Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Vreau Sa-mi Cumpar Casa
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii
Pagini: 1, 2, 3
abis
Si acum cat costa?

Daca doresti sa ai un serviciu normal, intr-un oras, varianta de a locui la munte, desi tentanta, nu e prea practica. smile.gif
In fond, nu toti sunt dispusi sau se pricep sa traiasca din administrarea padurii sau livezii. Si, apropo, ar fi de luat in calcul si costurile administrarii unui domeniu de 22ha, care banuiesc ca numai mici nu sunt.
Erwin
Ai dreptate, abis, dar oamenii aleg ce doresc să facă cu viaţa lor, nu-i alege jobul. Sau aşa ar trebui. Costă cam de 3 ori mai mult azi, după amenajarea unui drum de acces. E de muncă, nu glumă, dar nu avem nevoie toţi de o astfel de suprafaţă şi desigur există proprietăţi mai mici la vânzare. Dar e o discuţie separată, Felina scuze de offtopic!
abis
QUOTE(Erwin @ 23 Aug 2011, 09:31 AM) *
Ai dreptate, abis, dar oamenii aleg ce doresc să facă cu viaţa lor, nu-i alege jobul. Sau aşa ar trebui.

De asta am si pus in prim-plan dorinta omului - daca doresti sa ai un serviciu normal, intr-un oras - tinand cont ca nu tuturor le este la indemana sa devina padurari. smile.gif
Mie mi-ar placea o astfel de proprietate, peste vreo zece-cincisprezece ani. Pana atunci as mai ramane in mediul urban. Si 90.000 de euro nici acum nu reprezinta o suma exorbitanta, bine, depide acum si cum arata casa si anexele respective. In orice caz, si eu sunt de parerea lui The Dude: daca dispui de o suma de bani, este preferabil sa o investesti intr-o casa decat intr-un apartament. Eu insumi sunt in cautarea unui teren pe care sa pot construi o casa, in Bucuresti...

Dar, ai dreptate, ii "poluam" topicul Felinei cu discutii colaterale... Scuze, promit sa nu mai fac smile.gif
Felina
Nu e nevoie sa va cereti scuze si va rog frumos sa continuati discutia, mie nu mi se pare off-topic, ba din contra! Toate intrebarile astea nu le-am pus si noi si ne-au fost puse de catre membri ai familiei de multe ori - dezbaterea inca nu a luat sfarsit! Deci va rog sa continuati smile.gif
Felina
The Dude, iti multumesc pentru nivelul de detaliere smile.gif . O sa comentez pe text pentru ca e f interesant.

QUOTE(The Dude @ 17 Aug 2011, 05:53 PM) *
Sigur ca da. Imi vin in minte numai cateva:

- E musai sa ai curtea populata. Vegetatia din curte, trebuie intretinuta si toaletata periodic. Eu am avut niste mari copaci. Toaletarea costa...dar si neglijarea ei. Radacinile copacului meu au iesit prin gresia din bucataria vecinului, desi casele nu au calcan (perete comun) si desi era ceva distanta. Alteori, creci pline de zapada au cazut peste geamul serei altui vecin.


Mai e varianta de curte asfaltata/cimentata/daluita. Am vazut cateva case cu gradina fara pic de vegetatie. Tot ce pot sa spun e ca e o varianta nu atat de rea, vine cu avantajele ei clare, cum ar fi mentenanta ~0. Nu e totusi ce imi doresc eu, dar as cumpara o casa cu gradina din spae daluita, daca as gasi-o la... pretul corect, in ideea ca la un moment dat as putea-o transforma in exact ceea ce imi doresc.

QUOTE
- Nu poti avea o curte fara o gradina, iar gradina terbuie intretinuta (tot felul de substante de pulverizat, rasaduri, bulbi, gazon de tuns ori de inlocuit, sapat si mai ales udat...factura de apa are sa te surprinda de fiecare data)


Apropo de factura la apa, in Dublin apa nu se plateste, pretul ei este suportat de primarie din taxele pe care le platesc locuitorii. Cred ca e un avantaj major. Mai departe aici ploua des si udatul gradinii s-ar putea sa nu fie necesar deloc - iarasi un avantaj major. Eu cel putin nu am auzit pe nimeni sa vorbeasca despre udatul gradinii.

QUOTE
- Curtea pare noaptea un spatiu tampon intre tine si lumea de afara. Un fel de "no man's land". Pe cat de reconfortant e peste zi, seara devine tot pe atat de suspect si mult mai putin prietenos. Ca sa pastrezi curtea de partea ta si noaptea trebuie sa o luminezi corespunzator. Iaca alte cheltuieli, mai intai cu instalatia, apoi cu intretinerea ei si nu in ultimul rand cu energia consumata suplimentar.


Nu inteleg prea bine ce vrei sa zici... As putea dori sa ies noaptea in gradina si atunci sa-mi fie frica? Sa fie vorba de animale nepoftite, insecte diverse, oameni straini? La ce anume te referi? Luminatul mi se pare si mie absolut necesar, dar imi imaginez un bec pe zidul casei si atat... Sigur aici ma gandesc la o gradina mititica, probabil 1-2 ori suprafata casei. Cel mai probabil noi vom cumpara asa ceva (motive multe).

QUOTE
- Nu stiu cum e pe la tine, dar pe aici toti prietenii care stau la bloc au inceput sa imi aprecieze brusc compania de cand m-am mutat. Era o vreme cand a fost necesar sa fac programari, dar chiar si acum nu trec doua zile fara o vizita. Nu pot ramane in afara ospitalitatii pentru ca asa am fost educat, iar aceasta trufie aduna lunar o gramada de alte facturi. Chiar in lipsa vizitatorilor trabaluitul, sau numai cititul unei carti in curte antreneaza mici tratatii pentru care in casa, pe canapea, nu simteam vreo chemare. Cred ca undeva in subconstientul meu, un mic Dude teribil de lenes ma indeamna sa iau mereu cate ceva cu mine (o cola, un ceai, prajiturele, bere, saratele, etc) dupa principiul ca o data asezat in chiosc imi va fi greu sa fac tot felul de drumuri.


Ah, eu chiar imi doresc vizitatorii astia chiar si nepoftiti, si imi e clar ca imi va trebui un buget separat pentru... protocol laugh.gif . Interesanta treaba cu micile tratatii smile.gif

QUOTE
- Impodobitul casei pentru Craciun. Nu il subestima, caci daca ai sa ii faci devizul dupa sarbatori risti sa intri in depresie mault mai curand decat se intra in deobste (luna februarie).



Interesant. Eu sunt impotriva craciunului daca pot sa ma exprim asa... dar evident am de luptat cu presiunea de la restul familiei. Dar fac eforturi sa ne limitam la un bradut. Dar da, clar trebuie facut un buget si pentru asta.

QUOTE
- Instalatiile de supravheghere si antiefractie. La curte, fara ele te expui mult mai mult decat in oricare alta parte, deci nu pot lipsi.


Corect! Ma gandesc daca intr-un oras mai mic gen curtea de arges ar mai fi nevoie de asa ceva. Ai idee?

QUOTE
- Intretinerea casei. Reparatii periodice, ori simple revizii, la invelitoare, la jgheaburi, burlane, ferestre si usi. La pereti, soclu, trotuare...In lipsa reviziilor periodice pot aparea fisuri evolutive cu efecte asupra structurii si in final a stabilitatii casei; gauri provocate de soricei, gandaci, sobolani, furnici...de aici pana la o invazie greu de contracarat nu-i decat un pas.


uau, asta suna cel mai serios. sa zicem ca mi-as organiza finantele pe bugete, cam ce procent din venit/valoarea casei ar trebui sa pun de-o parte lunar pentru asta? (cam devreme discutia asta avand in vedere ca nu am inca o casa, dar incerc sa ma orientez)

QUOTE
- Instalatia de termoficare. Oricare ar fi ea are nevoie de revizie anuala. Poate curatare chimica si pasivizare, poate ISCIR-izare ??? Inlocuirea filtrelor, curatarea celor ce nu se inlocuiesc, curatarea cosurilor, etc. La bloc altii se ocupau de toate astea iar tie nu iti revenea decat "sarcina" de a injura la greu administratia cu invective ce se terminau cu "Ra-tzi ai dracu'... iar ne-ati luat apa calda" ???


aici mi-ar fi usor sa aflu costul de intretinere pe care il platesc cunostintele la propriile case...
Felina
QUOTE(The Dude @ 18 Aug 2011, 06:39 AM) *
- canalizarea...o poveste intreaga. Ea si caminul de bransament devin dintr-o data prezente active daca locuiesti intr-o mare metropola (Bucurestii par sa fi una). De unde la bloc stiai vag de existenta ei, la curte ea iti apare tot mai des pe lista de cheltuieli. Ba se infunda, ba nu preia ploile prea abundente si refuleaza peste gradina, ba vin unii de la Regia de distributie si iti schimaba racordul, ori apometrul, ori pe amandoua..toate cheltuieli suportabile de ambele parti.


Din cate am inteles, canalizarea in tara asta este de o simplitate greu de inteles pentru noi. La un amic acasa am vazut o teaza vare iesea din zid cam in dreptul chiuvetei, asta la spatele casei. teava facea un cot ca sa se orienteze in jos, deasupra unui mic sifon cu gratar. nu stiu daca ii zice sifon... nu stiu cum sa-i zic. oricum ideea e ca apa de la bucatarie curgea vizibil prin teava aia in canal. Apoi scurerea de la baie/bai se face printr-un burlan care sade la exteriorul case pe un perete. Asta pentru aici nu ingheata iarna - iarna trecuta a fost exceptia care confirma aceasta regula. Deci cred ca la punctul asta macar mai simplu, daca nu si mai ieftin, trebuie sa fie.


QUOTE
- televiziunea prin cablu, netul, alte retele de curenti slabi au costuri mai mari la instalare. Nu cu mult, insa sunt mult mai vulnerabile decat la bloc. Se defecteaza mai des si de aici alte costuri mai mari. Stiu ca voi fi contrazis la acest punct, dar recomand celui care face asta sa isi evalueze mai atent cheltuielile de aici.
Asta daca sta la curte.


foarte interesant! si plauzibil.

QUOTE
- gunoiul...Mai asta nu ca ar costa, dar e un motiv de mare stres. La mine baietii vin o data pe saptamana. In ziua respectiva trebuie sa scot tomberonul in strada. Nu au o ora precisa...Cateodata nu au nici macar o zi stabila. Daca ai ratat insa ziua anuntata, ramai cu gunoiul neridicat inca o saptamana.
Daca lasi tomberonul in strada trebuie sa il pazesti. Altfel, alti baieti ceva mai tuciurii, care numai asta asteapta ti-l subtilizeaza cat ai clipi (m-au facut pana acum de opt ori). Un tomberon costa 140 lei...SH costa 80; asta provine tot de la un fraier. Daca lasi gunoiul in fata casei in saci, ei vor fi atacati de cainii comunitari care vor sfasia ambalajul si va trebui sa iesi sa cureti tot, intrucat gunoierii il vor ignora in starea asta. Poate ai sa zici ca sunt chestiuni ce se petrec numai in Romanica, dar sora mea stabilita in Belgia are si ea mari probleme cu gunoiul. E drept de alta natura, dar la fel de stresante.



Aici in schimb gunoiul costa am inteles 8 euro/ tomberon, care se ridica la fiecare saptamana. Plus tomberonul care ti se da de la primarie contra cost. In schimb nu cred ca se fura tomberoanele, care in genere au adresa scrisa pe ele cu vopsea. Oricum intr-un cartier bun nu cred ca se fura/distrug. Aici daca lasi gunoiul in strada in saci cred ca primesti rapid amenda, deci nici macar nu e o optiune. Ca un plus nu trebuie sa ne ingrijim de eventualii caini comunitari pentru ca ei nu exista.

Mai exista aici tomberonul green care se ridica o data pe luna si e mai scump ca primul.

Cum ziceam mai devreme, incerc sa adopt un stil de viata ceva mai minimalist si mai... verde. Asadar am o ambitie deosebita de a produce cat mai putin gunoi din asta nereciclabil. Din gunoiul biodegradabil se poate face compost intr-un tomnberon special. Compostul se poate folosi ca pamant pentru plante, se poate folosi ca atare sau se poate vinde. Astept cu nerabdare... vremea mea.

QUOTE
Acu' dupa toate astea, e bine de spus ca locuitul la casa nu se compara cu cel de la apartament. N-as face schimbul pentru nimic in lume.
In viata mea, am stat la curte, apoi la bloc, apoi in alt bloc ....In toata perioada de apartament m-am simtit ca in colivie. Nu intelegeam deloc conceptul si nici regulile. Faptul ca mutandu-ma inapoi la casa insemna ca nu mai trebuia sa imi suport vecinii si obiceiurile lor, merita pentru mine orice sacrificiu.
Si la casa ai vecini, insa ei sunt mult mai abstracti si mai anonimi ca la bloc.

Bucuria gradinii, a taifasului si a rasfatului din chiosc, sentimentul satisfacut al proprietatii (la bloc nu stii niciodata cui apartine peretele care desparte doua apartamente), justetea administrarii care face ca numai tu, nemijlocit, sa fi responsabil de ce se intampla cu casa ta (fara sa trebuiasca sa suporti nepriceperea, reaua intentie ori furaciunile unui administrator incorect ori incompetent), independenta totala in luarea unor decizii care privesc costuri si cheltuieli (la bloc pentru cele mai multe ai nevoie de acordul asociatiei, ceva ce nu se obtine aproape niciodata)...toate astea la un loc fac ca pentru mine, alegrea intre casa si apartament sa fie de fiecare data transata numai intr-o singura directie



Te inteleg perfect! Eu am copilarit la casa, in mare parte prin gradini, prin pomi, prin iarba... cand m-am facut mare m-am mutat la bloc si nu mi-a placut niciodata. Vesnic am visat la 'casa mea'.

Multumesc inca odata pentru ca imi dai posibilitatea sa analizez anumite aspecte f importante si sa port o discutie placuta.
Erwin
Proprietatea despre care vorbeam: Ferma Solaris

Referitor la iluminarea curţii sau grădinii: se găsesc acum lămpi solare cu câţiva euro bucata, durează 2-3 ani după care, dacă sunt de calitate se pot înlocui bateriile, dacă nu, se pun altele noi. Plasticul din care sunt făcute se deteriorează în timp. Am luat acum 2 ani una încastrată într-o piatră artificială cu un reflector cu 2 leduri ultraluminoase, e mai rezistentă şi mai puternică şi i se pot înlocui acumulatoarele dacă se strică. Recent am văzut şi lămpi mai puternice care pot fi aşezate separat de captatorul solar mai mare care se pune pe acoperiş. Suplinesc un bec de curte/grădină alimentat la reţea.

Felina
QUOTE(turbo trabant @ 18 Aug 2011, 09:43 AM) *
Sunt locuinte spartane pentru o tara unde pamantul bun de construit/capitalul e limitat puternic. Si in romania se va intampla (deja se intampla) o migrare spre case de acest gen.

Ce te va usca ca si costuri cand te vei muta in casa ta va fi redecorarea, intrucat vei vrea sa iti pui amprenta pe locuinta ta. Bugeteaza lejer un 10-15% din pretul casei pentru "mici" imbunatatiri.


Noi estimam undeva la 15-20% din valoarea proprietatii, daca va avea nevoie de renovare.
Inclinam spre o casa care are nevoie de renovare totala din doua motive:
1. pentru ca am vrea tocmai acest lucru, sa aranjam toate detaliile dupa gustul nostru
2. o asemenea casa vine pe piata mult mai ieftina

In acelasi timp imi e efectiv groaza de perioada de renovare. Imi dau seama ca nu va fi nici usor si nici rapid. Ar fi nevoie sa mai stam in chirie pana cand macar o parte din lucrari ar fi gata. Totul se complica major pentru ca avem doi copii mici care necesita supraveghere nos stop, astfel incat renovarea ar insemna ori ca sotul sa stea cu ei, eu la servici si... cineva la renovari (cine?), ori ca eu sa stau acasa in concediu fara plata sa am grija de copii pana se termina renovarile. Perspectiva asta nu ma incanta de loc, suntem cu energia la minim.

QUOTE
Avand in vedere vremurile as opta pentru o zona ultrasafe, prietenii din londra stiu de ce. Marimea casei nu conteaza prea mult, important este ca picii sa aiba camere separate intrucat vor creste smile.gif.


Da, si noi ne orientam spre o zona ultra-safe. De fapt eu in inconstienta mea as fi dispusa sa cobor stacheta, dar sotul meu se tine bine pe pozitie si trebuie sa recunosc ca bine face.

Cu camerele separate inca nu e o urgenta, ei fiind totuis atat de mici. Luam in calcul si posibilitatea ca in 10 ani sa cautam sa ne mutam intr-o casa mai mare, in caz ca acum ne luam una prea mica. Oricum, la toate casele mici pe care le-am vizitat pana acum ni s-au prezentat si posibilitatile de extindere, adica de construit extra camere.

QUOTE
Inainte de a cumpara, cere sfatul unui inginer de constructii/aarhitect ce parere are despre casa, altfel poti avea surprize. Casele la vanzare sunt neglijate in reparatii cu anii.



Multumesc de sfat. Aici legislatia e de asa natura incat inainte de cumparare un evaluator vine si evalueaza (contra cost si obligatoriu) starea casei.

TT, multumesc pentru interventie.
Felina
QUOTE(Marduk @ 18 Aug 2011, 08:39 PM) *
O frumusete, pentru max. 2 persoane eu consider ca e ceva dragut. Ce si-ar putea dori un om, mai mult decat atat? Daca are familie atunci sigur are nevoie de un spatiu mai mare.



Am fost in we si am vazut casa asta. Spre mirarea noastra e mai mare decat apare in poze. Iar gradina e mai mica decat apare in poze. Casa e mica intr-adevar, dar are potential de extindere. Pretul e mai mult decat tentant, dar in asteptarea agentului am putut observa ca zona nu e una in care am dori sa locuim. In limbajul de aici zona e plina de nakers .
Felina
salut Erwin si multumesc pentru interventie

QUOTE(Erwin @ 22 Aug 2011, 09:49 PM) *
Cred că nu e mare diferenţă între această "casă" şi un apartament ca să merite diferenţa de preţ.


Diferenta majora este gradina si locatia/imprejurimile. Despre locatie deja am vorbit, nu e una buna datorita populatiei conlocuitoare biggrin.gif .
Un apartament nu are gradina, casa are gradina, intrare proprie, parcare proprie...
Sigur e o chestiune de optiune. La banii astia cu siguranta se gasesc apartamente noi noute f faine. Pentru mine un apartament nu intra in discutie tocmai pentru ca nu ma simt bine in apartament, si am locuit in destule si in romania si in irlanda. Apartamentul ma priveaza de o anumita libertate supa care sufletul meu tanjeste de la 18 ani.

QUOTE
Oricum mi se pare enorm de scumpă pentru ceea ce oferă...


Pretul unei locuinte trebuie comparat cu pretul celorlalte locuinte din tara/localitatea respectiva. Aici casa din link este de departe una din cele mai ieftine pentru ceea ce ofera.
Am aceeasi discutie cu parintii mei care subliniaza mereu ca sunt prea multi bani dati pe o asemenea casa si ca mai bne venim acasa si ne cumparam in pitesti/curtea de arges un apartament cu 30-40 de mii. Situatia nu ar fi simpla nici daca am dori sa ne intoarcem in romania, ceea ce noi nu dorim.

Pretul dat pe o locuinta nu se traduce exact in zidurile casei si bucatica de pamant. E mult mai complex decat atat. Cumparand o casa, cumperi strazile din jur, magazinele, sectia de politie, scolile samd.

QUOTE
asta după ce zilele trecute am vizitat o proprietate de 22ha şi casă cu anexe la munte care la cumpărare acum 5 ani a costat doar 30.000 euro! Pădurea inclusă oferă aproape gratis lemnul de încălzit, apa e dintr-un izvor captat, păşunea, grădina şi livada cu pomi fructiferi oferă o parte din hrana cu puţin efort şi costuri minimale, în sensul că produsele pot fi monedă de schimb... şi bio pe deasupra!


Casa de care vorbesti tu se potriveste de minune unui trai la care tanjesc si eu uneori, dar pentru care nu cred ca am energia necesara. Pamantul nu e usor de lucrat, atine animale nu e de colea, necesita dedicatie zilnica, fara nici un pic de concediu si fara nici o zi libera. Si multe altele. Deocamdata pentru mine, pentru noi, care avem copii mici pentru care ne trebuie scoli aproape si tot felul de alte conveniente, casa respectiva nu e o optiune. Cu siguranta gasesc ceva asemanator si aici in Irlanda mai la tara. Dar nu e ce ne trebuie momentan. Daca ar fi, mi-ar fi simplu sa merg acasa la mama la tara si sa o rog sa-mi cedeze o bucata din pamantul ei de la padure si sa imi construiesc acolo intr-o vara cu probabil 20-30 de mii de euro o casa cocheta si frumoasa si sa-mi pornesc o gospodarie.
Felina
QUOTE(abis @ 23 Aug 2011, 07:57 AM) *
Si 90.000 de euro nici acum nu reprezinta o suma exorbitanta, bine, depide acum si cum arata casa si anexele respective.



costul casei/locuintei trebuie si el raportat la veniturile din tara respectiva. de aia a compara direct preturile din Ro cu cele din Ir nu are sens, avand in vedere ca salariul minim pe economie in Ro este de ~200? euro pe cand in IR este de 1200 euro.

in acelasi timp depinde si cum se cumpara casa, cu abnii jos sau cu imprumut la banca.
In cazul meu e vorba de imprumut la banca. Astfel ca sa putem compara cu preturile din ro, ar trebui sa comparam ce procent din salariu va merge la banca in fiecare luna. Pe procentul respectiv putem atunci discuta si face eventual comparatii, desi ar mai trebui luat in calcul costul vietii de zi cu zi, utilitatile, benzina etc.
Felina
QUOTE(Erwin @ 23 Aug 2011, 01:04 PM) *
Proprietatea despre care vorbeam: Ferma Solaris

Referitor la iluminarea curţii sau grădinii: se găsesc acum lămpi solare cu câţiva euro bucata, durează 2-3 ani după care, dacă sunt de calitate se pot înlocui bateriile, dacă nu, se pun altele noi. Plasticul din care sunt făcute se deteriorează în timp. Am luat acum 2 ani una încastrată într-o piatră artificială cu un reflector cu 2 leduri ultraluminoase, e mai rezistentă şi mai puternică şi i se pot înlocui acumulatoarele dacă se strică. Recent am văzut şi lămpi mai puternice care pot fi aşezate separat de captatorul solar mai mare care se pune pe acoperiş. Suplinesc un bec de curte/grădină alimentat la reţea.



interesanta lampa de care vorbesti, mersi
ma gandesc la o lampa cu gaz, oare ar merge? cum erau iluminate strazile pe vremuri...
cum ziceam incerc sa reduc plasticul si orice este bun de aruncat dupa o vreme de folosinta.
abis
Lampa cu gaz? Pai nu mai vrei sa fii eco? smile.gif
Felina
QUOTE(abis @ 23 Aug 2011, 03:29 PM) *
Lampa cu gaz? Pai nu mai vrei sa fii eco? smile.gif


ba daa, vreau. nu stiam ca lampa cu gaz nu e eco... de ce nu e eco?
Felina
azi am finalizat dosarul si ultimele detalii impreuna cu brokerul. in doua saptamani maxim ar trebui sa primim un raspuns... afirmativ, doar suma pe care o vom primi ar trebui sa fie discutabila, dar sa traim si vom vedea si... rezultatul. ce-a fost de facut din partea noastra am facut.
Erwin
Pentru că gazul este un combustibil fosil, neregenerabil şi produce CO2 şi alte substanţe nocive pe care le eliberează în atmosferă. Lămpile solare, chiar dacă sunt făcute din plastic şi conţin substanţe toxice în acumulator, nu produc noxe iar energia este gratis. Trebuie doar să ai grijă să le reciclezi când se strică.

Sigur că este o diferenţă datorată venitului mediu din ţara respectivă, dar trebuie să ştii că în România multe lucruri ce le poţi cumpăra au un preţ foarte apropiat în euro cu preţul din alte ţări, fără a se ţine seama că veniturile noastre sunt cu mult mai mici. Uneori, total nejustificat, pretul este mai mare! Iar casele nu fac excepţie, depinde mai mult de localitatea şi zona în care se găsesc. Este foarte bine că analizaţi toţi parametrii, însă niciodată nu vei găsi casa ideală, care nu are niciun neajuns şi nu necesită bani suplimentari. Este bine să vă concentraţi doar asupra unor aspecte ce le consideraţi foarte importante pentru voi, esenţiale. Chiar dacă nu totul este perfect de la început, e o vorbă: "Omul sfinţeşte locul!".
Felina
Am primit aprobare pentru un credit pe care il speram mai avantajos. Inca nu stiu incotro. Cert e ca mai am nitel si fac pe mine de frica.
Marduk
QUOTE(Felina @ 19 Sep 2011, 06:33 PM) *
.... Cert e ca mai am nitel si fac pe mine de frica.

Depinde cu ce ai girat imprumutul, daca l-ai girat cu casa pe care o cumperi, asta este, nu-ti platesti ratele iti ia casa.
Felina
aaah, nu de asta imi e frica, io am incredere in mine si in forta mea de munca, bani zic eu ca o sa fac mereu. mi-e frica asaaa, de tensiunea asta care o sa dureze, de emotii puternice, de decizii proaste. ca tre sa avem capul limpede ca sa luam decizia corecta si bucuria de a ma muta la casa mea poate sa ma imbete si sa fac prostii, pasi gresiti, din astea. Bine te-am regasit smile.gif
Felina
pana una alta suntem la limita cu banii de avans. bancile au inasprit conditiile de acordare credite si astfel socoteala de acum cateva luni nu mai e valabila. o sa mai dureze inca vreo doua saptamani pana vom vedea daca reusim sa negociem suficient de frumos incat sa ne incadram in suma noastra. Daca nu reusim, va trebui sa mai asteptam un an.
Marduk
QUOTE(Felina @ 20 Sep 2011, 02:23 PM) *
....Daca nu reusim, va trebui sa mai asteptam un an.

Daca nu reusiti acum la anu nu se stie ce va fi. In acest moment imobiliarele sunt la nivelul cel mai scazut, dar in cateva luni ori se prabuseste totul ori va fi o crestere gen balon.
Felina
Si ce ar putea insemna ca se prabuseste totul?
Marduk
Pentru voi nimic, pentru ca vreti sa va folositi de un credit, deci nu aveti bani, daca ati avut bani, cache sau pesin cum zice romanul, era bine in opinia mea sa mai stati putin. Vedeam ce se intampla cu Grecia, cu UE etc. dar asa daca tot luati credit, ar fi bine sa luati acum cand suntem la pragul de jos. Mare atentie la contract, la ce semnati acolo, sper ca aveti un consilier care cunoaste legile, parca din Irlanda?
Felina
da, in Irlanda. mare atentie, asta zic si eu, de asta mi-e si mie frica sa nu facem cine stie ce greseala. Si noua ni se pare ca ar fi vorba de pragul de jos.
Marduk
Eu nu traiesc in Irlanda, nu stiu care este exact situatia acolo, sunt convins ca voi stiti mult mai bine cum este acolo. Eu nu fac decat sa-mi exprim o parere vis-a-vis de ce citesc prin jurnale sau ce vad la tembelizor. Pana la urma insasi viata este o loterie, asa ca o casa, nu poate fi decat un alt loz extras dintr-o punga plina de sperante. Va doresc mult succes, as putea sa va impui capul cu ceea ce as face eu in locul vostru, dar fiecare individ are dreptul la experienta sa fie buna sau rea, important este sa depaseasca momentul, sa supravietuieasca si sa se bucure din plin de zilele care i-au mai ramas de trait.
turbo trabant
QUOTE(Felina @ 20 Sep 2011, 03:26 PM) *
da, in Irlanda. mare atentie, asta zic si eu, de asta mi-e si mie frica sa nu facem cine stie ce greseala. Si noua ni se pare ca ar fi vorba de pragul de jos.

nu de voi depinde ci de parlita de grecia. conditiile de creditare s-au inasprit puternic in toata europa din luna august incoace.

daca nu iti e frica sigur faci o tampenie smile.gif.
Felina
TT, multumesc pentru incurajare!
Marduk
Casa dulce casa. smile.gif

Felina
Am trimis azi toate actele cerute de broker. (A fost ceva munca pana am adunat toti banii necesari in cont - si nici asa nu avem 100% sanse de reusita. )

L-am anuntat prin e-mail si a revenit cu o noua cerinta, o copie dupa ultimul fluturas. Sigur nu se termina aici povestea. Banca probabil va mai vrea ceva, apoi datorita intarzieriii va mai cere alte desfasuratoare de cont ma proaspete samd pana nu stiu cand.

Casa pe care pusesem ochii (favorita sotului) a primit azi o oferta cash mai mare decat am fi vrut sa oferim noi. Cel mai probabil se va da.

Intre timp nu mai e pe piata in zona, conditiile si pretul convenabile noua, decat o casa, care din intamplare (sau nu?) este favorita mea. Este pe strada pe care se afla si scoala generala multidenominational care ne intereseaza in mod deosebit. Strada pe care se afla este linistita, neobisnuit de larga, cu spatii verzi duble in fata feicarei case, care mie imi pare un loc de joaca f fain, dar desigur pot sa ma insel.

Un dezavantaj major pe care il are casa asta este ca are o extensie care se prezinta ne estetic privind casa din fata. Dinauntru pare ok, cel putin din poze. Nu am vizitat-o pana acum, dar urmeaza. Pentru mine e o alegere f buna pentru ca este deja extinsa si astfel ofera patru dormitoare, o asezare interioara deosebita de tiparul caselor irlandeze, o gradina mare, un fel de garaj la capatul gradinii si drum de acces prin spatele gradinii.
Felina
Un prieten ne-a pus in gards ca in ultima vreme raspunsul la o palicatie pentru mortgage poate dura pana la 4 luni.
Foarte curioasa, i-am trimis un email brokerului si l-am intrebat ce parere are. Si cum de ieri pana azi nu mi-a raspuns, i-am dat un telefon. Ca sa aflu ca in cazul nostru un raspuns preliminar ar trebui sa primim pana la sfarsitul saptamanii viitoare. desigur ca daca banca mai cere si alte documente, raspunsul final se amana.

ne mai uitam la doua case:
- una intr-un stadiu deplorabil si cam mica, dar cu gradina f faina
- cea de-a doua in stare bunicica, cu o aranjare a camerelor chiar f interesanta, maricica si complet detasata, cu garaj; pretul totusi mai mare decat ce ne putem noi permite; asta insa nu inseamna nimic pentru ca ceea ce conteaza de fapt e pretul cu care se va vinde...
Felina
Brokerul a spus ca venitul sotului nu o sa fie luat in considerare pana nu trece de de 6 luni, dar ca totusi cantareste ceva, asa ca a vorbit deja la banca.
Asteptam un raspuns in doua zile...
Felina
Vineri am sunat pentru ca nu primeam nici o veste, desi era ziua in care trebuia sa primesc raspuns la aplicatie. Si am aflat ca imi mai trebuie inca trei acte si cateva detalii. Am trimis actele prin e-mail azi, cand trebuia sa primesc si raspunsul. Dar cine trebuia sa avanseze dosarul meu catre comisia de creditare, azi nu a venit la munca pe caz de boala. Cealalta persoana care ar mai putea lucra la cazul meu este in concediu. Asadar astept ziua de maine.
The Dude
Asadar sunt doua probleme; obtinerea creditului si achizitia propriu zisa. Inteleg ca ele nu ar fi legate intre ele ??
Sfatul meu este sa nu te pripesti cu achizitia. Experienta, imi comunica cu argumente solide din trecut, ca in imobiliare cel care stie sa astepte capata de fiecare data exact ceea ce doreste.

Un exemplu: eu am asteptat 9 ani casa in care locuiesc. Ca sa incap in banii pe care ii aveam, cautam una in paragina (sa o pot reconstrui: apartin breslei) cu ceva curte si cat de cat la lumina. Am gasit o locuinta de foarte buna calitate si foarte bine situata, dar abandonata de un el si o ea emigrati de cativa ani buni. Neintretinuta casa se degradase, iar ce nu a facut vremea... au facut curand tiganii (au furat tot ce era de furat: usi, ferestre, inclusiv)

Din acest motiv, dar si din cauza faptului ca proprietatea era in litigii mari cu regia de apa, electrica si de gaze pretul a fost modic.
Mi-au trebuit cateva luni de zile sa fac bucataria, baia si o camera, functionale. Dupa aia vreo doi ani sa o aduc la gata. Efortul financiar a fost insa unul esalonat si usor de indurat, iar faptul ca mi-am atins un vis atat de mistuitor mi-a furnizat entuziasmul necesar pentru bagatelizarea tuturor problemelor intalnite in drum.
Felina
The Dude, luarea creditului si achizitia casei sunt legate intre ele in masura in care creditul, odata aprobat, este valabil trei luni. In cazul in care nu am folosit creditul cele trei luni, aplicatia trebuie refacuta.

in rpivinta achizitiei suntem pe aceeasi unda. Si noi tot o casa din asta vanam, una in stare proasta, dar nu foarte (adica sa nu aiba probleme structurale, asa se zice aici, si cred ca tu intelegi termenul mai bine ca mine), astfel incat sa ne permitem sa o lucram noi incetisor. Si noi dorim sa facem locuibile baia, bucataria si un dormitor, ca mai apoi sa renovam incetisor, folosindu-ne de un buget lunar modest, timp de... cativa ani probabil.

Asteptam ocazia de a cumpara o casa de mai bine de 5 ani...
Multumesc pentru sfaturi.
The Dude
Aha....

In privinta duratei de executie estimata ??? ....nu stiu...???
Eu cred intr-o relansare imediata a sectorului constructii.
Este un domeniu care a functionat intotdeauna si chiar a reprezentat un motor pentru iesirea din alte situatii de criza.
Acum el a suferit cel mai mult intrucat situatia actuala e provenita din mediu imobiliar.

Constat de vreun an si ceva o evolutie contrarianta a preturilor de la materialele de baza, dar mai mult decat atat: o limpezire ne mai intamplata a haosului tehnologiilor alternative, ce invadasera piata cu solutii minune si care de o vreme tot introduceau confuzii, minciuni publicitare si ambiguitati cu efecte de discreditare a ceea ce se stia din patrimoniul traditiei....Asta in intreaga lume.

Aici, in constructii, in perioada imediat urmatoare, eu nu ma astept decat la lucruri bune...

De fapt trisez: lucrurile bune au si inceput sa apara din cursul verii, atunci cand ora de manopera a scazut considerabil la firmele mari de profil, cele care dau tonul in sistem...Si nu este singurul semn...

In fine...Succes !!!
Tinem pumnii stransi !!
Felina
Tocmai am aflat ca nu ne-a fost aprobat creditul. Suntem invitati sa revenim in jumatate de an cand dosarul nostru va fi mult mai puternic. Tot raul inspre bine, asa zic eu. Ce stim noi ce e mai bine?...
wulfenia
in Austria si Germania putini isi cumpara casa, in general cei care au si economii sanatoase pentru ca atat cat e omul tanar e ok, problemele incep insa cand unul intra la pensie sau se imbolnaveste, zic ei, pentru ca raman c-o casa mare care trebuie intretinuta. Daca se sta in chirie e alta mancare de peste pentru ca atunci cand copiii isi fac rostul lor si se muta de acasa, de exemplu, omul se poate muta intr-un un apartament mai mic, ceea ce inseamna chirie mai putina de platit si cheltuieli de intretinere mai putine. Un avantaj net al statului in chirie este, dupa parerea mea, flexibilitatea. Cand cumperi casa esti legat de maini si de picioare si de ai probleme cu vecinii de exemplu, asta este! Nu stiu de unde mitul ca o casa proprietate personala face cat o asigurare de pensie, poate ca e unul din miturile consumismului...
Felina
back in the game smile.gif
Felina
azi am primit aprobarea pentru imprumutul de casa.

ce s-a schimbat de atunci pana acum? pai... preturile caselor. la banii la care voiam sa cumparam anul trecut, anul asta ne permitem o casa in care sa ne putem muta direct, plus numar corect de camere si gradina fara ghilimele.

let the house hunting begin!
turbo trabant
Felina cu cat au scazut preturile intre cele 2 aprobari?
Felina
nu au fost doua aprobari, asta e prima...

nu stiu cu cat au scazut... stai sa caut

In Dublin, residential [i]property prices fell by 4% in January and were 21.1% lower than a year ago. Dublin house prices fell by 4.1% in the month - their biggest drop since March 2009 - and were 21.7% lower compared with a year earlier. [/i]

uite inca un link cu o diagrama
turbo trabant
Hmm la voi se accelereaza din nou scaderea. Nu e a buna deloc.
Felina
pentru cine are de vandut, nu e bine
Hollie_Smokes
Astia pe la noi au innebunit cu preturile la case. Nu vor sa lase la ele si pace! :mad:
Felina
cum naiba, ca am inteles ca nu se vinde nimic nimic...
Hollie_Smokes
Stau cu ele de 3-4 ani nevandute, in timp ce casele se degradeaza tot mai mult, doar ca sa nu lase la pret. Gen 17.000 pentru o casa din chirpici intr-un catun parasit. Cica nu vrea sa o dea la pret de masina dunno.gif >:(
Felina
cica au inceput sa creasca preturile la case si aici. drept pentru care sansele sa cumparam scad. cica proprietarii devin mai sceptici la negocieri si mai rabdatori la asteptat...
Hollie_Smokes
S-a obisnuit lumea cu criza, nu mai zice nimeni ca e criza, e stare de fapt. Mama lor! tongue.gif
turbo trabant
QUOTE(Felina @ 25 Jun 2012, 10:44 AM) *
pentru cine are de vandut, nu e bine

Nu e bine pentru nimeni. Se va repeta criza din 2008 si nu trebuie sa va bucurati ca o sa scada preturile caselor daca nu veti avea servicii sau nici macar dupa ce sa beti apa ( nu in irlanda ci in alte guri de rai).
Felina
pai nu e vorba de bucurat aici. e pur si simplu vorba de supravietuit. eu daca imi cumpar casa ies mai bine financiar decat daca stau in chirie.

apropo de criza, de la mine de aici se simte ca e aceeasi criza din 2008, irlanda inca n-a iesit din ea.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.