Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Curs Www
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Arhiva Hanului > Arhiva Editoriale
Mihai
Prima parte: Istorie WWW

Istoria Internetului incepe acum 36 de ani, in 1966, cand este creata Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata (ARPA). Obiectivul acesteia era crearea unei retele uriase care sa vina in ajutorul Armatei SUA. Astfel, in 1969 erau conectate primele 4 calculatoare in retea. Dovedindu-si utilitatea, ARPA a introdus doi ani mai tarziu retele de calculatoare in mai multe universitati americane.
In 1986, a fost creata o retea care interconecta sase centre de supercalculatoare, din sase centre americane. Denumita NSFNET, aceasta a fuzionat in 1987 cu ARPA. Este momentul nasterii retelei urias, numita Internet. Lumea a realizat beneficiile pe care le poate aduce acesta si, in 1990 existau deja 200.000 de utilizatori. Expansiunea specatculoasa, care continua si in zilele noastre a inceput insa in anul 1992, dupa ridicarea interdictiei de a desfasura activitati comerciale pe Internet.
Asadar, ce este Internetul? O retea de intindere mondiala, care cuprinde o vasta colectie de informatii si resurse disponibile prin intermediul calculatorului. Este descris ca fiind ‘o retea de retele’, fiind cel mai mare si complex instrument de invatare din lume. Internetul permite sa se comunice, sa se partajeze resurse sau sa se imparta date. Din punct de vedere istoric, Internetul si-a dublat marimea la fiecare 6 luni in ultimii 10 ani, ajungandu-se la 6 noi utilizatori pe minut.
In ceea ce priveste aplicatia World Wide Web, cunoscuta sub numele de WWW, aceasta este un mediu interactiv, dezvoltat din anul 1992, care permite utilizatorului sa detina in intregime controlul asupra a ceea ce doreste sa obtina de la retea si sa creeze pentru retea, unind doua idei: hipertextul si instrumentul de accesare a resurselor.
Web-ul este un sistem foarte distinct de Internet (popularitatea sistemului, ca mod de afisare al informatiilor din Internet, a ingreunat intelegerea sa, uneori fiind confundat chiar cu reteaua Internet) si de programele tip browser, el este un sistem de aplicatii care poate fi instalat pe diferite tipuri de retele (care nu trebuie neaparat sa faca parte din Internet) si, mai mult decat atat, poate fi folosit chiar pe calculatoare neconectate la retea sau la retele locale independente.


Urmatorul mesaj: 08.03.2003 ==> Utilizarea browser-ului
Mihai
A doua parte: Utilizarea browser-ului

Pentru a putea naviga pe INTERNET avem nevoie de un BROWSER, adica un program special de navigare.
La ora actuala exista mai multe programe de acest gen, cele mai cunoscute fiind Netscape Navigator, Internet Explorer si, mai nou, Opera. Deasemenea, exsista si o varianta romaneasca pentru un browser de Internet, numita SurfRo.
Internet Explorer (IE) este incorporat in sistemul de operare Windows, incepand cu varianta 95 a acestuia. Vom incerca in continuare sa va explicam cum se utilizeaza IE, avand in vedere faptul ca nu exista diferente foarte mari intre browser-ele existente pe piata.
In browser se pot distinge mai multe butoane: doua sageti, reprezentand ‘Back’ (intoarcerea la pagina precedenta) si ‘Forward’ (continuarea catre pagina urmatoare pe care am vizitat-o), un buton ‘Refresh’ care, odata apasat actualizeaza continutul paginii de web vizualizate, butonul ‘Stop’, care opreste descarcarea paginii de pe Internet si butonul Home, care descarca pagina de start, ce poate fi setata din optiunile browser-ului. Pagina de start reprezinta pagina pe care o vizualizati de fiecare data cand porniti o sesiune de browser. Sub butoanele prezentate se afla o sectiune libera, numita bara de adrese, in care dumneavoastra urmeaza sa introduceti adresa de web pe care doriti sa o accesati. Adresa unei pagini de Internet (exemplu: www.ziarulprahova.ro) este compusa din WWW (WorldWideWeb), nume pagina (in cazul nostru ziarulprahova) si domeniu (.ro). Dupa ce inserati adresa, apasati ‘Enter’. In status-bar (bara de stare) indicatorul albastru va arata gradul de incarcare al informatiei.
Odata incarcata pagina veti observa ca daca treceti cu mouse-ul pe deasupra paginii in anumite locuri indicatorul mouse-ului se transforma din sageata intr-o manuta; aceasta va arata ca in acel loc exista o legatura cu un alt document. Aceasta legatura se numeste LINK. Pentru a trece la o alta pagina apelam unul dintre aceste link-uri. Trebuie mentionat faptul ca bara de adrese ofera si posibilitatea de a cauta anumiti termeni pe Internet. Astfel, introducand ‘? Ploiesti’ sau ‘Find: Ploiesti’ in browser vor fi afisate rezultatele cautarii motorului oferit de Microsoft. Despre utilizarea motoarelor de cautare vom vorbi insa intr-un numar viitor.

Termenul saptamanii: Browser: Orice program capabil sa citeasca si sa afiseze formatul hypertext folosit pentru a accesa informatia de pe Internet. Exista mai multe tipuri de browsere.

Ii rog pe cei experimentati sa nu rada de simplitatea acestui articol. Rubrica 'Curs WWW' este dedicata in exclusivitate celor neinitiati. wink.gif

Urmatorul mesaj: 15.03.2003 ==> Primii pasi in lumea virtuala
Mihai
A treia parte: Primii pasi in lumea virtuala

Dupa ce in numarul trecut am incercat sa va explicam (speram sa fi si reusit!) utilizarea browser-ului, in articolul de fata va vom prezenta principalele medii de pe Internet: cu alte cuvinte vom raspunde intrebarii: La ce este bun Internetul? Mentionam ca fiecare din subiectele prezentate acum vor fi dezvoltate in articole viitoare ale rubricii noastre.
Probabil ca unul dintre elementele-cheie al lumii virtuale il reprezinta motoarele de cautare: puteti gasi orice pe Internet folosind site-uri precum http://www.google.com sau http://www.altavista.com.
Daca doriti sa folositi Internetul in special pentru a comunica cu alte persoane, atunci Chat-ul, E-mail-ul sau Forum-ul este raspunsul cerintelor dumneavoastra. Pentru a vorbi on-line cu altii, tastati http://chat.rol.ro sau http://chat.kappa.ro in bara de adrese a browser-ului si veti porni o sesiune de chat unde veti intalni noi prieteni. In cazul in care doriti o adresa de e-mail, http://www.yahoo.com, http://www.mail.com sau http://www.post.ro va stau la dispozitie, oferindu-va gratuit serviciile de baza. Puteti discuta pe diverse teme de discutii cu alti “internauti” navigand la site-uri precum http://www.hanuancutei.tk biggrin.gif sau http://www.internet.com.
Internetul este deasemenea o sursa imensa de materiale care va ajuta sa invatati in anumite domeni, cu alte cuvinte ‘tutoriale’. Astfel, http://www.freetutorials.com si http://www.findtutorials.com va pun la dispozitie o serie de tutoriale din mai multe domenii. Pentru programatori, recomandam http://www.w3schools.com.
In cazul in care aveti nevoie de un anumit program pentru calculatorul dumneavoastra, vizitati http://www.tucows.com sau http://www.downloads.com. Aici veti gasi o mare arhiva de software, din foarte multe categorii.
Ultimele stiri din tara si de peste hotare le puteti afla prin intermediul site-urilor http://www.reuters.com si http://www.bbc.ro. Sportul este la loc de cinste, http://www.onlinesport.ro fiind numai un exemplu.
Noutati muzicale si referitoare la vedete puteti gasi la http://www.vvv.ro sau http://www.ananova.com. Daca vreti sa va distrati, http://www.haz.ro si http://www.caricaturi.ro va stau la dispozitie, iar daca sunteti in cautarea unui prieten va propunem http://www.relatii.ro.
Mentionam faptul ca site-urile prezentate nu sunt unice in domeniu, nici chiar reprezentative unele dintre ele – oricum, reprezinta un punct de plecare in initierea dumneavoastra ca “internaut”.

Urmatorul mesaj: 22.03.2003 ==> Comunicatii prin Internet
Mihai
A patra parte: Comunicati cu ajutorul Internetului

In articolul de fata vom enumera si descrie principalele servicii care faciliteaza comunicarea prezente pe Internet.
Unul dintre cele mai cunoscute mijloace de comunicare prin Internet este www.yahoo.com. Inceput ca un hobby studentesc de catre David Filo, avand in 7 luni de la lansare 100.000 de vizitatori, Yahoo! va pune la dispozitie un numar mare de servicii, printre care e-mail, jocuri on-line, chat sau forumuri gratuite. Pentru a le putea folosi, este simplu sa accesati site-ul mail.yahoo.com si sa va inscrieti ca un nou utilizator, urmand link-ul ‘Sign up now’. Odata cu completarea tuturor datelor, veti deveni utilizator Yahoo, putand comunica cu toti ceilalti “internauti” din Retea. Trebuie remarcat faptul ca Yahoo, odata cu schimbarea politicii sale in privinta utilizatorilor, transmite firmelor partenere datele dumneavoastra personale – astfel, adresa dumneavoastra, data nasterii sau numarul de telefon vor deveni publice.
Vom continua prezentarea de astazi cu www.msn.com, site patronat de Microsoft, care va ofera aceleasi servicii ca si Yahoo. Astfel, inscriindu-va ca utilizator, veti avea adresa de e-mail user@hotmail.com, veti putea comunica prin intermediul chat-ului si sa va exprimati parerea cu ajutorul forum-urilor. Deasemenea, va veti putea inscrie la mailing-lists pe diverse domenii.
www.ICQ.com ofera utilizatorilor sai un program special, prin intermediul caruia puteti comunica cu ceilalti. Astfel, puteti sa va intalniti cu alesul inimii…on-line! Tot ICQ va ofera posibilitatea de a trimite SMS-uri catre telefoanele mobile gratuit.
Un alt servicu care ofera SMS gratuit (limitat la 5 SMS-uri/zi/utilizator) il puteti gasi la www.sms.ac.
Este cazul sa explicam in continuare anumiti termeni utilizati in articolul de fata:
Chat=Program on-line prin intermediul caruia se poate comunica in timp real cu oameni din intreaga lume. In majoritatea cazurilor, nu este necesar un soft special, ci doar de browser-ul de web; Mailing list=Lista de adrese de e-mail, folosite de un program special, pentru a trimite mesaje la grupuri de utilizatori. In general, o lista de distributie este folosita pentru a discuta anumite subiecte.

Urmatorul mesaj: 29 maritie ==> Cautarea informatiilor pe Internet
Mihai
A cincea parte: Folosirea motoarelor de cautare

Existența motoarelor de căutare reprezintă poate unul dintre cele mai binecuvântate apariții în lumea WWW. În continuare vom prezenta principalele motoare de cautare existente În lume și modul în care puteți realiza o căutare eficientă cu ajutorul acestora.
Pentru început, menționăm faptul că trebuie să fiți foarte preciși atunci când căutați ceva pe Internet. Astfel, dacă doriți să aflați informații legate de probleme în SO Windows, alegeți cuvintele cheie "Windows Bugs". Acestea vor returna rezultate mult mai precise decât dacă ați folosi simplu "Windows". Deasemenea merită menționat că Internetul nu va putea niciodată să fie strâns într-un motor de căutare: există miliarde de pagini web, și numai o parte dintre acestea sunt indexate de site-uri precum www.google.com.
Un motor de căutare permite utilizatorului să introducă anumite cuvinte-cheie referitoare la un subiect și să extragă informații de pe site-urile Internetului care conțin acele cuvinte cheie.
Printre motoare de cautare performante amintim www.google.com " (probabil) cel mai performant din lume, care are și un echivalent în România, ce poate fi gasit la www.gofind.ro, www.altavista.com, site care deținea la un moment dat supremația in acest domeniu, www.alltheweb.com. Un motor de cautare foarte respectat este și www.teoma.com.
O căutare simplă pe Internet pornește de la introducerea unor simple cuvinte cheie. Este posibil ca rezultatele returnate să nu fie cele care vă interesează pe dumneavoastră. Astfel, puteți folosi relații de tip boolean. De exemplu, dacă doriți ca un anumit termen (să spunem "Razboi") vreți să apară imediat lângă un altul ("Irak", spre exemplu) veți folosi indicatorul "+", căutând, în cazul nostru "Razboi+Irak". În cazul în care, dimpotrivă, doriți ca un cuvânt să nu apară în rezultatele căutării, folosiți indicatorul "-" (in exemplul "Razboi-Irak" vor fi returnate rezultate conținând "Razboi", dar care nu conțin "Irak"). Dacă sunteți în căutarea unei anumite expresi pe Internet, folositi " (ghilimele) (exemplu: "Serbarea zilei nationale"). Majoritatea motoarelor de cautare au incorporate funcțiile prezente aici. Pentru un motor de căutare folosirea majusculelor si a literelor mici reprezintă unul și acelasi lucru ("RAZBOI IRAK" este totuna cu "razboi irak").

Termenul saptamanii: Motor de cautare= Program care cauta indecsi si returneaza rezultate. Deseori, este folosit ca sinonim pentru spider sau index, desi acestea sunt parti componente ale sale.
Mihai
A sasea parte: Invatand cu ajutorul Internetului

Mentionam intr-unul dintre numerele precedente faptul ca Internetul reprezinta o sursa uriasa pentru cei care doresc sa invete, in cele mai diverse domenii.
Vom enumera in articolul de fata cateva dintre cele mai cunoscute site-uri care va ofera asa-numitele tutoriale [carti on-line care va prezinta pe larg un anumit subiect].
In Romania nu s-a dezvoltat inca foarte bine aceasta parte a Internetului; va vom prezenta asadar site-uri internationale, majoritatea de peste Ocean care va ofera gratuit tutoriale, in limba engleza.
Unul dintre cele mai renumite site-uri in acest domeniu, care ofera resurse uriase atat pentru programatorii experimenatati, cat si pentru cei aflati la inceput de drum este http://www.w3schools.com. In cazul in care doriti sa fiti la curent cu noile aparitii pe Internet in domeniu de tutoriale, va recomandam http://library.albany.edu/internet. Un motor de cautare prin multimea de materiale educationale puteti gasi la http://www.findtutorials.com.
Celor care sunt in cautarea unor tutoriale pentru incepatori, le recomandam http://tutorials.beginners.co.uk
In final, elevilor si studentilor care sunt in cautare de lectii si referate le propunem site-ul romanesc http://www.e-scoala.ro
Sperand ca articolul de fata va fost de ajutor, va invitam sa ne cititi si data viitoare. Va propunem ca subiect 'Internetul in contact cu calculatorul meu'.
Mihai
A saptea parte: Internetul in contact cu calculatorul meu

Internetul in contact cu calculatorul meu

In momentul in care cautam un program necesar calculatorului este foarte posibil sa nu il gasim 'prin prieteni' sau pe Cd-urile diferitor reviste de specialitate. Acesta este motivul pentru care Internetul ofera o uriasa arhiva de programe, prin intermediul diferitor site-uri. Produsele software care pot fi descarcate sunt oferite cu trei tipuri de licenta: freeware, caz in care nu trebuie sa platiti nici un ban pentru a putea folosi programul, shareware, avand o perioada de testare (de obicei 30 de zile, timp dupa care programul nu mai poate fi folosit decat daca il cumparati) si demo- in acest caz in care programul are multe facilitati folosibile doar in cazul cumpararii.
Ne propunem in continuare sa va prezentam cateva dintre aceste site-uri. In primul rand, trebuie mentionat faptul ca fiecare mare firma producatoare de software ofera pe site-urile oficiale o pagina de unde puteti descarca in varianta demo produsele realizate. Este cazul http://www.microsoft.com, http://www.borland.com sau http://www.macromedia.com
In cazul in care cautati un program si nu stiti firma de care a fost realizat sau pur si simplu nu ii stiti numele exact, puteti apela la serverele de software. In Romania, unul dintre cele mai cunoscute asemenea servere este http://download.rol.ro, serviciu oferit de portalul Rol.ro. Deasemenea, site-uri precum http://www.softnews.ro sau http://www.softrom.ro ofera servicii de download.
Site-uri binecunoscute in lumea intreaga care va ofera asemenea facilitati sunt http://www.downloads.com si http://www.tucows.com
Deasemenea, multe dintre revistele PC ofera pe site-urile lor o categorie speciala, de downloads. Este cazul http://www.pcworld.com/downloads
Un alt site pe care vi-l propunem in cadrul acestui articol este http://www.freedownloadscenter.com.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.