Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Gazele De șist - Fracturarea Hidraulica
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Pagini: 1, 2, 3
Marduk
In ultimele zile am asistat la o actiune fara precedent din partea ecologistilor romani, protestele impotriva proiectului extragerii aurului de la Rosia Montana cu ajutorul cianurilor. Las deoparte faptul ca am fost impotriva acestui NU STERIL, lipsit de ALTERNATIVE pentru locuitorii din zona si tin totusi sa-i felicit pe acesti "luptatori" ecologisti. S-au spus multe despre tinerii iesiti in "piata" ca sunt cumparati, vanduti, ca habar nu au, ca sunt hipsteri etc. pe mine m-au impresionat. M-au impresionat in primul rand organizarea, unitatea, tenacitatea etc. De ceva zile insa ma gandesc daca nu cumva intreaga actiune de impotrivire fata de RMGC nu este menita sa distraga atentia romanilor fata de un alt proiect controversat, dar mult mai important, legat direct de independenta energetica a Romaniei. In ultimele zile o serie de mici cutremure ce au avut loc in zona ce este vizata de acest proiect, m-au facut sa iau in considerare faptul ca acest proiect de fracturare hidraulica deja a inceput. Am cautat o postare mai veche in care un expert exprima anumite rezerve fata de extragerea gazelor de sist cu referire directa la structura si rezistenta puturilor forate, pentru exploatarea acestor gaze si m-am gandit sa deschid un topic pe acesta tema. Cum vor rectiona ecologistii, romanii in cazul in care apa potabila va fi afectata de extragerea gazelor? Este necesar sa luam atitudine, la fel ca la Rosia Montana, inaintea demararii proiectului, sau sa asteptam sa vedem rezultatele, transformarea apei potabile in apa improprie consumului? Cat de necesare sunt aceste gaze pentru Romania? Vor asigura aceste gaze independenta Romaniei? Eu sunt impotriva exploatarii acestor gaze, cata vreme nu exista siguranta 100% in protectia puturilor de extractie, mai ales ca acestea se gasesc intr-o zona recunoscuta ca fiind seismica. Voi ce parere aveti?
The Dude
La intrebarea daca vreau apa potabila am raspuns NU !.....ca vreau numai din aia contaminata, eventual cu cianuri rolleyes.gif

...........la asa intrebare: asa raspuns...

Adica tu zici ca aia s-au apucat sa exploateze gazele de sist ...pe sest..??? unsure.gif
abis
QUOTE(Marduk @ 29 Sep 2013, 12:17 PM) *
Eu sunt impotriva exploatarii acestor gaze, cata vreme nu exista siguranta 100% in protectia puturilor de extractie, mai ales ca acestea se gasesc intr-o zona recunoscuta ca fiind seismica. Voi ce parere aveti?

Siguranta 100% nu ai nici la Cernavoda. Nu exista, tehnic vorbin, o certitudine de 100% la nimic.

Eu sunt pentru exploatarea gazelor de sist, fara discutie
The Dude
...si eu asemenea.....nu cred in bau-bau.....
Marduk
QUOTE(The Dude @ 30 Sep 2013, 12:19 PM) *
QUOTE
La intrebarea daca vreau apa potabila am raspuns NU......la asa intrebare: asa raspuns...

Scuze este, cred pentru prima data cand postez un sondaj la care sa-mi apara intrebarile. Sa inteleg ca tu vrei sa se faca exploatarea gazelor de sist chiar daca exista pericolul ca in zona apa sa nu mai fie potabila?
QUOTE
Adica tu zici ca aia s-au apucat sa exploateze gazele de sist ...pe sest..

Nu zic, nu am informatii in acest sens, sunt doar niste opinii vis-a-vis de niste "evenimente":
- anuntarea de catre ucrainieni a unui mare cutremur in Moldova
- multimea de cutremure din zona ce-a mai interesanta d.p.d.v al extractiei gazelor de sist
- anuntul Kievului referitor la asocierea cu UE
- replica rusilor la acest anunt, atat in cazul Moldovei cat si al Ucrainei
- incalzirea globala
- resursele de apa potabila
- cresterea populatiei
- etc.



QUOTE(abis @ 30 Sep 2013, 12:44 PM) *
...Eu sunt pentru exploatarea gazelor de sist, fara discutie

Ecologist roman 100%

QUOTE(The Dude @ 30 Sep 2013, 12:47 PM) *
...nu cred in bau-bau.....

Nu trebuie sa crezi in "bau-bau" ci doar sa acorzi putina atentie evenimentelor:
-RMGC
-Cotatia aurului
-Deficitul de apa potabila si pretul acesteia
-Explorarile din Marea Neagra si Vrancea, Galati, Buzau (activitatea vulcanilor noroiosi)
-Confruntarea intre marile puteri pentru materiile prime
-etc.
turbo trabant
In romania s-au exploatat gazele si petrolul de sist pe vremea lui Preareevaluatu', termocentrala Anina, un miliard de dolari aruncati pe foc cu o tehnologie geniala, autohtona. Gazele de sist sunt la fel de sigure ca si sondele de petrol obisnuite unde se folosesc o gramada de materiale toxice. Cei din galati nu fac fracking decat pentru cules tulburelul in butoaie dar au cateva sonde clasice pe langa ei smile.gif

Cutremurele din zona sunt miscari verticale in sus. In mod normal, la sonde/galerii miscarea este in jos, de tasare/prabusire. Avand in vedere ca se aud bubuituri in pamant, probabil este un lichid/abur care se misca printre falii.

Ma gandesc la un gheizer subteran sper doar cu abur in el.



Marduk
QUOTE(turbo trabant @ 30 Sep 2013, 03:12 PM) *
... Ma gandesc la un gheizer subteran sper doar cu abur in el.

Intr-o noapte am avut un vis, ce ar putea fi incadrat in categoria cosmarurilor. Se facea ca sub Europa din Germania prin campia Panonica pana in Transilvania, era un megavulcan, adormit de milioane de ani. Cumva vulcanul asta s-a trezit si toata zona a fost zguduita de cutremure catastrofale, supergheizere etc. Pe pantele Bucegilor curgea lava fierbinte, iar Marea Neagra fierbea. In cele din urma m-am trezit, dar mi-a ramas in minte imaginea de apocalipsa, am fost fericit cand mi-am dat seama ca n-a fost decat un vis.
The Dude
Nu trebuie sa crezi in "bau-bau" ci doar sa acorzi putina atentie evenimentelor:
-RMGC - ce-i cu el ?...zice lumea ca ar fi hoti, dar lumea zice atatea...
-Cotatia aurului - ce-i cu ea...a coborat o leaca, dar tot sus e...care-i problema ?
-Deficitul de apa potabila si pretul acesteia - si ???...romanica sta destul de bine la capitolul apa, iar tehnologiile de purificare au facut deja oceanul potabil....
-Explorarile din Marea Neagra si Vrancea, Galati, Buzau (activitatea vulcanilor noroiosi) - ce-i cu ei ?..ce ai cu exploatarile alea ??
-Confruntarea intre marile puteri pentru materiile prime - s-a acutizat ?...nope, e la aceleasi cote ca mereu...asa ca ???
-etc.




Bau- Bau !!
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 30 Sep 2013, 02:26 PM) *
Intr-o noapte am avut un vis, ar putea fi incadrat in categoria cosmarurilor. Se facea ca sub Europa din Germania prin campia Panonica pana in Transilvania, era un megavulcan, adormit de milioane de ani. Cumva vulcanul asta s-a trezit si toata zona a fost zguduita de cutremure catastrofale, supergheizere etc. Pe pantele Bucegilor curgea lava fierbinte, iar Marea Neagra fierbea. In cele din urma m-am trezit, dar mi-a ramas in minte imaginea de apocalipsa, am fost fericit cand mi-am dat seama ca n-a fost decat un vis.

eh nici chiar asa smile.gif

Nu sunt specialist in geofizica dar satenii vorbesc de o ridicare a pamantului urmate de lasare la loc. Asta nu poate fi decat daca un lichid (apa) este incalzit si se mareste volumetric in contact cu o sursa de caldura. Se umfla ca in boiler,ridica pamantul, se produce decompresia, pamantul revine la loc.


The Dude
rolleyes.gif ...iar eu am visat ca ne caram...planeta asta e oricum de tot rahatul, asa ca as lasa-o la ecologisti...sau nu, la aia de demonstreaza prin targ...le-as lasa lor tot...ca daca n-ar mai avea cine sa ii vada si sa ii comenteze ar disparea in secunda doi...


da frate...as luat totul de prin munti si subsoluri si as tunde-o in alfa centauri (tau si mira ceti)...dupa ce ar repara aia planeta m-as intoarce asa, la misto, in concediu, cu nostalgie....rolleyes.gif
Marduk
QUOTE(The Dude @ 30 Sep 2013, 03:29 PM) *
-RMGC -Cotatia aurului -Deficitul de apa potabila si pretul acesteia -Explorarile din Marea Neagra si Vrancea, Galati, Buzau (activitatea vulcanilor noroiosi) -Confruntarea intre marile puteri pentru materiile prime - Bau- Bau !!

RMGC ar putea fi doar o petarda pentru ametirea "ecologistilor", interesele ar putea fi altele, mult mai importante, precum gazele de sist. Cotatia aurului este tinuta sus artificial, exista minerale mai scumpe ca aurul, dar aurul place tuturor si este folosit de toate popoarele, este un produs de larg consum. Apa potabila o sa fie din ce in ce mai rara si mai scumpa. Desalinizarea apei din oceane este foarte scumpa. Sub Marea Neagra exista zacaminte enorme de gaz ce nu pot fi exploatate prin metode traditionale. Fracturarea hidraulica genereaza cutremure, s-a stabilit asta. Vulcanii noroiosi au o activitate crescuta in ultimele zile (pe surse) China detine peste 50% din mineralele rare pe care le exploateaza in regiunea chinezasca Mongolia Interioara dar si in Mongolia. Miza este foarte mare, USA, UE, Japonia, Israel doresc ca aceasta piata sa nu mai fie controlata de rusi si de chinezi.
The Dude
QUOTE
Fracturarea hidraulica genereaza cutremure, s-a stabilit asta.


Eu nu stiu despre asa ceva....Ai vreun link ?


Acuma vroiam sa zic despre o carte pe care taman ce am terminat-o...Cu extraterestrii veniti de pe Nibiru (steaua lui Marduk - ruler si stapan al universului la babilonieni). Cica e tare bizar de ce au ales oamenii sa se raporteze la aur...Niciuna dintre caracteristicile lui valoroase nu putea fi de vreun folos celor care s-au apucat cu o sarguinta bolnavicioasa sa il acumuleze si/sau sa il converteasca in lucruri utile.

Cica zeii aia ar fi avut nevoie de aur pentru proprietatile lui electrice si ei au impus aurul ca pe o valoare de schimb din aceasta nevoie a lor.
Dupa autorul de care zic, existau infinit mai multe posibilitati de conversie la alte metale, ori la alte chestii, care ar fi raspuns mult mai bine decat aurul nevoii de referinta. Foarte interesant...si ce e mai interesant e ca in toate legendele sumeriene si protosumeriene zei sunt prezentati in armuri de aur, care din aur, etc....De ce ? ..in vremea aia, pentru cei de acolo aurul nu avea nicio importanta...
Marduk
Am pus link-ul care mi s-a parut a fi cel mai obiectiv.

...Care sunt principalele riscuri asociate cu fracturarea hidraulică, luând în calcul aceste noi semne de întrebare despre care vorbiţi?
Doar pentru a sublinia din nou: fracturarea hidraulică în sine probabil nu este un mecanism care să genereze contaminarea apei, iar a doua chestiune despre care se vorbeşte sunt cutremurele. Studiile noastre au arătat că producerea de cutremure este foarte puţin probabilă şi, în cazul în care se produc, este probabil să fie foarte reduse. Însă o întrebare care rămâne este aceea că exploatarea gazelor de şist va necesita să fie forate multe puţuri şi trebuie să ne asigurăm că acele puţuri sunt cimentate şi sigilate corespunzător pentru generaţiile viitoare. Cred că aceasta este o ramură de cercetare în care se pot continua demersurile.
Forarea acestor puţuri în zone cu activitate seismică ridicată creşte riscul producerii de cutremure?
Ştim că există trei locuri pe Pământ în care fracturarea hidraulică a produs cutremure simţite Canada, SUA şi Marea Britanie. Dar au existat sute de mii de operaţiuni de fracturare hidraulică şi există doar trei exemple de activitate seismică sesizabilă cauzată de fracturarea hidraulică. Şi când compari numărul acestora cu alte cauze care au generat activităţi seismice sesizabile, procese precum energia geotermală sau mineritul sau chiar tehnologia folosită în industria petrolului şi gazelor convenţionale, vedem că, de-a lungul istoriei, acestea au reprezentat factori declanşatori mai importanţi pentru cutremure sesizabile. Aşa că, atunci când faci o comparaţie globală a tuturor cauzelor, fracturarea hidraulică nici măcar nu intră în „liga întâi”, chiar nu este atât de importantă. Nu poate fi scoasă din calcul, iar companiile trebuie să se asigure că iau măsurile necesare de precauţie pentru a evita stimularea evenimentelor seismice reduse.....

Exista multe carti care vorbesc despre relatia dintre zei si aur. Erich Von Daniken are cateva carti in domeniu dar mai sunt si alti autori care trateaza subiectul. Aurul se foloseste in diverse scopuri din domeniul tehnic, militar, IT etc. fiind unul dintre cei mai buni conducatori de electricitate si caldura, este foarte maleabil si ductil etc. Posibil sa aiba si alte caracteristici care ne scapa sau pe care nu le-am descoperit. Da, Marduk si anunaki, darvidienii, sumerienii, cimerieni, atlantii, hititii si toate celelalte popoare sud americane a caror disparitie brusca nu poate fi explicata. E mult de discutat pe tema asta.
Dar sa revenim la gazele de sist. Ne afecteaza sau nu. Sunt gazele de sist mai importante decat apa potabila existenta in panza freatica? Ce procent din consumul total de gaze al Romaniei va fi asigurat de gazele de sist, chiar se merita?
The Dude
mai...la foraje suntem priceputi...ca am forat si puturi de mare si de medie adancime, si fantani...si piloni...de aia, nenea ala imi pare agamiu rau de tot..

Prima grija a celui care sapa este sa izoleze straturile pe care le strabate. Exista un acvifer de suprafata (4-12 metrii); regula spune ca la adancimea asta...si pana la cota -80 apa e considerata contaminata si e necesar clorinarea ei pentru a asigura conditiile de potabilitate.

Din acest motiv, institutiile serioase foreaza jos (stratul fratesti mostistea pentru zona bucuresti) ca sa nu mai trebuiasca sa trateze ulterior apa. Riscurile la straturile astea sunt in continutul de metale grele, in special mercur, dar e mai mult un zvon decat o realitate (toate analizele nasoale care mi-au trecut prin maini aratau ca nashpa numai la nitriti-nitrati, dar altfel cam toate erau ok.

Acum, in timp ce sapi si ai strabatut stratul de suprafata acesta se izoleaza imediat cu cementita...la fel celelalte starturi pe care le intalnesti, pana la cel dorit. Forajul oricum se tubeaza si el devine astfel protejat de orice infiltratie, insa grija celor care foreaza (si e mai mult decat o grija: e o impunere ferma fara de care nu se elibereaza autorizatia) este sa izoleze perfect straturile acvifere, astfel ca, pe langa tub, apa de suprafata sa nu se prelinga in straturile de jos si sa le influenteze compozitia.

Asadar, forajele de care spun eu au talpa pe la 140-170, poate chiar mai mult (strabat de regula 4 acvifere), sunt monitorizate periodic (chimic si bacteriologic) si orice infectare specifica unui strat de suprafata care se intalneste in apa de jos indica o scurgere si reclama masuri imediate.

Asadar, fara sa ii pese cuiva de gazele de sist, forajul are niste reguli precise care fac ca posibilitatea migrarii dintre straturile perforate sa fie extrem de redusa sau pur teoretica...Eu personal nu cunosc niciun caz.



Raspunzand intrebarii tale, din ce am putut sa aflu, exploatarile astea sunt extrem de pretioase si de oportune. Lasa contextul geo-politic si echilibrul energetic al zonei (dpdv cerere-oferta, dar si santaj economic); riscurile minore, iar avantajele...fara numar.
Ca orice pusculita care poate sa aduca influente si asta e luata la geana de tot felul de interese si scopuri, iar denigrarea proiectelor e parte dintr-o strategie stabilita intr-un cabinet....rosu la culoare (in opinia mea.... rolleyes.gif )
Marduk
Ageamiu sau nu, mie mi-a atras atentia prin moderatia analizei sale si mai ales prin trimiterile la masurile necesare protejarii acestor puturi. Deci exista un risc clar, poate ca nu exista intreprindere fara riscuri 100% dar merita sa exploatam aceste gaze? mai ales daca tinem cont ca romanii nu exceleaza in protejarea de dupa exploatare. Am vazut niste zone de extractie petroliera, dupa ce actvitatile s-au inchis si pot sa afirm ca nu mi-a placut ceea ce am vazut. Poate ca or fi necesare aceste exploatari dar daca exista macar o mica posibilitate ca apa potabila sa fie amenintata eu prefer sa nu se exploateze. Eu cred ca apa constitue o bogatie mult mai importanta decat orice altceva, fara aur, fara petrol, fara automobile, telefon, televiziune etc. poti sa traiesti dar fara apa nu.

Un videoclip despre metoda fracturarii siconsecintele sale in cazul in care nu sunt respectate conditiile de protectie a puturilor sau in cazul in care acestea se fisureaza.


Marduk
Un exemplu pro extragerea gazelor de sist:




si un altul anti:


turbo trabant
Aveti idee cum se poate trage gazul de sist prin paine si apoi obtine spirt Mona din el? Poate asa ar fi de acord si vasluienii ( si o parte buna a poporului roman) cu exploatarea gazelor de mona aaaa de sist.

http://www.timesnewroman.ro/life-death/103...ajunga-la-crame
The Dude
... e de o stupiditate de-a dreptul criminala...Nici nu ar trebui sa comentez asa ceva...

Pai, stratul acvifer se afla acolo pentru ca sub el exista o placa (crusta) de calcar care il impiedica sa se infiltreze mai jos...Toate acviferele au asa ceva, iar zona in care se trece la forajul vertical este separata de mai multe astfel de placi. Cand sapa, foreza le anunta pe fiecare, ori de cate ori intalneste cate una. Sunt elemente sigure si precise de sigilare si separatie.

Proces de izolare a stratului cu "betoane proaste" sau "neglijent lucrate" e mai tare ca faza cu drobul de sare. Daca vrei, teoretic izolarea nici nu ar trebui sa mai aiba loc, caci din cauza presiunilor (uriase) gaura de trecere se optureaza singura pe tub...dar betonarea tot se face, chiar si asa; ba mai mult decat atat, la foraje de mare adancime (ca cel din clipul tau) prajinile vin deja tratate cu un fel de protectie ce se sudeaza singura pe imbinari (ca latexul auotovulcanizant).

Riscul ultra-extra-macro si hiper exagerat ca "deranjarea" sistului sa produca migrari ale metanului prin microfisuri (care strabat fantasmagoric cruste dupa cruste) este cu mult mai mic decat cel pe care l-ar reprezenta un cutremur de adancime...(....cred ca si astea ar trebui interzise de ecologisti unsure.gif ...se aude Piata Universitatii ??? mad.gif )

Io gata...m-am convins..filmuletul tau de tip pocnitoare apocaliptica mi-a raspandit si ultimele temeri: cineva se joaca cu fricile noastre...si cu lipsa crasa de cultura a unora....cu atat de multe pretentii...........(persoanele angajate in aceasta discutie se exclud)


Aaaa..da n-am zis nimic de celalat pericol...infiltratiile de sus in jos prin groapa de batal....Doamne...asta e ca leul cu clopotei...bau-bau....



Prietene....e foarte periculos pentru planeta asta sa facem pipi...E coroziv, acid, toxic si daunator..ar trebui sa facem un filmulet sa aratam la popor....sa facem pancarte...marsuri...sa punem un dop acestei risipe.... blink.gif
Marduk
QUOTE(The Dude @ 1 Oct 2013, 12:00 PM) *
... e de o stupiditate de-a dreptul criminala...Nici nu ar trebui sa comentez asa ceva...m-am convins..filmuletul tau de tip pocnitoare apocaliptica mi-a raspandit si ultimele temeri...e foarte periculos pentru planeta asta sa facem pipi...E coroziv, acid, toxic si daunator...

Sti care-i problema care o vad pentru cei care locuiesc in zona? in Romania mare parte din populatia de la sate, comune, orasele inca foloseste apa de la fantana, deja contaminata cu nitrati, nitriti, fecale de la buda etc. Daca s-ar propune o alternativa la aprovizionarea cu apa, ieftina, la indemana oricui, nu ca apa plata imbuteliata, n-as avea o problema. Dar cata vreme oamenii vor continua sa consume apa din aceste fantani, am retineri in ceea ce priveste acest proiect. Sigur poti sa folosesti si apa de ploaie, dar prea se agita independenta energetica in numele exploatarii gazelor de sist cata vreme aceste gaze nu reprezinta decat 20-30% din consumul total, daca am inteles bine. Trebuie sa fie altceva la mijloc, ceva care-mi scapa, mie mi se pare ca este ca in moda un trend, un stil trecator care trebuie sa-l porti, dar spre deosebire de haine, puturile raman acolo sub pamant, sute, mii de ani, o mostenire pe care le-o lasam copiilor nostri doar pentru ca am vrut sa urmam trendul respectiv. Se merita? Ce castig au cei din zona de extractie? apa potabila gratis, la robinet?
abis
QUOTE(Marduk @ 30 Sep 2013, 02:51 PM) *
Scuze este, cred pentru prima data cand postez un sondaj la care sa-mi apara intrebarile. Sa inteleg ca tu vrei sa se faca exploatarea gazelor de sist chiar daca exista pericolul ca in zona apa sa nu mai fie potabila?

E exagerat - gazele se extrag de la adancimi mult mai mari decat cele la care se afla panza de apa freatica.
QUOTE
mai ales daca tinem cont ca romanii nu exceleaza in protejarea de dupa exploatare. Am vazut niste zone de extractie petroliera, dupa ce actvitatile s-au inchis si pot sa afirm ca nu mi-a placut ceea ce am vazut.

E unul dintre motivele pentru care ma bucur ca le vor exploata companii ca Chevron si nu romanii smile.gif
turbo trabant
QUOTE(abis @ 1 Oct 2013, 11:53 AM) *
E unul dintre motivele pentru care ma bucur ca le vor exploata companii ca Chevron si nu romanii smile.gif

Si satenii din vaslui se vor bucura ca vor avea niste stalpi de gard aka tuburi de foraj numai cu molibden si cu tungsten in ei. ohyeah.gif

In tara unde se fura si instalatiile de irigatii nu vor scapa din mana ecologistilor niste tuburi bune de remat ....
The Dude
Da...s-ar putea face prin captare dubla...adica sa aiba aia apa de care zici, la robinet.
Costul s-ar rataci printre cheltuielile cu restul investitiei...

Situatia resurselor energetice e una critica. Rezolvari prin solutii tehnologice noi sunt imperative si obligatorii...nu sunt optionale si in niciun caz nu raman la latitudinea corului grecesc din aria protestului de profesie.

Cand au inceput exploatarile din baltile petroliere de suprafata biserica a zis ca petrolul e diavolesc si catranul a fost asociat iadului.
Cu toate astea produsele s-au valorificat cu nenumarate consecinte pozitive in viata oamenilor...Eram prin evul mediu, iar biserica de atunci avea cumva rolul mediei de azi...multa galagie, mult teribilism, multe exagerari si acelasi stil flamboaiant de panicare a populatiei prin exacerbarea unor posibile chestii nasoale rau...


turbo trabant
Revenind la galatenii aia

http://www.b1.ro/stiri/politica/dupa-cutre...cari-66528.html

Sulf in fantani, asta cam e activitate vulcanica....
The Dude
....sau diavoleasca..... devil.gif
turbo trabant
E de la gazele de sist. rolleyes.gif

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15719...recent-zona.htm

Ar fi bine sa se pregateasca de evacuare autoritatile, se intetesc cutremurele.
Marduk
O fi tot de la gazele de sist? sau ......?
Marduk
Ok, poate incepe oficial exploatarea gazelor de sist. Sa vedem ce va urma, vom avea gaze mai ieftine la teava? vom avea "apa minerala" in fantani?
The Dude
QUOTE(Marduk @ 3 Oct 2013, 02:29 PM) *



Nope... E un vibrant salut adus de cabinetul unu si doi, de acolo de unde s-au mutat in urma cu 24 de ani, adresat manifestantilor comunisti din Piata Universitatii......

TOT INAINTE TOVARASI !!!!
abis
QUOTE(Marduk @ 4 Oct 2013, 11:45 AM) *

Explorarea scrie acolo, nu exploatarea

Atentie, te rog
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 4 Oct 2013, 10:45 AM) *
Ok, poate incepe oficial exploatarea gazelor de sist. Sa vedem ce va urma, vom avea gaze mai ieftine la teava? vom avea "apa minerala" in fantani?

Nu dar vasluiul va avea "doamna mona" in bodegi. Ca si pana acum, apa va fi anatema in zona aia. ohyeah.gif

Poate ies vasluienii in strada si protesteaza cu limbi scoase.
Marduk
Corect. Mai intai exploreaza si pe urma daca se gasesc gaze se exploateaza, dar in cadrul explorarii se foreaza puturile, nu? Este posibil ca dupa aceasta explorare sa se constate ca nu sunt gaze?
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 4 Oct 2013, 12:47 PM) *
Corect. Mai intai exploreaza si pe urma daca se gasesc gaze se exploateaza, dar in cadrul explorarii se foreaza puturile, nu? Este posibil ca dupa aceasta explorare sa se constate ca nu sunt gaze?

Si daca nu sunt gaze, se opresc operatiunile.

Apropo aseara la domnu Gadea erau toti geologii de la institutul de cutremorologie. Tot incerca gadea sa o dea cu petromu si/sau gazele de sist ca sa ajunga la basecu si baetii, ingineri autisti de felul lor, o tot dadea cu paralaxa, geomorfologice, cristaline.


Trist ca s-au dus.
abis
QUOTE(Marduk @ 4 Oct 2013, 01:47 PM) *
Corect. Mai intai exploreaza si pe urma daca se gasesc gaze se exploateaza, dar in cadrul explorarii se foreaza puturile, nu?

Da. Daca obtin de la statul roman licenta de exploatare (deocamdata au doar pentru explorare)
QUOTE
Este posibil ca dupa aceasta explorare sa se constate ca nu sunt gaze?

Da.

De fapt, este posibil sa fie atat de putine incat sa nu merite investitia pentru exploatare. Ti-a zis turbo trabant ce si cum... As adauga numai ca asta este un risc asumat de catre investitor: nu toate terenurile cercetate merita si exploatate; dar nu ai cum sa stii asta inainte de a explora sa vezi ce-i acolo.
Marduk
QUOTE(abis @ 4 Oct 2013, 04:03 PM) *
... As adauga numai ca asta este un risc asumat de catre investitor...

Curios ca si-a asumat acest risc un investitor de peste ocean, Chevron. La tehnologia pe care o au azi americanii, banuiesc ca acest risc este minim. Poti sa-ti dai seama despre ce prada este vorba, cunoscand pradatorul, ar zice un vanator.
turbo trabant
Hilar.

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-15814687...e-explorare.htm
Marduk
Nimic nu mai pare hilar in tara asta dupa ce am vazut ce s-a intamplat la Iasi cu ocazia zile sfintei Paraschiva. Imi mentin parerea ca oamenii din zona trebuiesc protejati, apa va deveni ceva pretios in urmatoarele decenii, poate mai pretioasa decat gazul.
turbo trabant
Marduk e hilar pentru ca localnicii protestatari nu prea folosesc apa nici pentru spalat nici pentru baut.

Oricum este clar ca tot ce apare la televiziuni romanesti sunt niste aberatii inclusiv acest proteste super mediatizate.
Marduk
QUOTE(turbo trabant @ 16 Oct 2013, 04:48 PM) *
...localnicii protestatari nu prea folosesc apa nici pentru spalat nici pentru baut....

Nu cred, nu ma pot pronunta in privinta spalatului, dar de baut sigur beau apa din fantani. Nu stiu daca guvernantii, autoritatile locale si-au pus problema furnizarii apei potabile pentru acesti oameni printr-o retea locala, ca parte a unor beneficii directe pentru eventualele exploatari de gaze. Daca prin contractul ala semnat de guvern si Chevron exista o astfel de conditie, furnizarea apei potabile locuitorilor din zona, atunci ma mai gandesc daca sa accept sau nu "independenta energetica" de care se face atata tapaj.
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 16 Oct 2013, 03:56 PM) *
Nu cred, nu ma pot pronunta in privinta spalatului, dar de baut sigur beau apa din fantani.

Cred ca glumesti, in zona aia nu se bea apa din fantani. De fapt nu prea se bea apa acolo, lichidul baubil se trece prin paine.

Dupa esecul cu oltchim, cfr marfa si alte "privatizari" o bataie televizata intre niste vasluieni matoli bine inarmati cu furci si topoare si romanii salariati la shiefron este cel mai bun lucru pentru imaginea de tara barbara.


Mama lor de imperialisti! Za batal uit za evil empair continuz, iata pozele cu cei mai ecologisti tarani care muncesc din greu pamantul ( din crasma). ohyeah.gif

http://www.vrn.ro/revolutia-continua
The Dude
TT-ul minte... mad.gif ...ceea ce se bea acolo in loc de apa...cam de pe acum si pana in primavara, nu se trece prin paine...
Dupa ce s-a oprit din fiert, si s-a limpezit, se scoate cu galeata si se serveste la liber cu cana..


Ca si aseara la stiri toata lumea era manga....si in delir... rolleyes.gif
turbo trabant
Pungestenii mor secerati de gloantele capitalistilor si voua va arde de glume. Exista si un Che acolo,numele lui este Costica Spiridon ( nume de rezonanta istorica pana si dramaturgul Caragiale l-a utilizat in semn de respect).

Free Pungesti!
abis
S-au retras jandarmii la Pungesti.

Oamenii le-au zis sa lase totusi telefonul deschis, poate vin inundatiile si va fi nevoie de ei sa sape diguri si sa scoata apa.
The Dude
...saraci, da cinstiti....


d'aia imi place de ei...oameni de mare caracter rolleyes.gif
Marduk
Parca erau si niste preoti implicati in protestele astea! Mi se pare sau BOR incearca sa se puna in fruntea turmei, lasata de izbeliste in vremea comunistilor? Ce-i mana pe preoti in lupta asta? apa, vinul sau gazele de sest?
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 17 Oct 2013, 11:47 AM) *
Parca erau si niste preoti implicati in protestele astea! Mi se pare sau BOR incearca sa se puna in fruntea turmei, lasata de izbeliste in vremea comunistilor? Ce-i mana pe preoti in lupta asta? apa, vinul sau gazele de sest?

Nestiinta, din pacate.

http://www.realitatea.net/tulburator-fiica...le_1294529.html

Urmeaza ridicarea statuii din peturi a martirului batut si omorat dar in viata Costica Spiridon.
Marduk
Mi-ar placea ca acest Costica Spiridon sa fie reprezentantul unei stari de spirit. Sa vedem ce urmaresc de fapt acesti oameni, sunt constienti de ceea ce fac? au revendicari? alternative? sau vor lua in brate celebrul NU, fara alte discutii.
turbo trabant
Astia sunt clar platiti de shiefron.

http://www.timesnewroman.ro/politic/10501-...gazelor-de-sist
turbo trabant
Vaslui: Imperalist capitalist 1-0 la pauza.

Clipul cu protestatarii este profund democratic si arata grija pentru mediu a pungestenilor.

http://www.antena3.ro/romania/chevron-conf...ici-231525.html
The Dude



.....intr-adevar !
turbo trabant
http://www.timesnewroman.ro/life-death/105...apa-nu-si-vinul

Atat de adevarat thumb_yello.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.