Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Dalai Lama In Romania
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
abis
Liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, se pare ca va face o vizită de două zile în Transilvania, în cursul lunii septembrie, la invitaţia lui Laszlo Tokes. Scopul vizitei ar fi omagierea, la locul natal, a lui Kőrösi Csoma Sándor.

Tokes spera sa lege cumva soarta Tinutului Secuiesc de a Tibetului (declara ca "Tinutul Secuiesc este Tibetul Romaniei"). Iar Iliescu isi exprima temerile privind reactiile ostile ale Chinei.
Marduk
E o prostie daca se gandeste la asa ceva. Tibetul a fost un stat anexat de China, Tinutul Secuiesc este o enclava in interiorul unei alte tari, independente, suverane. In opinia mea ungurii nu pot obtine decat autonomia administrativa care sper ca va fi aplicata in toate judetele din Romania. Problema romanilor este alta, dezvoltarea regionala, dezvoltare care i-ar putea avantaja pe unguri care trebuie sa recunoastem sunt mai uniti si mai muncitori decat romanii.
Blakut
Nu cred ca ne permitem faza asta cu Dalai Lama. Nu avem nimic de castigat de pe urma lui...
Cla
QUOTE(abis @ 20 Apr 2010, 03:31 PM) *
Liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, se pare ca va face o vizită de două zile în Transilvania, în cursul lunii septembrie, la invitaţia lui Laszlo Tokes. Scopul vizitei ar fi omagierea, la locul natal, a lui Kőrösi Csoma Sándor.

Tokes spera sa lege cumva soarta Tinutului Secuiesc de a Tibetului (declara ca "Tinutul Secuiesc este Tibetul Romaniei"). Iar Iliescu isi exprima temerile privind reactiile ostile ale Chinei.

Tökes ar face bine sa bea un pic de Palinka si Dalai Lama ceva Schnaps de orez, cred ca s-ar întelege amândoi. Parol.
abis
QUOTE(Blakut @ 21 Apr 2010, 01:29 AM) *
Nu cred ca ne permitem faza asta cu Dalai Lama. Nu avem nimic de castigat de pe urma lui...

Nu cred ca exista posibilitatea legala de a impiedica pe cineva sa intre in Romania si sa se duca oriunde doreste, atat timp cat are un pasaport valabil. Asa ca nu se pune problema daca ne permitem sau nu.
Nefertiti
Nu e un pic paranoica povestea asta?

Ok, vine ala in Romania, posibil sa se adune sa il vada o gramada de aiuriti care vad in el nu stiu ce imagine de intelegere superioara a lumii si atat. Ce altceva se poate intampla?
abis
Singurul lucru care se mai poate intampla este sa dea chinezii vreun comunicat ori declaratie de presa in care sa se zbarleasca putin. Cam atat. Insa tot soiul de neaveniti, incepand chiar cu Tokes, nu vor rata ocazia sa se dea in spectacol.

Ca reprezentant religios, nu pun nici eu mare pret pe Dalai Lama. Ca reprezentant al poporului tibetan ocupat de comunistii chinezi, merita auzit ce are de spus. Din punctul asta de vedere eu chiar ma bucur ca va ajunge in Romania.
Marduk
E nu e chiar un "ala" este reprezentantul unui popor, chiar daca are preocupari religioase atata vreme cat poporul sau il considera ca atare cred ca merita respectul cuvenit.
Cla
QUOTE(abis @ 21 Apr 2010, 09:41 AM) *
Nu cred ca exista posibilitatea legala de a impiedica pe cineva sa intre in Romania si sa se duca oriunde doreste, atat timp cat are un pasaport valabil. Asa ca nu se pune problema daca ne permitem sau nu.

Pai ce sa te astepti de la un popor care duce sticle de coniac la doctor, na hai sa-l luam si pe Dalai, ce mai conteaza.
Si ce are de spus e irelevant. O sa zica ca toti altii: Save the world. Forget it.
Sau poate zice "Save Tibet" Iuhuu. dry.gif
Eu as zice "Save Europe".
Erwin
Tocmai am auzit la radio că Dalai Lama este pe locul 2, după Obama în topul celor mai populari politicieni din lume. Poate că merită ascultat ce-are de zis. Sigur că unii vor exploata din interese meschine această vizită, de-asta ar trebui ca astfel de personalităţi să fie primite oficial, cu mai multă grijă pentru imagine.

Nu e totuna dacă agenţiile de presă din toată lumea vor titra "Vizita lui Dalai Lama în România" sau "Dalai Lama în Transylvania, Dracula-Land"? jamie.gif
Cla
Bine ca Ratzinger e pe ultimul loc rofl.gif
March
QUOTE(Marduk @ 20 Apr 2010, 06:46 PM) *
E o prostie daca se gandeste la asa ceva. Tibetul a fost un stat anexat de China, Tinutul Secuiesc este o enclava in interiorul unei alte tari, independente, suverane.


Ei, uite inca ceva cu care sunt de acord cu tine.

Asa ca poate Tokes l-o fi invitat ca sa treaca la budism dupa ce l-a lasat nevasta ! laugh.gif
Cla
Ce ti-i si cu unguroaicele astea... Dupa ce o sa trec eu la budism, o sa-l iau de nevasta pe Richard Gere rofl.gif
abis
„Sfinţia Sa Dalai Lama s-a gândit la o eventuală vizită în România, asupra căreia a fost de acord, în principiu. Cu toate acestea, vizita nu va mai avea loc. Politica noastră în legătură cu vizitele făcute de Sfinţia Sa a fost întotdeauna aceea de a nu crea niciun fel de neplăceri” - spune secretarul lui Dalai Lama.

Deci nu mai vine. Pacat.
Erwin
Deci a considerat că vizita ar putea crea neplăceri. Păcat!
turbo trabant
pai ii putea provoca neplaceri. se putea vedea la cnn un titlu de genul " maidanez a muscat pe prea-sfintia-sa".

producatorii de sandale probabil sperau la cresterea vanzarilor ca si aia de perdele.
Marduk
Nu stiu ce l-a determinat sa nu vina in Romania, daca decizia de a nu onora invitatia lui Tokes a stat la baza refuzului, Dalai Lama merita felicitari.
turbo trabant
si-a dat in carti si a vazut o karma nasoala cu niste secui si niste povesti balcanice in care ciobanul mioritic e ungurean si e omorat de baciul bucurestean si cel moldovean.

sau poate si-a dat seama ca tibetul lui are mai multe autostrazi decat sunt pe distanta bucale- tinutul secuiesc (via plescoi).


pe mine ma mira interesul lui abis ca venea dalai lama , ditamai liderul spritual si religios???
abis
QUOTE(turbo trabant @ 30 Apr 2010, 02:59 PM) *
pe mine ma mira interesul lui abis ca venea dalai lama , ditamai liderul spritual si religios???

Am zis mai sus, poate ca n-am fost suficient de clar: faptul ca este lider religios ma lasa rece, insa este si liderul neoficial al unui popor aflat sub ocupatie chineza. Si sub acest aspect eram interesat de vizita.

PS: Sau poate ca, cine stie, eram interesat de reactiile oficialilor BOR la vizita unui astfel de personaj... smile.gif
turbo trabant
crezi ca bor-ul isi facea griji ca ii convertea pe ungurii catolici la dalai lamanism sau budism? smile.gif

am intrebat nu de alta dar multi ateisti au o slabiciune pentru budism si dalai lama.
abis
QUOTE(turbo trabant @ 30 Apr 2010, 03:08 PM) *
crezi ca bor-ul isi facea griji ca ii convertea pe ungurii catolici la dalai lamanism sau budism?

Crezi ca vizita ar fi fost prezentata doar in mass-media la care au acces catolicii?

Vezi ca Tokes, cel care l-a invitat, nu e totusi catolic. Nici ortodox, e adevarat...
QUOTE
multi ateisti au o slabiciune pentru budism si dalai lama

Treaba lor. Le-o fi simpatic Dalai Lama pentru ca empatizeaza cu un personaj tragic, in fond, care nu-si poate gasi locul in propria lui tara.

