HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

34 Pagini V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Placeri Gratuite Sau Foarte Ieftine, Aduc banii fericirea?
actionmedia
mesaj 29 Nov 2006, 12:59 PM
Mesaj #36


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (Fantasee @ 28 Nov 2006, 02:53 PM)
Mă gāndeam că să iubeşti pe cineva nu costă nimic. Să iubeşti, pur şi simplu, nu să demonstrezi că este aşa.

Admitand ca actul de a iubi nu costa nimic (desi cred ca si aici am putea gasi ceva costuri, energia de exemplu), totusi o iubire neimpartasita, sau care nu primeste un feedback (adica macar ceva de genul "da domnule stiu ca ma iubesti si iti multumesc"), este departe de a fi o placere ci mai degraba suferinta. De fapt este stiut ca iubirea nu inseamna neaparat placere. Iar in topic era vorba despre placeri gratuite nu de lucruri gratuite.

QUOTE (helmuth)
Somnul nu costa nimic si nu depinde de o locuinta, poti dormi si-n tren, in gara, pe plaja, la iarba verde, in masina, la serviciu, intr-o camera de camin sau chiar in picioare, ca soldatii.


1. Chiar daca nu depinde de locuinta, tot te costa ceva, am mai spus, te poate costa chiar zile sau ani de viata. Daca dormi o viata intreaga afara, sub cerul liber, fii sigur ca vei trai mai putin decat daca dormi in casa.
2. Iti reamintesc ca era vorba de placerea de a dormi, nu de actul in sine de a dormi. Nu-mi spune ca este o placere sa dormi sub cerul liber. Poate o noapte, doua, zece, dar nu o viata.

QUOTE
Chestia cu casa e o petarda, majoritatea dintre noi avem deja case, unde am crescut si care ne vor ramane mostenire.


Ma gandeam eu ca ai o casa (probabil a parintilor) si de aceea nu realizezi ce inseamna sa platesti pentru confortul de a avea o casa. Cum spuneam, nu e de ajuns sa o ai, mai trebuie sa o si intretii, impozit, intretinere, lumina plus reparatiile periodice.

Pe de alta parte ma indoiesc ca "majoritatea" are o casa. Sunt destul de multi oameni care nu au casa lor. Nu voi insista pe tema asta, dar sunt o multime de motive pentru care un om sa nu aiba o casa: cresterea populatiei, calamitati naturale, degradarea (depasirea duratei de viata a casei), modificari ale oranduirii sociale, crize economice, pierderi economice, alte situatii neprevazute, etc.

QUOTE
iar la o adica, o pereche ce castiga adunat 15-16 mil isi poate permite sa plateasca o rata lunara pt o garsoniera sau un ap. cu 2 camere

smile.gif
Pai nu era vorba daca isi permite sau nu, ci daca sunt gratuite sau ieftine.

Ceea ce am aratat eu este ca nu sunt gratuite.
In ceea ce priveste "ieftin" este subiectiv si nu tine doar de pretul platit ci si de utilitate. Cum spuneam, poti sa iti cumperi o masina cu 6000 euro si sa spui ca e ieftina, pentru ca ai o mare satisfactie din asta sau poti sa refuzi sa cumperi o eugenie, desi e ieftina 0,3 lei, dar nu ai nicio satisfactie daca mananci eugenia aia. Mentionez ca sunt niste exemple arbitrare si insist pe faptul ca vorbim de lucruri subiective.

QUOTE
Dragostea in sine nu depinde de bunuri materiale


Depinde in mare masura de bunuri materiale (am aratat cum si de ce), doar ca nu ne place sa recunoastem asta.

QUOTE
Multe femei sunt mai interesate sa li se acorde mai multa atentie si timp decat o excursie o data la 4-5 luni la munte, de exemplu.

smile.gif
Asa zic ele ca sa nu para materialiste, dar daca nu sari cu ceva atentii materiale... dragostea aceea nu dureaza mult si oricum nu prea poti sa treci peste faza in care trebuie sa investesti in tine pentru a te face placut social si nici peste faza in care trebuie sa investesti ceva bani pentru a cuceri femeia respectiva.

QUOTE
Nu toate considera ca unul care sta, cu tot cu drum, 9-10 ore la serviciu, dupa care vine, manaca si.. doarme, e perechea ideala...


De acord. Dar asta nu contrazice cele spuse de mine.

Helmuth, esti cam idealist. Ce-i drept e frumos sa gandim asa, dar nu prea e realist.

QUOTE (toxic)
Ideea care iese din " cele mai bune lucruri in viata sunt gratis" este ca noi urmarim sa ne imbracam cat mai bine si scump, sa avem case cat mai mari, maisni cat mai frumoase , si sacarificam lucrurile " gratuite "*(care nu-s chiar gratuite ) ca si somnul, joaca cu copilul, o vizita la mama , etc ...


Ah, da? Eu nu am inteles asta.
Evident ca trebuie sa pastram un echilibru intre timpul acordat pentru satisfacerea unor dorinte (placeri) si timpul acordat pentru dobandirea mijloacelor necesare satisfacerii acelor placeri. Dar iarasi chestiile astea sunt subiective. Poate unora le place mai mult sa munceasca. Ce e rau in asta? Nici munca nu e gratuita, dar daca iti place sa muncesti esti un fericit, ai satisfactia muncii si pe langa asta iti castigi si mijloacele de a-ti asigura si alte placeri.
Deci ideea este, daca putem sa facem mai mult si ne place sa facem mai mult, de ce sa ne limitam doar la ceea ce avem?
Suficienta nu este o solutie, desi pentru unii poate fi. Insist pe subiectivismul problemei.

QUOTE
Avem bani de un chef de revel, dar nu putem sa plecam la Sinaia , sa spunem ... Asta ne face sa suferim desi e o prostie , ca la un chef intre prieteni te simti mult mai bine decat la un restaurant scump, printre straini .


Si eu sunt de acord cu asta thumb_yello.gif Este o prostie sa suferi daca nu iti permiti mai mult. Totusi sunt oameni care fac mai mult decat atat, se gandesc cum sa faca sa isi permita mai mult, si unii reusesc. Nu e o chestie general valabila. Poate unii se simt mai bine la Sinaia si daca isi si permit, cu atat mai bine.

QUOTE
Banii nu aduc fericirea


Asta nu este decat un slogan. Pentru unii mai multi bani inseamna mai multa fericire, pentru altii mai multi bani poate insemna nefericire sau indiferenta. Nu poate fi general adevarat.



--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilie
mesaj 29 Nov 2006, 05:39 PM
Mesaj #37


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.816
Inscris: 16 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.605



asa e cum le zice actionmedia.

decat idealist intr-o lume IT-suprarealista, mai mine realist care isi castiga banii de tavaleala fara probleme.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 30 Nov 2006, 08:32 AM
Mesaj #38


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



QUOTE (actionmedia @ 29 Nov 2006, 01:51 PM)
Insist pe subiectivismul problemei.


Asta este . Suntem diferiti din start , suntem in etape diferite ale vietii si avem experiente diferite ...
Ia-te pe tine ca exemplu , ai si acum aceleasi prioritati sau dorinte ca acum 7-10 ani sa spunem ?



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 30 Nov 2006, 08:32 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Gothmog
mesaj 30 Nov 2006, 09:07 PM
Mesaj #39


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 124
Inscris: 26 November 05
Din: Ploiesti
Forumist Nr.: 7.335



Nu stiu daca se poate afirma concret ca banii aduc fericirea sau invers, ca fericirea este independenta de bani.Exista destule cazuri de oameni carora banii le-au adus fericirea, la fel cum exista numeroase persoane pe care toti banii din lume nu le-ar face fericite.Mi se pare un lucru firesc ca cineva sa-si doreasca bunastare materiala, dar doar atata timp cat banii raman un mijloc pentru atingerea altor scopuri si nu devin un scop in sine.Cunosc destui oameni care desi au o situatie materiala excelenta nu reusesc sa profite de ea pentru a gusta anumite placeri ale vietii, ci isi directioneaza toate eforturile intr-un singur scop:si mai multi bani.Asta cu toate ca unii sunt destul de inaintati in varsta si ma indoiesc ca banii le-ar mai fi de prea mare folos acum.
Poate ca orice lucru in viata costa ceva, dar ma indoiesc ca asta echivaleaza cu "banii aduc fericirea".Pentru ca desi orice are pretul sau, multe dintre cele frumoase costa foarte putin, si aici banii nu mai ocupa pozitia de element hotarator.Costa sa-ti demonstreti iubirea fata de cineva, dar nu atat de mult incat majoritatea sa nu-si permita.
Ar mai putea interveni in discutie si nivelul de bunastare materiala pe care il urmareste cineva.O situatie materiala decenta , care asigura un trai fara lipsuri majore e suficienta sau , "the more, the better"?Iti trebuie 3 yahturi si 5 vile pentru a fi fericit, sau doar atatia bani cat sa nu simti lipsuri acute in cele mai elementare domenii?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 30 Nov 2006, 09:15 PM
Mesaj #40


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



QUOTE (Gothmog @ 30 Nov 2006, 09:59 PM)
O situatie materiala decenta , care asigura un trai fara lipsuri majore e suficienta sau , "the more, the better"?Iti trebuie 3 yahturi si 5 vile pentru a fi fericit, sau doar atatia bani cat sa nu simti lipsuri acute in cele mai elementare domenii?

Aici e problema , zic eu ... ca nu stim sa ne oprim din goana dupa bani , dupa obiecte. Televizorul vechi , desi functioneaza perfect nu ne mai palce , vrem flat screen si nimic nu vine gratis smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 30 Nov 2006, 09:21 PM
Mesaj #41


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Off...

Mie imi place astronomia... un telescop costa de la 800 de euro in sus. Echipament de fotografiere a planetelor sau stelelor... si ala costa bani.

Sunt la facultate de profil aeronautic, vreau sa construiesc aeromodele... alea costa bani...

Imi place sa cant la chitara, strang bani sa imi iau o electrica.

Imi place sa citesc, cartile costa bani...

Desigur, unii se multumesc cu somnul si plimbarile prin parc... astea nu imi ajung mie.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 30 Nov 2006, 11:26 PM
Mesaj #42


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



Deocamdata esti student si n-ai bani , e normal. Dar cand ai sa faci bani si ai sa ai si casa si masina si telescop si chitara , ai sa apreciezi mai mult somnul si plimbarile prin parc decat acum . Asta-i ironia ....


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 2 Dec 2006, 01:40 AM
Mesaj #43


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@toxic
QUOTE
Aici e problema , zic eu ... ca nu stim sa ne oprim din goana dupa bani , dupa obiecte. Televizorul vechi , desi functioneaza perfect nu ne mai palce , vrem flat screen si nimic nu vine gratis smile.gif

Si de ce oare nu stim sa ne oprim? De ce atatea pofte? De unde nesatul asta intr-o mana de pamant? Cum spunea poetul: "Vad vise-ntrupate gonind dupa vise/Pana dau in morminte ce-asteapta deschise/ Si nu stiu gandirea in ce sa o strang; Sa rad ca nebunii, sa-i blestem, sa-i plang?". Ca doar nu vom stapani pamantul. Tarana suntem si in tarana ne intoarcem. Iar in timpul vietii alergam ca zanatecii dupa tot felul de inutilitati sclipitoare ce au impanzit realitatea noastra cea de toate zilele.

Acest topic a fost editat de bishop: 2 Dec 2006, 01:40 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 2 Dec 2006, 08:00 AM
Mesaj #44


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



Asta e natura noastra , "ochiul vede , inima cere ". E greu sa spui stop, imi ajunge .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 2 Dec 2006, 01:02 PM
Mesaj #45


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



avand in vedere cele de mai sus reiese ca singurele placeri "gratuite" pe care le poti avea sunt placerile pe care ti le faci singur si care nu te costa mai nimic, un pic de efort acolo... care nu e chiar gratuit, dar e foarte ieftin tongue.gif

noroc ca nimeni nu e asa zgarcit incat sa se rezume la placeri gratuite sau foarte ieftine, altfel rasa umana ar fi pe cale de disparitie, ba dimpotriva, se pare ca avem o predilectie spre placerile costisitoare! biggrin.gif

cheltuiti fratilor, e luna cadourilor! o inventie foarte utila pentru a ne produce placere unul altuia!

Merry Christmas!
vinemosul.gif sarbf.gif


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 2 Dec 2006, 07:24 PM
Mesaj #46


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



QUOTE (Erwin @ 2 Dec 2006, 01:54 PM)

cheltuiti fratilor, e luna cadourilor! o inventie foarte utila pentru a ne produce placere unul altuia!

Nu stiu de ce eu toate le fac pe dos, cumpar cadouri sa-mi fac mie placere rolleyes.gif
Felice Navidad! smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 4 Dec 2006, 01:34 PM
Mesaj #47


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



Dupa cum s-a observat deja de catre unii, ideea topicului nu e ca banii sunt inutili sau ca poti fi fericit fara sa ai deloc bani.

Ideea este ca in prezent, majoritatea alearga in mod constant dupa bani si depun eforturi serioase, de cele mai multe ori facand lucruri neplacute pt asta sau renuntand la anumite placeri.

Sunt de acord ca e dezirabil sa ai o casa si un pat bun, plus conditii igienice, am zis asta mai sus. Realitatea este insa ca desi cei mai multi dintre noi le avem pe astea deja, continuam sa ne stresam si sa depunem eforturi inutile pt a acumula si mai mult cand daca ne-am multumi si bucura de ce avem am fi mai castigati. Atentie, aici nu e vorba de a ne multumi cu putin, nu e un indemn la modestie sau cine stie ce transcendenta. Vreau sa spun ca putem trai bine si realmente bucura de viata daca pe langa strictul necesar, mai avem cu ce sa ne procuram acele placeri gratis ori f ieftine de care vorbeam.

Deci sa zicem ca avem deja un acoperis deasupra capului, unde mai e si curat, avem un pat confortabil si un PC legat la net. Cat ne costa ca sa dormim dupa-mesele, de ex? Sau sa descarcam fie zi zeci de filme, carti si albume, ca sa ne bucuram apoi de ele? Cat ne costa sa jucam o partida de fotbal-tenis in parcul in apropiere de casa, ori sa ne plimbam, sau sa mergem la o cafea ori sa-i cumparam o floare iubitei? Sa recunoastem, cheltuielile sunt minore! O cafea e 3-4 lei, o floare sau un buchet la fel, ca nu zice nimeni sa cumparam numai trandafiri sau orhidee!
Iar daca avem o nevasta priceputa la bucatarie, ori suntem noi pasionati de asta, putem gati si manca bine cu preturi absolut modice.

Pe de alta parte, eu ma intreb daca am avea multi bani, ce am putea face cu ei? Pe langa faptul ca, in mod obisnuit, a face multi bani presupune a face lucruri dupa care nu ne innebunim si, in orice caz, renuntarea la multe placeri in timpul indelungat in care muncim, nici rezultatele nu sunt incurajatoare: iti iei o masina ultra-moderna? La ce bun, cand in Bucuresti se circula bara la bara si ajungi mai repede cu metroul la destinatie? Iti iei un mobil sofisticat? La ce bun, cand ai telefon fix acasa si la serviciu, plus mail si messenger. Iti iei haine f scumpe? Ar insemna sa le dai prea multa importanta celor din jur, daca te stresezi atat sa-i impresionezi. Te duci in fiecare week-end la munte? Dar dupa cateva luni te plictisesti si incepe sa ti se para mai degraba obositor, unele lucruri e mai bine sa le faci rar, ca sa le faci cu placere. O sa mananci mai mult si numai la restaurante luxoase? Atunci peste cateva luni sau ani te vei ingrasa si, per total, iti va dauna sanatatii. Te crezi mai in siguranta, daca ai bani mai multi? Dar banii mai multi sunt tocmai ceea ce ii atrage pe hoti si pe santajisti cel mai mult.

In concluzie, ca sa fii fericit nu ai nevoie de bani multi, iar banii multi nu te fac nici pe departe fericit.


--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 4 Dec 2006, 04:30 PM
Mesaj #48


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (Helmuth @ 4 Dec 2006, 01:26 PM)
In concluzie, ca sa fii fericit nu ai nevoie de bani multi, iar banii multi nu te fac nici pe departe fericit.

Mai Helmuth, o parte din ideile exprimate de tine sunt corecte, dar concluzia este gresita, si este gresita dintrun singur motiv, e o concluzie valabila doar pentru o parte din oameni, nu pentru toti. Sau daca vrei este incompleta, pentru ca exista oameni care nu pot fi fericiti fara bani (uneori a face bani multi nu consuma intotdeauna atat de mult timp pe cat crezi, se spune ca oricine poate sa faca 1.000.000 dolari, dar fericit este cel care ii face intr-un an de zile, sunt mijloace prin care poti face bani intr-un timp mult mai scurt si sa ai timp sa te si bucuri de ei). Pe de alta parte, a avea prea multi bani nu inseamna neaparat sa fii fericit. Din contra, vei gasi alte nevoi pe care satisfacandu-le cu acei multi bani vei fi fericit. Multi oameni gasesc satisfactie in a face bani multi. Mai multi bani inseamna un capital mai mare, un capital mai mare inseamna un potential mai mare de a face mai multi bani.

Lucrurile nu sunt doar alb si negru cum le prezinti tu. Au multe nunante. Nu putem generaliza. Poti spune, asta e parerea mea sau asa imi place mie sa traiesc, dar nu sa generalizezi si sa spui "asa stau lucrurile pentru toata lumea".


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 4 Dec 2006, 07:58 PM
Mesaj #49


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



Actionmedia, tu ma contrazici doar pe motiv ca exista o minoritate de oameni care nu pot gusta placerile expuse de mine. De acord, asta se intelegea de la sine insa obiectia ta e mai degraba o chichita strict tehnica si atat. Da, sunt bolnavi mintal care nu pot iubi, de ex, si deci pt ei dragostea nu e posibila. Inseamna asta ca nu putem spune ca `iubirea este una dintre placerile vietii`? Trebuie musai sa specificam `iubirea este una dintre placerile vietii pt cei care o pot trai`?? Nu se intelege asta de la sine?
La fel, exista o mana de oameni care fac 1 milion de euro in 4 luni, dar inseamna asta ca nu se poate spune ca a face un 1 milion de euro necesita cantitati imense de pregatire, timp si energie pierdute samd? Minoritatile pe care le invoci tu sunt asa de neinsemnata ca nici nu merita luate in calcul.

Da, sunt unii pt care a face bani e o placere si un scop in sine. Insa asa cum il criticam pe Hagi Tudose, de ex, asa ii putem critica si pe ei. E o pornire irationala iar cei care-i cad prada mai mult pierd la capitolul ‚viata traita’ decat ceilalti. Asta am spus in chiar primul post.


--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 5 Dec 2006, 01:09 PM
Mesaj #50


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE (Helmuth @ 4 Dec 2006, 01:26 PM)
Realitatea este insa ca [...] continuam sa [...] depunem eforturi inutile pt a acumula si mai mult cand daca ne-am multumi si bucura de ce avem am fi mai castigati.

Hmm... Helmuth, de unde ştii atāt de bine care ar fi realitatea pentru "cei mai mulţi dintre noi"? De unde ştii că oamenii aceştia despre care vorbeşti ar fi realmente mai cāştigaţi dacă ar face ce spui tu?

Indiferent de concluzia lui, mie un demers care merge pe ideea "Oamenii ar trebui să facă aşa, că le-ar fi mai bine; ştiu eu, chiar dacă ei nu-şi dau seama ce e mai bine pentru ei" mi se pare suspect din start. Nu spun că orice astfel de demers este greşit, ci că atunci cānd judeci despre bucuriile şi plăcerile şi binele altora trebuie să te bazezi pe studii şi pe date statistice obiective. Altfel, rişti să proiectezi asupra altora īn mod nejustificat propriile tale idei despre bine.

QUOTE
Vreau sa spun ca putem trai bine si realmente bucura de viata daca pe langa strictul necesar, mai avem cu ce sa ne procuram acele placeri gratis ori f ieftine de care vorbeam.

Evident că te poţi bucura. Şi prizonierii de la Auschwitz aveau probabil unele mici bucurii. Aşa cum spunea şi Actionmedia, problema nu trebuie văzută īn alb şi negru -- omul are bucurii, deci e fericit, sau n-are bucurii deloc, deci vai de capul lui. Contează şi cantitatea, gradul. Adică: da, ne putem realmente bucura de viaţă aşa cum spui, dar majoritatea se bucură mai mult dacă acumulează bani.

QUOTE
Cat ne costa [...] sa descarcam fie zi zeci de filme, carti si albume, ca sa ne bucuram apoi de ele?

Ne costă fie bani, fie disconfortul psihic că facem ceva ilegal (dacă descărcăm gratuit filme şi albume).

Īn plus, ne mai costă disconfortul psihic că, dacă ne limităm lecturile la ceea ce poate fi găsit pe net, rămānem inculţi -- pentru că totuşi un procent extrem de mic din literatura lumii ăsteia e disponibilă pe net. Dacă vrem să facem cāt de cāt faţă unei discuţii cu contemporanii noştri, trebuie să citim şi chestii care nu-s pe net. Aici se vede dimensiunea socială a "bucuriei": anume că ţelurile şi dorinţele noastre se raportează inevitabil la cele ale oamenilor din jur. Chiar dacă "plăcerea optică" oferită de un televizor alb-negru ar fi 95% din aceea oferită de unul color, plăcerea reală scade dramatic īn momentul cānd vezi că toţi colegii/vecinii/oamenii din jurul tău au televizor color. Nu poţi privi omul izolat de societate. Evaluarea "bucuriei" fără a ţine cont de aspectul acesta e... şchioapă.

QUOTE
Cat ne costa [...] sa-i cumparam o floare iubitei? Sa recunoastem, cheltuielile sunt minore! O cafea e 3-4 lei, o floare sau un buchet la fel, ca nu zice nimeni sa cumparam numai trandafiri sau orhidee!

Dacă ai să citeşti studii pe tema "Mating strategies for Homo sapiens" (cu statistici reale, cu cifre, nu cu speculaţii romantice din fotoliu!), ai să vezi că dacă toate celelalte lucruri sunt egale, există o mare diferenţă īntre a-i cumpăra iubitei o floare şi a-i cumpăra un inel scump, de exemplu. Prima variantă īi dă de īnţeles că ai o disponibilitate minoră de a-ţi asuma o relaţie solidă, cu copii, eforturi pentru īntreţinerea lor etc. A doua variantă īi dă de īnţeles īnsă că 1) eşti capabil să munceşti (fizic, intelectual, n-are importanţă) pentru a obţine recunoaşterea societăţii, deci eşti un individ valoros, şi 2) că eşti dispus să te angajezi faţă de ea pe termen lung, că eşti dispus să faci sacrificii pentru a o cuceri. A sacrifica bani de-o floare e mult mai puţin valoros decāt a sacrifica bani de-un inel cu diamant. Bineīnţeles, iubita nu-şi va face aceste socoteli īn mod conştient, dar patternul, tendinţa statistică e aceeaşi şi la oameni ca şi la toate celelalte fiinţe sexuate: mai mare succes ai cu un cadou costisitor decāt cu unul de 2 lei.

QUOTE
Iar daca avem o nevasta priceputa la bucatarie, ori suntem noi pasionati de asta, putem gati si manca bine cu preturi absolut modice.

Omiţi faptul că, pe lāngă nevoia umplerii burţii, omul mai are şi alte nevoi (a căror nesatisfacere produce disconfort). E vorba de nevoile de plasare īntr-o ierarhie socială, despre care vorbeam mai devreme. Chiar dacă burta ta se va simţi la fel de bine ca a celui ce se afişează cu soţia la restaurant, fiinţa socială din tine va fi mai nefericită.

Sunt fapte reale, dovedite de studii. Cam aşa e construit (īn medie) Homo sapiens. Chiar dacă ţie personal raportarea socială la ceilalţi ţi se pare neglijabilă, oamenii īn general pun preţ pe ea. E una din componentele "simţirii de bine".

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 5 Dec 2006, 03:07 PM
Mesaj #51


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



Amenhotep, desigur ca oamenii sunt diferiti si placerile si pasiunile lor difera, dar difera si variaza numai in anumite limite, caci, in definitiv, suntem alcatuiti din acelasi „material” si avem aceleasi nevoie fizice si intelectuale. Tocmai pt ca placerile vastei majoritati se inscriu intr-un „ce e normal” putem spune, in contrast, ca cei care au placeri extrem de minoritare (placere din tortura, coprofagie etc) sunt anormali.

Argumentul meu lasa o plaja extrem de larga in care fiecare se poate regasi. De ex., eu am spus ca printre placerile vietii se afla ascultarea muzicii, vizionarea filmelor si citirea cartilor. Aici se pot regasi cei pasionati de doar una sau doua dintre astea, plus cei care apreciaza numai anumite genuri de carti sau de filme, si asta in diverse cantitati si combinatii. Deci da, am luat in calcul ca oamenii sunt diferiti, dar nu e cazul nici sa exacerbam aceste diferente.

Chestia cu disconfortul psihic e f discutabila. Daca am munci ca sa achizitionam filme si albume numai originale, am avea disconfortul efortului depus, si chiar si cu acest efort, tot nu ne-am putea permite tot ce luam gratis de pe net, ceea ce ar da un disconfort in plus.

Carti pe net se gasesc din belsug, ca sa nu mai vorbesc de articole, eseuri, dezbateri etc etc.

Legat de inelul daruit iubitei, ai dreptate, dar hai sa fim seriosi, asta se ofera in situatii cu totul speciale, de obicei o data in viata, deci nu e cheltuiala exagerat de mare.

Si eu ma raportez la oameni, numai ca vazand ce pret platesc unii dintre ei pt a urca in ierarhia sociala, sunt mai multumit ca nu sunt acolo, caci as stii ca per total as iesi in pierdere.

Corect, socializarea este necesara, placerile prieteniei si ale conversatiei sunt de asemenea universale si gratuite (sau f ieftine). Dar nu e nevoie sa mananci la restaurant pt asta, e suficient sa-ti inviti amicii acasa la un pahar, sau sa joci un fotbal (sah, table etc) cu ei, chestii care nu te costa decat, cel mult, sume modice.


--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilie
mesaj 5 Dec 2006, 05:21 PM
Mesaj #52


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.816
Inscris: 16 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.605



de ce munca iti creeaza tie disconfort?

ai dreptate : si un bogatas si un sarantoc tot 4 mititei mananca fiecare.
dar e o mica diferenta sa ii mananci la Paris pe o terasa sau pe o strada insalubra in India...

una e sa-ti cumperi filmele originale pe dvd, alta e sa le piratezi de pe net cu grija ca te amendeaza...

dar toate astea le-a sintetizat amenhotep mai devreme, cand a pomenit de piramida nevoilor. cu cat cineva isi acopera nevoile (implicit placerile) de la baza piramidei, cu atat tinde spre nevoile superioare.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 5 Dec 2006, 05:35 PM
Mesaj #53


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



QUOTE
de ce munca iti creeaza tie disconfort?


Pentru ca trebuie sa ma trezesc devreme, pt ca trebuie sa ajung pana la serviciu, acolo trebuie sa fac ce vrea seful, pt ca unele colege ma enerveaza, pt ca unele treburi sunt plictisitoare iar altele grele, pt ca dupa 3 ore de stat la computer, nu am unde sa ma intind macar o jumatate de ora etc.

QUOTE
ai dreptate : si un bogatas si un sarantoc tot 4 mititei mananca fiecare.
dar e o mica diferenta sa ii mananci la Paris pe o terasa sau pe o strada insalubra in India...


Si daca eu ii mananc acasa ori, uneori, la iarba verde, ce ar trebui sa rezulte de aici?

QUOTE
cu cat cineva isi acopera nevoile (implicit placerile) de la baza piramidei, cu atat tinde spre nevoile superioare.


Nevoile superioare sunt cele de care am spus deja: dragoste, sociabilitate, carti, muzica samd.


--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Yvonne
mesaj 5 Dec 2006, 06:18 PM
Mesaj #54


Eternul Visator
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.405
Inscris: 5 November 03
Din: arad
Forumist Nr.: 1.137



Fratilor, pe oricine ati cita, concluzia finala e ca fara bani nu ai nimic. Nici macar nu poti deschide usa sa iesi din casa.


--------------------
unu si cu unu fac 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 5 Dec 2006, 06:57 PM
Mesaj #55


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



QUOTE (Quantum @ 5 Dec 2006, 06:13 PM)

ai dreptate : si un bogatas si un sarantoc tot 4 mititei mananca fiecare.
dar e o mica diferenta sa ii mananci la Paris pe o terasa sau pe o strada insalubra in India...


Daca iti permiti sa fii la paris cand vrei tu, e la fel ca a manca mititei la Mangalia. Atunci ai sa crezi ca e mai fain sa manaci mititei in cel mai exclusiv restaurant din paris, unde au acces doar milionarii si vedetele. Exista restaurante in Londra si NY unde si Bill Gates trebuie sa-si faca rezervare cu o luna inainte. Exista un restaurant in Londra care are doar o masa , atat . Si poti sa-ti aduci bucatarul personal. Si dupa ce mergi si acolo de 20 de ori, ce faci? Te duci pe luna, ca daca esti miliardar e accesibil. Si apoi ? Apoi realizezi ca banii nu aduc fericirea . Madona spunea ca " cine mai in masura decat mine sa spuna ca celebritatea si banii nu aduc fericirea"?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 5 Dec 2006, 07:03 PM
Mesaj #56


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



Imi pare rau pentru tine, toxica, daca tu te duci in restaurante bune numai ca sa-ti dai cu par pe piept, sa arati cat de tare esti tu ca-ti permiti sa mananci unde nu-si permite orice sarantoc!

Eu ma duc in restaurante bune pentru alte chestii: mancare, atmosfera, serviciu de calitate, etc.


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 5 Dec 2006, 07:38 PM
Mesaj #57


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



Pentru unii o placere absolut gratuita e sa insulte alti oameni.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 5 Dec 2006, 07:54 PM
Mesaj #58


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



QUOTE (axel @ 5 Dec 2006, 06:55 PM)
Eu ma duc in restaurante bune pentru alte chestii: mancare, atmosfera, serviciu de calitate, etc.

Mancarea, daca vrei sa fii atat cat se poate de sigur ca e in regula, o cumperi tu personal de la market, si tot tu o prepari. Nu stii cat de buna e sursa si nici modul de depozitare al alimentului in magazin, dar la un restaurant nu stii nici astea si, in plus, nici cat de sanatos e preparata si tinuta in interiorul restaurantului. Nu putine au fost cazurile in care restaurante cu pretentii si-au imbolnavit clientii.

E drept ca unele localuri au o atmosfera aparte, dar nu numai restaurantele. Barurile si cluburile de asemenea, si, de obicei, e suficient sa iei o cafea sau un pahar de vin ca sa stai o ora sau mai mult acolo, deci cu cheltuieli mult mai mici.


--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 5 Dec 2006, 08:09 PM
Mesaj #59


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE
Mancarea, daca vrei sa fii atat cat se poate de sigur ca e in regula, o cumperi tu personal de la market, si tot tu o prepari.
Eu nu gatesc.
Chiar si daca as gati, argumentul tau este invalid. Pentru ca nu stiu pe nimeni sa gateasca tot ce imi place mie sa mananc.


QUOTE
dar la un restaurant nu stii nici astea si, in plus, nici cat de sanatos e preparata si tinuta in interiorul restaurantului. Nu putine au fost cazurile in care restaurante cu pretentii si-au imbolnavit clientii.
Acum o dam pe drobul de sare?


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 5 Dec 2006, 08:14 PM
Mesaj #60


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (Helmuth @ 5 Dec 2006, 08:46 PM)
Barurile si cluburile de asemenea, si, de obicei, e suficient sa iei o cafea sau un pahar de vin ca sa stai o ora sau mai mult acolo, deci cu cheltuieli mult mai mici.

Dar poate eu ma simt mai bine daca stau mai mult de o ora si consum mai mult de o cafea. La asta te-ai gandit?


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 5 Dec 2006, 08:21 PM
Mesaj #61


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



QUOTE (axel @ 5 Dec 2006, 08:01 PM)
Eu nu gatesc.
Chiar si daca as gati, argumentul tau este invalid.


OK, ideea e ca atunci cand e vorba de alimentatie, un domeniu ce are direta legatura cu placerea si sanatatea ta, e de preferat sa te ocupi ori tu personal ori cineva in care ai incredere, prietena sau nevasta, ori altcineva din familie.

QUOTE
Pentru ca nu stiu pe nimeni sa gateasca tot ce imi place mie sa mananc.


Pentru asta exista cartile de bucate, intamplator, cateva bune se gasesc si pe net.
wink.gif


--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 5 Dec 2006, 08:32 PM
Mesaj #62


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



QUOTE (axel @ 5 Dec 2006, 08:06 PM)
Dar poate eu ma simt mai bine daca stau mai mult de o ora si consum mai mult de o cafea. La asta te-ai gandit?

Pai poti sa stai cat vrei tu, la cele cateva zeci de baruri si cluburi din bucuresti la care am fost eu nu exista limita de timp, oricat de mult sau putin ai comanda.

E insa irational sa consumi mai mult, din moment ce in spatele banilor respectivi sunt ore de munca, iar cand te gandesti ca, daca bei coniacul sau vinul acela acasa, te costa de vreo 2 ori mai putin, nu vad unde mai e avantajul.


--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 5 Dec 2006, 09:30 PM
Mesaj #63


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE
E insa irational sa consumi mai mult, din moment ce in spatele banilor respectivi sunt ore de munca,

Ei, nu chiar... poate 5-15 de minute... Il bei (pararul/ceasca/sticla de...) mai incet decat il muncesti...
Irational mi se pare sa vrei, sa iti permiti si sa nu consumi!


QUOTE
iar cand te gandesti ca, daca bei coniacul sau vinul acela acasa, te costa de vreo 2 ori mai putin, nu vad unde mai e avantajul.

Dar cine se duce in bar doar pentru alcool?


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 5 Dec 2006, 09:32 PM
Mesaj #64


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (Helmuth @ 5 Dec 2006, 09:13 PM)
Pentru asta exista cartile de bucate, intamplator, cateva bune se gasesc si pe net.
wink.gif

rofl.gif
Bafta multa cu cartile alea de bucate! Mai ales daca vrei sa mananci ceva asiatic.


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 5 Dec 2006, 09:56 PM
Mesaj #65


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



QUOTE (axel @ 5 Dec 2006, 09:24 PM)
Bafta multa cu cartile alea de bucate! Mai ales daca vrei sa mananci ceva asiatic.

In afara de folosirea in cantitati mai mari decat la noi a carbohidratilor (orez, taietei etc), si a unor componente exotice pt noi, gen crevetele, bucataria asiatica nu e neaparat spectaculoasa, nici de pregatit nici ca gust.

La bar te duci pt atmosfera in pricipal, avand in vedere ca orice altceva mai faci acolo (bei, agati femei etc) le poti face mai bine si mai ieftin in alte parti. De aia zic ca nu are rost sa cheltuiesti mai mult decat iti permite sa te bucuri de atmosfera, evident, acolo unde localul are o atmosfera pe masura.


--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 5 Dec 2006, 10:07 PM
Mesaj #66


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (Helmuth @ 5 Dec 2006, 10:48 PM)
QUOTE (axel @ 5 Dec 2006, 09:24 PM)
Bafta multa cu cartile alea de bucate! Mai ales daca vrei sa mananci ceva asiatic.

In afara de folosirea in cantitati mai mari decat la noi a carbohidratilor (orez, taietei etc), si a unor componente exotice pt noi, gen crevetele, bucataria asiatica nu e neaparat spectaculoasa, nici de pregatit nici ca gust.

Ma intreb ce ai mancat tu...
Si ma intreb de de ci se pare ca crevetele (shrimp) ar fi specific bucatariei asiatice...



QUOTE
La bar te duci pt atmosfera in pricipal, avand in vedere ca orice altceva mai faci acolo (bei, agati femei etc) le poti face mai bine si mai ieftin in alte parti.

Intr-adevar, cand treceam pe la basarab mai eram acostat de cate un tigan "baiatu', o fetita, ceva?". Si din cate am inteles de la niste amici care au "cumparat" servicii din zona aceea, respectivele fetite sunt mai ieftine decat o consumatie (decenta) de o persoana la bar laugh.gif

Nu, nu ma duc la bar cu scopul de a agata femei (asta nu inseamna ca nu o fac cand sunt pe-acolo).



QUOTE
De aia zic ca nu are rost sa cheltuiesti mai mult decat iti permite sa te bucuri de atmosfera, evident, acolo unde localul are o atmosfera pe masura.

In general cand sint pe-acolo prefer sa nu ma gandesc tot timpul "am baut suficient? nu-i asa ca nu e nevoie sa mai iau o cafea (intr-o cafenea) chiar daca simt eu ca ar mai fi cazul? nu-i asa ca daca mai iau o bere, nu se merita, ca pot sa o beau acasa la 1/4 din pret?". Sincer, decat sa stau incordat din motive de genul asta, mai bine nu ma duc.


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 5 Dec 2006, 10:13 PM
Mesaj #67


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@helmuth
Natura umana cauta oricum facilul. Este posibil ca, cei care nu sunt de acord cu opiniile tale, sa aiba de fapt numai o comoditate si o lenevie mai costisitoare.

Acest topic a fost editat de bishop: 5 Dec 2006, 10:33 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 5 Dec 2006, 10:16 PM
Mesaj #68


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



Nu la prostituate ma refeream, ma gandeam ca intr-un bar, femeile oricum vin insotite, daca nu de un barbat, atunci de prietene, si deci e mai greu sa le abordezi decat daca vezi o tipa care-ti place in metrou, in biblioteca sau in parc, cand e singura.

Unul din lucrurile pe care le fac eu este sa ma duc prin baruri sau cluburi cand sunt satul, si de mancat si de baut. In acest fel nici nu trebuie sa te cenzurezi mult, oricum nu ai chef sa mai consumi si deci nu-ti mai ramane decat sa te bucuri de atmosfera.



--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 5 Dec 2006, 10:19 PM
Mesaj #69


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



Strugurii sint acrii rau pentru tine, helmuth


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Helmuth
mesaj 5 Dec 2006, 10:29 PM
Mesaj #70


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 366
Inscris: 8 November 06
Forumist Nr.: 8.912



Strugurii traiului tihnit, ai lenei, lipsei de grij si ai placerii? Pentru mine, sunt mult mai dulci decat ai multor contemporani.


--------------------
munceste mai putin, traieste mai mult!
Fericire fara bani
Go to the top of the page
 
+Quote Post

34 Pagini V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 19 March 2024 - 12:34 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman