HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Portabilitatea
Energie
mesaj 22 Jan 2008, 12:11 PM
Mesaj #1


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 864
Inscris: 29 November 07
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 10.914



QUOTE
Revolutie in telefonie: schimbi operatorul, pastrezi numarul

Posibilitatea mutarii de la un furnizor de telefonie la altul, cu tot cu numar, va ascuti competitia in piata autohtona.
Pana in toamna acestui an, toate companiile de telefonie din Romania vor trebui sa fie pregatite pentru a permite portabilitatea numerelor de telefon, adica sa le ofere abonatilor posibilitatea de a-si pastra numarul de telefon, mobil sau fix daca isi schimba furnizorul de servicii de telefonie.

Cu alte cuvinte, daca nu iti mai convin serviciile oferite de operatorul de telefonie la care esti abonat, iti iei numarul de telefon si pleci in „parohia” altuia. Avantajul clientilor va fi acela ca vor putea sa aleaga operatorul cu cea mai convenabila oferta comerciala sau pe cel preferat, pastrandu-si in acelasi timp vechiul numar de telefon.

Portarea numarului (n.r. - mutarea la alt operator de telefonie) se va face la cererea abonatului, in momentul in care acesta renunta la un furnizor de servicii de telefonie destinate publicului - numit furnizor „donor”, si doreste sa semneze un contract cu un altul - furnizorul „acceptor”.

Numarul abonatului poate fi transferat in reteaua furnizorului acceptor prin intermediul unei baze de date centralizate la care au acces ambii operatori. Tarifele percepute abonatilor care solicita mutarea numerelor vor fi stabilite de noii lor operatori (acceptori). In alte state membre ale Uniunii Europene, aceasta procedura dureaza numai cateva zile.

Mutarea numerelor de telefon fix va fi permisa initial numai in interiorul aceluiasi judet Astfel, un abonat al unui furnizor de servicii de telefonie fixa, care decide sa se aboneze la alt furnizor, isi va putea pastra numarul numai daca nu isi schimba judetul de resedinta. Pe de alta parte, mutarea numerelor de telefonie fixa la un operator de telefonie mobila nu va fi posibila.

Cand o persoana suna la un numar care a fost mutat in alta retea va primi un semnal sonor sau un mesaj vocal care o va avertiza ca numarul respectiv este in alta retea. Aceasta avertizare ii protejeaza pe cei care suna de plata unor tarife mai mari decat cele la care se asteapta.

Cadrul legal este aproape gata

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a emis la finele anului trecut „Decizia privind adoptarea conditiilor tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor”. Aceasta decizie, impreuna cu Decizia privind implementarea portabilitatii numerelor, din aprilie 2006, creeaza cadrul in care se va desfasura procesul.

„ANRCTI a transmis catre Monitorul Oficial pentru publicare si decizia privind conditiile tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor. In termen de noua luni de la data adoptarii conditiilor tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor, furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului au obligatia de a oferi abonatilor lor, la cerere, portabilitatea numerelor de telefon. Acest lucru inseamna ca, cel mai tarziu in cursul trimestrului trei al anului 2008, toti utilizatorii serviciilor de telefonie din Romania vor putea beneficia de serviciul de portare a numarului de telefon”, ne-a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

In cazul Romaniei, intentia este aceea de aliniere a conditiilor oferite de operatorii locali la cele din UE, care considera portabilitatea numerelor un instrument de crestere a competitiei si este obligatorie in toate statele membre.

Ce spun operatorii

Companiile de telecomunicatii de pe piata locala se pregatesc pentru implementarea acestui proiect, care, in cazul in care au o politica de tarife si de servicii buna, le poate mari numarul de clienti. Exista insa si reversul medaliei. Cei ce nu se vor „misca cu talent”, ar putea pierde clienti in favoarea rivalilor.

„In urma acestui proces, operatorii vor trebui sa isi motiveze utilizatorii sa ramana in retea oferindu-le acestora un plus de valoare, lucru care va facilita dezvoltarea concurentei reale intre jucatorii din piata de comunicatii, principalul beneficiar al portabilitatii numerelor fiind utilizatorul”, ne-a declarat Carmen Lazar, Head of Corporate Affairs la Telemobil, operatorul Zapp. Procesul de portabilitate a numerelor este unul complex si implica foarte multe costuri, pentru implementare, din partea tuturor operatorilor, a adaugat Lazar. Operatorii sustin insa ca nu pot inca estima o suma totala pentru aceste investitii.

Si reprezentantii Vodafone considera ca noua masura aduce beneficii pentru clienti. „Portabilitatea numerelor este un drept al clientului de a-si pastra numarul de telefon in conditiile in care opteaza pentru serviciile unui alt operator. (...) Consideram ca pentru utilizatorii de telefonie mobila din Romania efectele vor fi minime. In ceea ce ne priveste, vom continua sa ne dezvoltam pe toate segmentele de piata si sa ne valorificam avantajele competitive prin oferirea unor produse, servicii si planuri tarifare unice”, ne-a declarat Mihail Tarniceanu, Associate Director, Regulatory Affairs, Vodafone Romania.

Pe de alta parte, operatorul care are cei mai multi clienti pe piata autohtona, Orange, afirma ca in toamna va respecta prevederile legislative. „Orange Romania va respecta prevederile legislative in vigoare. Conform acestora, in termen de noua luni de la publicarea ultimei decizii ANRCTI, respectiv la sfarsitul lunii septembrie 2008, portabilitatea numerelor va fi implementata in reteaua noastra”, a spus Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs la Orange Romania.

FINANTARE

Bani din fonduri PHARE

Proiectul, in valoare de peste 690.000 de euro, isi propune sa realizeze si sa dea in folosinta un sistem care consta intr-o baza de date si un set de functii si solutii de comunicatii ce vor permite portabilitatea numerelor de telefon fixe si mobile. Finantarea va acoperi si un program de pregatire tehnica a personalului ANRCTI, in vederea dezvoltarii si implementarii cu succes a portabilitatii numerelor de telefon.

Companiile UTI Systems, Porthus Belgia si Microsoft Romania vor crea infrastructura necesara, prin realizarea bazei de date centralizate. Sistemul va contine o baza de date unica si va pune la dispozitie un punct de contact unic pentru toti furnizorii de servicii de telefonie din tara. In plus, va cuprinde si o pagina de internet ce va oferi informatii referitoare la numerele trecute dintr-o retea in alta (portate).

Baza de date va fi realizata in cadrul proiectului PHARE „Asistenta pentru Autoritatea Nationala de reglementare in Comunicatii in vederea implementarii bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor”, proiect de achizitii finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2005 - „Facilitati pentru actiuni speciale”.

PANORAMA

Portabilitatea in lume

La nivel global, portabilitatea a fost introdusa in mai multe state pentru a spori competitivitatea pe pietele de telecomunicatii si pentru a le permite posesorilor unui numar de telefon sa isi schimbe operatorul fara a-si pierde acest numar, care este intr-un fel asimilat cu „identitatea personala”, dupa cum apreciaza analistii.

In SUA, portabilitatea a inceput sa fie introdusa inca din 1996. Incepand cu 2003, posibilitatea mutarii numarului dintr-o retea in alta a fost obligatorie pe tot teritoriul tarii. In Australia, masura a fost introdusa in 2001, fiind foarte bine primita de public, care, dintr-odata, s-a simtit mult mai liber in a-si alege serviciile de telefonie.

In acelasi an, procesul a inceput sa fie implementat in Danemarca si Norvegia. In Japonia, tara extrem de dezvoltata in domeniul telefoniei, s-a inceput implementarea portabilitatii in 2006. Pe de alta parte, Kenya, unul dintre statele africane, a implementat procedura inaintea multor state vestice, si anume in anul 2005.


Sursa: evz.ro - 9 Ianuarie 2008

Cum credeti ca va reactiona piata la introducerea portabilitatii?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 22 Jan 2008, 12:41 PM
Mesaj #2


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



daca nu se aplatizeaza tarifele intre retele.. sa vezi distractie...
apar cu numar de vodafone in reteaua orange... si toti vodafonii care imi afla numarul ma suna si se lungesc convinsi ca sunt in retea .. ca mai apoi sa plateasca in draci convorbirile respective


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Energie
mesaj 22 Jan 2008, 12:47 PM
Mesaj #3


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 864
Inscris: 29 November 07
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 10.914



Nu e chiar asa. Uite ce scrie:

QUOTE
Cand o persoana suna la un numar care a fost mutat in alta retea va primi un semnal sonor sau un mesaj vocal care o va avertiza ca numarul respectiv este in alta retea. Aceasta avertizare ii protejeaza pe cei care suna de plata unor tarife mai mari decat cele la care se asteapta.


Altfel, ar fi fost absurd. Insa asa e ok.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 22 Jan 2008, 12:47 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
mutulica
mesaj 22 Jan 2008, 02:22 PM
Mesaj #4


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



si cand te avertizeaza semnalul? inainte sau dupa ce i-a intrat celuilalt robotul devil.gif ?

sincer, eu nu inteleg de ce e nevoie de toata portabilitatea asta?


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Energie
mesaj 22 Jan 2008, 02:25 PM
Mesaj #5


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 864
Inscris: 29 November 07
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 10.914



Cand suni, intai intra promtul de retea si abia apoi se efectueaza conectarea propriu-zisa.
Portabilitatea e utila dintr-un motiv relativ simplu. Sunt multi cei care, desi sunt nemultumiti de serviciile operatorului la care au abonament sau considera ca ar fi mai avantajati de oferta altui operator, nu reziliaza pentru ca si-ar pierde numarul de telefon pe care il stie toata lumea.
E in avantajul clientului si poate fi o lovitura pentru unele companii de telefonie.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 22 Jan 2008, 04:08 PM
Mesaj #6


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



cred ca e mai degraba o problema cu marile firme care schimba furnizorul de telefonie si mai putin cu amarasteanul care se frustreaza
cui naiba sa ii pese de unul mic si marunt care baga 3 lei in buzunarul operatorului de telefonie



--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Energie
mesaj 22 Jan 2008, 04:24 PM
Mesaj #7


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 864
Inscris: 29 November 07
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 10.914



S-ar putea ca, luati impreuna, aia mici si marunti care baga 3 lei sa aduca mai mult companiei decat aia mari care baga 100 de lei.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 22 Jan 2008, 05:27 PM
Mesaj #8


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



ma indoiesc....
altfel nu mi-ar da bip ca sa ii sun inapoi


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 23 Jan 2008, 01:13 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



Ideea cu portabilitatea a fost introdusa in SUA, unde chiar are sens (si este absolut necesara, imho).
Pentru ca acolo nu exista nici o relatie intre numarul de telefon si operatorul de telefonie. Pentru ca acolo nu conteaza in ce retea este cel pe care il suni, pentru ca tu platesti la fel (si probabil ca plateste si cel care este sunat). Cu alte cuvinte nu exista nici un motiv pentru care tu nu ti-ai putea pastra numarul. Cu exceptia faptului ca operatorii vor sa te santajeze: te muti de la noi, iti pierzi numarul.
In SUA a fost introdusa portabilitatea numarului prin lege, acum cativa ani (2-3).


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Energie
mesaj 23 Jan 2008, 11:33 AM
Mesaj #10


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 864
Inscris: 29 November 07
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 10.914



Ai idee daca in SUA, dupa introducerea portabilitatii, s-au constatat schimbari majore ale cotelor de piata ale companiilor de telefonie?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 10:49 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman