HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dincolo de Ratiune

Ideea acestui forum nu este de a starni polemici intre cei ce cred si cei ce nu cred in astre, in Dumnezeu, in terapii naturiste, in miracole sau in ghicitul in palma. Pragul acestui forum poate fi pasit de oricine, fara nici o exceptie, dar cei care nu sunt de acord cu ideile sau marturisirile celor care posteaza aici, sunt rugati sa se abtina in a face comentarii malitioase, sau contradictorii. Aici ne dorim sa avem coltisorul lipsit de orice stres, iar scopul real ar fi acela de a-i ajuta pe cei din jurul nostru sa se simta bine, ba chiar sa gaseasca solutii catre iesirea din situatii disperate - de ce nu?

 
Reply to this topicStart new topic
> Cum Verificati Eficacitatea Meditatiei?, Tehnologie moderna, sau mijloace empirice?
little1
mesaj 24 Jul 2008, 09:27 AM
Mesaj #1


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 471
Inscris: 19 February 04
Forumist Nr.: 2.280



Buna,

a aparut articol interesant:

Click Aici


Biofeedback-ul nu mai este nici o noutate pentru nimeni. Chiar si acesta, este un program de biofeedback aparut de ceva vreme, in afara e de cativa ani, acum a aparut si la noi, impreuna cu cateva nivele noi de practica. In esenta, este vorba despre niste senzori care recepteaza schimbarile care au loc in organism atunci cand tu practici meditatia. Datele respective sunt incluse in algoritmi interactivi, de fapt un fel de exercitii practice, care va dezvolta controlul efectiv asupra etapelor prin care trece corpul si creierul la intrarea in meditatie.
Cei interesati de a practica cu energia pot gasi in acest instrument un ajutor care poate inlocui prezenta unui profesor sau instructor in meditatie.
De ce mi se pare important,
si de ce l-am adus in atentia dvs?
Pentru ca, din cautarile mele, am gasit multi profesori si maestri care au afirmat un lucru comun:

Practicantul are nevoie sa gaseasca o cale prin care sa verifice daca meditatia lui cuprinde intreaga fiinta, sau se desfasoara doar la nivel mental, ca o fantezie.

Ei avertizeaza in mod repetat asupra problemelor care apar atunci cand oamenii iau drept reale senzatii care tin doar de imaginatia lor - un truism, de altfel, pentru lumea noastra de zi cu zi.

Se pare ca, la fel se intampla si in meditatie. WD a fost conceput si creat de practicanti ai meditatiei. Dr. Deepak Chopra este unul dintre ei. Si el este de acord ca, atunci cand incepi sa descrii meditatia ca fiind un proces inefabil si indefinibil, fie esti un iluminat, fie n-ai atins nici macar primul nivel... Pentru practicanti de talia Dr.-lui Chopra, meditatia este un proces bine definit, clar, un algoritm care duce la un rezultat specific, un ingredient alchimic.

Experienta mea legata de "Journey to the Wild Divine":

am petrecut relativ putina vreme cu "Journey to the Wild Divine"... dar pe mine m-a convins.
au aparut lucruri interesante.
suspiciunile mele si avertismentele pe care le auzisem sunt adevarate:
- senzatiile si trairile care apar in practica pot fi iluzorii..

ceea ce determina Veridicitatea experienteor este conectarea cu Vasul Alchimic, care este chiar corpul fizic, laboratorul taoistilor.
pentru cei care respecta si urmeaza teoria taoista, biofeedback- ul confirma ideea ca efectele care apar la nivel fizic sunt confirmari ca ceea ce experimenteaza practicantul este chiar adevarat, the real deal.
altfel...

in Wild Divine este un exercitiu care a dat bataie de cap la multa lume, consta in coborarea mintii in interiorul corpului. senzorii receptioneaza schimbarile care au loc la nivel fizic in aceasta meditatie, si iti ofera feedback vizual asupra progreselor tale: e o bila de energie care apare pe ecran peste silueta unui om in postura de meditatie, pe care trebuie sa o cobori de deasupra capului pana undeva la nivelul toracelui, spre plexul solar.

daca exercitiul reuseste, apar pe ecran patru tinere, si fiecare iti preda un secret al practicii
.
inutil sa adaug ca jocul are zeci de astfel de nivele, acesta fiind cel de inceput...
insa in fiecare seara cand ajung acasa, incerc sa stau cinci minute la el, incercand sa deschid Poarta.

chiar functioneaza. ..
si chiar au avut dreptate... am avut si trairi superbe in meditatie, insa pe ecran nu aparea nimic. un mesaj ca totul se intampla doar la nivel mental.

it's all in your head, parea sa-mi spuna uneori

smile.gif

E,manuel

PS: Puteti lua acest mesaj cum doriti. In ideea mea, este mai mult o incitare la reflectie, si este adevarat ca este adresata mai mult practicantilor meditatiei, practicantilor qi-gong, taiji, artelor martiale...

si intrebarea ramane:

Voi cum verificati veridicitatea trairilor care au loc in timpul meditatiei?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
leirn
mesaj 27 Sep 2008, 09:35 PM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.928
Inscris: 4 December 06
Forumist Nr.: 9.039



Nu verific. Trairile, senzatiile din timpul meditatiei nu au mereu manifestari si in plan fizic, dar asta nu le face mai putin reale. In orice caz, nicio meditatie nu e zadarnica, desi uneori nu se vad rezultate. E intuil sa cauti dovezi deoarece nu vei crede cand vei avea dovezile, ci atunci cand le vei intelege.

"Daca meditezi, intelegi. Daca nu intelegi, nu ai meditat suficient de mult."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
leirn
mesaj 4 Oct 2008, 05:28 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.928
Inscris: 4 December 06
Forumist Nr.: 9.039



Eliberarea de mintea noastră



Ce vreţi să spuneţi prin „ observarea gânditorului"?

Când o persoană se duce la doctor şi spune: „Aud o voce capul meu", probabil că va fi trimisă la psihiatru. Cert este într-un mod foarte asemănător, aproape toată lumea aude a sau mai multe voci în cap tot timpuj: gândurile involun-e în legătură cu care nu vă daţi seama că aveţi puterea de a, opri. Monologuri şi dialoguri continue. Probabil că aţi întâlnit pe stradă „nebuni" care vorbesc ă oprire, cu voce tare sau mormăind în barbă. Ei bine, acest cru nu diferă foarte mult de ceea ce faceţi dvs. înşivă şi toţi enii „normali", cu excepţia faptului că nu vorbiţi cu voce Vocea comentează, speculează, compară, judecă, se lânge, acceptă sau respinge etc. Ea nu este neapărat relevan-pentru situaţia în care vă aflaţi în acel moment; poate evo-trecutul recent sau îndepărtat, poate repeta sau imagina po-iibile situaţii viitoare. îşi imaginează deseori lucruri negative finaluri nedorite; acest lucru este numit „îngrijorare", 'neori, această bandă de magnetofon care zbârnâie în fundal BSte însoţită de imagini sau „filme mentale". Chiar dacă vo¬ia este relevantă pentru situaţia curentă, ea va fi interpretată termenii trecutului; pentru că vocea aparţine minţii noastre iondiţionate, care este rezultatul istoriei noastre de viaţă, dar al cadrului mental cultural colectiv pe care l-am moştenit. Aşa că dvs. priviţi şi evaluaţi prezentul prin prisma trecutului ţi obţineţi o perspectivă total eronată asupra lui. Nu de puţi-ori, vocea este cel mai aprig duşman al dvs. Mulţi oameni iese având în minte un tiran care îi atacă şi îi pedepseşte continuu, acaparându-le mare parte din energia vitală. El este cauza nefericirii şi a suferinţei neexprimate, şi chiar a bolii.
Vestea bună este că vă puteţi elibera de mintea dvs. Aceasta este singura eliberare autentică. Puteţi face primul pas chiar acum. începeţi să vă ascultaţi vocea care vorbeşte în capul dvs. cât puteţi de des. Acordaţi o atenţie deosebită gândurilor repetitive sau tiparelor de gândire; poate că aceste vechi dis¬curi de gramofon vorbesc în capul dvs. de ani întregi. Iată ce înţeleg eu prin „observarea gânditorului" — este un alt fel de a spune: ascultă-ţi vocea minţii, acolo ca spectator, ca martor.
Când vă ascultaţi vocea minţii, încercaţi să fiţi imparţial. Adică nu o judecaţi. Nu judecaţi şi nu condamnaţi ceea ce au¬ziţi, pentru că asta ar însemna că aceeaşi voce a intrat din nou pe uşa din spate. Vă veţi da repede seama: vocea e acolo, iar eu sunt aici, ascultând-o, urmărind-o. Conştientizarea faptu¬lui că eu sunt — acest sentiment al propriei prezenţe — nu este un gând. El vine de undeva de dincolo de minte.
S
Aşa că, atunci când ascultaţi un gând, conştientizaţi nu nu¬mai gândul, ci şi propria dvs. prezenţă ca martor al gândului. In felul acesta, a apărut o nouă dimensiune a conştiinţei. în timp ce vă ascultaţi gândul, simţiţi o prezenţă conştientă — şinele dvs. profund — ca şi cum s-ar afla dincolo de gând sau dedesubtul lui, orice-ar însemna asta. Atunci gândul îşi pier¬de puterea asupra dvs. şi începe cu repeziciune să slăbească în intensitate, în forţă, pentru că nu mai continuaţi să încărcaţi mintea cu energie prin identificarea cu el. Acesta este începu¬tul sfârşitului gândirii involuntare şi compulsive.
Când un gând cedează, veţi resimţi o discontinuitate în flu¬xul mental — un hiat al non-minţii. La început, aceste inter¬vale vor fi scurte, poate de câteva secunde, dar treptat ele se vor prelungi. Când vor apărea astfel de intervale, veţi simţi o lumită linişte şi pace interioare. Acesta este începutul stării aaturale de trăire a unităţii cu Fiinţa, senzaţie care, de obicei, ieste ascunsă de minte. Exersând, sentimentul de linişte şi pace se va aprofunda. De fapt, profunzimea lui nu are limite. sVeţi simţi şi o subtilă senzaţie de bucurie care urcă din adân-I dvs.: bucuria de a trăi.
Nu este o stare asemănătoare cu transa. Deloc. Aici nu e vorba de o pierdere a conştiinţei. Este exact opusul transei. [Dacă preţul păcii ar fi scăderea nivelului conştiinţei, iar pre-fcţul calmului — o scădere a vitalităţii şi a vitezei de reacţie, atunci aceste lucruri nu ar merita dobândite. în această stare conectare interioară sunteţi mult mai alert şi mai treaz de-It în momentele de identificare cu mintea. Sunteţi în întregi¬se prezent. Aceasta măreşte frecvenţa vibraţiei câmpului energetic care dă viaţă corpului fizic.
Pe măsură ce pătrundeţi mai adânc în această zonă a „non-minţii", cum i se spune uneori în Orient, câştigaţi o stare de conştiinţă pură. În această stare, vă simţiţi propria prezenţă cu o asemenea intensitate şi bucurie, încât orice gând, orice emoţie, întregul corp fizic şi toată lumea externă devin relativ lipsite de importanţă în comparaţie cu trăirea. Totuşi, nu este o stare egoistă, ci una total altruistă. Vă conduce dincolo Ide ceea ce aţi crezut până acum că este „sinele propriu". Această prezenţă sunteţi esenţialmente dvs. şi, în acelaşi timp, inimaginabil mai mult decât dvs. Ceea ce încerc să vă împărtăşesc aici poate părea paradoxal sau chiar contradictoriu, dar nu există niciun alt mod în care aş putea exprima aceste lucruri.
S
În loc să „observaţi gânditorul", puteţi crea dvs. înşivă un gol în fluxul gândirii, pur şi simplu concentrându-vă atenţia asupra Clipei de acum. Deveniţi intens conştient de momen¬tul prezent. Este un lucru care vă va aduce o profundă satis¬facţie. Astfel, vă îndepărtaţi conştiinţa de activităţile minţii şi creaţi un hiatus al non-minţii, în care sunteţi extrem de alert şi conştient, însă fără să gândiţi. Aceasta este esenţa meditaţiei. în viaţa cotidiană, puteţi face acest exerciţiu oprindu-vă la orice activitate de rutină care de obicei este doar un mod de a atinge un obiectiv, acordându-i toată atenţia dvs., astfel încât să devină un scop în sine. De exemplu, de câte ori coborâţi şi urcaţi scările acasă sau la locul de muncă, fiţi extrem de atent la fiecare pas, la fiecare mişcare, chiar şi la respiraţie. Fiţi to¬tal prezent. Sau când vă spălaţi pe mâini, fiţi atent la toate in-formaţiile senzoriale asociate cu această activitate: sunetul şi felul în care simţiţi apa, mişcările mâinilor, mirosul săpunu¬lui ş.a.m.d. Ori atunci când vă urcaţi în maşină, după ce în¬chideţi portiera, opriţi-vă pentru câteva secunde şi obser-vaţi-vă respiraţia. Conştientizaţi senzaţia calmă, dar intensă a prezenţei. Există un singur criteriu sigur în funcţie de care vă puteţi măsura succesul în această activitate: gradul în care simţiţi pacea interioară.
S
Aşa că pasul cel mai important al călătoriei dvs. spre ilu¬minare constă în a învăţa să nu vă mai identificaţi cu mintea dvs. De câte ori creaţi un gol în fluxul mental, lumina conşti¬inţei se accentuează.
Într-o zi s-ar putea să vă surprindeţi zâmbind vocii din minte, aşa cum v-aţi amuza de poznele unui copil. Iar aceas¬ta denotă că, de câtva timp, nu mai luaţi în serios ceea ce se petrece în minte, deoarece sentimentul dvs. de sine nu mai depinde de un asemenea proces.
Iluminarea: depăşirea gândurilor
Gândirea nu este esenţială pentru supravieţuirea în această lume?

Mintea dvs. este un instrument, o unealtă. Ea există pentru a fi folosită într-un anumit scop, iar, când sarcina este în¬deplinită, lăsaţi-o deoparte. Dar, după cum stau lucrurile, aş spune că aproape 80-90% din gândurile majorităţii oameni¬lor sunt nu numai repetitive şi inutile, dar, prin natura lor dis-funcţională şi deseori negativă, mare parte sunt chiar dăunătoare. Observaţi-vă mintea şi veţi descoperi că este adevărat. Ea duce la o pierdere importantă de energie vitală.
Acest gen de gândire compulsivă este în realitate o formă de dependenţă. Prin ce se caracterizează dependenţa? Pur şi [simplu prin faptul că nu mai simţiţi că aţi avea posibilitatea să hotărâţi când să va opriţi. Pare un lucru mai puternic decât dvs., care vă dă un fals sentiment de plăcere, o plăcere care invariabil se transformă în durere.

De ce am fi dependenţi de minte?

Pentru că vă identificaţi cu ea — ceea ce consideraţi a fi identitatea dvs. derivă din conţinutul şi activitatea minţii. Vi se pare că aţi înceta să existaţi dacă nu aţi mai gândi. Pe mă-i sură ce creşteţi, vă formaţi o imagine mentală despre cine sunteţi, în baza condiţionării personale şi culturale. Putem (numi această identitate fantomatică „sine fals". Şinele fals constă în activitatea mentală şi nu poate fi menţinut în viaţă decât gândind permanent. Termenul de „sine fals" are sensuri ! diferite pentru persoane diferite, dar, în contextul propus de mine, se referă la acel sine fals creat prin identificarea incon¬ştientă cu mintea.
Pentru sinele fals, momentul prezent abia dacă există. Nu¬mai trecutul şi viitorul sunt considerate importante. Această inversare totală a adevărului este cauzată de faptul că mintea nu funcţionează corect sub influenţa sinelui fals. Este mereu preocupată de menţinerea în viaţă a trecutului, pentru că, fără el, cine mai sunteţi dvs.? Se proiectează constant în viitor pentru a-şi asigura supravieţuirea continuă şi a căuta acolo eliberarea sau împlinirea. Mintea spune: „într-o zi, când se va întâmpla cutare sau cutare lucru, mă voi simţi bine, voi fi fe¬ricit şi împăcat". Chiar şi atunci când şinele fals pare preocu¬pat de prezent, ceea ce vede nu este prezentul: acesta este per¬ceput total greşit pentru că este privit prin ochii trecutului. Sau reduce prezentul la un mijloc pentru atingerea unui scop, un obiectiv întotdeauna legat de viitorul proiectat de minte. Observaţi-vă mintea şi veţi vedea că aşa funcţionează.
Momentul prezent este cheia eliberării. Dar nu puteţi găsi momentul prezent atâta timp cât vă identificaţi cu mintea dvs.

Nu vreau să-mi pierd capacitatea de a analiza şi a face deosebiri. Nu m-ar deranja să învăţ să gândesc mai clar, mai concentrat, dar nu vreau să-mi pierd capacitatea mentală. Darul gândirii este cel mai preţios lucm pe care îl avem. Fără el, am fi doar o altă specie de animale.

Dominaţia minţii nu este mai mult decât un stadiu în evo¬luţia conştiinţei. Necesitatea de a trece la stadiul următor a devenit o urgenţă; altfel, vom fi distruşi de minte, care s-a preschimbat într-un monstru. Vom discuta mai pe larg aceste lucruri mai târziu. Gândirea şi conştiinţa nu sunt sinonime. Gândirea este numai un aspect limitat al conştiinţei. Gândul nu poate exista fără conştiinţă, dar conştiinţa nu are nevoie de gânduri.
Iluminarea înseamnă depăşirea gândului, evitarea întoar¬cerii la un nivel anterior gândului, acela de animal sau de plantă. în starea de iluminare, vă puteţi folosi gândirea ori de câte ori este necesar, dar într-un mod mult mai eficient şi cu mai multă concentrare decât înainte. O puteţi folosi mai ales în scopuri practice, dar sunteţi eliberaţi de dialogul interior involuntar, păstrându-vă liniştea interioară. Când vă folosiţi mintea, şi mai ales atunci când aveţi nevoie de o soluţie creativă, alternaţi la fiecare câteva minute gândirea cu liniştea, Iştarea de activare a minţii cu aceea de liniştire a ei. în afara minţii, conştiinţa există fără gând. Numai astfel este posibilă gândirea creativă, pentru că numai aşa gândul are o putere re¬ală. Gândul singur, lipsit de conectarea la lumea vastă a con¬ştiinţei, devine repede sterp, nebunesc, distructiv.
Mintea este, în esenţă, o maşină de supravieţuire. Atacul şi apărarea împotriva altor minţi, adunarea, depozitarea şi ana¬lizarea informaţiilor — acestea sunt lucrurile la care se price¬pe ea, dar nu este deloc creativă. Toţi artiştii adevăraţi, indi¬ferent dacă ştiu sau nu, creează într-o zonă aflată în afara minţii, din liniştea lor interioară. Mintea dă apoi formă impul¬sului creativ sau intuiţiilor. Chiar şi marii oameni de ştiinţă au afirmat că descoperirile creative cele mai importante le-au fă¬cut în momente de calm mental. în urma unui chestionar apli¬cat celor mai mari matematicieni de pe tot teritoriul Statelor Unite, inclusiv lui Einstein, pentru a afla metodele lor de lu¬cru, rezultatul — surprinzător — a fost acela că „gândirea joacă numai un rol secundar în faza decisivă şi de scurtă du¬rată a actului creator". Aşa că eu aş spune că motivul foarte simplu pentru care majoritatea oamenilor de ştiinţă nu sunt creativi nu este acela că nu ştiu să gândească, ci acela că nu ştiu cum să se oprească din gândit!
Nu prin intermediul minţii, al gândirii s-a creat miracolul vieţii pe Pământ sau corpul dvs., şi nu prin intermediul ei sunt ele menţinute în viaţă. Există în mod clar o inteligenţă mult mai vastă decât mintea. Cum poate o singură celulă umană, care are un diametru de 20-30 µmm, să conţină în ADN-ul ei in¬strucţiuni care ar putea umple 1.000 de cărţi, a câte 600 de pa¬gini fiecare? Cu cât aflăm mai multe despre funcţionarea cor¬pului, cu atât înţelegem mai bine cât de vastă este inteligenţa care l-a construit şi cât de puţine ştim despre ea. Când mintea noastră se reconectează cu ea, devine cea mai minunată unealtă. începe să deservească un scop care o depăşeşte cu mult.

Acest topic a fost editat de leirn: 4 Oct 2008, 05:29 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 March 2024 - 10:36 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman