Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Istoria Cafelei
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Cronica Timpului
Carmi

Banuiesc ca in fiecare dimineata cand deschideti ochii va ganditi la prima cafea. Ei bine mirosul si gustul cafelei au devenit pentru multi o obisnuinta. Iata cate ceva despre cafea....
Se spune ca primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa. La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor. Mai tarziu, prin anul 1000, etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.

Asa-numitele proprietati stimulative ale cafelei au fost considerate de multi in acele timpuri stravechi, generatoarele unui fel de extaz religios, iar cafeaua ca bautura si-a castigat o reputatie mistica, invaluita in mister si asociata cu preotii si doctorii. De aceea nu este surprinzator ca doua legende puternice au aparut pentru a explica descoperirea acestei boabe magice.

Potrivit uneia din povesti, un crescator de capre din Etiopia a observat ca acestea deveneau mai agitate ca de obicei dupa ce consumau fructele dintr-o tufa de cafea salbatica. Curios a incercat si el acest fruct si incantat de efectele lui revigorante a inceput sa "danseze" impreuna cu caprele sale. Intregul incident a fost urmarit de un grup de calugari din apropiere care la scurt timp dupa aceea au adunat fructe de cafea, le-au fiert si lichidul rezultat l-au folosit pentru a nu adormi in timpul ceremoniilor din timpul noptii.Bautura avea sa se numeasca Kaffa dupa numele unei localitati din apropiere.
Cealalta poveste este aceea a unui dervis musulman care a fost condamnat de dusmanii lui sa rataceasca prin desert si astfel sa moara de foame. In delirul sau, tanarul a auzit o voce care ii spunea sa manance fructele dintr-un arbore de cafea din apropiere. Dervisul a incercat sa inmoaie fructele in apa si cand nu a reusit, pur si simplu a baut lichidul acela. Interpretand supravietuirea si energia sa ca pe un semn de la Dumnezeu, s-a intors la ai sai si a raspandit credinta si reteta acestei bauturi.

Cultivarea cafelei a inceput in secolul al 15-lea si pentru multe secole Peninsula Arabiei a devenit sursa principala de cafea a lumii. Cererea de cafea in Orientul Apropiat era extrem de mare si toate transporturile de cafea care paraseau Yemenul cu destinatia Alexandria si Constantinopol erau foarte bine controlate si pazite pentru ca nici o planta sa nu iasa din tara. In ciuda acestor restrictii, musulmanii in timpul pelerinajului lor la Mecca, au reusit sa ascunda si sa ia cu ei plante de cafea si sa le cultive in tarile lor. Astfel, a inceput cultivarea cafelei in India.
Acum 450 de ani guvernatorul Yemenului, Ozdemir Pasa, ii aduce lui Soleiman magnificul o bautura specifica locului: cafea.

Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. De asemeni, multi dintre negustorii europeni au inceput sa bea cafea in calatoriile lor si au adus acest obicei in Europa.

Pe la mijlocul secolului 17, olandezii dominau comertul naval si au introdus cultivarea la scara mare a cafelei in coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Cafeaua a ajuns in America Latina cateva decenii mai tarziu cand francezii au adus o planta de cafea in Martinica. La jumatatea secolului 19, o boala rara a plantelor s-a raspandit prin plantatiile de cafea din Asia de sud-est si culturile au fost compromise. Astfel, Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea, onoare pe care o detine si astazi.

ei cam atat despre cafea....
1,618033
mai nou, s-a descoperit ca nu cafeina este cea care ne tine treji, ci... nu se stie exact ce.

un studiu facut asupra cafelei normale si asupra cafelei decofeinizate a descoperit ca efectele amandurora asupra organismului uman sunt cam aceleasi ==> cafeaua contine si alte substante care ii pot afecta pe cardiaci, chiar daca o beau decofeinizata!
SORIN

Cei mai mari cafegii din lume sant Italienii...de asemenea au si cea mai buna cafea.

In legatura cu cafeina... ceaiul are un procent mult mai mare de cafeina si nu produce insomnie. Asa ca 1,618933 are mare dreptate.

Si in Cola exista cafeina, iar eu dupa ce beau un litru de Cola adorm imediat biggrin.gif

Sorin.
Valheru
Interesant ...
Singurul lucru care imi place la cafea este mirosul ...
Si in alta ordine de idei nu sunt de acord cu faptul ca italienii au cea mai buna cafea
Cafeaua este o bautura orientala , deci mi-e greu sa cred ca italienii fac o cafea mai buna decat turcii sau egiptenii ...
Mai ales ca peste tot cafeaua este asociata , cultura orientala.
secunda
carmi, te iubesc 30.gif 31.gif

mi-ai aratat ca trebuie sa iubesti un lucru spre a fi curios sa ii stii istoria. tocmai eram cu cafeaua in fata...apropo, cum o preferi/preferati? eu amara.
de ieri incerc sa iau o gura de cafea si apoi una de apa; mi-a zis cineva ca asa beau italienii biggrin.gif si imi place.

ps: concluzie: nu prea iubesc tara, nici o tara hh.gif
Carmi
Secunditzo multumesc. Eu nu prea beau cafea...doar cappuccino licklips.gif

Inca ceva desprea cafea

http://www.cafea.home.ro/index.html
chiazna
cata cafea beti pe zi?
aurasupacurasu
Sorin eu beau ceai si nu am stiut ca contine cafeina cum spui tu ma speri ohmy.gif
QUOTE
In legatura cu cafeina... ceaiul are un procent mult mai mare de cafeina si nu produce insomnie. Asa ca 1,618933 are mare dreptate.
chatonel
eu nu prea mai beau cafea, de cind am lasat tigarile...
Nicoleta
Mmmm, azi am dat search pe google cafea imagini - am ajuns si pe aici laugh.gif Sa nu spuneti ca-s maniac, oricum siu exact cum sa ma bine-dispun... o cafea dulce, sau cu lapte sau cu putina lamaie, etc. Ca sa nu aveti probleme rezumati-va la o singura ceasca. si veti fi fericiti biggrin.gif Garantat 100%.
Fantasee
Ah, aici erati, cei asemeni mie: pasionatii de cafea! mwah1.gif
Cea mai buna cafea am savurat in Maroc, dar cea mai frumoasa prezentare se face cafelei de orice fel in cafenelele grecesti. Acolo, pentru 3 euro, indiferent ce cafea vrei, ea iti este adusa insotita de o sticla de 0,5 ml apa plata, un pahat, un fursec sau o specialitate din ciocolata, in functie de sortimentul de cafea pe care l-ai dorit.
Miam miam! Mi se pune un dor de duca wink.gif.
Cred ca istoriei cafelei se mai pot adauga istoriile bautorilor de cafea: ea a fost, cu siguranta, prexet pentru multe momente din viata noastra, preambulul sau epilogul lor ohyeah.gif .
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.