HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

> Biserica Ortodoxa Romana Vs Biserica Ortodoxa Rusa
Mihai
mesaj 14 Nov 2007, 11:05 PM
Mesaj #1


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Cum vedeti conflictul dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Rusa, referitor la reactivarea eparhiilor de pe teritoriul canonic al celei din urma – in Republica Moldova, Transnistria si Ucraina?

Lipsa de diplomatie, necesitate, dorinta de a iesi in public?

QUOTE
Patriarhia romana a decis sa suspende decizia de reactivare a trei eparhii pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse – in Republica Moldova, Transnistria si Ucraina, scrie site-ul rusesc sedmitsa.ru, materialul fiind preluat si de site-ul oficial al Patriarhiei de la Moscova.

Materialul citeaza surse din Patriarhia Romana, care ar fi declarat ca “decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din 23 octombrie va intra in vigoare dupa consultarile cu Patriarhia Moscovei si alte Biserici ortodoxe”, informeaza corespondentul NewsIn la Chisinau.

Decizia ar fi survenit, potrivit autorilor materialului, dupa protestele energice ale Patriarhiei Ruse. “In felul acesta, reprezentanti ai comunitatii ortodoxe ruse dau asigurari ca victoria intermediara in cel mai mare conflict teritorial interbisericesc din ultimii zece ani a fost de partea Patriarhiei Moscovei”, sustine autorul materialului publicat pe site-ul Patriarhiei ruse.

Consularile dintre Biserica Otodoxa Rusa si Biserica Ortodoxa Romana ar urma sa aiba loc in zilele de 19-20 noiembrie la Moscova, iar dupa ce Patriarhia Romana a anuntat reactivarea a trei eparhii istorice ale Mitropoliei Basarabiei – in orasele Balti si Cantemir din Republica Moldova si Dubasari, din Transnistria, subiectul se anunta a fi punctul central al viitoarelor consultari.

Patriarhia rusa si cea ucraineana s-au opus intentiei Bucurestiului de a-si reactiva eparhiile istorice, calificind initiativa drept o ingerinta teritoriala brutala in spatiul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse, o incercare de a provoca vrajba in lumea ortodoxa si au acuzat Patriarhia Romana de incalcarea canoanelor bisericesi. Critici au fost exprimate si de catre Mitropolia Moldovei, supusa canonic Bisericii Ruse si care activeaza pe teritoriul Republicii Moldova in paralel cu Mitropolia Basarabiei, reactivata de Bucuresti in 1992.

Adjunctul presedintelui sectiei pentru relatii externe a Patriarhiei de la Moscova, episcopul Mark Egorievski, este citat in materialul publicat pe site-ul Patriarhiei ruse cu declaratia ca “ar fi o naivitate sa se creada ca romanii au constientizat ca nu au dreptate”.

“Noi asteptam nu suspendarea, ci anularea deciziei Sinodului”, ar fi declarat oficialul bisericesc rus.

@Cotidianul.ro


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 April 2024 - 02:07 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman