HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

 
Reply to this topicStart new topic
> Psihologia Transpersonala, Perspectiva integratoare a existentei ?
calfa
mesaj 10 Nov 2005, 06:35 PM
Mesaj #1


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



La sugestia lui mothman, am decis deschiderea acestui subiect.

QUOTE (mothman @ 10 Nov 2005 @ 06:53 PM)
N-ar fi mai bine sa facem si un subiect dedicat psihologiei transpersonale ?


Cateva informatii introductive, la inceput, gasite aici.

QUOTE

CE ESTE PSIHOLOGIA TRANSPERSONALA?

Psihologia transpersonala extinde cercetarea psihologica spre dimensiunea spirituala a existentei, punand accent pe studiul "starilor" si proceselor in care oamenii experimenteaza legaturi profunde cu interiorul fiintei, cu aspectele esentiale din universul care ne inconjoara.

Este considerata ca cea de-a patra forta in psihologie si cea mai noua ramura a acesteia, ca o evolutie naturala a psihologiei umaniste, ingloband si cateva elemente din precursorii umanismului: psihanaliza si cognitivism-behaviorismul.

Aceasta ramura a psihologiei promoveaza dezvoltarea si explorarea tuturor potentialitatilor latente ale fiintei umane, intre domeniile studiate fiind cuprinse:
- formele ("starile") de constienta modificata.
- practici si experiente din religiile lumii si din cadrul traditiilor esoterice.
- procesul de implinire a Sinelui.
- transformarile si evolutia constiintei.
- arta transpersonala - simboluri si arhetipuri transpersonale.
- metode si tehnici de cercetare ale manifestarilor transpersonale.
- maturizarea si optimizarea personalitatii.
- psihoterapia transpersonala si consilierea spirituala.
- abordari transpersonale in educatie.
- creativitatea, empatia si intuitia spirituala.
- experientele mistice si arhetipale.
- psihologia meditatiei.

Psihologia transpersonala are doua obiective esentiale:
- Intelegerea experientelor transpersonale, temporare, a nivelurilor si formelor/starilor de constienta accesibile omului.
- Studiul si intelegerea dezvoltarii transpersonale a individului; a modificarilor permanente ale structurilor psihice si spirituale.

Psihologia transpersonala ia in considerare intreg spectrul experientelor umane, incluzand psihopatologia, existentialismul si nivelurile spirituale. Modelele si teoriile sale nu rezulta din cercetarea bolilor psihice, ci pun accent pe experientele omului sanatos, matur, care doreste sa isi activeze toate capacitatile latente ale fiintei sale. Astfel, psihologia transpersonala este cel mai bine definita ca o psihologie a sanatatii si potentialitatilor umane.

Pentru aceasta orientare psihologica, personalitatea umana nu este un scop in sine, ci o parte a fiintei umane care permite manifestarea Sinelui, un intermediar intre spirit si lume. Cu alte cuvinte, personalitatea este cea care mediaza intre personal si transpersonal. Eul obisnuit, format prin interactiunea cu elementele sociale si culturale reprezinta pentru psihologia transpersonala doar o manifestare a "ceva" mult mai larg si profund, care constituie de fapt esenta fiintei umane. Oricare ar fi denumirea pe care i-o dam: Sine, Self, Atman, Lumina, acesta este sursa si destinatia intregului proces evolutiv al omului.

Psihoterapia transpersonala abordeaza omul integral, luand in considerare toate dimensiunile manifestarii umane: fizic, emotional, cognitiv si spiritual. Extinderea constientei dincolo de limitele eului este considerata fundamentala pentru vindecare. O caracteristica a abordarii metodologice din psihoterapia transpersonala este integrarea practicilor clinice occidentale si a tehnicilor meditative, de extindere a constiintei specifice traditiilor spirituale orientale. Psihoterapia transpersonala faciliteaza evolutia bio-psiho-spirituala si deschide portile pentru manifestarea luciditatii, creativitatii si intuitiei.

PSIHOLOGIA TRANSPERSONALA IN ROMANIA

In tara noastra, primul curs de psihologie transpersonala a fost sustinut in perioada 1995-1998 de prof. Ion Manzat la Facultatea de Parapsihologie si Stiinte Cognitive a Universitatii Ecologice. In prezent, psihologia transpersonala se studiaza la:

Facultatea de Psihologie a Universitatii de Vest din Timisoara - curs sustinut de prof. Anca Munteanu incepand cu anul 2000.

Facultatea de Psihologie si Asistenta Sociala a Universitatii "Petre Andrei" din Iasi- curs sustinut incepand cu anul scolar 2001/2002 de prof. Ion Manzat.


Voi reveni cu alte informatii pe aceasta tema.

Stiati despre acest curent in psihologie ?

Poate el constitui o punte intre domenii ale experientei umane aflate aparent in vesnica divergenta ?

Reprezinta oare o perspectiva integratoare asupra existentei umane, asa cum afirma reprezentantii psihologiei transpersonale ?

smile.gif

Acest topic a fost editat de calfa: 10 Nov 2005, 06:37 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Thelma
mesaj 10 Nov 2005, 06:45 PM
Mesaj #2


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 328
Inscris: 21 April 05
Forumist Nr.: 6.171



Da, se poate ca psihologia transpersonala e o ramura de legatura, insa nu se cunosc bine rezultatele ei. E foarte atractiva, dar poate fi si o simpla furtuna intr-un pahar cu apa. Din cate stiu, eneagrama- de exemplu- este o metoda a psihologiei transpersonale (existenta a noua tipologii umane, fiecare bazata pe anumite defecte, calitati, compulsiuni etc.).


--------------------
Hesychia (gr.)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 10 Nov 2005, 07:15 PM
Mesaj #3


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



Asa cum am spus si pe alte subiecte, rezervele mele fata de acest curent, constau in faptul ca mai toata teoria este fondata in jurul a ceea ce este dincolo de noi, a ceea ce transcede materia, intr-un fel sau altul.

QUOTE
Aceasta ramura a psihologiei promoveaza dezvoltarea si explorarea tuturor potentialitatilor latente ale fiintei umane


Pana aici toate bune si frumoase. Sunt de acord cu multe din ideile psihologiei umaniste, din care isi cam trage seva si transpersonala. Este bine ca se incearca si o optimizare a ceea ce inseamna fiinta umana, o psihologie care promoveaza dezvoltarea acestor potente aflate in stare latenta.

QUOTE
formele ("starile") de constienta modificata.


Nici asta nu e rau. Mi se pare logic ca psihologia, in general, sa studieze si formele de constiinta modificata, sa studieze ce inseamna practic constiinta, starile de veghe, de somn, etc. Astea nu sunt neaparat marca psihologiei transpersonale. Problema care ar fi. Ori mi se pare mie, ori se fac niste confuzii aici : Starile de constiinta modificata, indiferent daca sunt induse prin "meditatie", substante psihoactive, bio-feed-back, etc., nu vad de ce sunt neaparat vazute drept "porti" prin care acel ceva din noi, si anume constiinta/constienta, ar deveni mai cuprinzatoare, cu o intelegere sporita - ca si cum si-ar trage din univers cunoasterea. Eu aici vad problema.

Psihologia transpersonala e cam..visatoare. E interesant ce incearca ei sa faca, numai ca nu stiu daca au si sorti de izbanda. Este ramura psihologiei care incearca sa creeze o punte intre religie si stiinta, ceea ce nu e chiar rau, daca stam sa ne gandim, numai ca nu sunt foarte sigur ca ideile pe care sunt fondate teoriile lor, sunt demne de luat in seama. Parerea mea e ca aici se speculeaza foarte mult, iar majoritatea cuncluziilor trase, fiind pripite. Cum ar fi : "Deşi nu au avut această intenţie, fizicienii cuantici au demonstrat Trinitatea Crestina". Ma intreb cati fizicieni cuantici s-ar grabi sa afirme asa ceva.

Acest topic a fost editat de mothman: 10 Nov 2005, 07:18 PM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 10 Nov 2005, 07:15 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Spirit
mesaj 10 Nov 2005, 07:45 PM
Mesaj #4


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 19
Inscris: 10 November 05
Forumist Nr.: 7.231



Din cate stiu, psihologia, ea insasi, a pornit ca o ramura a filosofiei. Psihologia Transpersonala ar putea face legaturi, cel putzin vagi, cu filosofia. Este o abordare, din alt unghi, care poate fi mai usor primita de catre cei care inca tin la idei cum ar fi existenta sufletului. Desi are surse de 'inspiratie' mai primitive decat celelate curente/abordari, sincer, nu mi se pare de neglijat, deoarece in acelasi timp acopera unele parti care nu sunt mentionate(sau sunt destul de putin mentionate) in celelalte abordari.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 11 Nov 2005, 12:05 AM
Mesaj #5


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (Spirit)
Din cate stiu, psihologia, ea insasi, a pornit ca o ramura a filosofiei.


Cam asa este. Se spune despre psihologie ca are un trecut lung, dar o istorie scurta. Psihologia se cam trage din filosofie, dar in cele din urma devenit o stiinta in toata regula. Problema care e. Stiintele opereaza cu lucruri ceva mai concrete, spre deosebire de filosofie, care e o disciplina menita a ridica unele probleme. Realitatea este doar una, iar foarte multe abordari ale psihicului, nu stiu daca fac bine psihologiei. Desi, daca ne uitam putin in urma, o evolutie a psihologiei provine tocmai din abordarile astea pe portiuni, in care fiecare curent adancea o singura problema, unele ajungand intr-un impas, altele luand o alta forma si reusind intr-un fel sa supravietuieasca. Numai ca nu stiu daca acest lucru mai este valabil si in ziua de astazi. Psihologia are nevoie de unitate, de concepte unamim acceptate si de o abordare cat mai aproape de concret, de fiziologie, de ceea ce ofera detele provenite din sfera stiintelor creierului. Cu alte cuvinte, de ceea ce sta in spatele proceselor psihice.

QUOTE (Spirit)
Este o abordare, din alt unghi, care poate fi mai usor primita de catre cei care inca tin la idei cum ar fi existenta sufletului.


Cu siguranta este mai usor de acceptat pentru cei care au un model dualist al fiintei umane - teistii. Ma gandesc ca asta s-ar putea sa fie si motivul pentru care me nu mi se pare plauzibila, si pentru care am spus ca atarna de un fir de ata. Nu stiu, eu nu vad abordarea asta a psihicului ca vand viata lunga. Pare un "cocktail" de concepte, prin care se incearca explicarea a prea multe lucruri, si cam pare sa se priprasca si cu concluziile. Asta este si motivul pentru care majoritatea psihologilor o cam contesta, zic eu. Psihologia transpersonala, din punctul meu de vedere, nu este in nici un caz a 4-a forta in psihologie. Psihanaliza, da, a fost. A avut multe contributii. De la Freud incoace, privim fiinta umana altfel. Behaviorismul, cu cei 40 de ani de domnie, da. Fara behaviorism, psihologia n-ar fi devenit probabil stiinta. Psihologia umanista, de asemenea. S-a revenit la ceea ce e esential pentru om. Transpersonala ? Ma indoiesc. Sa vedem cat mai tine cognitiva.

QUOTE (Spirit)
Desi are surse de 'inspiratie' mai primitive decat celelate curente/abordari.


Aici ar fi problema. Se incearca o revenire la filosofie, adica tocmai la acel ceva de care psihologia s-a zbatut sa se debaraseze. Psihologia transpersonala abunda de concepte provenita din sfera filosofiei orientale, de exemplu. Asa cum am spus si mai sus, consider ca psihologia are nevoie de concepte sanatoase, de interdisciplinariate, de ceea ce ofera in primul rand neurologia/neuropsihologia.


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Spirit
mesaj 11 Nov 2005, 12:21 AM
Mesaj #6


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 19
Inscris: 10 November 05
Forumist Nr.: 7.231



QUOTE
Psihologia transpersonala, din punctul meu de vedere, nu este in nici un caz a 4-a forta in psihologie.


Nici din al meu, dar, dupa cum am mai spus, nu mi se pare de neglijat.

QUOTE
Stiintele opereaza cu lucruri ceva mai concrete, spre deosebire de filosofie, care e o disciplina menita a ridica unele probleme.


Din moment de psihologia a pornit de la filosofie, trebuie sa existe, cat de cat, o legatura intre ideile problemelor ridicate(filosofie), si, probabil si rezolvarea acestora(stiinte exacte).

QUOTE
Psihologia are nevoie de unitate, de concepte unamim acceptate



In cazul acesta, ar fi numai o psihologie, fara celelalte abordari, nu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 11 Nov 2005, 12:36 AM
Mesaj #7


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (Spirit)
Din moment de psihologia a pornit de la filosofie, trebuie sa existe, cat de cat, o legatura intre ideile problemelor ridicate(filosofie), si, probabil si rezolvarea acestora(stiinte exacte).


Nu vreau sa se inteleaga din ce am spus, ca as diminua rolul filosofiei. Doamne fereste.

QUOTE
QUOTE (mothman)
Psihologia are nevoie de unitate, de concepte unamim acceptate.

In cazul acesta, ar fi numai o psihologie, fara celelalte abordari, nu?


Eu asa consider ca ar fi ideal. Asa cum nu avem mai multe fizici, asa cum nu avem mai multe chimii, tot asa, ar fi de preferat sa se vorbeasca de o singura psihologie. Va mai trece mult, probabil, pana cand psihologie va deveni asa cum zic eu ca ar trebuisa fie. Avand ca obiect de studiu ceva atat de complex, cum este psihicul uman (poate cel ami complex "program" din univers, pe un suport fizic tot atat de complex - creierul/sistemul nervos), nici nu e de mirare ca acest lucru se face cu pasi mici.


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alfa
mesaj 11 Nov 2005, 12:49 AM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.281
Inscris: 22 August 05
Forumist Nr.: 6.816



Ceea ce ma atrage la domeniu asta e ca ia in calcul si altceva decat neuroni, celule si zone corticale. Ceea ce nu-mi place este ca incearca prea repede sa treaca `dincolo` de individ. Ma intereseaza mai mult un altceva la nivelul individului decat materia cenusie etc.
E ciudat sa aflu in prezentare ca:pentru aceasta orientare psihologica, personalitatea umana nu este un scop in sine. Extinderea la acel Sine, Self etc impersonal in care eu nu cred mi se pare nu atat o intoarcere la filosofie cat mai mult o speculatie care tine cont de religia monista...


--------------------
omega
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Spirit
mesaj 11 Nov 2005, 12:52 AM
Mesaj #9


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 19
Inscris: 10 November 05
Forumist Nr.: 7.231



QUOTE (mothman)
Nu vreau sa se inteleaga din ce am spus, ca as diminua rolul filosofiei. Doamne fereste.


N'am zis asta. M'am referit la legatura filosofie-psihologie. Cea care se face prin psihologia transpersonala.


QUOTE (mothman)

Eu asa consider ca ar fi ideal.


Nu stiu cat de bine ar fi sau daca ar fi posibil. Un ideal ar trebui sa inglobeze totalitatea abordarilor, care se pare ca se inmultesc, cu timpul. In cazul ar exista un ideal adevarat, fara nimic de adaugat, nu ar mai exista cercetari, argumente, contrargumente. Behaviorismul, functionalismul, etc, exista tocmai din cauza aparitiilor de pareri distincte sau de adaugari.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aburelius
mesaj 11 Nov 2005, 12:54 AM
Mesaj #10


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 174
Inscris: 26 September 05
Forumist Nr.: 7.015



calfa, mulţam de invitaţie wink.gif

un profil se conturează la orizont, al cui oare?
cale spirituală şi ştiinţă exactă, subiectiv şi obiectiv în acelaşi timp, rezolvare a paradoxului modernităţii
dar te întreb eu, cum poţi fi în interiorul şi înafara camerei în acelaşi timp?

preotul te conectează cu fericirea de dincolo de simţuri
omul de ştiinţă îţi modelează lumea ca să-ti fie de înţeles şi de ajutor
pe psiholog însă nu-l înţeleg. el îţi explică ceea ce faci.
psihiatria era ok, era medicină. psihologia freudiană n-a făcut decât să deschidă drumul acestor furi, care râvnesc şi caşcavalul preoţilor şi la cel al medicilor.

Cel care înţelege meditaţia nu poate medita. A ratat.
(mamă ce-am scos-o. e de pus tapet asta)

ps. psihologia începe să-mi placă din ce în ce mai mult, lol


--------------------
CONVENŢIA >>> un joc special!
* lejer dar nu plicticos
** naiv dar nu stupid
*** firesc dar nu banal
**** este jocul care te aduce la viaţă
user posted image Maniaci ai jocurilor, uniţi-vă! user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Spirit
mesaj 11 Nov 2005, 01:03 AM
Mesaj #11


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 19
Inscris: 10 November 05
Forumist Nr.: 7.231



QUOTE (aburelius)
cum poţi fi în interiorul şi înafara camerei în acelaşi timp?


Simplu, prin diversele unghiuri, perspective, abordari. Acelea ofera flexibilitatea necesara.

Acest topic a fost editat de Spirit: 11 Nov 2005, 01:12 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 11 Nov 2005, 01:20 AM
Mesaj #12


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Un mare reprezentant al PTP ar fi Ken Wilber.

Un citat interesant din scrierile lui ... "You cannot look for this Spirit, for it is doing the looking. You cannot see this Spirit, for it is doing the seeing. You cannot find this Spirit, for it does all the finding. If you understand this, then Spirit is doing the understanding; if you don't understand this, Spirit is doing that. Understand it or not, just that is Spirit."

L-as traduce ... "nu poti cauta acest Spirit, pentru ca el face cautarea, nu poti vedea acest Spirit, pentru ca el realizeaza vederea, nu poti gasi acest Spirit, pentru ca e cel ce gaseste totul, daca intelegi asta, atunci Spiritul e cel ce produce intelegerea, daca nu intelegi asta, Spiritul o face, il intelegi sau nu, pur si simplu asta e Spiritul." smile.gif



--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aburelius
mesaj 11 Nov 2005, 11:06 AM
Mesaj #13


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 174
Inscris: 26 September 05
Forumist Nr.: 7.015



QUOTE (calfa)
You cannot look for this Spirit, for it is doing the looking

Asta e e nondualitate, şi în această direcţie, autoritatea incontestabilă este Ramana Maharishi
Nu ştiu cine este Ken Wilber, dar ştiu că "ştiinţa" de a privi în interior în felul acesta este mai veche de două milenii.


--------------------
CONVENŢIA >>> un joc special!
* lejer dar nu plicticos
** naiv dar nu stupid
*** firesc dar nu banal
**** este jocul care te aduce la viaţă
user posted image Maniaci ai jocurilor, uniţi-vă! user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aburelius
mesaj 11 Nov 2005, 05:32 PM
Mesaj #14


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 174
Inscris: 26 September 05
Forumist Nr.: 7.015



combate bine domnu' Wilber...
în cartea Marriage mi-a căzut ochiul pe
user posted image
ceea ce dă cezarului ce-i al cezarului thumb_yello.gif


--------------------
CONVENŢIA >>> un joc special!
* lejer dar nu plicticos
** naiv dar nu stupid
*** firesc dar nu banal
**** este jocul care te aduce la viaţă
user posted image Maniaci ai jocurilor, uniţi-vă! user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 11 Nov 2005, 05:50 PM
Mesaj #15


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (Spirit)
Un ideal ar trebui sa inglobeze totalitatea abordarilor, care se pare ca se inmultesc, cu timpul. In cazul ar exista un ideal adevarat, fara nimic de adaugat, nu ar mai exista cercetari, argumente, contrargumente.


Hmm, nu stiu daca e asa. E o diferenta intre ipotezele ce trebuiesc testate, validate, si teoriile ce ajung sa fie recunoscute ca facand parte din psihologie, din psihologia stiintifica, sa-i zic asa. Ipoteze ar trebui sa apara tot timpul, pentru ca mai e pana sa intelegem psihicul pe deplin, insa curente dominante, care sa rastoarne psihologia din temelie, mi-e greu sa cred ca vor mai aparea. Psihologia ar trebui, pana la urma, sa devina o stiinta bine inchegata. De ex, behaviorismul nu cred ca mai este sistinut de nimeni. A avut contributiile lui, insa acum este mult prea depasit. Nu stiu daca neobehaviorismul o mai avea vreun cuvant de spus in psihologie, la ora actuala. Inclin sa cred ca nu.

Edit :

QUOTE (aburelius)
dar ştiu că "ştiinţa" de a privi în interior în felul acesta este mai veche de două milenii.


A existat la inceputurile psihologiei si un curent numit "Introspectionism", caruia i se reprosa urmatorul lucru : Nu poti fi observator cat si obiect de observat, fara a deforma lucrurile. De asemenea, unele trairi percepute intens, nu le vei putea "studia" la rece.

Acest topic a fost editat de mothman: 11 Nov 2005, 06:29 PM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Spirit
mesaj 11 Nov 2005, 06:35 PM
Mesaj #16


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 19
Inscris: 10 November 05
Forumist Nr.: 7.231



QUOTE (mothman)
Ipoteze ar trebui sa apara tot timpul, pentru ca mai e pana sa intelegem psihicul pe deplin, insa curente dominante, care sa rastoarne psihologia din temelie, mi-e greu sa cred ca vor mai aparea.


Curente, nu se poate stii sigur daca vor aparea, dar de-a lungul timpului, unele descoperiri noi pot genera, de asemenea, idei noi. Buturuga mica rastoarna carul mare.

QUOTE (mothman)
Psihologia ar trebui, pana la urma, sa devina o stiinta bine inchegata.


Psihologia moderna este destul de fragmentata. Nu prea vad cum se vor lega toate detaliile, intr-un final, pentru a se forma o stiinta bine inchegata. Tocmai asta e ideea.

QUOTE (mothman)

A existat la inceputurile psihologiei si un curent numit "Introspectionism", caruia i se reprosa urmatorul lucru : Nu poti fi observator cat si obiect de observat, fara a deforma lucrurile. De asemenea, unele trairi percepute ca intens, nu le vei putea "studia" la rece.


Parca se numea Structuralism curentul cu pricina. Ca 'reactii' ale acestui curent au fost spre exemplu functionalismul si behaviorismul. Sau poate vorbim de lucruri diferite.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 11 Nov 2005, 07:18 PM
Mesaj #17


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (Spirit)
Curente, nu se poate stii sigur daca vor aparea, dar de-a lungul timpului, unele descoperiri noi pot genera, de asemenea, idei noi.


Este adevarat. Nu zic ca este exclus sa mai apara vreun curent nou, zic doar ca mie mi-e greu sa cred asta. Nu se stie niciodata ce se va intampla.

QUOTE (Spirit)
Psihologia moderna este destul de fragmentata. Nu prea vad cum se vor lega toate detaliile, intr-un final, pentru a se forma o stiinta bine inchegata. Tocmai asta e ideea.


Nu neg ca ar fi fragmentata, dar asta se intampla si pentru ca este o stiinta relativ noua. Cam asta ar fi si motivul pentru care am spus ca ideal ar fi ca psihologia sa fie una singura, asa cum vorbim de o singura fizica, o singura biologie, etc. E clar ca deocamdata nu este, dar nu i-ar strica sa devina. Eu vad solutia in intoarcerea la fiziologic, la ceea ce sta in spatele proceselor psihice. Psihologia daca nu tine seama de ceea ce se intampla in sistemul nervos, nu prea se poate spune ca progrseaza.

QUOTE
QUOTE (mothman)
A existat la inceputurile psihologiei si un curent numit "Introspectionism".

Parca se numea Structuralism curentul cu pricina. Ca 'reactii' ale acestui curent au fost spre exemplu functionalismul si behaviorismul. Sau poate vorbim de lucruri diferite.


Poate am folosit eu abuziv cuvantul curent. Introspectia a fost mai mult o metoda de cercetare a psihicului, care a starnit critica de care vorbeam mai sus. Cat despre behaviorism, stiu ca a aparut ca o reactie impotriva psihanalizei, in general, a psihologiei subiective, abisale si, a introspectiei ca metoda stiintifica.


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Spirit
mesaj 11 Nov 2005, 07:26 PM
Mesaj #18


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 19
Inscris: 10 November 05
Forumist Nr.: 7.231



QUOTE
psihologia sa fie una singura, asa cum vorbim de o singura fizica, o singura biologie, etc. E clar ca deocamdata nu este, dar nu i-ar strica sa devina. Eu vad solutia in intoarcerea la fiziologic


In cazul in care abordarea fiziologica ar atinge un anume 'apogeu', da, ea insasi avand la baza biologia.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
fumfarafoc
mesaj 9 Feb 2008, 12:53 AM
Mesaj #19


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 5
Inscris: 9 February 08
Forumist Nr.: 11.252



Mai degraba intimplator am avut in Paris o experienta transpersonala. Adica am fost efectiv in terapie. Ceea ce am trait acolo este foarte greu de explicat dar a fost oricum peste orice stiam pina acum despre constiinta. Inca ma gindesc la ce am trait si nu gasesc nici o explicatie. Parerea mea este ca avem in fata o experienta noua si absolut nestudiata. Ma intreb ce mi-ar spune Hussrl sau Heidegger de ceea ce am trait acolo. Deci daca vreti sa discutam despre psihologie transpersonala pot sa va povestesc concret ce s-a intimplat. Apoi trecem la teorie. Cred ca toata lumea e de acord ca mai grav decit sa fii ignorant este sa fii ignorant si sa sustii ca nu esti. rofl.gif . Teoria transpersonala din cite stiu a fost construita mai ales de Stanislav Grof.

PS: In terapia pe care am urmat-o eu am folosit metoda lui Stanislav Grof de respiratie holotropica.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serenity
mesaj 9 Feb 2008, 01:32 AM
Mesaj #20


Hipopotamu' Somnoros
******

Grup: Moderator
Mesaje: 5.493
Inscris: 18 April 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.143



Bun venit la Han, fumfarafoc! han.gif

Eu chiar as fi interesata de ce ai trait tu acolo... de la tehnica de respiratie holotropica prezentata in detaliu pana la experienta traspersonala propriu-zisa. Am studiat relativ Psihologia Transpersonala (am avut un curs cu Anca Munteanu - daca esti interesat de ramura asta a psihologiei probabil stii cine e - care e si decana mea, am participat la un workshop al lui Marc Alain Descamps - si despre el cu siguranta stii cate ceva - si sunt si membra a Asociatiei de Psihologie Transpersonala din Romania) dar nu am ajuns la o prea mare cunoastere a ei (in facultate trebuie sa bagi la cap pe fuga pentru ca vin alte si alte materii carora trebuie sa le acorzi atentia cuvenita).

Si despre respiratia holotropica stiu cate ceva, dar pana acum nimeni nu a avut curajul sa-mi povesteasca exact o traire in urma practicarii acestei tehnici.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fumfarafoc
mesaj 25 Nov 2008, 02:45 AM
Mesaj #21


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 5
Inscris: 9 February 08
Forumist Nr.: 11.252



Mai vine cineva pe-aici? Helloooo! Am ramas dator cu o poveste despre respiratie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serenity
mesaj 25 Nov 2008, 01:05 PM
Mesaj #22


Hipopotamu' Somnoros
******

Grup: Moderator
Mesaje: 5.493
Inscris: 18 April 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.143



Credeam ca ai uitat biggrin.gif Bine-nteles ca mai vine 'cineva'... macar un 'cineva', adica eu tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fumfarafoc
mesaj 25 Nov 2008, 02:00 PM
Mesaj #23


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 5
Inscris: 9 February 08
Forumist Nr.: 11.252



Ca sa povestesc intreaga terapie fara sa o caricaturizez imi ia ceva spatiu si timp. Lucrez la asta si sper sa postez in citeva zile o varianta condensata si destul de clara. Oricum mi-ar placea sa discutam despre asta, mie mi-a luat ceva timp sa pot plasa experienta holotropica undeva in sistemul meu de valori...si inca nu stiu daca i-am gasit locul potrivit. Ce pot sa va spun de-acum este ca cea mai mare problema este faptul ca prin respiratie holotropica se intra in starea de "constiinta extinsa" ceea ce schimba fundamentele a tot ceea ce stiam despre mine. E de ajuns sa va ginditi ca e o parte a constiintei pe care nu o cunoastem dar care exista si poate fi frecventata ca sa va dati seama ce schimbare majora de paradigma inseamna...Socul a fost cu atit mai mare cu cit nu am facut yoga, intotdeauna am fost distant fata de misticism pentru lipsa lui de repere reale, iar fenomenele de constiinta modificata le-am plasat intotdeauna pe undeva pe la patologii...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serenity
mesaj 25 Nov 2008, 08:20 PM
Mesaj #24


Hipopotamu' Somnoros
******

Grup: Moderator
Mesaje: 5.493
Inscris: 18 April 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.143



Eu, una, astept cu nerabdare rezumatul si comentariile tale pe marginea experientei. Am citit si am discutat cu profesoara mea de Psihologie Transpersonala, am fost si la un workshop condus de Marc Alain Descamps (am mai spus poate asta), dar nu am practicat-o niciodata si sunt foarte curioasa ce are de spus un om care a trecut prin asa ceva. Ce ai spus tu acum am mai auzit si din alte surse, dar niciodata nu am auzit o relatare mai detaliata a trairilor. Pentru majoritatea oamenilor are un asemenea impact incat acestia prefera sa nu vorbeasca despre asta. Ceea ce eu, una, inteleg intrutotul, dar as fi mai mult decat incantata daca cineva si-ar lua inima in dinti si ar povesti mai amplu ce anume si cum anume se intampla.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fumfarafoc
mesaj 21 Dec 2008, 08:26 PM
Mesaj #25


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 5
Inscris: 9 February 08
Forumist Nr.: 11.252



Mai bine decit as putea eu sa explic ce s-a intimplat, cineva povesteste o experienta de respiratie holotropica aici http://www.formula-as.ro/2008/848/asul-de-...-marturie-10544 . Este cam ceea ce am trait si eu. Ma rog, o descriere sumara pentru ca trairile sint atit de intense incit sint foarte greu de pus in cuvinte. Oricum articolul reda destul de bine ce se intimpla intr-o astfel de terapie. Am vazut ca si cei de la Psihologie au publicat pe tema asta si articolele se completeaza reciproc, in Psihologie fiind ceva mai tehnic.

Acest topic a fost editat de fumfarafoc: 21 Dec 2008, 08:27 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 9 Jan 2009, 12:04 PM
Mesaj #26


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



E mult mai important sa ne povestesti propria experienta decat sa reproduci un link. Fiecare traire este unica si ti-am fi recunoscatori daca ne-ai relata modul in care ai preceput tu personal efectele terapiei, cu o relatare cat mai detaliata a experientelor tale.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 12:47 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman