HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Fetalizarea In Procesul Evolutiei
mărăcine
mesaj 18 Nov 2005, 03:37 PM
Mesaj #1


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 433
Inscris: 19 September 04
Din: campul ars de soare
Forumist Nr.: 4.510



Am aflat de curand de la un biolog din Germania despre cercetarile asupra procesului de fetalizare si retardare (cred ca sunt traducerile adecvate pentru "Fötalisation" si "Retardation"). Totusi, cautand informatii pe internet, am fost surprins de faptul ca nu am gasit mai nimic relevant, in afara poate de acest articol.

Ce presupune insa acest proces? Este practic o alternativa la viziunea neodarwinista asupra evolutiei, care afirma ca organismele evolueaza prin mutatie si selectie. Nu este negata aceasta teorie, in schimb este considerata marginala.

Fetalizarea presupune, din cate am inteles eu, faptul ca-n stadiul de fetus si nou-nascut un organism are trasaturile unui stadiu superior al evolutiei, trasaturi ce se atenueaza pe parcursul cresterii prin procesul de retardare.

Am redat mai jos o imagine in care este reprezentat craniul de Australopitecus, apoi omul din Java, din Neanderthal si, in sfarsit, omul actual. Fiecare pozitie este prezentata ca adult si copil, iar prin intermediul liniilor punctate se urmareste redarea asemanarii cu stadiul adult urmator.

user posted image

Dupa cum se poate observa, in stadiul de adult maxilarul devine mai pronuntat, in schimb partea anterioara a capului se dezvolta mai putin.

Acelasi aspect poate fi observat si la primate. Mai jos sunt doua imagini, prima compara craniul de fetus, pui si adult la cimpanzeu, cea de-a doua pe cel al unui nou-nascut, al unui exemplar tanar si adult de urangutan.

user posted image

Inca o imagine care compara dezvoltarea craniului la cimpanzeu (stanga) si om (dreapta):

user posted image

Apoi, avem o imagine care arata distributia parului la fetusul de gorila, cimpanzeu si om. Se poate observa, mai ales la cimpanzeu, similitudinea cu adultul uman. Restul trupului este lipsit de par, ca si in cazul omului.

user posted image

Cu alte cuvinte, notiunea de fetalizare indica faptul ca in fetus sunt prezente predispozitiile pentru stadiile superioare de evolutie. Dupa parerea mea, acest concept infirma in mare parte afirmatia lui Haeckel, "ontogeneza repeta filogeneza", de vreme ce in fetus poate fi observat stadiul mai dezvoltat al organismului, care este apoi atenuat prin "specializarea" din procesul de crestere. La om, la care specializarea se manifesta cel mai putin, diferentele fata de craniul fetusului sunt mai reduse, dupa cum poate fi observat in cea de-a treia imagine.

Poate cineva sa dea mai multe detalii despre acest proces, sau sa argumenteze in favoarea sau impotriva lui?


--------------------
Intregul Cosmos un mister urzeste
ce doar in OM raspunsul isi gaseste...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 3 May 2024 - 07:16 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman