HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

3 Pagini V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> "somnul Ratiunii...", discutie despre ratiune si limitele ei
Rehael
mesaj 1 Mar 2009, 12:09 AM
Mesaj #1


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



Am citit deunazi in revista Psychologies un scurt dar foarte interesant eseu scris de Sorin Lavric, doctor in filozofie, care porneste de la foarte uzitatul dicton al lui Francisco Goya, "somnul ratiunii naste monstri". Articolul (si altele interesante) il puteti citi (si) aici, dar fiind scurt il voi expune si in acest post.

QUOTE
Somnul ratiunii

E o incantare sa vezi cum dictoane celebre sunt dezmintite de viata. E ca intr-un joc de pantomima, in care, in timp ce le sugeram altora, prin gesticulatie, o vorba de spirit, intuim in aceeasi clipa ca nici noi nu credem in ea. De pilda, „somnul ratiunii nas­te monstri“.

Laitmotivul acesta stupid din care au descins atatea maxime inspirate de „lumina“ ratiunii este una dintre marile vorbe nefericite ale omenirii. Gandul ei din subsidiar este de o noblete dezarmanta: numai o lume cla­di­ta pe ratiune poate fi respirabila si doar o viata calauzita de preceptele ratiunii poate fi demna. Intr-un cuvant, cine nu poate fi rational nu merita numele de om.

Potrivit acestei optici, relatia dintre ratiune si umanitate e direct proportionala: esti cu atat mai om cu cat ratiunea a reusit sa ocupe o parte mai mare din fiinta ta. La limita, esti om propriu-zis numai in masura in care esti rational din crestet pana-n talpi.

Ironia sortii face ca lucrurile sa stea altfel: cand incerci sa-ti rationalizezi viata – sentimentele, grijile si tranzitul intestinal –, sfarsesti prin a crea in jurul tau o e­tu­va irespirabila. Cei mai fanatici oameni pe care i-am intalnit in viata nu pridideau sa rosteasca cuvantul „ratiune“. Era mobilul lor ultim si scuza lor supre­ma. Ratiunea care rationalizeaza instinctele si egalizeaza rangurile, ratiunea aceea care imparte bunastarea in numele echitatii morale si al idealului umanitar – ratiunea aceea e inceputul abrutizarii.

E un noroc divin ca ratiunea este o facultate intermitenta. Si e un mare pri­vilegiu ca nu suntem rationali decat in unele momente, si nici atunci in totalitate. In schimb, a vrea sa fii tot timpul rational inseamna a tinde catre idealul deplorabil al pilotului automat.

Si inseamna sa cultivi iluzia ca omul este o masina pe care o poti controla inginereste, in aceeasi masura in care poti manui un cuptor cu microunde. In realitate, perspectiva aceasta e antiumana. Conform ei, am fi niste scheme cu un comportament previzibil, fiinte a caror biografie ar fi usor de anticipat pe baza unor asociatii logice. Numai ca un om a carui conduita poate fi prevazuta a incetat de mult sa mai fie un om liber, devenind o papusa manipulabila prin de­clansarea unor reflexe.

Si fiindca liber nu e decat omul imprevizibil, a carui na­tu­ra intima e una eminamente ira­tio­na­la, tocmai de aceea trebuie sa fim fericiti ca in viata avem parte de somnul ra­ti­u­nii. Uitati-va la copii: minunatia lor vine din faptul ca ratiunea nu prea are vreo putere asupra-le.

Autor, Sorin Lavric


Cred ca intradevar, asa cum spune si autorul, dictonul in cauza a avut parte de prea multa consideratie, pentru ca in realitate nu mi se pare ca ratiunea are rolul de a conduce ci de a conlucra cu nivelul emotional al omului. Ratiunea opereaza numai cu informatii...; de multe ori lipsind informatiile suntem nevoiti sa actionam instinctiv, si spre mirarea unora, anumite probleme ajungand la un final fericit si in felul asta. Pe de alta parte, alte proiecte care ar parea puse la punct in cele mai mici detalii si cu succesul asigurat pot avea un sfarsit dezastruos din pricina unui factor nou imposibil de prevazut.

Deci ce credeti? Cat depindem de ratiune si cat de alte aspecte ale psihicului nostru ca sa avem o existenta armonioasa si fericita?


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 1 Mar 2009, 08:32 AM
Mesaj #2


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Cred ca are o abordare gesita a dictonului. Eu cred ca dictonul se refera la somnul ratiunii vs instincte. Atunci cand instinctele nu mai trec prin filtru ratiunii apare "greaua mostenire" - lupta pt hrana , urmasi si un loc de frunte in haita, cu ceilalti membri ai haitei.

Ratiunea e cea care ne-a facut oameni, nu instinctele. jamie.gif

Acest topic a fost editat de Cucu Mucu: 1 Mar 2009, 08:35 AM


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 3 Jun 2009, 11:33 AM
Mesaj #3


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



Impresia mea este ca ratiunea, care parca doreste sa controleze totul...., "da nastere" si la o multime de "constipati", pe care ii deosebesti destul de usor de cei care, cedand si afectelor, se comporta... mai natural.
De aceea nu cred ca ratiunea, ea ea singura, mereu treaza, asa cum spune dictonul, face diferenta monstru si uman.
Ratiunea, la urma urmei, este un instrument de calcul, iar despre o fiinta nu cred ca putem spune ca are calitati umane daca ne orientam numai dupa niste teste de IQ.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 3 Jun 2009, 11:33 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
actionmedia
mesaj 3 Jun 2009, 01:15 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(Rehael @ 3 Jun 2009, 12:33 PM) *
iar despre o fiinta nu cred ca putem spune ca are calitati umane daca ne orientam numai dupa niste teste de IQ.


Defineste "calitati umane".

QUOTE
Ratiunea, la urma urmei, este un instrument de calcul,


Ratiunea nu este un instrument este o suma de procese cognitive, iar limitarea ratiunii doar la calcule, arata ignoranta unora cu privire la acest domeniu. Ratiunea este tocmai aceea care ne face umani, care ne deosebeste de animale. Cu ajutorul ratiunii "negociem" relatiile interumane. De fapt nevoia de a negocia mai bine aceste relatii interumane a determinat evolutia capacitatilor cognitive la specia umana. Fara ratiune am fi fost si acum (probabil) o haita de vanatori-culegatori sau poate nu am mai fi existat deloc, sufocati de propria ignoranta.

Astept sa definesti "calitatile umane". Sunt curios cum elimini ratiunea din aceste calitati.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 3 Jun 2009, 01:33 PM
Mesaj #5


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



Uite, de exemplu, eu zic ca o calitate umana este ca cineva sa poata intelege ca eu nu doresc in acest loc, nici sa predic ( ca sa mi se revendice, in consecinta, destul de brutal, tot felul de definitii ) si nici sa ma cert. smile.gif


Imi mentin parerea si consider ca nu este drept ca sub denumirea generica de ratiune sa fie "adunate" toate procesele cognitive. In schimb cred ca exista un alt cuvant care poate face lucrul acesta... cool.gif

Pe de alta parte de cand sunt animalele... monstri???


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 4 Jun 2009, 06:45 PM
Mesaj #6


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



"somnul ratiunii naste monstri" e un adevar partial.

Buna ideea de a vorbi de "calitatile umane" (sa lasam definitiile pentru DEX).

Omul e fiinta de grup. Lipsa grupului, sau macar a ceea ce se presupune ca ii ofera grupul (recunoastere, sens, etc.) il alieneaza, il poate transforma in monstru. Iata ceva in afara acelui "somn al ratiunii".

Omul e fiinta crescuta o buna parte a vietii de mama. Lipsurile provocate de lipsa mamei sau de atitudinile ei gresite pot si ele aliena. Altceva in afara "somnului ratiunii" care la extrem poate produce monstrii.

Omul e si fiinta cu viata sexuala indelungata si valorizata de societate, si din nou lipsurile de tot felul pot produce deformari si chiar mostruozitati.

Omul e o fiinta din ce in ce mai orientata spre plusvaloare, cu formele ei cele mai evoluate ... banii, luxul, snobismele. Si astea pot deforma, si inca mult.

Si mai sunt multe altele in fiinta umana, dincolo de ratiune si in afara controlului ei, care produc monstrii. E prea complexa fiinta umana pentru a putea fi redusa la ratiune, e prea complex progresul spre fiinta umana pentru a putea fi pus doar pe seama ratiunii. wink.gif

De asta spun, sintagma nu numai ca e un adevar partial, el este si unul umflat irational ... care poate adormi chiar el ratiunea ... si deci e nascator de monstrii. Printre altele, ratiunea umflata irational naste monstrii. Am voie sa formulez acest corolar ?

smile.gif

Acest topic a fost editat de calfa: 4 Jun 2009, 06:46 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serenity
mesaj 4 Jun 2009, 09:16 PM
Mesaj #7


Hipopotamu' Somnoros
******

Grup: Moderator
Mesaje: 5.493
Inscris: 18 April 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.143



Eu cred ca ideea era foarte simpla si ii dau dreptate lui actionmedia... Daca e sa folosim cuvantul "judecata" ca sinonim pentru "ratiune" cred ca o sa fie si mai evident de ce lipsa judecatii e de cele mai multe ori daunatoare si poate duce la comportamente care, social, sunt vazute ca monstuase. Societatea noastra se ghideaza si s-a ghidat in ultima vreme prea mult pe principiul "traieste clipa" inteles ca "fa ce iti spune instinctul/inima fara sa te gandesti (rationalizezi) la consecinte". Si se vede clar cam unde duce o astfel de filozofie de viata. Normal, trebuie sa existe un echilibru, nu ai cum sa fii tot timpul rational.

QUOTE
Uite, de exemplu, eu zic ca o calitate umana este ca cineva sa poata intelege ca eu nu doresc in acest loc, nici sa predic ( ca sa mi se revendice, in consecinta, destul de brutal, tot felul de definitii ) si nici sa ma cert.


Din ce am citit eu, nimeni nu a inteles altceva.

QUOTE
Imi mentin parerea si consider ca nu este drept ca sub denumirea generica de ratiune sa fie "adunate" toate procesele cognitive. In schimb cred ca exista un alt cuvant care poate face lucrul acesta...


Actionmedia spunea ca e o suma de procese cognitive, nu suma tuturor proceselor cognitive.
Eu zic sa dam o definitie a ratiunii, ca sa ne intelegem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 4 Jun 2009, 09:20 PM
Mesaj #8


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(calfa @ 4 Jun 2009, 07:45 PM) *
"somnul ratiunii naste monstri" e un adevar partial.

Buna ideea de a vorbi de "calitatile umane" (sa lasam definitiile pentru DEX).

Omul e fiinta de grup. Lipsa grupului, sau macar a ceea ce se presupune ca ii ofera grupul (recunoastere, sens, etc.) il alieneaza, il poate transforma in monstru. Iata ceva in afara acelui "somn al ratiunii".

Omul e fiinta crescuta o buna parte a vietii de mama. Lipsurile provocate de lipsa mamei sau de atitudinile ei gresite pot si ele aliena. Altceva in afara "somnului ratiunii" care la extrem poate produce monstrii.

Omul e si fiinta cu viata sexuala indelungata si valorizata de societate, si din nou lipsurile de tot felul pot produce deformari si chiar mostruozitati.

Omul e o fiinta din ce in ce mai orientata spre plusvaloare, cu formele ei cele mai evoluate ... banii, luxul, snobismele. Si astea pot deforma, si inca mult.

Si mai sunt multe altele in fiinta umana, dincolo de ratiune si in afara controlului ei, care produc monstrii. E prea complexa fiinta umana pentru a putea fi redusa la ratiune, e prea complex progresul spre fiinta umana pentru a putea fi pus doar pe seama ratiunii. wink.gif

De asta spun, sintagma nu numai ca e un adevar partial, el este si unul umflat irational ... care poate adormi chiar el ratiunea ... si deci e nascator de monstrii. Printre altele, ratiunea umflata irational naste monstrii. Am voie sa formulez acest corolar ?

smile.gif


Mi se pare destul de bine cum ai punctat o serie de cauze care pot duce la aparitia unui "monstru". Asa cum zicea si Sorin Lavric, este nedrept sa dai vina pe ratiune, cand exista niste limite in fiecare, pana si la cel mai destept om, care pot fi depasite de anumiti factori agresivi din mediu ( cred ca un exemplu ar putea fi Friedrich Nietzsche, in ideea ca daca somnul ratiunii naste monstri atunci pierderea ei ce ar mai putea face... ).

Acuma depinde si ce intelege fiecare prin monstruozitate.

Ziceam: "Imi mentin parerea si consider ca nu este drept ca sub denumirea generica de ratiune sa fie "adunate" toate procesele cognitive. In schimb cred ca exista un alt cuvant care poate face lucrul acesta... "
Te incumeti sa dai un raspuns la "ghicitoarea" asta? smile.gif



--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 4 Jun 2009, 09:28 PM
Mesaj #9


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(Serenity @ 4 Jun 2009, 10:16 PM) *
Din ce am citit eu, nimeni nu a inteles altceva.


Pai nici nu era obligatoriu, nu crezi? smile.gif Am dat si eu exemplul care mi-a venit mai repede in minte. smile.gif


QUOTE
Eu zic sa dam o definitie a ratiunii, ca sa ne intelegem.


Desigur, uite una din DEX online: Facultatea omului de a cunoaşte, de a gândi logic, de a înţelege sensul şi legătura fenomenelor.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 4 Jun 2009, 09:42 PM
Mesaj #10


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Da, e nedrept sa consideram ratiunea ca singura calitate umana. O alta, tot 100% umana, e si victimizarea. ohyeah.gif

QUOTE
E prea complexa fiinta umana pentru a putea fi redusa la ratiune, e prea complex progresul spre fiinta umana pentru a putea fi pus doar pe seama ratiunii.

Ideea era ca lipsa ratiunii naste "monstri". Ca si celelalte lipsuri pot naste monstri, e cu totul alta mancare de peste, io zic sa ne pastram ontopic! ohyeah.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 4 Jun 2009, 09:49 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(Rehael @ 4 Jun 2009, 10:28 PM) *
Desigur, uite una din DEX online: Facultatea omului de a cunoaşte, de a gândi logic, de a înţelege sensul şi legătura fenomenelor.


Din aceasta definitie nu se vede care este legatura cu IQ-ul, calculele, etc.

QUOTE
Uite, de exemplu, eu zic ca o calitate umana este ca cineva sa poata intelege ca eu nu doresc in acest loc, nici sa predic ( ca sa mi se revendice, in consecinta, destul de brutal, tot felul de definitii ) si nici sa ma cert.


Esti pe un forum de dezbateri, daca faci asertiuni si mai ales asertiuni ambigue, asteapta-te sa ti se ceara definitii. Definitiile ti se cer pentru a putea intelege mai bine despre ce vorbesti, nu e o cearta si nici o predica ci o dezbatere.

Pe de alta parte comparand definitia din dex pentru ratiune (facultatea de a intelege...) si definitia pe care ai dat-o "calitatii umane" (o calitate umana este ca cineva sa poata intelege...) ajungem la concluzia ca ratiunea este o calitate umana sau ca nu prea poti elimina ratiunea din definitia calitatilor umane.

