HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

24 Pagini V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Ortodoxia, Calea Întru Hristos, sa ne cunoastem religia - pag 1 index
Clopotel
mesaj 1 Mar 2006, 01:12 PM
Mesaj #141


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Dragii mei,
Voi expune in continuare, niste lamuriri dogmatice... Tin sa repet ca acest topic este despre Ortodoxie, si nu se doreste nicidecum ca aici sa dezbatem viziunile altor religii, secte, erezii... Pentru dezbateri interconfesionale sunt deja deschise niste topicuri, sau se pot deschide altele noi daca este cazul...
Pe topicul de Ortodoxie, sunt bineveniti atat Bolt cat si Edinide, cat si budhistii, si yoghinii, si oricine doreste sa vorbeasca sau sa se intereseze despre Ortodoxie.... E bine sa respecatam asta, ca sa avem o oarece ordine in subiecte...Altfel, o sa avem un haos generalizat...
De asemenea, oricine este liber, daca va considera necesar, sa-si expuna viziunile propriei dogme, pe un topic dedicat, fara sa fie deranjat la fiecare fraza, ca ce spune este contrar dogmei altuia...
Desigur se pot pune intrebari, se pot cere lamuriri, dar de aici si pana la a contrazice ceva din Ortodoxie, pe topicul de Ortodoxie, doar pentru ca asa sustine alta dogma, e offtopic, pentru ca acea dogma nu este Ortodoxia ci este altceva... Sper ca se intelege ce vreau sa zic... Thanks...

PS: Aici intra si interpretarile aceluiasi text, pentru ca daca eu zic: "Exista un arbore", desi e clar ca eu ma refer la un anume arbore, totusi, alti 1000 de oameni pot sa-si faca 1000 de interpretari si inchipui despre acel arbore, inclusiv ca are frunze rosii si da fructe cubice, sau ca de fapt e vorba despre un arbore genealogic, sau ca e un arbore inchipuit etc...Dar cine intelege cu adevarat la ce arbore m-am referit atunci acela, desigur va interpreta corect...



--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 1 Mar 2006, 01:26 PM
Mesaj #142


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Raportul dintre persoanele Sfintei Treimi. Perihoreza si aproprierea
Asa cum am aratat, Dumnezeu este Unul dupa fiinta, dar intreit in Persoane. Aceasta nu inseamna ca fiinta se imparte sau ca Persoanele Se confunda. Astfel, raportul dintre Persoanele Sfintei Treimi poate fi prezentat dupa trei aspecte fundamentale: dumnezeirea Persoanelor si distinctia dintre ele, lucrarile dumnezeiesti, atribuite uneori Sfintei Treimi in integralitate, alteori uneia dintre Persoane, si comuniunea intra-treimica.
Dumnezeirea persoanelor si distinctia dintre ele
a. Dumnezeirea Tatalui nu a fost contestata nici chiar de eretici, El fiind considerat intotdeauna si peste tot in lumea
crestina - si potrivit Simbolului de credinta - "Atottiitorul, facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute". Mantuitorul insusi spune: "Viata vesnica aceasta este: ca sa Te cunoasca pe Tine, singurul, adevaratul Dumnezeu" (Ioan XVII, 3).
Daca uneori Sfanta Scriptura lasa impresia ca Tatalui I se atribuie intaietate in Sfanta Treime, datorita faptului ca naste pe Fiul si purcede pe Duhul Sfant, aceasta este expresia neputintei conceptuale umane de a exprima prin alti termeni unitatea Sfintei Treimi: Tatal nu are o intaietate existentiala fata de Fiul si fata de Duhul Sfant, cu toate ca este Nascator si Purcezator.
b. Dumnezeirea Fiului ca Persoana distincta de Tatal este afirmata frecvent de Sfanta Scriptura: "Fiul Meu esti Tu, Eu
astazi Te-am nascut
" (Ps. II, 6); Tatal il numeste "Fiul Meu iubit"(Matei III, 17); El este "Fiul lui Dumnezeu Celui viu" (Matei XVI, 16); I se atribuie insusiri dumnezeiesti, precum: vesnicia (Ioan XVII, 5), atotputernicia (Ioan I, 3), omniprezenta (Matei XVIII, 20).

Expresiile: "Tatal este mai mare decat Mine" (Ioan XIV, si "Iar despre ziua aceea si ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatal" (Marcu XIII, 32) nu trebuie intelese ca exprimand o subordonare fata de Tatal.
Ele se refera fie numai la umanitatea Mantuitorului, fie la faptul ca Dumnezeu descopera doar ceea ce este necesar pentru mantuire, cunoasterea datei sfarsitului lumii neintrand in aceasta categorie.
c. Si dumnezeirea Sfantului Duh este afirmata cu claritate. El este numit "Mangaietorul..., Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede" (Ioan XV, 26); cine minte "Duhului Sfant" nu minte "oamenilor, ci lui Dumnezeu" (Fapte V, 3-4); este atotstiutor (Ioan XIV, 26); este atotputernic, participand la creatie (Facere I, 2); botezul se face si in numele Duhului Sfant (Matei XXVIII, 19)etc.
Expresiile scripturistice "... nu va vorbi de la Sine, ci va vorbi ce I s-a spus" (loan XVI, 13) si "Nimeni nu-L cunoaste pe Fiul, fara numai Tatal, nici pe Tatal nu-L cunoaste nimeni, fara numai Fiul" (Matei XI, 27) nu exprima inferioritatea Duhului Sfant in relatia Sa cu Tatal si cu Fiul, ci se refera la contextul in care se face expunerea, context care evidentia relatia Tatalui cu Fiul. Daca s-ar merge pe linia derivata din aceste texte si daca ne-am opri la textul din I Cor. II, 11: "... cele ce sunt ale lui Dumnezeu nimeni nu le cunoaste, fara numai Duhul lui Dumnezeu", ar insemna ca Fiul nu-L cunoaste pe Tatal.
Lucrarile dumnezeiesti atribuite uneori Sfintei Treimi in integralitate, alteori uneia dintre persoane sau aproprierea Atunci cand se atribuie unei Persoane divine un atribut sau o lucrare eterna (predicat) care apartine si celorlalte doua Persoane, ca si cand lucrarea respectiva ar apartine doar Persoanei la care se refera, vorbim de apropriere. Daca, de exemplu, Tatalui I se atribuie puterea, Fiului adevarul, iar Duhului Sfant harul, nu inseamna ca numai Tatal este putere, ca numai Fiul este adevarul si numai Duhul Sfant harul, ci ca toate acestea, ca si celelalte atribute sunt comune, datorita unitatii fiintei. Aceasta precizare este valabila si in cazul in care se afirma ca Tatal este Creatorul, Fiul - Mantuitorul, iar Duhul Sfant - Sfintitorul. Numai insusirile personale sau proprietatile (Tatal nenascut si nepurces, Fiul nascut, Duhul Sfant purces) nu se pot comunica de la o Persoana la alta.
Aproprierea in generalitatea ei este exprimata de Sfantul Apostol Pavel astfel: "Pentru ca de la El si prin El si intru El sunt toate" (Rom. XI, 36). Sfantul Atanasie cel Mare o completeaza, precizand: "Dumnezeu le face toate prin Fiul, in Duhul Sfant. si asa se pastreaza unitatea Sfintei Treimi. si asa se propovaduieste in Biserica un Dumnezeu "Cel peste toate si prin toate si in toate" (Ef. IV, 6); "peste toate" ca Tata, ca origine si izvor; "prin toate", prin Cuvantul, "in toate" in Duhul Sfant. Este Treime nu numai dupa nume si dupa vorba inchipuita, ci intru adevar si subzistenta."
Unitatea de fiinta a Sfintei Treimi nu este contrazisa de diferenta sau deosebirea dintre Persoane, pentru ca aceasta nu este fiintiala, ci personala. Tatal este si ramane in Fiul si in Duhul Sfant, Fiul este in Tatal si in Duhul, iar Duhul Sfant este in Tatal si in Fiul: "Nu crezi tu ca Eu sunt in Tatal si ca Tatal este intru Mine?" (loan XIV, 10); "Duhul toate le cerceteaza, chiar si adancurile lui Dumnezeu" (I Cor. II, 10).
Aceasta impreuna-locuire sau coexistenta a Persoanelor dumnezeiesti se numeste perihoreza sau intrepatrundere reciproca.
Ea exprima atat unitatea lui Dumnezeu, prin unitatea fiintei, cat si treimea Persoanelor, prin faptul ca firea comuna subzista in fiecare Persoana, fara a se imparti sau repeta. Modul de existenta perihoretic al Persoanelor divine isi are temeiul in faptul ca una din Persoane, si anume Tatal, impartaseste din eternitate celorlalte doua Persoane fiinta, prin nastere si purcedere, fara ca aceasta sa se schimbe in structura ei.

(Din lucrarea: Teologie Dogmatica si Simbolica - Pr. Dr. Sterea Tache)


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 1 Mar 2006, 01:32 PM
Mesaj #143


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Si acum, asa cum am promis, o sa expun cateva lamuriri la CREZUL ORTODOX...

Ce inseamna cuvintele: "Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut"?
Iisus Hristos, Care a trait pe pamint, este Fiul cel unic al lui Dumnezeu. Desi a vietuit pe pamint ca om adevarat, El este in acelasi timp Fiul lui Dumnezeu. Asa li S-a descoperit intii prin Duhul Sfint Apostolilor, care prin gura lui Petru marturisesc: „Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu" (Matei 16, 16). Iar lisus intareste indata adevarul acestei marturisiri: „Fericit esti,Simone, fiul lui lona, ca nu trup si singe ti-au descoperit tie aceasta, ci Tatal Meu Cel din ceruri" (Matei 16,17). Sfinta Scriptura ii numeste adeseori si pe oameni fii ai lui Dumnezeu, dar ii numeste astfel, fie pentru ca sint facuti de El, fie pentru ca sint nascuti la o viata noua, prin harul Duhului Sfint. "Voi sinteti fiii Domnului Dumnezeului vostru" (Deut. 14, 1), le spune Moise evreilor, gindindu-se mai mult la intelesul de fii prin creatie. "si celor citi L-au primit, care cred in numele Lui, le-a dat putere ca sa se faca fii ai lui Dumnezeu, care nu din singe, nici din pofta trupeasca, nici din pofta barbateasca, ci de la Dumnezeu s-au nascut" (loan l, 12-13). Aci se vorbeste de fiii lui Dumnezeu prin infiere. De ei se spune chiar ca sint nascuti din Dumnezeu.
Iisus Hristos nu e Fiu al lui Dumnezeu in vreunul din intelesurile de mai sus. El nu e fiu intre fii. Nu e fiu cum e o creatura, nici fiu dupa har sau prin infiere. Ci e Fiu dupa fire, e singurul Fiu dupa fire al lui Dumnezeu, neavind nici un frate. De aceea spune Simbolul, nu numai nascut, ci: "Unul-Nascut". Insusi Iisus Hristos Se numeste pe Sine "Unul-Nascut".
Ca asa a iubit Dumnezeu lumea, incit pe Fiul Sau Unul-Nascut L-a dat" (loan 3, 16).

Ce inseamna cuvintele "Carele din Tatal S-a nascut"?
Daca s-ar fi spus in Simbol numai "Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut", ar fi putut gindi cineva ca Arie, ereticul din veacul al IV-lea, ca Fiul, Care S-a nascut, nu e Dumnezeu ca Cel Care L-a naseut. Sau, ar fi putut gindi cineva ca Fiul S-a nascut si din Sine, caci si El este Dumnezeu, in legatura cu aceasta ar fi putut zice, ca Sabelie, ereticul din veacul al III-lea, ca acelasi Dumnezeu e uneori nascator, alteori nascut, "uneori Tata, alteori Fiu", trecind intreg dintr-o stare intr-alta.
Pentru a se face cu neputinta asemenea ginduri, s-au pus in Simbolul Credintei cuvintele: "Carele din Tatal S-a nascut".
Prin aceasta s-a aratat ca Fiul S-a nascut dintr-o persoana dumnezeiasca, din Tatal, ceea ce da siguranta ca si Fiul e o alta persoana dumnezeiasca, deopotriva in slava si in dumnezeire cu Tatal. De asemenea, se arata ca in Dumnezeu o persoana e mereu Tata, iar alta persoana, mereu Fiu.


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 1 Mar 2006, 01:32 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Clopotel
mesaj 1 Mar 2006, 01:40 PM
Mesaj #144


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Ce inseamna "Mai inainte de toti vecii"?
Prin aceste cuvinte se arata ca Fiul este mai inainte de orice timp, este vesnic, nu S-a ivit in timp. Sf. Evanghelist Ioan incepe Evanghelia cu cuvintele: "La inceput era Cuvintul"(Ioan I, 1), aratind ca atunci cind s-a pus inceputul timpului si al lumii, Cuvintul era; deci, era de mai inainte. Ca atare, El e Dumnezeu, nu e faptura, caci numai Dumnezeu e vesnic, iar fapturile se ivesc in timp, ele n-au fost totdeauna. Astfel, Fiul Se deosebeste de cei ce se numesc "fii", pentru ca acestia sint facuti sau nascuti, dupa har, din Dumnezeu. Acestia sint facuti sau nascuti de Dumnezeu in timp. Dar Tatal "n-a adus pe Fiul din neexistenta in existenta, nici n-a infiat pe unul care n-a existat niciodata".
Deci, totdeauna a fost in Dumnezeu o persoana sau un ipostas cu aceasta insusire de Fiu. Daca e asa, totdeauna a fost in
Dumnezeire o persoana cu insusirea de Tata. "Dumnezeu n-a fost mai inainte fara de Fiu si mai pe urma a devenit Tata, ci totdeauna are pe Fiul". N-a fost nici o vreme cind n-a fost in Dumnezeire o persoana Tata si o persoana Fiu, si anume mereu aceeasi persoana Tata si aceeasi persoana Fiu. "Nici Cel Care a nascut nu S-a prefacut in Fiu, nici Cel Nascut n-a devenit Tata". Cu alte cuvinte, niciodata nu s-a produs o schimbare in Dumnezeu. Daca Fiul nu S-ar fi nascut "mai inainte de toti vecii", Tatal n-ar fi fost totdeauna Tata, ci ar fi cistigat aceasta insusire mai tirziu. Iar un Dumnezeu Care se schimba asa
de tare inlauntrul Sau nu mai e Dumnezeu. Asemenea, Fiul n-ar fi Dumnezeu daca S-ar fi nascut in timp, ci ar fi o faptura.
Sau Dumnezeul Cel vesnic S-ar fi despartit dupa o vreme in Tata si Fiu.
Noi spunem ca Tatal e vesnic Tata si vesnic Dumnezeu, fara schimbare, iar Fiul, vesnic Fiu si vesnic Dumnezeu, fara schimbare. Tocmai pentru ca Tatal e vesnic, are un Fiu vesnic. "Caci n-a fost cindva Tatal cind n-a fost Fiul, ci odata cu Tatal, si Fiul Care S-a nascut din El. Caci Dumnezeu nu s-ar putea numi Tata fara de Fiu. Iar daca ar fi, fara sa aiba pe Fiul, n-ar fi Tata. si daca ar avea mai pe urma Fiu, ar deveni mai pe urma Tata si astfel S-ar schimba din a nu fi Tata in a fi Tata, lucru mai rau decit orice blasfemie".
Tatal si Fiul sint doua persoane egale in Dumnezeire si in cinste, dar una e Tata si alta Fiu, avind vesnic intre ele dragostea care este intre Tata si Fiu, si anume: una vesnic dragoste de Tata si alta vesnic dragoste de Fiu.
Putem noi intelege nasterea aceasta dinainte de veci?
Nasterea aceasta dinainte de veci a Fiului din Tatal este o taina pe care nu o poate intelege nici mintea omului, nici a ingerului. "Tatal L-a nascut nu in modul in care omul ar putea gindi, ci asa cum numai Tatal stie. Nu numai cerurile nu cunosc nasterea Fiului dar chiar nici toata firea ingereasca... Nici insusi Duhul Sfint n-a vorbit in Scripturi despre nasterea Fiului din Tatal. Pentru ce iscodesti, deci, acelea pe care nici Duhul Sfint nu le-a scris in Scripturi?". "Cind auzi ca Dumnezeu a nascut, sa nu cazi in ginduri trupesti, nici sa presupui o nastere stricacioasa. „Duh este Dumnezeu" (Ioan 4, 24); duhovniceasca este nasterea".
S-a asemanat nasterea Fiului din Tatal cu nasterea gindului din minte. S-a spus ca precum nasterea gindului din minte e
duhovniceasca, asa si nasterea Fiului din Tatal e duhovniceasca; si precum indata ce exista mintea, exista si gindul, si
minte fara gind nu exista, tot asa de cind exista Tatal exista si Fiul si Tatal fara Fiul nu exista. Dar si aceasta e numai o
asemanare foarte nedeplina.

Ce inseamna "Lumina din Lumina"?
Ca sa nu ramina nici o indoiala ca Fiul, Care S-a nascut, e intru totul ca Tatal din Care S-a nascut, Simbolul spune ca
asa cum nu se deosebeste lumina care se aprinde de lumina din care se aprinde, asa nu se deosebeste fiinta Fiului de fiinta
Tatalui.
Tot ce are prima lumina da si celei de a doua, afara de insusirea ca ea da, si cealalta primeste. Asemanarea cu lumina e
si foarte potrivita cu Dumnezeu, Care e lumina cea nefacuta. Lumina e tot ce e mai bun, mai inalt, pe cind intunericul e
lipsa, e stirbire, e nimicul, e raul. "Dumnezeu este lumina si nici un intuneric nu este intru El", zice Sf. Apostol Ioan (I Ioan l, 5), iar lisus zice: "Eu sint Lumina lumii, cel ce imi urmeaza Mie nu va umbla intru intuneric, ci va avea lumina vietii" (Ioan 8, 12).
(Dupa lucrarea Invatatura de Credinta Crestin Ortodoxa)


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 1 Mar 2006, 01:44 PM
Mesaj #145


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE
Tin sa repet ca acest topic este despre Ortodoxie, si nu se doreste nicidecum ca aici sa dezbatem viziunile altor religii, secte, erezii...

OK, nu stiu daca ai suficiente drepturi aici, dar poate ca ar fi bine sa incerci sa muti discutia offtopic in alta parte. De ex. ce tine de viziunea protestanta, adica interventiile lui Bolt si raspunsul la ele, in topicul lui Ioan, "Reforma Fata In Fata Cu Traditia, Ce a adus reforma?". Similar, ce are Edinide de comentat, poate fi mutat in propriul sau topic. Astfel ar deveni topicul mai curat si mai coerent. Iar eu voi incerca sa nu mai divaghez... sorry.gif

Acest topic a fost editat de Artanis: 1 Mar 2006, 01:44 PM


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 1 Mar 2006, 05:44 PM
Mesaj #146


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



TALCUIREA PSALMULUI 50 al lui David de catre FERICITUL TEODORIT, EPISCOP AL CHIRULUI:
Intru sfarsit, Psalmul lui David.Cind a venit catre dinsul Natan Proorocul, dupa ce intrase el la Vatseva, femeia lui Urie.

Deasupra-scrierea ne arata vadit pricina Psalmului si insesi graiurile ne invata adincul intelegerii. Ni se cuvine a sti insa ca Psalmul are si proorocie a celor ce vor sa fie: pentru aceea este deasupra-scris "intru sfirsit", aratind cuvintul ca proorocia va avea sfirsit.
Si nimeni sa nu aiba indoieli ca in vremea pocaintei marele David s-a invrednicit de dar Proorocesc. Putem invata acest lucru prin ceilalti Psalmi in care a facut marturisirea: asa, intru al saselea mai-nainte vesteste Judecata ce va sa fie, apoi zice: "Ca nu este intru moarte cel ce Te pomeneste pe Tine, iar in iad cine se va marturisi tie?"; iar intru Psalmul 31 fericeste pe cei ce capata lasare pacatelor fara osteneli, ceea ce numai darul Botezului poate sa daruiasca. Si intru Psalmul pus inainte ne-a invatat aratat ca nu se lipsise de darul Duhului, ca zice: ''Duhul Tau cel Sfant nu-l lua de la mine!" Nu a cerut sa i se dea lui darul Duhului, ci s-a rugat sa nu se ia de la dinsul acesta.
Totdeodata, luminandu-se de raza Duhului Sfint si mai-nainte vazind cu ochi proorocesti, a arata ca si norodul ce se imparatea de dinsul va cadea intru faradelegi, sj, ca pedeapsa, se va duce in robie si va locui in Babilon. Deci a scris Psalmul de fata si pentru a tamadui ale sale rani, dar si pentru a gati doctorie potrivita norodului si noua tuturor, caci, raniti fiind, avem trebuinta de tamaduire.
1 Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale sterge faradelegea mea!
Graiurile puse inainte se potrivesc si prea-dumnezeiescului David, si norodului robit, si celor ce se afla rau dintre noi. Pentru ca ranile mari au trebuinta de doctorii deopotriva - si cel ce a cazut in cumplita boala are trebuinta de mai multa purtare de grija, si celui ce a gresit mari greseli ii trebuie multa iubire de oameni - de aceea si marele David se roaga ca toata mila sa se verse asupra lui, sa se deserte tot izvorul indurarilor peste rana pacatului, ca intr-alt fel n-ar fi fost cu putinta sa se stearga urmele acestuia. si dupa cuviinta numeste greseala "nelegiuire", ca are indoita calcare de lege.
2 Mai virtos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste!
Acum - zice - mi-ai dat lasarea prin Natan Proorocul si mi-ai adus felurite primejdii, ca niste fiare arzatoare si tiritoare, dar inca am trebuinta de curatenii, caci am primit in launtru multa putoare grea a pacatului. Deci iarasi spala-ma, Stapine, ca sa stergi toata intinaciunea, ca, dupa Proorocul: ''Spala-va Domnul intinaciunea fiilor si a fiicelor Sionului cu duh de judecata si cu duh de ardere."
3 Ca faradelegea mea eu o cunosc, si pacatul meu inaintea mea este pururea.
Zice: Nici dupa iertarea data de Tine n-am uitat de pacat, ci totdeauna vad icoanele rautatilor mele, si faradelegile indraznite de mine le, vad noaptea in vis si le nalucesc in fiecare zi. Prin Isaia, insusi Dumnezeu porunceste celor ce pacatuiesc sa nu dea uitarii greselile lor: ''Eu - zice -sint Cel ce sterg faradelegile tale, si nu voi pomeni nedreptatile tale. Iar tu pomeneste-te, si sa ne judecam! Spune-ti intii tu faradelegile tale, ca sa te indreptezi." Impreuna-glasuire cu acesta a scris insusi Fericitul David in Psalmul 31: ''Zis-am: Marturisi-voi asupra mea faradelegea mea Domnului, si Tu ai lasat paginatatea inimii mele."
4 Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut,
Zice: Dobindind de la Tine daruri multe si mari, am rasplatit tie cu impotrivnice, indraznind a lucra cele oprite de Lege. Nu zice ca nu l-a nedreptatit pe Urie - ca l-a nedreptatit si pe acela, si pe muierea aceluia -ci spune ca a indraznit faradelegea cea prea-mare impotriva lui Dumnezeu insusi, Care l-a ales pe dinsul, si l-a facut imparat din cioban, si l-a ridicat deasupra vrajmasilor si l-a imbelsugat cu toate felurile de bunatati. si bine a adaugat acest ''rau inaintea Ta am facut", ca si istoria il pomeneste: "S-a aratat - zice - lucrul cel rau facut inaintea Domnului."
Iar zicindu-se despre norodul robit, se cuvine a intelege stihul acesta asa: tie unuia am gresit, catre darurile Tale am fost nemultumitor, am calcat legile puse mie si, multe feluri de bunatati dobindind, m-am facut nemultumitor spre acestea; iar acum sint nedreptatit de Babilonieni, nimic nedreptatindu-i pe aceia.
ca sa Te indreptezi intru cuvintele Tale si sa biruiesti cind vei judeca Tu.
Mie insumi - zice - m-am facut pricinuitor de rele, iar dreptatea Ta straluceste. Ca - aducindu-se in mijloc la judecata cele facute de Tine mie, si alaturindu-se si infatisindu-se alaturi cele indraznite de mine - Tu Te vei arata drept si iubitor de oameni, iar eu ma voi vedea fara de lege si nemultumitor. Deci ''ca" nu este aici aratator de pricina: ca nu pentru aceasta a pacatuit David, ori norodul, ca Dumnezeu sa Se indreptateasca, ci dimpotriva, chiar facindu-se pacatul de acestia, se arata dreptatea lui Dumnezeu, Care are toata purtarea de grija si pentru David, si pentru norod, si pentru toti oamenii.
5 Ca, iata, intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea.
De demult, dintru inceputul lumii - zice - pacatul a stapinit peste fire, caci calcarea poruncii a fost inainte de zamislirea Evei: Adam a cunoscut-o pe Eva ca muiere a lui dupa calcarea poruncii, si dupa dumnezeiasca hotarire si dupa izgonirea din Rai, si, zamislind, a nascut pe Cain. Deci voieste sa spuna ca, stapinind peste stramosii nostri, pacatul a lucrat cale si drum prin neamul omenesc. Aceasta o zice si Fericitul Pavel: ''Prin om a intrat pacatul in lume, si prin pacat - moartea, pentru care toti am pacatuit." Aceasta a zis-o si Dumnezeul tuturor catre prea-minunatul Noe: "Se pleaca mintea omului cu sirguinta spre cele rele, din tinerete, in toate zilele." Prin toate acestea ne invatam ca lucrarea pacatului nu este fireasca - fiindca, daca ar fi fost asa, apoi am fi slobozi de pedeapsa - ci firea se pleaca spre a gresi fiind suparata de patimi. Socoteala biruieste insa, cind ia ajutatoare ostenelile.
Deci sa nu prihanesti nunta si sa numesti impartasirea nuntii nelegiuire, precum oarecari au socotit nebuneste, asa intelegind ei pe acest ''intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea". Caci aici vorbeste de faradelegea indraznita de stramosii nostri de demult si zice ca ea s-a facut izvor al curgerilor acestora, adica: daca aceia n-ar fi pacatuit, nu ar fi primit moartea ca certare a pacatului si, nefiind muritori, ar fi fost deasupra stricaciunii, impreuna cu nestricaciunea s-ar fi unit negresit si nepatimirea, alaturi de care pacatul n-ar mai fi avut loc. De vreme ce au pacatuit insa, s-au dat stricaciunii si au nascut copii stricaciosj, carora le urmeaza poftele si fricile, indulcirile si scirbele, minia si pizma, impotriva acestora si a celor ce rasar dintru acestea se nevoieste gindul si, daca biruieste, se propovaduieste, este laudat si se incununeaza cu cununi de biruinta. Iar biruindu-se, se face de rusine si patimeste osinde. Iar in loc de ''m-am zamislit", Simmah a pus: "m-am nascut".
6 Ca, iata, adevarul ai iubit.
Zice: Asa judeci: pe unii ii muncesti, iar pe altii ii incununezi, fiindca iubesti adevarul. Deci Tu, Cel ce iubesti adevarul si sti neputinta firii, dale iertare celor ce cer doctoriile!
7 Cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale mi le-ai aratat mie.
Eu insa nu ma socotesc vrednic de nici o iertare, fiind nemultumitor, dupaâtitea daruri: nu numai ca m-ai asezat in scaunele imparatesti, ci m-ai invrednicit de darul proorociei, mi-ai aratat cele ce or sa fie dupa multa vreme, ca sa-i invat si pe altii inomenirea Fiului Tau cel Unul Nascut, si mintuitoarea Patima, si invierea, si mintuirea lumii, si lasarea pacatelor si darurile prea-cinstite si dumnezeiesti ale Sfintului Botez. Dupa ce m-am invatat acestea toate de la Preasfintul Tau Duh, Te rog sa ma impartasesti de darul de care strig mai-nainte vestindu-l altora:
8 Stropi-ma-vei cu isop, si ma voi curati; spata-ma-vei, si mai mult decit zapada ma voi albi.
Ca numai singur darul Botezului poate sa faca aceasta curatire, pe care Domnul tuturor S-a fagaduit ca o va da, zicind si prin Isaia Proorocul: ''Spalati-va si va curatiti, scoateti cele rele din inimile voastre." si, dupa putin:v,si, de vor fi pacatele voastre ca mohoriciunea, ca zapada le voi albi." insusi marele David mai-nainte vesteste acestea in Psalmul 67: ''Caci, cind desparte Cel ceresc imparatii, ca zapada se vor albi in Selmon." Deci aceasta o zice si aici: Am trebuinta de darul Botezului, ceva sa se dea tuturor oamenilor, caci acela singur poate sa ma spele cu de-adinsul si sa-mi dea albeata zapezii.
Iar ca isopul nu dadea nici o lasare a pacatelor e lesne a ne invata din Scripturile lui Moisi. Ca Legea nu il curatea cu stropiri imprejur pe ucigasul de oameni, pe tilhar si pe hotul de nunti straine, ci il supunea sub pedepsele cele mai de pe urma. Deci isopul este inchipuirea altor lucruri, amintind ca in Egipt au stropit pe praguri singele oii cu manunchi de isop, scapind din miinile pierzatorului. Iar acelea erau inchipuire a mintuitoarelor Patimi, intru care este si singe, si lemn mintuitor, si intru care se daruieste mintuire celor ce se apropie cu credinta.
9 Auzului meu vei da bucurie si veselie, bucura-se-vor oasele cele smerite.
Umple - zice - de veselie urechile mele, fiindca fagaduiesti curatire desavirsita, ca sa strabata indulcirea prin toate partile trupului, si oasele, smerite acum de reaua patimire, sa infloreasca iarasi si sa-si ia a loru-si virtute.
10 Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le!
Sa nu vezi - zice - faradelegile indraznite de mine, ci pe mine, cel ce ma tinguiesc pentru acestea.
11 Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele din launtru ale mele!
Adica: De vreme ce am primit batrinetele pacatului, innoieste-ma cu a Ta iubire de oameni! Prin lezechil Proorocul, Stapinul a fagaduit acestea si celor porniti in^Babilon: ''Le voi da lor - zice - inima noua si duh nou." Iar ''duh nou" nu il zice pe Cel Preasfint, ci pornirea cuvintatoare, adica: Deprinzindu-va si invatindu-va prin aceasta pedeapsa indelungata ce fel de roade odrasleste pacatul, va voi face a alege fapta buna. Acest lucru a cerut aici si Fericitul David: sa se innoiasca inima lui cea vatamata si sa se intareasca partea cuvintatoare, ca iarasi sa alerge pe calea dumnezeiasca.
12 Nu ma lepada pe mine de la fata Ta si Duhul Tau cel SfTnt nu-L lua de la mine!
Prin cuvintele acestea, ne-am invatat aratat ca David nu fusese lipsit de darul Preasfintului Duh: fiindca nu se roaga a-l lua inapoi, ca unul ce s-a golit de dinsul, ci cere sa nu se lipseasca de acesta, nici sa se faca departe de dumnezeiasca purtare de grija. Caci ''fata" a numit aici dumnezeiasca purtare de grija.
13 Da-mi inapoi bucuria mintuirii Tale si cu duh stapinitor ma intareste!
Se ruga sa aiba ceea ce nu pierduse, adica darul Duhului, iar acum se roaga a lua ceea ce lepadase. si aceasta era veselia intru Dumnezeu: De toata veselia - zice - ma bucuram cind aveam indrazneala catre Tine, Stapine! - iar acum sint lipsit de inima buna, robia indulcirii golindu-ma de aceasta, incit Te rog ca mintea mea, care s-a robit de patimi, sa ia din nou stapinirea mai dinainte impotriva acestora. Ca ''duh stapinitor" iarasi a numit aici gindul de sine stapinitor.
14 Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Zice: Dobindind iarasi a Ta iubire de oameni, voi fi intii chip si pilda de pocainta celor ce imbratiseaza viata fara de lege. Voi fi propovaduitor al bunatatii Tale, indemnind pe oamenii necredinciosi si nelegiuiti sa alerge a se ruga tie.
15 Izbaveste-ma de singiuri, Dumnezeule, Dumnezeul mintuirii mele!
Adeseori intoarce intru pomenire uciderea lui Urie. Acest lucru l-a aratat si la inceputul Psalmului, zicind: ''Pacatul meu inaintea mea este pururea."
Bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
Simmah a talmacit acest stih asa: ''Grai-va limba mea milostenia Ta." si zice: Dupa ce am dobindit lasarea, nu voi tacea, ci Te voi lauda si voi povesti darurile Tale.
16 Doamne, buzele mele vei deschide, sigura mea va vesti lauda Ta.
Pacatul are fire sa lege limba, sa inchida gura, sa sileasca a se sugruma si a tacea. Deci Proorocul se roaga sa se impartaseasca, prin lasarea pacatului, de indrazneala mai dinainte si sa-si porneasca limba spre cintarea de lauda.
17 Ca, de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat, arderile de tot nu le vei bine voi.
Impreuna-glasuiesc si acestea cu cele zise in Psalmul trecut, caci acolo am auzit pe Dumnezeul tuturor zicind: ''Nu voi primi din casa ta vitei, nici din turmele tale tapi." Dupa ce a auzit acest lucru de la dumnezeiescul glas, dumnezeiescul David a zis dupa cuviinta: ''De ai fi voit jertfa, ti-as fi dat, arderi de tot nu vei binevoi", caci Tu ai zis ca nu-ti sint placute jertfele de dobitoace. De aceea, voi aduce lucrarea de cele sfintite, cea placuta tie:
18 Jertfa lui Dumnezeu este duhul umilit, inima infrinta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.
Zice: Smerenia cugetului este jertfa primita tie, Dumnezeul nostru. Pentru aceea - dupa ce am smerit inima mea foarte, ca si cum as fi zdrobit-o si prea as fi subtiat-o - voi aduce jertfa placuta tie. Cuvintele acestea le-au rostit si Fericitii Tineri in cuptor: ''Cu inima zdrobita - zice -si cu duh de smerenie sa fim primiti inaintea Ta, ca niste arderi de tot de berbeci si de vitei grasi." incit si de aici este aratat ca Psalmul are proorocie a celor ce aveau sa se intimple in Babilon si invatatura care se potriveste acelora, ca acei Tineri viteji au adus Stapinului jertfa placuta lui Dumnezeu dupa ce au invatat de aici smerirea cugetului si zdrobirea inimii.
19 Fa bine, Doamne, intru buna voirea Ta Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului!
20 Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot. Atunci vor pun e pe altarul Tau vitei.

De aici ne-am invatat mai luminat ca Psalmul este plin de proorocie, pentru ca graiurile acestea se potrivesc celor ce erau siliti sa locuiasca in Babilon, si doreau izbavirea robiei si se tinguiau pentru pustiirea cetatii. Caci se roaga ca cetatea sa se invredniceasca de milostivire si sa-si ia inapoi buna soarta de mai-nainte, dregindu-se zidurile si savirsindu-se slujba dupa Lege; si zice: Locuind acum in tara straina, nu putem aduce tie jertfele hotarite, Legea poruncindu-ne a jertfi numai intru singura cetatea Ierusalimului. Iar daca vom dobindi intoarcerea, si vom drege si vom indrepta Biserica, atunci iti vom aduce si jertfele legiuite. si foarte li se potriveste lor acest ''Doamne, buzele mele vei deschide, si gura mea va vesti lauda Ta", ca al lor este glasul: ''Cum vom cinta cintarea Domnului in pamint strain?"
Sfirsitul Psalmului are inca si alta proorocie: ca, dupa ce mai sus a aratat darurile Preasfintului Duh si a spus ca Dumnezeul tuturor nu Se impaca cu jertfele dupa Lege, aici se roaga sa se arate noul Sion de sus, si sa se cetateneasca Ierusalimul ceresc pe pamint si prea-foarte degrab sa se daruiasca vietuirea cea noua, care nu aduce junghieri necuvintatoare, ci prinosul, si jertfa dreptatii siarderidetotcuvintatoaresi vii, pentru care Fericitul Pavel zice: ''Va rog pe voi, fratilor, prin indurarile lui Dumnezeu sa aratati trupurile voastre jertfa vie, sfinta, bine-placuta lui Dumnezeu, adica slujba voastra cea cuvintatoare." Prea-dumnezeiescul David -stiind, caci le invatase pe ''cele nearatate si pe cele ascunse ale intelepciunii lui Dumnezeu", ca Noul Asezamintare desavirsita iertare a pacatelor - zice aceasta dorind sa dobindeasca si el curatire prea-grabnica si desavirsita. Asa am gasit si intr-un alt izvod: ''Poftea darul Preasfintului Duh care, pentru multa jubire de oameni, a venit peste Fericitii Apostoli in a cincizecea zi dupa invierea si inaltarea lui Dumnezeu si Mintuitorului nostru lisus Hristos si le-a dat lor ca neamurile, auzind intru a lor limba maririle lui Dumnezeu graite de dinsii, sa se minuneze si sa creada Mintuitorului, Care a daruit un dar ca acesta celor ce nadajduiesc spre Dinsul."
Deci si eu, cel prea-mic, nadajduindu-ma spre Dinsul si urmind darului Sau, dupa ce am savirsit tilcuirea acestor cincizeci de Psalmi ai Fericitului David, iata ca voi sa vin cu mintea catre Psalmul intii dupa cei cincizeci, si va rog pe voi toti sa va rugati pentru mine, care voiesc sa trec noianul acesta, sa nu inceteze darul Sau de la mine, ci sa tilcuiesc si celelalte cintari.


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 1 Mar 2006, 08:57 PM
Mesaj #147


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



@ Bolt
E greu de crezut ca o sa schimbam aici fundamental credintele interlocutorilor. Eu am ales sa renunt la dialog pt. ca el nu mai seamana a discutie detasata ci o lupta in care cineva trebuie sa cistige. Daca accepti dialogul si discuti cu cineva nu ii faci mereu reprosuri ca nu stie Biblia etc., ca perspectiva e gresita, mai ales daca e inscris intr-o abordare traditionala, in care nu e el singurul care o verifica.
Poti argumenta o pozitie diferita fara a adresa judecati de valoare asupra celuilalt. Eu nu am spus ca nu cunosti Biblia. Am spus ca nu cunosti in amanunt invatatura ortodoxa, dar abia atunci cind mi-am dat seama ca nu mai vreau sa mai continuu un dialog in care dorinta incepuse sa fie mai mare decit stiinta.
Vad ca experienta personala nu are relevanta, ai eliminat orice referinta la ea ca nesemnificativa (deja seamana cu stiinta dezumanizanta demersul tau). Cum o sa ma intelegi atunci pe mine, si hrana pe care am consumat-o daca nu conteaza trecutul meu?
Am utat sa intreb, cum se numesc copii care se roaga lui Iisus Hristos cu rugaciuni curate, care ii cinta colinde, ai caror parinti sunt crestini? Pagini, candidati la crestinism? Evident ca nu au pregatirea necesar si deplina intelegere a lucrarii Duhului. Dar cresc sub influenta si grija Lui.



--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 1 Mar 2006, 08:58 PM
Mesaj #148


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



Postare dubla, de aceea am edit mesajul si cuprinde si referiri la mesaje ulterioare acestuia.

QUOTE
Aaaa, se referea Ioan cumva ca DS vegheaza asupra copiilor ca si asupra adultilor ? Pai asta-i alt truism care umple pagina de topic inutil. Cine ar contrazice asa ceva ? Eu in nici un caz.
QUOTE
QUOTE
Iti reamintesc ca pareai a nu fi acord cu ce a spus Ioan, si anume: "Duhul lucreaza in ei chiar daca ei nu constientizeaza aceasta". Poate am inteles eu gresit...
Normal ca nu pot fi de acord din moment ce realitatea ne contrazice. Duhul e viu si trebuie sa stabileasca o relatie cu fiinta cu care lucreaza. Orice relatie intre 2 entitati inteligente se stabileste prin cunoastere reciproca.
Ce motiv ar avea DS sa vegheze asupra copiilor inainte de a sti daca acestia se vor boteza sau nu cind vor fi capabili sa se hotarasca? Duhul Sfint este dobindit de protestanti la botezul cind sunt mari? Il pot pierde daca nu se comporta in acord cu credinta crestina?

Despre tine inteleg ca ai fost botezat intr-o biserica traditionala, deci in frageda copilarie. Esti sigur ca acest eveniment s-a sters sau nu cumva si acestuia ii datorezi relatia pe care o ai cu DS?
QUOTE
Pe ortodosci ar trebui sa-i intereseze cum sta scris si nu cum a facut tataia si mamaia.
Si crezi ca pe mine mamaia si tataia m-au invatat tot ceea ce stiu, sau ca eu nu am studiat (dau ex. meu pt. ca il cunosc f, bine)? Generalizare pripita.

Acest topic a fost editat de IoanV: 1 Mar 2006, 09:49 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 1 Mar 2006, 09:06 PM
Mesaj #149


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



@artanis :
QUOTE
Desigur, eu daca "descopar" ca pamantul este plat pt. ca asa mi se pare mine la un moment dat, si apoi realitatea ma loveste in fata, "descoperirea" mea nu face doi bani.

Tot nu inteleg ce vrei sa spui. Nu vad legatura cu subiectul nostru.
QUOTE
Imi pare rau Bolt, dar nu prea mai pot continua acest monolog.

Pe mine nu ma deranja dar se pierde timp cu digresiuni complet irelevante.
QUOTE
Cine determina la protestanti momentul in care acel grad a fost atins ?

Eh, asa mai da. Nu era mai simplu sa fi zis asa de la inceput ?
Foarte simplu.
1. Cine ? In primul rand individul si in al doi-lea rand comunitatea cu liderii lor. La voi nu e la fel ? Singura deosebire este ca in cadrul bisericilor traditionale, individul nu-si poate exprima opinia (ceea ce-i un drept incalcat) dar la fel ca si la voi, exista un for de conducere care evalueaza (atat cat sta omului in putinta) daca solicitarea cuiva de a se alatura trupului lui Hristos este intemeiata sau nu.
2. Cum ? In prima etapa urmeaza cateheza, in a doua o examinare teoretica (destul de usoara dupa parerea mea) iar apoi botezul.
QUOTE
Deci strict de capul tau. Asa cum fac si cei care stabilesc temperatura Raiului si a Iadului.

Nu coane, nu te grabi. Nu-mi era clar la ce decizie te referi. Adica aceea de a imbratisa un adevar biblic sau sau de a te impartasi.
QUOTE
Care-i "ciudatenia" ?

Pai daca ma intrebi banalitati.
QUOTE
Si ce vrei sa contraargumentezi cu relatiile cu semenii si natura ?

Eu nu contrargumentez nimic pt. ca nu e cazul.
QUOTE
Iti reamintesc ca pareai a nu fi acord cu ce a spus Ioan, si anume: "Duhul lucreaza in ei chiar daca ei nu constientizeaza aceasta". Poate am inteles eu gresit...

Normal ca nu pot fi de acord din moment ce realitatea ne contrazice. Duhul e viu si trebuie sa stabileasca o relatie cu fiinta cu care lucreaza. Orice relatie intre 2 entitati inteligente se stabileste prin cunoastere reciproca. In functie de profunzimea cunoasterii, relatia poate evolua sau nu. Ori, revin cun intrebarea, ce-i poti cere unui copil in privinta asta ? Ce relatie si pe baza carei cunoasteri de sine si de D-zeu ? Aaaa, se referea Ioan cumva ca DS vegheaza asupra copiilor ca si asupra adultilor ? Pai asta-i alt truism care umple pagina de topic inutil. Cine ar contrazice asa ceva ? Eu in nici un caz.
QUOTE
Si cum ai dori o astfel de argumentatie sa arate ? Clopotel a amintit ceva de vindencarea cat se poate de reala a unor boli in urma Sfintei Impartasanii. Esti multumit ?

Omule, bineinteles. Dar una e ca DS sa vindece pe cineva si alta e lucreze in el. Din cate observ confuzia a fost creata de verbul "a lucra". Eu prin acesta intelegand intotdeauna o actiune a DS care se rasfrange si asupra celorlalti. Adica, exersarea si cultivarea unui talent de pilda. Asa intelg eu ca D-zeu lucreaza in om. Adica il asista, il ajuta, contribuie la cultivarea lui. Cand insa omul e vindecat, salvat (actiuni strict personale) etc, eu le consider situatii exceptionale in dreptul individului, care nu au acelasi grad de incidenta asupra celorlalti.
QUOTE
Daca tie ti se pare ca joaca nevinovata a unui copil o poti compara cu pacatul de care e capabil unul matur...

Pai stai un pic. Tocmai asta spun si eu.
QUOTE
Este si spalator de pacate,

Pacatul e de natura fizica de-l speli cu apa ? Presupun ca te referi la sensul figurat al spalarii, sens pe care-l accept si eu.
QUOTE
Mai mute citeste si tu aici.

Sau mult mai bine aici :
1Petru 3.21 : " Icoana aceasta închipuitoare vă mântuieşte acum pe voi, şi anume botezul, care nu este o curăţire de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos,"
QUOTE
Insa nu intamplator am spus datina, obicei, pt. ca semnificatia sa a ramas neshimbata la ortodocsi pana in ziua de astazi.

Pe ortodosci ar trebui sa-i intereseze cum sta scris si nu cum a facut tataia si mamaia.


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 1 Mar 2006, 09:21 PM
Mesaj #150


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



Bolt, eu unul nu mai continui discutia aici, daca vrei pe topicul celalalt.
QUOTE
Pacatul e de natura fizica de-l speli cu apa ? Presupun ca te referi la sensul figurat al spalarii, sens pe care-l accept si eu.

Eu as insista totusi sa parcurgi link-ul dat de mine mai devreme, si trimiterile de-acolo, ca sa observi ca toate aspectele botezului ortodox au justificare biblica.


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 1 Mar 2006, 09:24 PM
Mesaj #151


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



De acord, continuam pe celalat topic. Dar nu abordam nici o alta explicatie colaterala (necanonica) pana nu vedem ce spune Biblia in detaliu despre acest lucru. Adica o luam cu inceputul. Pt. ca altfel, stii cate link-uri as putea sa dau si eu... ? Poti posta acum acolo dar cred ca-ti voi raspunde maine pt. ca acum am treaba si nu cred ca mai pot intra pe forum. Cele bune.

Acest topic a fost editat de Bolt: 1 Mar 2006, 09:25 PM


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 2 Mar 2006, 06:39 AM
Mesaj #152


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
QUOTE
Afirmatiile lui Isus despre Sfinta Treime par contrare unele altora, dar nu sint. 

Adica tu ce faci acum: intai spui prostii apoi recunosti ca sunt prostii... In afara de tine nu a mai spus nimeni ca afirmatiile despre Sfanta Treime ar parea contrare...

Nu m-am referit la ce spun eu, m-am referit la ce citesti din Evanghelie... Acolo sunt multime de afirmatii care par contrare enele altora, dar nu sint. De exemplu:
"Nu am venit sa judec...", iar apoi in alta parte "Tatal a dat toata judecata Fiului..." Cum poate Fiul avea toata Judecata daca nu a venit sa judece? Tie ti se pare clar? Si multe altele, doar citeste-le cu atentie, dar nu una cite una, ci toate in contextul global al Evnagheliei.

QUOTE
QUOTE
Concluzia nu este ca Isus este Dumnezeu, deoarece Isus a spus ca nu este,

Pai vezi, daca tu singur recunosti ca esti orb, atunci de ce nu ai minima decenta in a te retine de a spune asemenea prostii...
Cand Iisus a spus ca nu este Dumnezeu? Si de unde trag ereticii concluzia ca Iisus nu este Dumnezeu, cand toata Biblia asta afirma... Ma rog, nici nu are rost sa te intreb, cine este Iisus in ochii tai, caci nu doresc sa mai aud asemenea huliri la adresa Lui, pe acest topic... Esti liber sa-ti expui teoriile pe topicul ce ti l-ai facut special pentru asta...Aici discutam despre Ortodoxie nu despre secte si erezii...

N-am spus ca sunt orb, poate este o neintelegere din context...
A venit unul la Isus si i-a spus "Bunule Invatator". La care Isus, care iubea pe Tatal, raspunde "De ce-mi spui "Bun"? Nimeni nu este bun, decit singur Dumnezeu” (Mc.10,18) Prin urmare, Isus nu accepta adjectivul de Bun, pentru ca se aplica numai lui Dumnezeu, si el cearta pe Omul care i s-a adresat ca unui Dumnezeu. Aici, la modul direct, Isus afirma ca nu este Dumnezeu, numai Dumnezeu meritind atributul de "Cel Bun".
La modul indirect, Isus se diferentiaza de Dumnezeu de nenumarate ori, pentru ca El era Fiul Ascultator care iubea pe Tatal si facea voia Tatalui, nu precum Adam care s-a vroit de-o potriva cu Tatal. Adam a fost Fiul Neascultator, Isus a fost Fiul Ascultator. Adam a fost Facerea, Isus este Des-Facere. Isus spune "Tatal este mai mare decit Mine", pentru ca Tatal este mai mare decit Fiul, pentru ca Fiul nu este de-o potriva cu Tatal, pentru ca Fiul nu este Tatal.
Apoi, Isus s-a identificat de multe ori cu Fiul lui Dumnezeu, nu cu Dumnezeu... Cind Iudeii l-au rastignit, a fost intrebat, "Esti Tu Fiul lui Dumnezeu?", Isus a spus "Da!", El nici nu s-a gindit sa se face pe Sine, Dumnezeu, nici Iudeii nu s-au gindit la asa ceva... Daca Crestinismul are radacini in Iudaism, a sustine pe Isus ca fiind Dumnezeu Insusi, face Crestinismul extraterestru fatza de Iudaism...
De cele mai multe ori, Isus s-a identificat cu Fiul Omului. El, nu si-a negat Originea Divina, fiind Fiul Tatalui, dar El era de asemenea Fiul Omului, asa cum si este Destinul Fiului. Fiind Fiul Omului, calitate de mult mai multe ori revendicata de Isus, chiar de mai multe ori decit Fiul Tatalui, Isus nu poate fi Dumnezeu, deoarece Dumnezeu nu poate fi Fiul Omului...
Acum, pe latura opusa, Isus spune ca "Eu cu Tatal, Una suntem", ceea ce nu inseamna ca Fiul este "tot una" cu Tatal, ci pur si simplu ca "este Una" cu Tatal, asa cum tu ar trebui sa fii Una cu mine si cu cu tine, dupa cum Isus si ne porunceste noua tuturor de altfel. De remarcat ca aceasta nu este o Unitate Sociala, asa cum Dogma pretinde, ci este ceva mult mai adinc si mai profund, este dincolo de Lume, si este Unitate Spirituala la care se ajunge prin Educatie Spirituala. Daca tu ajungi a fi Una cu mine, nu inseamna ca tu esti eu, si eu sint tu, desi este foarte aproape de aceasta. Daca tu devii Unca cu Fiul, nu inseamna ca tu esti Fiul, desi tu devii astefel Fiul... Daca Fiul este Una cu Tatal, nu inseamna ca Fiul este Tatal, desi Fiul ajunge astfel a fi in Tatal si Tatal in Fiul...
Cind Isus a spus ca este Unca cu Tatal, nici cum nu s-a ganit sa ia locul Tatalui, ci s-a gindit la Iubirea Dumnezeiasca a Tatalui, la infinitatea Vietii care este Tatal, la a fi supus Tatalui, la a face voia Tatalui, la a-L iubi pe Tatal, la vesnicul Jug al Tatalui. In Jug exista intotdeauna Doi, desi Cei Doi, injugati fiind, Una ajung, nu sunt identici... Una cu Tatal, pentru Isus, semnifica Jugul Tatalui, in care daca ajungi, tot ceea ce este a Tatalui devine si al tau... este ca un Cadou Divin, sa te impartasesti din Dumnezeirea Tatalui, dar numai cit timp ramii in Jugul Tatalui. Aceasta nu este Identitate, ci numai Impartasire Nelimitata.
Cine este Isus? Pentru acum, restul mai tirziu, ce-ti pot spune, ca Isus este Cine El a zis ca este, Fiul Omului si Fiul Ascultator al Tatalui, nascut din Sfintire, care ajunge prin Ascultare, Supunere, Smerenie si Iubire, a fi Una cu Tatal, dupa cum tu trebuie sa ajungi a fi Una cu mine, Una cu Fiul Tatalui, si Una cu Tatal. Ceea ce Isus are, nu este numai pentru El, ci este si pentru tine, daca te invrednicesti catre acolo. Daca te vrei un Bun Crestin, inceteaza a merge impotriva Cristosului, facindu-L pe El, Dumnezeu, cind El se vede supus Tatalui. Daca Isus este supus Tatalui, nu incerca tu a-L face pe El, ne-supus Tatalui... Cauta Supunerea pe care Fiul o are fatza de Tatal, care se mai numeste in Numele Fiului, si vei cunoaste Inaltarea pe care Fiul a cunoscut-o: El a promis-o, numai s-o doresti si s-o cauti clipa de clipa, mai ales ca ai pe Fiul de partea ta, cind El nu a avut pe nimeni...

QUOTE
QUOTE
Ce te faci acum cind Isus spune "Tatal este mai mare decit Mine?" Poate fi Dumnezeu mai mare decit... Dumnezeu?

stiam ca o sa ajungi la citatul asta, de aceea nici nu l-am dat eu.... Intr-adevar, acest citat a smintit multi eretici si sectari..., dar el este foarte clar si corect explicat in Dogma Ortodoxa. Pentru ca lucrurile necesita niste explicatii, iar eu acum trebuie sa plec.... o sa scriu cand ma intorc...

Nu te mai osteni acolo, nu vei gasi, ti s-a dat deja mai sus, doar deschide-ti Inima catre Pricepere.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 2 Mar 2006, 08:56 AM
Mesaj #153


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



edinide

cazi in prima erezie prin ceea ce spui, cea a lui Arie. Se vede ca nu prea esti dus la biserica, omule!


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 2 Mar 2006, 01:01 PM
Mesaj #154


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Edinide,
QUOTE
Nu m-am referit la ce spun eu, m-am referit la ce citesti din Evanghelie... Acolo sunt multime de afirmatii care par contrare enele altora, dar nu sint. De exemplu:
"Nu am venit sa judec...", iar apoi in alta parte "Tatal a dat toata judecata Fiului..." Cum poate Fiul avea toata Judecata daca nu a venit sa judece? Tie ti se pare clar? Si multe altele, doar citeste-le cu atentie, dar nu una cite una, ci toate in contextul global al Evnagheliei.
Evident ca este foarte clar... Aici chiar ar trebui nu numai sa-ti lipseasca vederea dar si logica ca sa nu intelegi clar ce spune Mantuitorul... Iisus este Dreptul Judecator pentru ca Tatal a dat toata judecata Fiului, dar atunci, cand S-a intrupat, El nu a venit sa judece, ci sa "ridice pacatul lumii" si sa invete... de aceea i se spune si Mantuitor caci ne mantuie pe noi pacatosii, si Invatator ca ne invata cele ale lui Dumnezeu...adica si ale Sale, caci atunci cand spui Dumnezeu, spui Tatal, Fiul si Sfantul Duh, nu spui numai Tatal, sau numai Fiul, sau numai Sfantul Duh, ci pe toti Trei, caci Trei sunt care marturisesc in cer...si acestia trei Una sunt...
QUOTE
N-am spus ca sunt orb, poate este o neintelegere din context...

Ca ai spus sau ca nu ai spus nu conteaza, important e ca te chinui sa arati asta, si invartosarea asta a ta a dus pe multi la pierzare...Treaba ta...
QUOTE
A venit unul la Isus si i-a spus "Bunule Invatator". La care Isus, care iubea pe Tatal, raspunde "De ce-mi spui "Bun"? Nimeni nu este bun, decit singur Dumnezeu” (Mc.10,18) Prin urmare, Isus nu accepta adjectivul de Bun, pentru ca se aplica numai lui Dumnezeu, si el cearta pe Omul care i s-a adresat ca unui Dumnezeu. Aici, la modul direct, Isus afirma ca nu este Dumnezeu, numai Dumnezeu meritind atributul de "Cel Bun".
Cat de ratacit poti sa fii ca poti sa sustii ca Iisus nu este bun? ohmy.gif Prin ce anume Iisus nu e Bun? Nu vezi ca ajungi singur la cele mai grave erezii...? Singur Iisus nu spune despre El ca nu este bun, si doar ii atrage indirect atentia aceluia ca bun nu este decat singur Dumnezeu.... Daca Iisus spunea despre El ca nu este bun, iar noi stim ca este bun, inseamna ca ori El minte, ori noi nu stim cine este El... Ori noi stim si cine este El si stim si ca e bun, dar mai stim ca Iisus nu minte...si atunci ce-ti pui intrebari care te duc singur la groapa?
Tu nu ai auzit de smerenie? Cine a fost mai smerit decat Iisus? Nimeni... Daca un om simplu dar smerit cu adevarat nu poate afirma despre el insusi ca e bun, tu crezi ca Iisus o facea? Daca Iisus spunea ca El este bun, atunci ce exemplu de smerenie ne invata?
Acolo Iisus nu a mintit cu nimic, a spus adevarul: El nu a tagaduit ca El ar fi bun, ci a spus ca bun este doar Dumnezeu, care asa cum spune Biblia, Dumnezeu este Tatal, Fiul si Sfantul Duh.... Sunt convins ca am explicat destul asta, si imi e teama sa nu plictisesc pe cineva, desi raman la convingerea ca tu tot nu ai inteles...

Oricum: dupa ce gasesti raspunsul la intrebarea daca Iisus este bun sau nu? vei gasi si raspunsul daca a mintit sau daca EL este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime...

QUOTE
La modul indirect, Isus se diferentiaza de Dumnezeu de nenumarate ori, pentru ca El era Fiul Ascultator care iubea pe Tatal si facea voia Tatalui, nu precum Adam care s-a vroit de-o potriva cu Tatal. Adam a fost Fiul Neascultator, Isus a fost Fiul Ascultator.
Vorbesti numai aberatii si erezii si huliri la adresa lui Dumnezeu.. Adam a fost altfel de fiu decat Iisus care este Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut..
Adam nu a fost nascut, a fost facut...
Iisus a fost nascut din Tatal mai inainte de toti vecii, si prin El toate s-au facut, si daca citeai ce am scris mai sus, vedeai ca Iisus este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime... A-l compara pe Adam cu Iisus este o erezie, unii eretici chiar ii confunda zicand ca Iisus a fost reincarnarea lui Adam... Dumnezeu sa-i ierte si sa le dea mintea cea de pe urma!
QUOTE
De cele mai multe ori, Isus s-a identificat cu Fiul Omului. El, nu si-a negat Originea Divina, fiind Fiul Tatalui, dar El era de asemenea Fiul Omului, asa cum si este Destinul Fiului.

Frate de unde scoti balivernele astea ilogice si murdare? Nici cei mai inraiti eretici nu pot sustine asemenea aberatii..
Raspunde pe topicul ce l-ai deschis, caci acest topic nu trebuie sa suporte asemenea batjocoriri de Dumezeu, cine crezi tu ca este "Tatal", cine crezi tu ca este "Omul", cine este "Destinul Fiului", si cine este "Fiul Omului"? si cine este Iisus?
Dar repet nu aici, caci voi sterge acele erezii, ele neavand nici o legatura cu topicul de fata, adica Ortodoxia...

Acest topic a fost editat de Clopotel: 2 Mar 2006, 02:06 PM


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 2 Mar 2006, 04:01 PM
Mesaj #155


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@Clopotel
QUOTE
Singur Iisus nu spune despre El ca nu este bun, si doar ii atrage indirect atentia aceluia ca bun nu este decat singur Dumnezeu....

Era un fel de a spune ca a fi bun nu este monopolul cuiva. Asa cum nici smerenia nu este monopolul cuiva. Si exemplele pot continua....
QUOTE
Tu nu ai auzit de smerenie? Cine a fost mai smerit decat Iisus? Nimeni...

Spuse EGO'ul tau "spiritual"....

QUOTE
Daca Iisus spunea despre El ca nu este bun, iar noi stim ca este bun, inseamna ca ori El minte, ori noi nu stim cine este El... Ori noi stim si cine este El si stim si ca e bun, dar mai stim ca Iisus nu minte...si atunci ce-ti pui intrebari care te duc singur la groapa?

Da, stim..."CEL MAI SMERIT" "SINGURUL FIU"... etc. Parca am fi la piata.
Apropo de intrebat....L'ai intrebat DIRECT pe Iisus cine este de esti asa de sigur?




Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 2 Mar 2006, 04:28 PM
Mesaj #156


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (gypsyhart @ 2 Mar 2006, 05:01 PM)
@Clopotel
QUOTE
Singur Iisus nu spune despre El ca nu este bun, si doar ii atrage indirect atentia aceluia ca bun nu este decat singur Dumnezeu....

Era un fel de a spune ca a fi bun nu este monopolul cuiva. Asa cum nici smerenia nu este monopolul cuiva. Si exemplele pot continua....

Din pacate, bunatatea este monopolul Lui Dumnezeu. Caci toate cele bune care vin in lume si care se fac in lume isi au izvorul in Cel care este Bunatatea Fara de Sfarsit. Nu am vazut fapta buna facuta de un om rau care a invatat-o de la rautatea sa, ci de la BUNATATEA sa, cea care o a fost sadita dintru inceput de Cel care l-a creat.

Adam cel dintai a fost creat dupa "chipul si asemenarea " Lui Dumnezeu, chip, adica bunatatea Lui Dumnezeu. Izvorul rautatilor a venit din neascultarea de Dumnezeu, deci dupa cum vezi cele rele NU AU VENIT de la Dumnezeu. Dar nici Diavolul nu face faptele bune, caci daca ar face faptele bune ar fi INTRU Dumnezeu. Insa el este AFARA din Dumnezeu.

Smerenia ca expresie a bunatatii vine si ea tot de la Dumnezeu. Noi, oamenii , imitam cele vesnice aici in vremelnicie. Dupa cum spunea Petre Tutea despre omul "creator" care ii spune Lui Dumnezeu "Vino tata sa iti arat mosia pe care am facut-o inainte sa te nasti tu" .


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 2 Mar 2006, 05:27 PM
Mesaj #157


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Gypsyhart,
QUOTE
Da, stim..."CEL MAI SMERIT" "SINGURUL FIU"... etc. Parca am fi la piata.

Pai daca stii ,de ce te crezi la piata? ohmy.gif
QUOTE
Apropo de intrebat....L'ai intrebat DIRECT pe Iisus cine este de esti asa de sigur?

Evident ca sunt sigur, spune foarte clar si categoric acest lucru Biblia...
Stiu ca tu esti yoghin dar poate ca ar trebui sa citesti cu atentie si Biblia....


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 3 Mar 2006, 06:27 AM
Mesaj #158


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
QUOTE
A venit unul la Isus si i-a spus "Bunule Invatator". La care Isus, care iubea pe Tatal, raspunde "De ce-mi spui "Bun"? Nimeni nu este bun, decit singur Dumnezeu” (Mc.10,18) Prin urmare, Isus nu accepta adjectivul de Bun, pentru ca se aplica numai lui Dumnezeu, si el cearta pe Omul care i s-a adresat ca unui Dumnezeu. Aici, la modul direct, Isus afirma ca nu este Dumnezeu, numai Dumnezeu meritind atributul de "Cel Bun".

Cat de ratacit poti sa fii ca poti sa sustii ca Iisus nu este bun? Prin ce anume Iisus nu e Bun? Nu vezi ca ajungi singur la cele mai grave erezii...?


18 Pentruce Mă numesti bun?" i-a zis Isus. Nimeni nu este bun decît Unul singur: Dumnezeu.

Aici, poti lua propozitia aceasta asa cum a spus-o Isus, ca un repros unuia ca i se adresa Lui ca unui Dumnezeu, sau o poti interpreta ca sa se potriveasca Dogmei... Tu, vrei sa-L rastalmacesti pe Isus, de dragul Dogmei, decit sa schimbi Dogma, de dragul lui Isus.

QUOTE
Singur Iisus nu spune despre El ca nu este bun, si doar ii atrage indirect atentia aceluia ca bun nu este decat singur Dumnezeu...

Intr-adevar, Isus nu a spus ca El nu este bun, El spune ca Cel Bun se poate aplica numai lui Dumnezeu, Titluri Dumnezeiesti fiind o cadere pentru El, sunt o ispita care trebuie invinsa. Adam nu s-ar fi ferit, Fiul Tatalui s-a ferit de Ispita... Isus nu spune ca nu este bun, doar ca Cel Bun se aplica numai lui Dumnezeu, cu totul altceva.
Tot Isus a spus "Fiul nu poate face nimic nimic singur", semnificind ca puterea Lui vine de la Tatal, deci daca nu poate face de la sine, cum este El, Dumnezeu? Cind l-a inviat pe Lazar a zis "Tata, iti multumesc ca m-ai ascultat", deci nu Isus l-a inviat pe Lazar, ci Dumnezeu, prin Fiinta Fiului. Ca sa nu fie dubiu, Isus spune ca pentru multime vorbeste, "ca sa creada ca Tu M-ai trimis". Isus, in fatza multimi, le arata ca Dumnezeu lucreaza prin El, fiind Fiul Ascultator, nu ca El este Dumnezeu. Ca sa fie si mai clar, Isus spune "Invatatura Mea nu este a Mea", insemning ca este de la Dumnezeu. Daca Invatatura Lui nu este de la El, cum sa fie El, Dumnezeu Insusi? Cum sa fie Dumnezeu, daca nu are Invatatura de la El Insusi?
Daca Isus este Dumnezeu Insusi, atunci Iudeii au palmuit pe Dumnezeu? Au scuipat pe Dumnezeu? Nu stia Dumnezeu ce vor face? A murit Dumnezeu, Cel vesnic Viu?.
Daca tu i-ai fi spus lui Isus ca El este Dumneszeu, Isus te-ar fi certat si s-ar fi rugat pentru Pacatele Tale, deoarece El a fost Fiul Ascultator, care cauta Jugul Tatalui si nu Detronarea Tatalui.

QUOTE
asa cum spune Biblia, Dumnezeu este Tatal, Fiul si Sfantul Duh...

Poti sa indici sursa exacta a cestei afirmatii?

QUOTE
Ca ai spus sau ca nu ai spus nu conteaza, important e ca te chinui sa arati asta, si invartosarea asta a ta a dus pe multi la pierzare...Treaba ta...

Nu este Pierzanie ci este Mintuire, deoarece daca nu intelegi Calea, cum vei putea s-a urmezi? Da zicem ca intelegrea ta a Sfintei Treimi este Mintuitoare. Cum poti tu dovedi aceasta, dincolo de vorbe, dincolo de invocarea Dogmei? Citi Crestini Ortodocsi au fost mintuiti prin Dogma, si citi Crestini Catolici au fost pierduti din lipsa Dogmei? Ce vreau eu sa spun, in ce fel de manifesta Dogma in Viata Zilnica a ta, cum vezi tu evolutia ta prin Dogma, cum stii azi ca esti mai bun decit ieri, cum iti masori Pasii pe Cale? Cum stii tu ca pasesti si nu stai pe loc? Te rog lamureste-ne aceste aspecte, ca sa putem si noi urma Dogma.

QUOTE
Oricum: dupa ce gasesti raspunsul la intrebarea daca Iisus este bun sau nu? vei gasi si raspunsul daca a mintit sau daca EL este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime...

Stiu ca este Bun, deoarece ma rog pentru Bunatatea Lui, in mine, clipa de clipa, si nu se lasa asteptata... Stiu de asemenea ca El nu este Cel Bun ci este Fiul Celui Bun, ca El este smerit in fatza Celui Bun, ca El face voia Celui Bun, ca El trimite pe Duhul din partea Celui Bun, ca El este Fiul Ascultator care aduce Des-Facerea a ceea ce a fost Facerea Fiului Ne-Ascultator.

QUOTE
QUOTE
La modul indirect, Isus se diferentiaza de Dumnezeu de nenumarate ori, pentru ca El era Fiul Ascultator care iubea pe Tatal si facea voia Tatalui, nu precum Adam care s-a vroit de-o potriva cu Tatal. Adam a fost Fiul Neascultator, Isus a fost Fiul Ascultator.

Vorbesti numai aberatii si erezii si huliri la adresa lui Dumnezeu.. Adam a fost altfel de fiu decat Iisus care este Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut... Adam nu a fost nascut, a fost facut... Iisus a fost nascut din Tatal mai inainte de toti vecii, si prin El toate s-au facut, si daca citeai ce am scris mai sus, vedeai ca Iisus este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime... A-l compara pe Adam cu Iisus este o erezie, unii eretici chiar ii confunda zicand ca Iisus a fost reincarnarea lui Adam... Dumnezeu sa-i ierte si sa le dea mintea cea de pe urma!


QUOTE
Vorbesti numai aberatii si erezii

Citeste pe Luca, Scriere "Canonica", care da genealogia lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, care merge la David, apoi merge la Avram, apoi merge la "Adam, Fiul lui Dumnezeu". Dupa Luca:
Isus este Fiul lui Dumnezeu ... David... Avram... Adam este Fiul lui Dumnezeu
Aici, Luca nu face nici o diferentiere explicita, deci daca eu mentionez pe Isus si pe Adam, ce erezie fac eu, pe care Luca nu ar fi facut-o? Daca Luca traseaza pe Isus inapoi la Adam, ce erezie fac eu, mentionindu-l? De ce de la Luca este Act de Credinta, iar de la mine, acelasi lucru, este Act Eretic?
Este Luca un Eretic?

QUOTE
Adam a fost altfel de fiu decat Iisus care este Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut... Adam nu a fost nascut, a fost facut...

Normal ca sunt diferente, cumva simetrice, ca de n-ar fi fost Pacatul lui Adam nu am fi avut nevoie de Curatenia lui Isus... De n-ar fi fost Caderea, n-ar fi fost necesara Mintuirea...
Adam a venit pe Lume de la Sine Putere, calcind Porunca Dumnezeiasca, ca sa dobindeasca Cunoasterea Dumnezeiasca, prin care a cazut ca un Pacatos ce era. Isus a venit pe Lume de la Tatal Putere, ca sa desfaca Facerea lui Adam si sa transforme Cadere lui Adam in Ridicarea Omului, pe care tu o numesti Mintuire. Adam a venit in existenta prin Ne-Ascultare, Isus a veni in existenta prin Ascultare, Smerenie si Supunere. Adam s-a coborit prin Pacat, Isus se ridica prin Curatenie. Adam a cazut prin Trupesc, Isus ne ridica prin renuntarea la Trupesc.
Nimeni nu disputa ca noi venim din Caderea lui Adam, si apoi noi cautam Inaltarea lui Isus. Adam este Inceputul Lumii, Isus este Sfirsitul Lumii: [Thomas] "deoarece unde Inceputul este, acolo este si Sfirsitul", spune Isus. Deci, ce este gresit in a vedea Inceputul prin prisma Sfirsitului, sau Sfirsitul prin prisma Inceputului?

QUOTE
QUOTE
De cele mai multe ori, Isus s-a identificat cu Fiul Omului. El, nu si-a negat Originea Divina, fiind Fiul Tatalui, dar El era de asemenea Fiul Omului, asa cum si este Destinul Fiului
.
Frate de unde scoti balivernele astea ilogice si murdare? Nici cei mai inraiti eretici nu pot sustine asemenea aberatii... cine crezi tu ca este "Tatal", cine crezi tu ca este "Omul", cine este "Destinul Fiului", si cine este "Fiul Omului"? si cine este Iisus?
Dar repet nu aici, caci voi sterge acele erezii, ele neavand nici o legatura cu topicul de fata, adica Ortodoxia...


Bine, o sa raspund acolo... dar nu chiar acum, cind vine timpul potrivit, tu incerci sa anticipezi, inca nu este momentul... Pina una alta, de ce nu ne spui tu cine este Fiul Omului, prin prisma Dogmei, si cum Dogma rezolva legatura cu Fiul Tatalui, sau cu Dumnezeu Insusi? Deci, cum ajunge Fiul Omului a fi Fiul Tatalui, si apoi Dumnezeu? Cum se leaga Fiul Omului de Om? Si cum se leaga Fiul Omului de Dumnezeu? Si apoi, unde sint noi, Omul, in relatia cu Fiul Omului, cu Fiul Tatalui si cu Dumnezeu? Ce loc are Omul, Fiul Omului si Fiul Tatalui in Sfinta Treime? Este Fiul Omului parte din Sfinta Treime?
Inca imi esti dator cu Pozitia Dogmatica fatza de "Tatal este mai mare decit Mine", asi dori un raspuns dupa Dogma, nu dupa parerea ta despre Dogma. Eventul, pur si simplu parerea ta.

Frate, de unde scoti balivernele astea ilogice si murdare?
Din Evanghelie... Isus spune "Fiul Omului" de vre-o 50-60 de ori in Evanghelie, si spune "Fiul Tatalui", desi Petru a spus-o prima data, numai de vre-o 5-6 ori in Evanghelie. Deci, Fiul Omului, cel putin ca statistica, este de 10 ori mai mentionat. Acum, statistica poate fi adevarata pentru felul in care Isus se vedea pe Sine Insusi.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 3 Mar 2006, 10:56 AM
Mesaj #159


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@abureala
Monopol inseamna sa ai/ vrei totul numai pentru tine. Este o forma de lacomie. Sa spui ca "Dumnezeu are monopolul Bunatatiii" mi se pare cam ciudat...
Parerea mea este in contextul respectiv Iisus a vrut sa ii reaminteasca acelui om ca si el are propria sursa in el insusi de bunatate, si acolo trebuie cautata aceasta, nu undeva in afara.

@Clopotel
QUOTE
Pai daca stii ,de ce te crezi la piata?

Era o ironie....
LA piata se mai aud voci care spun "luati aici cele mai gustoase mere" etc...

QUOTE
Evident ca sunt sigur, spune foarte clar si categoric acest lucru Biblia...
Stiu ca tu esti yoghin dar poate ca ar trebui sa citesti cu atentie si Biblia....


Eu te intrebam daca l'ai intrebat DIRECT pe Iisus cine este. Tu insuti. In Biblie sunt marturiile altor oameni, nu ale tale.
De unde stii ca sunt yoghin unsure.gif . ESTI SIGUR DE ASTA?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 3 Mar 2006, 11:13 AM
Mesaj #160


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Edinide,
Vad ca nu ai citit explicatiile care ti le-am dat in urma cu vreo 2, 3 posturi... Sau poate nu le-ai inteles, sau nu ai vrut sa le intelegi ca te indarjesti in ereziile tale... Eu nu am nici o treaba sa te intorc pe tine la Dreapta Credinta si la Adevar ul Bibliei, caci imi dau seama ca e imposibil pentru mine, dar nici nu pot repeta la nesfarsit niste lucruri, doar ca sa ocup hardu'... Asa cum ti-am spus, pe langa tine sunt multi altii care nu sunt de acord cu dogma Ortodoxa: tu spui ca Iisus nu este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime, un budhist va zice ca de fapt Iisus este un prooroc, iar Budha e la putere, un musulman, va zice cam la fel, numai ca il va baga la inaintare pe Mahomed si tot asa... sunt sute daca nu mii de dogme... Eu nu-mi propun pe acest topic sa le combat pe acestea ci doar sa prezint si sa argumentez dogma Ortodoxa... Pentru dezbateri interconfesionale sunt alte topice... Pe topicul ce tu ti l-ai deschis ca sa-ti prezinti dogma, eu nu o sa vin sa-ti spun ca bati campii, ca vorbesti prostii, si ca trebuie sa fie cu totul altceva decat ce spui tu, caci as gresi si as fi offtopic acolo, ce spunand eu neavand nimic in comun cu yoga ta despre care tu spui ca ar fi crestina...
Eu aici nu discut pretentia ta cum ca Iisus nu ar fi Dumnezeu, ci eu incerc, cu putinele mele cunostiinte, sa lamuresc de ce Iisus este Dumnezeu, Unul in Sfanta Treime... Am mentionat ca nu sunt preot si nici nu am facut vreo scoala de teologie, este doar din ce am aflat eu documentandu-ma singur... Chiar m-as bucura tare, daca ar veni vreun frate ortodox, poate preot, poate student la teologie, si sa ma corecteze, daca am gresit si sa ma completeze acolo unde nu am spus deajuns...
Mai aduc acum doar cateva argumente pentru faptul ca Iisus este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime...
"Ca asa a iubit Dumnezeu lumea, incat si pe Fiul Sau cel Unul - Nascut L-a dat, ca tot ce crede intru El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3,16)
Va rog sa remarcam urmatoarele:
- se spune: Dumnezeu si nu Tatal
- se spune: Fiul Sau cel Unu-Nascut (adica se precizeaza ca nu pot fi si altii)
- se spune: tot ce crede intru El, atentie: sa credem intru El ca intru Dumnezeu... Daca era un prooroc fi el si cel mai mare, nu spunea sa credem in El ci spunea sa-l credem pe el.... Este un aspect de cea mai mare importanta...
Un alt citat, pe care-l repet spune lamurit:
Caci trei sunt care marturisesc in cer: Tatal, Cuvantul si Sfantul Duh, si Acesti trei Una sunt. (I Ioan 5)
Comentariile sunt de prisos caci e foarte clar...

Exista un citat in Biblie ce spune:
"Precum prin neascultarea unui om s-au facut pacatosi cei multi, tot asa si prin ascultarea Unuia, se vor face drepti cei multi" (Rom. 5,19)
Sfantul Chiril al Ierusalimului spune:" Cel ce a murit pentru noi, nu era de un pret mic; nu era o oaie necuvantatoare, nu era un om de rand, nu era nici inger, ci Dumnezeu, facut om. Faradelegea pacatului nu era asa de mare pe cat dreptatea Celui mort din pricina noastra; nu am pacatuit asa de mult cat pretuia dreptatea Celui ce Si-a pus sufletul pentru noi"
Luind firea nostra si tinand-o curata si implinind cu ea legea ascultarii de Dumnezeu si ispasind cu sangele ei varsat pe cruce calcarea oamenilor, a scapat-o de osanda si ne-a impacat cu Dumnezeu." Vrajmasi fiind", zice Sf. Apostol Pavel, "ne-am impacat cu Dumnezeu prin moartea Fiului Sau" (Rom 5,10, II cor 5,18)

In alt loc se zice:Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut (Ioan 1,3)
De aici se vede clar ca Iisus Hristos facand toate, are atributele lui Dumnezeu, caci nici om, nici prooroc nici inger nu poate sa le faca pe toate.... Cred ca doar patrunzand intelesul acestui citat vedem clar cine este Iisus Hristos...
Chiar si timpul: Prin Care si veacurile s-au facut (Evr 1,2)
Iar in Col 1,16 se spune foarte lamurit:
Intru El s-au facut toate, cele din ceruri si cele de pe pamant, cele vazute si cele nevazute, fie scaunele, fie domniile, fie incepatoriile, fie stapanirile. Toate s-au facut prin El si pentru El. Si El este mai inainte de toate si toate prin El sunt asezate... Ce poate fi mai clar de atat?.... Ce interpretari poti sa mai dai cand se spune foarte clar? Cat de ratacit ar putea sa fie cineva ca sa nu-si dea seama ca aici vorbim de Dumnezeu?
In alt loc Mantuitorul spune:
"Eu sunt usa" (Ioan 10,9) si Nimeni nu vine la Tatal, decat prin Mine (Ioan 14,6) Iarasi este foarte clar... Va rog totusi sa remarcam ca spune: "Nimeni nu vine la Tatal", si nu spune: "Nimeni nu vine la Dumnezeu..." Daca Iisus nu ar Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime, ne putem intreba de ce ar avea nevoie Dumnezeu de o usa, care sa-I fie straina Lui, prin care oamenii sa ajunga la El...
El este "Domn" peste sufletele noastre, este: "Domnul si Stapanul vietii noastre", ba chiar unicul Domn si Stapan "Caruia ii slujim" (Col 3,24) si Ii inchinam cu bucurie "toata viata noastra", in asa fel incat nu mai suntem ai nostri, ci "ai lui Hristos" (II Cor 10,7) Domni alui Hristos peste suflete nu este o domnie aspra si silnica ci una blanda. El domneste peste noi prin dragoste si adevar: Luati jugul Meu asupra voastra... caci jugul Meu e bun si povara Mea este usoara (Matei 11,29)
Este evident ca daca Iisus nu ar fi Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime, iar Biblia ne indeamna sa ii slujim Lui, atunci am avea de-a face cu o idolatrie, cu inchinare la idoli, cu incalcarea poruncii lui Dumnezeu ca sa nu avem alti dumnezei....
In Filip 2,6-11 se spune:
"Pentru aceasta si Dumnezeu L-a preainaltat si I-a daruit Lui nume, care este mai presus de orice nume; ca in numele lui Iisus tot genunchiul sa se plece, al celor ceresti si al celor pamantesti si al celor de dedesupt; si toata limba sa marturiseasca ca Domn este Iisus Hristos intru slava lui Dumnezeu-Tatal..." Aici spune si mai lamurit, ceea ce am aratat pana acum... Se vede clar cum se precizeaza pe de o parte Dumnezeu, pe de alta parte Dumnezeu-Tatal
QUOTE
Daca Isus este Dumnezeu Insusi, atunci Iudeii au palmuit pe Dumnezeu? Au scuipat pe Dumnezeu? Nu stia Dumnezeu ce vor face?

Biblia spune ca asa au facut acei rataciti: L-au palmuit, scuipat si rastignit pe insusi Iisus Hristos, Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime, Fiul Omului... Si Dumnezeu stia prea bine ce vor face... si spune asta lamurit in Biblie...
QUOTE
A murit Dumnezeu, Cel vesnic Viu?.

Cine a spus ca a murit Dumnezeu? Asta sustin doar ereticii si nu cred ca Iisus a inviat... Trupul Lui a fost in mormant, dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, niciodata nu a parasit cerul cu firea Sa Dumnezeiasca... El nicicand nu a fost mort...Si asta innebuneste pe eretici caci le da dogmele peste cap...
Ei nu realizeaza ca "Cel ce a facut Toate", doar printr-o mica voie, putea sa-i spulbere nu numai pe cei ce L-au hulit, palmuit, batjocorit si schingiut, dar pe toti nelegiutii din lume, pe ei si cu toate cetatile si armele lor... Dar El i-a iertat... Cum sa recunoasca un eretic ca Dumnezeu a fost rastignit de om, cand El i-a iertat pe oameni pentru ce au facut? Ei nu pot intelege mila aceasta a lui Dumnezeu...si rabdarea si ascultarea Lui....
QUOTE
Citeste pe Luca, Scriere "Canonica", care da genealogia lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, care merge la David, apoi merge la Avram, apoi merge la "Adam, Fiul lui Dumnezeu". Dupa Luca:
Isus este Fiul lui Dumnezeu ... David... Avram... Adam este Fiul lui Dumnezeu
Aici, Luca nu face nici o diferentiere explicita, deci daca eu mentionez pe Isus si pe Adam, ce erezie fac eu, pe care Luca nu ar fi facut-o? Daca Luca traseaza pe Isus inapoi la Adam, ce erezie fac eu, mentionindu-l? De ce de la Luca este Act de Credinta, iar de la mine, acelasi lucru, este Act Eretic?
Este Luca un Eretic?

Evident ca nu Luca este eretic ci tu...pentru ca-i rastalmacesti vorbele si spui ce nu a spus el...
Mai exact in Luca 3,38 scrie: Fiul lui Enos, fiul lui Set, fiul lui Adam, fiul lui Dumnezeu.
Este scris "fiu" nu "Fiu"... iar diferenta este ca de la Dumnezeu la om...
Adam este fiul lui Dumnezeu
Iisus este Fiul lui Dumnezeu....
Este o mare diferenta....si nu doar de Caps Lock...
QUOTE
Aici, Luca nu face nici o diferentiere explicita,
Dupa cum vezi este foarte explicita...
QUOTE
Bine, o sa raspund acolo... dar nu chiar acum, cind vine timpul potrivit, tu incerci sa anticipezi, inca nu este momentul...
Stiu ca mai lucrezi la propria dogma si ca o adaptezi in functie de ce mai auzi de pe ici pe colo...Parca acum o luna chiar credeai in Dumneu cel marturist in Sfanta Treime, acum probabil dupa ce ai mai studiat niscaiva dogme orientale te-ai adaptat lor... Stiu ca suna mai pompos sa bagi cheackre, yantre si mantre in dogma, dar noi crestinii ne multumim doar cu Sfanta Biblie... Sincer nu ma intereseaza ce susti tu pe acolo cand vad ca sustinerile tale sunt anticrestine....
QUOTE
Ce loc are Omul, Fiul Omului si Fiul Tatalui in Sfinta Treime?

Am mai lamurit asta de cateva ori...poate ca o sa mai scriu si alte lucruri, poate vor completa si altii...
QUOTE
Este Fiul Omului parte din Sfinta Treime?

Hmmm... te poticnesti de "Omului".... macar bine ca l-ai scris "O" si nu "o"... poate ca din intamplare ai facut asta, dar iti spun ca e important...
Ei bine, Iisus Hristos este Fiul Omului, Este Fiul lui Dumnezeu si este Cuvantul lui Dumnezeu, este unul din Sfanta Treime caci asa cum am aratat Trei sunt care marturisesc in cer...
"omul" este facut dupa chipul si asemenarea lui Dumnezeu:
Si a zis Dumnezeu: "Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra (Facerea 1,26) cu remarca ca spune "Noastra" si nu "Mea". Apoi sa ne gandim cu cine vorbea Dumnezeu cand zice:"Sa facem", de aceea Iisus Hristos este Fiul Omului si nu Fiul omului...
pentru ca omul este dupa chipul si asemanarea Omului....desi poate sa-ti para un joc de cuvinte, pentru cine vrea sa inteleaga intelege, pentru cine nu, nu...
QUOTE
Din Evanghelie... Isus spune "Fiul Omului" de vre-o 50-60 de ori in Evanghelie, si spune "Fiul Tatalui", desi Petru a spus-o prima data, numai de vre-o 5-6 ori in Evanghelie. Deci, Fiul Omului, cel putin ca statistica, este de 10 ori mai mentionat. Acum, statistica poate fi adevarata pentru felul in care Isus se vedea pe Sine Insusi.

Sa inteleg ca tu ai vreo problema cu exprimarea Fiul Omului si Fiul Tatalui si Fiul lui Dumnezeu? E strict problema ta, dar ma indoiesc ca daca vrei sa intelegi cu adevarat nu poti intelege...
In 2 Ioan 1,3 scrie:
Har, mila, pace fie cu voi, de la Dumnezeu-Tatal si de la Iisus Hristos, Fiul Tatalui, in adevar si in dragoste.
Te mira poate de ce precizeaza Dumnezeu - Tatal si apoi Fiul Tatalui si nu scrie doar Dumnezeu....
Am explicat si eu si poate si altii mai bine ca mine, de ce Iisus Hristos este Fiul Tatalui...
QUOTE
Inca imi esti dator cu Pozitia Dogmatica fatza de "Tatal este mai mare decit Mine", asi dori un raspuns dupa Dogma, nu dupa parerea ta despre Dogma. Eventul, pur si simplu parerea ta.

Aici nu prea inteleg ce-mi ceri: ori parerea mea, ori ce spune dogma...
Tin sa-ti precizez ca eu, incerc sa urmez sfaturilor Sfintilor Parinti, si sa nu-mi fac pareri aiuristice despre ale lui Dumnezeu, ci sa imi asum ce spune Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti care au vorbit de la Dumnezeu prin Duhul Sfant...
Stiu ca un astfel de comportament ar calca mandria ereticilor si de aceea ei prefera sa se bazeze pe inteligenta lor, dar cum se vede de multe ori este grav influentata de diavol...
Asa cum am mai spus, expresia: "Tatal este mai mare ca mine" nu implica o subordonare fata de Tatal...
28 Ati auzit ca v-am spus: Ma duc si voi veni la voi. De M-ati iubi v-ati bucura ca Ma duc la Tatal, pentru ca Tatal este mai mare decat Mine. (Ioan 14)
Dupa cum se vede, si mai ales se intelege cu inima, nu rezulta de aici ca ar implica o relatie de subordonare.... Eventual, coroborat cu alte contexte, putem spune ca Fiul are o atitudine de ascultare, pentru ca face voia Tatalui, dar aceasta nu presupune automat o relatie de subordonare...Si cum am spus nici despre Duhul Sfant nu se poate vorbi de subordonare in relatia cu Tatal si cu Fiul, pentru ca cele Trei Persoane din Sfanta Treime sunt egale si nedespartite si au aceeasi Fire si aceeasi Vointa...Acum, pentru mine, important de aratat a fost aceasta: inexistenta relatiei de subordonare.... Pentru o explicatie mai amanuntita a intelesului, trebuie sa mai ma documentez si o sa revin cu explicatii...ca doresc sa fiu foarte exact intr-o chestiune atat de delicata, dar repet, acum pot sa afirm cu tarie si siguranta ca nu este vorba de relatie de subordonare....

Acest topic a fost editat de Clopotel: 3 Mar 2006, 11:45 AM


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 3 Mar 2006, 11:21 AM
Mesaj #161


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (gypsyhart @ 3 Mar 2006, 11:56 AM)
@abureala
Monopol inseamna sa ai/ vrei totul numai pentru tine. Este o forma de lacomie. Sa spui ca "Dumnezeu are monopolul Bunatatiii" mi se pare cam ciudat...
Parerea mea este in contextul respectiv Iisus a vrut sa ii reaminteasca acelui om ca si el are propria sursa in el insusi de bunatate, si acolo trebuie cautata aceasta, nu undeva in afara.

Dumnezeu chiar are tot. Nu se spune si in biserica in timpul slujbei, cand oamenii aduc pentru pomana "Ale Tale dintru ale Tale Tie iti aducem"? Este iluzia ca tu posezi ceva in aceasta lume. Dumnezeu ti le-a daruit si ceea ce asteapta de la tine este ca tu sa nu le iubesti pe ele mai mult decat pe aproapele tau, si ITI PORUNCESTE sa le dai pentru folosul aproapelui.
Asta numesti tu lacomie? Eu i-as spune mai degraba bunatate si grija de oameni.

Iisus a spus acest lucru sa reaminteasca etern omului ca Binele vine DOAR DE LA DUMNEZEU, si chiar binele care vine prin fapta omului vine tot de la Dumnezeu direct , sau indirect. Direct cand binele ti l-a facut un om care crede in Dumnezeu, indirect cand ti l-a facut un om care nu crede in Dumnezeu, insa acel om a avut sadita in el bunatatea dintru inceput , ca si Adam. Cand omul uita cuvintele aceste spune dupa cum am vazut si pe acest forum ca Diavolul este mai moral decat Dumnezeu. Adica RAUL este MAI BUN decat BINELE. Asta e lumea, insa Dumnezeu fiind bun nu o judeca. Ci va da fiecaruia la sfarsti exact ce a iubit mai mult. Sau binele, sau raul.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 3 Mar 2006, 11:28 AM
Mesaj #162


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Gypsyhart,
QUOTE
QUOTE
Pai daca stii ,de ce te crezi la piata?

Era o ironie....

A...scuze... eram prea preocupat de o discutie serioasa si importanta, ca sa ma prind de ironii...
QUOTE
LA piata se mai aud voci care spun "luati aici cele mai gustoase mere" etc...

Pai ce sa-ti fac daca stai prin piete si auzi tot felul de zvonuri... Noi ortodocsii mergem la sigur unde "stim ca sunt cele mai gustoase mere"... Ai vreo problema cu asta?...
Apoi eu aici, pe topicul de Ortodoxie, nu fac decat sa vorbesc despre Ortodoxie, adica sunt ontopic, pe cand daca tu incerci sa aduci piata aici, esti offtopic... Nu stiu daca sesizezi asta... Daca ai ceva de spus concret despre Ortodoxie, de ce nu spui? Iar daca nu ai nimic de spus, atunci ce doresti de fapt?
QUOTE
Eu te intrebam daca l'ai intrebat DIRECT pe Iisus cine este. Tu insuti.

Eu nu L-am intrebat direct cine este, pentru ca mi-a spus odata in Sfanta Scriptura.... Nu am nici cea mai mica indoiala in a afirma cine este: Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu Adevarat din Dumnezeu Adevarat...
QUOTE
In Biblie sunt marturiile altor oameni, nu ale tale.

In Biblie sunt cuvintele lui Dumnezeu catre oameni, scrise de niste oameni, prin puterea Duhului Sfant..., apoi la Ortodocsi mai exista si Sfanta Traditie, despre care noii stim ca este tot de la Dumnezeu...
Daca tu ai probleme in a sti asta, e strict problema ta... Aici nu este topicul de a dezbate daca Sfanta Scriptura este adevarata sau nu, in schimb putem face o dezbatere pe un topic dedicat...
Oricum, astept sa-mi spui tu acolo, cine crezi tu ca este Iisus Hristos si de unde ai auzit tu de El?
QUOTE
De unde stii ca sunt yoghin  . ESTI SIGUR DE ASTA?

In ceea ce te priveste, nu mi-am propus a fi sigur de ceva... Din unele discutii pe care le-ai avut am tras concluzia ca ai fi yoghin, sau ca cel putin iti asumi viziunea yoghina... Dar ca sa imprastii aceste suspiciuni ai putea sa spui clar si raspicat care este si cum se numeste dogma ta... Daca nu e vreun secret, caci am vazut ca altii se codesc sa-si marturiseasca credinta...


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 3 Mar 2006, 12:25 PM
Mesaj #163


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@Clopotel
QUOTE
Pai ce sa-ti fac daca stai prin piete si auzi tot felul de zvonuri... Noi ortodocsii mergem la sigur unde "stim ca sunt cele mai gustoase mere"... Ai vreo problema cu asta?...

Am o problema cu neadevarul. Indiferent de vocea care il promoveaza.

QUOTE
Apoi eu aici, pe topicul de Ortodoxie, nu fac decat sa vorbesc despre Ortodoxie, adica sunt ontopic, pe cand daca tu incerci sa aduci piata aici, esti offtopic... Nu stiu daca sesizezi asta... Daca ai ceva de spus concret despre Ortodoxie, de ce nu spui? Iar daca nu ai nimic de spus, atunci ce doresti de fapt?

Iisus nu este monopolul "Ortodoxiei". Nici Iubirea. Nici Adevarul!
Asta vreau sa spun.

QUOTE
Eu nu L-am intrebat direct cine este, pentru ca mi-a spus odata in Sfanta Scriptura.... Nu am nici cea mai mica indoiala in a afirma cine este: Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu Adevarat din Dumnezeu Adevarat...

Mda, asta o spui ca ai citit in Biblie asa cum singur recunosti...

QUOTE
Oricum, astept sa-mi spui tu acolo, cine crezi tu ca este Iisus Hristos si de unde ai auzit tu de El?

O poarta spre INFINIT!
Nu mai tin minte unde si cand am auzit prima oara...Conteaza de unde vine apa atata timp cat iti astampara setea?

QUOTE
In ceea ce te priveste, nu mi-am propus a fi sigur de ceva... Din unele discutii pe care le-ai avut am tras concluzia ca ai fi yoghin, sau ca cel putin iti asumi viziunea yoghina... Dar ca sa imprastii aceste suspiciuni ai putea sa spui clar si raspicat care este si cum se numeste dogma ta... Daca nu e vreun secret, caci am vazut ca altii se codesc sa-si marturiseasca credinta...

Aham. Pai daca nu esti sigur, de ce spui ca "stii"?
Nu sunt yoghin. Dar consider yoga o cale eficienta (printre altele) de a ajunge la Adevar.
Care este dogma mea? Ti'am mai zis, ma intereseaza Adevarul si acordarea la el. Nu este timpul si locul sa vorbesc despre modalitatile practice prin care "ma apropii" de el.
Oricum, ceea ce conteaza sunt roadele. Cand asculti un interpret te intereseaza cate ore pe zi repeta sau cum canta cand il asculti?

PS. Daca am adus niste critici (asupra unor parti) nu inseamna ca am vrut sa distrug (totul, in speta "ortodoxia".) . M'am gandit ca este util sa iti aduc aminte. Ma opresc aici totusi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 3 Mar 2006, 01:04 PM
Mesaj #164


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Gypsyhart,
QUOTE
Am o problema cu neadevarul. Indiferent de vocea care il promoveaza.

Si eu la fel, de aceea am spus ce am spus...
QUOTE
Iisus nu este monopolul "Ortodoxiei". Nici Iubirea. Nici Adevarul!

Eu am mai precizat odata aceasta chestiune, dar se pare ca tu nu ai citit...
Eu sustin ca nu Ortodoxia Il face pe Dumnezeu si pe Iisus, ci ca Ortodoxia este calea care Il marturiseste corect, adevarat si complet pe Dumnezeu si pe Iisus... Asta am afirmat si sustin eu....
QUOTE
Mda, asta o spui ca ai citit in Biblie asa cum singur recunosti...

Evident, Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie marturisesc totul corect si adevarat, cat ii este necesar omului, ca sa ajunga la mantuire, si asta spuse chiar de Dumnezeu prin Sfantul Duh...
De altcineva de cine sa ascultam decat de Dumnezeu? Noi de diavol ne ferim sa ascultam, chiar de ar veni la noi ca inger de lumina si chiar de ar veni ca lup in piele de oaie...
QUOTE
QUOTE
Oricum, astept sa-mi spui tu acolo, cine crezi tu ca este Iisus Hristos si de unde ai auzit tu de El?

O poarta spre INFINIT!
Frumos si gingas spus....Chiar Iisus afirma ca "Eu sunt usa...", insa nu-mi este clar cine este pentru tine "Infinitul"... Ok...am o vaga banuiala ca te referi la vizunea yoghina, despre un Dumnezeu impersonal, exprimat poetic prin cuvinte ca Infinit, Necuprins etc... Iti repet, nu am nimic cu aceste viziuni, e treaba fiecaruia ce crede, dar aici eu incercam sa vorbesc numai despre Ortodoxie... si nu inteleg ce ai impotriva? Doar faptul ca nu corespunde pe deplin credintelor tale? Imi pare rau...se pare ca nu esti singurul frustat de chestia asta... sad.gif
QUOTE
Nu sunt yoghin. Dar consider yoga o cale eficienta (printre altele) de a ajunge la Adevar.

Aha... asa cum ti-am spus... banuiam eu... Foarte bine... Sa fii sanatos!
QUOTE
Care este dogma mea? Ti'am mai zis, ma intereseaza Adevarul si acordarea la el.

Wow... stiam eu ca asta e dogma... toti sustin asta.... sa inteleg ca esti la fel cu toti cei ce sustin asta? Ma crezi ca si satanistii sustin ca satana e adevarul? si pe bune ca incearca din rasputeri sa se acordeze la el... Iti zic asta ca sa vezi ca fereala ta de a-L marturisi sau de a=L recunoaste pe Dumnezeu Adevarat, poate duce la multe analogii, uneori neintamplatoare...
QUOTE
Nu este timpul si locul sa vorbesc despre modalitatile practice prin care "ma apropii" de el.

Ok... ca nu e locul aici e clar, dar poate ca e timpul sa-ti faci si tu un topic unde sa-ti expui crezul, daca ai vreunul... daca nu, nu...
QUOTE
Oricum, ceea ce conteaza sunt roadele. Cand asculti un interpret te intereseaza cate ore pe zi repeta sau cum canta cand il asculti?

Sunt de acord.... Roadele conteaza...Asta am sustinut si eu intotdeauna: ca prin Ortodoxie se ajunge la o credinta lucratoare... altfel nu mai pierdeam atat timp...
QUOTE
PS. Daca am adus niste critici (asupra unor parti) nu inseamna ca am vrut sa distrug (totul, in speta "ortodoxia".)
.
Nu ai adus nici o critica, tu ai vrut doar sa fii ironic asa cum singur ai recunoscut, daca nu te cunosteam mai de mult, te banuiam de trolling, dar asa te banuiesc doar ca ai vrut sa fii spiritual...

QUOTE
M'am gandit ca este util sa iti aduc aminte. Ma opresc aici totusi.

Sa-mi aduci aminte ce? Ca exista si yoghinii pe lumea asta? ohmy.gif Multam... nu pot uita asta ...smile.gif



--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 3 Mar 2006, 01:22 PM
Mesaj #165


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



@ edinide
QUOTE (Evanghelia dupa Ioan cap 1)
1. La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. 
2. Acesta era întru început la Dumnezeu. 
3. Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut. 
4. Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor. 
5. Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o. 
6. Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan. 
7. Acesta a venit spre mărturie, ca să mărturisească despre Lumină, ca toţi să creadă prin el. 
8. Nu era el Lumina ci ca să mărturisească despre Lumină. 
9. Cuvântul era Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul, care vine în lume. 
10. În lume era şi lumea prin El s-a făcut, dar lumea nu L-a cunoscut. 
11. Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit. 
12. Şi celor câţi L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu, 
13. Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. 
14. Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr.

Cred ca acest citat ar trebui sa te lamureasca cum e cu Iisus Hristos, Cuvintul.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 3 Mar 2006, 02:49 PM
Mesaj #166


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@Clopotel
QUOTE
Ortodoxia este calea care Il marturiseste corect, adevarat si complet pe Dumnezeu si pe Iisus... Asta am afirmat si sustin eu....

Este o cale...Din ce spui tu ar reiesi ca e SINGURA. So, ca sa ma lamuresc si eu: Tu ce crezi, Ortodoxia este SINGURA cale care duce la Dumnezeu?

QUOTE
Frumos si gingas spus....Chiar Iisus afirma ca "Eu sunt usa...", insa nu-mi este clar cine este pentru tine "Infinitul"...

Ceea ce este si nu poate fi distrus! smile.gif
Ceea ce exista prin Sine Insusi, si se hraneste din Sine.
Ceea ce nu poate fi posedat, inlantuit.

QUOTE
Nu ai adus nici o critica, tu ai vrut doar sa fii ironic asa cum singur ai recunoscut, daca nu te cunosteam mai de mult, te banuiam de trolling, dar asa te banuiesc doar ca ai vrut sa fii spiritual...

Ironia a fost instrumentul, nu scopul. Am vrut sa (iti) atrag atentia asupra unor exagerari din afirmatiile tale.
Apoi, atat timp cat vorbesti despre sau in numele lui Iisus Hristos consider ca am dreptul sa ma exprim. Poti sa o iei cum doresti....

PS. Iti doresc ca Iisus sa iti calauzeasca pasii!
Numai bine!


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 3 Mar 2006, 03:17 PM
Mesaj #167


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Gypsyhart,
QUOTE
@Clopotel
QUOTE

Ortodoxia este calea care Il marturiseste corect, adevarat si complet pe Dumnezeu si pe Iisus... Asta am afirmat si sustin eu....

Este o cale...Din ce spui tu ar reiesi ca e SINGURA. So, ca sa ma lamuresc si eu: Tu ce crezi, Ortodoxia este SINGURA cale care duce la Dumnezeu?

Ok... tu vrei doar sa stii daca este "SINGURA", si pentru ca suntem pe topicul de Ortodoxie, eu iti spun ca este SINGURA... Daca as fi pe alt topic, unde se prezinta mai multe credinte, as proteja putin sentimentele celorlalti si as spune asa:
1. Dumnezeu este doar Unul
2. Fiind doar Unul are o singura marturisire corecta, este un singur Adevar
3. O singura marturisire corecta, un singur Adevar se exprima doar intr-un singur fel...
4. Acel fel se numeste Ortodoxia...

Daca ar fi cel putin doua cai care marturisesc Adevarul, asa cum incerci sa sustii tu, atunci ar fi ca si cum as spune, pe de o parte, ca un om are o inima, iar pe de alta parte ca are doua... Ambele cai de marturisire nu pot fi corecte simultan...ci cel mult una...
Nu pot spune ca ar mai fi si alte cai care marturisesc corect pe Dumnezeu, doar ca sa fac pe plac altor oameni...
Eu cred intru Unul Dumnezeu si intr-o singura Credinta...
In Efeseni 4 se spune foarte clar:
5 Este un Domn, o credinta, un botez
Ai vazut, Biblia spune clar ca este o singura credinta....
QUOTE
QUOTE
Frumos si gingas spus....Chiar Iisus afirma ca "Eu sunt usa...", insa nu-mi este clar cine este pentru tine "Infinitul"... 

Ceea ce este si nu poate fi distrus!
Ceea ce exista prin Sine Insusi, si se hraneste din Sine.
Ceea ce nu poate fi posedat, inlantuit.

Evident, sunt de acord... De asemenea afirm ca si cerul e albastru si iarba e verde si ca iarna nu-i ca vara, dar asta inseamna ca am spus ceva?....
QUOTE
Ironia a fost instrumentul, nu scopul.

Fiecare isi alege instrumentele ce i se potriveste... Tu ai ales ironia... Foarte bine... E democratie...
QUOTE
Am vrut sa (iti) atrag atentia asupra unor exagerari din afirmatiile tale.

Care anume? Ca Ortodoxia este singura cale adevarata? Pai ti-am aratat ce sustine Bibilia...
Tu despre care alta credinta crezi ca ar fi adevarata? Da doar un nume ceva...
QUOTE
Apoi, atat timp cat vorbesti despre sau in numele lui Iisus Hristos consider ca am dreptul sa ma exprim.

Sigur ca ai dreptul sa te exprimi... Cine ti-a spus ca nu?
Apoi eu nu am spus niciodata ca vorbesc in numele lui Iisus Hristos.... Asta de unde ai ma scos-o? ohmy.gif
A vorbi "despre" si a vorbi "in numele" nu-i tot una...


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 3 Mar 2006, 04:25 PM
Mesaj #168


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



Clopotel
Multumesc pentru lamuriri.
Sunt de acord doar cu punctul 1. din cele enuntate de tine.
In rest, intutia si bunul simt imi spun altceva. Fiecare cu adevarul pe care il merita!
QUOTE
Evident, sunt de acord... De asemenea afirm ca si cerul e albastru si iarba e verde si ca iarna nu-i ca vara, dar asta inseamna ca am spus ceva?....

M'ai intrebat, ti'am dat un raspuns. Ce ai fi vrut, sa iti dau o definitie din carti?
QUOTE
Care anume? Ca Ortodoxia este singura cale adevarata? Pai ti-am aratat ce sustine Bibilia...
Tu despre care alta credinta crezi ca ar fi adevarata? Da doar un nume ceva...

Daca vei reciti cu inima si mintea deschisa ce am scris in mesajul initial o sa intelegi la ce m'am referit. Daca nu, asta e. Nu te pot forta.
Nu m'am referit la "alta" credinta adevarata. Ci la cai spre Dumnezeu (sau Tao, sau Allah sau cum vrei sa ii spui).
Uite un exemplu: calea Taoista.
QUOTE
Sigur ca ai dreptul sa te exprimi... Cine ti-a spus ca nu?
Apoi eu nu am spus niciodata ca vorbesc in numele lui Iisus Hristos.... Asta de unde ai ma scos-o? 
A vorbi "despre" si a vorbi "in numele" nu-i tot una...

Pai daca cineva pune o intrebare despre Iisus si tu raspunzi, nu se cheama ca vorbesti in numele (in locul) lui?
Nu am zis ca ar fi totuna, dar cred ca ai inteles ce am vrut sa transmit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 3 Mar 2006, 08:33 PM
Mesaj #169


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Gypsyhart,
QUOTE
Sunt de acord doar cu punctul 1. din cele enuntate de tine.

Tot e bine..., altii nici macar cu punctul 1 nu sunt de acord...
QUOTE
In rest, intutia si bunul simt imi spun altceva. Fiecare cu adevarul pe care il merita!

Si acelora tot intuitia si bunul simt le spun altceva... Dar asta inseamna automat ca sunt pe calea ca buna?! Evident nu...
QUOTE
Nu m'am referit la "alta" credinta adevarata. Ci la cai spre Dumnezeu (sau Tao, sau Allah sau cum vrei sa ii spui).
Daca tu consideri ca toate caile despre care se zice ca duc la Dumnezeu, duc la Dumnezeu... eu nu tin sa te contrazic pe acest topic...
QUOTE
Uite un exemplu: calea Taoista.

Bun...tu sustii acum ca Taoismul ar fi o cale care te-ar duce la Dumneze..., si eu am sustinut asta odata...Dupa vreo 5 ani de astfel de sustinere, mi-am dat seama ca e doar praf in ochi, o autoamagire... Era punerea propriului EU mai presus de toate si satisfacerea orgoliului si necesitatilor acestuia...
Tu sa-mi spui daca citatul urmator este adevarat sau nu si la sfarsit prin comparatie cu Invatatura Mantuitorului sa tragi singur concluziile:
"In loc sa incerce in mod inutil sa suprime dorintele sexuale ale discipolilor, maestrii spirituali ai taoismului si ai tantrismului au preferat sa dezvaluie acestora adevarata esenta a vietii si a sexului lasand la o parte orice senzualism, aratandu-le cum pot imbina armonios carnalul si spiritualul.
Cu secole in urma, in Tibet,cel de-al saselea Dalai Lama, care a preferat compania femeilor in locul calugarilor si gustul vinului in locul ceaiului, a spus la un moment dat: "Daca atractia cuiva catre viata spirituala ar fi la fel de intensa ca atractia spre sex, atunci acel om ar atinge iluminarea spirituala in aceasta viata pamanteasca." Daca cineva urmeaza atat calea spirituala, cat si pe cea sexuala in acord cu Tao, acea persoana va progresa rapid in ambele domenii, fara conflicte interioare, pana ce sexualitatea si spiritualitatea se vor confunda pe Calea ce duce spre sursa originara din care amandoua provin."
(cele scrise nu sunt nicidecum dintr-o lucrare nefavorabila taoismului si din contra, dintr-o carte despre TAO)
Ok... desigur o sa spui ca sunt altele si mai bune ca asta, stiu... Dar totusi tin sa-ti spun ca atunci cand am avut nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, singurul Dumnezeu care S-a dovedit real si iubitor a fost doar cel marturisit de Ortodoxie, ceilalti fie ei yoghini, taoisti si hindusi s-au aratat simple figuri de stil...
Daca tu esti macar de acord cu punctul 1 ce l-am spus, adica:
QUOTE
1. Dumnezeu este doar Unul

atunci afla ca acel dumnezeu al taoistilor (care oricum au mai multi zei, si nu Unul cum zici tu, adica sunt politeisti) de ex. nu este acelasi cu cel al Ortodocsilor, caci noi avem un Dumnezeu real, care pune in suflet credinta adevarata, care ne mantuie de pacate, care ne indeamna la smerenie, care nu spune ca sexul duce la mantuire ci spune, din contra ca infranarea si taierea voii duce la mantuire....
De aceea spun eu ca Ortodoxia e SINGURA cale care duce la Dumnezeu adevarat... Si celelalte sunt cai desigur, dar nici nu mai doresc sa aflu unde duc ele... hh.gif
QUOTE
Pai daca cineva pune o intrebare despre Iisus si tu raspunzi, nu se cheama ca vorbesti in numele (in locul) lui?
Nu, nicidecum.... Eu nu indraznesc a-mi lua singur cinstea de a vorbi in numele lui Iisus...

PS...Sa nu fiu inteles gresit, nu doresc aici si nici in alta parte de a critica alte religii, si in special Taoismul, despre care, pot spune, ca e printre putinele religii necrestine, care sunt "sincere" cat de cat cu omul.... Dar cand e vorba de Dumnezeu, iertat sa fiu, nu mai e cazul sa ne jucam de-a maestrii spirituali...si cum sa capeti puteri paranormale...
Iisus S-a rastignit pe cruce ca sa ne curete pe noi, iar noi il rastignim din nou de fiecare data cand facem altceva decat ne-a poruncit El...

Dar sa revenim la subiect...


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 4 Mar 2006, 06:57 AM
Mesaj #170


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Eu nu am nici o treaba sa te intorc pe tine la Dreapta Credinta si la Adevar ul Bibliei, caci imi dau seama ca e imposibil pentru mine,

Sper sa fie posibil pentru mine...

QUOTE
sunt multi altii care nu sunt de acord cu dogma Ortodoxa: tu spui ca Iisus nu este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime, un budhist va zice ca de fapt Iisus este un prooroc, iar Budha e la putere, un musulman, va zice cam la fel, numai ca il va baga la inaintare pe Mahomed si tot asa... sunt sute daca nu mii de dogme...

Nu eu spun, spun ca Isus a spus ca nu este Dumnezeu, nu eu, doar iti atrag atentia la ceea ce El a spus. Ca pare socant pentru Dogma, cred ca si este, dar nu pot menajea Dogma in detrimentul Evangheliei. Au fost si altii in decursul timpului care sa conteste Dogma, dar Dogma era prea exclusivista si rasbunatoare ca sa accepte dezbaterea. Deci, nu ma refer la alte Dogme fatza de Crestinism, ci la ce ne-a ramas din Evanghelie. Did tot ceea ce a facut si marturisit Isus Cristos, pentru El ar fi fost o Blasfemie sa se faca Dumnezeu, din moment ce El declara deschis ca El este Fiul Omului si Fiul Tatalui. Acestea sint afirmatii atit de clare, incit pur si simplu nu inteleg cum Dogma a venit in existenta, in afara poate de Fanatism Crestisn, prin care Fiul trebuia facut de catre noi, Dumnezeu...
Isus s-a coborit de le Dumnezeu, s-a ridicat inapoi la Dumnezeu si sade de-a Dreapta Tatalui, nu in locul Tatalui. Pe Ioan nu-l poti nega, este inclus in Dogma, Dumnezeu nu poate sedea la dreapta lui Dumnezeu... Fiul este Una cu Tatal, asa cum si tu trebuie sa ajungi Una cu Tatal, dar nici pe departe tot una cu Tatal... Daca Isus este Dumnezeu, si Isus a deschia Poarta ca tu sa devii Una cu El, atunci tu devii Una si cu Dumnezeu, dar tu nu devii tot una cu Dumnezeu. Asa vad eu Dogma...

QUOTE
Pe topicul ce tu ti l-ai deschis ca sa-ti prezinti dogma, eu nu o sa vin sa-ti spun ca bati campii, ca vorbesti prostii, si ca trebuie sa fie cu totul altceva decat ce spui tu, caci as gresi si as fi offtopic acolo,

Esti bine venit...

QUOTE
ce spunand eu neavand nimic in comun cu yoga ta despre care tu spui ca ar fi crestina...

Ba are in comun... Tu numesti Jugul Crestin drept In-Dumnezeire, parte din Cale este comuna, finalul este cu siguranta acelasi, doar mijloacele iti sunt cam sarace pentru sumitul vizat.

QUOTE
Am mentionat ca nu sunt preot si nici nu am facut vreo scoala de teologie, este doar din ce am aflat eu documentandu-ma singur... Chiar m-as bucura tare, daca ar veni vreun frate ortodox, poate preot, poate student la teologie, si sa ma corecteze, daca am gresit si sa ma completeze acolo unde nu am spus deajuns...

Ti-am mai spus de "dialogul" cu Popi Hirotonisiti: mi-au inchis contul, motivul, "informatii periculoase"... Daca eu am Adevarul, de ce m-asi teme sa-l discut? Este oare Adevarul mai slab decit Minciuna? Daca Adevarul meu nu rezista la scrutinare, poate nu este tot Adevarul...

QUOTE
Mai aduc acum doar cateva argumente pentru faptul ca Iisus este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime...

Intr-adevar, Isus este Unul din Sfinta Treime, fara a fi totusi Dumnezeu, pentru ca Dumenzeu este numai Unul. Isus este Fiul Tatalui care sade de-a Dreapta Tatalui. Sfinta Treime este Sfinta, si Isus este Sfint si este Dumnezeiesc, dar nu se vrea Dumnezeu....

QUOTE
Un alt citat, pe care-l repet spune lamurit: Caci trei sunt care marturisesc in cer: Tatal, Cuvantul si Sfantul Duh, si Acesti trei Una sunt. (I Ioan 5) Comentariile sunt de prisos caci e foarte clar...

Bine, si unde este Fiul aici? De asemenea, aceasta nu vine de la Isus, ci dintr-o scrisore, de la cei care au primit Duhul Sfint dupa Inaltarea lui Isus.


Ai mai gasit si alte pasaje interesante, dar ma voi referi la ele mai tirziu...

Acest topic a fost editat de edinide: 4 Mar 2006, 06:58 AM


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 4 Mar 2006, 08:17 AM
Mesaj #171


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



@ edinide
Am dat citatul de la inceputul evangheliei dupa Ioan in care se precizeaza clar cine este Iisus. Daca tu crezi ca stii mai bine decit el, nu cred ca noi te vom mai contrazice.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 4 Mar 2006, 08:33 AM
Mesaj #172


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Edinide,
Te rog sa citesti cu atentie ce am scris, ca vad ca nu ai inteles mai nimic...
QUOTE
Fiul este Una cu Tatal, asa cum si tu trebuie sa ajungi Una cu Tatal, dar nici pe departe tot una cu Tatal...

Am spus ca Fiul este una cu Tatal in Fiinta si nicidecum ca se confunda...
QUOTE
Intr-adevar, Isus este Unul din Sfinta Treime, fara a fi totusi Dumnezeu, pentru ca Dumenzeu este numai Unul. Isus este Fiul Tatalui care sade de-a Dreapta Tatalui. Sfinta Treime este Sfinta, si Isus este Sfint si este Dumnezeiesc, dar nu se vrea Dumnezeu....

Mai Edinide, tu chiar nu intelegi sau doar te faci? Ce nu-ti este clar aici?
Hai sa-ti desenez o schema, poate asa vei pricepe o treaba relativ simpla:
Dumnezeu = Sfanta Treime
Sfanta Treime = Tatal si Fiul si Sfantul Duh
adica Tatal si Fiul si Sfantul Duh = Dumnezeu
Nu am spus ca Dumnezeu = (numai) Tatal
Nu am spus ca Dumnezeu = (numai) Fiul
Nu am spus ca Dumnezeu = (numai) Sfantul Duh
ci toti Trei sunt Una... Acestia Trei sunt nedespartiti, caci au aceeasi Fire, aceeasi Vointa, de aceea nici nu pot exista relatii de subordonare intre Ei...
Deci eu cand ma refer la Tatal spun: Tatal este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime
Cand ma refer la Iisus spun: ca Iisus Hristos este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime
Cand ma refer la Duhul Sfant spun: Duhul Sfant este Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime
Sau altfel: Dumnezeu - Tatal, Dumnezeu - Fiul, Dumnezeu - Sfantul Duh
Repet Acestia Trei sunt nedespartiti si au fost de la inceput Trei....
Tatal a fost intotdeauna Tata, si nu a devenit ulterior, si de aici rezulta ca si Fiul a fost intotdeauna Fiu si nu S-a nascut mai tarziu, caci chiar Biblia marturiseste ca Fiul a fost mai inainte de toti vecii, si prin Care s-au facut toate, inclusiv timpul...
Stiu ca asta iti da dogma peste cap, si trebuie sa o corectezi din nou, dar asta e... tongue.gif
QUOTE
QUOTE
Un alt citat, pe care-l repet spune lamurit: Caci trei sunt care marturisesc in cer: Tatal, Cuvantul si Sfantul Duh, si Acesti trei Una sunt. (I Ioan 5) Comentariile sunt de prisos caci e foarte clar...

Bine, si unde este Fiul aici? De asemenea, aceasta nu vine de la Isus, ci dintr-o scrisore, de la cei care au primit Duhul Sfint dupa Inaltarea lui Isus.

A... scuze...acum am inteles...Propui sa scoatem anumite pasaje din Biblie, ca ele au fost niste banale scrisori, si ca deci musai ar deveni neadevarate sau neimportante....Si sa bagam cumva niste pasaje edinidiene de sorginte neoyoghina scrise pe un Pentium IV...
Asa cum ai citit dar nu ai inteles, cel ce a scris asta primise Duhul Sfant, deci Dumnezeu vorbea prin el, fie ca scria pe hartie, fie pe piatra, fie pe piele de animale, fie pur si simplu prin viu grai.. Important ca e ca vorbea Adevarul si nu pe ce scria...
Apoi in ce spune Sf. Apostol acolo:Caci trei sunt care marturisesc in cer: Tatal, Cuvantul si Sfantul Duh, si Acesti trei Una sunt. (I Ioan 5), dupa aceea tu intrebi: "unde este Fiul aici?"... ohmy.gif
Ok... eu o sa te las cu aceasta "mare" problema pentru tine nelamurita, ca nu are sens sa discut chestii de logica elementara...



--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 4 Mar 2006, 08:52 AM
Mesaj #173


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



Isus este D-zeu. Parte a Treimii divine. Persoana distincta de Tatal si Duhul Sfant.
Isus este Creator. Daca Tatal creaza iar Fiul face asemenea e firesc sa fie si El D-zeu.
Unde spune Isus ca El n-ar fi D-zeu, atat timp cat El spune ca-i una cu Tatal ? Evident ca nu se refera la identitate ci la calitate.
Romani 9.5 : " Hristosul, care este mai presus de toate lucrurile, Dumnezeu binecuvântat în veci. Amin! "
Tit 2.13 : "aşteptând fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor Isus Hristos"
2Petru 1.1 : " Petru, rob şi apostol al lui Isus Hristos, către cei ce au căpătat o credinţă de acelaşi preţ cu a noastră, prin dreptatea Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos"
1Ioan 5.20 : " Ştim că Fiul lui Dumnezeu a venit, şi ne-a dat pricepere să cunoaştem pe Cel ce este adevărat. Şi noi suntem în Cel ce este adevărat, adică în Isus Hristos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevărat şi viaţa veşnică."
Ioan 20.28 : "Drept răspuns, Toma I-a zis: "Domnul meu şi Dumnezeul meu!""
Ioan 10.33 : " Iudeii I-au răspuns: "Nu pentru o lucrare bună aruncăm noi cu pietre în Tine, ci pentru o hulă, şi pentru că Tu, care eşti un om, Te faci Dumnezeu."
Din acest ultim text reiese clar ca principala acuza adusa de iudei D-lui Isus a fost ca pretinde dumnezeire. Intelegerea iudeilor cu privire la implicatiile afirmatiilor lui Isus a fost cat se poate de corecta.

Acest topic a fost editat de Bolt: 4 Mar 2006, 09:02 AM


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 4 Mar 2006, 09:28 AM
Mesaj #174


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Bolt,
QUOTE
Isus este D-zeu. Parte a Treimii divine. Persoana distincta de Tatal si Duhul Sfant.
Isus este Creator. Daca Tatal creaza iar Fiul face asemenea e firesc sa fie si El D-zeu.

thumb_yello.gif
QUOTE
Ioan 10.33 : " Iudeii I-au răspuns: "Nu pentru o lucrare bună aruncăm noi cu pietre în Tine, ci pentru o hulă, şi pentru că Tu, care eşti un om, Te faci Dumnezeu."
Din acest ultim text reiese clar ca principala acuza adusa de iudei D-lui Isus a fost ca pretinde dumnezeire.

Asa stiu si eu...
QUOTE
Intelegerea iudeilor cu privire la implicatiile afirmatiilor lui Isus a fost cat se poate de corecta.

Aici nu-mi este foarte clar ce vrei sa spui? Adica zici ca ei au inteles corect implicatiile afirmatiilor, dar nu au crezut afirmatiile? Adica s-au speriat de implicatii si de aceea au prefereat sa nege Adevarul... Un fel de struti care-si bagau capul in nisip ca sa dispara pericolul real ce-i paste?


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 4 Mar 2006, 06:35 PM
Mesaj #175


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



QUOTE
Aici nu-mi este foarte clar ce vrei sa spui? Adica zici ca ei au inteles corect implicatiile afirmatiilor, dar nu au crezut afirmatiile? Adica s-au speriat de implicatii si de aceea au prefereat sa nege Adevarul... Un fel de struti care-si bagau capul in nisip ca sa dispara pericolul real ce-i paste?

Exact. Conform criteriilor de identificare (a profetiilor, a faptelor si afirmatiilor) a D-lui Isus, Acesta trebuia sa fie Mesia fara doar si poate. Ideii L-au identificat corect dar numai o parte a lor a fost dispusa sa recunoasca acest lucru. Ce-a urmat ? Stim cu toii.


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

24 Pagini V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 19 April 2024 - 12:06 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman