Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Femeia in diferite religii
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
abis
QUOTE(Clopotel @ 22 Aug 2009, 06:24 AM) *
Pozitia femeii in Ortodoxie este egala cu cea a barbatului[/b]. Singura idee preconceputa si gresita este legata de preotie. Intr-adevar femeile nu pot fi preoti.
[...]
Aceste aspecte nu le vei intalni niciodata in islam, care acum pedepsesc femeile (in Arabia Saudita am inteles) sa-si acopere si un ochi, pe motiv ca smintesc barbatii.

Pe tema asta am gasit undeva un articol pe care imi permit sa-l reproduc aici aproape in intregime, ca dovada ca necunoasterea altor religii te impinge la intelegerea lor gresita. Iata un nou argument in favoarea invatarii in scoala a tuturor religiilor importante:

De multe ori lumea crede ca femeia musulmana este rau tratata, oprimata si supusa.

Cele trei religii (crstinism, islam, mozaism) sunt de acord cu o realitate fundamentală. Femeile şi bărbaţii au fost creaţi de Dumnezeu, Creatorul întregului univers. Oricum respingem din start ideea conform căreia Eva ar fi fost creată înaintea lui Adam.

Concepţia iudeo-creştină a creaţiei Iui Adam şi a Evei este povestită în detaliu în Geneza 2:4-3:24. Dumnezeu le-a interzis să mănânce fructe din copacul interzis. Şarpele a sedus-o pe Eva şi ea a mâncat din acel pom. Apoi ea l-a sedus pe Adam să mănânce cu ea. Când Dumnezeu l-a muştruluit pe Adam pentru fapta sa. Adam a învinovăţit-o pe Eva.
„Femeia pe care mi-ai dat-o să fie cu mine mi-a dat din pom şi eu am mâncat." (VECHIUL TESTAMENT - FACEREA cap 3 :12)
Drept urmare Dumnezeu i-a spus :

15: Duşmănie voi pune între tine şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul".
16. Iar femeii i-a zis: "Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni".
17. Iar lui Adam i-a zis: "Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: "Să nu mănânci", blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
18. Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului!
19. În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce".

Conceptul islamic de primă creaţie se găseşte în multe locuri în Sfanţul Coran:
„Iar tu Adam! Sălăşuieşte tu împreună cu soaţa ta în Rai! Mâncaţi voi ori de unde voiţi, însă nu vă apropiaţi de acest pom căci altfel veţi fi dintre cei nelegiuţi / Dar Şeitan i-a ispitit, voind să le arate goliciunile eare fuseseră ascunse zicândomnul vostru nu v-a oprit de la acest pom decât pentru ca voi să nu deveniţi îngeri şi să fiţi nemuritori! /Şi eI s-a juruit lor:„Eu sunt pentru voi un bun sfătuitor!/\Asadar,el i-a înşelat prin amăgire.Şi când ei au gustat din acel pom li s-au descoperit goliciunile lor şi au început să-şi pună peste ele frunze din Grădină. Şi Domnul lor i-a chemat zicandu-le:„Oare nu v-am oprit Eu de la acest pom şi nu v-am spus Eu că Şeitan vă este vouă duşman mărturisit?/Şi au răspuns ei: Doamne,am fost nedrepţi cu sufletele noastre şi dacă nu ne ierţi şi nu Te înduri de noi, vom fi printre cei pierduţi." (Al Araf: 19-23)

Examinarea atentă a acestor două relatări a poveştii creaţiei relevă câteva diferenţe esenţiale.
Coranul spre deeosebire de Biblie îi cuipabilizează pentru greşeala lor pe amândoi, şi pe Adam, şi pe Eva. Nicăieri în Coran nu găsim sugerat dispreţ faţă de Eva pentru că ea l-a ademenit pe Adam să mănânce din pom sau nici măcar pentru că ea a mâncat înaintea lui.
Eva în Coran nu este ispititoarea, seducătoarea şi înşelătoarea.
Mai mult Eva nu este blamată pentru durerile naşterii.
Dumnezeu, conform Coranului, nu pedepseşte pe nimeni pentru greşelile altuia.
Amândoi şi Adam şi Eva au păcătuit şi apoi şi-au cerut iertare de la Dumnezeu şi El i-a iertat pe ei.
Imaginea Evei seducătoare din Biblie a avut un impact extrem de negativ în toate privinţele în tradiţia iudeo-creştină.
Toate femeile au crezut că au moştenit de la mama lor biblică Eva vina şi şiretenia ei.

In consecinţă ele sunt inferioare moral,slabe,nedemne de încredere.
Menstruaţia,graviditatea şi naşterea au fost considerate o pedeapsă dreaptă pentru vina eternă,pentru care sexul feminin a fost blestemat.

Cu scopul de a evidenţia impactul negativ al Evei biblice asupra descendenţilor femei vom privi puţin la scrierile foarte importante iudaice şi creştine din toate timpurile.
Vom începe cu Vechiul Testament

Găsim în Ecleziastul (7:26)„Şi am găsit că mai amară decât moartea este femeia a cărei inimă este o cursă şi un lanţ şi ale cărei mâini sunt nişte lanţuri;cel plăcut Domnului scapă de ea dar cel păcătos este prins de ea."
..Iată ce am găsit, zice Ecleziastul, cercetând lucrurile unul câte unul ca să le pătrund rostul:" (7:27)
„Iată ce-mi caută şi acum sufletul şi n-am găsitidin o mie am găsit un om;dar o femeie n-am găsit în toate acestea." (7:28).

Rabinii evrei au întocmit o listă cu cele 9 blesteme la care este supusă femeia şi care sunt efectul Căderii ei.Femeii i-au fost date nouă blesteme şi moarteaovara sângelui menstrual şi a sângelui virginităţii;povara sarcinii şi a naşterii: povara de a-şi acoperi capul în fiecare dimineaţă, ea îşi va găuri (străpunge) urechea asemeni sclavilor permanenţi sau fetelor sclave care îi servesc pe stăpânii lor; ea nu poate fi un martor credibil şi după toate acestea - moartea. In zilele noastre bărbaţii evrei ortodocşi spun la rugăciunea de dimineaţă:
„Binecuvântat eşti Dumnezeu, regele universului, pentru că nu m-ai creat pe mine femeie,,
Cu alte cuvinte, mulţumesc Doamne, în fiecare dimineaţă pentru că „m-ai creat în conformitate cu bunătatea ta".
O altă rugăciune pe care o găsim în multe din cărţile iudaice de rugăciune: ,,Laud pe Dumnezeu că nu m-a creat arian. Laud pe Dumnezeu că nu m-a creat femeie. Laud pe Dumnezeu că nu m-a creat ignorant."

Eva biblică a jucat de departe un rol şi mai mare în creştinism comparativ cu iudaismul.

Păcatul ei a fost pivotul credinţei creştine,deoarece conform concepţiei creştine motivul misiunii lui Isus Cristos pe pământ este stăvilirea neascultării lui Dumnezeu de către Eva.
Ea a păcătuit şi apoi l-a corupt pe Adam să comită aceeaşi faptă.In consecinţă Dumnezeu i-a expulzat pe amândoi din Rai pe Pământ.Toţi au fost blestemaţi din cauza lor.

Ei au transmis urmaşilor păcatul lor care nu a fost iertat de Dumnezeu.Toţi descendeţii lor şi toată rasa umană este născută în păcat. Cu scopul de a curăţa rasa umană de al ei „păcat originar" Dumnezeu l-a sacrificat pe cruce pe Isus care este considerat fiu al lui Dumnezeu.
Deci Eva este responsabilă pentru propria ei greşeală,pentru păcatul soţului său pentru păcatul originar al întregii omeniri şi de moartea Fiului lui Dumnezeu.

Ce crezi despre fiicele ei? Sunt păcătoase ca şi ea şi trebuiesc tratate ca atare.
Ascultă tonul sever al sfântului Paul care spune în Noul Testament: „Femeia să primească învăţătură în tăcere, cu toată supunerea"
„Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii,nici să se ridice mai presus de bărbat ci să rămână în tăcere"
„Căci întâi a fost întocmit Adam ,şi apoi Eva"
„Şi nu Adam a fost amăgit;ci femeia s-a făcut vinovată de călcarea poruncii." Timotei (2:11-14)
Sfantul Tertulian a fost mult mai dur decât sfântul Paul când a vorbit cu „cele mai bune iubite surori în credinţă"
El a spus: „Voi ştiţi că sunteţi la fel ca Eva? Dumnezeu a hotărât ca femeile să trăiască asftel; vinovatul aşa trebuie să trăiască.Voi sunteţi poarta răului.Voi aţi fost calea spre copacul interzis.

Eva e primul dezertor de la legea divină. Ea e cea care l-a convins peAdam şi care nu a atacat suficient răul. Ea a distrus uşor creaţia Iui Dumnezeu-omul. Drept urmare chiar fiul Domnului a plătit dezertarea ei."

Sf.Augustin a gândit exact ca şi predecesorul său. El a scris unui prieten: „care este diferenţa dintre femei chiar dacă este o soţie sau o mamă.[...] Refuz să cred că femeia poate fi om. Funcţia sa exclusivă este de a naşte copii."
Sf.Toma de Aquino câteva secole mai târziu considera femeia plină de defecte.
..Cu privire la natura individuală, femeia este plină de defecte şi nelegitimă, pentru că ea este încă Eva cea amăgitoare şi din această cauză noi trebuie sa ne ferim de orice femeie"

Reformatorul Martin Luther nu vedea nici un beneficiu de pe urma femeii decât cei de a aduce pe lume cât mai mulţi copii. El spunea: „Dacă ele se vor îmbolnăvi sau chiar vor muri nu este nici o problemă. Lăsaţi-le să moară la naştere pentru că ele de asta există."

Din nou şi din nou toate femeile sunt denigrate din cauza imaginii Evei cea amăgitoare, datorită relatării din Geneza.
Rezumând concepţia iudeo-creştină despre femeie a fost otrăvită de credinţa în natura păcătoasă a Evei şi a urmaşilor săi de sex feminin.

Dacă ne îndreptăm atenţia spre ceea ce afirmă Coranul despre femeie vom realiza imediat că părerea islamică despre femeie este radical diferită de concepţia iudeo-creştină."
Să lăsăm însuşi Coranul să vorbească:
„Musulmanilor şi musulmanelor, dreptcredincioşilor şi dreptcredincioaselor, celor supuşi şi celor supuse, celor iubitori de adevăr şi celor iubitoare de adevăr, celor statornici şi celor statornice, celor smeriţi şi celor smerite, celor ce dau milostenie şi acelora dintre femei care dau milostenie, celor care postesc şi acelora care postesc dintre femei, celor care îşi păzesc castitatea lor şi acelora dintre femei care şi-o păzesc, celor care îl pomenesc pe Allah Preaînaltul mereu şi acelora dintre femei care îl pomenesc, Allah Preaînaltul Ie-a pregătit iertare şi răsplată mare." (Al Ahzab:35)
„Domnul lor Ie-a răspuns: Eu nu las să se piardă nici o faptă împlinită de vreunul din voi bărbat sau femeie, deopotrivă unul cu altul! Iar pe cei care au pribegit, care au fost alungaţi din căminele lor, care au fost prigoniţi pe Calea mea, care au luptat şi au fost omorâţi pe cale voi să-i ispăşesc de faptele lor rele şi să îi fac să intre în Grădini pe sub care curg păraie,drept răsplată din partea lui Allah.La Allah Preaînaltul se află bună răsplată!" (Al Imran: 195)

„Pe cel care face o faptă bună bărbat sau femeie şi este credincios îl vom dărui noi cu o viaţă bună. Şi Noi îi vom răsplăti pe ei după faptele cele mai bune pe care le-au săvârşit." (An Nafal:97)

Este clar că femeia nu este diferită de bărbat.Ei sunt amândoi creaţii ale lui Dumnezeu al cărui sublim scop pe pământ este să îl adore pe Dumnezeu lor, să săvârşească fapte bune, să evite răul şi că ei amândoi vor fi răsplătiţi.

Coranul nu menţionează niciodată că femeia este poarta răului sau că omul este imaginea lui Dumnezeu, femeile şi bărbaţii sunt creaţiile sale. Conform cu Sfantul Coran rolul femeii pe pământ nu se limitează doar la a naşte. Ei i se cere să facă fapte bune aşa cum i se cere şi bărbatului. Coranul nu spune niciodată că femeia nu are dreptul să existe.

Fiicele o ruşine?

De fapt diferenţa dintre atitudinea biblică şi coranică vizavi de femeie începe imediat după naşterea ei.
De exemplu în Biblie se consideră că în cazul naşterii unei fete perioda de impuritate a mamei este mai lungă decât în cazul naşterii unui băiat:

„Vorbeşte fiilor lui Israel şi spune-le lor: „Când o femeie va rămâne însărcinată şi va naşte un copil de sex masculin,să fie necurată ca în timpul perioadei ei în fiecare lună."
,,Dacă naşte o fată să fie necurată două săptămâni ca în timpul perioadei ei ;şi să rămână şaizeci şi şase de zile ca să se curăţească de sângele ei."
Biblia catolică declară şi mai explicit că „naşterea unei fiice este pierdere."(Ecleziastul 22:3)
In contrast cu această declaraţie şocantă băieţii se bucură de o preţuire deosebită: „Un om care îl educă pe fiul său va fi invidiat de duşmani." (Ecleziastul 30:3)

Rabinii evrei consideră obligaţie pentru bărbatul evreu să aibă urmaşi în scopul înmulţirii speciei.
Ei nu îşi ascund preferinţa pentru băieţi: „Este mai bine de cei care au băieţi decât de cei care au fete."
„La naşterea unui băiat toată lumea e veselă; la naşterea unei fetiţe toţi sunt trişti" şi „când un băiat se naşte coboară pacea în lume iar când se naşte o fată, nimic nu vine."

O fiică este considerată un motiv de durere, o potenţială sursă de ruşine pentru tatăl ei."
„Fiica ta este încăpăţânată fii dur cu ea pentru că altfel vei provoca zâmbetele duşmanilor tăi; vei fi vorbit în oraş şi vei fi subiect de bârfa sau vei fi supus oprobiului public." (Ecleziastul 42:11)
„Ţine sub control încăpăţânarea fiicei tale altfel ea va abuza de îngăduinţa ta".
„Fii autoritar cu fiica ta dacă nu vrei ca ea să îţi murdărească numele."(Ecleziastul 26:10-11)

In perioda preislamică arabii păgâni considerau fiicele o sursă de ruşine şi practicau infanticidul(doar pentru nou născuţii de sex feminin).

Coranul a condamnat de multe ori această practică odioasă.
In Coran este menţionat că aceasta crimă sinistră nu ar fi fost stopată niciodată în Arabia dacă Coranul nu ar fi condamnat-o în termeni duri;
„Se ascunde de lume din pricina răului ce i s-a vestit. Să-l ţină el, în ciuda umilinţei, sau să-l îngroape în ţărână? Ce proastă judecată!" (An Nahl:59)
„Şi când i se vesteşte unuia dintre ei ceea ce el a dat ca pildă pentru cel milostiv, atunci faţa sa devine întunecată şi este el plin de mânie."(Az-Zukhruf:17)
„Şi când fetiţa îngropată de vie va fi întrebată, pentru ce păcat a fost o morâtâ"(AtTakwir:8-9)

In Coran nu se fac deosebiri între fete şi băieţi. In contrast cu Biblia. Coranul consideră naşterea unei fetiţe sau a unui băiat un dar şi o binecuvântare.
Coranul menţionează mai întâi naşterea unei fetiţe: „A lui Allah este stăpânirea cerurilor şi a pământului. El creează ceea ce voieşte şi dăruieşte El copile şi băieţi cui voieşte"(Aş-şura:49)

Cu scopul de a distruge toate tentativele de infanticid din societatea musulmană pe cale să se nască profetul Muhammad (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) le-a promis credincioşilor binecuvântaţi cu fete o mare- răsplată dacă îşi vor trata cu bunătate fiicele; ele îi vor proteja de focul iadului."(Bukhari-Muslim)
,,Oricine creşte bine două fete până ajung la maturitate în Ziua învierii vor fi precum acestea; şi el şi-a unit degetele sale".

Mamele

Vechiul Testament recomandă în numeroase locuri bunătate şi tratament frumos faţă de părinţi şi îi condamnă pe cei care nu-i respectă.
De exemplu: ,, Cel ce va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie dat morţii, că a grăit de rău pe tatăl său şi pe mama sa şi sângele său este asupra sa.
Deşi este menţionat respectul faţă de tată ..un fiu înţelept este bucuria tatălui său. dar un om nebun dispreţuieşte pe mama sa." Proverbe: 13:1

Mama singură nu este menţionată niciodată.
Mai mult nu se accentuiază în mod special pe acordarea unui tratament blând mamelor în semn de respect pentru marea lor suferinţă provocată de naştere şi alăptare. Mamele nu moştenesc totul de la copiii lor în timp ce taţii o pot face.
In Noul Testament I se atribuie Iui Isus următoarele cuvinte:
,,Dacă vine cineva la Mine şi nu urăşte pe tatăl său şi pe mamă şi pe femeie şi pe copii şi pe fraţi şi pe surori, chiar şi sufletul său însuşi, nu poate să fie ucenicul Meu."(Luca 14:26)

In Noul Testament se prezintă imaginea unui Isus indiferent sau chiar nerespectuos faţă de propria lui mamă. De exemplu când ea a venit să-l caute l-a găsit predicând în mijlocul mulţimii ,nu a mers să o vadă.
31. Şi au venit mama Lui şi fraţii Lui şi, stând afară, au trimis la El ca să-L cheme.
32. Iar mulţimea şedea împrejurul Lui. Şi I-au zis unii: Iată mama Ta şi fraţii Tăi şi surorile Tale sunt afară. Te caută.
33. Şi răspunzând lor le-a zis: Cine este mama Mea şi fraţi i Mei?
34. Şi privind pe cei ce şedeau în jurul Lui, a zis: Iată mama Mea şi ţii Mei.
35. Că oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu şi sora Mea şi mama Mea.(Marcu3:31 -35)
Cineva poate argumenta că Isus încerca să predea o lecţie importantă şi că religia este mai importantă decât legăturile de rudenie. Oricum, el şi-a predat lecţia arătând o absolută indiferenţă mamei sale. Unul dintre cei care îl ascultau i-a reamintit de importanţa mamei sale. de faptul că mama i-a dat naştere şi 1-a alăptat. Răspunsul lui a fost:
27. Şi când zicea El acestea, o femeie din mulţime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sâni i pe care i-ai supt!
28. Iar El a zis: Aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc. (Luca 11:27-28)

Dacă o mamă cu un statut precum al Fecioarei Măria a fost tratată cu o asemenea desconsiderare aşa cum este descris în Noul Testament atunci cum îşi tratează mama creştinul de rând?

ln islam respectul ,onoarea şi consideraţia de care se bucură o mamă este fără precedent.Coranul plasează pe un loc foarte important blândeţea faţă de părinţi .Este pe locul doi după adorarea lui Allah Preaînaltul.
„Nu pune lângă Allah Preaînaltul un alt zeu,ca să nu şezi ruşinat şi alungat!/Şi Domnul Tău a orânduit să nu-I adoraţi decât pe El şi să vă purtaţi frumos cu părinţii voştri,iar dacă bătrâneţile îi ajung pe unul dintre ei sau pe amândoi lângă tine,nu le ziceţi lor „Of!" şi nu-i certa pe ei, ci spune-le lor vorbe cuviinciose." (AlIsra:23-24)

Coranul în multe alte locuri accentuiază rolul important al mamei în creşterea şi îngrijirea copilului.
„Noi l-am povăţuit pe om să facă bine părinţilor săi,mama lui I-a purtat,suportând pentru el slăbiciune după slăbiciune iar înţărcarea lui a fost după doi ani ,(aşadar):„Adu mulţumire Mie şi părinţilor tăi, căci la Mine este întoarcerea!"(Luqman: 14)

Profetul Muhammad a acordat de asemenea mamei un loc privilegiat. Un om a venit la profet şi l-a întrebat cine merită cel mai mult respect. Profetul i-a răspuns ..mama ta" Omul a adăugat şi mai cine? Iar trimisul lui Allah Preaînaltul a răspuns iar „mama ta". Omul a întrebat „şi mai cine după ea?" Profetul a răspuns: „tatăl tău" Printre puţinele precepte pe care musulmanii le respectă cu fidelitate şi în ziua de astăzi sunt cele referitoare la tratamentul acordat mamelor. Relaţia profundă şi călduroasă între mamele musulmane şi copiii lor şi adâncul respect cu care bărbaţii musulmani se apropie de mamele lor îi uimeşte de obicei chiar pe occidentali.
Theodoric
QUOTE("Clopotel")
Pozitia femeii in Ortodoxie este egala cu cea a barbatului.

In nici una din cele 3 religii monoteiste pozitia femeii nu este egala cu cea a barbatului decat la nivel declarativ. Oricine sustine altceva jigneste inteligenta mea si a oricarui individ care nu e pur si simplu orb la ce se intampla in jurul lui.
Clopotel
Draga Theodoric,
Ca inteligenta ta sa nu mai fie jignita, e bine sa incepi chiar cu argumentarea propriilor afirmatii care in marea lor majoritate sunt false. In acest fel o sa vezi cum scapi de propria jignire. thumb_yello.gif

Draga Abis,
Am mutat aici aceasta discutie deoarece nu prea are legatura cu religia in scoala, insa aici o putem dezvolta mai mult in directia in care a "luat-o".
Cu italic o sa marchez citatele din mesajul tau ca sunt prea multi "quote" smile.gif ...

QUOTE
name='Clopotel' post='658490' date='22 Aug 2009, 06:24 AM ' Pozitia femeii in Ortodoxie este egala cu cea a barbatului. Singura idee preconceputa si gresita este legata de preotie. Intr-adevar femeile nu pot fi preoti.
...
Aceste aspecte nu le vei intalni niciodata in islam, care acum pedepsesc femeile (in Arabia Saudita am inteles) sa-si acopere si un ochi, pe motiv ca smintesc barbatii. quote

Pe tema asta am gasit undeva un articol pe care imi permit sa-l reproduc aici aproape in intregime, ca dovada ca necunoasterea altor religii te impinge la intelegerea lor gresita. Iata un nou argument in favoarea invatarii in scoala a tuturor religiilor importante:

Dovada cu necunoasterea religiilor este chiar la autorul acestui articol. Insa, tot din scoala, el trebuia sa invete ca nu e bine sa scrii articole mai ales cand habar nu ai despre ce scrii. Intai te documentezi bine si abia apoi te lansezi in articole.
Hai sa vedem daca autorul chiar are habar de ceva in ceea ce scrie...

QUOTE
De multe ori lumea crede ca femeia musulmana este rau tratata, oprimata si supusa.

Femeile din Arabia Saudita, obligate sa isi arate doar un singur ochi de sub val
Imamul saudit, Mohammed al Habdan, a tinut o cuvantare televizata impotriva valului islamic (niqab) pe care femeile musulmane sunt obligate sa-l poarte in public si asta nu pentru ca doreste eliminarea acestui articol de imbracaminte, ci pentru ca in opinia sa valul, care acopera complet corpul femeii, lasa sa se vada "prea multa piele" prin deschizatura destinata ochilor. Solutia imamului pentru a scapa de comportamentul "obscen" al femeilor, care indraznesc sa-si lase ochii descoperiti pentru a vedea pe unde merg, este sa limitere deschizatura la un singur ochi. Mohammed al Habdan a intarit convingerea sa, ca un singur ochi le este suficient femeilor pentru a nu se impiedica pe strada, printr-o fatwa (edict religios), care obliga toti barbatii sauditi sa-si convinga femeile sa poarte noul val.
....
Mohammed al Habdan a cerut sa se interzica vanzarea vechilor niqab-uri, care au o deschizatura pentru doi ochi si care, pe deasupra, lasa sa se vada si obrajii, pentru ca acestea nu sunt conforme cu sharia (legea musulmana).
Desi imamul pare a avea o problema cu practica feminina a machiajului, caruia nu prea ii intelege sensul, nu este deloc deranjat de faptul ca noul val pe care il promoveaza va cauza femeilor cazaturi zilnice. Ce este mai rau, se intreaba invatatul, "Sa te impiedici de o piatra pe strada, sau sa aprinzi pofta unui tanar, atragandu-ti osanda vesnica?".
Invatatii sauditi nu sunt la prima fatwa de acest gen. Acum ceva timp au emis una care condamna ca eretic pe oricine nu crede ca frumoasa noastra planeta albastra este plata. Legile impotriva femeilor sunt frecvente in Arabia Saudita unde acestea nu au voie, printre altele, sa calatoreasca fara sa fie insotite de barbati si sa conduca masini

De aici tu crezi ca autorul articolului are dreptate cand acuza lumea ca ar crede rau nejustificat despre tratamentul aplicat femeii la musulmani?
Dar exemple sunt cu gramada pe net... Daca vrei iti dau topuri de linkuri.

QUOTE
Concepţia iudeo-creştină a creaţiei Iui Adam şi a Evei este povestită în detaliu în Geneza 2:4-3:24. Dumnezeu le-a interzis să mănânce fructe din copacul interzis. Şarpele a sedus-o pe Eva şi ea a mâncat din acel pom. Apoi ea l-a sedus pe Adam să mănânce cu ea. Când Dumnezeu l-a muştruluit pe Adam pentru fapta sa. Adam a învinovăţit-o pe Eva.
„Femeia pe care mi-ai dat-o să fie cu mine mi-a dat din pom şi eu am mâncat." (VECHIUL TESTAMENT - FACEREA cap 3 :12)
Drept urmare Dumnezeu i-a spus :

15: Duşmănie voi pune între tine şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul".
16. Iar femeii i-a zis: "Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni".
17. Iar lui Adam i-a zis: "Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: "Să nu mănânci", blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
18. Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului!
19. În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce".

Autorul acestui text bate campii la greu aici. De fapt nici nu a inteles cu cine vorbea Dumnezeu in aceste versete. La versetul 15 Dumnezeu vorbea cu sarpele nu cu Adam.
QUOTE
Conceptul islamic de primă creaţie se găseşte în multe locuri în Sfanţul Coran:
Pentru mine e hilar sa ma apuc sa comentez versete din Coran. E ca si cum m-as apuca sa comentez citate din "Codul lui Da Vinci". Nici autorul lor nu credea in ele, ci le ia doar ca "posibilitati". Si atunci ce rost mai au comentariile la comentariile posibilitatilor?
QUOTE
Examinarea atentă a acestor două relatări a poveştii creaţiei relevă câteva diferenţe esenţiale.
Coranul spre deeosebire de Biblie îi cuipabilizează pentru greşeala lor pe amândoi, şi pe Adam, şi pe Eva.

Autorul face recomandarea pentru o examinare atenta, insa el nu respecta propri arecomandare. In Sfanta Scriptura atat Adam cat si Eva sunt culpabilizati pentru greselile lor. Amandoi au cazut, amandoi au fost alungati din Rai. Nu te intrebi de ce abereaza autorul aici?!
QUOTE
Nicăieri în Coran nu găsim sugerat dispreţ faţă de Eva pentru că ea l-a ademenit pe Adam să mănânce din pom sau nici măcar pentru că ea a mâncat înaintea lui.
Si unde este dispretul in Biblie pentru Eva? Si ce relevanta are ce a scris Mahomed despre Adam si Eva? Daca tu te apuci si scrii acum o carte elogioasa despre Eva o sa o pui in contrapartida cu Biblia?

Eva în Coran nu este ispititoarea, seducătoarea şi înşelătoarea.

Nici in Scriptura nu este. Ispititor si inselator nu fost decat sarpele. Eva a crezut sincer ca facea bine, desi ce credea era foarte gresit.

Mai mult Eva nu este blamată pentru durerile naşterii.

Aceasta afirmatie este un non sens. Durerile nasterii sunt o pedeapasa de la Dumnezeu, nu este din voia Evei, asa ca nu vad de ce Eva ar trebui blamata pentru aceasta. Lasand la o parte ca in realitate nici nu este.

Imaginea Evei seducătoare din Biblie a avut un impact extrem de negativ în toate privinţele în tradiţia iudeo-creştină.

Total fals! Eva nu a avut nicicand un "impact extrem de negativ" cel putin nu in traditia crestina.

Toate femeile au crezut că au moştenit de la mama lor biblică Eva vina şi şiretenia ei.

Asta este de-a dreptul ridicol. Eva nu a fost, si nimeni nu a crezut asa ceva, cum ca Eva ar fi fost sireata. Probabil ca autorul articolului este musulman, si la fel ca Mahomed, vorbeste despre crestini numai minciuni, fara ca sa cerceteze intai cum stau lucrurile. Puteau macar sa intrebe vreun crestin:
- Mai crestine tu crezi ca Eva era sireata?
iar crestinul le raspunea:
- Ce-ti veni asa hodornc-tronc!? De unde pana unde ideea ca Eva era sireata? Citeste Sfanta Scriptura! Sarpele era siret si inselator, nu Eva. Eva a fost iselata de sarpe.

In consecinţă ele sunt inferioare moral,slabe,nedemne de încredere.

O concluzie total gresita si voit partinitoare. Asta este dovada ca de fapt autorul articolului este inselator.
Eva moral nu era inferioara lui Adam.

Menstruaţia,graviditatea şi naşterea au fost considerate o pedeapsă dreaptă pentru vina eternă,pentru care sexul feminin a fost blestemat.

Pedeapsa a fost data de catre Dumnezeu nu de catre om. Asta nu intelege autorul articolului. Dar aceasta pedeapsa a fost mai inainte spusa de Dumnezeu, nu i-a pedepsit nemeritat. Dinainte de a manca le-a spus ca pedeapsa pentru incalcarea acelei porunci este moartea. Care este deci nedumerirea autorului aici?

Cu scopul de a evidenţia impactul negativ al Evei biblice asupra descendenţilor femei vom privi puţin la scrierile foarte importante iudaice şi creştine din toate timpurile.

"Impactul negativ al Evei" - ca pe Adam autorul il scoate intentionat din fraza - este doar in imaginatia autorului, ca sa-i dea lui "cartile" impotriva crestinismului.

Eva biblică a jucat de departe un rol şi mai mare în creştinism comparativ cu iudaismul.

Păcatul ei a fost pivotul credinţei creştine,deoarece conform concepţiei creştine motivul misiunii lui Isus Cristos pe pământ este stăvilirea neascultării lui Dumnezeu de către Eva.
Ea a păcătuit şi apoi l-a corupt pe Adam să comită aceeaşi faptă.In consecinţă Dumnezeu i-a expulzat pe amândoi din Rai pe Pământ.Toţi au fost blestemaţi din cauza lor.


In acest text se vede clar intentia rauvoitoare a autorului in incercarea de a arata musai ca Eva este persecutata in crestinism, pe cand Adam nu.
Nu numai Eva nu a ascultat de Dumnezeu, dar nici Adam nu a ascultat. Adevarul acesta il supara si il incurca pe autorului articolului.

Mai mult, acest autor, in ura lui fata de crestinism, incalca si aspectele de logica, el incearca sa nege chiar rolul pentru care Iisus Hristos s-a intrupat.
Pai daca Adam si Eva ramaneau in Rai mai era nevoie de intruparea Cuvantului?

Deci Eva este responsabilă pentru propria ei greşeală,pentru păcatul soţului său pentru păcatul originar al întregii omeniri şi de moartea Fiului lui Dumnezeu.
Ce crezi despre fiicele ei? Sunt păcătoase ca şi ea şi trebuiesc tratate ca atare..


Aici autorul afirma acestea probabil dupa multe pahare de sake. Ups! Mahomed a interzis sakeul, in schimb e voie la fumat.
Daca citea Facerea, vedea ca Eva a nascut si avea ca urmasi si barbati nu numai femei. Toti barbatii din ziua de astazi sunt si ei urmasii Evei la fel ca femeile. Prin urmare barbatii sunt la fel de "pacatosi" ca femeile. Ce inseamna prea mult fum!

Ascultă tonul sever al sfântului Paul care spune în Noul Testament: „Femeia să primească învăţătură în tăcere, cu toată supunerea"
„Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii,nici să se ridice mai presus de bărbat ci să rămână în tăcere"
„Căci întâi a fost întocmit Adam ,şi apoi Eva"
„Şi nu Adam a fost amăgit;ci femeia s-a făcut vinovată de călcarea poruncii." Timotei (2:11-14)


Apostolul Pavel avea ton sever si cu barbatii nu numai cu femeile. Ce spune Apostolul Pavel aici este perfect adevarat si nimic din ce spune nu contrazice Facerea.
Intai a fost facut Adam, apoi Eva. - perfect adevarat. Asa a fost voia lui Dumnezeu. De ce autorul articolului este impotriva a ceea ce Dumnezeu a facut?!
Textul biblic este:
21 Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne.
22 Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam.
23 Şi a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.
24 De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup.

Dar, privind inselarea in care a cazut Adam si Eva, Sfanta Scriptura zice:

6 De aceea femeia, socotind că rodul pomului este bun de mâncat şi plăcut ochilor la vedere şi vrednic de dorit, pentru că dă ştiinţă, a luat din el şi a mâncat şi a dat bărbatului său şi a mâncat şi el.
Este vorba aici de libera cugetare, este vorba de liber cugetarea care nesocoteste porunca lui Dumnezeu. Odata ce cunosti porunca lui Dumnezeu, nu mai ai de ce sa mai liber cugetezi.
Eva stia porunca lui Dumnezeu, cu toate acestea a liber cugetat cautandu-si argumente ca sa-si autojustifice pofta.
Acestea sunt faptele.

Eva e primul dezertor de la legea divină.

Asta este o aberatie pentru ca e spusa cu rautate. Eva nu a facut pacatul cu rautate, cu rea credinta, ca sa fie impotriva lui Dumnezeu, ci ea a fost inselata de diavol. Ea credea ca face bine, si cu aceasta credinta, desi gresita, a dat sa manance si lui Adam. A spune ca E a dezertat de la legea divina este o rautate gratuita. Autorul articolului, cand pacatuieste, (sau poate isi inchipuie ca este fara de pacat, nu m-ar mira) spune despre el insusi ca este dezertor de la legea divina?!

Din nou şi din nou toate femeile sunt denigrate din cauza imaginii Evei cea amăgitoare, datorită relatării din Geneza.
Rezumând concepţia iudeo-creştină despre femeie a fost otrăvită de credinţa în natura păcătoasă a Evei şi a urmaşilor săi de sex feminin.


Din nou autorul abereaza cu rea credinta la greu. La citatul lui Pavel, care i s-a parut lui ca-i da apa la moara, de ce nu a continuta tot cu vorbele lui Pavel?
25 Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea,
28 Aşadar, bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce-şi iubeşte femeia pe sine se iubeşte.
29 Căci nimeni vreodată nu şi-a urât trupul său, ci fiecare îl hrăneşte şi îl încălzeşte, precum şi Hristos Biserica,
30 Pentru că suntem mădulare ale trupului Lui, din carnea Lui şi din oasele Lui.
31 De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup.
32 Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos şi în Biserică.
33 Astfel şi voi, fiecare aşa să-şi iubească femeia ca pe sine însuşi;

In plus, ca sa intelegi de ce autorul habar nu are de crestinism, poruncile lui Hristos au fost fara referire la sex, au fost fata de aproapele, fata de frate si sora.
Aproapele nu inseamna numai barbati, ci si femei. Frate si sora inseamna aceeasi iubire daruita. Nu inseamna mai mult pentru frate si mai putin pentru sora.


Dacă ne îndreptăm atenţia spre ceea ce afirmă Coranul despre femeie vom realiza imediat că părerea islamică despre femeie este radical diferită de concepţia iudeo-creştină."

Pentru autor este imposibil sa faca acest lucru cu obiectivism.

Să lăsăm însuşi Coranul să vorbească:
...

Este clar că femeia nu este diferită de bărbat.


Nu este, zice autorul articolului, insa le obliga pe femei ca sa-si acopere pana si fata, si asta pentru cel mai hilar motiv care se poate auzi, anume ca sa nu sminteasca barbatii. Dar uita sa spuna ca si barbatii ar trebui sa-si acopere fata si ochii, tot din acelasi motiv, anume ca sa nu sminteasca femeile. Dar cu siguranta, pentru autorul articolului, smintirea unei femei de catre un barbat neacoperit total, este lipsita de importanta, deoarece pe femei, nu-i asa, nu le asteapta nu stiu cate fecioare in ceruri asa cum le-a promis Mohamed barbatilor.

Spune tu Abis cate fecioare le asteapta pe femei in ceruri, ca pe barbati Mahomed a spus cate. - Te intreb pentru ca ziceai ca ai trecut la islamism. smile.gif

Coranul nu spune niciodată că femeia nu are dreptul să existe.

Si in Invatatura Cerstina unde se spune ca femeia nu trebuie sa existe?!

Rabinii evrei consideră obligaţie pentru bărbatul evreu să aibă urmaşi în scopul înmulţirii speciei.

In multe locuri am observat ca autorul acestui articol confunda crestinismul cu iudaismul, dand citate din VT ca sa acuze crestinii care au ca lege NT.
In plus uita sa omita ca Mahomed s-a inspirat si din VT. De fapt parerea mea este cu totul alta despre relatia dintre Mahomed si Coran, parere bazata pe oarece argumente evidente, (musumanii singuri recunosc ca Mahomed era analfabet, in plus cine mai era cu el in pestera? si tot in plus unde au fost ascunse majoritatea scrierilor gnostice sau de influenta gnostica sau inspirate din alte carti sau religii?) insa nu am timp acum sa dezvolt asta.

In perioda preislamică arabii păgâni considerau fiicele o sursă de ruşine şi practicau infanticidul(doar pentru nou născuţii de sex feminin).

Coranul a condamnat de multe ori această practică odioasă.
In Coran este menţionat că aceasta crimă sinistră nu ar fi fost stopată niciodată în Arabia dacă Coranul nu ar fi condamnat-o în termeni duri;


Si in mintea lui tulburata de fum autorul isi inchipuie ca in crestinism, unde nu numai uciderea sau ranirea unei fiinte umane este condamnata, dar chiar si dorirea raului acelei persoane este condamnata, ar fi posibila o astfel de practica?

In Noul Testament se prezintă imaginea unui Isus indiferent sau chiar nerespectuos faţă de propria lui mamă. De exemplu când ea a venit să-l caute l-a găsit predicând în mijlocul mulţimii ,nu a mers să o vadă.
31. Şi au venit mama Lui şi fraţii Lui şi, stând afară, au trimis la El ca să-L cheme.
32. Iar mulţimea şedea împrejurul Lui. Şi I-au zis unii: Iată mama Ta şi fraţii Tăi şi surorile Tale sunt afară. Te caută.
33. Şi răspunzând lor le-a zis: Cine este mama Mea şi fraţi i Mei?
34. Şi privind pe cei ce şedeau în jurul Lui, a zis: Iată mama Mea şi ţii Mei.
35. Că oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu şi sora Mea şi mama Mea.(Marcu3:31 -35)
Cineva poate argumenta că Isus încerca să predea o lecţie importantă şi că religia este mai importantă decât legăturile de rudenie. Oricum, el şi-a predat lecţia arătând o absolută indiferenţă mamei sale. Unul dintre cei care îl ascultau i-a reamintit de importanţa mamei sale. de faptul că mama i-a dat naştere şi 1-a alăptat. Răspunsul lui a fost:
27. Şi când zicea El acestea, o femeie din mulţime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sâni i pe care i-ai supt!
28. Iar El a zis: Aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc. (Luca 11:27-28)


Pai da, ca atat de orbit de ura este autorul articolului incat e gata sa accepta ca omul, fie chiar si mama sa, este mai importanta decat Dumnezeu.

Dacă o mamă cu un statut precum al Fecioarei Măria a fost tratată cu o asemenea desconsiderare aşa cum este descris în Noul Testament atunci cum îşi tratează mama creştinul de rând?

Cum isi trateaza mama crestinii de rand?!

ln islam respectul ,onoarea şi consideraţia de care se bucură o mamă este fără precedent.

What?! Pe cine incearca sa minta aici?!

Prin urmare, orice se poate spune, numai ca musulmanii respecta cu adevart femeia nu. Adica ei impun femeilor sa stea camuflate cu totul, sa-si acopere chiar si ochii ca sa nu-i sminteasca pe barbati (adica recunosc singuri ca se lasa usor prada placerilor, si ca ar uita imediat de Mahomed si cartea lui daca ar vedea o femeie doar cu fata descoperita), si apoi se bat cu pumnii in piept ca ei respecta femeia iar crestinii nu? rofl.gif
Theodoric
@Clopotel: http://www.scribd.com/doc/17997540/Ilie-Cl...ca-Si-Societate

Femeia e egala cu barbatul in Ortodoxie asa cum oamenii erau egali in comunism.
Clopotel
Draga Theodoric,
Asa cum te-am rugat si pana acum: argumenteaza.
Imi indici o lucrare de parintele Cleopa (pe care tu nu il agreezi insa nu ai argumentat de ce), dar nu spui clar cu ce nu esti de acord din ce zice el acolo si de ce.
Oare nu chiar parintele Cleopa afirma acolo, chiar la inceput, ca femeia este egala cu barbatul? Dar pentru ca sunt totusi diferiti (si diferenta este data de Dumnezeu nu de oameni (crestini in speta)) au functii diferite, si nu poate fi socotita inegalitate faptul ca desi au functii diferite, nu fac exact toate identic, caci este imposibil, fizic vorbind.
Parintele Cleopa condamna avortul, si argumenteaza si de ce. Inteleg ca tu sau cei de o credinta cu tine sunteti pentru avort. Este asta crestineste?

Voi dupa ce va luati in credinta voastra?

Parintele Cleopa spune acolo foarte clar ca cea mai mare misiune a femeii este sa fie mama: adica sa nasca si sa creasca copii.

Nu esti de acord cu asta? Dar ce ar trebui sa faca atunci femeia si ce ar trebui sa faca barbatul dupa dogma ta?

Acest lucru nu este din mintea parintelui Cleopa ci este de la Dumnezeu lasat. Il judeci tu acum pe Dumnezeu?
Ce spune Sfanta Scriptura?:
16 Iar femeii i-a zis: "Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni".
Sau poate crezi ca pentru barbat Dumnezeu nu a hotarat nimic. Nu este asa, iata:
17 Iar lui Adam i-a zis: "Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: "Să nu mănânci", blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
18 Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului!
19 În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce".

Iata dar ca si barbatul a primit pedeapsa, dar nu identica, ca si femeia. Este oare mai usoara pedeapsa barbatului decat a femeii?
Nu este mai usoara, dar este data fiecaruia dupa firea lui. Asa cum barbatul nu poate naste copii, nici femeia nu poate face muncile grele pe care le face barbatul ca sa se hraneasca atat el cat si femeia.
Repet, Scriptura spune, nu parintele Cleopa ca:
20 Şi a pus Adam femeii sale numele Eva, adică viaţă, pentru că ea era să fie mama tuturor celor vii.
QUOTE
Femeia e egala cu barbatul in Ortodoxie asa cum oamenii erau egali in comunism.

Adica cum vine asta? Pentru ca femeia naste copii si barbatul nu?
Pentru ca femeia ramane insarcinata si barbatul nu?
Pentru ca femeia se ocupa de cresterea copiilor mai mult decat batbatul?
Pentru ca femeia se ocupa mai mult de aranjatul mesei decat barbatul?

Concret, care anume aspect te nemultumeste si cum ar trebui sa fie ca sa fii tu multumit?
abis
QUOTE(Clopotel @ 24 Aug 2009, 07:11 PM) *
Este oare mai usoara pedeapsa barbatului decat a femeii?
Nu este mai usoara, dar este data fiecaruia dupa firea lui. Asa cum barbatul nu poate naste copii, nici femeia nu poate face muncile grele pe care le face barbatul ca sa se hraneasca atat el cat si femeia.

Pai majoritatea muncilor din ziua de azi pot fi facute si de barbati, si de femei. Marea majoritate. Da, este mai usor pentru barbati: nu nasc, nu au ciclu, nu au PMS. Muncesc cot la cot cu barbatii, in general fiind platite mai putin. Da, poti spune cu toata convingerea ca in lume este mai usor sa fii barbat decat femeie. "Pedeapsa" femeii este mult mai grea.
Clopotel
Draga Abis,
QUOTE
Pai majoritatea muncilor din ziua de azi pot fi facute si de barbati, si de femei. Marea majoritate.

E vorba de o perioada de cateva mii de ani, nu de ultimii zeci de ani. Asa ca e irelevant ce spui.
QUOTE
Da, este mai usor pentru barbati: nu nasc, nu au ciclu, nu au PMS.
Nu este vina barbatului, si nici a crestinismului pentru acest lucru.
Ai vrea ca barbatii sa poata naste si ei ca mai apoi sa spui: "acum e bine, este egalitate" ?!!
QUOTE
Muncesc cot la cot cu barbatii, in general fiind platite mai putin.
Muncesc cot la cot cu barbatii ca asa vor ele. Remember: emanciparea femeii ?!
Acest lucru nu a fost facut de crestinism, ba din contra, orice crestin nu ar fi de acord cu asa ceva, caci acest lucru inseamna cu adevarat inegalitate intre femei si barbati, devreme ce femeia, pe langa faptul ca naste si creste copii, acum in plus, trebuie sa faca si din muncile barbatului.
Orice om corect isi da seama ca cea mai mare nedreptate pentru femei este conceptia aceasta ateist - materialista numita emanciparea femeii. Au fortat femeia sa paraseasca locul ei firesc in familie si societate (anume aceea de a fi mama) si au trimis-o in campul muncii, doar pentru a dubla numarul celor care muncesc, si implicit, numarul celor care platesc impozite. Efectul a fost dezastruos si efectele se vad prea bine: avorturi pe banda, copiii care apuca totusi sa se nasca sunt crescuti si educati de stat (nu mai exista cei 7 ani de acasa, ci maxim primii 3 ani), familii destramate, sclavi ai muncii. Relatiile dintre parinti si copiii lor sunt aproape inexistente, sunt niste straini. Familia a devenit un simplu contract comercial. Copiii care mai apoi devin adulti, neavand dragostea materna, accentuiaza acest fenomen, devenind straini, cruzi, fara sentimente, individualisti, rupti de tot si toate, dar materialisti pana in maduva oaselor. Respectul fata de familie si fata de batrani, care tine de educatie familiala data in special de mama (cu sensibilitate si dragoste) a disparut aproap ecomplet.
Asta e reusit emanciparea femeii, sub pretextul "egalitatii" dintre sexe.
Tie ti se par firesti toate acestea, doar esti ateu, insa ele nu sunt deloc firesti.
QUOTE
Da, poti spune cu toata convingerea ca in lume este mai usor sa fii barbat decat femeie.
Asta este o prostie. Sunt atatea femei fericite. Nici o femeie nu poate fi suparata ca e femeie si sa se considere discriminata pentru asta. Oricum nu poate da vina pe crestinism pentru faptul ca e femeie.
Dar daca o femeie face totul natural si firesc, asa cum a lasat-o Dumnezeu, are o viata la fel de fericita ca a barbatului.
QUOTE
"Pedeapsa" femeii este mult mai grea.
"Pedeapsa" femei nu este mai grea, ci este pe masura greselii ei, si a barbatului pe masura greselii lui. Ba inca Dumnezeu a avut mila si grija de ei amandoi. Nu i-a dat cu totul pieirii. 21 Apoi a făcut Domnul Dumnezeu lui Adam şi femeii lui îmbrăcăminte de piele şi i-a îmbrăcat.
Si nici pana astazi Dumnezeu nu a lasat omul fara mila Lui.
16 Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.
17 Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea.

Acesta este Dumnezeu, aceasta sustine crestinismul. Lumea este deopotriva barbati si femei. Toti ne mantuim la fel. Toti suntem egali in fata lui Dumnezeu. Nu e mai presus barbatul decat femeia. Crestinismul nu sustine niciunde asa ceva. In Imparatia lui Dumnezeu intra barbati si femei fara deosebire de sex.

Si inca un lucru foarte important, pe care musulmanii si toti cei care acuza crestinii, mintind ca in crestinism femeia nu este egala cu barbatul, il omit, este urmatorul:
in crestinism, si doar in crestinism din cate stiu eu, (vorbesc de cel ortodox), fiinta umana care a ajuns pe cea mai inalta treapta de sfintenie, nu este barbat ci este femeie. Este vorba de Pururea Fecioara Maria. Este cel mai mare dintre sfinti. I se da cea mai mare cinstire dintre toti oamenii care au trait si vor trai vreodata. Abia dupa Maica Domnului, urmeaza minunata pleiada de sfinti iubitori de Dumnezeu, modele reale pentru noi toti, in frunte cu Sfantul Ioan Botezatorul.
Maica Domnului este "modelul" de femeie adevarata in crestinism.
Cu toate acestea, celor ce le place minciuna, hulesc si mint cu nerusinare strigand ca in crestinism femeia nu este egala cu barbatul, dar nu sunt in stare sa-si argumenteze cu ceva afirmatiile mincinoase si rautacioase. sad.gif
SORIN
Coane abis!! Daca te-ai facut musulman sa-ti fie cu succses....dar sa n-o iei razna dupa al de autori de articole precum cel pe care l-ai bagat mai sus. Ala care l-a compus, habar nu are pe ce lume traieste.............

Sorin.
Rovaniemi
QUOTE(Clopotel @ 24 Aug 2009, 08:04 PM) *
Si inca un lucru foarte important, pe care musulmanii si toti cei care acuza crestinii, mintind ca in crestinism femeia nu este egala cu barbatul, il omit, este urmatorul:
in crestinism, si doar in crestinism din cate stiu eu, (vorbesc de cel ortodox), fiinta umana care a ajuns pe cea mai inalta treapta de sfintenie, nu este barbat ci este femeie. Este vorba de Pururea Fecioara Maria. Este cel mai mare dintre sfinti. I se da cea mai mare cinstire dintre toti oamenii care au trait si vor trai vreodata. Abia dupa Maica Domnului, urmeaza minunata pleiada de sfinti iubitori de Dumnezeu, modele reale pentru noi toti, in frunte cu Sfantul Ioan Botezatorul.
Maica Domnului este "modelul" de femeie adevarata in crestinism.
Cu toate acestea, celor ce le place minciuna, hulesc si mint cu nerusinare strigand ca in crestinism femeia nu este egala cu barbatul, dar nu sunt in stare sa-si argumenteze cu ceva afirmatiile mincinoase si rautacioase. sad.gif


îSoyons serieux, vorba neamțului, aici nu era vorba de declarații ("cartea sfîntă X susţine lucrul Y") ci de realitatea de zi cu zi. Şi comunismul era mişto pe hîrtie, dar în realitate, şi FNI-ul, şi multe alte chestii d-astea ...
Erwin
Salam alecum! Am avut prilejul să trăiesc câteva zile printre musulmani. E adevărat că femeile credincioase umblă mai acoperite, dar sunt respectate şi cinstite de către bărbaţi. Adevărat că sunt mai mult casnice şi că îngrijesc de copii (numeroşi în unele familii) ceea ce e de lăudat, chiar şi Clopoţel a subliniat rolul femeii de mamă şi în educarea copiilor. Ceea ce nu e un lucru rău. Dar tinerele sunt mai emancipate şi muncesc, învaţă, au drepturi fundamentale, la fel ca bărbaţii. Sigur că nu în toate ţările islamice este la fel, unii sunt mai conservatori, aşa cum şi la noi la ţară femeile în vârstă se îmbracă mai mult în negru, umblă numai cu capul acoperit şi sunt şi alte asemănări. Am realizat că sunt oameni mai prietenoşi, mai amabili şi mai dispuşi să ajute, nu se bat şi nu se ceartă, deşi la prima vedere pare că nu se respectă legile şi e mare dezordine, oamenii se respectă între ei şi respectă cutumele, aşa cum respectă credinţa celuilalt, unii sunt mai puţin credincioşi, alţii mai mult, dar nu există nicio dispută pe tema asta. Ceea ce m-a frapat au fost nu diferenţele la care mă aşteptam ci tocmai asemănările.
Theodoric
Uneori aud la televizor diversi musulmani cu carte care ne spun suav: "Islam inseamna pace". thumb_yello.gif

In mod perfect normal traiesc acelasi sentiment cand citesc din Clopotel. Femeia e egala cu barbatul. Femeia nu e supusa barbatului. Nu e mai usor sa fii barbat decat femeie. Cel mai respectat om din lume e Fecioara Maria, adica o femeie.

Asta in contextul in care pana acum vreo 50 de ani in tarile crestine femeia era animal de casa. Femeia este inca animal de casa pe la tara in Romania.

Aceste impresii pe care le avem despre inegalitatea femeii se pot si demonstra, daca tine neaparat Clopotel. Facem un sondaj de opinie si intrebam femeile despre cum se simt in societate.

Dar Clopotel are un contraargument. Femeile alea n-au inteles Ortodoxia. Sunt pe calea gresita. Ele sunt egale cu barbatii dar tot ele nu inteleg cum vine egalitatea asta. Care de fapt e o pseudoegalitate.

Marduk
QUOTE(Theodoric @ 25 Aug 2009, 01:26 PM) *
QUOTE
Asta in contextul in care pana acum vreo 50 de ani in tarile crestine femeia era animal de casa.

Grecia a fost ultima tara din Europa care a dat dreptul femeilor la vot.
QUOTE
Femeia este inca animal de casa pe la tara in Romania.

Corect, insa unele se mai si complac in situatia asta fie de gura satului fie ca le este mai usor sa suporte starea in care se gasesc, asa fiind educate.
QUOTE
Aceste impresii pe care le avem despre inegalitatea femeii se pot si demonstra, daca tine neaparat Clopotel

Clopotel comite o greseala, am impresia ca el crede ca daca suntem o tara ortodoxa toti trebuie sa urmam canoanele ortodoxiei, privind femeia in acest context biblic ortodox, exista o "egalitate" bine definita de cutume si canoane, dar asta nu inseamna ca femeile sunt egale cu barbatii. Doar daca amintim faptul ca femeile nu au voie sa intre in altarul unei biserici, cu exceptia zilei cand se face tarnosirea bisericii. Intreaga ortodoxie romaneasca este grevata pe traditiile populare, de fapt azi s-a ajuns la confundarea traditiilor cu ortodoxia. Desi nu place multora ar trebui sa ne obisnuim cu faptul ca ortodoxia este de doua feluri, habotnica si traditionalista.
QUOTE
Femeile alea n-au inteles Ortodoxia. Sunt pe calea gresita. Ele sunt egale cu barbatii dar tot ele nu inteleg cum vine egalitatea asta.

Acelasi lucru se intampla si in islam, femeile s-au nascut in credinta respectiva, au fost botezate in copilarie, daca sunt crestine, iar daca se mai duc si la biserica trebuie sa respecte canoanele, altfel nu inteleg ortodoxia sau islamul. Macar in ortodoxie azi nu le mai nu le condamna nimeni pentru ca merg pe strada singure sau beau o cafea cu un alt barbat decat cei din familie.
LINICA
Am si eu o intrebare. Am tras cu urechea la o discutie zilele trecute. Unul dintre barbati sustinea ca femeile musulmane sufera o operatie cand sunt mici pentru a nu mai simti placerea actului sexual. Poate confirma cineva? Multumesc!
Marduk
QUOTE(LINICA @ 25 Aug 2009, 03:41 PM) *
Poate confirma cineva? Multumesc!

Da, metoda este folosita pe larg in Africa islamista, in tarile islamice din nordul Africii, se pare doar de catre habotnici. Ultimul scandal izbucnit in presa pe aceasta tema a avut loc in Egipt.
Theodoric
Se numeste tot circumcizie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Female_genital_cutting
Felina
QUOTE(Clopotel @ 24 Aug 2009, 06:04 PM) *
"Pedeapsa" femei nu este mai grea, ci este pe masura greselii ei


Clopotel smile.gif
eu nu am gresit ce a gresit Eva
si pentru ca nu am cerut sa ma nasc, nu-mi asum greseala ei smile.gif
si nici nu ma consider pedepsita smile.gif
Theodoric
Daca mi se permite, doctrina Ortodoxa spune ca tu nu trebuie sa-l judeci pe Dumnezeu prin urmare nu ai decat sa accepti tot ce se afla in Biblie sau in sf. traditie altfel ti-ai rezervat deja locul in iad. smile.gif
Marduk
QUOTE(Felina @ 25 Aug 2009, 04:07 PM) *
eu nu am gresit ce a gresit Eva

este vorba de gresala primordiala transmisa prin Eva la femei.

Felina
@Theodoric: pai in iad ma duc claaar smile.gif
Clopotel
Draga Rovaniemi,
QUOTE
aici nu era vorba de declarații ("cartea sfîntă X susţine lucrul Y") ci de realitatea de zi cu zi. Şi comunismul era mişto pe hîrtie, dar în realitate, şi FNI-ul, şi multe alte chestii d-astea ...

Concret, poti sa-mi dau un exemplu din realitatea de zi cu zi, cand aplicand Invatatura Ortodoxa femeile nu mai sunt egale cu barbatii, si in ce consta mai exact aceasta inegalitate?


Draga Erwin,
Am realizat că sunt oameni mai prietenoşi, mai amabili şi mai dispuşi să ajute, nu se bat şi nu se ceartă, deşi la prima vedere pare că nu se respectă legile şi e mare dezordine, oamenii se respectă între ei şi respectă cutumele, aşa cum respectă credinţa celuilalt, unii sunt mai puţin credincioşi, alţii mai mult, dar nu există nicio dispută pe tema asta. Ceea ce m-a frapat au fost nu diferenţele la care mă aşteptam ci tocmai asemănările.

In principiu ai dreptate in ce spui, insa nu cred ca este foarte relevant acest aspect cu ce incercam noi sa dezbatem aici. Sa nu ma intelegi gresit. Ma bucur ca participi la discutie, insa, ... iti spun ca si eu am calatorit ceva prin lume, am intalnit oameni de diferite religii, si atei si liber cugetatori, si este clar ca am gasit multe asemanari. smile.gif
Pe langa faptul ca aveau acelasi numar de maini si picioare, si beau apa ca si noi romanii, aproape toti mi s-au parut oameni de treaba. Nu ne-am certat, nu ne-am batut, nu ne-am omorat, ba chiar ne-am imprietenit. smile.gif
Prin urmare si eu sustin ca intre crestini, budhisti, musulmani, atei, shintoisti etc. exista multe asemanari. thumb_yello.gif


Draga Theodoric
QUOTE
In mod perfect normal traiesc acelasi sentiment cand citesc din Clopotel. Femeia e egala cu barbatul. Femeia nu e supusa barbatului. Nu e mai usor sa fii barbat decat femeie.

Hai sa te ajut sa treci la concret, ca vad ca-ti place sa filosofezi.. Tu esti insurat? Daca da, sotia ta este egala cu tine sau nu? Daca nu este, de ce nu este?
Iata, eu sunt insurat, si sotia mea este egala cu mine in drepturi. Nu o oblig sa faca ce nu vrea, de fapt face tot ce vrea si ce considera ea ca este bine.
Aplicand Invatatura Crestina Ortodoxa (de care ziceai ca ai cat de cat habar) ai putea sa-mi spui exact care anume lege obligfa femeile sa nu fie egale cu barbatii si in ce ar consta mai exact aceasta inegalitate?
QUOTE
Cel mai respectat om din lume e Fecioara Maria, adica o femeie.
Pai daca aveai cat de cat habar de Credinta Ortodoxa stiai deja acest lucru si nu te mai mirai. In Ortodoxie cea mai mare evlavie dintre toti sfintii o avem catre Pururea Fecioara Maria.
QUOTE
Asta in contextul in care pana acum vreo 50 de ani in tarile crestine femeia era animal de casa.

What?!!! Ce vorbesti tu aici?! In tarile crestine?! Prin ce anume erau acele tari crestine? Prin faptul ca urmau intocmai Invataturile Crestine sau ca asa se auzea din afara?
QUOTE
Femeia este inca animal de casa pe la tara in Romania.
Daca se intampla asa, ce legatura are acest lucru cu Ortodoxia?!
Insinuezi cumva ca acest lucru se intampla pentru ca acei oameni respecta Invatatura Ortodoxa? Care invatatura o respecta ei ca sa ajunga in asemenea hal?
Poti sa-ti argumentezi afirmatiile, sau tu doar vorbesti?
QUOTE
Aceste impresii pe care le avem despre inegalitatea femeii se pot si demonstra, daca tine neaparat Clopotel.

Pai eu de cateva zile, de cel putin 20 de ori, te tot rog sa demonstrezi macar o afirmatie din cele ce le faci, dar ... nimic...
Ar fi cazul sa-i dai drumul la demonstratii, ca degeaba ma ameninti ca o sa demonstrezi daca nu o si faci.
QUOTE
Facem un sondaj de opinie si intrebam femeile despre cum se simt in societate.
Domnu' Theodoric, demonstratia dumitale consta in sondaje?
Tu daca vrei sa demonstrezi ca radical din 9 face 3, te apuci de sondaje? E posibil sa-ti dea cu zecimale atunci.
Ziceai ca ai habar de Invatatura Ortodoxa. Ce treaba au sondajele aici?! Pune Invatatura Ortodoxa fata in fata cu afirmatiile tale si trage concluziile...
Pe mine nu ma intereseaza ce face Ghoerghe cu Maria in ograda lor. E problema lor. E problema lor si daca zic ca sunt ortodocsi atunchi cand Gheorghe o ciomageste pe Maria. Dar tu daca il crezi pe Gheorghe ca e ortodox, si apoi vii aici si spui ca iata ce inseamna Ortodoxia, atunci trebuie sa argumentezi ca ce face Gheorghe este Ortodoxie. Daca nu poti arata asta, nu faci decat sa minti si sa dezinformezi oamenii.
Daca eu iti spun tie ca 2+3 fac 7, si spun ca sunt matematician, tu vei merge la altii sa le spui ca matematica nu este buna devreme ce iata un matematician afirma ca 2+3 fac 7? Asta este atitudinea ta? Daca da, atunci... bine...
QUOTE
Dar Clopotel are un contraargument. Femeile alea n-au inteles Ortodoxia. Sunt pe calea gresita. Ele sunt egale cu barbatii dar tot ele nu inteleg cum vine egalitatea asta. Care de fapt e o pseudoegalitate.
Aici este deja pe aratura. Eu nu aduc argumente din astea de 2 lei asa cum iti imaginezi tu.
Pe mine nu ma interesaza daca X a inteles sau nu Ortodoxia. Pe mine ma intereseaza doar Ortodoxia.
Tu afirmi ca femeile si barbatii nu sunt egale intr-o familie Ortodoxa, dar nu ai fost in stare sa aduci macar un singur argument sau exemplu in ce ar consta mai exact aceasta inegalitate. Sper ca intelegi macar atat ca o familie ortodoxa este acea familie care traieste urmand Invataturile Ortodoxe, astfel incat, tot timpul, poti verifica fapta cu Invatatura. Daca corespund atunci este ortodoxa, daca nu, nu. Ce e atat de greu de priceput?!

Prin urmare, poti spune concret, intr-o familie care traieste dupa Invatatura Ortodoxa, in ce consta inegalitatea dintre barbat si femeie?! Daca nu poti sa spui, atunci spune ca nu poti, si gata, trecem la alt subiect.
Clopotel
Draga Felina,
Clopotel
eu nu am gresit ce a gresit Eva
smile.gif

Nici nu a zis cineva ca tu ai gresit cu ceva.

si pentru ca nu am cerut sa ma nasc, nu-mi asum greseala ei

Nu vad de ce ti-ai asuma-o.

si nici nu ma consider pedepsita

Poate ca nici nu esti pedepsita. thumb_yello.gif Faptul ca traiesti si esti fericita nu poate fi considerat ca fiind o pedeapsa, nu-i asa?

Draga Marduk,
QUOTE
quote Femeia este inca animal de casa pe la tara in Romania. /quote

Corect, insa unele se mai si complac in situatia asta fie de gura satului fie ca le este mai usor sa suporte starea in care se gasesc, asa fiind educate.

Dar esti constient ca acest lucru nu are absolut nimic a face cu Invatatura Ortodoxa?!
QUOTE
Clopotel comite o greseala, am impresia ca el crede ca daca suntem o tara ortodoxa toti trebuie sa urmam canoanele ortodoxiei,

Nu. Total fals draga Marduk. Nu suntem o tara ortodoxa. In aceasta tara sunt multi ortodocsi si cu siguranta si mai multi care zic ca sunt ortodocsi.
Nu toti oamenii trebuie sa urmeze canoanele ortodoxe ci doar aceia care vor sa fie ortodocsi. Pai nu e logic? Adica vrei sa fii ortodox, dar faci altfel decat ce prevede Invatatura Ortodoxa. Nu se poate. A... ca mai gresim, ca o mai luam pe aratura, asta se mai intampla. Dar nu poti afirma ca ceea ce faci atunci cand o iei pe aratura o faci pentru ca esti ortodox, ca si cum asa te-a invatat pe tine Ortodoxia. Asta este inacceptabil.
QUOTE
privind femeia in acest context biblic ortodox, exista o "egalitate" bine definita de cutume si canoane, dar asta nu inseamna ca femeile sunt egale cu barbatii.
Pai daca nu sunt egale, iseamna ca sunt inegale. In ce consta mai exact inegalitatea?
QUOTE
Doar daca amintim faptul ca femeile nu au voie sa intre in altarul unei biserici, cu exceptia zilei cand se face tarnosirea bisericii.

Faptul ca femeile nu au voie sa intre in altarul Bisericii si nu pot sa fie preoti asta nu inseamna deloc ca ele nu ar fi egale cu barbatii si ca ar suferi pentru acest lucru.
In primul rand nici tu ca barbat nu ai voie sa intri in anumite zone sau cladiri din tara asta, si nu te vad strigand ca nu esti egal cu aia care intra acolo.
In al doilea rand, altarul Bisericii nu e bulevard, asa incat nici barbatii care nu au ce cauta acolo nu intra. Femeile nefiind preoti evident ca nu au nici un motiv sa intre in altar. Iar faptul ca femeile nu pot fi preoti, tine de o mare calitate a lor, anuem aceea de datatoare de viata. Prin urmare, tu nu poti spune ca nu esti egal cu femeile pentru ca tu nu poti naste copii, si din aceasta cauza esti discriminat. Cu aceste lucruri te-ai nascut, este un dat de la Dumnezeu.
Preotul in altar, intr-o anumita perioada si situatie, aduce "jertfa de sange" asa cum spuneam, adica "ucide viata". Acest lucru este total incompatibil cu statutul femeii de datatoare de viata. Femeia nu poate lua viata, pentru ca rolul ei este sa o dea.
Prin urmare, aici nu avem discriminare sau inegalitate, ci incompatibilitate, dar acest lucru nu afecteaza cu absolut nimic femeile. Ai auzit tu vreo femeie ortodoxa vaitandu-se cat de rau sufera ca nu poate intra in Sfantul Altar?
QUOTE
Intreaga ortodoxie romaneasca este grevata pe traditiile populare,

NU, asta este o mare minciuna si neadevar.
Eu tocmai asta incerc sa fac aici. Si nu numai eu. Incerc sa arat ca toti ce spun unii ca Theodoric si altii care au fost pe aici, chiar si tu uneori sad.gif aveti idei preconcepute despre Ortodoxie. Eu vorbesc de Invatatura Ortodoxa, pe voi asta nu va intereseaza, va intereseaza doar ce fac babele pe la colturi care isi spun ortodoxe, si apoi sustineti ca aia este Ortodoxia. Adica pana si babele va pot sminti pe voi. Dar de ce nu puneti voi mana pe o carte de Invatatura Ortodoxa. Va dau eu gratis daca nu aveti, sa cititi macar intr-o seara, sa intelegeti apoi, si atunci altfel discutam aici.

Oare nu a plecat discutia noastra de la un subiect asemanator?
Adica eu va dau verde-n fata citate chiar din Sfanta Scriptura:
25 Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea,
28 Aşadar, bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce-şi iubeşte femeia pe sine se iubeşte.
29 Căci nimeni vreodată nu şi-a urât trupul său, ci fiecare îl hrăneşte şi îl încălzeşte, precum şi Hristos Biserica,
30 Pentru că suntem mădulare ale trupului Lui, din carnea Lui şi din oasele Lui.
31 De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup.
32 Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos şi în Biserică.
33 Astfel şi voi, fiecare aşa să-şi iubească femeia ca pe sine însuşi;

si voi spuneti ca nu este asa?! Ca Invatatura Ortodoxa nu este asa?! Pai iata ca asa este, si cine face altfel decat ce spune aici nu urmeaza Invatatura Ortodoxa. Nu poate fi chiar asa de greu de priceput aceste lucruri.
Priviti putin si intelegeti citatul de mai sus. Ce intelegeti voi prin faptul ca barbatul sa-si iubeasca sotia? Un barbat care isi iubeste sotia o bate, o injura, o persecuta, o face sclava a lui etc. Nu, nicidecum... Daca o iubeste, este mai mult decat ca o respecta, o iubeste ca pe el insusi. Daca ii face rau, atunci nu numai ca nu urmeaza Invatatura Ortodoxa, dar o si incalca grav. Si atunci voi pentru ce spuneti ca Invatatura Ortodoxa este dupa cum face omul acela care isi chinuie sotia?!
QUOTE
de fapt azi s-a ajuns la confundarea traditiilor cu ortodoxia.
Numai cei indolenti pot face aceste confuzii impardonabile. Cei care au respect de sine, cei carora le place adevarul, intai se apuca sa vada ce spun Invataturile Ortodoxe si abia apoi fac afirmatii despre Ortodoxie.
QUOTE
Desi nu place multora ar trebui sa ne obisnuim cu faptul ca ortodoxia este de doua feluri, habotnica si traditionalista.

hh.gif Hmmm... nu e prima data cand spui aceasta aberatie. Si imi aduc aminte ca ti-am mai precizat: Ortodoxia este una singura. Invatatura Ortodoxa este una singura.
Daca unu spune ca 2+3=5, iar altul spune ca 2+3=9 si altul zice ca 2+3 fac 11 asta nu inseamna ca avem 3 matematici.
Ce inseamna ortodoxie habotnica?
Ce inseamna ortodoxie traditionalista in opinia ta?

Ortodoxia este una singura, si este formata din Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie.
Obiceiurile populare nu fac parte din Sfanta Traditie. Sfanta Traditie tine doar de aplicarea Cuvantului lui Dumnezeu, nu de datinile populare, cu care nu numai ca nu are nici o legatura, dar de cele mai multe ori este in directa contradictie.

QUOTE
Macar in ortodoxie azi nu le mai nu le condamna nimeni pentru ca merg pe strada sau beau o cafea cu un alt barbat decat cei din familie.
Cand au fost femeile condamnate in Ortodoxie ca mergeau singure pe strada singure sau ca vorbeau cu un alt barbat decat cei din familie? Ce lege ortodoxa interzice acest lucru, poti sa-mi spui si mie?
abis
QUOTE(Theodoric @ 25 Aug 2009, 03:56 PM) *

Este o practica barbara si primitiva. Ceea ce nu inteleg este de ce circumcizia masculina nu se "bucura" de acelasi tratament, mi se pare la fel de dezgustatoare.
Felina
QUOTE(marduk @ 25 Aug 2009, 02:19 PM) *
este vorba de gresala primordiala transmisa prin Eva la femei.


pai o fi transmisa, dar eu nu o recunosc wink.gif
abis
Clopotel, argumentele tale se reduc de fapt la unul singur, si ala gresit: No True Scotsman. smile.gif
Felina
QUOTE(abis @ 25 Aug 2009, 02:50 PM) *
Este o practica barbara si primitiva. Ceea ce nu inteleg este de ce circumcizia masculina nu se "bucura" de acelasi tratament, mi se pare la fel de dezgustatoare.



pai circumcizia masculina nu inlatura glandul producator de placere, ci doar o parte din epiderma...
se numesc la fel, dar sunt total diferite.
Theodoric
QUOTE
Pe mine nu ma intereseaza ce face Ghoerghe cu Maria in ograda lor. E problema lor. E problema lor si daca zic ca sunt ortodocsi atunchi cand Gheorghe o ciomageste pe Maria. Dar tu daca il crezi pe Gheorghe ca e ortodox, si apoi vii aici si spui ca iata ce inseamna Ortodoxia, atunci trebuie sa argumentezi ca ce face Gheorghe este Ortodoxie.


Pai eu vad ca Gheorghe si Maria se duc in fiecare duminica la biserica ortodoxa, sfanta, soborniceasca si apostoleasca. Isi fac cruce in fata aceleasi biserici. Daca ceea ce face Gheorghe cu Maria nu e in spiritul ortodox inseamna ca ortodoxia esueaza in a-l educa pe Gheorghe.

Eu mai sustin ca egalitatea intre femeie si barbat este mai respectata in familiile care nu se calauzesc dupa spiritul ortodoxiei ci dupa spiritul umanismului. Cu cat familia e mai ortodoxa sau religioasa cu atat barbatul va tinde sa profite de pozitia dominanta oferita pe tava de textele religioase. Demonstratiile cu radicali lipsesc iarasi. smile.gif
exergy33
QUOTE(abis @ 25 Aug 2009, 04:50 PM) *
Este o practica barbara si primitiva. Ceea ce nu inteleg este de ce circumcizia masculina nu se "bucura" de acelasi tratament, mi se pare la fel de dezgustatoare.


De ce nu citesti ce pozitie au evreii fata de circumcizie si ce insemnatate are acest gen de operatie?

Musulmanii afirma ca trebuie facuta din motive de igiena personala,
Clopotel
Draga Abis,
QUOTE
Clopotel, argumentele tale se reduc de fapt la unul singur, si ala gresit: No True Scotsman.

Exact argumentele si explicatiile de la No True Scotsman sunt total gresite.

In alta ordine de idei, si am mai dat exemplul mai sus:
- eu spun: sunt matematician si imi place matematica iar 2+4=7
- tu spui: aha inseamna ca matematica sustine ca 2+4=7. Prin urmare matematica nu e buna.

Acum intelegi de ce ratinamentul tau e gresit?

Daca ai o Invatatura, o dogma, si spui ca vrei sa urmezi acea Invatatura, dar nu o urmezi, ba mai mult, afirmi ca ceea ce faci tu este ceea ce acea Invatatura ti-a spus, aceasta, in realitate, nu inseamna ca tu urmezi acea Invatatura. Intelegeti acest rationament simplu?!

Draga Theodoric,
QUOTE
Pai eu vad ca Gheorghe si Maria se duc in fiecare duminica la biserica ortodoxa, sfanta, soborniceasca si apostoleasca. Isi fac cruce in fata aceleasi biserici.
Pai dupa logica ta inseamna ca daca Gheorghe si Maria intra pe poarta Universitatii inseamna ca sunt profesori universitari, daca nu chiar doctori docenti.
QUOTE
Daca ceea ce face Gheorghe cu Maria nu e in spiritul ortodox inseamna ca ortodoxia esueaza in a-l educa pe Gheorghe.
Nicidecum. Faptul ca tu nu cunosti matematici superioare la pefectie asta nu inseamna ca matematica a esuat sa te educe pe tine. Poate ai avut un profesor slab. Poate tu nu ai putut pricepe. Poate ca esti delasator etc. De ce sa dai vina pe altul pentru propriile tale slabiciuni si neputinte?

Dar Iuda nu a fost printre apostolii lui Hristos?! Dupa logica ta inseamna ca Hristos a esuat in a-l educa pe Iuda. hh.gif
QUOTE
Eu mai sustin ca egalitatea intre femeie si barbat este mai respectata in familiile care nu se calauzesc dupa spiritul ortodoxiei ci dupa spiritul umanismului.
Pai iar faci afirmatii fara acoperire. Intai trebui sa arati de ce daca o familie daca se calauzeste dupa Invatatura Ortodoxa egalitatea dintre femei nu mai este respectata. Care punct din Invatatura Ortodoxa impiedica infaptuirea acestei egalitati?
Altfel vorbele tale sunt vorbe de claca. sad.gif
QUOTE
Cu cat familia e mai ortodoxa sau religioasa cu atat barbatul va tinde sa profite de pozitia dominanta oferita pe tava de textele religioase.
Afirmatie fara nici o baza. E vorba-n vant.
In familia ortodoxa barbatul nu incearca si nu doreste sa aibe o pozitie dominanta fata de sotia lui, si nici sa profite de textele religioase care il indeamna la aceasta, pentru ca acelea sunt inexistente. Dovada clara este ca nu ai putut veni cu nici un argument. Doare repeti aceleasi lucruri neadevarate. Asta seamana a autoamagire. sad.gif
QUOTE
Demonstratiile cu radicali lipsesc iarasi.
La tine orice demonstratie a propriilor afirmatii lipseste.
LINICA

Ar fi foarte bine sa fie dupa Biblie. Barbatul sa fie intocmai lui Cristos si femeia intocmai Bisericii. Atunci si femeia, si barbatul vor fi in deplina Iubire fericita, iar biserica va fi un Rai. Caci biserica suntem noi, impreuna. Biserica nu este o cladire, biserica nu sunt preotii. Preotii sunt cei care pastreaza traditia si ne amintesc mereu ca noi suntem biserica. Zidurile sunt tot pentru a ne aminti ca suntem "ce devenim pe pamantul acesta- dupa modelele pe care ni le alegem".

Da, femeia a fost ispit(it)a, dar barbatul a acceptat/incurajat. Da, femeia a fost pedepsita cu nastere in dureri, dar barbatul cu munca campului. Ma uit in jur. Cine, pe cine pedepseste?

Am acceptat sa purtam numele lui Cristos. Si l-am dorit si pentru copiii nostri- baieti sau fetite. Sau nu stim ca i-am botezat pentru a avea exeplu pe Cristos, implicit pe Mama Lui?
Spunem: Cristos a inviat! Si mai facem si sarbatoare nationala. Dar credem in aceasta inviere? Ne-am interesat macar ce inseamna asta?
Ok, nu avem femei cum ne dorim. Le-am cerut sa fie asa cum trebuie? Le-am invatat cu iubire si rabdare? Cu sacrificiu? Daca da si nu au invatat, suntem de acord sa le parasim? Chiar daca le iubim?
O amintire de la Patriarhie: Un baiat, cu multa, multa rabdare, isi invata prietena(care arata ca adusa de val) sa se inchine. Ea incerca, dar ii era rusine. Si el, dupa obicei, o ducea la toate icoanele. Si ea, discret, oarecum, zicea ca nu mai vrea. M-a impresionat pana la lacrimi. Iar dupa ce au terminat, el a sarutat-o. Da, in biserica. Am avut intai o repulsie. Dar apoi mi-am amintit de Cantarea Cantarilor.

Pe bune acum. Cu sinceritate. Avem dreptul sa "calificam" pedeapsa pentru femeie? Vreo pedeapsa pentru cineva? Avem dreptul sa intervenim asupra creatiei lui Dumnezeu? Vezi circumcizia aceea.
Ok, vrem femei cinstite? Pe care dintre ele? Pe fata de la pagina 5? Sau pe sotia/fiica/sora noastra?

Oare nu suntem mai rau ca musulmanii? Ca noi avem traditie/libertate, dar o ignoram si o folosim doar pentru ca nu depundem putin efort in libertatea nostra?
Ce femeie nu isi doreste un barbat ca Cristos? Si ca femeie am dreptul sa zic NU unui barbat care nu corespunde. Aaa, sufar ca nu gasesc? Sufar ca nu este langa mine cel pe care il iubesc?
Am dreptul sa aleg cum traiesc si cum voi trai. Sunt femei care nu au acest drept. Deci, am dreptul la fericire, mai multe decat alte femei.

Ma uit in jur. Suntem o tara crestina? Suntem Romania. Unde e femeia din crestinism?
De exemplu? Azi, noi, crestinii, ce am oferit copiilor nostri? Fetitelor care maine vor fi sotiile baieteilor nostri? Le-au vazut ele/ei pe femeile exemplu in ziare, la TV, le-au povestit tatii lor despre ele? Dar mamele?

Atatea vorbe goale si imagini despre femeia model... Cand, de fapt, este ignorata si lasata doar pentru a fi afumata de niste lumanari... Iar cele care doresc sa-i semene, raman, de cele mai multe ori si din lipsa de incurajare mai ales din partea barbatilor, doar cu dorinta interioara...

Si pentru gurile care vor incepe sa zica ca in istorie nu a existat o Pamanteanca Maica a lui Dumnezeu, ba chiar ca a fost desfranata, le voi da un singur raspuns: pariul lui Pascal + poti alege o legenda care sa te ajute sa cresti, sau poti alege o legenda care sa-ti fie scuza pentru toate neputintele tale.

Ar fi multe de spus, dar femeia din mine, care este la serviciu, trebuie sa faca ce trebuie pentru a-si castiga painea...

Marduk
QUOTE(Draga Clopotel @ 25 Aug 2009, 04:41 PM) *
QUOTE
Poate ca nici nu esti pedepsita. Faptul ca traiesti si esti fericita nu poate fi considerat ca fiind o pedeapsa, nu-i asa?

Pai cum poate fi fericita cand am fost cu totii alungati din Rai si patimim pentru gresala lui Eva si Adam. Vom ajunge in Rai daca ne vom caii si vom urma o cale de indreptare a raului care a intrat in noi.

QUOTE
Dar esti constient ca acest lucru nu are absolut nimic a face cu Invatatura Ortodoxa?!

Da, daca BOR va renunta la condita ei de biserica nationala si la aberatiile pe care vrea sa le institue in scolile laice din tara.
QUOTE
Nu. Total fals draga Marduk. Nu suntem o tara ortodoxa.

BOR este de alta parere si cum BOR este reprezentanta ortodoxiei in aceasta tara, eu chiar daca sunt de acord cu ideea ta referitoare la ortodoxie, sunt si romani care nu inteleg.
QUOTE
In aceasta tara sunt multi ortodocsi si cu siguranta si mai multi care zic ca sunt ortodocsi.
Nu toti oamenii trebuie sa urmeze canoanele ortodoxe ci doar aceia care vor sa fie ortodocsi.

