HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Informatii Subforum

Acest Subforum este dedicat discutiilor având ca temă principală Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Vă invităm să folositi un limbaj decent. Dacă este cazul, contraziceti argumentat idei, nu atacati forumisti. Totodată, vă rugăm să nu citati mesajul imediat precedent, iar, in cazul articolelor din ziare, redati numai paragrafele importante, nu intreg articolul si mentionati sursa. Vă invităm la un dialog care să promoveze Arta de a conversa!

> Despre Ue Si Consiliul Europei In Cateva Cuvinte
March
mesaj 8 Jan 2007, 03:24 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



La intrarea Romaniei in UE sa reamintim foarte pe scurt ce reprezinta aceasta organizatie pe care unii ( inclusiv cativa parlamentari !) o confunda cu Consiliul Europei !!

Uniunea Europeană este o entitate politică, socială şi economică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 27 ţări. Este considerată a fi o construcţie sui generis, situându-se între federaţie şi confederaţie

Sistemul politic al Uniunii Europene este definit de o serie de tratate europene. Acestea urmează să fie în curând înlocuite de un document unic, Constituţia Europei.

Principalele instituţii ale Uniunii Europene sunt :


Consiliul European (este forul politic suprem al Uniunii Europene ). Functioneaza din 1987

Consiliul European nu este o instituţie propriu-zisă a UE, situându-se oarecum deasupra acesteia.Consiliul European este alcătuit la ora actuală din şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre, miniştrii de externe şi Preşedintele Comisiei Europene, cu observaţia că miniştrii de externe şi preşedintele comisiei nu au decât un rol consultativ. Consiliul European deţine în cadrul sistemului politic al UE competenţa directoare, cu alte cuvinte acesta stabileşte liniile directoare şi obiectivele politicii UE. Consiliul însă nu participă decât într-o mică măsură la procesul legislativ din UE. La preşedinţia Consiliului participă prin rotaţie toate ţările membre ale UE, durata mandatului fiind de o jumătate de an. Presedintia in primele 6 luni ale 2007 preluata de Germania apoi urmeaza Portugalia

Comisia Europeană ( sediu la Bruxelles)

Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene. Aceasta are rolul de a înainta proiecte legislative (drept iniţiativ) şi de a controla respectarea legilor. Membrii Comisiei UE (comisari) răspund de câte un anumit resort, sunt nominalizaţi de ţările membre şi apoi confirmaţi în funcţie de Parlamentul European. La ora actuală, din fiecare ţară membră provine câte un comisar.
Preşedintele şi vicepreşedinţii:
· José Manuel Durăo Barroso (Portugalia), Preşedinte
· Siim Kallas (Estonia), Vicepreşedinte, administraţie, audituri, şi combaterea corupţiei
· Günter Verheugen (Germania), Vicepreşedinte, companii şi industrie
· Jacques Barrot (Frankreich), Vicepreşedinte, transporturi
· Franco Frattini (Italia), Vicepreşedinte, justiţie, libertate şi securitate
· Margot Wallström (Suedia), Vicepreşedintă, instituţii şi strategie comunicaţională

Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Miniştri ) . Sediu la Bruxelles
Consiliul Uniunii Europene este unul din organele cu putere de decizie ale UE. Este deci o parte componentă a puterii legislative. Consiliul de miniştri adoptă legile împreună cu Parlamentul European. Consiliul de miniştri este deci “Camera superioară” dintr-un sistem legislativ bicameral. El corespunde deci “Senatului” din sistemul românesc

Parlamentul European ( sedii : sediu central la Strasbourg, Bruxelles - loc de intalnire al Comisiilor, si Luxemburg - secretariatul general ). Functioneaza din 1952 . Presedinte pana in 2009 : Joseph Borrell
Parlamentul European reprezintă cel de-al doilea organ legislativ al UE. Parlamentul este ales o dată la 5 ani direct de cetăţenii statelor membre şi reprezintă populaţia în puterea legislativă. Parlamentul European are la ora actuală 732 de deputaţi. Numărul deputaţilor din fiecare ţară depinde în principiu de populaţia acesteia. În sistemul legislativ bicameral al UE Parlamentul European corespunde deci “Camerei inferioare”. Similarul său din sistemul românesc este „Camera deputaţilor“.Parlamentul are trei puteri importante
- Puterea legislativă reprezintă adoptarea legilor europene (foi de parcurs, ordonanţe, decizii).
- Puterea bugetară, deci poate să exercite o influenţă asupra cheltuielilor comunităţii.
- Puterea de supraveghere democratică se exercită asupra Comisiei Europene. PE îşi spune părerea despre numirea membrilor comisiei şi poate să depună o moţiune împotriva acesteia .

Din 2005, România are 35 de observatori în parlament, iar în 2007, numărul acestora va scădea la 33, dar aceştia vor primi drepturi egale cu cele ale oricăror parlamentari europeni

Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene
Curtea europeană de justiţie este curtea supremă şi deci puterea juridică, organul de control al Uniunii

Curtea Europeană de Conturi
Curtea Europeană de Conturi este alcătuită din câte un membru din fiecare ţară a UE şi este aleasă de Consiliul de miniştri pe o perioadă de şase ani. Curtea de conturi are rolul de a controla bugetul UE (veniturile şi cheltuielile UE).

***

În prezent, Uniunea are 27 membri :
- Din 1952 : Franta, Germania, Italia, Tarile de Jos, Belgia, Luxemburg ; ( membri fondatori )
- Din 1973 : Irlanda, Marea Britanie, Danemarca ;
- Din 1981 : Grecia
- Din 1986 :Spania, Portugalia ;
- Din 1995 : Finlanda, Suedia, Austria ;
- Din 2004 : Polonia,Slovenia,Ungaria, Malta,Cipru,Letonia,Estonia, Lituania,Republica Cehă, Slovacia ;
- Din 2007 : Romania, Bulgaria

Simbolurile Uniunii Europene se referă la drapelul, imnul, deviza şi moneda acesteia, conform Articolului IV-1 din proiectul de constituţie europeană. Potrivit constituţiei (care nu a intrat încă în vigoare) drapelul Uniunii este un cerc format din doisprezece stele, pe fond albastru, imnul este extras din Simfonia a 9-a, Odă Bucuriei de Ludwig van Beethoven, deviza actuală este Unitate în diversitate), iar moneda acesteia este euro.

Euro (EUR, sau €) este moneda unică a Uniunii Europene (UE).A fost introdusă pe 1 ianuarie 1999, la miezul nopţii, succedând vechea unitate monetară europeană ECU (European Currency Unit). Monedele naţionale ale ţărilor participante au încetat să existe legal.Totuşi bancnotele şi monedele naţionale au continuat să fie folosite în ţările respective, până la introducerea noilor bancnote şi monede pe 1 ianuarie 2002. Vechile monede şi-au mai păstrat valoarea legală până la data limită de 28 februarie 2002.
Un euro este divizat în 100 cenţi, sau centime (nu contează ce declinare este folosită, centimos spanioli sau centesimi italieni).

În prezent statele membre participante la euro sunt Austria, Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Spania. Aceste ţări sunt numite frecvent "Zona euro" sau "Euroland".

Andora, Monaco, San Marino şi Vatican folosesc de asemenea euro, deşi nu sunt în mod oficial membri euro, nici măcar membri ai UE. (Au folosit înainte monede care au fost înlocuite prin euro.) Din acestea, Monaco, San Marino şi Vatican şi-au creat propriile monede, cu propriile simboluri naţionale pe spate. Andorra foloseşte monede franceze şi spaniole, de vreme ce au folosit francul francez şi peseta spaniolă ca şi monedele sale. Aceste ţări folosesc euro datorită unor înţelegeri cu statele membre UE (Italia în cazul principatului San Marino şi oraşului Vatican, Franţa în cazul principatului Monaco), aprobate de către Consiliul Uniunii Europene.

Danemarca şi Regatul Unit nu sunt apte în mod legal pentru aderarea la euro, până când guvernele lor nu decid altfel. Suediei nu i-a fost aprobată participarea de nici un act legal; totuşi, Suedia a decis în 1997 să nu se alăture zonei euro, aşa că nu a făcut nici un efort spre a-şi îndeplini criteriul necesar, de a avea o rată stabilă de schimb. Suedia a făcut un referendum pe tema monedei unice europene pe 14 septembrie, 2003, participanţii votând împotriva euro.
În Danemarca un referendum pe tema aderării la euro a avut loc pe 28 septembrie, 2000, rezultând un procent de 53.2% împotriva aderării.

***********

Consiliul Europei

La intemeierea sa oficiala, din 5 mai 1949, Consiliul avea zece membri: Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda si Suedia

Consiliul Europei este o organizatie internationala avand 46 de state-membre din regiunea europeana. Poate obtine statutul de membru orice stat european care accepta principiul suprematiei legii si care garanteaza cetatenilor lui drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
Unul dintre principalele succese ale Consiliului a fost Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care reprezinta baza Curtii Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.).
Sediul Consiliului Europei se afla la Strasbourg, la granita franco-germana.

Consiliul Europei nu trebuie confundat cu Consiliul Uniunii Europene sau cu Consiliul European, pentru ca institutia despre care facem vorbire este o organizatie separata, nefiind parte a Uniunii Europene.

Consiliul se concentreaza pe urmatoarele activitati: protectia democratiei si a suprematiei legii; protectia drepturilor omului, mai ales a drepturilor sociale, prin Carta sociala europeana, a drepturilor lingvistice, prin Carta europeana pentru limbi regionale sau minoritare; promovarea identitatii si diversitatii culturale in Europa; solutionarea problemelor pe care le infrunta societatea europeana, referitoare la discriminare, xenofobie, degradarea mediului, SIDA, droguri si crima organizata; incurajarea stabilitatii democratice prin intermediul reformelor.
Institutiile Consiliului Europei sunt: Secretariatul, Comitetul de Ministri, Adunarea Parlamentara, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Comisarul pentru drepturile omului.

In 1955, Consiliul Europei a creat celebrul drapel european, cu cele 12 stele aurite asezate in cerc pe un fond albastru. Imnul european instituit tot de Consiliul Europei in 1972 este bazat pe Oda Bucuriei, ce face parte din Simfonia a IX-a a lui Ludwig van Beethoven. In 1964, ziua intemeierii sale oficiale (5 mai 1949), a devenit Ziua Europei. Intre timp, ziua Europei a fost mutata pe 9 mai.
Pentru a evita confuzia cu Uniunea Europeana, care utilizeaza acelasi drapel, deseori Consiliul foloseste o versiune modificata, ce prezinta un „e” stilizat in centrul stelelor de pe drapel.

Romania a fost admisa in Consiliul Europei la 7 octombrie 1993

Acest topic a fost editat de March: 8 Jan 2007, 03:29 PM


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
March   Despre Ue Si Consiliul Europei In Cateva Cuvinte   8 Jan 2007, 03:24 PM
andra_v   Consiliul Europei are, in principal, atributii in ...   21 Jan 2007, 07:01 PM
freeman   are.   22 Jan 2007, 08:15 AM
andra_v   Cum argumentezi? In Constitutie (in curs de ratifi...   23 Jan 2007, 02:08 PM
freeman   s-a infiintat ca o personalitate juridica (uniunea...   24 Jan 2007, 06:12 AM
actionmedia   Youpiie: Dumnezeu, scos de Merkel din Constitutia...   17 May 2007, 11:51 AM
andra_v   QUOTE (freeman @ 24 Jan 2007, 07:12 AM) s-a infiin...   17 May 2007, 11:55 AM
March   Băsescu, Tăriceanu şi Cioroianu au ...   13 Dec 2007, 05:02 PM
March   O palma usturatoare pentru Basescu si pedelicii lu...   3 Nov 2009, 10:54 AM
turbo trabant   severin ? urmeaza becali la agricultura! ince...   3 Nov 2009, 10:56 AM
March   QUOTE(turbo trabant @ 3 Nov 2009, 12:56 P...   3 Nov 2009, 11:12 AM
turbo trabant   amandoi sunt din ro? cine e ro in consiliu? nimeni...   3 Nov 2009, 11:31 AM
March   QUOTE(turbo trabant @ 3 Nov 2009, 01:31 P...   3 Nov 2009, 11:36 AM
turbo trabant   ce naiba parca esti copil. si la brucseles ca si l...   3 Nov 2009, 11:42 AM
March   QUOTE(turbo trabant @ 3 Nov 2009, 01:42 P...   3 Nov 2009, 11:45 AM
turbo trabant   nu as baga mana in foc dar grupul socialist e un p...   3 Nov 2009, 11:47 AM
March   Candidatul lui Basescu pentru postul de comisar la...   3 Nov 2009, 12:26 PM
marduk   Si Ciolos e tot candidatul (omul) lui Basescu? M...   3 Nov 2009, 02:06 PM
AdiM   Daca Eba si Gigi Becali au ajuns in Parlamentul UE...   7 Jan 2010, 07:19 PM
Kyklos   nu stiu daca-i aici locul sa laudam UNIUNEA EUROPE...   7 Jan 2010, 09:39 PM
Dox   Un proiect pentru o stema a UE ?   8 Jan 2010, 04:11 PM
turbo trabant   aia e un palos sau un iphone?   8 Jan 2010, 04:12 PM
March   Parlamentul UE are multi "vanghelie " : ...   27 Sep 2010, 10:29 AM
March   I-auuuuzi ! I-auuuuzi ! EU a publicat ...   16 Jan 2011, 07:40 PM
March   Tot circul asta ordonat de Basea cu elicoptere, mi...   8 Feb 2011, 11:39 AM
turbo trabant   olandezul are dreptate. de citit: http://www.cnn....   8 Feb 2011, 11:51 AM
March   Circula pe net : se dedica europeanului nostru t-...   19 Mar 2012, 09:19 PM
turbo trabant   QUOTE(March @ 19 Mar 2012, 10:19 PM) Circ...   20 Mar 2012, 10:24 AM
turbo trabant   Pe intelesul sufragiului universal , explicat cu s...   1 Jun 2012, 09:35 AM
Michelle   Despre MCV si intalnirea cu Viviane Reding ...ssst...   11 Sep 2012, 10:45 AM
abis   Barroso vorbeste deschis despre transformarea UE i...   12 Sep 2012, 10:10 AM
turbo trabant   QUOTE(abis @ 12 Sep 2012, 10:10 AM) Barro...   12 Sep 2012, 05:25 PM
gigip   Am urmarit,cu preocupare ,dezbaterea din PE! D...   12 Sep 2012, 09:36 PM
abis   QUOTE(gigip @ 12 Sep 2012, 10:36 PM) Ei n...   13 Sep 2012, 08:25 AM
Michelle   Deci nu sunteti 7,4 milioane oricat v-ar place si ...   13 Sep 2012, 04:48 AM
turbo trabant   QUOTE(Michelle @ 13 Sep 2012, 04:48 AM) L...   13 Sep 2012, 08:39 AM
abis   In tot raul este si o parte buna: Comisia European...   13 Sep 2012, 08:56 AM
fiatlux   un lucru am retinut ,zis de dl Watson, liderul li...   13 Sep 2012, 09:05 AM
turbo trabant   QUOTE(fiatlux @ 13 Sep 2012, 09:05 AM) un...   13 Sep 2012, 11:03 AM
abis   Trăiască Statele Unite ale Europei ...   13 Sep 2012, 11:40 AM
fiatlux   QUOTE(abis @ 13 Sep 2012, 12:40 PM) Tr...   13 Sep 2012, 03:53 PM
turbo trabant   QUOTE(fiatlux @ 13 Sep 2012, 03:53 PM) de...   14 Sep 2012, 09:15 AM
Marduk   Nu cred ca de "frica" este vorba in aces...   13 Sep 2012, 02:32 PM
abis   QUOTE(Marduk @ 13 Sep 2012, 03:32 PM) Cum...   13 Sep 2012, 02:39 PM
fiatlux   QUOTE(abis @ 13 Sep 2012, 03:39 PM) De ce...   16 Sep 2012, 06:37 PM
turbo trabant   QUOTE(fiatlux @ 16 Sep 2012, 06:37 PM) ce...   17 Sep 2012, 08:49 AM
Marduk   Azi poate se impaca, dar daca maine Volkswagen, Re...   13 Sep 2012, 03:02 PM
abis   Mai degraba newyorkez Texanii nu sunt pe gustul ...   14 Sep 2012, 09:13 AM
abis   Nu e vorba de tupeu, e vorba ca ambele state nu au...   17 Sep 2012, 08:22 AM


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 April 2024 - 02:01 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman