit vizitele pe la biserica ?

Te-ai pus in acord cu tine insuti..?...Ai inceput sa iti asterni ideile generale necesare redactarii unui testament greu de atacat ?

Ti-ai depus actele pentru emigrare...ori pentru un contract de lucru in afara pe o perioada de cel putin doi ani..?

Esti abandonat carciumilor, bordelului...?..iti bagi intens in vena...?...tragi pe nas...?
Ai facut deja loc desfraului pentru o iesire din scena "en fanfare"..?


..sau ai ales sa nu iti pese...sa lasi destinului un spatiu total de manevra....?


Tu ce ai facut frate ca sa intampini cum se cuvine un asemenea eveniment ?
Marduk
Eu nu cred in "marele cutremur" itai de toate nu cred ca un cutremur se poate prezice. Daca un cutremur era predictibil stiau deja de asta japonezii, chinezii, americanii etc. Suntem parte a unui sistem "viu" placi tectonice, acumulari de pamant si roca groase de zeci, sute de kilometrii, care plutesc pe o mare de lava. Cum am putea prezice un cutremur? cand noi am ajuns cu forajele la 6-10 km. Pamantul este in opinia mea "un soare mic" acoperit de un strat de sedimente, acolo in maruntaiele sale ceva se intampla, iar ceea ce se petrece acolo este ciclic si este legat de sistemul solar, univers etc. sunt forte pe care nu le putem interpreta, prezice. Pe mine ma preocupa altceva decat cutremurele, activitatea vulcanica, care este tot ciclica, ce poate construi dar si distruge. Seria de cutremure care in ultimii ani zguduie planeta, poate avea legatura cu acest ciclu vulcanic, or poate datorita nivelului informational acum stim mai multe despre aceste cutremure, eruptii, decat stiam in 1883. Reactivarea unor vulcani adormiti, ascunsi sub scoarta, sub orase, tari, populate, asta este cel mai mare pericol, in opinia mea. N-am facut nimic special sa "intampin cum se cuvine un asemenea eveniment" depinde foarte mult unde te afli in acel moment. Am localizat cateva surse de apa langa caban mea, pentru ca in cazul unui cutremur devastator apa si hrana vor devenii cele mai importante lucruri care ne vor preocupa. Daca sistemul social, asa cum il cunoastem se va prabusi ne vom transforma din liberali, socialisti in conservatori, nationalisti, rasisti, xenofobi etc. in fond o stare normala necesara supravietuirii oricarui animal de pe aceasta planeta, altfel sa disparem ca popor sau ca specie, dar nu cred ca este cazul, unii dintre noi vor supravietui.
The Dude
...frate nu de asta discutam...


e predictibil si e de bun simt...s-a repetat cu periodiciate, a fost preanuntat de evenimente premergatoare in suita similara...a fost recunoscut ca iminent de autoritatea nationala din domeniu si ambasada SUA a emis si un ordin de atentionare pentru cetatenii sai..sunt nenumarate avertismente si atentionari, semne si semnale, etc...si chiar daca nu ar fi asa..ne-am propus sa discutam ipotetic, iar daca tu nu vrei sa iei de bune evidentele...tot ipotetic:


asadar...daca iti bate la usa ?...tu incotro o iei ?
Marduk
QUOTE(The Dude @ 12 Nov 2013, 03:46 PM) *
....e predictibil si e de bun simt...s-a repetat cu periodiciate, a fost preanuntat de evenimente premergatoare in suita similara...a fost recunoscut ca iminent de autoritatea nationala din domeniu si ambasada SUA a emis si un ordin de atentionare pentru cetatenii sai..sunt nenumarate avertismente si atentionari, semne si semnale...

Atentie!!! predictibilitatea, periodicitatea, evenimente premergatoare, iminent etc. sunt formulari ce cuprind perioade de timp. Marele cutremur poate fi in urmatoarele secunde, minute, ore, zile, saptamani, luni sau ani, nu cred ca exista o persoana, savant, paranormal etc. care sa poata afirma clar, raspicat: "maine la ora 16:27 va fi un cutremur de 7,2 grade". Ambasada USA si-a anuntat personalul pentru ca a fost emis un cod de avertizare general, nu ca ar sti ceva exact. Despre ce avertismente, atentionari, semne, semnale discutam? fierbe apa in fantani? a mai fost; sunt multe cutremure mici? cica e bine ca se detensioneaza faliile; e rosu cerul la apus? a mai fost; certitudine o sa avem cu cateva secunde inainte, cand or incepe cainii sa urle, vitele sa se agite etc. daca-mi bate la usa, ies afara sa vad cine bate, n-am incotro s-o iau, mai rau este de cei care stau la bloc, la etajele superioare, in blocurile si vilele vechi care stau sa cada si pe care nu le consolideaza nimeni, propietari ca nu au bani, statul ca nu-l intereseaza daca mai mor 1000sau 3000 de romani. Cum e chestia asta: "si e de bun simt"? adica? Marele cutremur e de bun simt ca se repeta periodic? adica ar fi predictibil? in ce marja se inscrie predictibilitatea asta de bun simt?
Olaf
Nici eu nu cred ca e predictibil in vreun fel, dar aici e o intrebare foarte buna:Sa presupunem catastrofa perfecta. Zero telefonie, zero transporturi, probabil si zero electricitate. Care-i planul?Incotro - cum, pe cine ajuti, de unde faci rost de minimul necesar, cum afli daca cei dragi sunt in siguranta?
Care-i planul B? Dar C?
dandanescu
Exista peste tot planuri gata facute pentru situatii de urgenta,
atunci cind apare intreruperea locala (sau chiar pe o scala mai mare)
a serviciilor publice si a infrastructurii normale.

Idea e ca intreruperea e doar temporara, pentru citeva zile.
Deci individul ar trebui sa fie pregatit sa faca fatza situatiei pe cont propriu,
fara infrastructura si servicii,
pentru o perioada variabila, sa zicem intre 3 zile si 2 saptamini.
Adapost, apa, mincare, asistenta medicala, siguranta personala, eventual comunicatii cu alte persoane (familie, prieteni)
toate astea pot fi studiate si rezolvate mai mult sau mai putin,
dupa preferinta individuala.

Unii spun ca e bine sa parasesti zona afectata, altii spun ca e mai bine sa stai pe loc unde esti obisnuit cu terenul.
Depinde de la caz la caz, refugiul afara din zona afectata ramine o optiune de studiat...

Asa ca idee, in cazul cind te preocupa soarta altora, e bine de stabilit un contact comun (prieten, familie)
intr-o alta zona decit cele doua persoane care ar dori sa ia legatura in caz de urgenta,
si cind e cazul, se trimite prin celular un mesaj SMS,
care nu incarca reteaua telefonica asa cum se intimpla cind toti vor sa vorbeasca in acelasi timp,
si in plus il poti primi si daca tii celularul mai mult inchis, ca sa economisesti bateria.
dandanescu
Detalii despre sistemul de alarma la cutremur folosit in RO,
se pare ca bucurestenii ar putea avea circa 25s sa ia masuri, in cazul cind se produce un cutremur in Vrancea.

Nu imi dau seama exact cum se transmite alarma cetatenilor, odata declanshata...
dar sa zicem ca e ora 3 noaptea si locuiesti la etajul 8... cu familia... ai 25 de secunde sa faci tot ce poti... unsure.gif

...si aici multe detalii pentru "dupa"
specific americane (FEMA - USA)
dar care in buna parte se potrivesc in general oricui e in situatii de urgenta.
The Dude
Marduk...nimeni nu a pretins ca poate prognoza un cutremur "la minut".
E o mare stupiditate sa afirmi asa ceva, desi unele intamplari din trecut par sa sustina si o astfel de posibilitate (recomand "1977 - Cazuri Ciudate - Demetriade...nu mai stiu cum).

semenele de care am zis nu au legatura cu amurgul, fiertul apei, alea, alea..

Nici nu ma obosesc sa detaliez: exista un avertisment al institutiei specializate si mai multe reactii ale factorilor responsabili (administratia de stat), implicati (cei ce ar trebui sa intervina) si interesati (ambasade, misiuni, etc). Despre astea discutam, iar daca vrei tu, atunci afla ca noi astia de-am trait 04.03.1977 avem senzatia de deja vu.

Tu n-ai decat sa crezi ce vrei..Ideea topicului este ce ai face daca..iar raspunsul tau e naiv.

In '77 eram in armata pe Oltenitei...am fost printre primele unitati care am intervenit in Bucuresti..La Rosetti o tancheta tragea planseele blocului ala care cazuse acolo..Intre plansee, sub forma extra-plat se afla apartamentul..am putut sa vad ce i-a salvat pe unii si ce i-a ucis pe altii...Discutii din astea pot fi utile, nu parerile tale sceptice...

Olaf..Nu va fi sfarsitul lumii, ci doar o stare de haos..Ca si atunci...Au fost necesare 7-10 zile Bucurestiului sa isi revina cat de cat...si asta in costul a circa 1000 de morti..Nu se pune problema cum spui tu...si nici optimismul tau nu e on topic, desi e bine ca il poti pastra, caci in '77:

În Capitală au căzut ori au fost grav avariate 32 de blocuri şi clădiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu – colţ cu Ştefan cel Mare, Continental – Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata şi Nestor. Sub dărâmăturile blocului de la Colonadelor şi-au găsit sfârşitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, Doina Badea (împreună cu soţul şi cei doi copii), poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A. E. Baconski şi soţia sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital. Ca prin minune, soţul, scriitorul Romulus Rusan, a fost găsit în viaţă sub mormanul de moloz.

Pe 5 martie se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morţi. 2.600 de răniţi. Oraşul Zimnicea este prefăcut în ruine: 175 de case prăbuşite, 523 grav avariate, 4.000 de persoane sinistrate, sute de victime. În Craiova sunt avariate grav peste 550 clădiri, printre care se numără Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei, Universitatea, Biblioteca judeţeană. Primele estimări indicau un număr de 30 de morţi şi 300 de răniţi. La Vaslui sunt de asemenea pierderi grele, atât umane – 7 persoane decedate, cât şi materiale. La Ploieşti au fost distruse în jur de 200 de locuinţe, alte 2.000 fiind grav avariate; situaţia este gravă şi în judeţul Buzău, unde sunt afectate în jur de 1.900 de clădiri. Mai „fericite” sunt judeţele din Transilvania şi Dobrogea, care au scăpat neatinse sau cu pagube mici.

Evaluarea finală a pierderilor – umane şi materiale, este teribilă: 1.570 morţi, 11.300 răniţi, 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unităţi economice afectate. Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde de dolari.

S-a dus o luptă neîncetată, zile în şir pentru scoaterea supravieţuitorilor de sub dărâmături. Au fost aduşi chiar şi specialişti din Elveţia, însoţiţi de câini dresaţi pentru salvarea victimelor din munţi. Au fost găsiţi supravieţuitori chiar şi după 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânărul de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub dărâmăturile fostului bloc „Continental”, nu mai puţin de 250 de ore, înainte de a fi recuperat şi redat vieţii!

„Şi, în clipa aceea, eu, romanticul, am urât luna”, avea să scrie Octavian Paler.
Olaf
QUOTE(dandanescu @ 13 Nov 2013, 12:27 AM) *
Exista peste tot planuri gata facute pentru situatii de urgenta,
atunci cind apare intreruperea locala (sau chiar pe o scala mai mare)
a serviciilor publice si a infrastructurii normale.

Idea e ca intreruperea e doar temporara, pentru citeva zile.
Deci individul ar trebui sa fie pregatit sa faca fatza situatiei pe cont propriu,
fara infrastructura si servicii,
pentru o perioada variabila, sa zicem intre 3 zile si 2 saptamini.
Adapost, apa, mincare, asistenta medicala, siguranta personala, eventual comunicatii cu alte persoane (familie, prieteni)
toate astea pot fi studiate si rezolvate mai mult sau mai putin,
dupa preferinta individuala.


Faptul ca "exista planuri" nu ma incalzeste. Mi s-ar parea important sa le stim si noi si, mai important, care este rolul nostru. Daca supravietuiesc, n-o sa stau cu mainile in san. Un minim necesar ar fi sa stiu cum aflu ce si cum pentru zona in care ma aflu la momentul respectiv.

QUOTE(dandanescu @ 13 Nov 2013, 12:42 AM) *
Detalii despre sistemul de alarma la cutremur folosit in RO,
se pare ca bucurestenii ar putea avea circa 25s sa ia masuri, in cazul cind se produce un cutremur in Vrancea.

Nu imi dau seama exact cum se transmite alarma cetatenilor, odata declanshata...


25 de secunde sunt suficiente doar sa iesi dintr-o situatie potential periculoasa. Pentru anuntarea cetatenilor, din cate stiu, nu exista inca o solutie clara sau unitara. De la pager pana la sms am vazut tot felul de propuneri...
@Dude: cu lipsa de organizare cele 7-10 zile se pot lungi si numarul mortilor poate creste. Cuvantul cheie aici este realism, nu optimism. Nu uita ca in 77 aveai structuri militare si civile care faceau exercitii periodice de mobilizare. Plus ca majoritatea covarsitoare a barbatilor facusera armata (si nu la zergi, cum scria TNR intr-o zi). Poti sa razi, dar asta ajuta sa ai mai putini care nu stiu de capul lor pe strazi in caz de calamitate.Acum, nu stiu cum e cu militarii, dar ca civil eu nici macar nu stiu daca vecinii mei sunt acasa sau nu.
Marduk
QUOTE(dandanescu @ 13 Nov 2013, 12:42 AM) *
... Nu imi dau seama exact cum se transmite alarma cetatenilor, odata declanshata...

Ce sa transmita? PANICA, iar panica face cele mai multe victime. Trebuie sa fi parasutist sau atlet sa cobori de la etajul 8-9-10 in 28 de secunde, poate daca o sa cobori cu tot cu scara sau blocul atunci sa reusesti.

QUOTE(The Dude @ 13 Nov 2013, 09:09 AM) *
QUOTE
...E o mare stupiditate sa afirmi asa ceva (recomand "1977 - Cazuri Ciudate - Demetriade...nu mai stiu cum).

Eu cred ca este o stupiditate sa crezi ca Demetriade a stiut ceva concret, fizic, matematic s-a brodit sa fie si de atunci este "zeu" tot ce spune el este privit cu admiratie. Sti care-i problema cu "profetii" ca nimeni nu verifica predictiile gresite ale acestora.
QUOTE
...atunci afla ca noi astia de-am trait 04.03.1977 avem senzatia de deja vu.

Care-s senzatiile alea de "deja vu"? ca noi astilalti de-am trait 04.03.1977 nu ne mai aducem aminte sa fi existat ceva inainte de "marele cutremur". Zvonistica circula si in acea vreme desi nu era o media ca cea de azi, la coltul strazii auzeai tot felul de pareri trasnite, despre ce-o sa fie, cum o sa fie, unde o sa fie etc. Ce-mi aduc bine aminte este clipa, secunda de dinainte de cutremur, un vuiet si-o uruiala ce strabatea parca din pamant, misunatul sobolanilor, cainii latrand ca la urs dupa care a urmat miscarea, panica celor care incercau sa coboare scarile, desi recomandarea era sa nu iesim pe scari, zgomotul indepartat al blocurilor prabusite, ca o avalansa si bineinteles PRAFUL, ce se ridica de peste tot.
QUOTE
..Ideea topicului este ce ai face daca..

Ce-ai putea sa faci in 28 de secunde? cat de naiv sa fi sa crezi ca daca blocul in care locuiesti, la etajul 10, se prabuseste vei avea sanse sa supravietuiesti, fugind pe scari? avand camara plina, sau migrand in aceste zile de "predictie" la tara, la cabana, aiurea prin munti?
QUOTE
...Discutii din astea pot fi utile, nu parerile tale sceptice...

Eu recomand ca in caz de cutremur sa mergeti in baie, in cada, cu o sticla mare, de apa. In astfel de cazuri daca esti prins undeva, nu mori de foame, dar sigur de sete poti sa mori.
QUOTE
....ci doar o stare de haos..Ca si atunci...

Dap, panica si haosul sunt mai rele decat cutremurul. In '77 multi au murit impuscati, pentru ca plecasera la furat nu la ajutat victimele. Eu prefer sa fiu optimist nu pesimist, desi as zice ca daca dupa un cutremur ca cel din '77 nu se iau masuri dure riscam sa avem miscari sociale si chiar progromuri daca unii coetnici nu-si pot controla dorinta.
QUOTE
după 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânărul de 19 ani, Sorin Crainic...

Se zvonise ca tanarul era la furat, nu stiu daca s-a descoperit ce cauta el acolo, era angajat, client sau ............... Cert este ca a supravietuit pentru ca a avut lichide sa se hidrateze.
The Dude
...asa e frate Olaf...aveam unele, dar n-aveam altele...de pilda, azi avem telefoane mobile si mijloace de comunicare mult mai eficiente decat pe vremea aia (calculatoare, retea, etc.), multi dintre noi au si experienta trecuta inca vie in minte...Nu m-as ingriji de asta, intrucat oricum exercitiile fortelor specializate din ceausism erau doar formale...eficienta lor (quasi nula) s-a fazut in felul in care s-au derulat operatiunile..

Important este, si pentru asta exista situatii de back-up, repunerea in cel mai scurt timp a sitemului de comunicatii "on line"25 de secunde iti ajung sa iei traista cu utilitati (lanterna, telefon, apa, radio baterii, poze cu femei goale, stocul de marihuana, sticla de vodca, biscuiti, etc) si sa te depozitezi in locul casei (apartamentului) pe care il sti cel mai in siguranta...Ai timp si de o mica rugaciune...

Tu ai identificat cel mai sigur loc ? Ai traista pregatita..?
Marduk
QUOTE(Olaf @ 13 Nov 2013, 10:14 AM) *
QUOTE
....Mi s-ar parea important sa le stim si noi si, mai important, care este rolul nostru....

Ce-ai putea sa faci daca sti planurile? care este rolul tau in caz de catastrofa? La "revolutie" existau planuri, parole, locuri, persoane, echipamente etc. Ce s-a intamplat? au murit atatia nevinovati doar din cauza ca in aceste planuri exista o procedura idioata, ceausist-comunista, inarmarea poporului a garzilor patriotice. Trebuie sa-i lasam pe cei care sunt pregatiti sa faca ceea ce trebuie sa faca. Rolul nostru in opinia mea este sa ajutam doar daca suntem solicitati oficial.
QUOTE
25 de secunde sunt suficiente doar sa iesi dintr-o situatie potential periculoasa.

Daca ai pe unde sa iesi. In opina mea este important sa ramanem REALISTI, asa cum bine spuneai, mai mult trebuie sa ramanem calmi chiar si in cazul in care suntem prinsi sub darmaturi, in nici un caz sa nu parasim cladirea pe scari sau cu liftul, sarind pe geam etc. Cei care locuiau in blocul lui Toma Caragiu au murit din cauza ca au fugit pe scari, cand am vazut blocul aproape intact cu scara prabusita mi-am dat seama ca daca oamenii aia ar fi ramas calmi, ar fi stat in apartamentele lor ar fi scapat. In 25 sau 28 de secunde ar trebui sa stam pe loc, sa ne gandim daca tot ce-am planuit dinainte este la locul sau, rezerva de apa, ceva mancare in debara, trusa de prim ajutor si mai ales daca putem ajunge la aceste resurse.
QUOTE
Acum, nu stiu cum e cu militarii, dar ca civil eu nici macar nu stiu daca vecinii mei sunt acasa sau nu.

Daca o sa fie cutremur mare o sa fie un dezastru in Bucuresti, Iasi, Galati unde se presupune ca va lovi unda seismica. Sa speram ca cei de la SMURD or sa fie la post si mai ales ca guvernul va reactiona rapid instituind legea martiala.

The Dude
QUOTE(Marduk @ 13 Nov 2013, 10:26 AM) *
Eu cred ca este o stupiditate sa crezi ca Demetriade a stiut ceva concret, fizic, matematic s-a brodit sa fie si de atunci este "zeu" tot ce spune el este privit cu admiratie. Sti care-i problema cu "profetii" ca nimeni nu verifica predictiile gresite ale acestora.


Bai frate tu ai o problema...cine o zis ca saracul a prognozat ceva ?...Omul a pus cap la cap niste intamplari dovedite cu multi martori. Da cred ca n-ai citit cartea, asa ca iti zic doar trei:

-Cafeneaua Veche, ziua fatidica 04.03...orele 19.30 (cutremurul avea sa se produca la 21.20)..jos la subsol era o sala cu mai multi consumatori, la un moment dat, unul dintre ei se ridica brusc: urla cat il tin plamanii: CUTREEEEEEMUUUURRR!!!..si se repede buluc pe scari...Toti cei prezenti, dar si cei de la nivelul superior au iesit pe strada...unde....Nimic...au stat vreo juma de ora, apoi s-au intors la locurile lor...inclusiv tipul aflat intr-o stare de agitatie extrema
-Radio Roamania, o doamna Raluca Stan aintrat ingrozita in birourile conducerii solicitand evacuarea imediata a incaperiilor pe motiv ca un cutremur devastator avea sa se petreaca in seara aceleiasi zile...Se intampla pe la orele 10 de dimineata.
-Unitati informative ale securitatii au primit avertismente in legatura cu evenimentul cu cateva zile inainte din surse care evaluau si monitorizau activitatile paranormale din Romania. Alte avertismente au fost primite de misiuni diplomatice din intreaga lume, iar ele au permis lansarea pe piata a unei teorii potrivit careia sesismul ar fi putut sa aiba cauze provocate..

QUOTE
Trebuie sa fi parasutist sau atlet sa cobori de la etajul 8-9-10 in 28 de secunde, poate daca o sa cobori cu tot cu scara sau blocul atunci sa reusesti.


Trebuie sa fi tampit rau de tot sa faci asa ceva...cand toata lumea iti spune ca acea casa a scarilor e singura neproiectata antiseismic


QUOTE
Care-s senzatiile alea de "deja vu"? ca noi astilalti de-am trait 04.03.1977 nu ne mai aducem aminte sa fi existat ceva inainte de "marele cutremur".


Daca ai fost suficient de lucid si de matur ca sa iti poti acumula o experienta...atunci nu stiu despre ce vorbesti.
Totul se repeta la indigo...inclusiv frecventa si inmultirea evenimentelor tectonice premergatoare...

Insa asta e o latura speculatica neinteresanta discutiei de aici...
Aici, cum ti-am mai spus, propusesem o discutie care sa incepa de la asta:

QUOTE
exista un avertisment al institutiei specializate si mai multe reactii ale factorilor responsabili (administratia de stat), implicati (cei ce ar trebui sa intervina) si interesati (ambasade, misiuni, etc)QUOTE
Ce-ai putea sa faci in 28 de secunde?


Cateodata numai cateva secunde fac diferenta intre viata si moarte...iar eu zic ca 28 sunt de ajuns si daca iti incerci sansa pe scari de la etajul 10 (fara indoiala o gigantica prostie)..caci cele 28 sunt inaintea evenimentului...iar el debuteaza de regula printr-o faza care mai aduce inca ceva secunde...iar cladirile din Romania sunt proiectatate sa reziste la unele unde...asa ca niciuna nu va cadea din prima..aduna, imparte si scade...Tot asa scurte iti par cele 28 de secunde ?

QUOTE
Eu recomand ca in caz de cutremur sa mergeti in baie, in cada, cu o sticla mare, de apa. In astfel de cazuri daca esti prins undeva, nu mori de foame, dar sigur de sete poti sa mori.


de acord...baia pare sa fie cel mai sigur loc dintrun bloc de apartamente...cele mai multe sunt constructii monobloc adauagate unei structuri de rezistenta deja existente...dar nu numai asta...faptul ca au deschideri mici, ca sunt suprapuse formand un fel de pilon...baia cel mai sigur loc la bloc thumb_yello.gif ..cu sticla de apa dar si cu traista de zic aia...e musai..
Marduk
QUOTE(The Dude @ 13 Nov 2013, 11:15 AM) *
QUOTE
Bai frate tu ai o problema...

Dap am o problema cu aceste "intamplari" speculate de unii.
QUOTE
Trebuie sa fi tampit rau de tot sa faci asa ceva...cand toata lumea iti spune ca acea casa a scarilor e singura neproiectata antiseismic

Si totusi! Lumea, multimea, nu se poate controla asa cum ar dori unii, reactia multimii este afectata de un efect: "efect de turma" iar din asta se moare la gramada.
QUOTE
Totul se repeta la indigo...inclusiv frecventa si inmultirea evenimentelor tectonice premergatoare...

Nu cred, sunt doar asemanari, indigoul asta este sau va fi daca va fi, complet nou, n-are urme, dar ne place sa credem ca asa este, ne da siguranta c-am mai trecut prin asta.
QUOTE
Cateodata numai cateva secunde fac diferenta intre viata si moarte...Tot asa scurte iti par cele 28 de secunde ?

Dap, foarte scurte daca nu sti sa te controlezi, daca nu-ti domini, ca individ, dorinta de fuga, PANICA, 28 de secunde pot fi mai putin decat 2 secunde. Asta este problema, cum se comporta oamenii, ca oile sau disciplinat ca japonezii care au in spate ani de exercitii, simulari, lectii etc.
QUOTE
de acord...baia cel mai sigur loc la bloc..cu sticla de apa dar si cu traista...

Ok, suntem de acord in doua privinte, baia si apa, dar traista ce-ar trebui sa contina in opinia ta?

The Dude
..asta pentru ca discutam despre chestiuni diferite...tu speculezi cu prognoza si prevestirile (imi pare rau ca din politete ti-am dat unele incurajari), iar eu vorbesc despre o amenintare clara..

Marduk...fa un efort...concentreaza-te !!

Marduk...uite-te la mine: sunt exact in spatele monitorului pe care il ai in fata...Concentreaza-te ..Crezi ca esti in stare ???

Acum, opreste boxele, inchide telefonul si incearca sa citesti silabisit..pentru ca iti repet deja a treia oara:

NU DISCUTAM AICI DACA VINE SAU NU VINE...DACA CINEVA IL POATE ANTICIPA CU PRECIZIE MAI MARE S-AU MAI MICA !!

Ai priceput pana aici ?

Acum, inca un mic efort....dupa aia te poti odihni toata dupa-amiaza:

...exista un avertisment al institutiei specializate si mai multe reactii ale factorilor responsabili (administratia de stat), implicati (cei ce ar trebui sa intervina) si interesati (ambasade, misiuni, etc)

de aici incolo incepe discutia noastra... thumb_yello.gif
The Dude
...am zis ce ar trebui sa contina desaga...dar iar n-ai fost atent...

in fine: fluier, radio pe baterii (meciurile si etapa vor continua..la fel si talk-show-urile incendiare), lanterna, cutit...batista de suflat nasul...nu stiu what else unsure.gif
Marduk
QUOTE(The Dude @ 13 Nov 2013, 01:01 PM) *
QUOTE
...exista un avertisment al institutiei specializate si mai multe reactii ale factorilor responsabili (administratia de stat), implicati (cei ce ar trebui sa intervina) si interesati (ambasade, misiuni, etc)

SPECULATII, nimic altceva, nimeni nu stie nimic, sunt doar niste avertizari normale, firesti ale guvernului, administratiei etc. fata de un potential cutremur care ar putea sa vina azi sau peste 2-3 ani. Daca pana in acest moment guvernantii n-au facut nimic timp de 36 de ani, degeaba fac anunturi, e frectie la un picior de lemn, doar asa sa se poata dezvinovati dupa, "noi v-am supus, v-am avertizat, dar voi......."
QUOTE
de aici incolo incepe discutia noastra...

Singurul si unicul efect al acestei "avertizari" este scaderea preturilor la apartamentele din centrul Bucurestilor si a celor de la etajelor superioare, o bula imobiliara care mai aduce ceva bani unor speculanti, niste taxe colectate de un guvern cu bugetul gol etc.


Pe langa apa, lanterna, cutit, radio, batoane energizante, "traista" ar trebui sa mai contina si medicamente pentru cei care sunt sub tratament sau pentru alte afectiuni, trusa de prim ajutor si nelipsitul telefon mobil asta in speranta ca retelele de comunicatie se vor reface in primele 4-12 ore de la dezastru.
The Dude
"In ultimii 200 de ani, Romania a fost zguduita de 7 cutremure mari, de peste 7 pe scara Richter. In 1802, intr-o duminica, conform relatarilor, s-a produs cel mai distrugator dintre ele de: 7,9 magnitudine pe Richter. Miscarile din Vrancea au ras atunci de pe fata pamintului zone intregi din capitala. Dupa 27 de ani a urmat cutremurul din 1829 , de 7,3 magnitudine, unul similar in 1838 si un altul mai mic - de 7,1 pe scara Richter - in 1908.

32 de ani mai tarziu, pe 10 noiembrie 1940, Vrancea s-a miscat la 7,7 magnitudine pe Richter. Efectele au fost devastatoare in Moldova si Muntenia, inclusiv in Bucuresti. 1000 de oameni au murit si alti 4000 au fost de raniti.

Conform lui Mircea Radulian inainte de tragedia din 10 noiembrie, au avut loc alte 9 seisme de peste 5 dintre care unul cu magnitudine 6,5.

Dupa inca 37 de ani ajungem la catastrofa din 1977. In 56 de secunde, un seism de 7,4 pe Richter a indoliat Romania. In seara de 4 martie au murit 1.578 de oameni. 9 ani mai tarziu , in 1986, in tara noastra s-a inregistrat ultimul seism de peste 7, de aceasta data fara pagube.

De mentionat sunt si miscarile tectonice din 1990 de 6,9 magnitudine si din 2004 - de 6 pe scara richter."

Astea nu-s doar speculatii imobiliare....Daca faci un raport intre descarcarile energie (raport forta/durata) ai sa cazi peste iminenta unui cutremur inca de acum un an...sau poate doi...

Dar nu-i nimic, si ignorarea pericolului sub diverse motivatii (indiferent cat de puerile) e o cale de reactie ...una pe care io n-o recomand..


As mai aduga la traista Biblia, Coranul, Zend-Avesta ..dupa caz; apoi giulgiu, instrumentar de imbalsamat Do it yourself ....

Bai...hai sa fim utili...deci am asezat omul de la bloc in baie...eventual in cada, desi in ultima vreme cazile sunt din fibre si ele nu mai ofera protectia imediata, ramane doar camera de baie cu toate avantajele ei...

La casa ? pei la casa nu care cumva sa iesi pe usa...caci va ploua cu tigla, alte alea...la casa eu zic ca tot in baie....

Cu telefonul mobil e mai complicat sa il ti in geanta de prima interventie, asa ca va trebui sa gandesti un traseu...sa il si exersezi...

Zbang..cutremur (sau anunt de cutremur)..start spre baie, cules telefonul de pe noptiera, cules geanta in drum...iaca si cum apare necesitatea: acumulator extern (o chestie care tine in el cateva incarcari de baterie de telefon..costa putin, il pastrezi incarcat in geanta aia cu cablul lui...
The Dude
arata asa...


Marduk
QUOTE(The Dude @ 13 Nov 2013, 02:06 PM) *
... Bai...hai sa fim utili...

Cum? intretinand zvonistica despre un cutremur mare care sigur va veni, dar nu stim cand?
The Dude
...nu stii tu.... jamie.gif

si nici nu vrei sa afli...da treaba ta....o sa mori fiindca ai nesocotit informatia...nu "zvonistica"..

treaba ta...dar o sa iti para rau rofl.gif


################

acum gata cu prostiile: e evident ca urmeaza, iar rata de posibil a fost evaluata la 85% pentru primavara/vara 2014....
sursa aici..adica exact aici...

Marduk, fa si tu un topic ceva ca sa il avem in amintirea ta, dupa ce totul se va fi sfarsit...
Marduk
Nu se poate accesa sursa!! Am destule topic-uri, vei avea ce sa citesti, dupa moartea mea.
ilie
cred ca trebuie facute doua pregatiri:
1. cand esti la domiciliu (saculet, telefon, baie)
2. cand nu esti...
The Dude
thumb_yello.gif

de acord...sunt cel putin doua scenarii diferite..

mie de al doilea imi e teama, ca sunt nevoit sa intru prin tot felul de locuinte si daca sunt surprins pe acolo...trebuie sa improvizez..

deci daca suntem in vizita, il luam de guler pe gazda...si il taram in baie ?? blink.gif
Marduk
Trebuie sa mai fim atenti la ceva foarte important, un semn pe care nu-l poate contesta nimeni si nimic, devenit legenda, stereotip pentru predictia unui cutremur mare in Romania.


The Dude
...iar daca ne aflam in deplasare..pe strada...ne indepratam imediat de cladiri pentru a nu receptiona in moalele capului bucati de decoratiuni (stucaturi), ori de sticla...sau poate intreaga cladire...

daca insa strada e prea ingusta... unsure.gif ?
fiatlux
rofl.gif rofl.gif rofl.gif pregatiti-va ! io-s sigura c-am sa scap c-am auzit la niste babe (mai babe ca mine) ca D-zeu ii ia doar pe cei ..buni !!! ohyeah.gif daca...totusi..se produce vro confuzie (se poate, cand imi pun mastile) , sa-mi puneti din cand in cand ...ohne dich !! rofl.gifDoamne-ajuta si fereasca !
turbo trabant
Intrebare la radio erevan filiala vaslui: se poate viola in timpul cutremurului?

Raspuns: da, daca puteti sta pe pozitie.
The Dude
QUOTE
...c-am auzit la niste babe ca D-zeu ii ia doar pe cei ..buni !!!


hmm.gif ..mai, asta mie mi-a ramas mereu neclar...Pai de unde stie daca sunt bun sau rau...ca asta se face numai la judecata de apoi...adica trebuie sa fiu mai intai mort ca sa aflu unde am fost incadrat...ca eu adunand si scazand imi da mereu pe plus.. rolleyes.gif

adica, vorba asta zisa de babe alea, inseamna care va sa zica...e pe spongi si acolo...aia se cam antepronunta...hmm.gif


Dar cum eu nu vreau sa ma pun rau cu nimeni, am sa cred ca ne ia de-a valma si ne sorteaza dupa... blink.gif

Ca la '77 circula si un banc..cum ca era un fel de v-ati ascunselea...si numara:
1...2...3...4...5...6..7...7,2...Cine nu-i gata il iau cu lopata !!...si asa a si fost...

Doamne-ajuta si fereasca !
fiatlux
intreaba babele ! ele-s cu selectia smile.gif
exergy33
QUOTE(ilie @ 14 Nov 2013, 08:41 AM) *
cred ca trebuie facute doua pregatiri:
1. cand esti la domiciliu (saculet, telefon, baie)
2. cand nu esti...

rolleyes.gif ... și dacă în acel moment te afli undeva in ascensor?
Cred ca e cea mai aiurea situatie. Pe mine m-a prins un cutremur de mica intensitate in ascensor si-ti pot spune ca nu-i deloc o situatie placuta sa vrei sa iesi si sa constati ca usile sunt blocate.

Banuiesc ca in raport cu media musteriilor de la HA eu am o experienta mai mare caci locuiesc intr-o zona seismica. Saptamana si cutremurul devil.gif ... daca nu chiar mai des. Noroc ca sunt de mica intensitate.
Interesant ca si in Iran se vehiculeaza teoria asta cu "marele cutremur" ce va lovi crunt Teheranul.

In astfel de situatii cea mai rea e panica.

ilie
Cred ca in lift e cel mai rau, nu atat ca nu poti iesi, ci daca incepe sa se balangane acolo...
The Dude
Spectaculos...dar nu periculos...In fapt chiar mai sigur decat in alte parti si in mod cert mai sigur ca pe scari.
Putul liftului este tot o structura aduagata celei existente. Deschiderile mici ii sporesc rezistenta, iar sistemele de blocare la desprinderea cabinei actioneaza mecanic...(n-au nevoie de curent)...poti "cadea" numai cateva etaje...Iar daca printr-o intamplare nefericita ajungi pana jos, nu vei fi chiar in "cadere libera"...Iar jos, unde sunt niste arcuri de preluare, daca ajungi intreg, esti clar salvat...numai sa te gaseasca aia in timp util..

Ar mai fi si structura metalica a cabinei...nu e de neglijat...cabinele de la OD-ul din Obor au fost gasite in stare destul de buna..
Marduk
Aseara au fost alte 3 cutremure in "zona Vrancea". Daca e sa ne luam dupa vestitul Marmureanu, e de bine, pentru ca asa cum zice domnia sa se descarca fortele acumulate in falie. Numai ca seria asta de cutremure au fost mai la sud, Valenii de Munte, Buzau, cam pe linia cu cele ce au avut loc in zona Izvoarele, Galati. Poate ca este o noua falie ce s-a reactivat si pe care n-a studiat-o nimeni.
The Dude
...daca te uiti pe statistici cutremure iarna n-au prea fost...eu imi fac griji pentru la primavara unsure.gif
Marduk
Eu imi fac griji oricand pentru un cutremur in Romania, mai ales in Bucuresti si in orasele in care nu s-a consolidat nimic si unde s-a construit anapoda.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.