Sau poate ca apreciaza, unii, la budism exact ceea ce lipseste religiilor cu care intra de obicei in contact. Budismul este o religie ateista (oricat de ciudat ar fi termenul smile.gif ): budistii nu venereaza niciun zeu. In plus, multi oameni (ateii nu fac exceptie) sunt curiosi sa afle cat mai multe despre Orient. Sau faptul ca intotdeauna esti mai interesat de ceea ce nu stii inca decat de ceea ce deja cunosti. Explicatii pot fi multe.
turbo trabant
nu dar banuiesc ca bor-ul isi va freca mainile de bucurie daca brusc pe cativa unguri ii apuca cheful sa se imbrace in chestiile alea de le poarta lama. mai putini catolici/ reformati, mai bine pentru bor.

de asta si ziceam : o gramada de (asa-zisi) ateisti plang cu hohot cand vorbesc de liderul spiritual si budist , asa de tare de sare camesa budista de pe ei in timp ce ii doare in cot ca vecinul crestin s-a dus in congo cu o campanie de crestinare si vaccinare si a ajuns pe post de hamburger acolo. si plang chiar si cand sunt in magazin punand labutele pe niste plazme made in china fara de care nu se pot uita la saracii ursi polari cum se ineaca decat pe o plazma 3D.

face parte din ipocrizia lumii moderne- ca tot e cool sa te razi cu lama.
abis
QUOTE(turbo trabant @ 30 Apr 2010, 03:39 PM) *
o gramada de (asa-zisi) ateisti plang cu hohot cand vorbesc de liderul spiritual si budist , asa de tare de sare camesa budista de pe ei, in timp ce ii doare in cot ca vecinul crestin s-a dus in congo

Pai zi-le pe nume, eu nu cunosc niciun ateu in situatia asta.

Daca vrei sa fiu cinic si sa fac o gluma de vineri ti-as raspunde ca daca multi crestini pleaca in Congo si raman acolo din diverse motive (eu stiu, le place peisajul, le cade cu tronc vreo localnica, ajung hamburger cum ai zis tu), inseamna ca procentul de atei din tara va fi mai mare. Asa ca daca vrea vecinul sa-si asume riscurile presupuse de o evanghelizare prin Congo, cine suntem noi sa-l impiedicam sa plece? rolleyes.gif

turbo trabant
probabil nu cunosti prin romanica dar te asigur ca sunt o gramada (de fapt majoritatea) prin vestul "ateist" ca vorbim de plazme 3D nu de LCD-uri. ph34r.gif

ma miram de naivitatea unora care se freaca de ceasul mortii pentru o cauza pe care putini occidentali o pricep sau le pasa dar ii doare in telecomanda plazmii cand vecinul lor de cativa ani a mierlit-o in congo incercand sa ii salveze pe unii la fel de necunoscuti ca si sandalagii astia.

globalizare pentru prosti sau cum sa plangem pentru ceva ce nu pricepem si sa ne ignoram aproapele.


abis
QUOTE(turbo trabant @ 30 Apr 2010, 03:56 PM) *
probabil nu cunosti prin romanica dar te asigur ca sunt o gramada (de fapt majoritatea) prin vestul "ateist" ca vorbim de plazme 3D nu de LCD-uri.

Nu prea inteleg eu legatura dintre ateism, atitudinea fata de Dalai Lama si televizorul pe care il cumpara cineva... unsure.gif
QUOTE
ii doare in telecomanda plazmii cand vecinul lor de cativa ani a mierlit-o in congo incercand sa ii salveze pe unii la fel de necunoscuti

Nu sa-i salveze, ci sa-i converteasca.

Poate ca sunt unii (oi fi stiind tu cazuri, poate dai macar 4-5 exemple) care empatizeaza mai mult cu un popor aflat sub ocupatia comunistilor chinezi de niste zeci bune de ani decat cu soarta unui misionar care isi face de lucru aducand la "calea cea dreapta" cine stie ce triburi africane.
Marduk
Nu inteleg disputa voastra, budistii ar putea fi considerati atei, faptul ca ei il venereaza pe Buddha nu inseamna ca budistii cred in zei, pana la urma Buddha a fost doar un om.
turbo trabant
cred ca nu ai citit dar repet: vecinul crestin sau whatever era in campanie de vaccinare cand bastinasii l-au facut fast food. ca le mai zicea si ceva religie era partea a doua.

eu nu sunt sigur ca occidentalii pricep cum devine treaba cu tibetul si noi vedem situatiunea prin sistemul nostru de gandire. china inainte de a fi comunista a fost un imperiu si se comporta in continuare imperialist ( fie el chiar si rosu).

era o discutie despre cum oameni asa zis inteligenti suspina sincer si se implica intr-o cauza complet straina lor in timp ce ignora dramele care se petrec chiar langa ei sau in care cei apropriati sunt implicati. un fel de schizofrenie a societatii moderne care se implica in orice, oricand, oricum nu are nici o legatura cu ei.

marduk, nu e disputa. pe mine ma amuza implicarea ateilor occidentali intr-o disputa intre un sistem comunisto-capitalisto-ateist si un lider semireligios secesionist. incercam sa aflu de la abis de ce ateii sunt atrasi de acest subiect al tibetului si mai ales de ce sunt de partea "religiosilor" cu gandirea. cu portfolelul fii sigur nici un suporter din asta nu a cumparat plazma 3D made in tibet mwah1.gif .
Marduk
QUOTE(turbo trabant @ 30 Apr 2010, 06:01 PM) *
incercam sa aflu de la abis de ce ateii sunt atrasi de acest subiect al tibetului si mai ales de ce sunt de partea "religiosilor" cu gandirea.

probabil ca ateii se gandesc ca daca un om ca Buddha a ajuns la acel nivel spiritual, orice om poate acest lucru, ceea ce in parte este real. prin comparatie am putea crede ca Issus a fost tot un om care sprijinit de Dumnezeu (credinta) a atins acelasi nivel spiritual.
abis
QUOTE(turbo trabant @ 30 Apr 2010, 06:01 PM) *
cred ca nu ai citit dar repet: vecinul crestin sau whatever era in campanie de vaccinare cand bastinasii l-au facut fast food. ca le mai zicea si ceva religie era partea a doua.

Nu stiu la ce caz te referi, credeam ca vorbesti in general. A plecat vreun roman in campanie de evanghelizare prin Africa sub pretextul vaccinarii, sau ce s-a intamplat?
QUOTE
noi vedem situatiunea prin sistemul nostru de gandire

Normal, nu putem vedea decat prin sistemul nostru de gandire.
Si vedem ca o tara independenta a fost ocupata si anexata prin 1949 de vecinul sau comunist, ca tibetanii s-au revoltat prin 1959, 1989 si anul trecut, ca revoltele au fost inecate in sange...

QUOTE
incercam sa aflu de la abis de ce ateii sunt atrasi de acest subiect al tibetului si mai ales de ce sunt de partea "religiosilor" cu gandirea.

Inca n-ai aflat ca nu toti ateii sunt simpatizanti ai comunistilor? Ori ai statelor care isi ocupa militar vecinii?
turbo trabant
se poate dar de unde vehementa pe chestiunea tibetanilor? la urma urmei, organizarea lor e undeva cam la nivelul nepalului deci nu foarte avansata.

ca budisti sunt cateva miliarde in asia si sunt alte tari unde budistii sunt mult mai persecutati, inclusiv in china (partea non-tibetana). chinezii sunt comunisti cu numele dar se inchina la zeul dolar mai ceva ca la mao.

e o fandacsie aici de nu pot pritzepe.

abis sunt cateva zeci de popoare pe lumea asta care lupta pentru 'tepedenta' si care nu beneficiaza de suportul "moral" al occidentului. ar trebui ca si moldovenii nostri sa fie la fel "ajutati".
abis
QUOTE(turbo trabant @ 30 Apr 2010, 06:16 PM) *
se poate dar de unde vehementa pe chestiunea tibetanilor?

Ce vehementa? Am postat doar cateva mesaje pe subiectul asta. Si nu cred ca am sarit calul...

Nu pot sa-ti vorbesc decat despre mine, nu stiu care sunt motivatiile altora pe care nu-i cunosc. Pot doar face presupuneri mai mult ori mai putin fondate.
QUOTE
abis sunt cateva zeci de popoare pe lumea asta care lupta pentru 'tepedenta' si care nu beneficiaza de suportul "moral" al occidentului.

Pentru ca acel occident despre care vorbesti se inchina si el aceluiasi zeu pe care l-ai pomenit tu: preasfantul dolar. Cum sa ii supere pe chinezi prea tare, nu-si permite un razboi comercial, asa toata lumea castiga... Cum sa-i supere pe rusi recunoscand Cecenia, nu au nevoie de un conflict care sa redeschida razboiul rece... Si asa mai departe.

Pe de alta parte e o moda la Holywood (sau a fost) sa te declari budist, si de aici automat sprijinul pentru Dalai Lama...

Totusi nu vad legatura cu ateismul si cu televizoarele 3D.
turbo trabant
nu ma refeream la tine ci la aceasta "moda" in intelighentia ateista vestica. bine ca esti de acord ca e o moda si incerc sa inteleg de ce sunt toti focusati pe tibetani si ii "lasa" in pace pe altii.

legatura intre atei si 3D: atei care sustin cauza tibetului isi cumpara televizoare 3D made in china la care pot urmari in direct cum niste calugari tibetani primesc pulane in cap de la organele de securitate chineze pe care si ateii aia le sustin financiar prin cumpararea televizorului made in china.

in locul intelectualului ala cu plazma de da cu gura in sprijinul tibetanilor as tace chitic. sau as returna plazma la magazin.
abis
QUOTE(turbo trabant @ 30 Apr 2010, 06:32 PM) *
nu ma refeream la tine ci la aceasta "moda" in intelighentia ateista vestica

Pai intreaba-i pe ei. De unde sa stiu eu ce gandesc altii? Desi ma gandesc ca nu toti ateii din vest sunt focusati pe problema Tibetului. Din lecturile mele nu rezulta chestia asta.
QUOTE
atei care sustin cauza tibetului isi cumpara televizoare 3D made in china

Pai numai ateii cumpara televizoare "made in China"?! De unde stii ce cumpara fiecare?
Habar nu am ce fel de aparatura au acasa cei care sunt angrenati in organizatiile care sprijina tibetanii, nu am astfel de informatii deci nu pot sa comentez.
turbo trabant
pai i-am intrebat, de ce crezi ca m-a amuzat raspunsul si de ce crezi ca postez? smile.gif ateii is foarte focusati pe tema asta, bisericile tac chitic pe tema asta ( si nu le e bine nici asa).

sigur, si religiosii cumpara televizoare, se uita la aceleasi pulane dar hai sa zicem ca astia ar trebui sa apere niste calugari ca apara religia in general. in schimb, un ateu cu lacrimi in ochisori cand povesteste cum a vazut el la plazma lui bataia cu jandarmii si incheie cu "bietii calugari" starneste rasul. daca spunea "bietii tibetani" era ok dar el se referea la calugari, ordin religios.
abis
QUOTE(turbo trabant @ 30 Apr 2010, 06:42 PM) *
pai i-am intrebat, de ce crezi ca m-a amuzat raspunsul si de ce crezi ca postez?

Si ce raspuns ti-au dat?
QUOTE
un ateu cu lacrimi in ochisori cand povesteste cum a vazut el la plazma lui bataia cu jandarmii si incheie cu "bietii calugari" starneste rasul.

Nu inteleg de ce starneste rasul. unsure.gif
Ai senzatia ca toti ateii isi doresc sa ia bataie calugarii? Te inseli. Dimpotriva, ateii (asa cum ii stiu eu) sunt, majoritatea, impotriva violentei de orice fel. Asa ca nu-i bucura deloc atunci cand cineva este lovit, chiar daca este vorba despre un calugar.
turbo trabant
raspunsul a fost "sunt liber sa imi iau televizorul de unde vreau si doar atata imi permit".

luptatorul ateu pentru libertatea calugarilor a luptat pana la portofel. acolo s-a incolonat perfect.
abis
Eu tot nu inteleg care este problema ta.

Raspunde-mi si mie te rog ca sa ma lamuresc:

1. In Europa ori in SUA doar ateii empatizeaza cu suferintele poporului tibetan? Crestinilor nu le pasa atunci cand sunt persecutati sau ucisi oameni care apatin altor religii?

2. Printre cei care ii sustin pe tibetani sunt unii care isi cumpara televizoare cu plasma ori 3D? Este asta o problema?

3. Ateii care ii sustin pe tibetani isi cumpara produse chinezesti, iar crestinii care ii sustin pe tibetani (admitand, fie si teoretic, ca exista si asemenea crestini) boicoteaza marfurile chinezesti?

4. Cei care cumpara produse chinezesti si sustin eliberarea Tibetului aveau optiunea de a cumpara produse similare la preturi asemanatoare, dar au preferat chinezisme? Din ce motiv?

5. Achizitionarea unor produse chinezesti contribuie la oprimarea Tibetului? Daca nu s-ar mai cumpara aceste produse, China ar avea o politica mai toleranta fata de tibetani?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.