HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

17 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Rosia Montana, ...muntii nostri aur poarta?!
Sunteti de acord cu proiectul "Rosia Montana"?
Nu puteti vizualiza rezultatele sondajului inainte de a vota. Va invitam sa va logati si sa votati pentru vizualizarea rezultatelor.
Nr. Voturi: 61
Musafirii nu pot vota. Va invitam sa va logati / inregistrati. 
Cucu Mucu
mesaj 17 Jun 2006, 10:02 AM
Mesaj #1


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Nu distrugeti Rosia Montana!
Rosia Montana este cea mai veche asezare miniera atestata documentar, cunoscuta de pe vremea romanilor sub numele Alburnus Maior. Situata in Muntii Metaliferi din Carpatii Occidentali, intr-o zona superba, presarata cu monumente naturale si vestigii arheologice, Rosia Montana este zona protejata datorita patrimoniului sau cultural si natural.

O zona "protejata" pe cale de disparitie
Pamanturile celor 2.150 de localnici vor fi cumparate, asezarea va fi rasa de pe fata pamantului pentru a face loc minei de aur de suprafata a companiei "Rosia Montana Gold Corporation".

Ce pierdem? Proiectul minei se extinde pe o suprafata de 1600 ha, care include vaile Rosia Montana si Corna. Ambele vai sunt locuite: 2150 de oameni din 740 de ferme si 138 de apartamente vor fi stramutati involuntar. 10 biserici si 5 cimitire, 41 de case de patrimoniu, galerii romane si vestigii arheologice unice vor fi distruse.

Avem ceva de castigat? Durata de viata a minei este in medie de 14 ani. In cursul anilor de varf, proiectul va necesita o forta de munca de doar 248 de angajati, inclusiv experti straini.

In 1999 Rosia Montana a fost declarata zona defavorizata, ceea ce implica scutiri de impozit pe profit, taxe vamale si TV la import de bunuri amortizabile si materii prime pentru orice afacere din zona. Din proiectul RMGC guvernul va incasa doar redeventa de exploatare, adica 2% din profit, estimat de companie la 3 milioane USD.

Care este alternativa? Rosia Montana prezinta un potential extraordinar de dezvoltare durabila, prin ocrotirea si valorificarea patrimoniului cultural si natural, dezvoltarea turismului cultural si ecologic, revigorarea mestesugurilor traditionale. Aici se extrage aur de 2000 de ani si, pana la nationalizarea din 1948, Rosia Montana era o comunitate prospera in care mineritul si agricultura se practicau simultan, in stransa legatura. Mai exista (inca!) aici case din secolele 18 si 19, dovada unei culturi traditionale. Chiar trebuie sa distrugem o zona deosebita din punct de vedere istoric si natural pentru o exploatare industriala care nu ne aduce aproape nimic?

Alburnus Maior spune NU! In parteneriat cu Institutul Roman pentru Pace (PATRIR), Rebel Music, Greenpeace CEE si Mindbomb, Asociatia Alburnus Maior organizeaza Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana. Fii alaturi de voluntarii care vor pleca pe 23 august din Cluj pentru a ajunge pe 28 la Rosia Montana, la FânFest, concertul de protest. Implica-te si tu!


de Ana Sipciu cu sprijinul Asociatiei Alburnus Maior


Detalii despre Rosia Montana pe site-ul original!


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cipdecip
mesaj 17 Jun 2006, 10:28 AM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.276
Inscris: 29 August 04
Din: Ph
Forumist Nr.: 4.358



Nu-mi vine sa cred...
Se difuzeaza acum la tv o reclama in care se prezinta beneficiile proiectului, si adica: locuri de munca, valorificarea resurselor naturale...
Trebuie prezentat si adevarata fata a proiectului: distrugerea florei si faunei pe o zona foarte intinsa, substantele utilizate sunt extrem de toxice (cianura), locuri de munca doar 2-3 sute, distrugerea unei zone cu potential turistic urias etc



--------------------
Intre fericire si vis , melancolie si taina , infinit si singuratate exista raul
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 17 Jun 2006, 12:16 PM
Mesaj #3


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Exact acea reclama si ipocrizia ei m-a determinat sa deschid sondajul! mad.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 17 Jun 2006, 12:16 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 17 Jun 2006, 12:25 PM
Mesaj #4


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



PROIECTUL ROSIA MONTANA INTRE RISCURI SI BENEFICII

O initiativa de amploarea proiectului de exploatare a rezervelor de aur si argint din Muntii Apuseni, initiat de compania Rosia Montana Gold Corporation (in continuare RMGC), trebuie analizata cu obiectivitate, de specialisti competenti si dezinteresati, prin prisma raportului dintre riscuri si beneficii. Concluziile unei asemenea analize, prevazute in teoria si practica managementului pentru orice activitate, trebuiesc cunoscute de autoritatile carora le revine responsabilitatea de a aproba si supraveghea realizarea proiectului, pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza.

Principalul argument in favoarea proiectului este acela ca punerea sa in aplicare ar crea locuri de munca intr-o zona defavorizata si ca ar imbunatati nivelul de viata al populatiei, prin calificare in noi meserii, etc. Acceptand ideea ca orice investitie majora in zona este benefica si necesara, trebuiesc analizate riscurile implicate si trebuie cantarit fara idei preconcepute, daca aceste beneficii sunt justificate de consecintele si efectele colaterale negative previzibile.

Scurta descriere a proiectului

Conforma datelor publicate de firma RMGC, aceasta este formata prin asocierea Minivest SA, Deva (19,3 % din actiuni, Gabriel Resourses Ltd, Canada (80,0 % din actiuni) si actionari minoritari (0,7 % din actiuni). Firma a obtinut o concesiune pentru o suprafata de 4282 ha, in zona Rosia Montana, situata la 80 km de Alba Iulia si 85 km de Deva. Proiectul prevede inchiderea actualei exploatari miniere a firmei Minivest (cu 775 locuri de munca) si organizarea celei mai mari exploatari aurifere din Europa, pentru extragerea unei cantitati de aproximativ 300 tone de aur si 1600 tone de argint, prin metoda excavarilor la suprafata, in patru cariere deschise, estimate la 100 hectare fiecare, prin decopertare), care insemna extragerea unei cantitati de peste 220 milioane tone de minereu. Roca sterila va fi depozitata in doua halde (Cetate, 66 hectare si Carnic, 70 ha). Namolul epuizat, rezultat in procesul tehnologic dupa extractia aurului si argintului, va fi acumulat intr-un bazin de decantare (lac deschis) cu o capacitate de 250 milioane tone si o suprafata estimata la ca. 100 hectare (600 ha dupa alte surse), in spatele unui baraj inalt de 180 metri, construit din roca sterila.

Beneficiile previzibile

Pentru firma RMGC: In calitatea de actionar majoritar, dupa numarul de actiuni, firma RMGC va obtine 80% din profit. Proiectul fiind realizat intr-o zona declarata defavorizata, firma RMGC beneficiaza de scutiri de impozite pe o perioada de 10 ani si reduceri la taxele vamale, astfel ca va exporta aurul si argintul extras, practic la pretul de cost.

Pentru populatia din zona: Proiectul creaza un numar de locuri de munca intr-o zona deficitara: 200-550 (unele cu caracter sezonier) in faza de preconstructie (1996-2003), 2000 in faza de constructie (2003-2005) si 500 in faza operationala (2005-2022). Acest beneficiu este relativ, fiindca locurile de munca sunt totusi in numar mic, au caracter temporar, iar lucrarea va atrage si o populatie venita din alte zone, fie in cautarea unui loc de munca, fie ca urmare a nevoii de personal calificat si specializat care nu este disponibil in zona. Alte avantaje preconizate de proiect prevad posibilitati de calificare profesionala a populatiei din zona si venituri din impozitele locale platite de populatie.

Pentru Statul Roman: Statul Roman beneficiaza de redevente de exploatare in valoare de 2% din profit (estimate de unele surse la ca. 4,4 milioane USD anual), o suma neinsemnata in comparatie cu profitul firmei. Veniturile obtinute de Statul Roman, afectate de scutirea de un impozit si taxe vamale a firmei, inseamna un profit derizoriu pentru stat. Singurele impozite incasate de stat sunt cele pe salariile
lucratorilor.

In concluzie, daca beneficiile pentru firma RMGC sunt neidoielnice, rezulta ca beneficiile in favoarea Statului Roman si ale comunitatii din zona sunt minime, nesigure si discutabile.

Riscurile proiectului

Aspecte economice si sociale: Se preconizeaza exploatarea aurului si argintului din zona intr-o perioada de 17 ani. Inseamna ca la sfarsitul perioadei de exploatare a zacamantului zona ar ramane din nou fara locuri de munca, cu un numar mare de someri (si cu un mediu grav afectat), problema sociala neavind o rezolvare durabila, pe termen lung. Gravitatea somajului va fi amplificata de prezenta in zona a unei populatii venite si stabilite aici intre timp.

Proiectul afecteaza 38% din suprafata comunei Rosia Montana si aproximativ 1800 de persoane, care trebuiesc stramutate, precum si demolarea a 740 case si cateva biserici cu cimitirele lor. Operatiunea a starnit o puternica reactie negativa si nemultumirea a numerosi localnici, chiar daca un numar insemnat au acceptat ofertele atragatoare de compensare financiara din partea firmei.

Aspecte juridice: Un aspect deloc neglijabil este compatibilitatea proiectului cu legislatia
europeana, mai ales in contextul candidaturii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Aceasta candidatura obliga de pe acum Romania la respectarea unor aspecte ale legislatiei UE si adoptarea integrala a acestei legislatii in cazul aderarii. Un studiu intocmit de experti juristi (Prof. Dr. P. Fischer si Dr. A. Lengauer) de la Institutul de Drept European al Universitatii din Viena, Austria, intitulat "Compatibilitatea proiectului minier Rosia Montana din Romania cu principiile si normele Uniunii Europene si legislatia Comunitatii Europene" se incheie cu urmatoarele concluzii:

1. Metoda aplicata in cursul elaborarii proiectului minier Rosia Montana incalca Directiva de Evaluare a Impactului asupra Mediului 85/337/EEC din 27 Junie 1985 si Directiva 2001/42/EC a Parlmentului European.

2. Metoda de separare a aurului cu cianura incalca Directiva 80/68/EEC din 17 Decembrie 1979 referitoare la protectia apelor subterane (freatice).

3. Masurile de stramutare si relocare impusa, pe care autoritatile romane intentioneaza sa le ia impotriva locuitorilor zonei miniere care refuza sa-si cedeze proprietatile, incalca Art. 8 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care este deja obligatoriu pentru Romania. Persoanele ale caror drepturi fundamentale au fost atinse au in prezent posibilitatea sa-si apere drepturile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Documentul mai mentioneaza ca situatia in care partenerul canadian (Gabriel Resources Ltd.) detine 80 % iar partenerul roman doar 20 % din actiunile Companiei Rosia Montana Gold Corporation contrazice criteriul de "interes public in beneficiul economic al tarii" (care ar justifica unele masuri de stramutare) si este neobisnuita in practica internationala a valorificarii bogatiilor subsolului, precizand ca in industria petrolifera, de exemplu, raportul de concesionare este de 85 : 15 % in favoarea tarii gazda. In felul acesta se incalca si criteriul prevazut in Art. 8, aliniat 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Proiectul incalca de asemenea Conventia de la Berlin (10 Octombrie 2001) care prevede interzicerea cianurii in exploatarile miniere pe teritoriul Uniunii Europene.

Concluzia generala a studiului este ca proiectul nu corespunde criteriilor prevazute in Art. 8, aliniat 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului si contrazice nu numai legislatia de mediu a Uniunii Europene/Comunitatii Europene ci si principiile de baza si standardele Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Nu poate fi ignorat riscul unor procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, in care Statul Roman (si nu firma RMGC !) va fi parte si va trebui sa suporte consecintele unor sentinte nefavorabile, in cazul in care se va constata ca au fost lezate grav drepturile unor persoane prin stramutarea fortata sau alte masuri legislative.

Aspecte tehnologice: Tehnologia folosita se bazeaza pe extragerea aurului prin tratarea minereului macinat cu solutie de cianura de sodiu. Folosirea unei tehnologii bazate pe extractia aurului din minereu cu cianura pericliteaza in mod serios mediul ambiant si experienta dezastrului de la Baia Mare este releveanta. Accidente similare (ca. 30 numai dupa 1990 !) au avut loc si in alte tari unde se aplica procedeul. Accidente majore au avut loc in U.S.A. (1993 si 1998), Guyana (1995), Asutralia (1995), Filipine (1999), dar in zone mai putin populate si deci cu efecte mai putin dramatice. Dintre aceste accidente 72 % s-au datorat defectiunilor de la baraje, 14 % spargerilor de conducte si 14 % au fost accidente de transport. Nimeni nu poate garanta ca asemenea accidente nu se pot repeta, iar odata produs pedepsirea vinovatilor nu mai serveste la nimic. Mai trebuie adaugat ca cianura nu este singurul pericol; namolurile si apele rezultate din procesul tehnologic prezinta riscuri de poluare grava si prin continutul de metale grele toxice extrase din minereu, mai persistente chiar decat cianura si care nu pot fi neutralizate ! De altfel nici produsii de "neutralizare" a cianurii (cianat, complecsi metalo-cianici) - desi mai putin toxici - nu sunt lipsiti de efecte negative, in cantitatile mari acumulate in lacul de decantare. Proprietatile acestora (toxicitatea, timpul de rezidenta si efectele lor biologice) sunt inca putin cunoscute si este necesara prudenta si din acest punct de vedere. Tehnologia preconizata in proiect pentru distrugerea cianurii, cu ajutorul dioxidului de sulf (in rezervoare amplasate in aer liber!) introduce si ea un potential agent poluant suplimentar. Pentru a evita orice suspiciuni, operatiunea de la Rosia Montana ar trebui supusa analizei de catre "Institutul International de Management al Cianurii" (International Cyanide Management Institute) care administreaza "Codul pentru fabricarea, transportul si folosirea cianurii in productia aurului". Companiile care adopta acest cod se supun unui audit din partea unui comitet independent, pentru certificarea respectarii cerintelor impuse de Cod. Proiectul RMGC nu mentioneaza o asemenea certificare, desi afirma ca "va fi elaborat un plan privind managementul cianurii", plan care ar trebui deja sa existe!.

Trebuie adaugat ca la ora actuala se fac cercetari in diverse tari pentru inlocuirea cianurii in procesul de extragere a aurului. De aceea consideram ca noile exploatari ar putea fi amanate pana cand aceste tehnologii fara cianura vor deveni aplicabile la scara industriala.

Aspecte ecologice si referitoare la conservarea mediului natural: Exploatarea la suprafata (in cariera deschisa) produce o degradare semnificativa a mediului natural, in fapt o adevarata mutilare a peisajului, lasand in urma cratere imense si masive depozite de material steril, dupa cum se poate vedea in cariera deschisa din imediata vecinatate, la Rosia Poieni !). Poluarea aerului, apelor si solului din zona, produsa de mijloacele tehnice de exploatare la suprafata (prin decopertare) si de transportul masiv, cu utilaje grele (camioane de 150 tone), a unor cantitati uriase de minereu si material steril nu poate fi ignorata. Distrugerea peisajului caracteristic Muntilor Apuseni anuleaza potentialul turistic si elimina perspectiva unei valorificari durabile a zonei concepute pe aceasta baza, pe o raza mare, nu numai la Rosia Montana. O zona poluata nu va atrage nici investitii de alta natura.

Exploziile folosie in tehnologia de decopertare prin "puscare" (de cinci ori pe saptamana) prezinta riscul unor vibratii si unde seismice care pot avea efecte negative in imediata vecinatate a exploatarii, riscand slabirea si prabusirea unor constructii si a unor galerii miniere vechi.

Reprezinta riscuri serioase posibilitatea scurgerii apelor din bazinul de decantare, infiltrarile in subteran, formarea de acid cianhidric (un gaz extrem de toxic) in timpul verii mai ales sub influenta unor ploi acide, riscuri agravate de imediata vecinatate a unor localitati populate (Campeni, Abrud).

Proiectul promite reducerea concentratiei de cianura la 1 parte pe million in apele evacuate in lacul de decantare. Costurile reducerii acestuia la valori atat de mici sunt considerabile si nu este sigur ca aceasta conditie va fi indeplinita.

Aspecte stiintifice istorico-arheologice: Zona vizata in proiect contine vestigii arheologice de mare interes stiintific, de valoare inestimabila, cu caracter de unicat in Europa si poate in lume, asa cum au relevat studiile partiale intreprinse de cercetatorii arheologi din Romania si Franta, ca urmare a obligatiilor legale, finantate chiar de firma RMGC pentru obtinerea "descarcarii arheologice". Este necesara extinderea acestor cercetari de la suprafata restransa cercetata (doar 4 hectare!) la toata suprafata vizata (cel putin 100 hectare), ceea ce necesita mai mult timp. Exploatarea zacamantului de aur ar duce la distrugerea iremediabila a sitului arheologic, ceea ce ar fi o pierdere de nerecuperat si ar anula posibilitatea constituirii in viitor a unei zone de turism cultural, o solutie economica durabila pe termen lung. Nu este o noutate faptul ca multe tari care stiu sa le aprecieze valoarea, au facut din vestigiile lor arheologice puncte de atractie cultural-turistica, aducatoare de venituri permanente pentru populatia din zona (Egipt, Mexic, Grecia, Italia, etc.). Distrugerea unor vestigii arheologice de asemenea valoare ar fi o crima culturala.

Aspecte politice: Autoritatile chemate sa aprobe proiectul nu pot ignora starea de nemultumire a unei parti insemnate a populatiei din zona, protestele si opiniile exprimate de Academia Romana, alte foruri si institutii competente (printre care Academia de Studii Economice din Bucuresti), societatea civila prin diverse organizatii neguvernamentale, personalitati publice, peste 1000 de oameni de stiinta din tara si strainatate, membri ai unor institutii cu mare autoritate stiintifica (printre care Ínstitut de France si Consiliul International pentru Monumente si Situri - ICOMOS), opinii exprimate in manifestari publice, declaratii, interventii in mijloacele de mass-media sau direct la autoritati. Nu pot fi ignorate nici exigentele legislatiei Uniunii Europene, a caror incalcare poate constitui o piedica in calea aderarii Romaniei.

Orice act de autoritate care ignora aceste opinii, va starni o stare de agitatie in randul populatiei si va afecta negativ imaginea autoritatilor si a tarii - facand o paralela neplacuta cu situatii care au avut loc in perioada dictaturii (demolari de case, biserici, stramutarea fortata a populatiei, etc.). O administratie de stat care aproba proiectul isi asuma o grea raspundere !

Solutii alternative: O solutie alternativa trebuie sa rezolve pe termen lung problema somajului si saraciei din zona. O asemenea solutie trebuie sa se bazeze pe resursele regenerabile ale zonei, pe turism cultural in care bogatia arheologica a zonei poate constitui un punct de atractie real. Declararea zonei ca parc arheologic de patrimoniu modial sub protectia UNESCO (lucru realizabil!) ar mari atractivitatea turistica si ar putea atrage fonduri ale Uniunii Europene pentru continuarea cercetarilor arheologice.

Statul Roman sau investitorii din tara, ar trebui sa promoveze in zona investitii cu efect
permanent sau pe termen lung. Desigur pentru aceasta este necesar un studiu bine fundamentat stiintific si un program bine gandit si coordonat (fie la nivel guvernamental, fie de un consortiu privat cu putere financiara). Pana la punerea lui in aplicare, exploatarile miniere actuale ar putea continua la o scara si intr-un mod care sa nu distruga mediul inconjurator, vestigiile arheologice unicat si potentialul turistic al zonei.

CONCLUZIE GENERALA: Cantarind beneficiile potentiale si riscurile implicate in proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana rezulta ca in forma actuala proiectul nu poate fi catalogat drept lucrare de "interes public in beneficiul economic al tarii" iar beneficiile de interes privat nu justifica riscurile si duc la concluzia ca initiativa trebuie abandonata inainte de a produce consecinte dezastruoase iremediabile.



Acad. Ionel Haiduc


Puncte de vedere privind proiectul.

Acest topic a fost editat de mariusc2: 17 Jun 2006, 12:26 PM


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kyklos
mesaj 17 Jun 2006, 12:52 PM
Mesaj #5


Ex-Colimator
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.439
Inscris: 25 November 05
Din: Cosmos , Cetatean al Cosmosului
Forumist Nr.: 7.332



Am vazut la festivalul de film ['mu:vi] un documentar numit NEW ELDORADO . Am ramas socat cand am vazut ideile firmei canadiene . Vor sa mute tot satul la cuca macai , tineretul bovin a fost atras de locurile de munca oferite de acesti oamenii care numai binele acestei localitatii nu-l doreste . Au fost descoperite de curand ceva catacombe de pe timpul romanilor ,Rosia Montana va deveni in viitor un lac plin cu cianuri,blestemul aurului se vede pe zi ce trece in aceasta localitate.
Daca Rosia Montana va deveni ce vor mintiile bolnave , muntii Apuseni vor disparea . Sunt suparat de faptul ca tineretul bovin din acea comunitate e atrasa de locurile de munca care sunt oferite de firma canadiana "GOLD",dar ei nu realizeaza ca dupa 17 anii cat va dura acest proiect , vor avea un pardesiu de lemn


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
flori
mesaj 17 Jun 2006, 02:27 PM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.024
Inscris: 6 September 04
Din: somewhere over the rainbow...
Forumist Nr.: 4.413



Ar trebui sa spunem un NU hotarit acestui proiect, iar cei care au ca interes numai banii pe care i-ar cistiga in cazul in care ar ucide acea particica din trupul tarii noastre ar trebui trasi la raspundere! E o rusine ce se intimpla la noi, e tara lui papura voda!


--------------------
Nu anii din viata mea sint importanti ci viata din anii mei...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 17 Jun 2006, 02:31 PM
Mesaj #7


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE (flori @ 17 Jun 2006, 03:27 PM)
e tara lui papura voda!

Ba a lui Fesulescu Voievod! laugh.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dea
mesaj 17 Jun 2006, 02:34 PM
Mesaj #8


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 306
Inscris: 25 June 04
Forumist Nr.: 3.933



mariusc2, thumb_yello.gif buna ideea cu acest topic.

chiar ma gandeam ca este inadmisibil ce se intampla.. este revoltator felul in care este promovata ideea exploatarii miniere in Rosia Montana, chiar pe postul national de televiziune, fara a scoate niciun cuvant despre consecintele teribile pe care le-ar avea aprobarea acestui proiect.

e drept, am auzit la radio Guerrila si un spot-protest (in care pericolul era chiar foarte bine punctat) dar e prea putin.. in mod clar trebuie facut ceva pentru ca oamenii sa fie corect informati si sa nu se lase dusi de nas de niste oameni care alt interes decat bunastarea personala nu au.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 17 Jun 2006, 02:34 PM
Mesaj #9


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



MINBOMB PENTRU ROSIA MONTANA
Campania MindBomb pentru Roşia Montană pune problema poluării mediului din România în relaţie cu corupţia fără chip a statului şi a administraţiilor locale, nu în ultimul rând a individului, care erodează din interior societatea românească.

12.000 de afişe au fost lipite în noaptea de 19 spre 20 martie pe străzile din Cluj, Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Arad, Bistriţa, Sibiu, Alba Iulia, Deva, Baia Mare, Oradea, Târgu Mureş, Sighişoara, Petroşani, Valea Arieşului, Abrud, Câmpeni şi Roşia Montană.

Prin campania MindBomb pentru Roşia Montană protestăm împotriva proiectului de exploatare minieră intensivă cu cianuri de la Roşia Montană şi împotriva publicităţii pe care Gabriel Resources, proprietarul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) o face acestui proiect extrem de nociv pentru România.

Intoxicarea cu propaganda pentru compania Gabriel Resources pe posturile de televiziune şi în presa scrisă are ca scop cosmetizarea în ochii românilor a imaginii Roşia Montană Gold Corporation companie rămasă în epoca colonialismului brutal, a cărei politică cinică a profitului va rade Roşia Montană de pe faţa pamântului, va strămuta oamenii şi va şterge istoria acestui loc.

Pentru prima dată în România opinia publică şi câteva instituţii publice au făcut front comun împotriva unei afaceri păguboase pentru noi toţi, demonstrând astfel că România nu mai este paradisul escrocilor.

Proiectul de exploatare minieră intensivă cu cianuri de la Roşia Montană pune în pericol VIAŢA în Ţara Moţilor, deschizând calea producerii celui mai mare dezastru ecologic din Europa de est. Ca de atâtea ori în istoria recentă, marile companii, sprijinite de politicieni lucrează împotriva oamenilor pentru a-i îmbogăţi necinstit pe câţiva indivizi cinici. După ei potopul!

Ne-am obişnuit de atâţia ani să nu avem încredere în autorităţi, fie că e vorba de guvern sau de preşedinţie. Tot de atâţia ani, sperăm că, într-o zi, autorităţile ne vor recâştiga încrederea pierdută. De aceea credem în nevoia de dialog între societatea civilă şi administraţie.
Nu vrem Revoluţie, Vrem Evoluţie!

La campania MindBomb pentru Roşia Montană au participat, în diferite moduri (concepţie, dezbateri, idei, realizare, lipire) peste 300 de artişti plastici, designeri, arhitecţi, specialişti IT, scriitori, studenţi şi colaboratori din oraşele în care au fost lipite afişele.

NU LĂSA ROŞIA MONTANĂ SĂ MOARĂ!
Oamenii sunt mai importanţi decât aurul.

SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ!

MindBomb
www.rosiamontana.org


Acest topic a fost editat de mariusc2: 17 Jun 2006, 02:37 PM


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 17 Jun 2006, 02:37 PM
Mesaj #10


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



user posted image


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alysoft2003
mesaj 17 Jun 2006, 02:54 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.160
Inscris: 14 February 06
Din: www
Forumist Nr.: 7.859



Oricum, mai devreme sau mai tarziu acel filon va trebui exploatat. Ramane de vazut cum. "Nu" modului in care vor sa o faca acum. "Da" unei exploatari care sa aibe un minim impact socio-ambiental. Parca ar fi si pacat sa ai niste resurse de care sa nu te folosesti. Si o intrebare : "De ce trebuie sa vindem canadienilo? Noi nu avem posibilitatea de a valorifica mina?"


--------------------
Nu te pune cu prostul caci are mintea odihnita!Al dracului de odihnita!
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 17 Jun 2006, 02:56 PM
Mesaj #12


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Ancheta Catavencilor

Finul lui Boc,agentul Gabriel Resources

Abia numit în funcţie, în urma sforilor trase de naşul său, Emil Boc, prefectul Clujului, Alin Păunel Tise, a şocat recent opinia publică oferind pe tavă serviciile Prefecturii reprezentanţilor Gabriel Resources Ltd., responsabilul contestatului proiect de la Roşia Montană din judeţul Alba. „Este vorba despre intermedierea dialogului cu societatea civilă pentru identificarea unor soluţii de dezvoltare durabilă a întregii zone afectate de proiect", transmitea acum două săptămîni biroul de presă al Prefecturii Cluj. întîlnirea informală dintre Alan Hill, noul preşedinte al Gabriel Resources Ltd., acţionarul principal (80%) al Roşia Montană Gold Corporation , (RMGC), şi finul lui Boc a avut ca principală temă de discuţie noua politică a companiei şi indicarea Clujului ca una dintre principalele pieţe de achiziţii pentru necesarul dezvoltării proiectului de la Roşia Montană. De fapt, în spatele disponibilităţii pe care o demonstrează mai nou liderii PD faţă de proiectul Roşia Montană (pe care nici măcar PSD nu a avut curajul sa-l aprobe făţiş) se ascunde o înţelegere la care au ajuns reprezentanţii Gabriel Resources cu preşedintele Traian Băsescu. Cum preşedintele PD Emil Boc a refuzat să se expună şi să ia, public, partea celor de la Gabriel Resources, considerînd că gestul poate avea efecte negative din punct de vedere politic pentru persoana sa şi pentru Partidul Democrat, sarcina i-a fost „pasată" finului preşedintelui PD. După ce fostul director, Richard Hill, a fost îndepărtat de la conducerea companiei tocmai pe motivul că nu a putut restabili legăturile cu puterea centrală după alegeri, noua echipa trimisa de canadieni, in luna iulie 2005, in frunte cu Allan Hill, a actionat "filiera" Palatului Cotroceni si a dat lovitura: Basescu va sprijini investiţia de la Roşia Montană. Aceasta în condiţiile în care, în campania electorală din toamna anului 2004, acelaşi Băsescu ataca în forţă fosta putere pentru acordul tacit dat exploatării RMGC. Evident, la acea vreme nu-l durea gura, că doar era în campanie!



articol scris de Marius Drogeanu in "Academia Catavencu", nr. 3, 25 - 31 ianuarie 2006, pagina 13


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dea
mesaj 18 Jun 2006, 04:01 PM
Mesaj #13


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 306
Inscris: 25 June 04
Forumist Nr.: 3.933



QUOTE (alysoft2003 @ 17 Jun 2006, 03:54 PM)
Oricum, mai devreme sau mai tarziu acel filon va trebui exploatat. Ramane de vazut cum. "Nu" modului in care vor sa o faca acum. "Da" unei exploatari care sa aibe un minim impact socio-ambiental. Parca ar fi si pacat sa ai niste resurse de care sa nu te folosesti. Si o intrebare : "De ce trebuie sa vindem canadienilo? Noi nu avem posibilitatea de a valorifica mina?"

Hmm.. nu prea sunt de acord cu tine smile.gif
E complicata treaba asta cu obtinerea unui "minim impact socio-ambiental" usor de zis, greu de facut.. ei pot initial sa spuna ca au totul sub control, dar de la un punct incolo (si mai ales pe termen lung) lucrurile n-o sa mai fie asa de simplu de controlat..

Niciunul din motivele prezentate in favoarea deschiderii exploatarii nu mi se par justificate pentru a accepta crearea unui bazin de decantare (cianura!!) de peste 250 milioane tone(!!!) pe teritoriul tarii noastre. Avem nevoie de asa ceva? Nu cred ca situatia este asa disperata incat sa avem nevoie de o astfel de "bomba" pe teritoriul tarii noastre!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dea
mesaj 18 Jun 2006, 04:04 PM
Mesaj #14


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 306
Inscris: 25 June 04
Forumist Nr.: 3.933



inca un link: http://www.rosiamontana.org/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 18 Jun 2006, 10:06 PM
Mesaj #15


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



e adevarat ca zona deja este poluata, ca exploatarile existente sunt nerentabile si neecologice, dar oare proiectul cel nou va avea grija de mediu prin tehnologiile moderne? am raspuns "nu" pentru ca sunt aproape convins ca in spatele acestei afaceri se afla politicieni corupti, la fel ca si in atatea alte cazuri de exploatare abuziva a bogatiilor tarii, oferite "pe tava" ... "Nu ne vindem tara" strigau dupa revolutie neocomunistii nelasand sa vina investitorii adevarati, acum o dam pe gratis, de nevoie, pentru a face jocul de interese etc, etc




--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 18 Jun 2006, 11:48 PM
Mesaj #16


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Vanessa Redgrave dedicates film award to Rosia Montana!

Cluj-Napoca/Romania, 11 June 2006

Vanessa Redgrave who last night was awarded for Lifetime Achievement at the International Transylvanian Film Festival (TIFF) in the town of Cluj-Napoca has dedicated her prize to the campaign to Save Rosia Montana ! and to Alburnus Maior, a community organisation based in Rosia Montana .

The famous British actress who has been awarded with an Oscar, two Golden Awards and received the prize for best actress at Cannes is also known for her active involvement in Human Rights issues. Since 1995 Mrs Redgrave has been a UNICEF Goodwill Ambassador.

http://www.rosiamontana.ro/vanessa_redgrave/%20


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 18 Jun 2006, 11:59 PM
Mesaj #17


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Tell TD Securities to drop Gabriel Resources!

TD Securities is a major shareholder of Gabriel Resources ('Gabriel'). In 2005, TD Securities helped underwrite $25 million in new capital for Gabriels’ environmentally and socially bankrupt Rosia Montana gold mine project. Rainforest Action Network (RAN) is currently pushing TD Securities to drop out of their investment in the Borreal Forest and Rosia Montana.

Please take out the time and send a letter to Ed Clarke, TD's CEO by accessing

http://dirtymoney.org/banks_in_the_boreal/whats_wrong_td/

You can edit the standard letter and should include some strong but polite sentences on Rosia Montana. TD's AGM will be in April and RAN will raise the Rosia Montana issue. Please tell TD Securities to drop Gabriel Resources.



--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 19 Jun 2006, 09:15 PM
Mesaj #18


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Unice in lume, Galeriile romane de la Rosia Montana, amenintate cu distrugerea de o firma fantoma
Vestigii cu o vechime de aproape 2000 de ani, Galeriile Romane de la Rosia Montana, din Masivul Orlea, reprezentand un miracol pentru lumea stiintifica mondiala sunt amenintate cu disparitia. Cotroversatul proiect de exploatare a aurului de catre firma canadiana Gabriel Resources Ltd. prevede deschiderea unei cariere la suprafata care cuprinde si muntele ce le adaposteste. Iminenta pierdere a acestor autentice bijuterii de tehnica miniera antica, alaturi de intregul ansamblu de vestigii din localitate, a starnit protestul specialistilor din tara, al celor peste 600 de istorici si arheologi de la prestigioase universitati din lume printre care: Académie des Inscriptions et Belles Lettres, Paris, Institutul Epigrafic din Oxford, Institutul Arheologic German, Institutul Arheologic Austriac, Universitatea "La Sapienza" Roma, si al Comisiei Internationale pentru Monumente si Situri (ICOMOS), in timp ce Comisia Nationala de Arheologie intarzie sa ia atitudine. Restaurarea, conservarea si introducerea galeriilor romane in circuitul muzeistic ar putea contribui la dezvoltarea turismului in zona, mult mai profitabil decat preconizata investitie miniera, paguboasa pentru statul roman, potrivit specialistilor.
Descoperite intamplator in anul 1968, in timpul unor lucrari de cercetare in Masivul Orlea si integrate, in 1981, in Muzeul Mineritului, galeriile sunt sapate manual cu dalta si ciocanul, avand o lungime de peste 400 de metri.
Surse din localitate afirma ca minele romane din Orlea au intrat, recent, in proprietatea firmei canadiene care a instituit paza drastica. Mai nou, vizitatorii romani si straini sunt legitimati la intrarea in muzeu, paznicii motivand ca "masurile au fost luate de SRI pentru ca ungurii care vor sa ne ia Ardealul sunt impotriva firmei canadiene".
In realitate, ceea ce n-au distrus nici popoarele migratoare, nici stapanirea austro-ungara, risca sa fie ras de pe fata pamantului de o societate fantoma cu puteri discretionare asupra patrimoniului cultural cu valoare exceptionala de la Rosia Montana.
VERONICA MARINESCU

Curierul National
21 decembrie 2002


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 20 Jun 2006, 09:34 PM
Mesaj #19


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Stie cineva daca exista petitii online pro-Rosia Montana?


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alysoft2003
mesaj 20 Jun 2006, 09:43 PM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.160
Inscris: 14 February 06
Din: www
Forumist Nr.: 7.859



QUOTE (Dea @ 18 Jun 2006, 04:01 PM)
o astfel de "bomba" pe teritoriul tarii noastre!

Centrala de la Cernavoda cum ti se pare?


--------------------
Nu te pune cu prostul caci are mintea odihnita!Al dracului de odihnita!
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 21 Jun 2006, 08:14 AM
Mesaj #21


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (alysoft2003 @ 20 Jun 2006, 10:43 PM)
Centrala de la Cernavoda cum ti se pare?

Ok!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 21 Jun 2006, 08:34 AM
Mesaj #22


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE (abis @ 21 Jun 2006, 09:14 AM)
QUOTE (alysoft2003 @ 20 Jun 2006, 10:43 PM)
Centrala de la Cernavoda cum ti se pare?

Ok!

SuPscriu! thumb_yello.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 21 Jun 2006, 11:14 AM
Mesaj #23


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



Felicitari marius pentru acest topic.
Initial ma gandeam sa votez cu "nu cunosc" dar dupa ce am parcurs toate postarile si linkurile de pe acest topic, raspunsul meu a fost "nu". Nu, pentru ca sunt ecologist, iar beneficiile pentru tara noastra sunt atat de mici incat nu justifica riscuri atat de mari.
Totusi pentru a pastra obiectivitatea, ma fac avocatul devil.gif -ului doar pentru cateva momente si postez un link care contine si punctul de vedere al lui GR.

Ceea ce am remarcat acolo este faptul ca proiectul lor include si un program de reabilitare.
Ei sustin faptul ca oricum zona este teribil de degradata si de poluata chiar in acest moment (nu am fost acolo dar tind sa ii cred, tinand cont ca se face minerit acolo de 2000 de ani). Deci un program de reabilitare s-ar impune oricum, chiar daca va demara sau nu proiectul. Daca reabilitarea nu se va face pe banii GR, atunci pe ce bani se va face? Organizatiile care se opun lui GR ce proiecte de reabilitare au? Nu ma refer la locuri de munca ci strict la mediul inconjurator.

Sunt convins ca vor fi necesari multi bani pentru "curatarea" zonei de poluare.

Cu asta m-ar fi convins sa ii sustin, cu acel proiect de reabilitare, daca nu "miroseam" ca poate fi o mare teapa, ca ar putea sa nu fie tinuti sub control si faptul ca nu este un proiect de importanta vitala, iar beneficiile noastre ar fi destul de mici, daca dupa ce se epuizeaza zacamantul GR nu se tine de promisiuni si nu reface complet sticaciunile provocate.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dead-cat
mesaj 21 Jun 2006, 12:09 PM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.203
Inscris: 6 April 04
Din: On the Rhine
Forumist Nr.: 2.942



care-i situatia legala la desproprieri de genul asta? ca s-ar putea sa se lase cu despagubiri grase (din nou) hotarite la Strassbourg.


--------------------
Black holes are where God divided by zero.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 21 Jun 2006, 04:21 PM
Mesaj #25


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE (actionmedia @ 21 Jun 2006, 12:14 PM)
Totusi pentru a pastra obiectivitatea, ma fac avocatul devil.gif -ului doar pentru cateva momente si postez un link care contine si punctul de vedere al lui GR.

Multam @actionmedia si va cer scuze tuturor pentru pozitia partinitoare. Incerc sa mi-o rascumpar postand si pozitia Gabriel Resources. Am vazut ca sunt si sustinatori ai proiectului. M-ar interesa sa posteze motivele ce i-a determinat sa sustina proiectul, pentru a ne ajuta sa identificam toate riscurile si avantajele induse de proiect.

Pozitia Gabriel Resources
Economia Rosiei Montane in prezent – pe scurt
Guvernul Romaniei a desemnat regiunea Rosia Montana “zona defavorizata” din cauza mai multor factori:
• Nivelul scazut de trai: venitul mediu in zona reprezinta o treime din salariul mediu la nivel national. In aceasta regiune, un om din 12 traieste din echivalentul a 2 dolari pe zi.
• Rata crescuta a somajului: rata somajului in Rosia Montana este in prezent de aproximativ 50% si se estimeaza ca se va ridica la 90%, o data cu inchiderea celui mai mare angajator local –RosiaMin, filiala a Minvest.
• Conditii de locuit precare: mai mult de jumatate din casele din sat duc lipsa unei surse curente de apa potabila, iar doua treimi dintre case au WC-urile in curte.

Impactul Gabriel Resources asupra dezvoltarii economice – un potential punct de pornire
Impreuna cu implicarea totala a comunitatii locale, proiectul Gabriel Resources poate crea un viitor mai bun, prin relansarea economica a localitatii, a regiunii si chiar a intregii Romanii.
• Locuri de munca bine platite: estimam crearea a peste 1.200 de locuri de munca in timpul fazei de constructie a noii mine si a peste 600 de locuri de munca permanente in faza operationala a minei.
• Locuri de munca indirecte: bazandu-ne pe proiecte miniere similare din intreaga lume, estimam ca se vor crea alte 10 locuri de munca la nivel regional si national pentru fiecare nou loc de munca creat la mina din Rosia Montana.
• O sursa importanta de investitii straine: proiectul Rosia Montana, pe toata durata sa, va genera 2 miliarde de dolari pentru Romania.


@dead-cat, din cate stiu eu desproprierile fortate se pot face numai in cazul in care proioectul vizat este de importanta nationala.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 21 Jun 2006, 04:33 PM
Mesaj #26


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Problema culturala
mostenire culturala in impas: Rosia Montana – pe scurt
Inaintea implicarii Gabriel Resources in regiune, s-a acordat prea putina atentie salvarii mostenirii culturale unice a Rosiei Montane.
• Probleme legate de patrimoniu: mare parte din operatiunile miniere de pana acum nu au luat in considerare problemele de pastrare a vestigiilor istorice.
• Lipsa planului de recuperare: fara o implicare puternica de resurse umane si financiare, artefacte culturale importante se vor pierde pentru totdeauna.

Angajamentul Gabriel de a proteja si respecta mostenirea culturala a Rosiei Montane: un potential punct de pornire
Gabriel se angajeaza total in salvarea, conservarea si punerea in valoare a mostenirii culturale a Rosiei Montane.
• Alocarea de resurse financiare importante: in ultimii cinci ani, am finantat cu peste 9 milioane de dolari cercetarea si recuperarea mostenirii culturale, acesta fiind unul dintre cele mai mari programe de gen din Europa.
• Implicarea de experti independenti: finantam o echipa de 100 de oameni, condusa de specialisti independenti in arheologie de salvare din Romania si Franta. Metodele si tehnicile de cercetare moderne – incluzand aerofotogrametrie, imagini satelitare, cartare GIS si GPR – sunt consacrate salvarii mostenirii culturale a Rosiei Montana.
• Respectarea si pastrarea mostenirii culturale: planul nostru privind mostenirea culturala include o zona protejata ce contine structurile istorice ale satului si infiintarea unui muzeu, care va permite atat publicului, cat si expertilor sa studieze patrimoniul cultural al regiunii.
• Folosirea celor mai inalte standarde: toate eforturile arheologice sunt intreprinse in conformitate cu standardele UNESCO si cu reglementarile arheologice ale UE.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AmunRa
mesaj 21 Jun 2006, 06:55 PM
Mesaj #27


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 257
Inscris: 14 December 05
Din: Metropolis Cluj-Napoca
Forumist Nr.: 7.475



Marius un site interesantat
Din pacate filmul o sa trebuiasca sa-l cauti pe retea.

New Eldorado

Este vorba despre un documentar socant despre blestemul aurului de la Rosia Montana.
Autorul este Tibor Kocsis iar New Eldorado a fost premiat la numeroase festivaluri internationale.


--------------------
user posted imageuser posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 19 Jul 2006, 01:45 AM
Mesaj #28


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Activistii Green Peace amendati cu 8500 de euroi pentru ca nesimtitii de functionarasi de la ministerului mediului nu au raspuns la memoriul depus ce sesiza ilegalitatea proiectului Gabriel Resources. Asa or fi primit ordin de la madama Sulfina - daca nu stiti cine e sulfina, e cucoana aia varza la geografie care e ministra a mediului. O fi crezand ca Rosia Montana o fi vreo rosie crescuta la munte?! :blink:ministerul mediului

Acest topic a fost editat de mariusc2: 19 Jul 2006, 01:46 AM


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 19 Jul 2006, 09:48 AM
Mesaj #29


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



cind vorbesti despre goana dupa aur... totul capata alte valente
nu prea cunosc zona, si nu stiu daca e bine sau rau...
cred ca cei mai in masura sa decida asta sunt proprietarii terenurilor din zona


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 19 Jul 2006, 10:24 AM
Mesaj #30


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



As spune ca si ministerul culturii, ca are cativa kilometri de mine dacice si romane acolo, unicat in lume dupa metoda de constructie.

Edit: cred ca pentru americani suntem penibili - ei au macelarit mii de indieni in goana lor dupa aur si noi de cramponam de niste gropi vechi de 2000 de ani si o mana de amarati care vor fi stramutati.

Acest topic a fost editat de mariusc2: 19 Jul 2006, 10:26 AM


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 19 Jul 2006, 01:40 PM
Mesaj #31


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



daca ma gindesc putin.. americanii sunt singurii care nu au ratificat tratatele antipoluare
normele euro sunt ceva absurd pentru ei


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 19 Jul 2006, 03:16 PM
Mesaj #32


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Baieti destepti, si asa au industria pe sponci.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kyklos
mesaj 19 Jul 2006, 04:57 PM
Mesaj #33


Ex-Colimator
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.439
Inscris: 25 November 05
Din: Cosmos , Cetatean al Cosmosului
Forumist Nr.: 7.332



Cu siguranta firma canadina GOLD isi va amplasa cortul....chit ca au renuntat ca-n ceata la iazul de decantare...plin cu reziduuri cianuroase hh.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 20 Jul 2006, 08:45 AM
Mesaj #34


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



cine are banu... face si banu


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Falanstera
mesaj 5 Aug 2006, 08:04 PM
Mesaj #35


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 63
Inscris: 31 December 03
Forumist Nr.: 1.667



dar se poate spune un NU hotarat! iata cum:


puteti face ceva impotriva porcariei asteia de a DISTRUGE Rosia Montana, asa ca va rog mult sa descarcati petitia de pe link-ul pe care il voi post-a mai jos!

daca nu merge link-ul, scrieti-va adresa de e-mail si eu am sa trimit link-ul.

http://www.rosiamontana.ro/index_ro.shtml?x=1760



haideti sa fim si noi uniti si sa manifestam un adevarat spirit civic!



ce trebuie facut este in felul urmator:

1. descarcati petitia
2. in ultimele randuri ale documentului descarcat, sa va scrieti CU MAJUSCULE numele, data la care veti depune scrisoarea-petitie, datele de contact si SEMNATURA, apoi trimiteti prin posta petitia catre adresa existenta pe link-ul dat de mine.
neaparat, la posta, solicitati CONFIRMARE DE PRIMIRE.

de altfel, tot ce v-am spus la aceste 3 pcte exista pe link, dar am zis sa fiu sigura. in cazul in care nu urmati intocmai aceste indicatii, nu o sa aiba nici o valoare petitia.

inca o data, haideti sa ne manifestam intr-un fel!



eu am trimis-o si am cerut si confirmare de primire din partea ministerului mediului. am trimis acum 2 saptamani. de abia acum cateva zile am primit confirmarea de primire. ciudat, dar bine ca am primit-o. asa ca daca doar trimiteti la posta, s-ar putea sa zica aia ca n-a ajuns nimic. tre' sa-ti iei toate masurile cu hotii astia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

17 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 03:39 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman