"Trecusera sase luni dupa moartea fiicei mele. Era in martie: iarna plecase, primavara nu sosise inca. Intr-o seara umeda si posomorata sedeam singur in odaie langa masa mea de lucru. De-nainte-mi, ca totdeauna, era o testea de hartie si mai multe creioane. Cum? nu stiu, nu stiu, nu stiu, dar fara ca s-o stiu, mana mea lua un creion si-i rezema varful de luciul hartiei. Incepui a simti la tampla stanga batai scurte si indesate, intocmai ca si cand ar fi fost bagat intr-insa un aparat telegrafic. Deodata mana mea se puse intr-o miscare fara astampar. Vreo cinci secunde cel mult. Cand bratul se opri si creionul cazu dintre degete, ma simtii desteptat dintr-un somn, desi eram sigur ca nu adormisem. Aruncai privirea pe hartie si cetii acolo foarte limpede:
"Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu" - ("Sunt fericita; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui sa-ti fie indeajuns." Iulia Hasdeu)

din cartea Sic Cogito, de Bogdan Petriceicu Hasdeu

Daca doriti sa cititi cartea "Sic Cogito" - "Asa cuget eu", macar din curiozitate, va avertizez ca trebuie sa aveti o minte deschisa, altfel nu veti intelege nicio iota din trairile zbuciumate ale autorului in ceea ce priveste spiritismul si nici din informatiile neobisnuite pe care le veti gasi acolo. Daca nu, lasati lucrurile asa cum sunt (adica nu o cititi si veti fi mult mai linistiti in ceea ce priveste viata de apoi smile.gif )
In continuare, ma voi referi foarte putin la partea de ocultism si spiritism si mai mult la partea turistica, putin mistica, a castelului, care atrage ca un magnet vizitatori din toata tara.

Doream de mult timp sa ajung la castelul Iuliei Hasdeu de la Campina. Culmea este ca pana acolo nu fac mai mult de o jumatate de ora dar, deh, lenea e cucoana mare. De 1 Mai mi-am luat familionul si am zbughit-o intr-acolo. Cu putine peripetii (o deviere prin centrul orasului), am ajuns in fata castelului. Surpriza insa: era ziua internationala a celor care muncesc. Adica, cu alte cuvinte, tot boborul nu are chef sa munceasca, inclusiv personalul de la acest castel-muzeu. Pisici! Mergem acasa? Nu, dam o fuga pana la Sinaia, hotaraste staff-ul familiei (sotia si pustiul meu), stam cateva ore acolo apoi ne intoarcem la Targoviste pe serpentinele de pe Muntele Paduchiosu.

Peste doua saptamani ma aflam din nou in fata castelului: era deschis pentru vizitare. Am achitat biletele la intrare (8 lei de adult, 5 lei de copil, 10 lei daca doriti sa fotografiati in interior) si ni s-a dat un fel de telecomanda cu instructiunile de folosire de rigoare. La ce serveste aceasta telecomanda: castelul are foarte multe camere si in orice camera veti gasi mobilier de epoca, tablouri, obiecte de uz personal, carti etc. Fiecare din aceste obiecte are o eticheta atasata, cu un numar pe ea. De exemplu, un tablou oarecare are numarul 75. Tastezi pe telecomanda numarul 75 apoi duci telecomanda la ureche. In difuzorul telecomenzii, pe fundalul unei melodii, o voce feminina sau masculina iti prezinta istoria acelui tablou. Si tot asa, la celelalte obiecte. Daca stai si asculti explicatiile tuturor obiectelor din castel, vei iesi de acolo peste doua-trei ore. Nimeni nu face acest lucru, asa incat vei dori informatii numai despre obiectele care te intereseaza.

N-ar fi nimic neobisnuit la infatisarea castelului (ba mint: ar fi ochiul lui Dumnezeu pe frontispiciu, de zici ca este o casa de intalnire a francmasonilor, desi simbolul general al francmasonilor este echerul si compasul), insa in interior veti descoperi o statuie in marime naturala a lui Iisus Hristos, cu bratele deschise. Cine nu s-a documentat inainte de a veni aici va fi surprins de prezenta statuii, aparent ciudata, va fi de-a dreptul speriat vazand statuia deasupra capului (statuia se afla la o inaltime de 3 metri).
Ceea ce este fascinant la acest castel (de fapt, o vila mai rasarita) este ca tot ceea ce veti vedea in exteriorul lui, forma camerelor din interior, precum si amplasarea statuii sub o deschizatura aflata in acoperisul castelului, totul, de la dimensiuni, stil arhitectural, turnuri exterioare etc. a fost dictat de... Iulia Hasdeu, dupa ce aceasta a murit. De aceea v-am rugat sa aveti o minte deschisa (open mind).

Iulia Hasdeu s-a stins din viata la numai 18 ani. Profund indurerat de disparitia ei si neimpacat cu sine insusi, Bogdan Petriceicu Hasdeu a amenajat mormantul acesteia din cimitirul Belu sub forma unui mic templu. Chiar asa il si numea "Micul Templu". Neacceptand niciodata disparitia definitiva a fiicei sale, Hasdeu a incercat permanent sa intre in comunicare cu spiritul si sufletul Iuliei, motiv pentru care a inceput sa studieze spiritismul si sa apeleze la un persoane specializate in spiritism dar si la un grup de prieteni intelectuali, care puteau sa-l ajute in acest sens. Apoi a inceput constructia castelului de la Campina, sau a "Marelui Templu" in anul 1893, finalizandu-l trei ani mai tarziu, planurile de constructie fiindu-i dictate in cadrul sedintelor de spiritism efectuate in cavoul familiei de la Belu. O insemnare a lui B.P. Hasdeu gasita pe un manuscris spiritist, scrisa cu cerneala neagra, s-a pastrat nealterata peste timp: "Acest castel s-a zidit in anii 1894-1896, planul fiind dat de spiritul Iuliei B.P. Hasdeu prin medium B.P. Hasdeu, apoi desemnat arhitectonic de T.Dobrescu, constructiunea de N.Angelescu." Chiar din planurile de detaliu reiese faptul ca unei idei pe care savantul o avea initial de a se construi într-un anume fel, i se substituia o alta, si-apoi a treia pana la cea definitiva. In evocarile sale spiritiste, pe filele desenate minutios, Hasdeu intreba deseori spiritul copilei daca ceea ce a desenat este bine si daca acel desen era mai bun decat celalalt.

Constructia finala avea forma unei cruci incomplete si era formata din trei turnuri, cel din mijloc fiind domul, care avea un rol simbolic, de biserica. Pe fatada dinspre nord erau doua contraforturi, iar în partea exterioara a domului, din spatele castelului, se gasea înca o camera pe unde se putea coborî în demisolul central. In 1896 s-a terminat zidirea castelului iar in 1897 familia Hasdeu se muta la Campina. Vizita lui I.L. Caragiale la castelul - templu în 1896, descrisa in ziarul Epoca, ofera informatii despre atmosfera locului. Dramatrugul venise pentru a-i lua savantului un interviu despre starea literaturii romane. Avand sansa de a fi îndrumat de însusi B.P.Hasdeu, care-i dadu pe parcursul vizitei explicatii interesante privind simbolismul cladirii, Caragiale reda cele vazute: "Usa de piatra de la intrare, loc de trecere intre doua stari, intre doua lumi, intre cunoscut si necunoscut, (...) intre domeniul profan si cel sacru se rotea cu usurinta, permitand accesul, invitand pe om sa descopere misterul." În traditia crestina, usa are o mare importanta caci prin ea se produce "accesul la revelatie". Prin usa principala a castelului-templu, omul patrundea intr-o sala inalta si ingusta, ca un pronaos, de unde, printr-un culoar format din doua oglinzi paralele, ajungea in rotonda. Aici, o constructie din zidarie si fier, sub forma unei cruci imense, numite in arhiva spiritista "Marele Crucifix", se inalta in mijlocul domului. Privita din fata sau din spate, avea forma unei cupe. In partea superioara a acestei cruci fusese asezata statuia lui Iisus Hristos, comandata la Paris sculptorului Raphael Casciani.

Vestmintele lui Iisus erau pictate in alb si rosu deoarece artistii Evului Mediu foloseau aceste culori atunci cand creau imaginea Mantuitorului dupa Inviere. In februarie 1896, statuia ajungea la Castelul Iulia Hasdeu. Din nou, Caragiale: "Mantuitorul se ridica deasupra unor nouri, catre cer cu bratele deschise, cu privirea aplecata spre pamantul pe care-l binecuvanteaza cu amandoua mainile. Din ochi ii picura lacrimi, in maini si in picioare se vad urmele cuielor si pe frunte ale ghimpilor. Din varful domului azuriu, Ochiul lui Dumnezeu, inconjurat de stelele infinitului, il priveste, asteptandu-l cu dragoste."
Daca aveti rabdare sa aflati mai multe despre simbolistica Ochiului lui Dumnezeu, puteti citi aici.

Sa ne intoarcem la castel: cifrele magice 3 si 7 se regasesc peste tot in geometria ansamblului. Castelul este format din 3 turnuri si are 3 pivnite. Pentru a intra in castel veti urca 7 trepte. Tronurile imparatesti de la intrare au incrustate in ele 7 volume de carti suprapuse, iar pe fiecare sunt inscrise numele purtate de Iulia in celelalte 7 incarnari importante; se mai gasesc simbolurile pitagoreice (pentagrama si cele sapte cercuri).
Intrarea principala in castel se face printr-o usa enorma din piatra care este plasata pe un ax cu diamant in jurul careia usa se roteste cu usurinta, apoi se inchide singura, datorita inclinarii acestui ax, in functie de rotatia pamantului. Noi am intrat pe o usa paralela, aflata in partea dreapta a castelului.

In spatele stalpului unde se afla statuia lui Iisus se afla trei camere mici, una reprezentand sala de muzica cu pian iar celelalte doua biblioteca castelului. In stanga si in dreapta camerei mari se afla camere mai mici, intre care birourile lui Hasdeu si al Iuliei si dormitoarele familiei.
In ultima parte a castelului se afla camera de spiritism, unde veti gasi mobilier facut din lemn fara cuie, pe baza cifrei 3 (scaune cu 3 picioare, de forma triunghiulara, in 3 muchii), precum si masa de spiritism (ouija - folosita la comunicarea cu spiritele) si mai multe documente legate de aceasta activitate, inclusiv fotografii de epoca.
Aceasta camera comunica cu una din camerele castelului printr-o fereastra speciala (o gaura in perete) in care aparea fantoma chemata pentru discutii, ea putand fi vazuta de grupuri de persoane martori, plasate in cele doua incaperi.
Camerele sunt separate prin usi metalice tip grilaj pentru a putea permite libera circulatie a spiritelor.

Cum stati cu fata la castel, veti vedea pe frontispiciu mai multe inscriptii:

2 IULIE - aceasta data dezvaluie faptul ca monumentul a fost creat pentru cele doua Iulii (sotia sa si Iulia), Hasdeu dorind la un moment dat sa-l numeasca "Castelul celor 2 Iulii", aniversandu-le in fiecare an, la 2 iulie.

PRO FIDE ET PATRIA ("Pentru credinta si tara" - este blazonul familiei Hasdeu)

E PUR SI MUOVE ("Si totusi se misca" - fraza rostita de Galileo Galilei in timpul procesului sau)

Ochiul atoatevazator al lui Dumnezeu

Dupa cum arata castelul la exterior si la interior, n-as spune ca a detinut functia de locuinta, in adevaratul sens al cuvantului, mai degraba un loc de refugiu temporar, de meditatie, de reculegere. De altfel, castelul se afla in mijlocului unui parc micut, inconjurat de copaci inalti.

Acum sa va fac un mic rezumat despre geniul numit Iulia Hasdeu: la doi ani si jumatate, stia sa citeasca, la patru ani scria, la cinci ani compunea primele poezii, la opt ani isi dadea examenele pentru cursul primar.
Cunostea franceza, germana si engleza. La 11 ani termina gimnaziul Sf. Sava, apoi intra la Conservator. La 12 ani, in urma unui conflict intre parintii sai, pleaca cu mama sa la Paris. In 1886, se inscrie la Facultatea de Litere din Paris, fara sa fie intimidata de faima Sorbonei. La doar 17 ani, romanca geniala straluceste la Sorbona, scriind poezii, proza si cateva schite dramatice, toate in limba franceza, pe care o adora, pur si simplu.
Insa doi ani mai tarziu, in 1888, Iulia se imbolnaveste de ftizie (tuberculoza pulmonara). Calatoreste in Franta, in Italia si Elvetia, in speranta insanatosirii plamanilor ei, insa degeaba. In vara lui 1888 Iulia este adusa la Bucuresti, apoi la Manastirea Agapia, insa degeaba. Pe 29 septembrie, Iulia Hasdeu se stinge din viata, la varsta de 18 ani.

Aici, la castel, la Marele Templu, intre 23 decembrie 1890 si 18 aprilie 1903 s-au pastrat transcrierea a 101 rezumate ale sedintelor de spiritism, rezumate scrise in marea lor majoritate in limba franceza (limba preferata a Iuliei) insa unele comunicari spiritiste sunt scrise si in romana, rusa, engleza sau araba. Ce spirite au fost invocate: Iulia Hasdeu, mama Iuliei, tatal lui Hasdeu, Nicolae - fratele lui Hasdeu, Alexandru Hasdeu - bunicul scriitorului. In aceste comunicari, Iulia da indicatii arhitecturale pentru construirea casei, ii da tatalui ei sfaturi despre viata sau vorbeste despre cele 7 reincarnari pe care le-a avut:

Agnodika (tanara ateniana ce a vrut sa imbratiseze tainele medicinei)
Hypatia (profesoara de neo-platonism din Alexandria)
Beatrice Portinari (iubita lui Dante)
Juana Veranez (de origine spaniola)
Elisabeta Tudor (regina Angliei)
Charlotte Corday („girondina” care l-a asasinat pe Marat in timpul Revolutiei Franceze)
Iulia Hasdeu

Daca nu ati vazut filmul Agora din 2009 (cu Rachel Weisz si Max Minghella), care se refera la viata Hypatiei, va recomand sa-l vedeti, este un film deosebit, desi are un final foarte trist deoarece veti afla - oricum nu veti fi mirati de acest lucru - ca habotnicia crestinismului distruge tot ce-i mai bun in oameni).

In spatele castelului, gasiti una din pivnite deschise publicului, unde veti vedea copiile manuscriselor Iuliei si ale lui B.P.Hasdeu sau articole din presa vremii.
Va recomand sa dati o fuga pana la Campina, va garantez ca nu veti pierde timpul, veti avea oricum cate ceva de facut, chiar daca ati venit doar pentru a va plimba liberi ca pasarile cerului prin parculetul aflat in spatele castelului.

Sa va spun si cateva legende macabre, in ordine cronologica, pentru a va face ziua mai linistita smile.gif

In 1936, trei tineri plecati in drumetie au venit in vizita la castel. Unul dintre ei, Mircea Rothandler, un baiat foarte glumet de fel, student la medicina, a vrut sa se distreze punand un basc pe statuia lui Iisus si sa se fotografieze cu el, luandu-l amical de gat. Tanarul era fiul unui mare industrias, patron la intreprinderea petroliera "Astra Romana". Dupa cateva zile, mergand sa-si viziteze tatal la fabrica, Mircea a tras de manerul unei usi metalice. Inauntru se gasea o solutie de acid sulfuric, pentru spalatul pieselor, care s-a revarsat peste el. Doar fata si mana dreapta i-au ramas neatinse. A murit in chinuri groaznice.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial soldatii germani care au vrut sa demonteze statuia lui Iisus Cristos pentru a o lua cu ei ca prada de razboi au fost loviti si doboriti la pamant de o forta misterioasa.

In 1957, castelul a fost transformat in cazarma militara. Pus de superiori, un soldat a incercat sa scoata statuia lui Iisus Hristos din cladire. Desi acesta este cel mai usor exponat din muzeu, n-a putut fi clintit. Nefericitul soldat a fost cuprins de convulsii si a murit pe loc fara sa-l mai poata ajuta nimeni.

Prin anii ’85, un grup de elevi care vizitau castelul golit de orice mobila, in vederea renovarii, au fugit speriati deoarece intr-una din camerele goale s-a auzit de catre toti, o melodie cantata la pian, cu toate ca pianul se afla depozitat intr-o cladire anexa aflata in afara castelului.

In repetate randuri in castel se aude vechiul pian cantand singur iar in noaptea Anului Nou usa mare de piatra a castelului se deschide singura.

Acum, la final, sa va mai spun ca pe spatarul fiecarui tron de piatra se regaseau odinioara douasprezece legi, cate sase pe tron. Legile au fost scrise in franceza, de mana lui Vasile Cosmovici, intr-o sedinta spiritista, tinuta la 18 decembrie 1890.

Uitati-le:

I. Legea religioasa
1. Crede în Dumnezeu.
2. Crede in nemurirea sufletului.
3. Crede in darul comunicarii cu cei dusi.

II. Legea morala
4. Iubeste si ajuta neamul.
5. Iubeste si ajuta pe cine te ajuta si te iubeste.
6. Iubeste si ajuta fara a precugeta la folosul tau.

III. Legea sociala
7. Nu te necinsti pe tine insuti, ca sa te cinsteasca altii.
8. Nu necinsti pe altii ca sa te cinstesti pe tine insuti.
9. Nu necinsti munca, caci munca este viata.

IV. Legea filosofica
10.Cand faptul tii, atunci adevarul stii.
11.Cand nu vrei sa crezi, atunci nu poti sa vezi.
12.Cand cauti dovada atunci gasesti tagada.

Va regasiti cumva in aceste legi?

Surse folosite:

Fotografii si legende ale locului, daca sunteti curiosi sau sunteti pasionati de esoterism, o radiografie amanuntita (o parte din ea si in limba engleza) impregnata cu foarte multe elemente esoterice, gasiti aici:
http://alexisphoenix.org/romaniajulia.php

Site-ul Muzeului Hasdeu
http://www.muzeulhasdeu.ro/index.php?meniu=41
(aici puteti citi despre istoria familiei Hasdeu, opera lui BP Hasdeu, articole scrise de BP Hasdeu, opera Iuliei Hasdeu, corespondenta dintre tata si fiica, istoricul si simbolismul castelului, un mic shop - pliante, carti, dvd-uri)

Primaria Campina - simboluri incifrate in arhitectura castelului Iulia Hasdeu si a mausoleului familiei
http://www.primariacampina.ro/assets/pdf/castel_Hasdeu.pdf

Qmagazine - Umbra Iuliei Hasdeu la Campina:
http://www.qmagazine.ro/intern/intern-reli...deu-la-campina/

Pliant cumparat la fata locului

Localizare: langa Scoala de Politie (intrebati localnicii, daca nu sunteti siguri)
Coordonate GPS: 45°8'9.14"N 25°43'38.89"E
Adresa: B-dul Carol I nr. 199
Telefon: 0244/335.599; 0244/335.598
Program: 9:00 - 17:00; Luni: inchis
Mail: office@muzeulhasdeu.ro

Daca aveti chef sa vedeti mai multe poze (nu pot sa mai urc poze, am depasit spatiul alocat lor):
http://www.florinbad.com/2011/09/campina-c...u-mai-sunt.html