Toti cei ce sunt botezati ortodocsi sunt dupa parerea mea ortodocsi pana vor intra in mormant, fie ca vor fie ca nu vor. Acest botez a devenit o traditie in neamul romanesc, esti ortodox practicant sau ortodox traditionalist iti botezi copilul, chiar daca o faci fara voia lui.
Inca odata, pentru mine exista doua feluri de ortodocsi, cei care tin cu strictete de canoanele religiei ortodoxe, merg la biserica in fiecare zi de sarbatoare, tin posturile de peste an si cei care sunt ortodocsi prin traditie, adica se duc la biserica doar de botez, de cununie de inmormantare, de pasti si de craciun.
QUOTE
Pai daca nu sunt egale, iseamna ca sunt inegale. In ce consta mai exact inegalitatea?

Clopotel, sti foarte bine ca exista "inegalitati" acceptate de femei fie din cauza traditiei fie ca sunt habotnice, asta mie imi este clar. Poate ca ar trebui chiar tu sa ne spui de ce femeile nu au voie sa intre in altar, de ce trebuie sa poarte batic, basma pe cap, de ce nu trebuie sa poarte pantaloni, de ce nu au voie sa fie preoti, etc. Tu sti cel mai bine ca aceste lucruri tin de canoanele ortodoxiei iar ortodocsi practicanti le respecta cu sfinteniei, pe cand cei nepracticanti nu le respecta.
QUOTE
Ai auzit tu vreo femeie ortodoxa vaitandu-se cat de rau sufera ca nu poate intra in Sfantul Altar?

Am auzit unele intrebandu-se DE CE nu pot intra in sfantul altar.
QUOTE
Eu vorbesc de Invatatura Ortodoxa, pe voi asta nu va intereseaza, va intereseaza doar ce fac babele pe la colturi care isi spun ortodoxe, si apoi sustineti ca aia este Ortodoxia.

Corect, asa este, dar nu crezi ca a venit timpul ca ortodoxia sa accepte faptul ca lumea este in schimbare, ca BOR nu mai este biserica nemului romanesc, ca exista ortodocsi practicanti si ortodocsi traditionalisti. Ortodoxia este o religie la fel ca oricare alta si poate deveni o religie moderna acceptand ca nu toti romanii sunt ortodocsi in adevaratul sens al cuvantului.
[/color]
QUOTE
[color="#000080"]Ortodoxia este una singura, si este formata din Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie.
Obiceiurile populare nu fac parte din Sfanta Traditie. Sfanta Traditie tine doar de aplicarea Cuvantului lui Dumnezeu, nu de datinile populare, cu care nu numai ca nu are nici o legatura, dar de cele mai multe ori este in directa contradictie.

In opinia mea traditia si datinile au fost premergatoare ortodoxiei, religia ortodoxa, ca de altfel si celelalte religii, a preluat din datinile populare din traditii, ca sa nu spun ca le-a confiscat, ca fiind sarbatori religioase. Traditia si datinile sunt una, religia ortodoxa este alta, in Romania rolul ortodoxiei a fost extrem de important, incat a ajuns religie de stat nationalist, atribuindu-si un rol care nu-i face cinste.
QUOTE
Cand au fost femeile condamnate in Ortodoxie ca mergeau singure pe strada singure sau ca vorbeau cu un alt barbat decat cei din familie?

Era doar o comparatie cu tarile islamice.



Theodoric
QUOTE(Clopotel)
La tine orice demonstratie a propriilor afirmatii lipseste.


Intai ar trebui sa demonstrezi tu ca tot ce se spune in ortodoxie este adevarat!!!

Eu nu trebuie sa demonstrez absolut nimic din ce observ cu ochii mei si analizez cu ratiunea mea. Admit de altfel ca pot gresi. smile.gif
abis
QUOTE(LINICA @ 25 Aug 2009, 05:38 PM) *
Da, femeia a fost pedepsita cu nastere in dureri, dar barbatul cu munca campului. Ma uit in jur. Cine, pe cine pedepseste?

Eu lucrez la birou. Sotia mea, cand a nascut, a facut anestezie. Inseamna ca am scapat de pedeapsa? smile.gif
Clopotel
Draga Linica,
Interesant mesajul tau.

Draga Marduk,
Pai cum poate fi fericita cand am fost cu totii alungati din Rai si patimim pentru gresala lui Eva si Adam. Vom ajunge in Rai daca ne vom caii si vom urma o cale de indreptare a raului care a intrat in noi.

Asta este o cu totul alta discutie. Si nu e scurta. Asa ca nu o voi dezvolta pe acest topic.
Insa omul poate fi fericit aici pe pamant mai ales daca il are pe Dumnezeu.

QUOTE
Dar esti constient ca acest lucru nu are absolut nimic a face cu Invatatura Ortodoxa?!

Da, daca BOR va renunta la condita ei de biserica nationala si la aberatiile pe care vrea sa le institue in scolile laice din tara.


Eu vorbeam de Invatatura Ordodoxa nu de BOR. Te rog sa nu incurci lucrurile. BOR este o institutie administrativa.

QUOTE
Nu. Total fals draga Marduk. Nu suntem o tara ortodoxa.

BOR este de alta parere si cum BOR este reprezentanta ortodoxiei in aceasta tara, eu chiar daca sunt de acord cu ideea ta referitoare la ortodoxie, sunt si romani care nu inteleg.


Una la mana: asa cum iti spuneam e problema celor de la institutia BOR ce pareri au, si doi la mana, ai folosit cuvantul "tara ortodoxa". Eu prin tara inteleg regiunea cuprinsa intre niste granite. In schimb am precizat ca in aceasta tara sunt multi ortodocsi, si daca vrei, mai precizez ca majoritatea populatie acestei tari sustine ca este ortodoxa.

Toti cei ce sunt botezati ortodocsi sunt dupa parerea mea ortodocsi pana vor intra in mormant, fie ca vor fie ca nu vor.

Nu. Este ortodox doar daca matur fiind isi doreste si incearca sa fie ortodox, adica sa se calauzeasca dupa Invataturile Ortodoxe. Altfel, daca face impotriva Invataturilor Ortodoxe, ba le mai si critica deoarece poftele lui sunt combatute si criticate de Ortodoxie, atunci evident, nu are cum sa fie ortodox.
Tu crezi ca aia care se duc la vrajitoare, se iau dupa horoscoape etc. chiar daca se duc de Sfintele Pasti la Biserica sunt ortodocsi, desi Ortodoxia interzice sa te duci la vrajitoare si alte alea?!

Acest botez a devenit o traditie in neamul romanesc, esti ortodox practicant sau ortodox traditionalist iti botezi copilul, chiar daca o faci fara voia lui.

Probabil ca il si hranesti fara voia lui. Probabil ca il si duci la doctor si la scoala fara voia lui. Chiar nasterea lui poti sa spui ca a fost fara voia lui. E gresit sa faci toate acestea?!

Inca odata, pentru mine exista doua feluri de ortodocsi, cei care tin cu strictete de canoanele religiei ortodoxe, merg la biserica in fiecare zi de sarbatoare, tin posturile de peste an

Poti sa clasifici ortodocsii si in 1000 de categorii. Ce relevanta are daca realitatea este alta?

si cei care sunt ortodocsi prin traditie, adica se duc la biserica doar de botez, de cununie de inmormantare, de pasti si de craciun.

Astia nu sunt ortodocsi, astia sunt "suporteri" ortodocsi.

Intelegi tu, la stadion se duc niste oameni. Tu spui ca toti sunt fotbalisti: unii care practica fotbalul si joaca pe teren, iar altii care stau in tribune, si eventual, cu diferite ocazii, merg si ei pe un teren de fotbal si dau cu piciorul in minge.
Daca ii intrebi pe toti acesti oameni daca ei iubesc fotbalul or sa-ti spuna toti ca da, doar de aceea merg la stadion. Dar sa fim seriosi: doar cei ce practica forbalul sun fotbalisti, restul sunt suporteri.
Asa este si cu Ortodoxia: doar cei ce practica Ortodoxia sunt ortodocsi, restul ... spune-le tu cum vrei...

Clopotel, sti foarte bine ca exista "inegalitati" acceptate de femei fie din cauza traditiei fie ca sunt habotnice, asta mie imi este clar.

Pai tocmai ca nu le stiu, de aceea te-am rugat sa mi le enumeri si mie. Degeaba dai vina pe traditie sau pe o inchipuita habotnicie,(care inca nu m-ai lamurit ce este), daca nu imi dai un exemplu concret de inegalitate.

Poate ca ar trebui chiar tu sa ne spui de ce femeile nu au voie sa intre in altar,

Dar ti-am spus de ce de vreo doua ori pana acum. Sfantul Altar nu este bulevard. Intra acolo doar cei care au treaba efectiv, cu o randuiala. Femeile neputand fi preoti logic nu au ce cauta in altar. Nici barbatii nu intra asa tam nesam in altar. Dar, cel putin teoretic, orice barbat poate deveni preot. Asta pana cand face anumite pacate astfel incat ii devine imposibil sa devina preot. Atunci nici acela nu mai are ce cauta in altar, dar din cu totul alte motive decat femeile - ca sa fim bine intelesi.

de ce trebuie sa poarte batic, basma pe cap, de ce nu trebuie sa poarte pantaloni,

Bine, aceasta o lamureste chiar sfantul Apostol Pavel. Daca tot mai vrei si alte lamuriri in afara de acestea, o sa incerc sa-ti mai dau.
4 Orice bărbat care se roagă sau prooroceşte, având capul acoperit, necinsteşte capul său.
5 Iar orice femeie care se roagă sau prooroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul; căci tot una este ca şi cum ar fi rasă.
6 Căci dacă o femeie nu-şi pune văl pe cap, atunci să se şi tundă. Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-şi pună văl.
7 Căci bărbatul nu trebuie să-şi acopere capul, fiind chip şi slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului.
8 Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat.
9 Şi pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.
10 De aceea şi femeia este datoare să aibă (semn de) supunere@ asupra capului ei, pentru îngeri.
11 Totuşi, nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul.
12 Căci precum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul este prin femeie şi toate sunt de la Dumnezeu.
13 Judecaţi în voi înşivă: Este, oare, cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?
14 Nu vă învaţă oare însăşi firea că necinste este pentru un bărbat să-şi lase părul lung?
15 Şi că pentru o femeie, dacă îşi lasă părul lung, este cinste? Căci părul i-a fost dat ca acoperământ.
16 Iar dacă se pare cuiva că aici poate să ne găsească pricină, un astfel de obicei (ca femeile să se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.

Unde este deci aici pricina de discriminare? De a acuza barbatul ca nu este egal cu femeia.

Spune-mi tu Marduk, tu esti egal cu femeia sau sub ea, devreme ce femeia poate sa nasca si tu nu? Raspunde te rog la aceasta intrebare.
QUOTE
de ce nu au voie sa fie preoti, etc.

Asta ti-am explicat deja prea clar de cateva ori. Pe bune ca nu mai repet. Lasa macar sa treaca cateva zile.
QUOTE
Tu sti cel mai bine ca aceste lucruri tin de canoanele ortodoxiei iar ortodocsi practicanti le respecta cu sfinteniei,
Pai si nu-i normal sa le respecte daca sunt ortodocsi?
QUOTE
pe cand cei nepracticanti nu le respecta.
Pai pentru ca nu sunt ortodocsi. Nu-ti spuneam aceasta. Sunt suporteri ortodocsi doar.
QUOTE
QUOTE
Ai auzit tu vreo femeie ortodoxa vaitandu-se cat de rau sufera ca nu poate intra in Sfantul Altar?
Am auzit unele intrebandu-se DE CE nu pot intra in sfantul altar.
rofl.gif Pai saracele intrebau ca nu stiau. Erau curioase si ele. Dar de aici pana a crede ca sufereau ca nu intra in altar e cale lunga.
QUOTE
Corect, asa este, dar nu crezi ca a venit timpul ca ortodoxia sa accepte faptul ca lumea este in schimbare,
Nu este vina Ortodoxiei ca lumea este in schimbare, mai ales ca schimbarea nu prea este in spiritul Invataturilor Ortodoxe.
Si acum ce-ai vrea?! Sa schimbam Invataturile ca sa dea bine la modernism?

E ca si cum ai cere sa schimbi legile fizici si ale matematicii pe motiv ca nu-ti mai plac.
QUOTE
ca BOR nu mai este biserica nemului romanesc,
Frate! ai facut o obsesie cu BOR smile.gif
Noi discutam aici desptre Invataturile Ortodoxe nu despre BOR.
QUOTE
ca exista ortodocsi practicanti si ortodocsi traditionalisti.

Toti ortodocsii, dar absolut toti, sunt practicanti si traditionalisti in acelasi timp. Alt tip de ortodox nu exista. Altfel pana si un budhist daca vrea isi spune ortodox. E treaba ta daca tu il crezi.
QUOTE
Ortodoxia este o religie la fel ca oricare alta si poate deveni o religie moderna acceptand ca nu toti romanii sunt ortodocsi in adevaratul sens al cuvantului.
Pai eu nu-ti spuneam ca nu toti romanii sunt ortodocsi in adevaratul sens al cuvantului? In ceea ce priveste religia, intr-adevar Ortodoxia este catalogata printre alte religii. A negat cineva acest lucru?!
QUOTE
In opinia mea traditia si datinile au fost premergatoare ortodoxiei, religia ortodoxa, ca de altfel si celelalte religii,

Aici faci o confuzie. Traditia la care te referi nu este Sfanta Traditie care face parte din Invataturiel Ortodoxe. Am explicat la topicul de Ortodoxie ce este Sfanta Traditie, nu mai repet aici.
QUOTE
a preluat din datinile populare din traditii, ca sa nu spun ca le-a confiscat, ca fiind sarbatori religioase.
Aici ai inteles gresit ce este cu aceste sarbatori si rostul lor. Am explicat si acest lucru la topicul de Ortodoxie.
Clopotel
Draga Theodoric,
QUOTE
Intai ar trebui sa demonstrezi tu ca tot ce se spune in ortodoxie este adevarat!!!

Cu mare placere, dar nu aici ca nu este topicul potrivit, si abia apoi dupa ce imi raspunzi intai la intrebarea daca tu crezi in Dumnezeu si daca da, care este religia ta?
Altfel ar fi ca si cum mi-ar cere un nevazator sa-i demosntrez ca acum e lumina afara.

QUOTE
Eu nu trebuie sa demonstrez absolut nimic din ce observ cu ochii mei si analizez cu ratiunea mea. Admit de altfel ca pot gresi.

NU. Tu trebuie sa-ti demonstrezi/sa-ti argumentezi doar afirmatiile ce le faci.
Tu cand afirmi ceva impotriva Ortodoxiei pe motiv ca asa a facut un tip care se declara ortodox, trebuie sa argumentezi ca ce facea acela gresit facea pentru ca urma Invatatura Ortodoxa. Daca nu argumentezi astfel, afirmatia ta este de rea credinta. Trebuie sa faci o legatura directa intre fapta lui si Invatatura Ortodoxa ca sa poti da vina pe Invatatura Ortodoxa pentru fapta aceluia. Intelegi aceste lucruri simple?!
Si cu atat mai rau cu cat eu iti explic unde gresesti si tu persisti in greseala.
Felina
QUOTE(Clopotel @ 25 Aug 2009, 04:45 PM) *
Căci dacă o femeie nu-şi pune văl pe cap, atunci să se şi tundă. Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-şi pună văl.[...]
13 Judecaţi în voi înşivă: Este, oare, cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?
14 Nu vă învaţă oare însăşi firea că necinste este pentru un bărbat să-şi lase părul lung?
15 Şi că pentru o femeie, dacă îşi lasă părul lung, este cinste? Căci părul i-a fost dat ca acoperământ.
16 Iar dacă se pare cuiva că aici poate să ne găsească pricină, un astfel de obicei (ca femeile să se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.


pentru mine astea n-au nici un rost si nici un sens.
ce importanta are daca femeia se tunde sau nu, ce importanta are daca barbatul are parul lung sau nu?
sunt afirmatii pentru care s-au scris multe pagini, s-a pierdut mult timp, timp furat celor sufletesti
abis
QUOTE(Clopotel @ 24 Aug 2009, 08:04 PM) *
Nu este vina barbatului, si nici a crestinismului pentru acest lucru.

Dar a cui, a lui D-zeu?
QUOTE
Orice om corect isi da seama ca cea mai mare nedreptate pentru femei este conceptia aceasta ateist - materialista numita emanciparea femeii. Au fortat femeia sa paraseasca locul ei firesc in familie si societate (anume aceea de a fi mama) si au trimis-o in campul muncii, doar pentru a dubla numarul celor care muncesc, si implicit, numarul celor care platesc impozite

Deci locul femeii, potrivit conceptiei tale ortodixe, este acasa la cratita, la curatenie si la ingrijit copiii? Femeia trebuie sa fie casnica, nu?
QUOTE
Pedeapsa" femei nu este mai grea, ci este pe masura greselii ei, si a barbatului pe masura greselii lu

Nu toti barbatii si nu toate femeile sunt vinovate pentru greseala despre care pomenesti tu aici. Singurul vinovat este sarpele, pentru ca el i-a mintit si amagit pe Eva si pe Adam, si a pedepsi milioane de generatii pentru geseala de moment a doi tantalai este inuman, nedrept, crut, barbar si aberant.
QUOTE
si eu sustin ca intre crestini, budhisti, musulmani, atei, shintoisti etc. exista multe asemanari

Il tratezi "la misto" pe Erwin ca sa eviti tocmai esenta mesajului sau. O sa te ajut eu cu cateva sublinieri, poate ca ti-au scapat neintentionat, nu asa cum cred eu:

Am realizat că sunt oameni mai prietenoşi, mai amabili şi mai dispuşi să ajute (decat cine? decat conationalii nostri ortodocsi)

QUOTE
Aplicand Invatatura Crestina Ortodoxa (de care ziceai ca ai cat de cat habar) ai putea sa-mi spui exact care anume lege obligfa femeile sa nu fie egale cu barbatii si in ce ar consta mai exact aceasta inegalitate?

Totul porneste de la biblie si de la "Sfintii Parinti". Ai vazut, mai sus, citatele pe care le-am dat, nu te-ai dernajat sa le comentezi.
Uite alt exemplu: la ortodocsi, sotul trebuie sa-si alunge sotia vinovata de adulter, insa nicaieri nu s-a oranduit ca femeia sa se desparta de barbatul necredincios, chiar daca el ar fi desfranat, ci sa rabde pana la sfarsit. Pentru femei consecintele sunt mai grave - sotul trebuie sa alunge pe sotia sa preacurva; cel ce va tine o femeie preacurva este un om fara minte si nelegiuit (Pravila Bisericeasca).
QUOTE
Domnu' Theodoric, demonstratia dumitale consta in sondaje?

Daca in tara asta sunt 87% ortodocsi si 50% isi bat nevasta, ce concluzie putem trage, alta decat ca multi ortodocsi isi bat nevestele?
QUOTE
E problema lor si daca zic ca sunt ortodocsi atunchi cand Gheorghe o ciomageste pe Maria. Dar tu daca il crezi pe Gheorghe ca e ortodox, si apoi vii aici si spui ca iata ce inseamna Ortodoxia, atunci trebuie sa argumentezi ca ce face Gheorghe este Ortodoxie.

Pe principiul asta nici comunismul, ca ne intoarcem mereu la el, nu este ceea ce s-a intamplat in Romania, URSS, China, Cuba si oriunde altundeva, pentru ca nicaieri, in niciun stat din lume, nu s-au aplicat intocmai principiile si teoriile comuniste, care pe hartie aratau perfect. De ce atunci condamnam comunismul si pe comunisti pentru relele din perioada '45-'89? Aia care au darmat biserici nu erau comunisti, ci crestini infiltrati in randul comunistilor, pentru ca prin reactia de revolta pe care o producea in randul poporului demolarile bisericilor sa se sfarseasca odata comunsimul, iar crestinismul sa triumfe...
QUOTE
Nu toti oamenii trebuie sa urmeze canoanele ortodoxe ci doar aceia care vor sa fie ortodocsi.

Da? O sa tin minte ce ai spus aici, pentru ca pe alte topicuri vrei ca legile tarii sa interzica ceea ce ortodocsii considera un pacat. Deci iarasi te contrazici.
abis
continuarea....

QUOTE
Exact argumentele si explicatiile de la No True Scotsman sunt total gresite.

Bineinteles, toata lumea greseste, numai Clopotel are dreptate. rofl.gif
Intre exemplu tau si "no true scotsman" nu este nicio legatura. Ce, matematicienii nu pot face erori?
Daca spui ca un crestin (adevarat) nu face nicio greseala, inseamna ca nu exista niciun crestin adevarat, caci nu exista om fara greseala.
QUOTE
Dar Iuda nu a fost printre apostolii lui Hristos?! Dupa logica ta inseamna ca Hristos a esuat in a-l educa pe Iuda.

Iar dupa a ta, a reusit?
QUOTE
Judecaţi în voi înşivă: Este, oare, cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?

De ce nu este cuviincios?
QUOTE
Nu vă învaţă oare însăşi firea că necinste este pentru un bărbat să-şi lase părul lung?

Isus are parul lung in toate icoanele...
Clopotel
Draga Abis,
QUOTE
Dar a cui, a lui D-zeu?
Il invinovatesti tu pe Dumnezeu pentru ca esti barbat si nu poti naste copii?
Cine are vina aici?
QUOTE
Deci locul femeii, potrivit conceptiei tale ortodixe, este acasa la cratita, la curatenie si la ingrijit copiii? Femeia trebuie sa fie casnica, nu?

Dupa tine este un lucru rau si ca femeia sa nasca copii. O sa spui acum ca femeia nu trebuie sa nasca copii ca sa fie egala cu barbatul.
Atunci cine va naste copii si cine ii va creste? Te oferi tu ca barbat?! Pai esti in stare? Sau iti inchipui ca este usor lucru sa nasti copii, sa-i cresti si sa-i educi?
Dupa rationamentul tau, ai fi in stare sa trimiti femeia la muncile grele care normal trebuie sa cada in sarcina barbatului, si sa stai tu acasa cu copii ca sa le dai sa manace. hh.gif
QUOTE
Nu toti barbatii si nu toate femeile sunt vinovate pentru greseala despre care pomenesti tu aici. Singurul vinovat este sarpele, pentru ca el i-a mintit si amagit pe Eva si pe Adam, si a pedepsi milioane de generatii pentru geseala de moment a doi tantalai este inuman, nedrept, crut, barbar si aberant.

Serios?! Daca unu vine la tine si te minte cu ceva, si tu il asculti, si prin asta faci o ilegalitate, o sa spui apoi ca tu esti ingerasi?!
Cat despre greselile tale, sa fii tu convins ca vor suferi si copii tai.
Chiar si acum, ai putea sa realizezi ca deciziile tale, bune sau rele, influenteaza intr-o oarecare masura in bine sau in rau pe copilul tau.
QUOTE
QUOTE
si eu sustin ca intre crestini, budhisti, musulmani, atei, shintoisti etc. exista multe asemanari

Il tratezi "la misto" pe Erwin ca sa eviti tocmai esenta mesajului sau. O sa te ajut eu cu cateva sublinieri, poate ca ti-au scapat neintentionat, nu asa cum cred eu:

Am realizat că sunt oameni mai prietenoşi, mai amabili şi mai dispuşi să ajute (decat cine? decat conationalii nostri ortodocsi)
Nicidecum nu il tratam la misto pe Erwin. Atrageam doar atentia ca ceea ce spune el este doar o asemanare a firii omenesti, nu a credintelor oamenilor.
QUOTE
Totul porneste de la biblie si de la "Sfintii Parinti". Ai vazut, mai sus, citatele pe care le-am dat, nu te-ai dernajat sa le comentezi.
Am scris in astea 2 - 3 zile cat n-am scris in 6 luni. Cu toate acestea zici ca mi-a scapat ceva necomentat. Readu te rog in discutie ce vrei sa comentez ca nu stiu la ce te referi, si nici nu mai am rabdare sa dau paginile inapoi.
QUOTE
Uite alt exemplu: la ortodocsi, sotul trebuie sa-si alunge sotia vinovata de adulter, insa nicaieri nu s-a oranduit ca femeia sa se desparta de barbatul necredincios, chiar daca el ar fi desfranat, ci sa rabde pana la sfarsit. Pentru femei consecintele sunt mai grave - sotul trebuie sa alunge pe sotia sa preacurva; cel ce va tine o femeie preacurva este un om fara minte si nelegiuit (Pravila Bisericeasca).

Nu, aici spui minciuni cu intentie. Este vorba sa o alunge doar daca nu vrea sa se indrepte si persista incontinuu in greseala.
Daca a gresit o data, de doia ori sau mai stiu eu de cate ori, o iarta, daca daca vine la tin ein casa cu barbati, si cand nu vine se duce ea la ei, tu ai mai tine-o ca nevasta? Raspunde tu atunci?! Si femeia il poate alunga pe barbatul care nu vrea sa renunte la desfranare.
Aici nu este vorba de rabdare. Ca stai langa tine cu cel ce desfraneaza continuu si nu se opreste. Este vorba in special de familie, de copii in special. Ce educatie pot sa aiba intr-un astfel de mediu?!
QUOTE
Daca in tara asta sunt 87% ortodocsi si 50% isi bat nevasta, ce concluzie putem trage, alta decat ca multi ortodocsi isi bat nevestele?

Daca erai atent, vedeai ca asta ii explicam eu lui Marduk. Concluzia nu era ca multi ortodocsi isi bat nevestele, pentru ca bataia nevestei este interzisa in Ortodoxie, ci concluzia era ca acei 87% nu sunt ortodocsi ci eventual suporteri ortodocsi, ceea ce este cu totul altceva, diferenta fiind ca intre fotbalisti si microbistii din tribune.
QUOTE
Pe principiul asta nici comunismul, ca ne intoarcem mereu la el, nu este ceea ce s-a intamplat in Romania, URSS, China, Cuba si oriunde altundeva, pentru ca nicaieri, in niciun stat din lume, nu s-au aplicat intocmai principiile si teoriile comuniste, care pe hartie aratau perfect.
Pai si cine a afirmat ca in Romania a fost comunism adevarat? La ora actuala tot de un comunist e condusa Romania (singur a declarat asta), si cica e democratie. Aceiasi comunisti care ne conduc astazi au fost comunisti si pe timpul lui Ceausescu. Nu realizezi nici macar aceste lucruri simple si la vedere?!
QUOTE
QUOTE
Nu toti oamenii trebuie sa urmeze canoanele ortodoxe ci doar aceia care vor sa fie ortodocsi.

Da? O sa tin minte ce ai spus aici, pentru ca pe alte topicuri vrei ca legile tarii sa interzica ceea ce ortodocsii considera un pacat. Deci iarasi te contrazici.
Care este contradictia mea mai exact?Ortodocsii considera pacat omorul de exemplu. Ai vrea ca omorul sa nu fie interzis si deci pedepsit?

Bineinteles, toata lumea greseste, numai Clopotel are dreptate.
laugh.gif Thanks!
Intre exemplu tau si "no true scotsman" nu este nicio legatura. Ce, matematicienii nu pot face erori?
Categoric fac, dar daca matematicianul respectiv afirma ca 3+5=4 tu sustii apoi ca matematica este naspa pentru ca zice ca 3+5=4 ceea ce este gresit?
despre asta era vorba.
Daca spui ca un crestin (adevarat) nu face nicio greseala, inseamna ca nu exista niciun crestin adevarat, caci nu exista om fara greseala.
Nimeni nu a spus aici ca un crestin adevarat nu face nici o greseala. E doar imaginatia ta. Dar daca un crestin adevart face o greseala, pe langa faptul ca o regreta, nu afirma niciunde ca a facut acea greseala ca asa l-a invatat Credinat Ortodoxa.
Din nou, despre asta era vorba.

Iar dupa a ta, a reusit?

Evident ca a reusit, dar nu ceea ce iti inchipui tu gresit ca ar fi trebuit sa reuseasca, ci a reusit ceea ce a dorit El sa reuseasca, si asa si era necesar sa fie. Citeste Scriptura, de exemplu aici:
12 Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău, pe cei ce Mi i-ai dat; şi i-am păzit şi n-a pierit nici unul dintre ei, decât fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura.

De ce nu este cuviincios?
Ca sa intelegi corect unele aspecte din Sfanta Scriptura, ai nevoie de cel putin doua lucruri: de Sfanta Traditie si de istoria obiceiurilor din acele timpuri in acele locuri.
Pe atunci, cele care umblau cu capul descoperit dintre femei erau desfranatele. Intelegi acum legatura?

QUOTE
Isus are parul lung in toate icoanele...

Asa este, insa ceea ce spune Pavel acolo nu are nici o legatura cu Iisus.
Am adus acel citat aici sperand ca o sa te apuci sa-l diseci, dandu-mi astfel ocazia sa lamuresc aspectele relatate acolo. Nu pentru tine evident, ci pentru cei cu adevarat interesati. Insa realizez ca e prea mult de spus, si sunt si cam obosit la aceasta ora. Dar cred ca o sa revin asupra lui in zielele urmatoare.
Pana atunci iiti spun doar pe scurt. Pavel spunea acele vorbe Corintenilor. Cu ei chiar avea de furca acestia fiind foarte destrabalati. Acolo erau foarte multi homosexuali, si multi barbati imitau femeile lasandu-si parul lung. Era pur si simplu dezgustat de cata decadere morala aveau aceia, mai ales ca el venise din Atena acolo, unde si acolo avusese de furca cu astfel de oameni. Este clar ca isi pierduse rabdarea, ba chiar isi pieduse si speranta ca o sa poata sa-i indrepte. In plus si legea de acolo ii interzicea sa predice. Asa ca era hartuit din toate partile. Cu toate acestea, ii lua si cu binisorul, ii mai si mustra, dar totul trebuie inteles si in contextul in care au fost spuse aceste vorbe. Pana si Dumnezeu a trebuit sa vina sa-l linisteasca:
9 Şi Domnul a zis lui Pavel, noaptea în vedenie: Nu te teme, ci vorbeşte şi nu tăcea,
10 Pentru că Eu sunt cu tine şi nimeni nu va pune mâna pe tine, ca să-ţi facă rău. Căci am mult popor în cetatea aceasta.
11 Şi a stat în Corint un an şi şase luni, învăţând între ei cuvântul lui Dumnezeu.

Dar va trebui sa revenim la acest citat din Corinteni 11, caci este important, pentru cine este interesat de el, evident.
Iata:
3 Dar voiesc ca voi să ştiţi că Hristos este capul oricărui bărbat, iar capul femeii este bărbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu.
4 Orice bărbat care se roagă sau prooroceşte, având capul acoperit, necinsteşte capul său.
5 Iar orice femeie care se roagă sau prooroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul; căci tot una este ca şi cum ar fi rasă.

Este clar ca Pavel, referindu-se la cap, are in vedere, in functie de context, doua aspecte: cap fizic, dar si cap ca autoritate.
Autoritate in relatia barbat-femeie nu inseamna inegalitate, ci inseamna doar raspunderi si indatoriri diferite. Iar acestea au fost date de Dumnezeu nu de barbati. Paralela Hristos - Biserica, barbat - femeie, nu este intamplatoare, si nici mcara nu implica vreo inegalitate.
Hristos iubeste Biserica Sa, asa cum un barbat isi iubeste sotia sa. Asa cum Hristos S-a dat pentru Biserica si se sacrifica pentru ea, tot asa trebuie sa faca si barbatul pentru sotie. In atare relatie de iubire este absurd si hilar sa spui ca barbatul asupreste femeia si ca nu este egalitate intre ei.
Tot Pavel zice (Efesenilor): 25 Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea,
Dar ca sa-ti dau si prilej de cugetare pana data viitoare, iti mai dau un citat din Pavel:
18 Femeilor, supuneţi-vă bărbaţilor voştri, precum se cuvine, în Domnul.
19 Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre şi nu fiţi aspri cu ele.
rolleyes.gif
abis
QUOTE(Clopotel @ 25 Aug 2009, 11:55 PM) *
Il invinovatesti tu pe Dumnezeu pentru ca esti barbat si nu poti naste copii?

Daca as crede ca exista l-as invinovati pentru ca a facut in asa fel incat femeilor sa le fie mai greu decat barbatilor (despre asta vorbeam, nu despre nastere, fii mai atent)
QUOTE
Dupa tine este un lucru rau si ca femeia sa nasca copii.

Iarasi tactica asta a ta rasuflata de a zice ca am spus ce nu am spus... 6.gif
Te-am intrebat daca dupa conceptia ta ortodoxa femeia trebuie sa fie casnica, sa se ocupe (doar) de bucatarie, curatenie si copii.
QUOTE
Dupa rationamentul tau, ai fi in stare sa trimiti femeia la muncile grele care normal trebuie sa cada in sarcina barbatului, si sa stai tu acasa cu copii ca sa le dai sa manace.

Cunosc un cuplu in care femeia s-a intors la serviciu dupa 6 luni de la nastere, iar barbatul a ramas in concediu maternal, sa creasca fetita pe careo au impreuna. E un mare pacat, potrivit conceptiei tale, banuiesc.
E drept ca nu s-a dus la munca grea ca sapat santuri, ci la munca de birou...

Apropo, mai slabeste-ma cu muncile grele pe care trebuie sa le faca barbatul... Muncile grele trebuie sa le faca masinile, nu oamenii.
QUOTE
Daca unu vine la tine si te minte cu ceva, si tu il asculti, si prin asta faci o ilegalitate, o sa spui apoi ca tu esti ingerasi?!

Bineinteles, daca nu stiu diferenta dintre bine si rau. smile.gif
QUOTE
Cat despre greselile tale, sa fii tu convins ca vor suferi si copii tai

Asta pentru ca asa decide in mod arbitrar D-zeu, pentru ca are el chef sa-i pedepseasca pe urmasi pentru greselile inaintasilor, pentru ca toata vorbaria despre dreptatea divina este... vorbarie?
QUOTE
Readu te rog in discutie ce vrei sa comentez ca nu stiu la ce te referi, si nici nu mai am rabdare sa dau paginile inapoi.

Voila:
-Vederea femeii e sageata otravita; raneste sufletul si-si varsa il el veninul, si cu cat ramane in el, pe atat puroi lucreaza in el (Evagrie Ponticul)
-Care este diferenţa dintre femei chiar dacă este o soţie sau o mamă. Refuz să cred că femeia poate fi om. Funcţia sa exclusivă este de a naşte copii (Sf.Augustin)
-Cu privire la natura individuală, femeia este plină de defecte şi nelegitimă, pentru că ea este încă Eva cea amăgitoare şi din această cauză noi trebuie sa ne ferim de orice femeie (Toma d'Aquino)
-Voi (femeile) ştiţi că sunteţi la fel ca Eva? Dumnezeu a hotărât ca femeile să trăiască asftel; vinovatul aşa trebuie să trăiască.Voi sunteţi poarta răului.Voi aţi fost calea spre copacul interzis(Sf.Tertulian)
-Şi am găsit că mai amară decât moartea este femeia, a cărei inimă este o cursă şi un lanţ şi ale cărei mâini sunt nişte lanţuri; cel plăcut Domnului scapă de ea dar cel păcătos este prins de ea.(Ecleziastul 7:26)
QUOTE
Concluzia nu era ca multi ortodocsi isi bat nevestele, pentru ca bataia nevestei este interzisa in Ortodoxie, ci concluzia era ca acei 87% nu sunt ortodocsi ci eventual suporteri ortodocsi

Habar nu am ce inseamna "suporter ortodox". Dupa tine, ortodox adevarat nu este decat cineva care nu are nicio abatere de la litera legii crestine - dar nu exista nimeni care sa nu aiba nicio abatere. Inseamna ca in tara asta nu exista niciun ortodox.
QUOTE
Care este contradictia mea mai exact?Ortodocsii considera pacat omorul de exemplu. Ai vrea ca omorul sa nu fie interzis si deci pedepsit?

Omorul vreau sa fie pedepsit, pentru ca ucigand faci in mod evident un rau altei persoane. Nu-i frumos din partea ta sa faci pe niznaiul, stii foarte bine la ce ma refer: la dezincriminarea acelor fapte care se petrec in mod consensual intre doi adulti cu discernamant, chiar daca biserica pretinde ca ar fi vorba de "pacate". De ce vrei sa-i obligi pe cei care poate ca nu sunt ortodocsi sa respecte perceptele ortodoxe, atat timp cat nu fac niciun rau altora?
QUOTE
Thanks

Era o ironie, ma mir ca n-ai sesizat-o.

De fapt, nu ma mir deloc...

daca matematicianul respectiv afirma ca 3+5=4 tu sustii apoi ca matematica este naspa pentru ca zice ca 3+5=4 ceea ce este gresit?

Daca toti matematicienii, sau aproape toti, afirma asta, inseamna ca asa afirma matematica din ziua de azi, deci matematica este in mare eroare.

daca un crestin adevart face o greseala, pe langa faptul ca o regreta, nu afirma niciunde ca a facut acea greseala ca asa l-a invatat Credinat Ortodoxa

Asta, poate daca isi da seama ca a gresit... Daca nu-si da seama si crede ca a facut bine ce a facut, nu regreta.

Este clar ca isi pierduse rabdarea, ba chiar isi pieduse si speranta ca o sa poata sa-i indrepte

Un crestin adevarat nu are voie sa-si piarda nici rabdarea, nici speranta.

Pavel spunea acele vorbe Corintenilor. Cu ei chiar avea de furca acestia fiind foarte destrabalati. Acolo erau foarte multi homosexuali, si multi barbati imitau femeile lasandu-si parul lung.

Si care-i problema? Nu ai spus tu ca regulile crestine trebuie sa le aplice numai crestinii, nu si ceilalti?

Autoritate in relatia barbat-femeie nu inseamna inegalitate, ci inseamna doar raspunderi si indatoriri diferite. Iar acestea au fost date de Dumnezeu nu de barbati.


Asa e, autoritatea nu inseamna inegalitate... Tu te auzi ce spui? De fapt, citesti ce scrii? Daca D-zeu a dat regulile astea, el este vinovat, insa parerea mea este ca barbatii au fost cei care si-au tras spuza pe turta si de fapt doar au dat vina pe D-zeu, ca sa poata exploata femeile cica la porunca de sus.


PS:

Femeie cu parul scurt:


Barbat cu parul lung:


Repet intrebarea: de ce este gresit ca o femeie sa aiba parul scurt, iar un barbat parul lung? Explicatia ta cu "desfranarea" este o prostie, scuza-ma ca iti spun. Daca desfranarea este cea pe care Pavel dorea sa o condamne, ar fi condamnat desfranarea, nu aspecte ce tin de lungimea parului, pentru ca nu sunt legate intrisec una de alta. Nu exista niciun motiv pentru care o femeie cu parul scurt sa nu poata fi o femeie cat se poate de morala, dar care prefera sa aiba o tunsoare comoda. Si nu exista nicio contradictie intre lungimea parului unui barbat si modul in care se poarta; cum era si cantecul ala al formatiei Colibri:


Sunt curat la trup, curat la suflet,
Vreau sa inteleg si sa iubesc.
Nu conteaza cat de lung am parul,
Important e cat de mult gandesc.
................................
Nu e loc de noi in lumea voastra,
Nu-s din noi acei ce ne muncesc
Si tin cont de cat de lung am parul,
Nu de cum si cat de mult gandesc.
................................
Hei, voi, neatenti la viata noatra,
Hei, voi, ce ne credeti pui de drac!
Gandurile voastre-s si-ale noastre,
Gusturile insa nu ne plac.

Hei, voi, care-ati fost odata tineri,
Hei, voi, care stiti ce-i omenesc!
Nu conteaza cat de lung am parul,
Mai presus e cat si cum gandesc.
Clopotel
Draga Abis,

QUOTE
Daca as crede ca exista l-as invinovati pentru ca a facut in asa fel incat femeilor sa le fie mai greu decat barbatilor (despre asta vorbeam, nu despre nastere, fii mai atent)
Pai in afara de nastere, cu ce le este femeilor mai greu?
Barbatul aduce hrana in casa si toate cele necesare traiului pentru intreaga familie, femeia are grija de copii, ii hraneste, si in general pregateste hrana adusa de barbat pentru consum.
Ce ti se pare tie a fi mai greu: a prinde si vana hrana sau a o pune pe gratar?
Ce ti se pare tie a fi mai greu: a-ti apara familia de invadatori, fie oameni rai sau animale sau a sta in spatele adapostului, eventual a ajuta barbatii la incarcat armele smile.gif?
Ce ti se pare tie a fi mai greu: a ara ogorul, a-l semana si a strange recolta, sau a face paine din acea recolta?

Prin asta nu vreau sa spun ca barbatul ar avea o sarcina mai grea decat femeia in viata. Accentuez aceste lucruri doar pentru Abis.
QUOTE
Iarasi tactica asta a ta rasuflata de a zice ca am spus ce nu am spus... 6.gif
Pardon! Asta e tactica ta de fapt. Eu incerc doar sa ma adaptez nivelului fiecaruia de dialog.
QUOTE
Te-am intrebat daca dupa conceptia ta ortodoxa femeia trebuie sa fie casnica, sa se ocupe (doar) de bucatarie, curatenie si copii.

Acest lucru este logic, chiar ma intreb cum nu poti pricepe aceste lucruri simple.
Ce inseamna casnic? Nu inseamna oare ca sta acasa cu copiii, ii hraneste si le da de mancare. Sau pentru tine copii sunt niste bibelouri, unde le pui acolo stau. Statutul de femeie care sta acasa si are grija de copiii ei ti se pare atat de josnic? O sa ajungi sa spui ca si a naste este josnic. sad.gif Nu ma mir, deja exista voci care sustin asta, culmea, chiar dintre femei. Unele incearca sa devina barbati chiar. mad.gif
Daca si barbatul si femeia ar pleca de acasa, atunci cine ar mai avea grija de copii?
Sau vrei ca dupa ce femeia a nascut (am vazut ca acest aspect l-ai inteles totusi) ea sa plece sa castige hrana, iar tu ca barbat, sa stai acasa, sa alaptezi copii, sa le dai sa manace si sa ai grija de curatenia gospodariei?!
Problema este ca acest lucru este cam greu de realizat, atat pentru ca femeia nu este atat de robusta fizic ca sa castige hrana eficient, dar nici tu nu esti in stare sa alaptezi si sa ingrijesti copii ca o femeie.
Asa ca degeaba te chinui tu sa arati ca barbatii si femeiele pot face aceleasi lucruri cu aceeasi eficienta, caci realitatea te contrazice. Fiecare trebuie sa faca ceea ce ii este dat sa faca.

Dar in concret: cine propui tu sa stea acasa cu copiii, sa-i alapteze si sa-i ingrijeasca, cat timp adultii stau toata ziua plecati de acasa, astfel incat acel cineva sa nu fie catalogat cu termenul decazut de caznic (sau la cratita)? Astept solutia ta cu interes.
QUOTE
Cunosc un cuplu in care femeia s-a intors la serviciu dupa 6 luni de la nastere, iar barbatul a ramas in concediu maternal, sa creasca fetita pe careo au impreuna. E un mare pacat, potrivit conceptiei tale, banuiesc.E drept ca nu s-a dus la munca grea ca sapat santuri, ci la munca de birou...
Banuiesti gresit ca de obicei. Nu am spus ca e pacat. Am spus ca este ineficient si rezultatele nu pot fi bune. Cum alapteaza barbatul copilul? Ii cresc cumva sani?
Plus ca pana acum cativa zeci de ani nici nu erau birouri. Dar nici astazi, nu toata lumea lucreaza la birouri. Unii mai trebuie sa dea si cu sapa. Ai vrea sa trimiti femeia la sapa, pentrui ca la "cratita" e prea greu pentru ea?
QUOTE
Apropo, mai slabeste-ma cu muncile grele pe care trebuie sa le faca barbatul... Muncile grele trebuie sa le faca masinile, nu oamenii.

Pai eu te slabesc. Deja esti slabit. Problema este ca nu iti dai seama de realitate. Pe vreme lui Hristos, a apostolilor, a sfintilor parinti, a lui Mircea cel Batran, acum 15-20 ani, ce masini erau? Chiar si astazi, de ce masini dispun oamenii de la tara sau din regiunile sarace.
Vorbesti doar ca sa te gasesti in treaba?
Daca tu stai toata ziua la birou, si ti se pare banal sa apesi pe taste, si prin asta castigi bani sa-ti cumperi mancare, nu toti oamenii de pe planeta asta, au ocazia sa faca acest lucru. Unii chiar isi produc mancarea prin sudoarea lor, si o produc greu, foarte greu chiar. Aceea nu este munca de femeie.
QUOTE
-Voi (femeile) ştiţi că sunteţi la fel ca Eva? Dumnezeu a hotărât ca femeile să trăiască asftel; vinovatul aşa trebuie să trăiască.Voi sunteţi poarta răului.Voi aţi fost calea spre copacul interzis(Sf.Tertulian)
Nu o sa ma apuc sa comentez toate acele citate ca nu am timp. Incerc sa-l lamuresc pe acesta care cred ca ti se pare mai grav.
Intai si intai trebuie sa vedem daca citatul spune un adevar sau o minciuna.
La o banala analiza vedem ca citatul spune adevarul. Chair si in Scriptura se confirma acest lucru, atat la Facerea, cat si mai la urma: "Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă."Prin urmare, Eva a deschis poarta spre pacat. Sarpele doar batea la usa. Eva stia prea bine ca nu trebuia sa-i deschida. Acestea sunt faptele. Nu le mai putem da inapoi.
Eva stia ce va pati daca va deschide poarta. Cu toate acestea, Dumnezeu in mila Lui pentru om, i-a facilitat si ii faciliteaza mantuirea. Ba inca si mai mult de atat, daca Adam si Eva traiau in Rai, omul care se mantuieste este asezat de Dumnezeu in Imparatia Lui, care este mai sus decat Raiul in care statea Adam.
Tot Scriptura zice despre femeie:" 15 Dar ea se va mântui prin naştere de fii, dacă va stărui, cu înţelepciune, în credinţă, în iubire şi în sfinţenie.. Si acum vii tu si spui ca nici sa mai nasca copii nu e bine, ca nu e egalitate. Adica ii iei si aceasta posibilitate de mantuire a unei femei casatorite de a se mantui, pe motiv ca nu este egala cu barbatul.
QUOTE
Dupa tine, ortodox adevarat nu este decat cineva care nu are nicio abatere de la litera legii crestine - dar nu exista nimeni care sa nu aiba nicio abatere. Inseamna ca in tara asta nu exista niciun ortodox.
NU. Am facut deja nenumarate precizari aici.
Toti facem abateri de la Invatatura Crestina pentru ca suntem pacatosi. Problema este atunci cand facem pacatul si sustinem ca acel pacat de fapt nu este pacat, si ca Invatatura Ortodoxa daca condamna acel pacat ce l-am facut noi greseste. Adica ne autoindreptatim in pacat. Asa vedem diferite obiceiuri, sau fapte, facute de ortodocsi, care sunt vadit impotriva Invataturilor Ortodoxe, si ei vad si stiu acest lucru, dar la sfarsit afirma ca aici Invataturile Ortodoxe gresesc si ca de fapt ei fac ce vor. Ei ar dori de fapt ca sa schimbe Invataturile Ortodoxe, astfel incat pacatele lor sa nu mai fie considerate pacate, adica zic ei sa adaptam Ortodoxia la pacatul omului, si ei numesc asta modernizarea Ortodoxiei. Despre asta era vorba. Acestia nu pot sa fie ortodocsi sub nici o forma. Cel care contesta Invatatura Ortodoxa nu are cum sa fie Ortodox. De fapt e chiar logic.
QUOTE
De ce vrei sa-i obligi pe cei care poate ca nu sunt ortodocsi sa respecte perceptele ortodoxe, atat timp cat nu fac niciun rau altora?

Nu eu vreau acest lucru, tu vrei sa-i pedepsesti pe ortodocsi pentru conceptiile tale ateiste... Vezi impiedicarea ortodocsilor de a invata religia in scoala.
QUOTE
quoteThanks/quote
Era o ironie, ma mir ca n-ai sesizat-o.
De fapt, nu ma mir deloc...

Pai asta iti spuneam mai inainte: esti contradictoriu... sad.gif
QUOTE
Daca toti matematicienii, sau aproape toti, afirma asta, inseamna ca asa afirma matematica din ziua de azi, deci matematica este in mare eroare.
Nope. Din nou un rationament fals, lipsit de logica. Daca toti matematicienii din ziua de astazi, se apuca sa modifice Teorema lui Pitagora de exemplu, atunci rezultatul muncii lor nu mai poate fi numit Teorema lui Pitagora, desi ei chiar asa o numesc.
Asa si cu Ortodoxia. Daca astazi, cineva (chiar toti cei care isi psun ortodocsi), se apuca sa modifice Invataturiel Ortodoxe lasate de la Iisus si de la Sfintii Parinti, atunci avem orice numai Ortodoxie nu. De aceea spuneam si repetam ca este absurd sa vorbesti de o Ortodoxie care renunta la Sfanta Traditie. Aceea nu mai este Ortodoxie.

Un crestin adevarat nu are voie sa-si piarda nici rabdarea, nici speranta.

Un crestin adevarat este tot om, cu slabiciunile omenesti...

Asa e, autoritatea nu inseamna inegalitate... Tu te auzi ce spui? De fapt, citesti ce scrii?

Te miri pentru ca nu poti face niste analogii logice.
Autoritate nu inseamna inegalitate, oricat te-ar mira acest lucru.
Chiar si in viata laica, este stipulat prin lege ca toti oamenii sunt egali in fata legii. E corect?! Daca toti oamenii sunt egali in fata legii inseamna logic ca ei sunt egali in drepturi. Cu toate acestea tu ai diversi conducatori: fie conducatorul de la serviciul tau, fie seful statului etc. Toti acestea au autoritate in plus fata de tine, dar cu toate acestea sunt egali in drepturi ca si tine. Tu te simti discriminat fata de Basescu? Are Basescu mai mare autoritate ca tine in tara asta?
Acum ca ai realizat aceste lucruri banale, ce faci: te apuci sa protestezi ca nu ai drepturi egale cu ale lui Basescu?

Repet intrebarea: de ce este gresit ca o femeie sa aiba parul scurt, iar un barbat parul lung? Explicatia ta cu "desfranarea" este o prostie, scuza-ma ca iti spun. Daca desfranarea este cea pe care Pavel dorea sa o condamne, ar fi condamnat desfranarea, nu aspecte ce tin de lungimea parului, pentru ca nu sunt legate intrisec una de alta.

Vad ca nu ai inteles nici lucrurile banal de simple, asa ca nu ma astept sa le intelegi pe cele putin mai subtile. sad.gif
Ceea ce dorea Pavel atunci era sa convinga barbatii ca nu e firesc ca barbatul sa incerce sa ia infatisarea femeilor, iar pentru femeile ce doreau sa fi ecrestine, dorea sa le insufle ideea ca nu este bine sa se asemene (la infatisare) cu desfranatele. Astfel incat, daca desfranatele mergeau cu capul descoperit, cele credincioase treabuiau sa faca ceva ce nu faceau desfranatele si care le ajuta in munca lor. Adica femeile cinstite sa mearga cu capul acoperit.
Un crestin trebuie sa aibe grije si de "imaginea" sa. Sa nu se confunde cu cei depravati.

Dar aceste lucruri sunt valabile si in societatea laica.
Daca tu ai veni la serviciu in chiloti banuiesc ca seful tau te-ar zbura instantaneu de acolo. Si asta nu pentru ca seful tau ar avea ceva impotriva chilotilor, sau ca el nu a ramas niciodata in chiloti. Ideea este ca intre statutul tau acolo si infatisarea pe care o ai trebuie sa existe o corelare. Daca nu exista aceasta corelare, esti incompatibil cu acea functie.
abis
QUOTE(Clopotel @ 26 Aug 2009, 11:23 AM) *
Pai in afara de nastere, cu ce le este femeilor mai greu?

Dpdv biologic, te referi, banuiesc. Nu cred ca ti-ai dori un PMS devil.gif
QUOTE
Ce ti se pare tie a fi mai greu: a prinde si vana hrana sau a o pune pe gratar?

Mi se pare mai usor sa o prind. Insa nu vorbim despre societatile primitive de culagatori-vanatori, ci despre toti oamenii, inclusiv despre cei moderni.
QUOTE
Statutul de femeie care sta acasa si are grija de copiii ei ti se pare atat de josnic?

Statutul de femeie obligata sa stea acasa, in ideea ca doar barbatul trebuie sa aiba o meserie, mi se pare intr-adevar injositor.
QUOTE
Sau vrei ca dupa ce femeia a nascut (am vazut ca acest aspect l-ai inteles totusi) ea sa plece sa castige hrana, iar tu ca barbat, sa stai acasa, sa alaptezi copii, sa le dai sa manace si sa ai grija de curatenia gospodariei?!

Ti-am spus ca stiu cazuri... Nu m-ar deranja deloc sa fac asta. Dimpotriva. Ti se pare injositor ca un barbat sa aiba grija de copii, sa faca curat sau sa trebaluiasca prin bucatarie?
QUOTE
Problema este ca acest lucru este cam greu de realizat, atat pentru ca femeia nu este atat de robusta fizic ca sa castige hrana eficient

Nu inteleg despre ce vorbesti. Sotia mea nu-i robusta fizic, dar castiga mai "eficient" decat mine. Adica la ore mai putine petrecute la munca, are salariul mai mare.
QUOTE
nici tu nu esti in stare sa alaptezi si sa ingrijesti copii ca o femeie.

Asta s-o crezi tu! Sunt la fel de eficient, cand vine vorba de ingrijirea copilului. Nu pot alapta, este adevarat, decat cu ajutorul biberonului, insa la varsta pe care o are fetita mea oricum nu primeste lapte de la mama ei decat seara, la culcare, si dimineata, cand se trezeste. Deci nu vad problema.
QUOTE
Daca tu stai toata ziua la birou, si ti se pare banal sa apesi pe taste, si prin asta castigi bani sa-ti cumperi mancare, nu toti oamenii de pe planeta asta, au ocazia sa faca acest lucru

Dar cei care au ocazia sa o faca poti spune ca nu mai respecta porunca de a-si scoate hrana cu sudoare din pamant, nu? smile.gif
QUOTE
Eva a deschis poarta spre pacat. Sarpele doar batea la usa. Eva stia prea bine ca nu trebuia sa-i deschida. Acestea sunt faptele. Nu le mai putem da inapoi.
Eva stia ce va pati daca va deschide poarta.

Pai nu ziceai tot tu mai devreme ca a fost inselata? Acum o dai la intors?! hh.gif
Si care-i motivul pentru care din cauza greselii a doi idioti trebuie sa sufere miliarde de oameni care n-au nicio vina pentru decizia lor?
QUOTE
Dumnezeu in mila Lui pentru om, i-a facilitat si ii faciliteaza mantuirea

Adica intai isi bate joc de el si dupa aia ii intinde un deget...
QUOTE
acum vii tu si spui ca nici sa mai nasca copii nu e bine

Minti, n-am spus asa ceva. Arata-mi cu QUOTE unde am spus ca nu e bine.

Un crestin adevarat este tot om, cu slabiciunile omenesti

Bineinteles. Unul mai bea un pahar in plus, unul mai injura, altul isi mai altoieste nevasta...

Chiar si in viata laica, este stipulat prin lege ca toti oamenii sunt egali in fata legii. E corect?! Daca toti oamenii sunt egali in fata legii inseamna logic ca ei sunt egali in drepturi. Cu toate acestea tu ai diversi conducatori: fie conducatorul de la serviciul tau, fie seful statului etc.

In fata legii avem intr-adevar aceleasi drepturi si obligatii, deci nu vad contradictia. Nu exista niciun text de lege care sa spuna ca seful meu are autoritate asupra mea. Autoritatea lui provine dintr-un contract de munca pe care l-am semnat benevol, deci i-am dat eu dreptul de a conduce si dirija activitatea mea de la munca, recunoscandu-i astfel anumite competente pe care el le are, iar eu nu. In fata legii suntem egali, insa la birou, nu. Autoritatea lui face ca la locul de munca sa existe inegalitate.

daca desfranatele mergeau cu capul descoperit, cele credincioase treabuiau sa faca ceva ce nu faceau desfranatele si care le ajuta in munca lor. Adica femeile cinstite sa mearga cu capul acoperit.

Nu inteleg de ce "trebuie" neaparat; daca este mai comod pentru ea sa aiba capul descoperit, greseste? Daca de maine "desfranatele" se vor imbraca in negru (de fapt multe o si fac), ar trebui ca cele drept-credincioase se adopte culoarea roz?

Daca tu ai veni la serviciu in chiloti banuiesc ca seful tau te-ar zbura instantaneu de acolo.
Daca am umbla toti fara haine, care ar fi problemele pe care le-ar avea societatea? smile.gif
Imagineaza-ti ca toti cei din jurul tau ar umbla goi. Ce tragedii s-ar intampla?
Marduk
QUOTE(Draga Clopotel @ 25 Aug 2009, 06:45 PM) *
QUOTE
Insa omul poate fi fericit aici pe pamant mai ales daca il are pe Dumnezeu.

Cum poate fi omul fericit intr-un loc, in care Dumnezeu parintele sau l-a exilat, nu tanjeste el dupa viata placuta din rai? desi stie ca va avea parte de acea viata doar dupa moarte, asta in cazul in care in tot acest exil si-a dovedit lui si lui Dumnezeu ca merita sa ajunga in Rai.
QUOTE
Eu vorbeam de Invatatura Ordodoxa nu de BOR. Te rog sa nu incurci lucrurile. BOR este o institutie administrativa.

Daca este doar o institutie administrativa, propun sa-si schimbe denumirea, sa se numeasca Biserica Romana si sa lase ortodoxia celor care cred in ea si o practica.
QUOTE
Nu suntem o tara ortodoxa.

Se pare ca biserica nu este de acord cu tine.
QUOTE
am precizat ca in aceasta tara sunt multi ortodocsi, si daca vrei, mai precizez ca majoritatea populatie acestei tari sustine ca este ortodoxa.

Intre a sustine ca esti ortodox si a fi ortodox este o diferenta, se pare ca suntem amandoi de acord cu asta.
QUOTE
Nu. Este ortodox doar daca matur fiind isi doreste si incearca sa fie ortodox, adica sa se calauzeasca dupa Invataturile Ortodoxe.

Pai asupra unui copil care este botezat are loc un ritual sfant, o slujba, imbaierea, ungerea cu mir, vinul, etc. Este copilul recunoscut de toti cei din familia sa ca fiind ortodox dupa acest ceremonial? Sau familia asteapta sa creasca mare sa vada ce fel se comporta copilul, daca urmeaza invataturile dupa care este declarat neortodox sau ortodox?
QUOTE
Tu crezi ca aia care se duc la vrajitoare, se iau dupa horoscoape etc. chiar daca se duc de Sfintele Pasti la Biserica sunt ortodocsi.

In acest caz draga Clopotel iti dau dreptate, Romania nu este o tara ortodoxa, si ar trebui schimbata aceasta gresala a BOR care sustine ca in Romania ortodocsii sunt majoritari.
QUOTE
Probabil ca il si hranesti fara voia lui. Probabil ca il si duci la doctor si la scoala fara voia lui. Chiar nasterea lui poti sa spui ca a fost fara voia lui. E gresit sa faci toate acestea?!

Nu, gresita mi se pare botezarea lui, dar tot e bine ca nu le taiem preputul ca la altii, sa le lasam si o marca a ortodoxismului. Eu cred ca este gresit deoarece copilul ala nu are discernamant si asupra sa are loc un ritual care il face ortodox, mai tarziu urmand sa decida daca urmeaza calea invataturii ortodoxe sau este fara credinta, trebuie ca e ceva greu de inteles in mintea copiilor nostri.
QUOTE
Poti sa clasifici ortodocsii si in 1000 de categorii. Ce relevanta are daca realitatea este alta?

Pai realitatea este ca exista mai multe feluri de ortodocsi, unii care practica ortodoxia, acestia sunt ca "jucatori" care practica fotbalul din exemplul tau si unii ortodocsi nepracticanti, eu le zic traditionalisti, adica acei "suporteri" care se duc de pasti si de craciun la biserica.



Marduk
CONTINUARE

QUOTE
Asa este si cu Ortodoxia: doar cei ce practica Ortodoxia sunt ortodocsi, restul ... spune-le tu cum vrei...

Multumesc, i-am denumit deja ORTODOCSI NEPRACTICANTI, traditionalisti.
QUOTE
Pai tocmai ca nu le stiu, de aceea te-am rugat sa mi le enumeri si mie. Degeaba dai vina pe traditie sau pe o inchipuita habotnicie,(care inca nu m-ai lamurit ce este), daca nu imi dai un exemplu concret de inegalitate.

Nu cred ca stiu exact rolul femeii ortodoxe, dar totusi cateva activitati cred ca pot enumera, de regula rolul unei femei ortodoxe practicanta este unul domestic, face mancare, face copii, face curat, tese, coase, poarta basma pe cap in biserica, nu poarta pantaloni, nu coseste, nu pleaca in munte cu oile, etc. Acum habotnicie este atunci cand acesti oameni respecta cu strictete invatatura ortodoxa si nu se abat de la nici un canon, ceilalti care nu sunt habotnici, mai incalca din percepte daca nu care cumva nu le respecta deloc.
QUOTE
Femeile neputand fi preoti logic nu au ce cauta in altar.

Sti foarte bine ca femeile nu au voie sa intre in altar deoarece nu sunt considerate "curate" si asta doar datorita unei probleme biologice.
QUOTE
Nici barbatii nu intra asa tam nesam in altar.

Barbatii pot intra in altar oricand alaturi de preot, din cate cunosc, poate ma insel, fetele nu sunt introduse in altar nici macar la botez, spre deosebire de baieti.
QUOTE
Spune-mi tu Marduk, tu esti egal cu femeia sau sub ea, devreme ce femeia poate sa nasca si tu nu? Raspunde te rog la aceasta intrebare.

Femeile si barbatii sunt egali, cel putin asa se vrea, asa se spune, dar egalitatea dintre barbati si femei este departe de a fi delimitata doar de factorii biologici.
QUOTE
Nu este vina Ortodoxiei ca lumea este in schimbare, mai ales ca schimbarea nu prea este in spiritul Invataturilor Ortodoxe. Si acum ce-ai vrea?! Sa schimbam Invataturile ca sa dea bine la modernism?E ca si cum ai cere sa schimbi legile fizici si ale matematicii pe motiv ca nu-ti mai plac.

Si cand aduc vorba de habotnicie iti sare mustarul.
QUOTE
Toti ortodocsii, dar absolut toti, sunt practicanti si traditionalisti in acelasi timp.

Nu, aici nu sunt de acord, traditionalistii sunt traditionalisti si practicantii, practicanti, habotnici.
QUOTE
Aici faci o confuzie. Traditia la care te referi nu este Sfanta Traditie care face parte din Invataturiel Ortodoxe.

Intocmai asta spuneam si eu, Sfanta Traditie are locul si rostul ei pe la manastiri, traditia transmisa din generatie in generatie este cu totul altceva si nu apartine bisericii.
Zed



QUOTE
Pai in afara de nastere, cu ce le este femeilor mai greu?
Barbatul aduce hrana in casa si toate cele necesare traiului pentru intreaga familie, femeia are grija de copii, ii hraneste, si in general pregateste hrana adusa de barbat pentru consum.
Ce ti se pare tie a fi mai greu: a prinde si vana hrana sau a o pune pe gratar?
Ce ti se pare tie a fi mai greu: a-ti apara familia de invadatori, fie oameni rai sau animale sau a sta in spatele adapostului, eventual a ajuta barbatii la incarcat armele smile.gif?
Ce ti se pare tie a fi mai greu: a ara ogorul, a-l semana si a strange recolta, sau a face paine din acea recolta?

Prin asta nu vreau sa spun ca barbatul ar avea o sarcina mai grea decat femeia in viata. Accentuez aceste lucruri doar pentru Abis.
Pardon! Asta e tactica ta de fapt. Eu incerc doar sa ma adaptez nivelului fiecaruia de dialog.

Acest lucru este logic, chiar ma intreb cum nu poti pricepe aceste lucruri simple.
Ce inseamna casnic? Nu inseamna oare ca sta acasa cu copiii, ii hraneste si le da de mancare.



Hmm , accentuezi pentru ca in asta crezi , nu mai da vina pe Abis .

1 - Tu ce vanezi ?! Si mai ales pentru ce ?! Hobby ?! Hrana este la supermarkt . Nu tre' sa faci nimic decat sa o pui in cos , platesti si o duci acasa . Cred ca femeile se ocupa mai des de aprovizionari decat barbatii . Asta nu iti ia mult timp , in schimb sa o prepari , dureaza mai mult , ca sa mai vorbesc de faptul ca femeia face asta in timp ce se ocupa si de copii .

2- In ce mod si de cate ori pe zi iti aperi tu familia de invadatori ?! Dar de animale ?! Unde traiesti ?! In Afganistan sau in jungla ?! Daca esti la munca de la ora 8 pana la 4 plus 1 ora drumul pana acasa , femeia e cea care isi apara copii de "invadatori so animale " si nu tu . Un copil la ora 20 ar trebui sa fie in pat , asta inseamna ca la ora 19 e in casa ( urmeaza igiena zilnica si apoi cina ) . Deci , cate ore ai tu grije cu adevarat de copii tai , sa ii aperi de ma rog ce fabulezi tu acolo . Fix 2 rofl.gif .

3- A ara ogorul in ziua de azi inseama a posta aici , in lanurile hanului . Asta faci matale .

4- La faza cu - "ii hraneste si le da de mancare" .......... rofl.gif ma face sa ma gandesc ca lanul ala, e iarba , multa iarba ....


Sunt sigura in schimb de faptul ca si barbatiilor le este greu , frica de a pierde serviciul si implicit ,in unele cazuri , singura sursa de venit , devine un factor de stres . Dar , sa nu uitam ca , unele femei au si un loc de munca pe langa familie si copii .

Deci , draga Clopotel , la aberatii si exagerari ai locul I . Revino la realitate , tu iti faci scenarii de acum 60 de ani , vreme pe care nici macar nu ai trait-o . Recunosc ca ai o imaginatie debordanta rofl.gif . Din pacate nu e sanogena !
Daca vrei sa traiesti cu adevarat astfel de scenarii iti recomad cu caldura ori sa-i trimiti un mail lui Mel Gibson , poate filmeaza Braveheart in varianta romaneasca sau studiourilor de la Buftea .
Clopotel
Draga Abis,
Ca sa nu mai lungim atat discutia...
quote name='abis' date='26 Aug 2009, 12:16 PM' post='658875'
Nu inteleg despre ce vorbesti. Sotia mea nu-i robusta fizic, dar castiga mai "eficient" decat mine. Adica la ore mai putine petrecute la munca, are salariul mai mare.


Deci tu, pe care dintre urmatoarele variante le propui:
1. Ca barbatul sa stea acasa cu copii si sa aibe grije de ei, iar femeia sa mearga la serviciu. In acest caz, o sa spui ca barbatul a devenit casnic, adica este la cratita, adica e discriminat de femeie.
2. Sa plece amandoi de acasa (ca sa nu creada cineva ca sta la cratita vreunul dintre ei) si sa lase copiii acasa sperand ca vor supravietui ei cumva 8 ore cat timp adultii sunt plecati.
A doua varianta ar evita intr-adevar stigmatul de "la cratita" pentru vreun parinte.
Asta este solutia propusa de tine pentru a face barbatul "egal" cu femeia?

Asta s-o crezi tu! Sunt la fel de eficient, cand vine vorba de ingrijirea copilului. Nu pot alapta, este adevarat, decat cu ajutorul biberonului, insa la varsta pe care o are fetita mea oricum nu primeste lapte de la mama ei decat seara, la culcare, si dimineata, cand se trezeste. Deci nu vad problema.

Adica pe tine nu te deranjeaza sa stai "la cratita", dar sustii ca pentru femeie este injositor acest lucru.

Dar cei care au ocazia sa o faca poti spune ca nu mai respecta porunca de a-si scoate hrana cu sudoare din pamant, nu? smile.gif

Totusi hrana nu-ti pica din cer, nu-i asa. Poate ca nu transpiri rau, dar un oarecare efort, fie si intelectual, depui ca sa-ti castigi painea, tu si familia ta, sau ma insel?
QUOTE
Pai nu ziceai tot tu mai devreme ca a fost inselata? Acum o dai la intors?! hh.gif

Nu o dau la intors. A fost inselata/amagita de sarpe, dar asta nu o absolva de vina de a fi incalcat porunca lui Dumnezeu. Daca urmaresti putin faptele de la Facerea vei vedea ca Eva a liber cugetat asupra poruncii lui Dumnezeu, incercand sa-si gaseasac motive ca sa o incalce.
QUOTE
Si care-i motivul pentru care din cauza greselii a doi idioti trebuie sa sufere miliarde de oameni care n-au nicio vina pentru decizia lor?

Normal e mai mult de discutat pe tema asta. Unele aspecte sunt mai greu poate de inteles. Dar pe scurt, ca sa poti intelege si tu, iti dau un exemplu banal din viata laica.
Daca tu si sotia ta, va pierdeti casa la poker, atat tu si sotia ta, dar si copiii tai veti dormi sub cerul liber. Vei mai intreba atunci:"care-i motivul pentru care din cauza greselii a doi idioti trebuie sa sufere copiii (alti oameni) care n-au nicio vina pentru decizia lor?"
QUOTE
Nu inteleg de ce "trebuie" neaparat; daca este mai comod pentru ea sa aiba capul descoperit, greseste?

In realitate nu era mai comod sa ai capul descoperit. Cel putin nu in regiunile acelea, cu clima aceea. Si tu daca ai merge acolo ti-ai acoperi capul, fie din cauza soarelui, fie din cauza prafului.
Dar desfranatele, ca sa poata fi vazute si remarcate de barbati, umblau cu capul descoperit.
Si astazi, femeile cinstite, evita sa se imbrace precum postituatele, tocmai pentru a nu fi confundate cu ele.

Draga Marduk,
QUOTE
Cum poate fi omul fericit intr-un loc, in care Dumnezeu parintele sau l-a exilat, nu tanjeste el dupa viata placuta din rai?

Nu Dumnezeu i-a exilat, ci ei singuri, nerespectand legea, s-au exilat. Dar exilat fiind, daca Dumnezeu este in sufletul tau, atunci esti mai fericit decat in Rai. Nu te gandi doar la trup.
QUOTE
Se pare ca biserica nu este de acord cu tine.
Eu nu tin neaparat ca biserica de care vorbesti sa fie de acord cu mine. Ceea ce ma preocupa cand fac o afirmatie, este ca eu sa fiu in concordanta cu Invatatura Ortodoxa.
QUOTE
Nu, gresita mi se pare botezarea lui
Draga Marduk tu ai fost Botezat?!
Daca da, te resimti si acum?!

Nu cred ca stiu exact rolul femeii ortodoxe, dar totusi cateva activitati cred ca pot enumera, de regula rolul unei femei ortodoxe practicanta este unul domestic, face mancare, face copii, face curat, tese, coase, poarta basma pe cap in biserica, nu poarta pantaloni, nu coseste, nu pleaca in munte cu oile, etc.

Ai vrea ca toate aceste lucruri sa le faca barbatul in locul femei? Sau ai vrea sa nu le mai faca nimeni ca sa nu se simta jignita vreuna din parti?


QUOTE
Acum habotnicie este atunci cand acesti oameni respecta cu strictete invatatura ortodoxa si nu se abat de la nici un canon, ceilalti care nu sunt habotnici, mai incalca din percepte daca nu care cumva nu le respecta deloc.
What?! Dar e de-a dreptul ridicol ce spui...
Deci daca respecti cu strictete o invatatura esti catalogat drept habotnic, dar daca nu vrei sa fi habotnic trebuie sa mai incalci cate ceva. rofl.gif
E ca si cum ai spune ca nu trebuie sa faci toate exercitiile bine la matematica, ca atunci devii habotnic, mai trebuie sa si gresesti cateva, ca atunci este un matematician desavarsit. De fapt inteleg ca nu e bine sa fi matematician desavarsit, cel mai bine este sa fii un matematician care mai greseste, chiar daca nu isi doreste asta. Dar decat sa fii considerat un matematician habotnic...
QUOTE
Si cand aduc vorba de habotnicie iti sare mustarul.
Nu-mi sare mustarul, dar nici nu pot sa inteleg cum de nu intelegi acesti termeni.

Nu, aici nu sunt de acord, traditionalistii sunt traditionalisti si practicantii, practicanti, habotnici.

Iata! Si aici o mostra. Tu numesti traditionalisti pe cei care de fapt nu vor sa respecte intocmai o invatatura. Pe ce baza?! Ce legatura are aici traditionalismul?! Un matematician care greseste si nu tine cont de regulile matematice este traditionalist? Pe ce baza spui asta?
Iar unul care chiar doreste sa puna in practica teoria devine implicit habotnic? Pe ce baza?! Pai atunci la ce mai exista teoria daca nu e bine sa fie pusa in practica?

Draga Zed,
Inteleg ca vrei sa-i iei apararea lui Abis, dar totusi, te rog sa nu renunti la un rationament corect si lucid pentru atata lucru...
QUOTE
Tu ce vanezi ?! Si mai ales pentru ce ?! Hobby ?! Hrana este la supermarkt . Nu tre' sa faci nimic decat sa o pui in cos , platesti si o duci acasa . Cred ca femeile se ocupa mai des de aprovizionari decat barbatii . Asta nu iti ia mult timp , in schimb sa o prepari , dureaza mai mult , ca sa mai vorbesc de faptul ca femeia face asta in timp ce se ocupa si de copii .
Spune-mi te rog, strabunii tai de acum 2000, 1000, 500, 100 de ani la ce supermarmarketuri mergeau?! Oamenii de la tara la ce supermarketuri merg?
Si tu daca mergi la supermarket iei mancarea de pe raft si pleci cu ea acasa, fara sa lasi nimic in schimb acolo? La bani ma refer...
Banii aia pe care ii dai in schimbul hranei nu i-ai muncit, sau i-ai gasit pe strada?

Eventual vreti sa spuneti ca astazi se castiga mai usor hrana decat pana acum 50 de ani de ex. Dar nu generalizati. Nu toti oamenii de pe planeta isi castiga hrana usor.
In plus mai faceti o greseala impardonabila: voi luati in considerare o situatie care dureaza de vreo 20 de ani si omiteti o perioada de cateva mii de ani. Ei bine, in accele mii de ani, femeia nu putea lua locul barbatului, pentru ca munca barbatului era mai mult fizica, bruta, iar femeia trebuia sa fie caznica. Alta alternativa nu exista.

QUOTE
A ara ogorul in ziua de azi inseama a posta aici , in lanurile hanului . Asta faci matale
Poate ca eu ar ogorul mai eficient, si am si hrana pentru familie, si am si timp de scris pe Han. La posibilitatea aceasta simpla si evidenta te-ai gandit macar 1 secunda?! Evident ca nu. Dar chiar si acest aspect demonstreaza inca odata de ce femeile (mai ales unele) trebuie sa aibe munci mai usoare, iar barbatii trebuie sa aibe grija mare la acest aspect.

Ce nu ati inteles voi, este ca eu, si nici Invatatura Ortodoxa, nu este impotriva faptului ca femeia sa munceasca. Femeia care creste copii si are grija de casa munceste, si inca foarte mult.

Dar inca astept exemple concrete de inegalitate a femeii cu barbatul in crestinism. Puteti sa dati, sau trecem la alte subiecte?
Rovaniemi
QUOTE(Clopotel @ 26 Aug 2009, 01:38 PM) *
Dar inca astept exemple concrete de inegalitate a femeii cu barbatul in crestinism. Puteti sa dati, sau trecem la alte subiecte?


Cred că ți/a mai dat cineva niște procente legate de cîți bărbați își cotonogesc nevestele ("las că știu ele de ce!") ... ai ales să glisezi elegant pe lîngă aceste cifre ... ce exemple de "creştinism aplicat" mai vrei?
Clopotel
Draga Rovaniemi,
Deja devine plictistor sa tot repet...
Exemple de cotonogit nevasta gasim si printe atei, si printre chinezi, si printre liber cugetatori, si printre americani, si printre romani etc. culmea chiar si printre matematicieni si filosofi.

Discutia era cu totul despre altceva, si aici as apela putin le rationamentul tau sa poti intelege despre ce vorbim aici...


Eu spun: "Dar inca astept exemple concrete de inegalitate a femeii cu barbatul in crestinism." si tu raspunzi ca unii isi cotonogesc nevasta, dar cel mai grav este ca afirmi ca acestea ar fi exemple de "creştinism aplicat".

Pai daca tu sustii ca cotonogirea nevestei este exemplu de crestinism aplicat (la atei o sa spui ca atunci cand isi cotonogesc nevasta este exemplu de ateism aplicat?), atunci trebuie musai sa arati care parte din teoria crestina spune ca trebuie sa-ti cotonogesti nevasta.

Daca faci legatura intre cotonogirea nevestei si crestinism, trebuie sa arati ca in crestinism se sustine cotonogirea nevestei, altfel trebuie sa recunosti ca batii campii.

Eu stiu, si iti dau citate concrete, ca in crestinism (in speta in Invatatura Ortodoxa) este interzis cu desavarsire nu numai sa-ti cotonogesti nevasta, dar chiar sa o faci sa sufere in vreun fel. Si atunci tu despre ce "crestinism aplicat" vorbesti acolo?

Mai faci inca un rationament gresit, anume ca daca un indivit isi cotonogeste nevasta, tu tragi de aici concluzia ca in Ortodoxie femeia nu este egala cu barbatul?! ohmy.gif de unde pana unde logica asta?!

Prin urmare, dupa ce iti reevaluezi "argumentele", ai putea sa vii cu niste argumente concrete de inegalitate a femeii fata de barbat in crestinism? Daca nu, recunoaste ca nu. Daca da, scrie-le aici. Ar trebui sa fie usor... smile.gif
Zed
Clopotel ,

Te anunt OFICIAL ca traim in anul 2009 . Pana si vanatul este reglementat prin lege rofl.gif
Violenta domestica nici nu era recunoscuta .
Tu traiesti in prezent , nu in trecut (sper !!!) . Ceea ce a fost cu mii de ani in urma nu este valabil pentru ziua de azi. Pentru simplul motiv ca traiesti in alte circumstante .
Exista bunici , bone , carduri , masini , telefoane mobile , legi , drepturile omului , copiilor si computere de la care tastezi matale in momentul de fata .
Deci , exemplele tale sunt de prisos .NU mai sunt valabile .

QUOTE
Eu stiu, si iti dau citate concrete, ca in crestinism (in speta in Invatatura Ortodoxa) este interzis cu desavarsire nu numai sa-ti cotonogesti nevasta, dar chiar sa o faci sa sufere in vreun fel.

Vreau paragraful in care se vorbeste EXPLICIT despre a nu abuza fizic si psihic de o persoana .
Clopotel
Draga Zed,
Te anunt ca eu nu am dat nici un exemplu.
Eu doar iti ceream sa-mi spui concret prin ce nu este egala femeia cu barbatul in crestinism?

Unii bat campii ca exista barbati care isi bat femeile, altii bat campii ca femeile sunt nevoite sa nasca si sa-si creasca copii, alti zic ca e naspa ca femeile nu pot trece prin altar in drum spre piata, altii ca de ce doar femeile nasc si nu si barbatii...

Haideti sa mai discutam si la obiect...

QUOTE
Exista bunici , bone ,
Pai ele nu sunt tot femei? Nu strigati voi pe aici ca e naspa rau ca femeia sa stea la cratita? Bunica si bona nu sunt femei?!




Later edit:
QUOTE
Vreau paragraful in care se vorbeste EXPLICIT despre a nu abuza fizic si psihic de o persoana .

Si tu ma faci sa ma repet? smile.gif
Sunt mai multe paragrafe, nu numai unul...
Iata insa doar unul, sa vedem daca tu intelegi din el ca un barbat ar avea voie macar sa ii faca vreun reau unei femei...

25 Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea,
28 Aşadar, bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce-şi iubeşte femeia pe sine se iubeşte.
29 Căci nimeni vreodată nu şi-a urât trupul său, ci fiecare îl hrăneşte şi îl încălzeşte, precum şi Hristos Biserica,
30 Pentru că suntem mădulare ale trupului Lui, din carnea Lui şi din oasele Lui.
31 De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup.
32 Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos şi în Biserică.
33 Astfel şi voi, fiecare aşa să-şi iubească femeia ca pe sine însuşi;

Ai inteles acum?!
Zed
QUOTE(Clopotel @ 26 Aug 2009, 03:15 PM) *
Unii bat campii ca exista barbati care isi bat femeile, altii bat campii ca femeile sunt nevoite sa nasca si sa-si creasca copii, alti zic ca e naspa ca femeile nu pot trece prin altar in drum spre piata, altii ca de ce doar femeile nasc si nu si barbatii...


25 Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea,
28 Aşadar, bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce-şi iubeşte femeia pe sine se iubeşte.


1 - Tu bati campii . Fact e ca , exista barbati care isi bat femeile .
2- Barbatii sa-si iubeasca femeile asa cum Hristos a iubit biserica ?! Adica a iubit ?! Adica nu o mai iubeste ?! Biserica este pana una alta o cladire , un obiect , adica barbatul sa-si iubeasca femeia asa cum iubeste un obiect ?! De asta unii care iubesc mult berea isi petrec mai mult timp cu ea ?! Femeia e o fiinta , nu poti sa spui ca iti iubesti femeia la fel ca masina , sau , asa gandesc unii ?! rofl.gif Uau
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.