QED


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 4 Jun 2009, 09:53 PM
Mesaj #12


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(Cucu Mucu @ 4 Jun 2009, 10:42 PM) *
Da, e nedrept sa consideram ratiunea ca singura calitate umana. O alta, tot 100% umana, e si victimizarea. ohyeah.gif
Ideea era ca lipsa ratiunii naste "monstri". Ca si celelalte lipsuri pot naste monstri, e cu totul alta mancare de peste, io zic sa ne pastram ontopic! ohyeah.gif


Pai atunci conformeaza-te si vorbeste numai despre "somnul ratiunii" si nu despre altceva... Si daca totusi te hotarasti, arata-ne si noua pe cineva care-si trimite ratiunea de buna voie la culcare. smile.gif Unii pot sa doarma de-a binelea si viseaza numai ca-s treji... cool.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 4 Jun 2009, 10:10 PM
Mesaj #13


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(actionmedia @ 4 Jun 2009, 10:49 PM) *
Din aceasta definitie nu se vede care este legatura cu IQ-ul, calculele, etc.
Esti pe un forum de dezbateri, daca faci asertiuni si mai ales asertiuni ambigue, asteapta-te sa ti se ceara definitii. Definitiile ti se cer pentru a putea intelege mai bine despre ce vorbesti, nu e o cearta si nici o predica ci o dezbatere.

Pe de alta parte comparand definitia din dex pentru ratiune (facultatea de a intelege...) si definitia pe care ai dat-o "calitatii umane" (o calitate umana este ca cineva sa poata intelege...) ajungem la concluzia ca ratiunea este o calitate umana sau ca nu prea poti elimina ratiunea din definitia calitatilor umane.

QED


Nu prea am inteles ce vrei sa spui, mai ales ca la randul tau ai nevoie de o multime de explicatii pe care nu-i nimeni obligat sa ti le dea atata timp cat sunt prea multe... Dar daca tu zici ca ai demonstrat ceva eu nu vreu sa te mai retin.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CharonOfNyx
mesaj 4 Jun 2009, 10:11 PM
Mesaj #14


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 702
Inscris: 4 January 09
Forumist Nr.: 12.814



QUOTE(Rehael @ 4 Jun 2009, 10:53 PM) *
... arata-ne si noua pe cineva care-si trimite ratiunea de buna voie la culcare. smile.gif

ce zici de asta:


--------------------
E=mc2 - pe bune!
cine are curaj sa bage mana-n foc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 4 Jun 2009, 10:20 PM
Mesaj #15


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



Nu stiu, ca n-am incercat, dar probabil ca e cam la fel ca la cei care beau alcool? Poate ca la cazurile astea de drogati si de alcoolici sa se fi referit Francisco Goya??? Sa fi fost la timpul lui doar un slogan antidrog si antialcool?cool.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serenity
mesaj 4 Jun 2009, 11:10 PM
Mesaj #16


Hipopotamu' Somnoros
******

Grup: Moderator
Mesaje: 5.493
Inscris: 18 April 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.143



QUOTE
Nu prea am inteles ce vrei sa spui, mai ales ca la randul tau ai nevoie de o multime de explicatii pe care nu-i nimeni obligat sa ti le dea atata timp cat sunt prea multe... Dar daca tu zici ca ai demonstrat ceva eu nu vreu sa te mai retin.


Ce a scris el e exact o problema de logica, cum faceam la materia numita "Logica" prin clasa a IX-a daca nu ma insel. Mai citeste o data, ca nu e greu. Chiar si eu am priceput tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 4 Jun 2009, 11:13 PM
Mesaj #17


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(Rehael @ 4 Jun 2009, 09:53 PM) *
Si daca totusi te hotarasti, arata-ne si noua pe cineva care-si trimite ratiunea de buna voie la culcare.

Fanaticii religiosi! jamie.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CharonOfNyx
mesaj 4 Jun 2009, 11:21 PM
Mesaj #18


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 702
Inscris: 4 January 09
Forumist Nr.: 12.814



Rehael, ti-am aratat mai sus un exemplu de cineva care-si trimite ratiunea de buna voie la culcare, pentru ca asta ai cerut. smile.gif
Nu cred ca Goya facea parte dintr-o brigada antidrog tongue.gif

Totusi Goya prin desenul sau incerca sa sugereze chiar asta, anume ca e nevoie de o stare de veghe a ratiunii, pentru ca vointa omului sa nu fie guvernata de instincte marsave, de prostie, infumurare. Nu cunosc prea bine istoria desenului respectiv, dar din ce-mi aduc aminte din cartea lui Feuchtwagner, desenul a fost facut dupa cateva cosmaruri bantuite de monstri ale pictorului.

De altfel, Sorin Lavric, pe care l-ai citat la inceput, nu se referea deloc in acel articol la gravura lui Goya, ci se lega de "laitmotivul" in care a degenerat acest dicton, super uzitat de societatea asa-zis rationala. In general societatea umana are "talentul" de a prelua o idee initial geniala si de a o rupe din context, a o pune pe ritm de manea si de a o deturna de la intelesul ei originar. Somnul ratiunii naste monstri a lui Goya face parte integranta din ciclul "Capriciile", o colectie de gravuri publicata intr-un volum de artist (sper sa nu ma insele memoria). Dictonul din aceasta gravura a atras mai mult atentia si uite asa a devenit laitmotiv popular si la acesta cred eu ca se referea Sorin Lavric.


--------------------
E=mc2 - pe bune!
cine are curaj sa bage mana-n foc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 4 Jun 2009, 11:49 PM
Mesaj #19


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(CharonOfNyx @ 5 Jun 2009, 12:21 AM) *
Rehael, ti-am aratat mai sus un exemplu de cineva care-si trimite ratiunea de buna voie la culcare, pentru ca asta ai cerut. smile.gif
Nu cred ca Goya facea parte dintr-o brigada antidrog tongue.gif


Deci tu zici ca esti ok din punct de vedere rational cand te apuci de tras pe nas... smile.gif

Ce zici, poate incerci sa raspunzi la "ghicitoarea" care am pus-o mai sus. wink.gif

Mai vorbim maine seara; acum mi-am luat ratiunea si ma duc la somn. biggrin.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CharonOfNyx
mesaj 5 Jun 2009, 12:23 AM
Mesaj #20


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 702
Inscris: 4 January 09
Forumist Nr.: 12.814



QUOTE(Rehael @ 5 Jun 2009, 12:49 AM) *
Deci tu zici ca esti ok din punct de vedere rational cand te apuci de tras pe nas... smile.gif

ohmy.gif Unde am afirmat eu asa ceva? Ce logica ai folosit ca sa crezi ca mi-a trecut macar prin cap, ca e rational sa tragi pe nas?! unsure.gif

QUOTE
Ce zici, poate incerci sa raspunzi la "ghicitoarea" care am pus-o mai sus. wink.gif

Adica sa gasesc un cuvant care sa "adune" sub denumirea sa generica toate procesele cognitive? Nu cred ca ma prind la ora asta tarzie. smile.gif
Poate maine. Pana atunci poate te faci si tu fata buna si ne dai un hint, ceva, un pai de care sa ne agatam. wink.gif


--------------------
E=mc2 - pe bune!
cine are curaj sa bage mana-n foc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 5 Jun 2009, 07:02 PM
Mesaj #21


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(CharonOfNyx @ 5 Jun 2009, 01:23 AM) *
ohmy.gif Unde am afirmat eu asa ceva? Ce logica ai folosit ca sa crezi ca mi-a trecut macar prin cap, ca e rational sa tragi pe nas?! unsure.gif


Si atunci de ce mi-ai dat acest exemplu daca nu-i ok sa tragi pe nas? Mi se pare logic ca e cu mintile deja pierdute inainte ca drogul sa-si faca si el efectul, ce spui? Exista vreo cauza dreapta care sa faca pe cineva considerat sanatos sa se drogheze? unsure.gif

QUOTE
Adica sa gasesc un cuvant care sa "adune" sub denumirea sa generica toate procesele cognitive? Nu cred ca ma prind la ora asta tarzie. smile.gif
Poate maine. Pana atunci poate te faci si tu fata buna si ne dai un hint, ceva, un pai de care sa ne agatam. wink.gif


O sa ma concentrez sa va transmit telepatic ohmy.gif catva timp,... nu mult! biggrin.gif



QUOTE(Serenity @ 5 Jun 2009, 12:10 AM) *
Ce a scris el e exact o problema de logica, cum faceam la materia numita "Logica" prin clasa a IX-a daca nu ma insel. Mai citeste o data, ca nu e greu. Chiar si eu am priceput tongue.gif


Banuiesc ca simti o satisfactie imensa. biggrin.gif Ma bucur ca action nu e singur si neinteles... wink.gif Promit ca o sa ma straduiesc si eu mai mult dar, pe de o parte ma gandesc prea mult la faptul ca Sorin Lavric are totusi dreptate, iar pe de alta as vrea sa fim ontopic si sa discutam despre limitele ratiunii, adica pana unde putem avea pretentii de la aceasta si nu despre "somnul ratiunii naste monstri, ori nu?" smile.gif

QUOTE(Cucu Mucu @ 5 Jun 2009, 12:13 AM) *
Fanaticii religiosi! jamie.gif


ooh.gif ...Ca mi-ai adus aminte! Deci tortionarii comunisti atei!


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 5 Jun 2009, 07:29 PM
Mesaj #22


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(CharonOfNyx @ 5 Jun 2009, 01:23 AM) *
ohmy.gif Unde am afirmat eu asa ceva? Ce logica ai folosit ca sa crezi ca mi-a trecut macar prin cap, ca e rational sa tragi pe nas?! unsure.gif


Rehael nu foloseste logica, la ea "ratiunea" doarme de mult.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 5 Jun 2009, 07:43 PM
Mesaj #23


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



Ce-ar fi sa inveti sa folosesti mai intai singur dictionarul, si ... de cand ne dam cu parerea despre persoanele de fata? jamie.gif
Cum se numeste ce-ai facut tu? rolleyes.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CharonOfNyx
mesaj 5 Jun 2009, 09:06 PM
Mesaj #24


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 702
Inscris: 4 January 09
Forumist Nr.: 12.814



QUOTE(Rehael @ 5 Jun 2009, 08:02 PM) *
Si atunci de ce mi-ai dat acest exemplu daca nu-i ok sa tragi pe nas? Mi se pare logic ca e cu mintile deja pierdute inainte ca drogul sa-si faca si el efectul, ce spui? Exista vreo cauza dreapta care sa faca pe cineva considerat sanatos sa se drogheze? unsure.gif

Ti-am dat acest exemplu tocmai pentru ca nu-i ok sa tragi pe nas! Ai cerut sa-ti aratam pe cineva care-si trimite ratiunea de buna voie la culcare si ti-am aratat. Atat, nimic mai mult. Punct. smile.gif

Astept hint-ul acela de la tine. Am primit eu un semnal azi pe senzorul de telepatie, dar nu mi-am dat seama ca e de la tine, am crezut ca e un spam si l-am sters. blink.gif
Deci, daca nu e o gluma, da-ne hint-ul ala, sau dezvolta putin pe marginea ghicitorii, ca sa nu ne impotmolim asa. smile.gif


--------------------
E=mc2 - pe bune!
cine are curaj sa bage mana-n foc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 5 Jun 2009, 09:45 PM
Mesaj #25


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(Rehael @ 5 Jun 2009, 07:43 PM) *
Cum se numeste ce-ai facut tu? rolleyes.gif


Aaa... axioma? rofl.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 6 Jun 2009, 12:47 AM
Mesaj #26


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



QUOTE
Rehael:
Exista vreo cauza dreapta care sa faca pe cineva considerat sanatos sa se drogheze?


da, o cauză medicală: când eşti rănit, deşi eşti sănătos la cap, accepţi să ţi se facă morfină ca să poţi suporta durerea.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 6 Jun 2009, 01:17 AM
Mesaj #27


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



Eu nu prea am reusit niciodata sa adorm prin simpla vointa. Din contra, cu cat iti doresti mai mult sa adormi, cu atat iti e mai greu. Somnul vine pur si simplu. Ratiunea sau vointa poate sa actioneze doar intr-un singur sens, acela de a te mentine treaz.
Nu vad de ce in cazul "somnului ratiunii" ar fi altfel. Adica nu inteleg de ce trebuie sa aratam sau sa dam exemple care isi pierd mintile prin simpla vointa. E un nonsens. "Somnul ratiunii" nu se face prin vointa ci pur si simplu se intampla ca urmare a lipsei actiunii, vointei, ratiunii.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 6 Jun 2009, 10:13 AM
Mesaj #28


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384





QUOTE(Cucu Mucu @ 5 Jun 2009, 10:45 PM) *
Aaa... axioma? rofl.gif


Cucu Mucu, mai ia niste vitamine!... secret.gif

QUOTE(Erwin @ 6 Jun 2009, 01:47 AM) *
da, o cauză medicală: când eşti rănit, deşi eşti sănătos la cap, accepţi să ţi se facă morfină ca să poţi suporta durerea.


Erwin, ai ratat. Ma refeream la sanatate in general, nu la cazuri exceptionale cand se intervine in mod exceptional... smile.gif

QUOTE(actionmedia @ 6 Jun 2009, 02:17 AM) *
Eu nu prea am reusit niciodata sa adorm prin simpla vointa. Din contra, cu cat iti doresti mai mult sa adormi, cu atat iti e mai greu. Somnul vine pur si simplu. Ratiunea sau vointa poate sa actioneze doar intr-un singur sens, acela de a te mentine treaz.
Nu vad de ce in cazul "somnului ratiunii" ar fi altfel. Adica nu inteleg de ce trebuie sa aratam sau sa dam exemple care isi pierd mintile prin simpla vointa. E un nonsens. "Somnul ratiunii" nu se face prin vointa ci pur si simplu se intampla ca urmare a lipsei actiunii, vointei, ratiunii.


Ei, da! Cred ca o sa ma razgandesc si nu te mai las singur cu Serenity. hh.gif ( biggrin.gif )

QUOTE(CharonOfNyx @ 5 Jun 2009, 10:06 PM) *
Ti-am dat acest exemplu tocmai pentru ca nu-i ok sa tragi pe nas! Ai cerut sa-ti aratam pe cineva care-si trimite ratiunea de buna voie la culcare si ti-am aratat. Atat, nimic mai mult. Punct. smile.gif

Astept hint-ul acela de la tine. Am primit eu un semnal azi pe senzorul de telepatie, dar nu mi-am dat seama ca e de la tine, am crezut ca e un spam si l-am sters. blink.gif
Deci, daca nu e o gluma, da-ne hint-ul ala, sau dezvolta putin pe marginea ghicitorii, ca sa nu ne impotmolim asa. smile.gif


Pai tocmai asta vroiam sa subliniez, ca desi parea sa-si duca ratiunea de buna voie la culcare, "monstrul" era demult nascut. Deci care ratiune "dormea"??? Aceea pe care o ducea la culcare? wacko.gif E un nonsens, asa cum a sesizat deja actionmedia.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damnatius
mesaj 7 Jun 2009, 08:59 AM
Mesaj #29


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 635
Inscris: 3 August 03
Din: Bucuresti / Ramnicu Valcea
Forumist Nr.: 537



Eu cred ca autorul articolului vroia pur si simplu sa atraga atentia ca ratiunea nu este stapana vietilor noastre si nici macar nu ar trebui. Asta nu inseamna ca e daunatoare, ci doar ca nu este neaparat necesar (si nici neaparat optim) ca ea sa primeze in alegerile noastre. Descrierea subforumului "Psihologie" invita la discutii despre "emotii, minte si suflet", si nu doar despre minte. Cam asta e, cred eu, si opinia autorului.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serenity
mesaj 7 Jun 2009, 12:40 PM
Mesaj #30


Hipopotamu' Somnoros
******

Grup: Moderator
Mesaje: 5.493
Inscris: 18 April 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.143



Later edit: Ma gandeam acum la situatiile in care e daunator/contraindicat sa fim rationali (ca sa nu ziceti ca nu iau in calcul si alte puncte de vedere). Probabil toata lumea a observat ca atunci cand invatam un nou stil de dans si incercam sa constientizam pasii si sa controlam rational procesul, e mult mai probabil sa nu ne reuseasca deloc dansul respectiv. In schimb, daca "te lasi purtat de muzica", pasii vor veni oarecum de la sine. Ieri am jucat, dupa multi-multi ani, badminton cu verisoara mea si mi-era foarte teama ca dupa atata timp nu o sa mai fiu in stare sa joc. Ei, in momentele in care eram foarte atenta la locul unde se afla in aer fluturele, ma gandeam cum sa tin paleta, cum sa lovesc, etc. cam o dadeam in bara. Am incercat sa nu ma mai gandesc deloc la ce fac si cum fac, si totul a mers perfect.
Concluzia la care vroiam sa ajung e ca atunci cand incerci sa fii rational in ceea ce priveste unele procese, activitati, fenomene care se realizeaza prdominant inconstient, rezultatele s-ar putea sa fie contrare celor dorite. Rationalul nu isi are locul pe teritoriul irationalului. Nu poti fi rational in ceea ce priveste emotiile, de exemplu. Degeaba rationalul tau (si toti oamenii rationali din jur) iti spun ca Bacalaureatul e un examen usor, pe care tu il vei trece cu brio... emotiile si teama tot exista. Pentru ca ele nu se nasc rational, si nu dispar doar pentru ca tu ai decis ca ele nu trebuie sa existe. In insomnii, de asemenea, nu are ce sa caute rationalul. Doar pentru ca tu ai decis ca trebuie sa dormi, nu inseamna ca o sa se si intample lucrul asta. Si cu cat incerci mai mult sa adormi, cu atat vei fi mai agitat si nu vei reusi sa inchizi un ochi toata noaptea. Si exemplele pot continua...



Acest topic a fost editat de Serenity: 7 Jun 2009, 04:19 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 7 Jun 2009, 05:20 PM
Mesaj #31


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



Numeroase crime din istoria omenirii au fost pe deplin justificate rational. Sclavia, nedreptatile sociale, macelarirea crestinilor, dar si arderea vrajitoarelor pe rug, Holocaustul nazist, Gulagul rosu, mortii de foame din postcomunist, victimele tranzitiei, ale fraudelor bancare, "victmele colaterale" ale razboiatelor conteporane (cu pixul, sau cu forta armata) toate, absolut toate au fost argumentate logic, fiind puse in ecuatii matematice.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 7 Jun 2009, 06:00 PM
Mesaj #32


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(CharonOfNyx @ 5 Jun 2009, 10:06 PM) *
Astept hint-ul acela de la tine. Am primit eu un semnal azi pe senzorul de telepatie, dar nu mi-am dat seama ca e de la tine, am crezut ca e un spam si l-am sters. blink.gif
Deci, daca nu e o gluma, da-ne hint-ul ala, sau dezvolta putin pe marginea ghicitorii, ca sa nu ne impotmolim asa. smile.gif


Desi poate n-ai crede, eu tratez problemele destul de serios chiar si atunci cand pare ca glumesc. Cand nu va fi asa, promit ca o sa anunt din vreme...

Hint: incepe cu c si se termina in iinta.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 7 Jun 2009, 11:24 PM
Mesaj #33


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Conştiinţa e un proces. N-o poţi disocia de raţiune, nici de emoţii, nici de sentimente, nici de intuiţie, nici de imaginaţie. Este un flux din toate acestea, o rezultantă calitativ superioară fiecărei părţi care o hrăneşte, un suprasistem format din subsisteme, un râu care curge adunând în el pâraie şi torente, vârtejuri, valuri, ape liniştite...


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 8 Jun 2009, 09:00 AM
Mesaj #34


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



De data asta n-ai mai ratat; chiar ai fost pe faza... thumb_yello.gif smile.gif Numai ca nu prea sunt multumita de definitia ta, sa zicem ca asta-i problema mea...
Pentru ca de exemplu zici ca nu o poti disocia de ratiune... si totusi ea nu este pura ratiune. De aceea ziceam mai pe la inceput ca ratiunea nu este decat un instrument, un instrument al constiintei, care ea singura nu poate spune mai nimic despre ce este omul in esenta.

desi unora poate sa nu le placa ... definitiile din DEX pt constiinta:

CONŞTIÍNŢĂ, (rar) conştiinţe, s.f. 1. (Fil.) Sentiment, intuiţie pe care fiinţa umană o are despre propria existenţă; p. ext. cunoaştere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existenţă şi despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-şi da seama; înţelegere. ♢ Conştiinţă socială = ansamblu de reprezentări, idei, concepţii, cunoştinţe, mentalităţi ale unei colectivităţi umane, care reflectă condiţiile de existenţă ale acesteia, precum şi psihologia socială a oamenilor. Conştiinţă de clasă = parte a conştiinţei sociale care reflectă existenţa socială a unei clase determinate. 3. (În opoziţie cu existenţa, materia) Gândire, spirit. 4. Sentiment al responsabilităţii morale faţă de propria sa conduită. ♢ Caz (sau proces) de conştiinţă = dificultatea de a hotărî într-o problemă morală greu de rezolvat. Mustrare de conştiinţă = remuşcare, regret. ♢ Expr. A fi cu conştiinţa împăcată sau a nu avea nimic pe conştiinţă = a fi convins că nu a săvârşit nimic împotriva legilor moralei sau a legilor statului. A fi fără conştiinţă = a fi lipsit de scrupule. Cu mâna pe conştiinţă = cu toată sinceritatea. 5. (În sintagma) Libertate de conştiinţă = dreptul recunoscut cetăţenilor de a avea orice concepţie religioasă, filozofică etc. [Pr.: -şti-in-] – Din fr. conscience, lat. conscientia (după şti).
Sursa: DEX '98 | Trimisă de silvia, 20 Mar 2004 | Greşeală de tipar

CONŞTIÍNŢĂ s. 1. v. gândire. 2. înţelegere. (~ datoriei împlinite.) 3. v. sentiment.
Sursa: Sinonime | Trimisă de siveco, 4 Aug 2004 | Greşeală de tipar

conştiínţă s. f. → ştiinţă
Sursa: Dicţionar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greşeală de tipar

CONŞTIÍNŢ//Ă ~e f. 1) Formă de reflectare psihică a realităţii, proprie oamenilor, produs al activităţii creierului uman. 2) Capacitate de înţelegere; simţ de răspundere; cuget. ♢ ~ morală capacitate de autocontrol şi de autoapreciere din punct de vedere moral a acţiunilor săvârşite. Mustrare de ~ părere de rău; remuşcare. A fi fără ~ a nu avea scrupule. 3): Libertate de ~ dreptul de a se bucura de o deplină libertate în ceea ce priveşte convingerile religioase, filozofice etc. [G.-D. conştiinţei; Sil. -şti-in-] /<fr. conscience, lat. conscientia
Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greşeală de tipar

CONŞTIÍNŢĂ s.f. 1. Forma cea mai înaltă, proprie omului, de reflectare a realităţii obiective, produs al materiei superior organizate -creierul uman- şi al vieţii sociale. ♦ Ansamblu de procese psihice variate, complexe, cuprinzând senzaţii, percepţii, reprezentări, noţiuni, judecăţi, raţionamente, inclusiv procese afective şi voliţionale. 2. Faptul de a-şi da seama; înţelegere. ♢ Conştiinţă socială = viaţa spirituală a societăţii ca reflectare a vieţii ei materiale; conştiinţă de clasă = faptul de a fi conştient de apartenenţa la o anumită clasă, de a înţelege interesele acestei clase, rolul ei istoric. 3. Sentiment pe care omul îl are asupra moralităţii acţiunilor sale. ♢ Proces de conştiinţă = luptă sufletească generată de momente şi de situaţii de viaţă deosebite, cruciale.; mustrare de conştiinţă = remuşcare. 4. Libertate de conştiinţă = dreptul recunoscut cetăţenilor de a avea orice concepţie religioasă, filozofică etc. [Pron. -şti-in-. / < fr. conscience, cf. lat. conscientia, după ştiinţă].
Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 12 Apr 2006 | Greşeală de tipar

CONŞTIÍNŢĂ s. f. 1. forma cea mai evoluată, proprie omului, de reflectare psihică a realităţii obiective prin intermediul senzaţiilor, percepţiilor şi gândirii, sub formă de reprezentări, noţiuni, judecăţi, raţionamente, inclusiv procese afective şi voliţionale. ♢ gândire, spirit. 2. faptul de a-şi da seama; înţelegere. o ~ socială = ansamblul concepţiilor etc. unei societăţi ca reflectare a vieţii ei materiale; ~ de clasă = faptul de a fi conştient de apartenenţa la o anumită clasă, de a înţelege interesele acestei clase, rolul ei istoric. 3. sentiment pe care omul îl are asupra moralităţii acţiunilor sale. o proces de ~ = luptă sufletească generată de momente şi de situaţii de viaţă deosebite, cruciale; mustrare de ~ = remuşcare. 4. libertate de ~ = dreptul recunoscut cetăţenilor de a avea orice concepţie religioasă, filozofică etc. (< fr. conscience, lat. conscientia)



--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 8 Jun 2009, 10:46 AM
Mesaj #35


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



QUOTE
Pentru ca de exemplu zici ca nu o poti disocia de ratiune... si totusi ea nu este pura ratiune. De aceea ziceam mai pe la inceput ca ratiunea nu este decat un instrument, un instrument al constiintei...

nici n-am zis că e pură raţiune...
QUOTE
ea singura nu poate spune mai nimic despre ce este omul in esenta

ba tocmai raţiunea e cea care spune ceva concret despre esenţa omului, alealalte bat doar apropo-uri...

mingea e încă la tine! rofl.gif


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 06:34 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman