HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

3 Pagini V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Invatamantul Primar: O Trauma Pentru Viitor?
Cla
mesaj 23 Nov 2006, 07:20 AM
Mesaj #36


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.086
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



E clar, dascalito smile.gif
Dar stii ce m-ar interesa?
Astia daca chiulesc de la scoala si se duc la film, ei oare mai citesc ce-i subtitrat, sau deja īnteleg engleza?
Ar fi totul bine daca ar īntelege fara sa citeasca, dar ce te faci daca īn loc de Hollywood vine Bollywood? blink.gif

Nu cred ca mai au "antrenamentul nostru de pe vremuri", cānd citeam si vedeam īntr-una...
Vedeam si cu coada ochiului pe militieni care intrau la cinema sa ne ia la rost dupa numarul de imatriculare...
Ne mai ramasese si reflexul de-a o sterge pe lānga ohyeah.gif


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de cļæ½nd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 23 Nov 2006, 08:23 AM
Mesaj #37


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Traducătorul are un rol f insemnat, care de cele mai multe ori este subestimat. Dacă despre "Puiul" sīnt sigur că aşa a fost scrisă de către autor, despre Odiseea, de exemplu, nu sīnt sigur că aşa a fost scrisă. Ar trebui s-o citesc īn original pentru ca să-i prind mesajul intact. Cu literatura universală apare şi această mică problemă...

QUOTE
Niciodata nu am realizat ca intr-adevar textele literare din programa de invatamant de la noi sunt bantuite de moarte sau de fatalitate si ca pot sa ne marcheze esential viitorul


Eu zic aşa: nu ai realizat pentru că... nu aveai ce realiza! Nici tu, nici cei din anturajul tău (poate cu mici excepţii, deh...) nu aţi fost distruşi de dramele literare. Hai să ne uităm puţin īn jur, īn viaţa reală: e marcat tineretul de tragediile artistice? Īn foarte mică măsură.

Părerea mea: nu te grăbi să īmbrăţişezi şi să strīngi la piept găselniţa unui ziarist aflat īn căutarea unui subiect la gazetă; mīine va veni să ne spună că a descoperit că sīnt mai mulţi eroi masculini decīt feminini īn literatura noastră. Deeeeci, ups ce subiect mişto, nu?

Termenul "literatură depresivă" mi se pare forţat din cale afară. Literatura este artă, ori oamenii nu s-au apucat de "treaba asta", adică de artă, ca să-şi taie singuri craca de sub picioare!...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oiski-Poiski
mesaj 23 Nov 2006, 09:43 AM
Mesaj #38


femeia de pe luna
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.998
Inscris: 22 January 05
Din: LUNA
Forumist Nr.: 5.504



Si in ziua de azi ma gandesc cu groaza la Gandacelu .
Oare chiar nu exista teme luminoase cu care copiii pot face cunostiinta in anii fragezi trebuie sa le prezantam povesti de groaza asa de devreme ? Vin ele si astea mai repede decat ne asteptam.


--------------------
"Vorbeste doar atunci cand cuvintele tale sunt mai valoroase decat tacerea"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 23 Nov 2006, 09:43 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Leonardo
mesaj 23 Nov 2006, 10:01 AM
Mesaj #39


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



Caa: total de acord cu tine daca discutam despre literatura. Daca discuti despre texte literare de introdus in manualele de literatura romana pentru invatamantul general parca e altceva. Nu stiu daca e cazul sa fie aici arta literara la superlativ sau arta literara de baza, care sa te determine sa citesti, sa te faca sa intelegi sa judeci o opera liteara. E nevoie de texte accesibile si cat mai variate pentru a nu-ti impune un anumit stil, pentru a nu-ti bloca gusturile. Nu stiu daca D'annunzio sau Joyce de ex. sunt de manual de invatamant general in tarile lor dar m-as mira.

Si ar fi simplist sa ramanem cantonati numai in influenta asupra celor ce invata; se mai pune problema cum atragi mai multi spre citit dintre ceilalti, cu mult mai multi? Mergand pe firul logic putem spune ca invatamantul romanesc creaza adulti destepti dar tristi si prostime multa vesela si inculta (aici putem identifica mai multe nivele). Parca, parca se identifica o tzara cu realitatea din teren: elitele romanesti sunt mai degraba pesimiste si nu au rol de a genera mare entuziasm catre mase si exista un grup de nivel cultural si profesional bun (includ aici orice om cu cultura generala medie, nu neaparat doar cu studii superioare) care e captiv intre primii si prostime. Grupul asta de mijloc ar trebui sa fie motorul societatii, astia ar trebui sa atraga de partea lor din grupul de jos. Dar nu se intampla asa ceva, astia sunt cei care cedeaza primii. De ce? Nu stiu, 'gaselnita' asta gazetareasca poate fi una dintre cauze. Nu o strang la piept dar nu pot sa o resping din start pentru ca spre deosebire de multe alte gaselnite are ceva sambure de adevar. E o parere, suntem aici sa o discutam. De ce n-ar fi corecta? spune-ti parerea. smile.gif



PS: Si raspunsul: n-am realizat niciodata, dar asta nu inseamna ca era ceva evident sau ca sunt un produs al scolii romanesti care debordeaza optimist. Nu stiu in ce masura mi se trage asta de la educatia literara, dar stiu ca am lucrat destul la a-mi modifica modul fatalist de a gandi. smile.gif
Cert e ca suntem un popor cam fatalist pe ansamblu si nu cred ca ne-ar strica sa rupem traditia asta. Cum? Poate ca si invatamantul ar putea avea rolul sau.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kristin
mesaj 23 Nov 2006, 11:13 AM
Mesaj #40


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 979
Inscris: 29 August 06
Forumist Nr.: 8.611



Am citit tot ce ati scris aici si nu pot sa spun decat ca orice exagerare nu e binevenita. Nu(mai) sunt la curent cu textele din manualele de scoala primara, dar nu mi se pare exagerata existenta "Gandacelului" in acele manuale. Da, e o poezie trista, dar care poate sa sensibilizeze, aspect nu tocmai de neglijat in societatea postmoderna.

Presupunand ca ai nostri copii nu au auzit de moarte sau de ce inseamna moartea sau atitudinea omului in fata mortii pana in scoala primara (desi ma indoiesc !), eu consider ca e cazul sa fim realisti si sa afle ca oamenii mai si mor si ca se nasc altii etc. Si nu cred ca textele abunda in morbiditati.

Ok, cu "Miorita" e alta problema, insa ea (din ce imi amintesc) nu se studiaza in scoala primara. Si mie mi se pare ca incurajeaza fatalismul si am spus-o de nenumarate ori.

Revenind la invatamantul primar, repet, nu consider ca e o trauma pentru copii, cel putin din punct de vedere al textelor cuprinse in manual. Traume ar putea fi multe altele (de la batutul copilului ca a uitat sa isi faca tema sau ca a luat un "Suficient" in loc de "Foarte bine" si pana la atitudinile de atatea ori discriminatorii ale invatatoarei sau colegilor).

Cum bine s-a spus, copiii postmoderni vin la scoala ca sa faca act de prezenta (de cele mai multe ori), abia asteptand sa se intoarca la bataliile de pe calculator sau la desenele animate oribile de la TV sau la tot felul de monstri agatati pe peretii camerei.

Copiii postmoderni devin tot mai insensibili, fiind luati de "valul" violentei mediatice si cred ca generatia lor nu va fi una fatalista, ci lenesa. Atata tot.

Insa cel mai important lucru mi se pare a fi MODELUL COMPORTAMENTAL din familie, societate, scoala. Degeaba incearca scoala sa ii dezvolte anumite abilitati, daca familia i le ignora complet (si invers).

Degeaba are numai texte cu floricele roz in carte, daca ii moare bunicul si el nu stie ce se intampla, ba, mai mult, merge la inmormantare, la sat, unde vede vreo 10 babe bocitoare care il baga in sperieti.

Degeaba invata el la scoala ce e bine si ce nu, daca acasa singurul lui program e uitatul la TV, in fiecare zi, seara si in week-end, pentru ca asa e mai comod pentru parinti.

Degeaba i se dau teme pentru acasa daca i le fac parintii in timp ce el mai omoara un monstru pe calculator (ca deh, e comoara mamei si trebuie sa se simta bine).

Degeaba i se dau teme de gandire daca mereu gandesc altii in locul lui.

Degeaba e pus in fata unor probleme daca mereu se dau altii cu capul de pereti ca sa il protejeze pe el.

Traumele copiilor nu sunt numai cele vizibile, (cateva le-am pomenit mai sus), cat, mai ales, cele invizibile: atunci cand, ca adult, nu va sti sa munceasca, nu va sti sa ajute, nu va sti sa isi petreaca timpul liber si nu va sti sa comunice.

Iar de lucrurile astea nu poate fi (numai) el acuzat.

Iar am scris mult. Si cu siguranta si putin off-topic. Dar trebuia sa imi spun punctul de vedere,nu ? smile.gif

Acest topic a fost editat de Kristin: 23 Nov 2006, 11:14 AM


--------------------
Oamenii se impart in doua categorii: cei care impart oamenii in doua categorii si cei care n-o fac.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pribeagul
mesaj 23 Nov 2006, 11:23 AM
Mesaj #41


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 17
Inscris: 21 November 06
Forumist Nr.: 8.974



Leonardo:
stop literatura depresiva in programa scolara, cine doreste e liber sa citeasca in particular.impreuna cu alte masuri de rafinare a procesului de invatamant eu cred ca se poate schimba in bine mentalitatea natiei (inclusiv salarii decente profesorilor pentru a se concentra mai bine la procesul educational). si sigur ca, intrand in viata mai optimisti, ne vom apuca sa zugravim blcurile gri din Bucuresti in culori mai vesele. sa umblam la cauza si nu la efecte.


Părerea mea e că tu tot pe efecte te axezi. Ba o dai puţin şi pe Socrate, care īn dialogul lui Platon "Republica" argumenta de ce nu trebuie lăsaţi īn cetate cei care cāntă lucruri plāngăcioase...

Dacă vrei īntr-adevăr să schimbi acest "fatalism" de care vorbeşti mai degrabă trebuie să ştii să le insufli copiilor idealuri morale, pe care să le poată "modela" ei īnşişi cānd vor creşte. Tu te exprimi īn general ca şi cum copilul este o sumă a activităţilor educative prin care trece şi atāt. Or nu-i deloc aşa, cea mai importantă latură a omului e cea prin care poate depăşi ceea ce-a primit numai pe calea īnvăţării.

Eu cred că fatalismul apare mai probabil din faptul că noţiunile predate īn şcoli atārnă de multe ori ca nişte pietre de moară de gātul oamenilor, şi asta-i īmpiedică să aibă şi o dezvoltare individuală mai tārziu. Ce vreau să spun e că atunci cānd devii adult trebuie să poţi avea o oarecare flexibilitate a minţii, iar dacă nu o poţi obţine, vei resimţi īn mod inconştient ca o povară "sacul" de concepte rigide primite īn şcoală, pe care tre' să-l cari zi de zi după tine.

Acest topic a fost editat de pribeagul: 23 Nov 2006, 11:27 AM


--------------------
Īntr-un sistem totalitar nu poţi vorbi īmpotriva guvernului, iar īn sistemul corporativ īmpotriva sponsorului.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 23 Nov 2006, 12:57 PM
Mesaj #42


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



QUOTE (pribeagul @ 23 Nov 2006, 11:15 AM)
Părerea mea e că tu tot pe efecte te axezi. Ba o dai puţin şi pe Socrate, care īn dialogul lui Platon "Republica" argumenta de ce nu trebuie lăsaţi īn cetate cei care cāntă lucruri plāngăcioase...

biggrin.gif ok, probabil ca ai dreptate cand spui asta, dar chiar cred ca e necesara limitarea jeluielilor. Ne plangem prea mult si actionam prea putin.
Odata radeam de americani cu al lor artificial smile si think positive. Acum am inteles ca la nivel de masa e necesar asta pentru a actiona mai consistent, pentru a mentine tara orientata spre evolutie si mai putin spre analiza desertaciunii vietii.

QUOTE
Eu cred că fatalismul apare mai probabil din faptul că noţiunile predate īn şcoli atārnă de multe ori ca nişte pietre de moară de gātul oamenilor, şi asta-i īmpiedică să aibă şi o dezvoltare individuală mai tārziu. Ce vreau să spun e că atunci cānd devii adult trebuie să poţi avea o oarecare flexibilitate a minţii, iar dacă nu o poţi obţine, vei resimţi īn mod inconştient ca o povară "sacul" de concepte rigide primite īn şcoală, pe care tre' să-l cari zi de zi după tine.


ai totala dreptate, de acord. subiectul de fata este doar o particica din problema educatiei.
as mai adauga la ceea ce spui si complementarul: notiunile predate in scolile generale sunt prea dense pentru medie si pe langa cei putini care invata si pot deveni adulti cu gandire prea rigida mai sunt si cei multi care nu inteleg, nu pot asimila si se departeaza total de ceea ce inseamna educatie scolara devenind adultii needucati de mai tarziu.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonard
mesaj 11 Aug 2007, 07:00 PM
Mesaj #43


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 99
Inscris: 2 December 04
Forumist Nr.: 5.049



QUOTE(Leonardo @ 23 Nov 2006, 12:57 PM) *
notiunile predate in scolile generale sunt prea dense pentru medie si pe langa cei putini care invata si pot deveni adulti cu gandire prea rigida mai sunt si cei multi care nu inteleg, nu pot asimila si se departeaza total de ceea ce inseamna educatie scolara devenind adultii needucati de mai tarziu.


Adica intre unii care invata si devin adulti cu gandire rigida si unii care nu invata, devenind adulti needucati, nu exista si alte categorii? Nu sunt si adulti needucati cu gandire rigida? Nu sunt si elevi care invata si devin adulti educati cu o gandire flexibila?
Nu sunt si adulti cu gandire creatoare? Si nu tot din scoala romaneasca provin toate categoriile de adulti romani?

E drept ca poate ar trebui analizat impactul emotional al unor scrieri si corelata mai bine programa cu varsta, dar sa nu fim ipocriti, dramele fac parte din viata cotidiana si copiii trebuie sa fie pregatiti sa le infrunte.
Ma intreb, dupa mintea jurnalistei, care ar fi varsta la care un copil ar suporta fara probleme impactul emotional al Caprei cu trei iezi? Ma gandesc si daca n-ar trebui data o lege impotriva cartilor cu final nefericit. sorry.gif

Maine-poimaine se gaseste unul sa ceara ca orele de sport sa se faca numai pe calculator si numai cu jocuri la care castiga toata lumea, ca pe terenul de fotbal s-ar putea sa se impiedice Gigel, traumatizandu-si astfel genunchii si respectul de sine.

Mda, americanii sunt permanent cu zambetul pe buze, cu ganduri pozitive in cap si mai ales angrenati intr-o continua competitie. Nenorocirea apare cand se izbesc de o problema neprevazuta si li se accidenteaza grav self esteem-ul. Atunci pun mana pe pusca si trag in colegi, profi, sefi, rude sau trecatori inocenti. La urma isi baga un glont in cap si "game over". Din pacate, comanda "reload" e dezactivata la stadiul asta al jocului.
Cand apar situatii din astea te gandesti daca nu era cumva mai bine ca indivizii in cauza sa fi fost dotati si cu o oarece doza de fatalism si sa accepte ca in viata poti s-o mai dai si in bara, dar nu-i cazul sa-ti bagi neaparat gheara in gat ca pitigoiul. Mai bine stai oleaca, iti tragi sufletul si p-orma incerci sa treci prin viata luand-o pe alt drum.

Cica la nastere, fatul trece prin dureri cel putin la fel de mari ca mama. Aia da trauma. Daca ne mai gandim si la cat de grea si complexa e viata extrauterina ne dam seama ce nostalgie ii impinge pe romani sa foloseasca cel mai mult o anumita injuratura. jamie.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ramona
mesaj 21 Aug 2007, 02:38 PM
Mesaj #44


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 79
Inscris: 2 November 04
Forumist Nr.: 4.814



Bravo Leonard! Frumos spus clapping.gif
Fratilor, noi toti de aici suntem produsul scolii romanesti, si din cate vad eu lucrurile nu au iesit prea rau. spoton.gif
Nu cred in traumele provocate de literatura scolara. Si cum spunea cineva mai sus, este vorba mai mult de o sensibilizare binevenita in societatea de astazi. Daca ni se pare sangeroasa Capra cu Trei Iezi, ar trebui sa ne uitam mai des la desenele animate cu Tom si Jerry. Copiii nu percep lucrurile la fel ca noi.
Ce ar fi de schimbat in invatamantul romanesc este mentalitatea dascalilor (modul in care este abordata literatura) si bineinteles remuneratia. Daca elevii ar fi pusi mai mult sa gandeasca in loc sa li se explice, "comenteze" de catre profesor operele respective, spiritul lor s-ar dezvolta mult mai armonios si orientat spre actiune. Eseurile si discutiile pe marginea operelor pot aduce mai multe foloase decat "ingurgitarea informatiilor" venite de la profesor. Sa invatam sa gandim liber pentru a actiona in consecinta.
In rest nu este nimic in neregula nici cu Gandacelul, nici cu Caprioara, iar Miorita nu este deloc fatalista (poate numai pentru cine o priveste superficial, fara suparare). smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 21 Aug 2007, 03:19 PM
Mesaj #45


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



wow, a renascut subiectul asta vechi smile.gif

revenind la subiect, recunosc faptul ca am fost un pic prea radical in exprimare, dar ideile de baza cred ca raman:
1. invatamantul primar trebuie sa atraga majoritatea elevilor prin modul in care este alcatuita programa pentru ca rolul sau este de a pregati cultura generala a societatii romanesti viitoare si nu de a crea un grup restrans de studiosi si o masa mare de elevi ce renunta prea devreme in a acumula cunostinte.
2. desi articolul este exagerat in a evidentia latura depresiva a lecturilor incluse in manuale, ceva dreptate are: suntem un popor depresiv, ce pleaca de la premisa ca tot ceea ce i se intampla este mai degraba rau decat aducator de bine. Modul in care abordam viata este mai degraba pesimist decat increzator. Poate ca si modul in care suntem educati contribuie la acest fel de a privi lucrurile.

Nu spuneam ca Gandacelul, Puiul, Moartea caprioarei sunt opere literare second-hand sau ca ar trebui interzise. Dar daca materia scolara abunda in astfel de literatura in mod cert nu poate deveni atractiva pentru copii, ii stimuleaza mai putin la lecturi ulterioare. Programa scolara cred ca ar trebui sa fie echilibrata si poate ca intre timp chiar a devenit asa (nu cunosc felul in care se prezinta astazi). Stiu sigur ca la scolile primare din alte tari europene in primele clase au texte create special pentru copii si pentru a-si spori gradual bagajul de cunostinte din limba respectiva. Nu sunt neaparat opere literare. Nu sunt in masura sa spun eu cum e mai bine dar stiu ca e mult mai atractiv pentru copii si mult mai usor de asimilat. In clasele mai mari treptat incep sa apara si opere literare consacrate, dar atunci cand elevii au ajuns in stadiul de a avea un vocabular suficient, de a avea suficienta abilitate de a incepe sa sesizeze figuri de stil si alte arabescuri literare.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 10 Sep 2007, 04:42 PM
Mesaj #46


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



Din pacate, tot tocilari, ca si generatia noastra. Macar Gandacelul, Puiul si altele le mai educa sensibilitatea. Si asa sunt reci ca parintii, calculatoarele, desenele animate pe care le vad toata ziua.
Cel mai tare ma ingrijoreaza absenta aproape toatala a orelor de sport. Sunt fie slabanogi, fie obezi, nu merg nici doua statii pe jos si a revenit moda sa faca matematica in timpul oreler de Educatie Fizica.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dascalita
mesaj 10 Sep 2007, 08:24 PM
Mesaj #47


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.371
Inscris: 2 May 05
Din: galati
Forumist Nr.: 6.233



Gata cu moda asta ! De anul acesta la ciclul primar educatia fizica o predau profesori calificati si asta e un lucru bun! Invatatoarele nu vor mai putea face alte activitati in timpul orei de sport!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jet li
mesaj 4 Jan 2008, 05:30 PM
Mesaj #48


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.196
Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045





http://www.preterhuman.net/texts/education...st%20School.pdf
QUOTE
Even if they hadn't, a considerable number of well-known Americans never went through the twelve-year wringer our kids currently go through, and they turned out all right. George Washington, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln? Someone taught them, to be sure, but they were not products of a school system, and not one of them was ever "graduated" from a secondary school. Throughout most of American history, kids generally didn't go to high school, yet the unschooled rose to be admirals, like Farragut; inventors, like Edison; captains of industry like Carnegie and
Rockefeller;

QUOTE
Mandatory education serves children only incidentally; its real purpose is to turn them into servants.
Don't let your own have their childhoods extended, not even for a day. If David Farragut could take command of a captured British warship as a pre-teen, if Thomas Edison could publish a broadsheet at the age of twelve, if Ben Franklin could apprentice himself to a printer at the same age (then put himself through a course of study that would choke a Yale senior today), there's no telling what your own kids could do. After a long life, and thirty years in the public school trenches, I've concluded that genius is as common as dirt. We suppress our genius only because we haven't yet figured out how to manage a population of educated men and women. The solution, I think, is simple and glorious. Let them manage themselves.



Nu imi amintesc nimic din scoala generala, din liceu foarte putin. Tot ce am invatat in 12 ani a fost sa scriu, si sa citesc, si sa fac niste calcule matematice. Cam mult 12 ani pentru asta. Scoala nu incurajeaza copii sa gandeasca pentru ei deloc.

Ce am tinut minte a fost ce am citit eu pentru ca asa am vrut, alte carti decat cele de la scoala, scoala nu mi a dat nici o cultura generala, si nu va da nimanui. Daca unui om ii place sa citeasca va citi daca nu nu, scoala nu inseamna nimic



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Energie
mesaj 4 Jan 2008, 05:44 PM
Mesaj #49


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 864
Inscris: 29 November 07
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 10.914



Mai mult, caracterul obligatoriu pe care il au cele mai multe lecturi scolare poate sa genereze o repulsie fata de citit.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jet li
mesaj 4 Jan 2008, 10:19 PM
Mesaj #50


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.196
Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045



Asa e. Si eu as avea niste carti pe care daca as fi profesor as vrea ca elevii sa le citeasca neaparat. Dar pana si eu imi dau seama ca nu pot sa zic "citeste asta sau iei 4", si sa ma astept sa imi multumeasca apoi ca i-am luminat. Nu merge asa


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 5 Jan 2008, 11:00 AM
Mesaj #51


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.086
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



Pe mine m-au enervat poeziile, ca era musai sa le stii pe de rost, ca te-asculta si-ti da nota.
Ce misto sa tocesti ceva ce nu te intereseaza... dry.gif ...de-aia am si ajuns sa le urasc atunci, azi pur si simplu ma lasa rece, nici nu ma chinui sa citesc asa ceva... deh, sechele sad.gif


Acest topic a fost editat de Cla: 5 Jan 2008, 11:01 AM


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de cļæ½nd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
(Afrodita)
mesaj 5 Jan 2008, 03:04 PM
Mesaj #52





Guests






Pe mine m-a socat "Puiul". M-a pus sa citesc fix sfarsitul povestii in fata clasei - citeam cu randul - si am inceput sa plang citind si logic colegii au inceput sa rada de mine biggrin.gif Dar si in ziua de azi imi amintesc zbuciumul mamei care nu se putea imparti in 2... dry.gif

De asemenea am urat faptul ca trebuia sa invat poeziile, dar niciodata n-am urat poezia in sine - si in ziua de azi imi place sa citesc poezie (din pacate doar romaneasca, restul nu ma pasioneaza).

N-am suportat istoria si geografia tot din cauza ca ma puneau sa retin tot felul de tampenii in loc sa ma lase sa invat ce-mi placea mie - dar oricum am uitat tot dupa accident, asa ca, acum, cand imi trebuie sa stiu - sunt gura casca si fug la google sa aflu biggrin.gif sorry.gif

Parerea mea? Da, sunt relativ morbide operele, dar numai pentru noi ca adulti, cei mici nu le vad ca fiind atat de aiurea. Ii afecteaza si ii emotioneaza - bun! Dar oricum apoi ies afara la joaca sau se duc la un counter strike in retea si uita tot... Trebuiesc schimbate chestii in invatamantul romanesc, dar asta nu e un motiv de militat pentru schimbare...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 14 Jan 2008, 07:07 PM
Mesaj #53


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



QUOTE
Nu imi amintesc nimic din scoala generala, din liceu foarte putin. Tot ce am invatat in 12 ani a fost sa scriu, si sa citesc, si sa fac niste calcule matematice. Cam mult 12 ani pentru asta. Scoala nu incurajeaza copii sa gandeasca pentru ei deloc.


Eh, unii au fost mai atenti si au invatat mai multe.

QUOTE
George Washington, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln? Someone taught them, to be sure, but they were not products of a school system


Nu poti aduce ca exemplu niste exceptii. Noi nu suntem nici George Washington, nici Edisoni. Iar Edison a fost infrant de Tesla in "lupta pentru curent", care Tesla era scolit.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonard
mesaj 18 Jan 2008, 03:51 PM
Mesaj #54


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 99
Inscris: 2 December 04
Forumist Nr.: 5.049



QUOTE(Energie @ 4 Jan 2008, 06:44 PM) *
Mai mult, caracterul obligatoriu pe care il au cele mai multe lecturi scolare poate sa genereze o repulsie fata de citit.


Iar caracterul obligatoriu pe care-l au "strofele" din tabla inmultirii s-ar putea sa genereze repulsie fata de matematica.
Mergand mai departe cu rationamentul, putem zice ca obligativitatea invatamantului duce la repulsie fata de studiu.

Problema nu sta in caracterul obligatoriu al elementelor ce formeaza instructia si educatia, ci in modalitatea prin care sunt efectuate activitatile obligatorii. E necesar ca acestea sa fie "ambalate" atractiv si aici rolul principal revine talentului pedagogic al educatorilor de la toate nivelurile: familie, gradinita, scoala primara, gimnaziu, liceu, facultate.

Din pacate, nici la nivel guvernamental si nici la nivel de masa nu este perceputa corect importanta enorma a educatiei si cadrelor didactice. Lipsit de fondurile necesare, cu un sistem de salarizare inechitabil, invatamantul romanesc nu-i atractiv, asa incat la catedra ajung din ce in ce mai multe persoane slab pregatite, fara chemare pentru profesie. Iar daca, din intamplare, se instaleaza si prin minister ori inspectorate personaje gen "Astelutzei", catastrofa-i gata.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vladimir Pana
mesaj 15 Feb 2008, 01:33 AM
Mesaj #55


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 36
Inscris: 27 December 07
Forumist Nr.: 11.029



O doamne... cred ca mai traumatizant e baiatul ala dintr-o clasa mai mare care te impinge si se ia de tine in fiecare pauza decat un text pe care suntem obligati sa-l studiem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 15 Feb 2008, 03:29 AM
Mesaj #56


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



E o chestie noua in scoala? Pentru ca eu nu am fost agresat de catre colegi in scoala... si nici nu tin minte sa fi fost o chestie chiar atat de frecventa...


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vladimir Pana
mesaj 15 Feb 2008, 04:53 AM
Mesaj #57


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 36
Inscris: 27 December 07
Forumist Nr.: 11.029



Era doar un exemplu. yeahrite.gif Poate ca ai fost la o scoala mai... selecta. Totusi, nu cred ca intr-o zi, unii din colegii tai n-au facut o remarca la adresa... sa zicem vestimentatiei tale care sa te fi "traumatizat" mult mai tare decat orice text literar. Traumatizat e un cuvant prea mare pentru cazurile astea...

Acest topic a fost editat de Vladimir Pana: 15 Feb 2008, 06:28 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GabriEla
mesaj 22 May 2008, 07:44 PM
Mesaj #58


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 4
Inscris: 20 May 08
Forumist Nr.: 11.620



"In vreme de razboi" de I.L.Caragiale nu mi se pare deloc traumatizanta.
Daca e predata bine, e o morala f buna pentru elevi(mai ales ca se studiaza prin clasa a9-a, a10-a.
Si anume excesul de lacomie, care duce la degradarea umana.
Toate au cate ceva bun, toate aceste lecturi cu caracter macabru, la prima vedere.
Ii da copilului o lectie de viata,
il invata ceva, cu care probabil se va confrunta intr-un viitor(apropiat sau departat, nu se stie).
Doar ca totul depinde de felul in care e predata si explicata lectura.
Operele respective au o calitate imensa. Dezvolta
gandirea. De ce sa ne ascundem de realitatile vietii?
Ati prefera ca, copilul dumneavoastra sa creasca
doar cu basme cu zane si feti-frumosi.. si cand ajung sa mai
creasca si se izbesc de realitatea vietii sa pice?
Nu neg, cum sunt expuse nu e bine, cum sunt receptionate
nici atat. Dar, cum am mai zis, asta depinde si de profesor, si
de educatia pe care o are copilul(cei 7 ani de-acasa), in faptul
de a diferentia binele de rau si de a stii sa aleaga ce ii trebuie
lui, si ce e bine pentru el din toate astea.
Sushi, texte demodate?smile.gif) Preferi Visniec?
Baltagul te duce in lumea tradarii, in lumea minciunii.
Vezi efectele ei intr-o anumita situatie, si ai pe urma
posibilitatea de a le evita. Pentru ca iti dai seama
ca nu sunt bune. Si mai e, increderea in persoane straine.
Trebuie sa stii ce, cand, si mai ales cui incredintezi.
Eroarea lui Nechifor.
Leonardo, literatura universala se studiaza ca si curs optional.
Si in plus, se face pe langa cea romana si la orele de limba romana.
Multi profesori nu respecta programa ad litteram, doar necesarul pt bac
( care uneori ajungi sa nu mai stii in ce consta) si predau si literatura
universala necesara copilului pentru a se dezolva(psihic, moral, cultural).
De exemplu, noi nici nu folosim manualul de romana pentru texte.
Doar pentru unele exercitii de limba, si asta f rar, pentru
ca avem alte culegeri. La texte, efectiv luam cartea si citim.
Ce recomanda profesorul.
Kristin, in unele privinte sunt de acord cu tine.
Familia conteaza foarte mult. Iar violenta nu o capata
din textele din manualul de literatura, sa fim seriosi!
Ati vazut jocurile pe calculator? Dar desenele animate?
Cand eram eu mica(cum suna!) la cartoon network vedeam toata ziua(aproape)
tom si jerry... Acuma, nu se vede pe la cartoon decat
desene cu roboti, extraterestri, crime, batai.
Chiar credeti ca literatura influenteaza negativ copilul?
Jet li, pardon!.. Scoala influenteaza copilul sa gandeasca
pentru el, dar copilul e prea lenes sa o faca!
Asta depinde de ce vrei tu, de ce te intereseaza, incotro
vrei sa mergi. Sunt multi inainte de bac si nu stiu
ce vor sa faca in viata, incotro s-o ia(nici macar orientativ). Pentru
ca au lenevit prea mult timp, zic eu. Lenevit intr-un sens, ca sigur au facut
ceva, dar nu ca sa se cultive si sa se cunoasca.
Si, desigur, jet li, scoala impreuna cu vointa si munca personala.
Doar acuma nu vrei sa le faca scoala pe toate, sa fim seriosi:)

p.s. am scris in notepad de aceea apare asa textul.

Acest topic a fost editat de GabriEla: 22 May 2008, 07:46 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 26 Oct 2009, 02:00 AM
Mesaj #59


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Şcolile distrug creativitatea, e de părere Ken Robinson


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jet li
mesaj 26 Oct 2009, 11:58 AM
Mesaj #60


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.196
Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045



Morala nu se invata din carti. Se invata din experiente proprii. La scoala inveti ca esti prost. Cum e aia sa nu ai voie toata ziua sa te misti dintr-un scaun ? Simplul act de a merge unde vrei ca o fiinta libera. Scoala - te pregateste pentru slujba de mai tarziu unde intalnesti acelasi lucru. Daca ai intra brusc la slujba - fara experienta scolii, chiar daca ai fi pregatit pentru ce faci - nu ai rezista. "A muri de plictiseala" nu e doar o expresie. Oamenii mor tot timpul de plictiseala. Devin altceva. Si asta se numeste "viata". Dar ce sa-i faci asa "trebuie" sa fie:

http://www.chinahush.com/2009/10/21/amazin...ution-in-china/



Nu sunt impotriva "invataturii" .Cui ii place - sa invete. Sunt impotriva scolii formale.

QUOTE
Ordinary people, simply doing their jobs, and without any particular hostility on their part, can become agents in a terrible destructive process. Moreover, even when the destructive effects of their work become patently clear, and they are asked to carry out actions incompatible with fundamental standards of morality, relatively few people have the resources needed to resist authority.

http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment


QUOTE
In April 2007, it was reported that high school students in Waxahachie, Texas, who were participating in a role-playing exercise fell into a similar abusive pattern of behavior as exhibited in the original experiment

http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment


QUOTE
"Ninety-nine [students] out of a hundred," writes Harris, "are automata, careful to walk in prescribed paths, careful to follow the prescribed custom." This is not all accident, Harris explains, but the "result of substantial education, which, scientifically defined, is the subsumption of the individual."

http://www.spinninglobe.net/condunces.htm


QUOTE
"The Wetiko Psychosis" that gets passed on from being to being. It's an inherited twisted perspective on life, and feeling about life.. The bestowers for the last 500 years of the Wetiko disease have come from the European culture, although he mentions that many cultures through out history have endulged in Wetiko behavior, from Egypt, to Rome, to Russia, China. He's also mentioned that the once oppressed may carry on this mentality, this lunacy to a higher degree sometimes then the original oppressors/ colonizers.

http://www.amazon.com/Columbus-Other-Canni...;sr=8-1-catcorr

De la un Sith lord insusi:
http://quotes.liberty-tree.ca/quotes_by/Jo...Rockefeller,+Sr.
QUOTE
In our dreams, people yield themselves with perfect docility to our molding hands. The present education conventions of intellectual and character education fade from their minds, and, unhampered by tradition, we work our own good will upon a grateful and responsive folk. We shall not try to make these people, or any of their children, into philosophers, or men of science. We have not to raise up from them authors, educators, poets or men of letters. We shall not search for great artists, painters, musicians nor lawyers, doctors, preachers, politicians, statesmen -- of whom we have an ample supply. The task is simple. We will organize children and teach them in a perfect way the things their fathers and mothers are doing in an imperfect way.


Care "we" ? ...

QUOTE
These ego-alien identifications, built up over the course of a lifetime, cohere and form a distinct, circumscribed personality, or false self, that represents and enforces the rules and regulations of civilization. This false self is observable in the frozen facial expressions, stereotypic gestures, and unexamined behavioral patterns of the general public. This false self determines much of our everyday lives, so that we are seldom the origin of our actions.

http://www.primitivism.com/machine-heads.htm


QUOTE
"The old Lakota was wise. He knew that man's heart away from nature becomes hard; he knew that lack of respect for growing, living things soon led to lack of respect for humans, too."
-- LutherStanding Bear


Acest topic a fost editat de jet li: 26 Oct 2009, 12:39 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jet li
mesaj 9 Mar 2010, 08:32 PM
Mesaj #61


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.196
Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045



"One had to cram all this stuff into one's mind for the examinations, whether one liked it or not. This coercion had such a deterring effect on me that, after I had passed the final examination, I found the consideration of any scientific problems distasteful to me for an entire year." - Einstein


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 10 Mar 2010, 12:48 AM
Mesaj #62


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Stii ca citezi un om care a invatat EXTREM de mult si nu a facut liceul la seral ca sa invete sa faca o casa intr-o luna...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jet li
mesaj 10 Mar 2010, 02:26 PM
Mesaj #63


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.196
Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045



QUOTE(Blakut @ 10 Mar 2010, 02:48 AM) *
Stii ca citezi un om care a invatat EXTREM de mult si nu a facut liceul la seral ca sa invete sa faca o casa intr-o luna...

Normal ca a invatat - de placere. Alta e scoala unde inveti pentru examen, lucruri care nu te intereseaza, pe care le uiti imediat dupa examen. Tii minte numai ce ai citit tu pentru interesul tau, fara sa ai nevoie de examen. Exact ce zice.
Scoala : pierdere de timp si distrugerea curiozitatii. Scoala cum trebuie sa fie : un fel de bibilioteca + profesori. Cine e interesat studiaza si are pe cine sa intrebe. Cine nu - nu e ucis prin plictiseala.

Acest topic a fost editat de jet li: 10 Mar 2010, 02:31 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 13 May 2010, 01:13 AM
Mesaj #64


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



QUOTE
Scoala : pierdere de timp si distrugerea curiozitatii. Scoala cum trebuie sa fie : un fel de bibilioteca + profesori. Cine e interesat studiaza si are pe cine sa intrebe.


Asa si e, la facultate. Pana atunci inveti ce e de invatat. Nu toti oamenii sunt genii, sclipitori si inteligenti. In unii bagi cata carte intra, standard, sa poata omul sa schimbe o roata la masina sau sa lucreze in supermarket...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 6 Oct 2015, 12:31 PM
Mesaj #65


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



De aici pleaca totul



Mai multe grafice edificatoare aici

http://educatiecudragoste.ro/despre-educatie-in-cifre/


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 7 Oct 2015, 10:19 AM
Mesaj #66


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Nu numai finantarea traumatizeaza invatamantul, uneori pentru copii trauma pleaca din familie si se continua la scoala, prin colegi, invatator etc. Eu cred ca mentalitatea romanilor traumatizeaza mai mult invatamantul decat banii. Desi banii au rolul lor, sunt multi educatori care nu stiu sa foloseasca nici putinul pe care-l au, pentru a ridica nivelul invatamantului romanesc.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 14 Oct 2015, 11:31 AM
Mesaj #67


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Felicitari Ministerului Educatiei, pentru destituirea directoarei care a jignit si trimis acasa o eleva care venise la scola in fusta neagra cu motive florale si nu complet neagra.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 22 Oct 2015, 09:03 AM
Mesaj #68


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Secretar de stat īn Ministerul Educaţiei, sfaturi pentru eleve:

"Cred că un băiat, cānd are de braţ o fată, cel puţin aşa e la mine, īn zona Moldovei, nu cred că īl interesează dacă fata ştie educaţie rutieră, ci dacă ştie să meargă frumos, ca o doamnă. Īntr-un cuvānt, pieptul īn faţă, dosul īn spate şi să leşine băieţii!"

Omul asta trebuia dat afara in suturi din minister, in secunda a doua dupa ce a spus tampeniile astea

http://www.gandul.info/stiri/secretar-de-s...aietii-14857804


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 22 Oct 2015, 06:39 PM
Mesaj #69


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Si-a dat demisia, cu o scuza penibila, ce pare ca a devenit un tipar pentru toti functionarii scoliti la academia "Stefan Gheorghiu", ceilalti sunt vinovati, nu impricinatul, care fie n-au inteles bine fie sunt rauvoitori.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 16 Nov 2015, 01:32 PM
Mesaj #70


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Se intampla in Romania, nu in Africa


http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emi...-alfabetul.html


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 12:49 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman