HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

6 Pagini V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Energia Alternativa
Marduk
mesaj 21 Sep 2010, 01:22 PM
Mesaj #71


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Un site interesant, ma intreb totusi daca d-ul M. Ackermann s-a gandit la o aplicatie simpla, practica, de pe net pentru producerea de energie? Cred ca ar fi castigat mai mult daca producea magneti care sa corespunda unor proiecte viabile dar simple.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 21 Sep 2010, 01:58 PM
Mesaj #72


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



s o iau cu inceputul ..pt Doru c.
ati spus ca aveti 2 panouri solare de 95w,baterie de 200Ah,cheargerul de 20A,generator 3KW manual.{sfoara}
data trecuta am cam luat o cam de la mijloc .cu redresorul.
panourile s ok dau cam 16Ah maxim pe timp de soare .adica 95w x2panouri=190w : 12v=aprox 16Ah +-cativa amperi datorita tipului de panou sl.si/sau chargerului si/sau tensiunii reale de lucru .adica....panourile, sigur masurate la esirea lor fara chearger{incarcatorul de acumulatori+protectie+stabilizator pe 12vcc} unele au 14vcc,altele 15 ,pana in maxim 17vcc .depinde de producator si de nr.de celule fotovoltaice.

bateria e ok.de 200Ah e super.aveti unde stoca "energie".fiind si de "ciclu profund" deep cycle rezista in timp la incarcari repetate si descarcari majore -cam pana la 40% din capacitatea ei .etc e ok.

cheargerul de il ai e ok.parca de 20Ah .respectati intocmai instructiunile de conectare.nu faceti scurt la borne sau conectori,puteti sa va ardeti sigur la maini.bateria cand vine noua ,in unele cazuri e incarcata din fabrica cu doar 40-50% din capacitate .verificati starea ei .sa aiba peste 12,3 volti daca nu ati mai incarcat o de mult timp. e dimensionat bine pt cele 2 panouri{ele dau max 16Ah} cel putin asa reiese din ce mi ai spus tu.
folositi conductor supradimensionat ca diametru pt distante lungi ex.daca ei spun ca aveti nevoie de conductor de diametru de 4mm ,tu pui de 6mm.ca sa aibe o rezerva de amperaj,ex ai vazut ce groase sant firele de la baterie catre electromotor si alternator..faci o data calumea si nu te mai doare capul.te costa mai mult dupa aceea sa repri ,testezi etc+timp .in curent continu-cu cit distanta de racordare e mai mare cu atat pierderile de tensiune sant mai mari.

daca fac instalatia de lumina pt cabana pe 12vcc,plec cu coloana principala din tabloul de 12vcc cu un diametru cat mai mare .de minim 6mm.apoi ma ramific din "doza"cu fire mai subtiri{ex 0,75mm-1,5mm} catre consumatori-becuri,lampi,veioze etc pt iluminat.trebuie asa facut ca lucrati in curent continuu.difera de alternativ .iar daca mai puneti si " prize"{cu papuc mama-tata sau pe tip cu surub}speciale sa legati si un convertor de la 12vcc la 220vca, de exemplu sus la mansarda si sant 20m lungime pt "pozat"firele electrice,apare pierdere de tensiune .atunci coloana principala pana sus la mansarda in prima "doza"trebuie dusa cu conductor de minim 8mm.uitati va la firele de legatura de exemplu de la UPS: DINTRE BATERIE SI TRANSFORMATOR SI ELECTRONICA.sant groase de 4-6mm.daca puneti doua ups atunci dublati grosimea coloanei de racordat UPS.ca sa aveti de unde ""suge ""curent A.

AM PUS ACESTE SUPRADIMENSIONARI CA EXEMPLU PENTRU CINE VREA SA PUNA CONVERTOARE REALE DE 12VCC-220VCA TIP UPS DE MINIM 400W REALI,nu fasuri chinezarii din targ sau magazin care costa cateva sute de mi de lei.

daca faceti iluminatul de 12vcc pe lampi ,veioze, toate pe tip LED {consum f mic}atunci nu mai este nevoie de supradimensionare .plecati cu coloana/coloane de 1,5-2,5mm .e suficient. depinde de ce consumatori aveti.

acum generatoru .aici e buba .
aveti doar 2 posibilitati .ambele ff costisitoare:

primo:vindeti generatorul pe care il aveti acum{ca e cu pornire manuala-sfoara},mai puneti diferenta si luati unul cu pornire la "cheie".cu buton de pornire sau cheie ,deci automat.stiu,cele pe benzina ,cam 80% din ele sant cu pornire manuala.iar restul sant ff scumpe .au in plus electromotor ,angrenajul de cuplare cu axul generatorului,si o baterie+electrica/electronica aferenta pornirii automate.DAR TOT PE BENZINA .PORNESTE MAI USOR IARNA ,DECAT CELE PE MOTORINA. SI E MAI IEFTIN DECAT PE MOTORINA.

secundo:cum a spus si THE DUDE ,e mai complicat.ff complicat.

o sa continu pe seara pt doru c. sper .

Acest topic a fost editat de pepinogepeto: 21 Sep 2010, 03:03 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 21 Sep 2010, 02:33 PM
Mesaj #73


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



ma ,cum adica pentru "prosti".santeti baieti dastepti.daca eram prosti eram si acum ""maimute"".
marduk,nu inteleg ce sa stochezi.energia cinetica {de rotatie?-o faci cu volanta ca la jucariile vechi chinezesti},sau electrica ?nu stiu daca la mine te refereai sau la hidro?

nu pot da un calcul .fiecare in parte poate avea un alt consum .ce consumatori electrici am eu 2kw exemplu,tu poate ai de 500w.
spune ca exemplu ce consumatori vrei sa ai in casa/cabana.

magneti pe neodin tip difuzoare exista .sant difuri cu magneti "pe" neodin ,dar costa de te rup.ex.dif cu magnet pe neodin este de la 20 milioane in sus.nu se pune problema aici cred.deobicei acest tip de magnet se face la comanda .nu am adresa acum la indemana.trebuie sa ai cotele exacte.diametru extern ,diametru intern ,grosime . tu nu prea ai cum sa "bricolezi" un astfel de magnet acasa din unul mai mare sa tai si sa dai gaura in el.trebuie scule profesionale+ele au un strat din nichel|+alte aliaje la suprafata.nu sant ca cele vechi.oricum si alea se taiau cu arc electric sau "profi."tip ferita .

poti construi cap coada un alt rotor,cu magneti paralepipedici,incastrati in aluminiu sau rasina epoxi .e mai complicat.

Acest topic a fost editat de pepinogepeto: 21 Sep 2010, 03:01 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 21 Sep 2010, 02:33 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
pepinogepeto
mesaj 21 Sep 2010, 02:48 PM
Mesaj #74


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



eoliana tip REVIR e tare de tot .uf timpul asta thumb_yello.gif .
rezolva mai multe probleme tipic eolianelor si a oricarui tip de ventilator.."puterea vantului,directia lui si efectul de "intoarcere" a vantului sau curentului de aer prin pala elicei inapoi.randamentul maxim al oricarui tip de "eoliena" poate fi de max 59% .in cazul REVI cred ca depaseste lejer 70-80%.de ce?
in primul rand forma palei,numarul lor si sistemul de "a da peste cap"pala la viteza foarte mare a vantului.practic palele se aliniaza pe directia vantului .sigur sistemul asta functioneaza pe arcuri tip elicoidal ca la ceasurile mecanice tip vvechi. vedeti poza pe saitul
http://www.icpe.ro/ro/d/6/p/REVIR

cititi tot saitul.e un institut ce naiba .e si romanesc,si nu mint.sint cateva idei tari,si exemple si modele,dar cam scartari cu pozele.le e frica ca deducem despre ce e vorba .scartarii.de domne trebe sa manance si matul lor ceva.{au dreptate.sant niste oameni geniali,inovatori pentru timpurile viitoare.}

cititi cu atentie ce scrie .eu stiind despre ce e vorba cu curentii de aer turbionari produsi in timpul rotirii oricariu tip de elice ,imi dau seama ce vor sa spuna de "producerea unor microvartejuri" ce anihileaza destul de mult efectul de intoarcere a curentului de aer mai ales catre centrul elicei.tocmai de asta au ales sa construiasca pala asa scurta .efectul de infranare proprie in cazul dat la eoliene ,ventilatoare. ohyeah.gif
e tare de tot .bravo lor thumb_yello.gif .puteti construi ,dar nu aveti voie sa vindeti.e marca inregistrata.{doar la prieteni" "prietenii stiu de ceeeee"
mai vorbim,acu fug ca e o zi mare in an pentru mine.

Acest topic a fost editat de pepinogepeto: 21 Sep 2010, 05:07 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
doru_constantini...
mesaj 22 Sep 2010, 08:29 AM
Mesaj #75


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 153
Inscris: 5 April 09
Forumist Nr.: 13.635



Din pacate mi-am facut deja instalatia electrica a casutei. Problema este ca am facut-o pentru 220VCA, adica circuitele de prize le-am facut pe conductor FY de 2,5 mmp iar cele de lumini le-am facut cu FY de 1,5 mmp.

Lumina ma gandesc ca nu e o problema atata timp cat voi folosi becuri cu LED la 12 VCC.
La prize, daca voi transforma tot curentul in 220VCA, sunt bune firele de 2,5, nu?
Si atunci mai trebuie inca 1 sau mai multe circuite pentru prize la 12VCC, pentru incarcatoare telefon, televizor (daca gasesc vreunul la 12VCC), poate vreo pompa de apa. Aici ce conductor imi recomanzi? Ce dimensiune si ce fir, FY sau litat?

Acum mai am o dilema. Din cauza ca nu am proiectat casuta cum trebuie (adica nu are un acoperis orientat spre sud), nu pot monta panourile pe casuta si vreau sa fac o magazie, cam la 10 m de casa, pe acoperisul careia sa montez panourile. Cum e mai bine, sa montez panourile, incarcatorul si bateria in magazie (caz in care ar fi toate foarte aproape, deci fire de maxim 1 m lungime) si pe urma sa plec de la baterie pana la casa cu 10 m de fire SAU sa montez panourile pe magazie si sa merg cu 10 m de fire pana in casa, unde sa montez incarcatorul si bateria? Avantajul de a monta bateria in casa ar fi ca, stand la caldura (iarna), bateria ar avea o eficienta mai buna.

Cred ca la automatizarea generatorului voi renunta pentru moment. Adica vreau sa-l pun sa incarce bateria cand nu e soare sau ziua e prea scurta, dar pot sa dau la sfoara pentru moment. Cum va trebui sa leg generatorul ca sa incarce bateria?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 22 Sep 2010, 09:57 AM
Mesaj #76


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Doru, curentul continuu se transmite cu pierderi mari la distanţă, este motivul pentru care Edison a dat faliment iar Westinghouse a reuşit să impună curentul alternativ pentru distribuţia energiei electrice. Conductorii de cupru de diametru mare sunt foarte scumpi. Părerea mea este că poţi pune panourile pe magazie şi toată instalaţia de curent continuu (īncărcător, generator, baterii) īn magazie sau īn podul ei, astfel ca firele de curent continuu să fie cāt mai scurte, iar la cabană să vii cu fire subţiri, de curent alternativ 220V, care să ducă consumul. Un cablu normal de racordare la reţea e suficient. Nu uita să montezi panouri de siguranţe, preferabil automate, sunt cāţiva lei īn plus şi te scutesc de probleme.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kcapone
mesaj 22 Sep 2010, 09:42 PM
Mesaj #77


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 281
Inscris: 6 August 10
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 17.639



Am inteles ca pentru zonele izolate/grele gen Sirnea pentru curent electric e foarte buna combinatia:
A. PAnouri solare + B. Eoliana

Am mai vazut ca energia produsa de surse alternative trebuie sa aibe diverse elemente adiacente: convertoare, acumulatori, etc.. Acumulatorii sunt necesari pentru a stoca energie care sa acopere:
a. anumite varfuri de sarciana..varfuri pe care ti le calculezi astfel incat sa nu te gandesti daca poti sa bagi in priza feonul abea dupa ce scoti frigiderul.
b. pentru a-ti asigura independenta 1 zi 2 in caz de ..ceva

Asadar, spune-ti va rog care sunt costurile pentru a realiza un bi-sistem eolian-panouri, pentru un varf de sarcina de ..sa zicem 2KWh (sau altul, daca voi considerati ca trebuie modificat)


Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 23 Sep 2010, 01:41 PM
Mesaj #78


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



am primit pm kcapone .vb seara

pt .kcapone si nu numai:

pt alimentare cu energie verde----eoliana si/sau fotovoltaica -------trebuia sa va ganditi :""la ce mi trebuie "".

1......CABANA MUNTE unde stau cateva saptamani/luni pe an...un panou doua solare si mini eoliana de 400-500w.{pt siguranta si/sau noaptea..numai daca vrem.}

2......CABANA DE MUNTE/CASA LOCUIT PERMANENT MINIM 2-3 PERSOANE.

e o diferenta majora ."e alta mancare de peste "

pt un consum casnic normal,e nevoie de un calcul in functie de aparatele consumatoare "de curent".
IN PRACTICA ,SE IA IN CALCUL UN CONSUM DE 2-3KW CONSUM PE ORA KWH.

daca se doreste independenta fata de reteaua nationala renel/enel si cum i o mai spune ,ATUNCI AVETI NEVOIE SA VA FACETI UN "CAMP DE PANOURI +-EOLIANA.DE CE? simplu nu aveti unde pune pe casa minim 10-15 panouri fotovoltaice ..decat daca aveti casoaie cu un acoperis urias+foarte rezistent la greutate. un panou poate avea 1,5ml /1mL =1,5mp greutate de pana la 60-80kg depinde de fabricant. pt randament maxim toate trebuiesc orientate pe directia s sau se sau sv .

pret panouri foto cu tva cu tot la aproximativ 2,1kwh=270 milioane lei vechi .....fara invertoare,fara baterii .panouri de 175w 24vcc--1,5mL/1ml. 12bucati.
cam 22 milioane vechi bucata.nu uitati ca puterile in w date de firme sin cele maxime .....real ...rar vor da acele puteri panourile.raza solara trebuie sa cada perpendicular pe panou si soare puternic.in practica se monteaza mai multe panouri pt a avea randament optim.
deci calcul teoretic ar fi de 12buc.....practic mai pui cateva ....minim 2 in plus pt rezerva .mai intervine si murdarirea panourilor-praf in mod deosebit,etc......trebuiesc curatate periodic.....depunerea de praf pe suprafata panourilor pot reduce si cu 25-30% din randament.

baterii ca exemplu 200ah ajung si la 14-18milioane vechi bucata. deep cycle . 1-2buc .aici n am facut calculul pt 2kwh 220ca.o sa revin cu info.

se pot pune mai putine panouri foto si se completeaza cu o eoliana .de ce??.......pot fi zile ff. noroase si atunci randamentul fotovoltaic poate scadea si la 30% din puterea maxima adica de la 175w poate sa ajunga dimineata ,seara si vreme noroasa la max50-60w.plus ca noapta scade aproape la zero....noaptea daca bate vantul ,eoliana isi face treaba si incarca acumulatorii.


se pun acumulatori tampon tocmai din motivele enuntate mai devreme .

chargerele{charger} de baterii ,protectii,etc......sint anumite firme care au un singur aparat care sa faca toate fuunctiile +invertor de la: exemplu 24vcc la 220-230vca cu forma de unda sinusoidala.....alternativ pur{50hz}.chiar si 2-3 kwh fara transformator --deci pierderi mici dar costa si la 400-1000e bucata.

voi continua.putin mai tz

Acest topic a fost editat de pepinogepeto: 23 Sep 2010, 02:24 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 23 Sep 2010, 02:28 PM
Mesaj #79


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(pepinogepeto @ 23 Sep 2010, 02:41 PM) *
......un panou poate avea 1,5ml /1mL =1,5mp greutate de pana la 60-80kg.................

de acord cu tine, pentru independenta totale solutia ideala ar fi panouri solare+eoliana (si/sau hidro) amble conectate la baterii si invertoare. Totusi pentru panourile fotovoltaice greutatea mi se pare cam mare!!


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 23 Sep 2010, 02:37 PM
Mesaj #80


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



nu iei in calcul si sistemele de prindere,suruburi, etc care si ele se prind pe casa ,sau le lipesti ai???? daca nu le prinzi ca lumea sa vezi ce o zbura ca pasarile .pa investitie.

mai sant multe de completat .o sa scriu mai tarziu.fug.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 24 Sep 2010, 12:43 AM
Mesaj #81


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



completare pt kcapone.

parerea mea :daca ai teren cu casa/cabana intr o locatie unde nu ti permite sa te conectezi lla reteaua nationala,poti sa te gandesti sa faci investitia in fotovoltaice +- eoliana.dar numai daca nu ai alta posibilitate. daca ai posibilitatea de racordare la reteaua nationala ......mai bine te racordezi la ei si backup de rezerva {cind pica reteaua} cu un generator 2-3kw la 220vca ,eventual fotovoltaice+eoliana {de putere mai mica fata de a fi independent total----cost muuuult mai mic}.cred ca iesi mai ieftin asa.

daca vrei sa iei in calcul ....independennta ta totala de renel, si ai bani......atunci da,fotovoltaice +- eoliana.cum la munte sint vanturi tot timpul---curenti de aer ascendenti si descendenti,etc, eoliana e sfanta daca e facuta cum trebuie.

e o investitie--costuri--suplimentare pe care trebuie sa le iei in calcul daca te muti permanent sau o sa stai mai mult pe acolo.m ai ales ca am inteles ca ai si un bebeu.
oricum ,independenta totala de renel,cu o rezerva de curent{pica una sau alta }te va costa destul----cred ca in jur de 10000-12000e luate pe bucati separate::panouri+baterii+charger/protectie/invertor +eoliana---sleep.gif-----suportii de prindere,eventual stalpul de eoliana ----ti le faci in regim propriu.suportul/stalpul de eoliana il faci din tevi/profile sudate si iese ca o schela,,sau din barne de lemn bagate in ulei ars de motor,etc..... pont----la baietii care au centru de fier vechi gasesti muuuuulte lucruri pe care le poti folosi la o casa .exemplu:tevi de diferite diametre chiar si galvnizate,,corniere,profile --iesi cu muuuult mai ieftin .sa ai cu ce sa cari pana la locatie unde ai nevoie de ele.
sau ponturi date de THE DUDE......DE LA DEMOLARI......
eoliana propriuzisa se face "relativ" usor.materiale sa i din ce .cea cu ax orizontal.cea cu ax vertical chiar mai usor .cel mai greu e cu palele.trbuiesc facute niste calcule-eventual "tatonari"pana iese bine ....sa aibe randament bun si la vant slab dar sa reziste si la vant puternic.

acum tu decizi. tu sti ce e cel mai bine pt tine.
o sa mai scriu cate ceva despre fotovoltaice si eoliene maine .sper.


PT DORU C.

ca si instalatie electrica la casuta,ati ales bine diametrele pt electrica la 220vca.....cea standard:1,5mm cu pentru lumina si 2,5mm cu pentru priza.
banuiesc la iesire din dozele de legatura ---catre priza si lumina .....coloana pe cati mm2 ati ales o??? adica de la tablou la dozele de legatura, parter si etaj daca aveti.???in mod uzual se pune tot 2,5mm, DAR:
---- daca aveati un boiler la baie erati nevoit sa aduceti separat pt el circuit....asa mai bine se pune de 4mm.costa mai putin decat daca aduceti in plus si circuit separat pt boiler {de cele mai multe ori cu cablu pozat exterior pe perete--inestetic-,sau la plinta ---ca nu mai incape in teava sau sant coturi multe, depinde de diametrul tevii de electrica }....a fost dat ca exemplu....foarte multa lume face greseala asta . .pune "coloanele" tot de 2,5mm,si pe urma se mira ca nu duce boileru la baie cand merge si masina de splat autom.,mai are si un calculator,lumina aprinsa etc......pai 2,5mm priza+1,5mm lumina ..matematic da 4mm.si ati scapat de dureri de cap.costa mai putin 4mm tras de la inceput---decat sa schimbati coloanele--scoate 2,5mm{au costat} si pune 4mm--sau pozati cablu cu 2-3 fire de 2,5mm circuit separat .mai este si impamantarea --aia e alta traba ---aveti???cum facuta??

a fost exemplu valabil pentru orice casa/cabana alimentata la 220vca ,unde avem consumatori electrici mari---boiler,calorifer electric,aragaz electric, cuptor electric,masina de spalat autom.credetima ,am scimbat la muuulta lume instalatia din cauza asta .

legat de fotovoltaice+baterii+chearger steca si generator??

e bine si cum a spus erwin, dar o sa aveti probleme iarna cu temperaturile scazute la baterie--no sa aibe randament maxim{aveti in instructiuni temperaturile optime de lucru }----si la generator.in rest e cam ok{bine ,la -30grade celsius nimic nu e ok}

incercati sa faceti o camera/magazie langa un perete al casei{spate sau lateral} ,cu intrare din casa/hol/veranda/baie ceva, ori gen garaj......astfel sa aveti macar cateva grade celsius peste 0grade in aceea incapere .eventual un geam mic de pe hol sau ceva sa dea in camera aceea--


o sa mai scriu dar mi e somn.gata abdic.vine mos ene la gene.

Acest topic a fost editat de pepinogepeto: 24 Sep 2010, 12:58 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 24 Sep 2010, 01:11 AM
Mesaj #82


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



inca ceva......ERWIN...ce inseamna cablu normal de racordare????
""cablu normal"" de racordare de la stalpul electric la casa se facea inainte {si acum diametrul} din conductor de aluminiu litat gros torsadat cu fi{diametrul }mai mare de 8mm{nu mai retin acum exact...am un lapsus} imbracat in plastic tip FY ----nu cablu----.ce are 2pana la Nnr de fire izolate in cel mai bun caz tip MCG{ERA O DATA CEL MAI BUN--MCG---TIP CAUCIUCAT FFF. REZISTENT}.ERA LITAT SI TORSADAT{RASUCIT} sa reziste la intindere cauzat de lungime/greutatea proprie si vant puternic.

SFATURI UTILE:

obligatoriu la cabane/case din lemn,sandwich,osb,mansarde---------se supradimensioneaza diametrul conductorului din instalatii electrice in teava de plastic si se pune pe suport de azbest {sau tabla in cel mai rau caz}. lata cam de 5cm batuta peste lemn ,pt prevenirea inceendiilor.{pe fata la lemn---inestetic dar se gasesc "artificii" de ascuns--- si in interior la cele pe osb,sandwich, mansarda etc.}

din fabricatie ,conductorul de cupru poate veni defect{subtiat in anumite portiuni datorita tehnologiei de fabricatie} ,la consum mare de curent se poate intrerupe ,apare contact imperfect----rezulta temperaturi mari si poate izbucni un incendiu. din cauza asta se supradimensioneaza .o spun din practica ,poti nimeri un lot prost fabricat de conductor,,,,pa instalatie ,da i si" suna" firele sau masoara sa vezi care fir este intrerupt .....mai mare daraua decat ocaua
si pe cat posibil de culori diferite---faza si nulul alternativ/+- curent continu.

gata ,nani

Acest topic a fost editat de pepinogepeto: 24 Sep 2010, 01:34 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 24 Sep 2010, 08:18 AM
Mesaj #83


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



da, despre ala ziceam! rolleyes.gif


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 24 Sep 2010, 07:28 PM
Mesaj #84


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



precizari legate de fotovoltaice+- eoliana.

-nu e obligatoriu sa pui atatea baterii cate panouri solare ai... daca am 14 panouri pun 14 acumulatori.
faza e ca daca am 1-2-3 baterii de ex fictiv 200ah ,la un consum mare te vatine cateva ore-noaptea,cand nu ai vant si e ff inourat, sau pica ceva .
daca am 10-15 atunci ,in functie de consum ,te poate tine si cateva zile bune .
trebuie calculat exact curentul de incarcare al acumulatorilor tinind cont de fiecare situatie in parte .
calculul de 12+2 panouri era sa ti asigure pe timp de zi necerarul de aproximativ 2kwh ziua fara baterii tampon,doar o mica parte din curentul dat de fotovolt si eoliana trebuie dus in acumulatorii tampon,pt a se incarca.oricum cheargerele actuale au mai multe functii,unele gestioneaza automat necesarul de "consum"casnic si curentul de incarcare cu un microcontroler{calculator.}.
sper ca m am facut inteles. cam greu pt mine sa ma explic ca sant obosit,si gandesc greu.
unde nu intelegeti puneti intrebari


pt doru c.

trebuie un redresor din 220vca in13,5-15vcc si minim 15ah real ,bine filtrat si stabilizt ...ca sa incarcati bateria tampon de 200Ah in aproximativ 10 -15h de incarcare full load baterie. contaeza temperatura mediului ambiant {al camerei} si tipu de charger:tip trafo sau choper,sau fara traf/choper.

ar mai fi cateva " chestii" de adaugat dar mai tarziu.

Acest topic a fost editat de pepinogepeto: 24 Sep 2010, 07:29 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 24 Sep 2010, 07:47 PM
Mesaj #85


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



sfat prietenesc si profi....

cauta persoane ce au contacte in germania,suedia,tarile nordice si faci de acolo rost de panouri fotovolt.baterii,invertoare/chargere/protectii,,si chiar conductorii de conectare.sigur iesi mai ieftin ,chiar si cu transport .am exemple de la prieteni care si le aduc direct de la producatori pt folosinta proprie. si sant cu garantie reala de minim 5 ani pt 100%----ele garantat vor functiona minim 30-50ani dar ajungand la randament de 50-70 la suta.

la ora actuala nu se stie exact cat functioneaza ca ani panourile fotovolt. ....unele au chiar si 30 40 de ani pana acum in exploatare.....
dupa parerea mea {si nu numai}cele mai bune panouri sint cele care au celula fotovoltaica de la firma "sanyo".dar sant mai scumpe si cu pana la 30 %
iar la camp de fotovoltaice +- eoliana trebuie prevazut minim un paratrasnet inalt de minim 5-6Metri peste nivelul lor.

atentie si la orientarea lor si sa nu si faca reciproc "umbrire".

ar mai fi si altele de spus ,,mai revin .

DACA MAI INTERESEAZA PE CINEVA MAI SCRIU . DACA NU NU MAI SCRIU. NU VREAU SA SCRIU CA PROSTUL,,MAI AM SI ALTCEVA DE FACUT.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kcapone
mesaj 25 Sep 2010, 10:39 AM
Mesaj #86


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 281
Inscris: 6 August 10
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 17.639



Indianul Milan Karki - la 18 ani a inventat un panou solar din par uman in valoare de numai 23 de lire

Baiatul, originar dintr-un sat din Nepal , spune ca panoul solar este o sursa ieftina si ecologica de energie. Acesta este de parere ca parul uman este un bun conductor si ca va revolutiona industria energetica. Parul inlocuieste siliconul, un ingredient destul de scump folosit la constructia panourilor solare, asa ca dispozitivele vor fi construite la preturi mult mai mici si vor fi accesibile comunitatilor fara acces la o sursa de energie electrica. In Nepal , una dintre cele mai sarace tari ale lumii, accesul la energie electrica este foarte restrans.


http://peswiki.com/index.php/OS:Human_Hair..._by_Milan_Karki

Interesant...

Acest topic a fost editat de kcapone: 25 Sep 2010, 11:49 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 25 Sep 2010, 11:08 AM
Mesaj #87


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(pepinogepeto @ 24 Sep 2010, 01:43 AM) *
..... daca ai posibilitatea de racordare la reteaua nationala ......mai bine te racordezi la ei si backup de rezerva {cind pica reteaua} cu un generator 2-3kw la 220vca ,eventual fotovoltaice+eoliana {de putere mai mica fata de a fi independent total----cost muuuult mai mic}.cred ca iesi mai ieftin asa.

Solutia asta ma intereseaza pe mine, am un consum lunar de aprox. 200 kw, cand si cand se intrerupe curentul electri de la retea, mai bate vantul puternic si copacii ating firele care nu sunt izolate, mai taie un prost un copac cu drujba si cade pe cabluri, etc. am nu generator cu sfoara de 2,2 kw pe care il folosesc. Sistemul pe care l-am adoptat este extrem de simplu, cand pica tensiunea, trag sigurantele jos, pornesc generatorul si am un cablu care la ambele capete are cate un steker, unul il bag in generator si unul la o priza din casa, problema este ca am 3 circuite si ma leg prin casa tot cu cabluri bagate priza-priza. Nu prea sunt multumit dar nu am gasit alta solutie mai ieftina, mi-ar fi placut sa am aceasta priza, conectare, chiar langa tablou si acolo sa fac conexiunea cu generatorul si sa am curent electric peste tot inclusiv pentru iluminat.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 25 Sep 2010, 11:59 AM
Mesaj #88


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



pentru marduk si nu numai:

daca la casa ai racordarea de la "renel" cu circuit monofazic{2 fire} e fff simplu sa alumentezi din generator toate casa si in plus sa folosesti si sigurantele.......
in primul rand pui cate o siguranta automata de 63A pe "faza" si pe nul una tot de 63 A ce ti vine de la contoar pina in intrarea la tabloul electric. vor fi sigurantele tale generale .faci astfel sa opresti circuitul de alimentare dinspre renel in eventualitatea ca ar """da lumina ""exact cand tu ai si generatorul pornit,si eviti scurtul de sarcini."""

la cele doua fire care ies din contoar ai voie sa umbli.doar ies din contoar,nu intra --la astea nu ai voie --......totul este sa aibe si ele o rezerva de lungime sa poti sa pui sigurantele tale generale{nu cea din tabloul tip enel/renel saai cum i o mai zice}

dupa ce ai pus sigurantele automate de 63A,la iesirea din sigurante pleci cu catae 2 fire de 4mm--un circuit duce in tabloul de sigurante pt casa si un circuit la priza pt intrare de la generator. simplu pui de 4mm si pui o priza de cea mai buna calitate ......nu uita prin acea priza vei alimenta toata caca .....daca priza e proasta,
VA APARE INEVITABIL CONTACT IMPERFECT,se incinge,,lamelele de contact se vor dilata/distanta si risti sa ti se strice aparatura din casa.depinde de consumatorii bagati in priza pe generator.
{nu conteaza atat de mult materialul de fabricare aL prizei....ebonita,plastic sau ceramic cat calitatea CONTACTELOR DIN PRIZA UNDE VOR INTRA IN CONTACT CU STECHERUL} SI PRIZA SI STECHERUL SA FIE CEL PUTIN TIP ""SUCO"".......

SFAT .PT PRIZA SI STECHERUL DE ALIMENTARE DE LA GENERATOR CUMPARATI {LUATI DIN TARG }PRIZE +STECHER PT 380V{TRIFAZIC}.LEGATI IN PRIZA SI STECHER DOAR 2 FIRE CARE SA SE SUPRAPUNA LA CONTACT.. DE LA GENERATOR 2 FIRE IN "STECHER"......IN PRIZA CELE 2 FIRE CE VIN DE LA INTRAREA IN TABLOUL DE SIGURANTE/CIRCUIE ALE CASEI. PRIZELE SI STECHERELE TRIFAZICE {CU 4 CONTACTE---3FAZE SI IMPAMANTAREA} CALITATIV SINT DE O MIE DE ORI MAI BUNE DECIT CELE NORMALE....EXCEPTIND CHINEZARIILE. POATE GASESTI ROMANESTI CUM SE FACEAU O DATA .....AVEAU SI UN ARC DE OTEL LA CONTACTE....STRANGEAU BINE CONTACTELE LA NIVELUL ZONEI CU CONTACT CU PICIOARELE DE LA STECHER.

sper ca m am facut inteles .

P.S. priza acee se face si daca vrei sa sudezi cu aparat de sudura ,sau ai gater sau un consumator mare si folosesti --renelul---. si e protejata de sigurantele generale de 63A. nu bagi traful de sudura la prizele din casa .pina la acea priza din casa ai o gramada de circuite, doze,etc si poate aparea cadere de tensiune in functie de lungimea traseului electric pana la priza din casa .

Acest topic a fost editat de pepinogepeto: 25 Sep 2010, 01:25 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 25 Sep 2010, 01:33 PM
Mesaj #89


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



recititi postul anterior .l am modifcat.of nu m am trezit complet inca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 5 Oct 2010, 05:26 PM
Mesaj #90


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



scuze, sorry.gif am uitat sa precizez --la priza pusa pina in intrarea in tabloul electric{sigurante}-aduceti obligatoriu si un fir de impamintare
toti consumatorii mari au prevazut in stecherul tip "suco" si impamintare............va va scuti de multe neplaceri. mad.gif

stecherul si priza tip trifazic au: 5 contacte-- 3faze,nul de lucru si impamintare.

mi de scuze de greseala si omisiune.....am gresit datorita oboseli si" vitezei "permanente in care ma aflu. frusty.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 8 Oct 2010, 11:24 AM
Mesaj #91


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Se poate si o casa ca asta, dar cu bani multi, prea multi dupa buzunarul meu hh.gif


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
doru_constantini...
mesaj 11 Oct 2010, 06:10 AM
Mesaj #92


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 153
Inscris: 5 April 09
Forumist Nr.: 13.635



Da, nu merita o asemenea investitie in Romania.
Aici n-ai cum sa vinzi un eventual surplus de energie pe care-l produci si de aceea tot ce produci trebuie ori sa consumi, ori sa stochezi in baterii, ceea ce e mai scump, deoarece bateriile, pe langa faptul ca sunt foarte scumpe, au si o durata de viata mai mica.

In Germania, de exemplu, iti poti construi un sistem fotovoltaic compus numai din panouri si invertoare, curentul produs il dai in retea si cand ai consum, iei din retea, astfel incat n-ai nevoie de banc de baterii.

Aici, ...
Parerea mea e ca, daca ai curent sau posibilitate de racordare la retea, nu are rost sa investesti intr-o asemenea instalatie, pentru ca nu se amortizeaza in durata de viata a echipamentelor.

Daca nu ai curent sau e foarte departe de retea, atunci n-ai de ales.
La o prima strigare, am primit o estimare la 13.000 EUR pentru un sistem care sa-ti asigure confortul ca la bloc. (fotovoltaic + eolian, incarcatoare, baterii, invertor, generator backup, complet automatizat)
N-am intrat in detalii, pentru ca nu e cazul inca. Dar sunt convins ca se poate si cu 10.000.

Avantajul este insa ca se poate face un astfel de sistem "in rate", adica pe rand. Iei cateva panouri, cateva baterii, pe urma mai poti lua o turbina eoliana, mai iei baterii, mai iei panouri, ... pana ce iti construiesti un sistem care sa-ti satisfaca nevoile.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 11 Oct 2010, 11:26 PM
Mesaj #93


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



postare dubla

Acest topic a fost editat de Erwin: 11 Oct 2010, 11:30 PM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 11 Oct 2010, 11:30 PM
Mesaj #94


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Īn 2-3 ani preţul panourilor solare se va īnjumătăţi, cānd vor fi produse īn masă celule bazate pe polimeri organici, nanotehnologie (fibre de carbon) şi altele, mult mai rentabile decāt tehnologia bazată pe siliciu de acum. De altfel şi presiunea pusă de creşterea preţului combustibililor fosili vor contribui īn următorii 10 ani la dezvoltarea pe scară largă a surselor de energie regenerabilă.

Īn afară de cele deja menţionate, accesibilă este şi tehnologia biogazului care se poate produce cu instalaţii relativ simple īn caz că pe lāngă casă ai o fermă de animale de unde poţi recupera gunoiul de grajd, altfel poluant, eventual după procesare, compostul obţinut se livrează către furnizor ca īngrăşămānt. Gazul metan rezultat se poate utiliza la instalaţii de īncălzit, aragaz sau centrală electrică.





--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 12 Oct 2010, 05:25 PM
Mesaj #95


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Erwin @ 12 Oct 2010, 12:30 AM) *
Īn 2-3 ani preţul panourilor solare se va īnjumătăţi, cānd vor fi produse īn masă celule bazate pe polimeri organici, nanotehnologie (fibre de carbon) şi altele, mult mai rentabile decāt tehnologia bazată pe siliciu de acum.

Oare de ce nu pot sa-ti impartasesc optimismul? unsure.gif


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
doru_constantini...
mesaj 12 Oct 2010, 06:05 PM
Mesaj #96


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 153
Inscris: 5 April 09
Forumist Nr.: 13.635



Nici eu nu cred ca va scadea pretul. Cel putin nu asa repede si nu asa mult. Dar bine-ar fi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 12 Oct 2010, 10:25 PM
Mesaj #97


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Poate nu imediat la noi, dar dacă ne uităm cāt de mult a avansat tehnologia īn ultimii 10 ani vedem clar un trend exponenţial, nu o creştere liniară. Acum 2-3 ani citeam despre organic led, deja se găsesc telefoane mobile cu această tehnologie la display (Samsung). Ecranele LCD au avansat enorm īn ultimii ani, de unde erau exorbitant de scumpe, le-au eliminat practic de pe piaţă pe cele CRT.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 12 Oct 2010, 11:42 PM
Mesaj #98


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



ai dreptate erwin ,deja in germania au fost testate citeva prototipuri,au spus ca sint pregatiti si pentru a scoate in serie panourile.ce asteapta ??????nu stiu.
poate mai au de vinzare pe vechia tehnologie ?????????
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kcapone
mesaj 24 Jan 2011, 09:37 AM
Mesaj #99


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 281
Inscris: 6 August 10
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 17.639



Un nou sistem pt energie electrica si termica obtinuta solar.

http://www.go4it.ro/curiozitati/energie-el...t.ro+-+Stiri%29
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alexei
mesaj 7 Feb 2011, 12:34 AM
Mesaj #100


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 477
Inscris: 14 July 05
Din: botosani
Forumist Nr.: 6.616



as vrea sa va cer parerea cu privire la panourile solare,merita investitia?Sper sa reusesc sa ma mut in casa anul acesta si avand in vederea ca agentul termic il obtin cu ajutorul unui cazan cu gazeificare as vrea ca pentru apa calda sa folosesc panouri solare,in felul acesta crescan durata de viata a cazanului.Deci...pro sau contra panoului solar?


--------------------
prietenii sunt la fel ca umbrelele:atunci cand ploua nu gasesti nici una
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 8 Feb 2011, 12:28 AM
Mesaj #101


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Se merită, dar să nu investeşti īn tehnologii scumpe, făcute de gata. Părerea mea e că amortizarea lor e mai scumpă decāt producerea apei calde prin metode clasice. Asta deocamdată, pānă se vor ieftini şi vor fi subvenţionate pe de o parte, iar pe de altă parte va creşte preţul combustibililor fosili. Preţurile la o instalaţie cu tuburi vidate care este cea mai eficientă este prohibitiv, o face să devină un moft de lux. Aşa că sfatul meu este să īţi faci īn regie proprie o instalaţie cea mai simplă posibilă şi care să dureze maxim 5-10 ani, pentru că atunci deja vor fi pe scară largă şi mult mai rentabile sistemele de cumpărat.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kcapone
mesaj 8 Feb 2011, 09:29 AM
Mesaj #102


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 281
Inscris: 6 August 10
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 17.639



Alexei daca esti dibaci, si te incumeti sa faci singur ai aici in topic niste link-uri utile. Ma refer in special la cel cu panoul fotovoltaic facut de indianul acela ce a inlocuit siliconul cu fire de par uman. Ai acolo si schita. Vorbeste cu pepinogepeto care stie niste surse pentru parti componente de calitate si mai ieftine decat ce gasesti la noi.

Iti doresc succes si imi doresc sa faci tu ceva functional si ieftin ca sa oferi si altora schema tehnologica si financiara a produsului finit. ohyeah.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 8 Feb 2011, 12:20 PM
Mesaj #103


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Erwin @ 8 Feb 2011, 12:28 AM) *
.....sfatul meu este să īţi faci īn regie proprie o instalaţie cea mai simplă posibilă ....

eu am cautat asa ceva, dar tot ce am gasit nu-ti da "mura-n gura" ca sa zica asa, date, scheme, schite, pentru obtinerea unei astfel de instalatii, or poate nu am stiut eu unde sa caut.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepinogepeto
mesaj 16 Feb 2011, 05:58 PM
Mesaj #104


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 183
Inscris: 27 July 10
Forumist Nr.: 17.554



salut strengarilor
am lipsit mult de pe han,sper ca o sa revin curind cu informatii la zi despreenergii alt.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 17 Feb 2011, 09:59 PM
Mesaj #105


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



QUOTE
eu am cautat asa ceva, dar tot ce am gasit nu-ti da "mura-n gura" ca sa zica asa, date, scheme, schite, pentru obtinerea unei astfel de instalatii, or poate nu am stiut eu unde sa caut.


Păi ca să atingi dezideratul de a face cu māna ta şi a ieşi ieftin trebuie să-ţi pui mintea la contribuţie, priceperea şi mai ales ingeniozitatea de a te folosi de ceea ce găseşti, ce ai sau ce poţi cumpăra mai ieftin sau din materiale recuperate. Am văzut cāteva clipuri pe youtube, de exemplu cum poţi face un captator solar pentru apă caldă folosind ţeavă neagră de pvc care se foloseşte la conductele de apă īngropate, e foarte simplu, faci o spirală pe acoperiş, o fixezi cu cāteva şipci ca să o poţi urca mai uşor pe acoperiş şi să-şi menţină cāt de cāt forma plană. La un capăt bagi apă rece, la celălalt vine apa caldă. Simplu, ieftin, eficient.




--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Pagini V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 08:08 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman