HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

7 Pagini V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Creierul Un Hard, Mintea Un Soft ?, Cat de plauzibil este acest model ?
actionmedia
mesaj 4 Nov 2005, 05:02 PM
Mesaj #71


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (calfa @ 4 Nov 2005, 01:25 PM)
Dar dincolo de acele "co-operari" cu cei de pe acelasi "palier" cu noi ("parintii, fratii si surorile, rudele, prietenii, colegii, profesorii, mai nou cartile, ziarele, televizorul, radioul, internetul si lista poate continua"), este posibila si o "co-operare" cu alte niveluri.

Ce intelegi prin cooperare la alte niveluri. Nivelul cui? Te gandesti cumva la ceva gen zeu? Adica exiata cineva acolo sus sau in alta parte care spune: asta trebuie sa gandeasca asa, asta altfel, s.a.m.d?

Exergy,
Intradevar. Putem identifica 2 mari catergorii de stimuli pentru perfectionarea softului omului.
1. Stimulii naturali sau de mediu, asa cum bine spuneai tu, lipsuri sau amenintari
2. Stimulii sociali, foarte importanti pentru ca un nou individ nu mai trebuie sa reia intreg procesul de programare in limbaj cod masina, invata totul de-a gata de la ceilalti indivizi. Adica are o baza de pornire, culege deja functii gata facute.
Evident ca uneori apar conflicte intre diversele softuri.
De exemplu cei care cred ca exista o forta superioara care ne dirijeaza sau cel putin ne guverneaza vor afirma intotdeauna ca exista un operator la un alt nivel care a avut grija sa ne programeze pe toti, pe cand cei care nu cred in existenta unei astfel de forte vor gandi total diferit spunand ca toate softurile care exista in aceasta lume au aparut "intamplator".



--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 4 Nov 2005, 05:18 PM
Mesaj #72


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



actionmedia, daca tot m-ai intrebat voi aminti ideea posibilei existente a unui nivel al inconstientului de tip "rezervor", un fel de "retea" care ne conecteaza "mintea-sistem de calcul" la informatii din trecut, ceea ce ar "explica" "amintirile din vieti anterioare", etc. Dar pot fi date si alte exemple de modele extinse.

Asadar, acea co-operare, care poate fi (partial sau total) inconstienta, poate avea loc pe diferite "topologii" de "retele" ce e posibil sa ne interconecteze.

Aici discutam in primul rand gradul de "plauzibilitate" al modelului "Creierul Un Hard, Mintea Un Soft ?", dar si cat de util poate fi el in discutarea, eventual explicarea si predictia altor concepte din psihologie. Asa incat prefer sa discut in termeni de "poate", "e posibil". smile.gif

Acest topic a fost editat de calfa: 4 Nov 2005, 05:20 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 4 Nov 2005, 06:14 PM
Mesaj #73


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



Pt. a discuta cit mai bine documentati pe subiect, dar si pt. a descoperi impreuna si alte lucruri deosebite va propun sa studiem materialul de aici, The hidden Mind - o editie speciala a Scientific American.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 4 Nov 2005, 06:14 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Lucifer
mesaj 4 Nov 2005, 06:38 PM
Mesaj #74


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 253
Inscris: 21 January 05
Forumist Nr.: 5.492



Nu e de mirare ca exista niste asemanari intre calculator si om, deoarece:
-Omul se putea inspira din propria sa alcatuire la construirea calculatorului (dupa chipul si asemanarea sa)
-Sunt elemente de constructie la care se ajunge prin necesitate, pentru a indeplini functiile preconizate, atit in cazul omului, cit si al calculatorului.

Diferenta fundamentala este ca omul este viu, are constiinta, constienta, vointa, gindire, liber-arbitru, inteligenta, si calculatorul nimic din toate astea. Aceasta diferenta deriva din inegalitatea proiectantilor, Dumnezeu, respectiv omul. Dumnezeu are mult mai multe posibilitati decit are omul.


--------------------
Toate ale mele le port cu mine.

Nu cunosc alte merite, decit cele personale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 4 Nov 2005, 11:54 PM
Mesaj #75


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



calfa

QUOTE
ideea posibilei existente a unui nivel al inconstientului de tip "rezervor", un fel de "retea" care ne conecteaza "mintea-sistem de calcul" la informatii din trecut, ceea ce ar "explica" "amintirile din vieti anterioare"


Ai atins un punct sensibil pe care multi psihanalisti se feresc sa il dezbata public, si anume , "amintirile " dintr-un alt trecut care nu poate fi reconstituit decit fragmentar de catre creierul uman.

Cea mai parte a oamenilor (cu un profil psihologic asa zis stabil ) au experimentat acest fel de viziuni.
Pe linga acest aspect mai putem numi si efectul "deja vu". cool.gif
Deja vu, adica sentimentul ca un anumit peisaj , anumiti oameni sau anumite vorbe le-ai vazut si le-ai auzit cindva ...cu mult inainte, desi sa zicem niciodata nu ai calatorit in acel loc.

Oare aceste imagini si stari sint create artificial de creier (sub influenta lecturilor, filmelor , alcoolului,..), sau este vorba de cu totul altceva.
Adica informatii inregistrate de la inceputuri dar la care nu putem avea acces , sau putem avea un acces partial si intermitent ?! wub.gif

exergy33


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 5 Nov 2005, 01:05 AM
Mesaj #76


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (alfa)
din care nu mai iese decat curentul de joasa frecventa in care e continuta `informatia` care trebuie redata.


Vad ca aici n-ai probleme in a intelege ce este informatia si cum poate fi ea vehiculata. Nu prea am notiuni de teoria informatiilor, teoria sistemelor sau de cibernetica, dar din ce am auzit si eu, intr-un sistem informational vor exista niste marimi de intrare care pot fi codate electric de un traducator de intrare, iar apoi decodificate de un traducator de iesire. E un fel de schimbare de limbaj, o convertire de limbaj, pentru care trebuie sa existe un cod, un limbaj comun. E, cam acelasi lucru se intampla si cu psihicul uman, care este privit ca un sistem cibernetic - sistem cibernetic fiind acel sistem in care exista cel putin o aferentatie inversa (feed-back), care informeaza/comanda sursa de marimile de iesire.

QUOTE
QUOTE (mothman)
De inconstient, sunt "pline" si animalele si probabil putem aplica acest concept si sistemului bazat pe tehnologie A.I., cat de cat autonom, cum este cazul roverelor Spirit si Opportunity, trimise nu de mult sa exploreze planeta marte si pe care nu le putem numi constiente.

Ce are a face autonomia cu inconstientul?


A fi autonom poate insemna si a avea cat de cat o libertate, data de programul in care trebuie sa functioneze. Toate automatele se bucura de o autonomie a lor, dar de aici pana la a spune ca sunt constiente, e cale lunga. Am dat ca exemplu roverele trimise sa exploreze planeta marte, care dispun de o anumita autonomie, stiind ce trebuie sa faca si fara interventia pas cu pas a omului.

QUOTE
QUOTE (mothman)
Sistemul poate fi programat sa manifeste niste "dorinte", sa exprime niste pulsiuni de genul asta, in cazul in care primeste anumiti stimuli. E chiar irelevant cum se poate face asta, important e ca se poate. Problema inteligentei artificiale e crearea de sisteme constiente, nu de unele care actioneaza inconstient cand sunt administrati anumiti stimuli.

Nu-mi spui cum se face dar ma anunti ca deja se face. Asta e o veste extraordinara, chiar mi-ar placea o calculatorita sexy cu instincte bine dezvoltate.


Nu stiu cum se poate face, dar sunt convins ca se poate. E totusi o diferenta intre a programa ceva sa actioneze intr-un anume fel atunci cand sunt administrati stimuli, si a constentiza si simtii placere cand face actiunea respectiva. Daca vorbesti despre a 2-a situatie, atunci NU, inteligenta artificial nu poate face asta (deocamdata). Dealtfel, inteligenta artificiala e axata pe functiile cognitive, nu pe cele afective.

QUOTE (alfa)
Eu am lasat sa se inteleaga un singur lucru. Nu prea stiu ce inseamna informatia.


Vezi primul paragraf.

QUOTE
QUOTE (mothman)
E normal, zic eu. Neuropsihologia tine cont de neurologie/neurobiologie, nu doar face speculatii. E o stiinta cu ceva mai multa obiectivitate.

Psihanaliza si alte domenii ale psihologiei sa inteleg ca fac doar speculatii...


Speculatia nu trebuie privita neaparat ca fiind ceva negativ. Spre deosebire de psihanaliza, neuropsihologia vine si cu ceva dovezi concrete atunci cand se apuca sa formuleze niste concluzii. Psihanaliza se bazeaza mai mult pe date descoperite empiric.

Acest topic a fost editat de mothman: 5 Nov 2005, 03:06 AM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 6 Nov 2005, 05:06 PM
Mesaj #77


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE (alfa @ 2 Nov 2005, 09:22 PM)
QUOTE (mothman)
Totusi, daca stam sa analizam, cred ca gasim la toti autorii contemporani niste pareri relativ apropiate, vis-a-vis de ce inseamna inconstientul, la raportul constient-inconstient, si aici vorbesc de mainstreem, nu de ce mai exisa si la periferie.

Da-mi si mie mainstreem-ul.

alfa, vad ca mothman a evitat sa iti "dea" mainstreamul. biggrin.gif L-am gasit eu (in Wikipedia, the free encyclopedia, catre care am adaugat o referinta in subiectul Musterii Hanului Recomanda ... lecturi pe teme de Psihologie).

Iata ce poti afla de acolo:
QUOTE
Psychology is conducted both scientifically and non-scientifically, but is to a large extent wholly rigorous. Mainstream psychology is based largely on positivism, using quantitative studies and the scientific method to test and disprove hypotheses, often in an experimental context. Psychology tends to be eclectic, drawing on scientific knowledge from other fields to help explain and understand behaviour. However, not all psychological research methods strictly follow the empirical positivism philosophy. Qualitative research utilizes interpretive techniques and is descriptive in nature, enabling the gathering of rich clinical information unattainable by classical experimentation. Some psychologists, particularly adherents to humanistic psychology, may go as far as completely rejecting a scientific approach, viewing psychology more as an art rather than a rigid science. However, mainstream psychology has a bias towards the scientific method, which is reflected in the dominance of cognitivism as the guiding theoretical framework used by most psychologists to understand thought and behaviour.


Asadar, in cazul nostru mainstreamul pare a fi ceva bazat pe pozitivism, plin de studii cantitative, facut dupa metode stiintifice, adesea intr-un mod experimental. Asta se reflecta intr-o dominantie a cognitivismului. smile.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 6 Nov 2005, 05:52 PM
Mesaj #78


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



alfa

QUOTE
Eu am intrebat doar ce este informatia. Atat.
De ce insist? Pentru ca vreau sa aflu daca ea poate fi definita independent de subiectul uman, independent de relatia acestui cu un anumit obiect ( al gandirii daca vrei sa-i spui asa desi poate restrang ).


Da , informatia exista si poate fi definita independent de un anume subiect (uman sau non- uman , pamintean sau.... extraterestru rofl.gif )

Dar oare subiectul uman are capacitatea sa inteleaga o definitie care nu se raporteaza in nici un fel la universul lui de cunoastere ?!

QUOTE
Informatia - o funcţie, o mărime ataşată fiecărui mesaj, definită de Shannon cu logaritmul în baza 2,


Dau citeva citate dintr-un text scris de profesorul Ion Chiuta si inginerul Alexandru Chiuta de la Politehnica din Bucuresti :

QUOTE
2. Informaţie şi Univers
Spre deosebire de substanţă şi energie, pentru care există ecuaţii (de conservare, de stare, de transport, etc.) ce permit o descriere a dinamicii acestor proprietăţi ale materiei, conceptul de informaţie nu beneficiază în prezent de o formulare matematică care să includă informaţia în modelele cosmologice relativiste. Pentru aceasta se folosesc conceptele care se întrebuinţează în reconstituirea scenariului genezei fizice a Universului inflaţionist: extradimensionalitate, supersimetrie, invarianţă parametrică.


QUOTE
3.1. Univers informaţional
Dialectica informaţională afirmă că trăim într-un univers informaţional, care evoluează conform unui program care urmăreşte realizarea unor anumite obiective numite telefinalităţi. Universul prezintă o evoluţie ciclică, fiecare ciclu prezintă o fază de expansiune, care este urmată de o fază de compresiune. La originea ciclului universului actual au existat materia, energia şi informaţia, care au fost transmise din ciclul universului precedent.


--------------------------------------------------------------------------------

3.2. Ciclul universal
Obiectivele fiecărui ciclu universal constau în elaborarea şi perfecţionarea informaţiei care va fi transmisă în ciclul universal următor. Dialectica informaţională explică condiţiile iniţiale şi asimetriile primare care au existat la originea ciclului universal actual. Într-un Univers informaţional, dezvoltarea Cosmosului, originea vieţii şi evoluţia speciilor spre inteligenţă nu au fost simple evenimente care s-au produs în mod întâmplător, ci etape esenţiale care au fost predeterminate de un program.


Pentru mine Informatia reprezinta acea "constiinta a materiei si energiei " , care nu se poate altera prin transformari succesive dintr-o stare in alta (materie/energie ...energie/materie) si care exista independent de capacitatile cognitive ale unui subiect uman sau ale unei entitati inteligente artificiale dar poate fi receptionata de aceste entitati , ce biologice...ce artificiale.

exergy33










--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 6 Nov 2005, 07:09 PM
Mesaj #79


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Informatia astfel definita ar putea popula ... "vidul". Care ar putea fi in cazul asta ... "reteaua-retelelor". smile.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 6 Nov 2005, 07:17 PM
Mesaj #80


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



calfa

Vad ca tu ai pus cuvintul vid in ghilimele.
Poti sa explici de ce ?...sau mai bine sa explici de ce nu crezi in existenta vidului !



--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 6 Nov 2005, 07:33 PM
Mesaj #81


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



rofl.gif

QUOTE
sau mai bine sa explici de ce nu crezi in existenta vidului !


Zilele astea vad ca se intrece lumea in a sti (mai bine decat mine, desigur) in ce cred si in ce nu cred eu. smile.gif

Am pus "vidul" in ghilimele pentru ca e doar un cuvant, care cuvant semnifica doar un concept, care concept pe langa faptul ca e un concept mai are si foarte multe interpretari (un lung istoric al lor), majoritatea acestora de un nivel inalt de abstractie (adica foarte greu de imaginat, foarte departe de concret, etc.). smile.gif

Ei, prin urmare, poate cred in "vid", poate nu. Dar daca "cred" in el, atunci il "vad" ca pe o retea a "retelelor" (inclusiv de de "harduri" operate prin "softuri"). Partea asta finala conteaza. wink.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 6 Nov 2005, 08:18 PM
Mesaj #82


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Calfa

QUOTE
Ei, prin urmare, poate cred in "vid", poate nu.


Ei bine , eu nu cred in vid. wub.gif
Universul este plin de cimpuri gravitationale si electromagnetice....deci acolo unde exista un cimp , nu poate fi vid.
Insa cimpurile mai sus enumerate exista peste tot in Univers.. unsure.gif
Din aceasta cauza vidul absolut nu poate exista de fapt nicaieri.

exergy33


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 6 Nov 2005, 08:58 PM
Mesaj #83


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



exergy33, ai un talent sa iesi din subiect, si eventual sa ii atragi/impingi si pe altii ! biggrin.gif

Incerc o revenire la subiect, modelul hard-soft uman, in care informatia poate juca un rol cheie (aici a ajuns discutia). In mesajul tau:
1. "Plin", "peste tot" sunt speculatii. Cine a fost peste tot ? Vreunul dintre noi ? Oamenii de stiinta ? Aaaa, ca exista teorii care poate pretind asta, modele stiintifice, etc. ... Dar orice om de stiinta de bun simt se va feri sa spuna ca 100% teoriile si modelele cu care lucreaza sunt sigure. Iar diferenta pana la 100% este ... pura speculatie.
2. "acolo unde exista un cimp, nu poate fi vid" e o alta speculatie, care mai si depinde de definita "vidului".

Acum niste intrebari:
1. Daca ar exista campuri, dar ele ar fi complet uniforme, nu ar fi in mod aparent inexistente ?
2. Nu am putea defini "vidul" ca fiind o zona de uniformitate "perfecta" a campului ?
3. Nu am putea atunci vedea tot ceea ce "exista" ca pe niste "tulburente" ale vidului ? care poate tind spre ... vid. smile.gif
4. Ar putea fi informatia in stare latenta in vid, fiind "starnita" de "turbulente", caracterizandu-le ?
5. Oamenii ar putea fi "turbulente" foarte evoluate si complexe, nascute pas cu pas din "vid" si intorcandu-se pas cu pas in "vid" ?
6. Vidul ar putea lega intre ele sisteme informational-simple, sistemele informational-simple pe cele complexe ?
7. Si astfel, am putea avea "retele de retele" ?

Desigur, intrebarile mele retorice pot fi pure speculatii. smile.gif

Acest topic a fost editat de calfa: 6 Nov 2005, 09:01 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 6 Nov 2005, 09:50 PM
Mesaj #84


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



calfa

Eu privesc prin "ochelarii de cal " ai fizicii. cool.gif
Orice corp cu temperatura mai mare de zero absolut (-273.15 C) emite radiatii termice (infra rosii + lumina + ultraviolete).
Aceste radiatii se propaga in toate directiile libere (propagare sub forma radiala ).
Orice corp ceresc se deplaseaza pe o orbita anume tocmai datorita fortei gravitationale.
Deci acolo unde aceste cimpuri exista ,tragem concluzia ca nu poate fi vid.
Energia este de fapt un echivalent al masei .
Daca e sa avansam in aceste "speculatii stiintifice " , trebuie sa spunem ca spatiul si timpul sint intr-o relatie strinsa de interdependenta , ele formeaza acel "space-time continuum".

Timpul este acea dimensiune in care atit cauza cit si efectul se pot manifesta.

Deci atita timp cit exista masa care sa radieze energie in acest space - time continuum nu se poate vorbi de vid.
Cit timp se petrec evenimente in "TIMP" , fie ele sub o forma secventiala sau continua nu putem localiza vidul.
Daca vrei vidul este posibil doar in afara timpului real , timp in care se produc evenimente reale , fiecare dintre aceste procese si evenimente ducind la o crestere a entropiei (dezordinii).
Dar intre teoria existentei unui timp real in care se produc evenimente reale generatoare de dezordine , si cea a timpului absolut fara unitati de masura in care de fapt toate evenimentele se produc simultan este o cale lunga.
Nu vreau sa continui...presimt ca deja ti-ai ascutit forfecuta..! rofl.gif

Acest mesaj a fost redactat din timpul real wub.gif de catre exergy33 !





--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 7 Nov 2005, 12:09 AM
Mesaj #85


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (calfa)
Incerc o revenire la subiect, modelul hard-soft uman, in care informatia poate juca un rol cheie (aici a ajuns discutia).


Si eu, drep pentru care mai bag aici un citat :

"Information is a word which has many different meanings in everyday usage and in specialized contexts, but as a rule, the concept is closely related to others such as data, instruction, knowledge, meaning, communication, representation, and mental stimulus [...] Often information is viewed as a type of input to an organism or designed device [...] Information is any type of sensory input. When an organism with a nervous system receives an input, it transforms the input into an electrical signal."

Sursa : Wikipedia

Acest topic a fost editat de mothman: 7 Nov 2005, 12:10 AM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 7 Nov 2005, 10:07 AM
Mesaj #86


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE (exergy33 @ 6 Nov 2005, 10:50 PM)
Cit timp se petrec evenimente in "TIMP" , fie ele sub o forma secventiala sau continua nu putem localiza vidul.
Daca vrei vidul este posibil doar in afara timpului real , timp in care se produc evenimente reale , fiecare dintre aceste procese si evenimente ducind la o crestere a entropiei (dezordinii).

Nu sunt "ochelari de cal", sunt "filtre", "lentile" de fizician.

Dupa cum spunea mothman mai inainte pe acest subiect (cred), interdisciplinaritatea e foarte importanta in stiinta. Stiinta poate merge inainte in acest moment doar printr-o interdisciplinaritate din ce in ce mai accentuata.

Principala atitudine necesara interdisciplinaritatii, dupa parerea mea, este aceea de flexibilitate in ce priveste "filtrele" ("lentilele") folosite. Trebuie talent nativ SI/SAU exercitiu (ca pentru orice alta flexibilitate umana). In plus, o disciplina o poate ajuta pe alta sa se construiasca, constructia putand presupune pe portiuni si "deconstructia" a ceea ce nu e ... solid.

Asa ca nu e rau filtrul fizicianului (sau al matematicianului, al psihologului, al biologului, al tehnologului, al informaticianului, al filozofului, etc.) atata timp cat nu e singurul. thumb_yello.gif

Noi facem un fel de echipa interdisciplinara virtuala, cu care putem "incercui" si eventual "captura" ... in timpul nostru "real" ... si liber ... diferite aspecte ale realitatii. O putem face cu atat mai bine cu cat avem mai multa flexibilitate in schimbarea filtrelor, si mai clara ideea ca lucram pe teritoriul posibilului, probabilului, limitelor (umane, tehnologice, ale imaginatiei, etc.), etc.

Putem afla unii de la altii, putem "abera" uneori lansandu-ne in ipoteze si scenarii (dupa modelul celor ce ajung sa si descopere cate ceva smile.gif ) pe care le supunem feedback-ului.

In tot cazul, mi se pare ca, desi destul de simplist si de reductionist, modelul "Creierul Un Hard, Mintea Un Soft ?" ne poate servi drept platforma comuna de discutii pe teme de ... Psihologie (dar nu numai smile.gif ). thumb_yello.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 7 Nov 2005, 01:43 PM
Mesaj #87


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (calfa @ 4 Nov 2005, 05:18 PM)
actionmedia, daca tot m-ai intrebat voi aminti ideea posibilei existente a unui nivel al inconstientului de tip "rezervor", un fel de "retea" care ne conecteaza "mintea-sistem de calcul" la informatii din trecut, ceea ce ar "explica" "amintirile din vieti anterioare", etc. Dar pot fi date si alte exemple de modele extinse.

Daca definim inconstient ca fiind toate acele informatii care nu sunt prelucrate si utilizate constient de catre un individ, incluzand aici si informatia genetica, atunci da, putem vorbi de informatii care vin din trecut, din alt trecut. Dar atentie, aceste informatii nu pot fi nicicum utilizate in mod constient. Aceste infomatii ne influenteaza doar softul, putem sa le asemuim Bios-ului unui claculator.
Nu pot fi de acord ca existenta acestui tip de informatie poate "explica" "amintirile din vieti anterioare", si nici "senzatiile de deja vu" de care amintea exergy. Eu sunt de parere ca toate aceste senzatii (pentru ca si "amintirile din vieti anterioare" sunt tot niste senzatii) sunt doar simple "simulari" artificiale ale softului. Daca vreti le putem asemui unor erori de sistem.
Cum spuneam, avem 5 sau chiar 6 inputuri de informatie. Informatie care se stocheaza se selecteaza si se inregistreaza. De multe ori primim informatii pe mai multe inputuri in acelasi timp. Atunci cand aceleasi informatii in aceeasi configuratie si cantitate intra pe aceleasi canale avem senzatia de dejavu. Nu conteaza locul, timpul sau persoanele cu caresuntem in contact in acel moment, informatiile receptionate sunt brute neprelucrate. Ca sa stabilesti identitatea cuiva sau sa identifici un loc, trebuie prelucrate informatiile primite. Cele ce creeaza senzatia de deja vu sunt informatiile brute, nu cele prelucrate. Este o parere personala.
O alta idee la fel de personala este ca hardul (creierul nostru) creeaza sabloane dupa care ne ghidam. Uneori confuda un sablon abstract cu o informatie reala si de aceea avem senzatia de deja vu sau de amintiri din trecut. Asta se datoreaza capacitatii noastre de a abstractiza, de a ne imagina diverse situatii si locuri, diverse senzatii.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 7 Nov 2005, 09:15 PM
Mesaj #88


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



actionmedia

QUOTE
Ca sa stabilesti identitatea cuiva sau sa identifici un loc, trebuie prelucrate informatiile primite. Cele ce creeaza senzatia de deja vu sunt informatiile brute, nu cele prelucrate. Este o parere personala.


Poti sa detaliezi ?
Nu am inteles prea bine ce vrei sa spui .
Nu vreau sa intru in detalii , dar mie mi sa intimplat sa ma aflu intr-un oras dintr-o tara straina si sa vizualizez traseul unei strazi cu lungimea de aproape 1Km....si asta cu lux de amanunte...adica doua ronduri de flori , o piateta cu statuie , magazin de ceasuri cu jaluzele metalice si o cutie postal veche (neutilizabila..postata acolo din al doile razboi mondial..cred).

Niciodata nu am putut sa-mi explic de unde imi apareau in fata ochilor toate aceste detalii...desi eu ma aflam in acel oras pentru prima data.
Cind am intrat pe aceasta strada , am avut senzatia ca mi-e foarte cunoscuta...si apoi am avut curiozitatea sa verific daca toate acele imagini care mi-au aparut instantaneu in fata ochilor pret de citeva secunde .. sint imagini reale sau doar o inchipuire.

Mergind dintr-un capat al strazii spre altul , nu puteam sa-mi cred ochilor ca intr-adevar toate acelea exista intr-adevar.

Care ar putea fi explicatia stiintifica pentru acest sentiment de "deja vu"?
Cum s-au generat toate acele imagini in creier ? cool.gif

exergy33









--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 7 Nov 2005, 09:51 PM
Mesaj #89


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (exergy33 @ 7 Nov 2005, 09:15 PM)
Care ar putea fi explicatia stiintifica pentru acest sentiment de "deja vu"?
Cum s-au generat toate acele imagini in creier ? cool.gif

Nu cunosc explicatia stiintifica.

Esti sigura ca ai previzualizat acele imagini? De obicei deja vu se manifesta prin recunoasterea unui loc, sau a unei situatii.
De exemplu zilele trecute in timp ce aveam o discutie cu alte 2 persoane, am avut la un moment dat senzatia ca exact aceeasi discutie, cu exact aceleasi persoane, in exact acelasi loc, despre aceeasi tema a mai avut loc odata. Eu unul stiu sigur ca nu a mai avut loc. Nici un moment nu am stiut dinaninte ce se va intampla sau chestii dintr-astea. Pur si simplu mi s-a parut ca situatia se repeta.

Propriile pareri mi le construiesc bazndu-ma pe propriile experiente. Mai rar pe experientele altora.
Eu mi-am explicat fenomenul in felul urmator. De-a lungul timpului receptionez informatii pe care le stochez undeva acolo in creier. Informatiile pe care le receptionez sunt sunete, imagini, mirosuri, trairi, atingeri, gusturi. Cred ca cele mai importante sunt trairile. De obicei toate celelalte senzatii (vizuale, auditive...) produc anumite trairi. Traire inseamna reactia organismului la stimuli externi sau interni, adica o traire poate provoca o alta traire.
Parerea mea este ca in creier informatiile sunt stocate pe secvente, iar o secventa cuprinde informatiile receptionate pe toate cele 6 canale in intervalul de timp t. Nu ma intreba ca nu stiu cat este t. Se raporteaza cu siguranta la ceva. De asemenea nu cred ca t este constant pentru ca probabilitatea de a nu fi constant este mai mare. Astea sunt informatii brute, neconstientizate, ceea ce constientizezi este o anumita culoare, un anumit suntet, lucruri de genul acesta, dar informatia din secventa nu. De mici copii am invatat sa recunoastem diverse lucruri si nu doar oamenii recunosc ci si unele animale.
Senzatia de deja vu este un flash, o senzatie de recunoastere pe un interval scurt de timp (probabil t), atunci cand o secventa noua coincide cu una veche. Cum ar fi posibil? Informatiile dintr-o secventa sunt informatii brute, intesitatea luminii sau a sunetului, mirosul, etc.
De aici imi este greu sa explic ce cred eu despre deja vu. Ideea este putem fi siguri de un singur lucru, nu este decat o senzatie ca recunosti ceva, in realitate nu recunosti, este o simpla senzatie.



--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 7 Nov 2005, 10:25 PM
Mesaj #90


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



actionmedia

QUOTE
Esti sigura ca ai previzualizat acele imagini? De obicei deja vu se manifesta prin recunoasterea unui loc, sau a unei situatii.


Sa explic mai clar.
Acele imagini nu le-am vazut cu ani inainte.
In momentul in care am ajuns dintr-o straduta laterala pe strada cu pricina , intr-un moment de timp foarte scurt (probabil 2-3 secunde ) am avut pe retina toate detaliile pe care le-am pomenit anterior.
Ceea ce am facut eu , a fost sa merg in josul strazii ....ca sa ma conving daca este intr-adevar asa.
Totul s-a declansat in punctul de intersectie al celor doua strazi , cind am avut strania senzatie ca acele locuri imi sint foarte cunoscute.

Nu pot descrie in cuvinte ce simti in acel moment...ti se pare ca ti-ai pierdut identitatea , ca numai esti tu...te astepti sa apara o ruptura in spatiu care sa te separe de lumea prezenta in care esti , ...si totusi ai o stare de luciditate care iti permite sa memorizezi toate aceste senzatii in amanuntime...

Mult timp dupa aceea am evitat sa ies pe inserat afara. unsure.gif


Daca stii niste link-uri interesante despre acest subiect , cit si despre stocarea amintirilor de catre creierul uman , te rog posteaza-le aici.

exergy33

Acest topic a fost editat de exergy33: 8 Nov 2005, 04:42 PM


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 8 Nov 2005, 02:13 PM
Mesaj #91


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (exergy33 @ 7 Nov 2005, 10:25 PM)
In momentul in care am ajuns dintr-o straduta laterala pe strada cu pricina , intr-un moment de timp foarte scurt (probabil 2-3 secunde ) am avut pe retina toate detaliile pe care le-am pomenit anterior.

Vrei sa spui ca fiind in capatul strazii, ai avut senzatia ca ai mai fost pe acolo si ti-ai "amintit" toate acele detalii inainte de a le vedea? Este foate important daca ti le-ai amintit inainte de a le vedea.
Mai este si urmatoarea posibilitate. Ai ajuns in dreptul strazii si "ti s-a parut cunoscuts". Apoi mergand pe strada respectiva pentru a te convinge ca iti este cunonscuta, ai mai recunoscut cateva din detaliile pe care le-ai mentionat. Daca ai mai fost si speriata... rolleyes.gif
Nu vreau sa spun mai multe dar eu personal sunt convins de un lucru, mintea si simturile ne joaca uneori feste.

Mai exista o posibilitate. Sa fi vazut intr-un film, intr-o imagine, pe internet, etc. portiuni din strada respectiva si de aceea sa iti fi parut cunosuta.

O alta posibilitate este aceea ca undeva prin locurile prin care ai mai umblat sa fi existat o strada asemanatoare (nu identica).

Mai este o posibilitate, aceea ca coincidentelor. Daca tu ti-ai imaginat (din vreo carte citita, din povestirile cuiva, sau pur si simplu reverie) o strada cam ca aceea, cu 2 piatete si o cutie postala (evident ca tot ceea ce iti imaginezi este usor estompat si vag definit) si s-a intamplat ca tocmai acea strada sa coincida cu ceea ce ti-ai imaginat poate aparea acea senzatie de deja vu.
Revin la ce spuneam in postarile anterioare, deja vu este o simpla senzatie de recunoastere. Nu inseamna ca intradevar recunosti ceva ci doar ti se pare ca recunosti. De aceea si dureaza foarte putin.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 8 Nov 2005, 04:38 PM
Mesaj #92


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



actionmedia

QUOTE
Vrei sa spui ca fiind in capatul strazii, ai avut senzatia ca ai mai fost pe acolo si ti-ai "amintit" toate acele detalii inainte de a le vedea? Este foate important daca ti le-ai amintit inainte de a le vedea.


Exact asa. cool.gif
Toate detaliile strazii mi-au aparut in fata ochilor pentru o fractiune foarte scurta de timp.
Am continuat sa merg pe acea strada numai pentru a ma convinge ca intr-adevar toate acele detalii erau reale.

Singura explicatie logica pe care am putut-o gasi este urmatoarea :
- Posibil ca un anume element (cladire, copac, miros sau sunet ) sa fi deschis o conexiune cu alte imagini stocate in creier , si apoi prima imagine stocata sa provoace o conexiune in cascada cu anumite lucruri vazute cindva , dar care sa nu fi avut nici o legatura cu orasul respectiv .
Simpla coincidenta de secvente de imagini...pe care multi insa o infirma.

Orasul cu pricina nu esta un oras care sa faca obiectul unor filmari sau reportaje , deci ipoteza sa fi vazut cite ceva pe la TV sau in presa cade de la sine inteles.

Cel mult poate fi o simpla asemanare cu strada unui alt oras (cunoscut ) pe care sa o fi vazut cindva , si pe care sa o fi inregistrat ...in subconstient.

Multi scriitori au afirmat faptul ca tirgurile Moldovei din perioada interbalica se asemanau foarte mult intre ele.
Cineva care vizita Falticeniul avea senzatia ca seamana cu Pascaniul , si ca amindoua seamana cu Vasluiul. rofl.gif

Tot citind carti de psihologie , am descoperit ca exista si o memorie falsa , sau o memorie indusa (false memory ).
Adica o terta persoana sa-ti povesteaca ce ai facut sau ce ai vorbit tu in copilarie , spre exemplu. Toate aceste povestiri sint simple minciuni , insa daca continui sa le asculti , ajungi sa crezi ca ele sint adevarate pentru ca in creierul tau apare acea memorie falsa sau indusa.
Te vezi tu insuti in miezul acelor evenimente , si ai senzatia ca regasesti niste amintiri uitate de mult.

Alt aspect care mie mi se pare interesant este posibilitatea spalarii creierului uman , adica stergerea unor amintiri si stari reale .
O atit de izbitoare asemanare intre memoria umana si cea artificiala. wub.gif
Aceleasi banale proceduri "Delete " , "Copy to" , Transfer to "... wub.gif

exergy33









--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aburelius
mesaj 9 Nov 2005, 01:29 AM
Mesaj #93


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 174
Inscris: 26 September 05
Forumist Nr.: 7.015



îmi bag şi eu nasul pe-aici, deşi mă simt un pic cam sighinaş, n-am nici o pregătire în psiho, ts, sau filozofie, chestii d'astea.
cursul de ts(teoria sistemelor) de-l facurăm pe la fac. calcula nişte răspunsuri la nişte modele standard şi gata, luai examenul. nu şi-a batut nimeni capul sa definească informaţia spre exemplu. iar definiţia pe care au dat-o noţiunii de sitem, mie unuia mi-a parut din capul locului logică circulară, deşi, la vremea aia nu cunosteam sintagma. acum sunt şi mai convins. numai că să explic cum şi de ce... asta mi-e peste poate

cum aceste idei mă macină şi pe mine serios, şi nu consider că am ajuns la vreun rezultat avantajos, iată-mă-s, la vorbă cu voi.

n-am venit de mult şi nici n-am postat prea mult, dar constat că nu prea interacţionează lumea cu ce aburesc io p'aci. numai când atacam direct şi cu o doză oarecare de agresivitate mai catadixea careva să-mi dea un răspuns (de regulă tâfnos). ok, i know, fiecare să-si ţie paranoia acas'. playin' by the rulez...

cum văd eu lucrurile: în momentul în care am acceptat noţiunea de informaţie, toate cele conexe (cum ar fi vidul - opusul ei, interacţiunea, sitemele, etc) sunt conţinute/implicite. nici măcar nu "se dezvoltă pe baza", ci sunt conţinute. întreg conceptul este ascuns în spatele cuvântului informaţie. na că fac şi poezie, scuze
de-aia zic, când te apuci să defineşti vidul ca să vezi "în ce" se află informaţia, e logică circulară. odată acceptat conceptul, toate celelalte sunt implicate.
şi mai zic o chestie, problema, dpdv filozofic, e veche de când lumea. budismul defineşte lumea prin concepte ca vid, maya, karma. esenţial, aceleaşi chestii. doar ca el spune că mai e ceva, dincolo. adică ceva semnificativ şi diferit de lumea cauză-efect (karma). el spune că pe lângă samsara există şi nirvana. despre nirvana însă, nu ne spune nimic, doar poeme, lucruri ilogice. vezi zenul. mă rog, şi înainte de buda fuseră hinduşii cu atmanul lor. ei au separat lumea în conştiinţă(atman=brahman) şi manifestare (maya). până la urmă, acelaşi lucru. informaţie-suport. şi ei postulează că există o cale de ieşire, dar şi ei spun că pe-aia nu ne-o pot da în cuvinte. veniţi şi meditaţi (ce-o mai fi si aia...)

deci modelul, zic eu, e vechi de când lumea. şi dacă modelul corespunde realităţii, omul e un sitem, o masină. complexă, clar, de la reacţiile unui computer şi până la emoţie şi empatie sunt ani lumină. dar, pentru că în conceptul informaţie (+cele conexe) nu mai există altceva, nu văd cum am privi omul drept altceva decât o maşină. iar conţiinţa de sine, liberul arbitru sunt pure iluzii. reacţiile noastre, oricât de complexe ar fi, sunt conduse de legea cauză efect. nu există "eu", el este doar un program.

încă o chestie. la mom. actual activez ca programator. probabil că asta-mi aduce un plus de filtru. dar îmi aduce şi înţelegerea că între soft şi hard nu există nici o diferenţă esenţială.
hard-ul este doar o altă sumă de programe. procesorul care execută programele din memorie este şi el microprogramat. legaturile electrice între tranzistori sunt şi ele soft. chimia din interiorul tranzistorului este soft.
iarăşi, între informaţie şi soft nu e nici o diferenţă. o instructiune cuprinde două părţi, cod şi operand. dar ele sunt interschimbabile, depinde în ce fel privesti problema
conceptul de informatie singur cuprinde toată această chestie

se spune că omul n-are puterea de a crea viaţa. ba poate ca o are, a şi facut-o: computerul. şi probabil ca în curând bio-computerul.

sau bat eu câmpii biggrin.gif



exergy33, actionmedia

deja-vu...
ce chestie mişto. exergy, povestea ta mi-a dat fiori wink.gif. super tare. am şi eu o poveste, poate ca ar trebui s-o postez pe forumul cu paranormal. dar eu unul nu pot face o distincţie clară. nu sunt omul demarcaţiilor nete... (sau fac o ciorbă din tot wink.gif). când am fost prima oară la actuala mea prietenă şi i-am văzut casa, imaginea casei cu gardul, strada, mi-au aparut cunoscute şi am anticipat aleea care ducea înăuntru. am avut senzaţia clară că am locuit acolo. la mom. respectiv relaţia era mult înainte de orice chestie serioasă, a mai durat doi ani până să ajung să stau acolo. azi, după mai bine de cinci ani, locuiesc tot în acea casă. acum, când îmi amintesc imaginea aia, "ştiu" că ea descria viitorul, nu trecutul.

nu ştiu pe ce cale a intrat informaţia respectivă în subconştientul meu.
pe de altă parte, aş putea construi totuşi o explicaţie "normală". poate că de fapt, complexitatea calculelor pe care le face un om în subconştient este suficient de mare ca să "calculeze" chiar şi configuraţii geometrice, străzi, poziţiile obiectelor, etc., pe criterii necunoscute conştientului. aş putea emite supoziţia că din multitudinea de încercări de anticipare pe care le face intuiţia noastră de-a lungul vieţii, şansele s-o brodească binişor în unele cazuri sunt destul de mari. dar rămâne mai greu de acceptat partea emoţională. emoţia specială produsă de imaginea casei s-a declanşat înainte de a verifica existenţa aleii. asta e o coincidenţă şi mai greu de crezut biggrin.gif, că tot vorbeam eu pe undeva de coincidenţe...

iar m-am cam întins wink.gif


--------------------
CONVENŢIA >>> un joc special!
* lejer dar nu plicticos
** naiv dar nu stupid
*** firesc dar nu banal
**** este jocul care te aduce la viaţă
user posted image Maniaci ai jocurilor, uniţi-vă! user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 9 Nov 2005, 07:34 AM
Mesaj #94


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



Nu sunt sigur ca merge pina la capat, dar si interactiunea omului cu mediu poate fi intr-adevar asemanata cu reactiile unui computer. O analogie din care se pot invata multe. Impotriva lipsei Eu-lui as mentiona totusi ca omul se poate autoprograma, desigur in anumite limite, destul de largi totusi. Aceasta ar duce la modificarea stimulilor la care este receptiv, modul in care se reactineaza la ei, gradul de incarcare a "procesorului", multimea procesolor inutile lansate sau blocate, etc. Nu in ultima instanta interfata cu "utilizatorul", nr. portilor de intrare si iesire, "frecventa procesorului", marimea bazei de date care poate fi apelata, calitatea feedback-ului etc. Despre fiecare se pot spune multe, de obicei noi incarcam, descarcam in memorie si suntem mai putin precupati de modificarea frecventei de lucru, evaluarea scopului proceselor care au loc, legatura dintre datele de intrare si iesire. Actionam prea des instinctiv, fara a procesa suficient informatia. Desi se spune ca libertatea noastra este egala cu distanta care este intre stimul si raspuns.
Deosebirea esentiala ar fi ca omul poate interveni asupra hardului sau ca softul (implicit hardul care il suporta) e atit de evoluat incit se poate modifica pe sine si modul in care reactineaza, lucreaza.

Acest topic a fost editat de IoanV: 9 Nov 2005, 07:35 AM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 9 Nov 2005, 08:10 AM
Mesaj #95


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Bun venit in discutie, aburelius, si bun venit la Hanu Ancutei ! welcome.gif

Hai sa interactionam putin, in mod pasnic (in paranteza fie spus, numindu-te "aburelius" ai dat poate nastere unor ... confuzii biggrin.gif). In mare parte din ce ai spus iti dau dreptate.

E posibil sa vezi totul subsumat informatiei. Exista acele "vechi de cand lumea" idei despre vid, despre ceva de dincolo de vid ("semnificativ şi diferit de lumea cauză-efect"), si probabil ca poti vedea acea constiinta ca o informatie suport.

Despre meditatie, nu inteleg exact ce vrei sa spui (sau ma prefac ca nu inteleg). Dar voi reveni pe tema asta, cel mai probabil pe subiectul "Psihologia Buddhista". Desi, sunt ceva sanse sa dedic un subiect separat nenumaratelor forme de meditatie intalnite in nenumaratele ( biggrin.gif ) terapii psihologice si in nenumaratele cai de dezvoltare personala. smile.gif

Sa ne intoarcem la subiect. Omul, sistem complex, masina (programabile, programata, etc.). Frumos spus ... "de la reacţiile unui computer şi până la emoţie şi empatie sunt ani lumină".

Poate ca ai dreptate spunand "pentru că în conceptul informaţie (+cele conexe) nu mai există altceva, nu văd cum am privi omul drept altceva decât o maşină. iar conţiinţa de sine, liberul arbitru sunt pure iluzii. reacţiile noastre, oricât de complexe ar fi, sunt conduse de legea cauză efect. nu există "eu", el este doar un program."

Mai spui tu ca ... "între soft şi hard nu există nici o diferenţă esenţială."

Pentru a putea "explica si controla" lumea inconjuratoare, omul aplica adesea "divide et impera". Asa si in cazul conceptelor, care vor sa fie separari clare, dar care uneori privite mai in detaliu si cu atentie se dovedesc partial suprapuse, intrepatrunse. Si totusi, ramane nevoia de a "lucra" cu elemente clar definite, separate de restul.

Asa ajungem sa vorbim de mai multe niveluri, de la "legaturile electrice intre tranzistoare" la "programele complexe". Putem vorbi mai intai despre circuite logice elementare, apoi de circuite logice combinationale, apoi de registre, apoi de automate, de masini microprogramabile, de programe elementare (sistem, etc.) si in fine de programele mai mult sau mai putin complexe (si intre ele pot fi stabilite ierarhii si clasificari).

Se poate observa o trecere graduala de la de la electronica circuitelor logice (hard, nivel la care informatia e foarte usor de urmarit) la programe complexe (soft, nivel la care prelucrarile de informatie sunt foarte complexe). Ceea ce difera intre niveluri poate fi redus la ideea de feedback. Un nivel in plus de feedback, un pas inainte de la hard catre soft. Dar nu orice fel de feedback, el este legat cumva structural, sau poate mai bine zis organic, de nivelul la care se aplica acel feedback (adica nu orice feedback la nivelul circuit logic combinational face trecerea la registre biggrin.gif ).

Sistemul creier-corp, in care e ceva mai usor de identificat fluxul de informatii, e analog oarecum hardului, spre deosebire de sistemul minte-suflet, in care informatiile sunt atat de diverse, de complexe, de contradictorii, incat e analog oarecum softului. Poate ca tot nivelurile succesive de feedback sunt cele care fac diferenta. asa o fi ? smile.gif


In ce priveste discutiile despre deja-vu, rugamintea mea e sa nu va departati de subiectul discutat aici. Daca puteti pastra sau gasi o legatura cu sistemul hard-soft ... smile.gif

Acest topic a fost editat de calfa: 9 Nov 2005, 10:27 AM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 9 Nov 2005, 03:53 PM
Mesaj #96


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Si sa ne intoarcem la subiect.

QUOTE
Granacki, meanwhile, has been building silicon computer chips that mimic Berger’s mathematical neuron models.

"Our current chip has 18 dynamic neuron synapses, and it behaves just like a network of real biological neurons in the hippocampus," Granacki said. "When the chip receives real electrical signals as inputs, it processes them and sends out exactly the same signals that a real neuron would send."

Berger’s ultimate goal is to make a computer chip that can be connected to human brain tissue and take over a cognitive function that has been destroyed by epilepsy, Alzheimer’s disease or some other brain problem.

"We’ll need at least 10,000 neuron models to do anything useful in the human brain, and these will have to be on a chip small enough to be surgically and strategically placed in a particular location of the brain," said Berger.

Armand Tanguay Jr., professor of electrical engineering and another co-investigator on the grants, is collaborating with Berger’s team to develop an interface electronic device for the future brain chip, the link between neuron and silicon. It has an array of tiny electrodes shaped to match the spatial layout of the hippocampus. The researchers have learned that neurons prefer some materials and have induced neurons to grow around synthetic substances and compounds extracted from mouse tumor cells.

While it will be years before Berger is able to implant a computer chip in someone’s brain, his project has already produced one commercial spin-off. In 1999, he and Jim-Shih Liaw, a research assistant professor of biomedical engineering, created a speech recognition system that has proven better at picking out spoken words in a noisy environment than human ears. The system is based on Berger’s neural models.

That spin-off led to Berger’s current collaboration with Granacki, which is another spin-off from the long-range project to build an implantable brain chip.

"We want to imitate neural procedures on silicon because the brain is a superior computational device in many ways," said Berger. "Funding institutions are increasingly supporting efforts to develop biologically based computing systems, both for real-world applications such as pattern recognition, and also as next-generation neural prostheses."



Deci la ora actuala se construiesc chip-uri din silicon care incearca sa mimeze actiunea neuronilor dupa modelul matematic dezvoltat de Berger.
Scopul final al acestor cercetari este implantarea acestui chip in creierul unor pacienti bolnavi de Alzheimer, ...
Se crede ca in viitor va fi posibila realizarea asa ziselor "Proteze Neuronale " care sa ajute pe cei cu deficiente de memorie ....dar nu numai atit , ci chiar mai mult...sa extinda capacitatile creierului uman. cool.gif

aburelius
Bun venit la acest subiect de discutie de la Hanu Ancutei!
han.gif


exergy33





--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aburelius
mesaj 9 Nov 2005, 04:03 PM
Mesaj #97


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 174
Inscris: 26 September 05
Forumist Nr.: 7.015



QUOTE ("IoanV")
Impotriva lipsei Eu-lui as mentiona totusi ca omul se poate autoprograma

mi se pare lipsit de logică. adică, există un Eu care acţionează asupra maşinii. un eu care are interese diferite de cele mecanice ale masinii, şi care o observă(primeste informaţie), o înţelege (procesează informaţie) şi ia decizii (reacţionează). păi ce-are diferit acest "eu" de o altă maşină?
de-asta eu unul îi văd pe orientali mult mai departe ca noi, occidentalii. ei au separat lucrurile clar. principiul conştient nu acţionează. acţiunea ţine de lumea cauză-efect, de lumea informaţiei. principiul conştient este inactiv, este martor.

sigur, dacă mă menţin 100% în această concepţie, automatul om nu este fundamental diferit de celelalte automate. ajung fie într-un soi de animism extins (panteism), fie în solipsism. dar de aici e deja altă discutie...


QUOTE ("calfa")
ramane nevoia de a "lucra" cu elemente clar definite, separate de restul


"nevoia", intenţia este cea care face discriminările între hard, soft şi input.

dau un exemplu: luăm un proces natural, îl separăm formal de restul lumii şi îl interpretăm. să zicem un râu. apa curge, albia ţine apa pe un curs definit. putem socoti că albia procesează continuu apa, forţând-o pe un anume drum. dar putem vedea şi invers, apa procesează continuu albia, modificând-o permanent în scopul ei da a ajunge rapid la vărsare. într-unul din cazuri, sistemul e albia iar inputul este apa, în celălalt sistemul e apa iar inputul este albia.

dacă socotim că scopul este ca apa să se menţină pe un curs, vom privi albia drept soft şi apa drept input.

aşa că fiecare ştiinţă îşi produce modelul de care are nevoie pentru a exista wink.gif
pentru psihologie, modelul de hard-soft este singura ei şansă de existenţă


QUOTE ("exergy33")
Se crede ca in viitor va fi posibila

sunt convins că viaţa artificială este posibilă. de fapt, eu cred că ea a început odată cu inventarea primei "unelte". iar aceasta nici măcar nu aparţine omului.
afirmatia că un computer nu poate simţi va deveni la fel de ridicolă cum privim azi afirmaţia că negrii nu au suflet


--------------------
CONVENŢIA >>> un joc special!
* lejer dar nu plicticos
** naiv dar nu stupid
*** firesc dar nu banal
**** este jocul care te aduce la viaţă
user posted image Maniaci ai jocurilor, uniţi-vă! user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 9 Nov 2005, 04:09 PM
Mesaj #98


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE (aburelius @ 9 Nov 2005, 05:03 PM)
pentru psihologie, modelul de hard-soft este singura ei şansă de existenţă

Poate pentru acele curente din psihologie care utilizeaza modelul respectiv.

Dar mai exista si curente care nu il folosesc. wink.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 9 Nov 2005, 04:55 PM
Mesaj #99


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Ioan IV

QUOTE
se spune ca libertatea noastra este egala cu distanta care este intre stimul si raspuns.


....din pacate un interval de timp insuficient pentru a ne da seama de propria libertate.
Spre deosebire de calculator , creierul uman lucreaza non-stop.

Chiar si in starea de veghe , sau in cea de somn adinc , un numar urias de informatii sint procesate si clasificate de catre creier.
Ne place sa credem ca am luat singuri deciziile in problemele importante care ne privesc in mod direct...dar nu stim ce stimuli ne-au impins sa le luam. unsure.gif

exergy33




--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aburelius
mesaj 9 Nov 2005, 05:23 PM
Mesaj #100


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 174
Inscris: 26 September 05
Forumist Nr.: 7.015



calfa, luminează-mă, am spus, nu mă pricep la psiho, am vagi notiuni adunate de aiurea
care ar fi acele curente?
cum se poate ca psihicul să nu fie structurat pe un model comun - specia umană?
m-ai facut curios


--------------------
CONVENŢIA >>> un joc special!
* lejer dar nu plicticos
** naiv dar nu stupid
*** firesc dar nu banal
**** este jocul care te aduce la viaţă
user posted image Maniaci ai jocurilor, uniţi-vă! user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 9 Nov 2005, 05:56 PM
Mesaj #101


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (aburelius)
nu vad cum am privi omul drept altceva decât o masina. iar contiinta de sine, liberul arbitru sunt pure iluzii. reactiile noastre, oricât de complexe ar fi, sunt conduse de legea cauza efect. nu exista "eu", el este doar un program.


In mod asemanator vad si eu lucrurile. Cu cateva precizari : Constiinta "exista", intr-un fel, fiind "programul" prin care ne autopercepem in spatiu si timp, prin care ne dam seama de existenta noastra, raportat la mediu/spatiu inconjurator. E o proiectie mentala. Este locul une noi avem acces la "desktop"-ul nostru sau, mai bine zis, este chiar "operatorul" sistemului - cu precizarea ca nu avem acces la toate comenzile.

QUOTE (exergy33)
Se crede ca in viitor va fi posibila realizarea asa ziselor "Proteze Neuronale " care sa ajute pe cei cu deficiente de memorie ....dar nu numai atit , ci chiar mai mult...sa extinda capacitatile creierului uman.


Pentru mine este o certitudine. Faptul ca prin niste electrozi avem acces la unele aspecte ale psihicului, sau ca prin implanturi putem "prelungi" capacitatile creierului/sau interveni intr-un fel sau altul asupra lui, intr-un soi de fuziune om-masina, sunt argumente convingatoare ca analogia creier - hard/psihic - soft, este cat se poate de veritabila.

QUOTE (aburelius)
sunt convins că viaţa artificială este posibilă. de fapt, eu cred că ea a început odată cu inventarea primei "unelte". iar aceasta nici măcar nu aparţine omului. afirmatia că un computer nu poate simţi va deveni la fel de ridicolă cum privim azi afirmaţia că negrii nu au suflet


Subscriu acestui punct de vedere. Este, pana la ruma, o diferenta de suport si complexitate, in rest, nu e vreo mare diferenta intre ceea ce numim viata naturala/inteligenta naturala si viata artificiala/inteligenta artificiala. Daca viitorii artilecti (forme de viata artificiala cu intelect), vor folosi electricitatea si chimia pentru realizarea functiilor psihice, diferenta nu va mai consta practic in mai nimic. Futurologii vad inteligenta artificiala echivalenta omului, sau chiar peste, ca fiind inevitabila. Este pana la urma o chestiune de timp si..de etica. Va depinde probabil de noi daca vom hotari sa creeam o astfel de forma de "viata", putand plati pentru asta chiar cu extinctia.

Acest topic a fost editat de mothman: 10 Nov 2005, 02:21 AM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aburelius
mesaj 9 Nov 2005, 06:09 PM
Mesaj #102


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 174
Inscris: 26 September 05
Forumist Nr.: 7.015



off-topic
mothman, că veni vorba, deschide un topic despre problemele de etică ale roboticii viitorului. ce zici?
"i, robot" şi multe altele mai vechi sunt parabole interesante în acest domeniu
ar ieşi o discutie interesantă


--------------------
CONVENŢIA >>> un joc special!
* lejer dar nu plicticos
** naiv dar nu stupid
*** firesc dar nu banal
**** este jocul care te aduce la viaţă
user posted image Maniaci ai jocurilor, uniţi-vă! user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 9 Nov 2005, 06:49 PM
Mesaj #103


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE (actionmedia @ 7 Nov 2005, 02:43 PM)
Nu pot fi de acord ca existenta acestui tip de informatie poate "explica" "amintirile din vieti anterioare", si nici "senzatiile de deja vu" de care amintea exergy. Eu sunt de parere ca toate aceste senzatii (pentru ca si "amintirile din vieti anterioare" sunt tot niste senzatii) sunt doar simple "simulari" artificiale ale softului.

Vezi, actionmedia, formularile tale vorbesc despre opinia ta personala. Fara sa spui ca "crezi" sau ca "nu crezi" (desi folosesti "Nu pot fi de acord" si "Eu sunt de parere") tu folosesti sistemul tau de "credinte personale".

QUOTE (actionmedia)
Vrei sa spui ca fiind in capatul strazii, ai avut senzatia ca ai mai fost pe acolo si ti-ai "amintit" toate acele detalii inainte de a le vedea? Este foate important daca ti le-ai amintit inainte de a le vedea.
Mai este si urmatoarea posibilitate. Ai ajuns in dreptul strazii si "ti s-a parut cunoscuts". Apoi mergand pe strada respectiva pentru a te convinge ca iti este cunonscuta, ai mai recunoscut cateva din detaliile pe care le-ai mentionat. Daca ai mai fost si speriata... rolleyes.gif
Nu vreau sa spun mai multe dar eu personal sunt convins de un lucru, mintea si simturile ne joaca uneori feste.

Mai exista o posibilitate. Sa fi vazut intr-un film, intr-o imagine, pe internet, etc. portiuni din strada respectiva si de aceea sa iti fi parut cunosuta.

O alta posibilitate este aceea ca undeva prin locurile prin care ai mai umblat sa fi existat o strada asemanatoare (nu identica).

Mai este o posibilitate, aceea ca coincidentelor. Daca tu ti-ai imaginat (din vreo carte citita, din povestirile cuiva, sau pur si simplu reverie) o strada cam ca aceea, cu 2 piatete si o cutie postala (evident ca tot ceea ce iti imaginezi este usor estompat si vag definit) si s-a intamplat ca tocmai acea strada sa coincida cu ceea ce ti-ai imaginat poate aparea acea senzatie de deja vu.
Revin la ce spuneam in postarile anterioare, deja vu este o simpla senzatie de recunoastere. Nu inseamna ca intradevar recunosti ceva ci doar ti se pare ca recunosti. De aceea si dureaza foarte putin.


Observi actionmedia, dupa ce recunosti faptul ca exista mai multe posibilitati, spui ca esti convins ca mintea si simturile ne joaca feste (ceea ce e adevarat, dar asta nu inseamna ca intotdeauna e vorba de asa ceva atunci cand lucrurile par inexplicabile) sau ajungi sa afirmi ca "deja vu este o simpla senzatie de recunoastere. Nu inseamna ca intradevar recunosti ceva ci doar ti se pare ca recunosti." Asadar doar posibilitatile pe care le poti imagina si care corespund "credintelor tale personale" au sanse.

Si nu spui ca exista macar o "posibilitate" cat de mica sa fie altfel decat cum "crezi" tu !!

Ei, aici e vorba de "filtre", pe care eu le-as numi in mod tehnic "rigide".

Acest topic a fost editat de calfa: 9 Nov 2005, 06:49 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 9 Nov 2005, 07:00 PM
Mesaj #104


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (calfa @ 9 Nov 2005, 06:49 PM)
Si nu spui ca exista macar o "posibilitate" cat de mica sa fie altfel decat cum "crezi" tu !!

Daca spun "sunt de parere ca" sau "cred ca" inseamna implicit ca exista si alta posibilitate. Diferenta este de probabilitate. Daca mi se pare mai probabil ceva atunci merg pe acel ceva.

QUOTE
Ei, aici e vorba de "filtre", pe care eu le-as numi in mod tehnic "rigide".


Posibil. Cred ca toti oamenii isi construiesc filtre mai mult sau mai putin rigide.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 9 Nov 2005, 07:05 PM
Mesaj #105


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE (aburelius @ 9 Nov 2005, 06:23 PM)
calfa, luminează-mă, am spus, nu mă pricep la psiho, am vagi notiuni adunate de aiurea
care ar fi acele curente?
cum se poate ca psihicul să nu fie structurat pe un model comun - specia umană?
m-ai facut curios

aburelius, ti-as recomanda mai intai sa citesti anumite subiecte mai vechi de la Han:

- Istoria Si Viitorul Psihologiei, Perioade, Curente, Initiatori, Evolutie (acolo gasesti mai multe clasificari ale curentelor si linkuri puse acolo de mai multi forumisti). La cate zeci de teorii si terapii exista in psihologie, exista destule combinatii intre curente, asa incat acele clasificari sunt relative.

In curentul transpersonal, reprezentat de Ken Wilber si Stanislav Grof in State, sau de prof. Ion Manzat si Ovidiu Brazdau in Romania, initiat de Abraham Maslow, si continuator al ideilor lui Karl Jung, cred ca e greu de gasit modelul hard-soft. smile.gif

Curentele experientiale, fenomenologice, umaniste, etc., nu cred ca fac referire la modelul asta de analogie cu calculatorul.

- Psihologia Buddhista, Principii, metode, directii - un subiect asupra caruia revin cat de curand cu niste articole

- Alchimia Emotionala, De Tara Bennett-Goleman (Cum poate mintea sa vindece inima) - un subiect care introduce SI in psihologia orientala, buddhista


Acest topic a fost editat de calfa: 9 Nov 2005, 07:13 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

7 Pagini V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 01:15 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman