HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

3 Pagini V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Cat De Periculosi Sunt Schizofrenicii?
nefertiti-old
mesaj 27 Oct 2005, 07:33 AM
Mesaj #1


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Anchetatorii verifica antecedentele barbatului care s-a sinucis duminica in Militari dupa ce, probabil, a siluit si transat o fetita de 11 ani, al carei cadavru dezmembrat a fost gasit in frigiderul suspectului. Verificarile pleaca de la premisa ca, desi nu are cazier, "monstrul din Militari" ar mai fi putut comite asemenea fapte abominabile. "Este vorba de un schizofrenic cu un potential maladiv supus doar imprevizibilitatii. Nimeni nu a putut inca sa intre in mintea schizofrenicului, care abia cand este capturat isi explica faptele, de regula printr-o bizarerie. La noi, acesti nebuni umbla liberi, sunt printre noi. Statul si-a luat mana de pe ei, bagandu-ne pe nas si pe gat institutia tratamentului ambulatoriu, alaturi de o alta nenorocita ineptie: incredintarea nebunului familiei sale", apreciaza reputatul psiholog criminalist Tudorel Butoi .


Pornind de la ce s-a intamplat acum cateva zile, as vrea sa stiu ce parere aveti despre cei diagnosticati astfel. E bine ca sunt lasati liberi sau nu? In ce masura sunt ei un pericol pentru cei din jur?
Poate cei din diaspora ne pot spune care e la ei legislatia in aceasta privinta?

P.S. Nu eram sigura unde sa deschid subiectul, deci ramane la aprecierea moderatorului daca trebuie mutat sau nu in alta parte.


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 27 Oct 2005, 07:49 AM
Mesaj #2


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



intrebarea ar fi... cit de mult suntem dispusi sa platim pentru internarea lor in niste sanatorii minim decente?


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cafe Del Mar
mesaj 27 Oct 2005, 08:23 AM
Mesaj #3


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 87
Inscris: 9 September 04
Forumist Nr.: 4.432



cunosc o persoana cu schizofrenie, am vazut diverse documentare despre ei si boala aceasta...
ce pot sa spun, din ceea ce am observat, este ca schizofrenicii chiar sunt periculosi.in momentele de criza, care apar ciudat si fara vreun semn, iti poate da lesne in cap.persoana pe care o stiu, ca sa fie cat de cat ok se afla sub tratament.asta e solutia ptr ei pentru a sta in sanul familiei.atunci cand intrerup tratamentul problemele lor se acutizeaza.devin f violenti.au o lume a lor in care traiesc.ca ex.:aud voci, vad persoane in jurul lor, altele decat cele prezente si multe alte chestii care noua ni se par cel putin bizare.astea le-am observat eu la persoana in cauza.nu le poti dibui gandurile, intentiile si asta ii face periculosi ptr ca nu sunt controlabili.
sunt multe de spus.dar in esenta, in romania, schizofrenicii nu prea stau in spitale.stau acasa cu familia.si multi nici nu urmeaza tratamentul, care, in mare parte, ii ajuta sa ramana la un nivel rezonabil de luciditate.adica, trebuie tinuti sub observatie si tratament.nu pot fi lasati de izbeliste.

Acest topic a fost editat de Cafe Del Mar: 27 Oct 2005, 08:25 AM


--------------------
"Asa e ca pana acum nu stam nici bine, nici rau, adica nici asa, nici altminteri?"
Ion Luca Caragiale



"Nu poate fi inventat nici un kitsch pe care viata sa nu-l depaseasca."
Siegfried Krakauer
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 27 Oct 2005, 08:23 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Oiski-Poiski
mesaj 27 Oct 2005, 08:30 AM
Mesaj #4


femeia de pe luna
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.998
Inscris: 22 January 05
Din: LUNA
Forumist Nr.: 5.504



Am citit nu demult un articol intr-o revista exact pe aceasta tema.Din pacate am aruncat revista insa incerc sa-mi amintesc , era foarte interesant.
Femeia in cauza isi povestea pur si simplu viata ca si schizofrenica.
Din ce am priceput eu este foarte important ca tratamentul medical sa corespunda si in acelasi timp ca pacientul sa aiba permanent posibilitatea conlucrarii cu un psihiatru.
Cei mai multi dintre ei pot sa duca o viata normala ,sa aiba un servici.
Iar schizofrenia este mai des intalnita decat ne inchipuim noi.
Din cate am citit aici nimeni nu este inchis pe viata "la nebuni" din cauza aceasta.Tot la al patrulea caz dispare pentru totdeauna , la unii dispare pentru un timp si reapare.




--------------------
"Vorbeste doar atunci cand cuvintele tale sunt mai valoroase decat tacerea"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 27 Oct 2005, 09:26 AM
Mesaj #5


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Sunt tot atat de periculosi cam cat un tigru ca animal de casa. Majoritatea covarsitoare nu suntem psihiatri sa stim cand si de ce ataca un schizofrenic, si nu avem nici cea mai vaga idee cum sa il potolim! Acum, sanatorii decente sau nu, eu cred ca ar trebui tinuti sub stricta observatie medicala cei considerati periculosi, nu eliberati din considerente economice!
[...]

Acest topic a fost editat de calfa: 27 Oct 2005, 11:47 AM


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oiski-Poiski
mesaj 27 Oct 2005, 09:33 AM
Mesaj #6


femeia de pe luna
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.998
Inscris: 22 January 05
Din: LUNA
Forumist Nr.: 5.504



Marius ai dreptate.Insa dupa parerea mea dupa ce am citit articolul este foarte important ca sa nu uite tratamentul prin urmare este foarte greu sa locuiasca de unii singuri.Poate daca fiecare dintre ei ar avea posibilitatea unui control acasa de catre o persoana de incredere .
femeia din articolul meu avea o meserie ca oricare altul insa in momentul cand simtea ca ceva nu e in regula cauta ajutor de buna voie.
Desigur ca nu toti sunt asa de pregatiti sa accepte ajutorul insa nu cred ca acesta ar fi un motiv suficient sa spunem ca apartin dupa gratii.
Citeam despre o alta pacienta ca a dus o viata normala pana cand intr-o buna zi in urma unei perioade foarte grele pentru ea din punct de vedere al stresului a avut primele simptome .

Acest topic a fost editat de Oiski-Poiski: 27 Oct 2005, 09:33 AM


--------------------
"Vorbeste doar atunci cand cuvintele tale sunt mai valoroase decat tacerea"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 27 Oct 2005, 09:47 AM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



Nu sunt specialist in aceasta boala dar imi permit sa postez aici biografia unui schizofrenic care a luat Nobelul:

John Forbes Nash Jr. (born June 13, 1928) is an American mathematician who works in game theory and differential geometry. He shared the 1994 Bank of Sweden Prize in Economic Sciences with two other game theorists, Reinhard Selten and John Harsanyi.

From Pittsburgh he went to Princeton University where he worked on his equilibrium theory. He received a Ph.D. in 1950 with a dissertation on non-cooperative games. The thesis, which was written under the supervision of Albert W. Tucker, contained the definition and properties of what would later be called the Nash equilibrium. His studies on this subject led to three articles:

'Equilibrium Points in N-person Games', published in the Proceedings of the National Academy of Sciences (USA) (1950);
The Bargaining Problem (April 1950) in Econometrica, and
Two-person Cooperative Games (January 1953), also in Econometrica.
John Nash also did important work in the area of Manifolds (complex spatial structures):

Real algebraic manifolds, (1952) Ann. Math. 56 (1952), 405–421. (See also Proc. Internat. Congr. Math., 1950, (AMS, 1952), pp. 516–517.)
This work led to Nash's Embedding Theorem.."Two real algebraic manifolds are equivalent iff they are analytically homeomorphic."

Recognition
In 1978 Nash was awarded the John Von Neumann Theory Prize for his invention of non-cooperative equilibria, now called Nash equilibria.

In 1994 he received the Bank of Sweden Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel as a result of his game theory work at Princeton as a graduate student.

Between 1945 and 1996, Nash published a total of twenty-three scientific studies.

......................................

Nu cred ca toti schizofrenicii trebuie incartiruiti in spitale dar sunt convins ca trebuie sa urmeze un tratament, diferentiat de la caz la caz. Ramane de vazut daca administrarea unui pumn de medicamente este de folos.

Candva am cunoscut o persoana schizofrenica si m-am implicat un pic intr-un fel de tratament sufletesc. A fost extrem de dificil, am petrecut multa vreme impreuna, dar cred ca am ajutat-o oarecum sa se linisteasca. Partea cea mai grea a fost faptul ca facuse o fixatie pentru mine (era o tipa, maritata, mama, draguta de altfel) dar cred ca faptul ca am discutat extrem de mult a ajutat-o sa intelelaga ca nu putem avea o relatie impreuna, sa-si domoleasca crizele si cel mai important, sa-si dea seama ca are o problema. A inceput mai apoi si tratament medical, a stat internata o vreme. Am revazut-o dupa cativa ani si, desi avea in continuare fixatii si irascibilitate imprevizibila, era mult mai linistita si intensitatea iesirilor mult mai mica.
Din acesta experienta parerea mea profana este ca anumiti schizofrenici pot fi tinuti sub control daca exista cineva dispus sa stea cu ei si sa incerce sa comunice (problema e sa poti rezista la asemenea presiune). La un moment dat ajunsesem destul de priceput din ai dezamorsa fixatiile mutandu-le intr-un plan de discutii mai vast.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 27 Oct 2005, 09:51 AM
Mesaj #8


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Am spus periculosi. Ma gandesc ca un psihiatru poate sa isi dea seama de gradul de pericol pe care il prezinta fiecare pacient al sau! Bine, ca mai au si scapari... e omenesc pana la urma. Si nu dupa gratii - nu vad cum poti ameliora starea unui schizofrenic tinandu-l intr-o celula. Cei care nu sunt foarte periculosi ar trebui sa aiba mai multa libertate, sa se plimbe prin sanatoriu, sa participe la programe de socializare, sa aiba perioade de convietuire cu familia, tot detentie este pana la urma, dar e mai dulce, si cred ca pot fi recuperati mai multi asa. La noi, nu. Le baga valium sau ce le mai baga acum si gata, ne-am facut meseria hai la "secretele mariei"! Sunt curios cum arata centrele de tratament pt bolnavii psihici in Occident.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 27 Oct 2005, 09:53 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



Si o lista de schizofrenici cunoscuti:

John Nash - Mathematician/Nobel Prize Winner
Vaclav Nijinsky, Russian Dancer
Syd Barrett of the band Pink Floyd
Andy Goram - Scottish Soccer Player/Goal Keeper
Peter Green, Guitarist for the band Fleetwood Mac
James Beck Gordon (Jim Gordon) - he had been, quite simply, one of the greatest drummers of his time
Tom Harrell, Jazz Musician


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 27 Oct 2005, 10:57 AM
Mesaj #10


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.489
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



Ma gandesc daca nu cumva tata e schizofrenic....


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 27 Oct 2005, 11:11 AM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



Felina vorbesti serios? esti sigura ca nu e doar stresat de viata?


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 27 Oct 2005, 11:40 AM
Mesaj #12


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.489
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



QUOTE (Leonardo @ 27 Oct 2005, 12:11 PM)
Felina vorbesti serios? esti sigura ca nu e doar stresat de viata?

Vorbesc serios, banuiesc ca e bolnav psihic si cazandu-mi ochii pe subiectul asta ma gandesc si eu daca nu cumva...?

Nu vede persoane care nu exista, asta stiu sigur.
Dar trieste diverse drame imaginare... clar e paranoic (mereu cineva are ceva cu el..., mereu se cearta cu cineva, cineva il fura, cineva ii vrea raul, cineva il minte, cineva isi bate joc de el, cineva il desconsidera...), sufletul lui e vesnic chinuit de nemultumire si linistea lui nu dureaza mai mult de doua zile maxim la rand. Are dusmani reali pentru ca si i-a facut in timp. Dusmani in sensul ca sunt oameni care nu mai vor sa aiba de a face cu el. Lumea se fereste de el. Face viata familiei lui un calvar continuu. Face viata vecinilor un calvar pentru ca il deranjeaza o pisica, ii intra o gaina in curte, latra un caine noaptea samd. Furia lui atinge cote maxime zilnic, mereu gaseste un motiv. (Am uitat sa spun ca bea, dar sunt si zile in care nu bea, dar comportamentul lui e la fel.)

In toata viata mea am avut perioade in care l-am urat, mi-a fost mila de el, l-am dispretuit, l-am considerat un om foarte rau, dar am avut si perioade in care mi-a fost clar ca lumina zilei ca e bolnav.


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 27 Oct 2005, 11:56 AM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



Felina: ceea ce spui tu e fenomen social, sunt multi oameni in tara care se manifesta similar. Cred ca e o problema psihica, dar generata de viata. Nu sunt de specialitate psiholog si s-ar putea sa ma insel, dar din ceea ce observ in jur cred ca am dreptate.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 27 Oct 2005, 12:07 PM
Mesaj #14


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.489
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



QUOTE (Leonardo @ 27 Oct 2005, 12:56 PM)
Felina: ceea ce spui tu e fenomen social, sunt multi oameni in tara care se manifesta similar. Cred ca e o problema psihica, dar generata de viata. Nu sunt de specialitate psiholog si s-ar putea sa ma insel, dar din ceea ce observ in jur cred ca am dreptate.

Zicea cineva la un moment dat ca suntem o tara de bolnavi psihic. laugh.gif


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sushi
mesaj 27 Oct 2005, 12:15 PM
Mesaj #15


Ex-Carmelita
******

Grup:
Mesaje: 5.556
Inscris: 17 January 05
Forumist Nr.: 5.466



Hai ca nu e vorba de natie... adica noi le vedem numai pe ale noastre dar sa stiti ca si alte natii au probleme de genul asta. Pina la urma tine de fiecare individ in parte si de educatie, de obisnuinte, ca daca unu vede ca-i merge cu strigat si injurat, capata ce vrea apoi tot asa o sa-si impuna punctul de vedere. E de vina si urlatorul si ala care accepta urlatul.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 27 Oct 2005, 03:47 PM
Mesaj #16


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



@Felina
ceea ce spui tu e o forma usoara de paranoia, ceva legat de mania persecutiei, nu stiu exact ca nu sunt specialist. E cauzata in general de stres, viata grea, etc. Ce trebuie sa stii este ca in momentele alea de furie nu e tatal tau, e boala cea care il chinuie. Din fericire se trateaza destul de usor. Si da, e intalnita la foarte multa lume!


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 27 Oct 2005, 04:04 PM
Mesaj #17


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.489
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



@mariusc2, mersi de info, habar nu aveam ca se trateaza, si inca usor. Problema e cum sa pui diagnosticul fara o vizita la medic? Si mai departe cum poti convinge un asemenea om nervos sa isi faca un control? Nu-ti imaginezi ce-as fi in stare sa dau ca sa se vindece! laugh.gif


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 27 Oct 2005, 05:14 PM
Mesaj #18


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE (Felina @ 27 Oct 2005, 02:07 PM)
Zicea cineva la un moment dat ca suntem o tara de bolnavi psihic. laugh.gif

In fiecare om exista tendinte schizoide, paranoide si depresive (astea ar fi cele 3 mari, dar mai sunt si altele), intr-o masura mai mica sau mai mare. De fapt fiecare dintre noi apartine unuia dintre tipuri, ceea ce inseamna ca are predispozitie catre una dintre tendinte. Sunt si cazuri in care mai multe tendinte sunt la fel de puternice. Situatiile care depasesc un anumit nivel ar fi "patologice" (catalogate drept boli psihice).

Tara de bolnavi psihic probabil ca nu suntem, dar cu siguranta nivelurile pe care le atingem in directiile schizo, depresive, etc. sunt in medie mai ridicate decat in tarile dezvoltate (organizate, "civilizate", bogate), in care atmosfera generala e mai putin stresanta, presiunea psihica mai mica. Si probabil ca raportat la populatie cazurile patologice sunt mai multe.

Despre schizofrenici in general se spune ca pot fi periculosi (in primul rand pentru ca sunt mai imprevizibili), dar sigur nu sunt toti la fel de periculosi. Si sunt destui oameni periculosi fara a fi schizofrenici, nu ?

Acest topic a fost editat de calfa: 27 Oct 2005, 05:17 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
valeria
mesaj 28 Oct 2005, 11:04 PM
Mesaj #19


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 134
Inscris: 24 October 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.142



Parerea mea este ca si schizofrenia, ca si alte boli, poate lua o forma mai usoara sau mai severa, respectiv mai putin rupt sau rupt de tot de realitate, prin halucinatiile alea pe care ei le iau drept reale (voci, imagini, etc.). Periculozitatea depinde si de asta, dar si de tipul de caracter si personalitatea celui care "capata" asa o boala. Un coleric schizofrenic va fi cu siguranta mai periculos decat un flegmatic... Eu cunosc o femeie bolnava de asta. A fost cam 35 ani normala si la stresul de imediat dupa '89, usor-usor a inceput sa auda gandurile sotului si sa converseze ea stie cu cine. A inceput tratamentul cam dupa 5 ani de boala si nu s-a ameliorat prea mult. Cele mai grave lucruri pe care le facea erau ca a pus 1 kg de gris in supa, uita ca a mancat si manca mereu si ii reprosa sotului ca o insala, ca ii aude ea gandurile. Recunostea asta si i se parea normal. Cred ca o femeie ca ea nu poate ajunge la crime sau mai stiu eu ce, fiindca inainte de boala era o tipa linistita si blanda. Dar nici nu as lasa-o sa stea singura cu un copil mic... Cred ca un psihiatru care e intrebat cat de periculos este un astfel de om isi asuma o mare raspundere raspunzand da sau nu. Daca nu fac tratament si boala e mai avansata nu cred ca pot trai singuri, nesupravegheati. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dovere
mesaj 30 Oct 2005, 05:10 PM
Mesaj #20


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 7
Inscris: 27 September 05
Forumist Nr.: 7.024



Eu am facut practica la Spitalul de boli psihice si doctorii spuneau ca ii externeaza si datorita faptului ca nu sunt paturi indeajuns. Sunt bolnavi care dorm si doi in pat. In legatura cu schizofrenia, aceasta nu se poate vindeca o data pentru totdeauna. Ea se poate ameliora datorita medicatiei (am aflat ca aceasta este gratuita si dupa ce sunt externati), iar daca este intrerupta, ea revine in fazele ei grave. Sunt acolo bolnavi care vin frecvent de mai bine de 10ani.

Trebuie sa mentionez ca sunt si persoane care simuleaza o boala psihica, bineinteles ca nu pot scapa unui psihiatru profesionist.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SORIN
mesaj 30 Oct 2005, 05:47 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.344
Inscris: 8 March 03
Forumist Nr.: 41



Doar un mic procent dintre cei ce sufera de schizophrenia, sunt periculosi publicului....iar in randul criminalilor procentul celor diagnozati cu asa ceva e si mai redus.

Mai periculosi sunt betivii, narcomanii si cei ce in criza fizica, sunt in stare de orice!!

Sorin.

ps. la noi in tara, peste tot se vorbeste de tratamentul psihiatric...adica cel cu medicamente....poate a venit timpul sa fie tratati mai mult de psihologi si mai putin drogati cu medicamente, chiar daca costa mai mult!


--------------------
When you have to shoot, shoot, don't talk.

Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 30 Oct 2005, 07:58 PM
Mesaj #22


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Da, Sorine, dar tratamentul psihologic cere timp si implicare. Mai usor o rezolva cu un calmant!


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
valeria
mesaj 30 Oct 2005, 10:02 PM
Mesaj #23


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 134
Inscris: 24 October 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.142



Nu cred ca la o schizofrenie tine numai cu psihoterapie. Psihoterapia necesita implicarea activa a pacientului, teme pt acasa, etc. De unde?? cry.gif Sau poate exagerez eu...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SORIN
mesaj 30 Oct 2005, 10:27 PM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.344
Inscris: 8 March 03
Forumist Nr.: 41



Psihoterapia tine si inca cum.....nu e nevoie de medicamente a caror doza creste de la un atac la altul si cu timpul mai mult dauneaza in loc sa ajute!!

Sorin.

ps. cine are bani sa apeleze la un psiholog!


--------------------
When you have to shoot, shoot, don't talk.

Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dovere
mesaj 13 Nov 2005, 10:53 PM
Mesaj #25


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 7
Inscris: 27 September 05
Forumist Nr.: 7.024



Tratarea pacientilor este o munca impartita de psihiatru si psiholog. Insa, pana a ajunge la psiholog, respectivului pacient ii trebuie administrate ceva medicamente, altfel cum ati vrea sa se inteleaga cineva cu el?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SORIN
mesaj 13 Nov 2005, 11:12 PM
Mesaj #26


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.344
Inscris: 8 March 03
Forumist Nr.: 41



blink.gif blink.gif

Adica??????

Sorin.


--------------------
When you have to shoot, shoot, don't talk.

Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
valeria
mesaj 13 Nov 2005, 11:20 PM
Mesaj #27


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 134
Inscris: 24 October 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.142



Probabil ca tu nu ai intalnit inca un schizofrenic, din fericire pentru tine... sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SORIN
mesaj 13 Nov 2005, 11:26 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.344
Inscris: 8 March 03
Forumist Nr.: 41



QUOTE
din fericire pentru tine...  sad.gif


Explica cu ce se mananca!! ohyeah.gif

Sorin.


--------------------
When you have to shoot, shoot, don't talk.

Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
valeria
mesaj 14 Nov 2005, 12:18 AM
Mesaj #29


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 134
Inscris: 24 October 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.142



Nu sunt chiar specialista, dar am o ruda care sufera de asta. Aude voci, aude gandurile oamenilor, pentru ea e totul foarte real... Cand mai vorbesti si tu cu ea cum poti fi sigur ca te asculta pe tine si nu pe imprevizibilele alea de alte voci??? sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 14 Nov 2005, 02:19 PM
Mesaj #30


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



[...] cu toti purtam "germenele" afectiunilor psihice, in sensul ca suntem mai mult sau mai putin predispusi pentru o forma sau alta.

APARITIA BOLII PSIHICE POATE FI CAUZATA DE UNUL SAU MAI MULTI DIN FACTORII URMATORI :

FACTORI GENETICI. Mostenirea ereditara, genetica a bolii psihice nu a fost demonstrata cu certitudine Ceea ce s-a demonstrat totusi, este tendinta ca in anumite familii, sa apara(mai mult ca in alte familii) acest tip de boala.
FUNCTIONARE BIO-CHIMICA. Se pare ca dezechilibrul in functionarea bio-chimica a creierului este raspunzator de anumite imbolnaviri psihice – de ex. depresia.
INFLUENTE DE MEDIU. O viata de familie lipsita de armonie, stress-ul si conflictele profesionale si sociale, conflictele interpersonale, pierdera cuiva drag, pot provoca si/sau favoriza aparitia bolii psihice.

PE MINE NU MĂ POATE AFECTA BOALA PSIHICĂ!

Boala psihica poate afecta pe oricine, indiferent de virsta, sex, rasa, stare materiala, istorie familiala(daca a existat boala psihica in familie sau nu). Incurajator este faptul ca tratamentul este disponibil pentru oricine, iar cercetarea ofera tot mai multe posibilitati de tratament.

Sursa

Acest topic a fost editat de calfa: 15 Nov 2005, 08:38 AM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SORIN
mesaj 14 Nov 2005, 06:22 PM
Mesaj #31


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.344
Inscris: 8 March 03
Forumist Nr.: 41



QUOTE (valeria @ 14 Nov 2005, 12:18 AM)
Nu sunt chiar specialista, dar am o ruda care sufera de asta. Aude voci, aude gandurile oamenilor, pentru ea e totul foarte real... Cand mai vorbesti si tu cu ea cum poti fi sigur ca te asculta pe tine si nu pe imprevizibilele alea de alte voci??? sad.gif

Crizele de schizofrenie sunt periodice, iar intervalele de timp neregulate!!

Un specialist ( in general psihologii ) isi dau seama de faza in care se afla pacientul inainte ca acesta sa scoata un cuvant. Iar "fericitii" schizofreni ce sunt identificati si tratati prompt, au sanse sa fie oameni normativi, fara ca cei din jur sa-si poata da seama sau sa afle vreodata de boala lor.

In mare parte se poate spune ca e o boala genetica, ce poate izbucni sau nu...de obicei apare inainte de 30 de ani. Se poate si mai tarziu, dar de obicei doar in urma unor shocuri extreme.

Nici eu nu sint specialist in tema asta, dar am un bun prieten care s-a "patit" cu asa ceva dupa ce ne-am intors din Turcia ( Gulkuc august 1999' ) ca membrii unei echipe de rescue team. Si de atunci si pana azi nu-l lasa mirosul de putrefactie inaintata a cadavrelor. Asta e cauza interesului dat de mine la acest subiect sad.gif

Regards...

Sorin.


--------------------
When you have to shoot, shoot, don't talk.

Mai usori ca vulturii, mai tari ca leii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 14 Nov 2005, 07:09 PM
Mesaj #32


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Ca o variatiune la aceeasi tema, cunosc un caz similar celui relatat de Sorin. Un prieten, care a participat la o misiunie armata in zona de razboi, a intrat in hiperventilatie si simtea ca innebuneste cand l-a vazut pe socrul sau cand taia porcul de Craciun. Spune ca in fiecare noapte ii vin in minte corpurile sfartecate ale inamicilor si de fiecare data cand vede sange isi pierde controlul .


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kyklos
mesaj 17 Dec 2005, 06:58 PM
Mesaj #33


Ex-Colimator
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.439
Inscris: 25 November 05
Din: Cosmos , Cetatean al Cosmosului
Forumist Nr.: 7.332



Sunt periculosi schizofrenici in momentul in care isi pierd controlul . Cei care fac acele crize de paranoia sufera defapt de schizofrenie in nici un caz cum spune biserica ca e deposedat de diavol .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yuanescu
mesaj 1 Jan 2006, 12:42 AM
Mesaj #34


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 526
Inscris: 16 December 03
Forumist Nr.: 1.521



QUOTE (Leonardo @ 27 Oct 2005, 10:47 AM)
Nu cred ca toti schizofrenicii trebuie incartiruiti in spitale dar sunt convins ca trebuie sa urmeze un tratament, diferentiat de la caz la caz. Ramane de vazut daca administrarea unui pumn de medicamente este de folos.


thumb_yello.gif bine zis,
iar cu medicamentele si mai bine ..

in multe cazuri psihiatrii nu trateaza boala ci cauta sa "moleseasca" pacientii din pct. de vedere fizic

Acest topic a fost editat de yuanescu: 1 Jan 2006, 12:44 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
N.V.
mesaj 6 Jan 2006, 05:05 PM
Mesaj #35


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.051
Inscris: 5 March 04
Forumist Nr.: 2.474



S-ar putea sa fiu usor off-topic cu ceea ce voi scrie (las la latitudinea lui calfa sa-mi stearga postarea laugh.gif), dar daca tot vorbim de schizofrenie cred ca ar fi utila definitia, tabloul clinic si criteriile de diagnosticare a acestei tulburari psihice.

Am ales din articolul d-lui Dr.Virgil Simionescu cateva date "minimale" despre scizofrenie:

Din punct de vedere clinic şi evolutiv, schizofrenia rămîne marcată de debutul la vîrste tinere şi evoluţia prelungită.

Majoritatea autorilor, în concordanţă cu sistemele de clasificare nosologică operante în prezent, preferă ideea unui grup de afecţiuni de tip schizofren. Conform ICD 10, tulburările de tip schizofren sunt definite de prezenţa unor distorsiuni fundamentale şi specifice ale gândirii, percepţiei şi ale afectelor care sunt neadecvate momentului conjunctural (bizarerii). Câmpul de conştiinţă clar şi capacitatea intelectuală sunt de obicei menţinute, deşi unele deficite cognitive se pot instala în decursul timpului.
Pe langa riscul suicidar, schizofrenii prezintă o rată înaltă a infracţionalităţii şi comportamentului violent. Cei care consumă alcool au un risc crescut de comportament agresiv, inclusiv omucidere. Manifestările violente sunt de cinci ori mai frecvent întâlnite la schizofreni faţă de persoanele fără tulburări psihice.

Tabloul tipic, dar care nu este obligatoriu prezent, este cel de personalitate premorbidă schizoidă sau schizotipală. Aceste personalităţi se caracterizează prin pasivitate, nu sunt comunicativi, sunt introvertiţi. Persoana respectivă are puţini prieteni, evită sexul opus, nu participă la activităţi de grup (petreceri, dans, sporturi de echipă). Preferă să se uite la televizor, să joace jocuri ore întregi în faţa calculatorului sau să asculte muzică în detrimentul activităţilor sociale utile.
Treptat, indivizii afectaţi pierd contactul cu realitatea şi dezvoltă următoarele fenomene:
» Perplexitate – la debutul afecţiunii, pacienţii declară că experienţele zilnice par stranii, nu îşi dau seama care este motivul schimbărilor comportamentale şi ale personalităţii, de unde provin simptomele pe care le trăiesc.
» Izolare – pacientul se retrage în singurătate, are sentimentul că este diferit faţă de cei din jur şi evită compania celor care, altădată, îi erau apropiaţi.
» Anxietatea şi teroare – un sentiment de discomfort general şi anxietatea invadează trăirile zilnice. Această anxietate poate atinge paroxismul când pacientul percepe realitatea ca fiind ameninţătoare şi atribuie aceste pericole unor surse externe.
Alte semne şi simptome ale perioadei prodromale sunt: comportamentul bizar (ciudat), modificări ale afectivităţii, tulburări de limbaj, idei bizare, experienţe perceptuale ciudate.
În perioada de stare a schizofreniei semnele şi simptomele se referă la aspectul exterior, percepţia (halucinatii si iluzii), atenţia, memoria, gândirea, afectivitatea, voinţa şi alte sectoare ale personalităţii bolnavului, care sunt profund alterate


În prezent, diagnosticul de schizofrenie se pune în baza satisfacerii criteriilor fie a ICD-X (criterii europene), fie a DSM-IV (criterii americane) şi care în linii mari sunt:
1. Cel putin doua dintre urmatoarele criterii definesc tulburarea, iar un singur criteriu o face probabila (se exclud fenomenele consecutive abuzului si sevrajului la alcool sau alte toxicomanii).
a. Ganduri transmise de la distanta, insertia sau furtul ideilor.
b. Idei delirante de influenta sau control, alte idei delirante bizare, deliruri multiple.
c. Alte deliruri decat cele de persecutie sau gelozie cu durata mai mare de o luna.
d. Idei delirante de orice tip insotite de halucinatii pentru cel putin o saptamana.
e. Halucinatii auditive care comenteaza actele pacientului sau comportamentul acestuia, voci care converseaza.
f. Halucinatii verbale nonafective care comunica cu pacientul.
g. Halucinatii de orice tip pe parcursul zilei, timp de zile sau intermitente care dureaza cel putin o luna.
h. Tulburari ale gandirii acompaniate de afecte tocite sau inadecvate, deliruri, halucinatii de orice tip sau comportament marcat dezorganizat..
2. Unul dintre urmatoarele criterii:
a. Episod actual care dureaza cel putin doua saptamani de la debutul modificarilor notabile in conditia obisnuita a pacientului.
b. Subiectul a prezentat episoade maladive cu durata de cel putin doua saptamani, pe parcursul carora a indeplinit criteriile de mai sus, interepisodic constatandu-se fenomene reziduale (de exemplu retragere sociala marcata, afecte tocite sau inadecvate, tulburari de forma ale gandirii, idei si perceptii neobisnuite).
3. Se vor exclude cazurile in care simptomatologia indeplineste criteriile probabile pentru o tulburare afectiva.
Toate cele trei categorii de mai sus sunt necesare pentru diagnostic.

Pot facilita şi orienta către diagnosticul de schizofrenie, fără a reprezenta însă criterii obligatorii:
a. Necasatorit.
b. Insertie sociala deficitara premorbid.
c. Antecedente heredo-colaterale de schizofrenie.
d. Debut inainte de varsta de 40 de ani.


Nu pot momentan sa exprim o parere cu privire la gradul de periculozitate pe care il prezinta persoanele afectate de schizofrenie, dar cel putin teoretic, cat timp isi iau cu regularitate medicamentele, nu ar trebui sa existe probleme. Principalul risc este cel suicidar, riscul de violenta sau chiar omucidere exista in momentul in care se consuma alcool.
Din punct de vedere legal, nu cred ca exista norme care sa impuna privarea de libertate, insa persoanele care sunt afectate de schizofrenie sunt considerate incapabile, neavand deci capacitate de exercitiu, de unde rezulta o restrangere a drepturilor, acestea neputand contracta in nume propriu (inclusiv contractul de casatorie). Din punct de vedere penal, (art 48 Cod penal) exista o prezumptie de inlaturare a vinovatiei daca fapta a fost comisa de o persoana afectata de schizofrenie (nu stiu daca se refera numai la schizofrenia simpla si cea paranoida, sau si la schizofrenia nediferentiata, hebefrenica si catatonica), in masura in care nu se poate dovedi ca respectiva persoana nu putea sa-si dea seama de actiunile/inactiunile sale, ori nu putea fi stapan pe ele.


--------------------
"...dor de mine si de alta lume, dor plana: durere fara nume pe om..."

Pittis Show
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 05:14 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman