Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Mancare Romaneasca - Ajutoor.
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
atta
Salut...


Am nevoie de ceva ajutor si mi'am dat seama ca in Han pot gasi ceea ce caut...


In august voi participa la un curs de vara in Portugalia, unde vom avea o seara internationala si fiecare trebuie sa faca o mancare specifica tarii lui...

Asadar eu trebuie sa fac ceva specific romanesc si atentie, sunt o incepatoare.... ajuutor.



Mistinguett
Sarmale? bulz? Eu zic ca-i dai pe spate cu un bulz facut la meserie (si e usor de facut, dar sunt niste intrebari aici: trebuie sa duci mancarea gata facuta, sau poti sa faci ouale acolo/macar incalzit?)
Care mai veniti cu idei, ca de invatat o invat eu pe atta.
Ma mai gandesc si eu intre timp.
atta
Mancarea o sa o facem noi acolo si o sa avem oale, aragaz.

multumesc mult... daca zici ca e usor de facut, atunci sa incercam un bulz.. sincera sa fiu nu stiu ce este dar sunt avida de cunoastere.. smile.gif

sarmalele cred ca iau prea mult timp...
Mistinguett
Bulzul e foarte usor de facut - mamaliguta pripita (adica mai moale) :

200 gr apa
40-50 gr. malai
un praf de sare

apa se pune la fiert cu sarea, cand da in clocot se presara un pic de malai (cam o lingura) in ploaie, se lasa sa fiarba un minut, apoi se presara restul de malai amestecandu-se continuu sa nu aibe cocoloase. Va fi foarte subtire, dar se ingroasa, nici o grija. Se lasa la fiert pe foc micut, si se amesteca din cand in cand. Este gata cand se desprinde de pe peretii vasului. (bineinteles ca poti dubla-tripla reteta)

Intr-un castron (sau vas termorezistent) se pune un strat de mamaliga fierbinte, cam de 2-3 degete. Se pun deasupra bucatele de unt, branza telemea rasa, se mai pune un strat de 2 degete de mamaliga, se pune costita sau sunca afumata taiata feliute (asa, cam de 1x2-3 cm) si prajita usor, alt strat de mamaliga si iar se presara cu un pic de branza - deasupra se pune un ou ochi (prajit atat cat sa se inchege, dar "neterminat"). Se da la cuptor pentru cateva minute (atat cat sa se incalzeasca totul si sa se faca oul bine).

Sfatul meu este sa incerci de cateva ori reteta pana atunci - e foarte usor de facut, cel mai greu e de facut mamaliga biggrin.gif Si inca ce bun e! Ai scuze sa papi bulz cu ocazia asta. Oricum ma mai uit prin cartea de bucate sa ma mai inspir si de altceva, dar asta e usor de facut si delicios. N-are ce sa nu le placa. wink.gif
atta
mmmm...

cat de curand o sa incerc sa fac o mamaliga aici... sa vedem daca ne impacam bine, eu si mamaliga.
am mai incercat odata sa fac... si nu prea a iesit nimic de capul ei....


intrebari de bulz... cam de cate persoane iese bulzul in cantitatile astea?

P.S. orez cu lapte nu e specific romanesc, nu? ca asta stiu si eu sa fac...
da chiar, noi avem deserturi romanesti?
atta
Cred ca mi s'a deschis tare apetitul de gatit... si incep sa ma cred mare sef bucatar.. smile.gif).
Covrigii nostrii in forma de opt sunt greu de facut? pp ca da... sad.gif... ca pe aici nu am vazut si sunt tare buni...
Mistinguett
Orez cu lapte face toata lumea. Desert, placinta?, dar si aia o face toata lumea intr-o forma sau alta. Covrigii sunt greu de facut (am reteta, daca vrei, eu fac din cei rotunzi - dobrogeni, dar sunt de 50 de ori mai greu de facut decat o mamaliga).

Cat despre portii - banuiesc, asa cum stiu eu ca sunt serile astea internationale, ca o sa fie mai mult de gustat, nu? nu portii intregi. Cantitatile care ti le-am dat ar face cam 2 portii sanatoase - daca asta ti-ar fi singura mancare.
Gabriel
ce sa te chinui atata , mai atta ? fa-le o gustare traditionala d'a noastra. niste branza de oaie d'aia sarata si puturoasa , ceapa , masline , niste slanina si putina tuica.
sa vezi ce o sa se bucure lusitanii aia. smile.gif

in alta ordine de idei : Misti , ai certitudinea ca sarmalele sunt traditionale romanesti ? un prieten mi-a povestit ca a mancat sarmale in Spania...undeva unde oamenii nici nu auzisera de Romania.
Mistinguett
Nope, nu sunt traditionale romanesti, dar fiecare tara care le face are variatiile ei. Si pot sa spun sincer ca din cate variatii am incercat, alea romanesti (facute cum trebuie, cu mirodenii, si bagate la cuptor sa se topeasca-n gura) sunt cele mai bune.
De-aia am si zis de bulz - ala nu cred ca-l mai face nimeni.
Cain
Hmm... o ciorba de perisoare ? Sau una de burta ?

PS. mititeii nu sint romanesti ? sau ii mai face cineva ?
Mistinguett
Ii mai fac turcii, dar nu asa buni ca ai nostri. Doar ca-s greu de facut - atta nici mamaliga nu vrea sa faca, nu vezi? laugh.gif
atta
Hai ca sunt cuminte si fac mamaliga... dupa cum am mai spus, vreau sa ma marit si am inteles ca este esential...
plus ca am ajuns sa visez mamaliga, aici pe meleaguri straine.. smile.gif...

multumesc pentru ajutor
Cain
atta, daca ti-e lene, inceaca sa faci oua moi .. biggrin.gif : De cand incep sa fiarba, le lasi 3 minute, apoi le pui sub jetul de apa rece, le lasi un minut, si le pui pe masa ! wink.gif
atta
de ce n'ati spus asa de la inceput????? smile.gif)

si totusi... cred ca o sa fac mamaliga.

daca tot sunt aici, ii mai multumesc odata lui misti... multam misti.. smile.gif.

O sa revin cu vesti/poze de la fata locului.. si poate va spus si ce am mancat la celelalte neamuri.
Mistinguett
Sa stii ca m-am uitat prin cartea lui RAR chiar aseara si nu mi-a venit nici o alta idee. Nu am dat de nimic care sa nu fie foarte complicat - stii tu, in mare parte tocani si altele. Cat despre placinte... pana si eu prefer foi de gata si umplutura mea, ca alea traditionale...

Sper sa incerci sa faci bulz inainte de prezentare, asa, pentru tine, si sa vezi cum iti place. Si mi-ar placea sa ne zici si noua cum a iesit. Intre timp eu sunt aici daca ai intrebari.
Cain
atta, ce ai facut pana la urma ? Sarmalute ? laugh.gif
Mistinguett
Si eu sunt curioasa, atta. Sa ne povestesti si noua ce ai pregatit pana la urma si ce-ai gustat si tu de la altii.
atta
aoleu dragii mei....

tot ce pot spune este atat... promit ca anu' asta sa mai incerc sa fac mamaliga acasa.

Desigur ca nu am avut pic de timp sa incerc reteta inainte.

Si am facut o mamaliga nefiarta. sad.gif(. De ce? Pentru ca eram super stresata si am uitat... sa o gust sa vad eu ca'i fiarta.

O sa va aduc si o poza odata si odata. Oricum o experienta buna. smile.gif. Pana la urma am aranjat'o intr'un fel, am pus branza si afumaturi... am ras branza pe ea... si au mancat oamenii smile.gif. Tin minte si acum ce durere de cap am avut in seara aia... Da mi'a trecut repede pentru ca la seara internationala fiecare aduce si ceva bautura de acasa... asa ca m'am dres.

Multumesc mult pentru ajutor si imi pare rau ca v'am dezamagit.
Mistinguett
Mariuca, in primul rand La multi ani!
Cu mamaliga, lasa, nu te nacaji ca mai ai pana te mariti... biggrin.gif
Dar pana la poze povesteste-ne si noua cum a fost seara, ai cunoscut lume, ai gustat si tu din preparatele lor?
atta


am gustat, cum sa nu gust.

Singura problema e ca.... tehnica cate putin din fiecare te face sa cam uiti ce ai mancat de la cine. smile.gif. eu cel putin am cam uitat.
Valheru
Acu nu va vreau sa iti inec corabiile , dar singurle mancaruri pur romanesti sunt micii si mielul haiducesc ...
ai putea incerca una din ciorbele ce se prepara pe la noi
mai ales ca in afara tarii nu prea sa serveste acest gen de mancare
au ramas la supe
bleach
atta
Dupa ce am scanat vreo doua zile la pozele din vacanta asta ma intorc inapoi la locul faptei, pe acest thread.... cu poza promisa.

Va rog sa retineti ca am promis ca o sa pun o poza inainte de a sti ce ce o sa iasa.... asa ca nu va speriati prea tare. pffff..

-----

aici nu pot sa atasez poza.... o atasez in jurnalul meu.

Maria Mamaliga
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.