HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

3 Pagini V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> Moral Sau Imoral ?
Clopotel
mesaj 23 Jan 2004, 11:49 AM
Mesaj #71


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Bine ai venit Lumashel!
Mi se pare de bun simt analiza ta....
Aceasta problema este dramatica cu adevarat pentru cel in cauza. El este disperat, nu are timp de analize si de intrebari daca e moral sau imoral. El are poate o problema mai mare chiar decat viata lui - viata fiintei iubite pentru care va face totul. Nu poti sa-l judeci pe omu' acesta. El a facut ceva normal. Ce inteleg eu prin normal: este ceea ce ar face marea majoritate a oamenilor in aceeasi situatie. Prin urmare nu a avut de ales....
Cine e de vina? In opinia mea sitemul, adica incepand cu ministerul si terminand cu doctorul. Dar farmacistul nu e vinovat pentru ca nu i-a dat medicamentul pe datorie. Pai si farmacistul are si el familie si daca ala nu mai vine sa-i dea banii atunci ii va da el din buzunar si daca nu are, va ajunge si el sa fure. Sistemul e vinovat din mai multe motive: unu pentru ca nu are prevazute solutii pentru astfel de probleme, si doi pentru ca pregateste doctori carora daca le iei aparatura si medicamentele devin spectatori ca oricare dintre noi, incapabili chiar sa puna un diagnostic sau sa intervina cumva. Este stiut faptul ca pentru a trata majoritatea bolilor exista remedii naturale. Exista medicina alternativa, exista acupunctura, exista fitoterapie si altele, care rezolva problema mult mai bine, fara efecte secundare si foarte foarte ieftin. Dar pentru asta trebuie doctori adevarati, alesi dupa criterii de aptitudine, si nu pe criterii identice ca avocatii, economistii, adica in urma unor examene teoretice promovate, nu simplii utilizatori de aparate. Un doctor adevarat este acel doctor care stie boala fizica a pacientului, la fel cum un preot adevarat stie boala sufletului enoriasului. Si ce spun nu e SF, pentru ca am intalnit astfel de doctori, care fara nici un fel de aparate pot sa-ti descopere boala cu o precizie uimitoare. Iar tratamentul este banal de ieftin, bazat pe ingrediente naturale. Dar astfel de medicina nu este pe placul multora. De ce sa-i invete ei pe doctori metode de tratament sigure si ieftine cand industria medicamentelor si a aparaturii medicale este una din cele mai banoase afaceri.


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lumashel
mesaj 25 Jan 2004, 08:24 PM
Mesaj #72


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 43
Inscris: 19 January 04
Forumist Nr.: 1.890




Legea morala ,dreptatea nu sunt absolute(Kant go shoot yourself)...(khali)

Daca il consideri pe Kant ca punct de referinta iata:

-tocmai el este cel care face diferenta intre lumea lucrurilor in sine(lumea noumenala) si lumea lucrurilor asa cum ne par a fi(prin perceperea timpului si a spatiului pe baza simturilor,perceptie pe care el o codeaza in cuv."intuitie").
-ideea de suflet ,de cosmos si de dumnezeu ies din sfera experientei,deci existenta lor nu poate fi infirmata sau confirmata,insa ,atentie,omul se comporta ca si cum acestea ar exista.Acest comportament,Kant il atribuie naturii etice.
-omul modern s-ar putea sa nu se comporte ca si cum ar exista sufletul.Dar se comporta ca si cum exista cosmosul si dumnezeu.GAndeste-te ca lui dumnezeu ii este aribuita Dreptatea.ABSOLUTA.Ai vazut tu ceva absolut in lumea noastra?DAr ideea de dreptate absoluta exista si omul se comporta ca atare.Se raporteaza mereu la ceva absolut.DAca e constient sau nu de asta,si are chef sa nege ,sa-i fie de bine.
-La Kant etica e bazata pe ratiunea practica,e adevarat ca nu i-a opus practicii teoria,dar fa tu asta si vei vedea ca ideea de dreptate absoluta e doar teorie,dar ideea exista si datorita ei este viabila societatea.Iti pot demonstra asta tot prin filosfia kantiana:
1.imperativul categoric:"actioneaza astfel incat maxima vointei tale sa poata functiona in acelasi timp ca lege universala".
2.Imperiul scopurilor:"unirea fiintelor diferite prin legi comune".
Legea morala face din jungla societate.Ordoneaza.Impune sanctiuni.
Abaterea de lalege poate face ca in societate oamenii sa se comporte conform principiului junglei(uite-te in viata politica,economica sau daca nu in viata de zi cu zi).Cel mai puternic invinge.E corect.DAr e moral?Deci vezi ca justitia umana nu este compatibila unei alte justitii,una absoluta.
De ce nu este am explicat.Si chiar tu ai spus ca ceva imoral poate fi legal.DAr cand ai catalogat lucrul ca fiind imoral la ce l-ai raportat?Banuiesc ca nu la opinia majoritara a oamenilor,din moment ce a devenit legal oamenii aceia au avut un temei sa-l considere asa.Si anume o incompatibilitate intre un concept absolut si concretul uman.

Ce nu ti se pare clar?
Apropo poti sa faci apel la sisteme ale unor filosofi consacrati dar nu considera ca acelea sunt cele bune.Pot fi corecte.Logice.Dar au marja lor de eroare.NU poti fi cu toti de acord.CAti titatni nu m-ar impusca.Dar daca ar trebui sa impuste pe toti care nu gandesc la fel ca ei,ar ramane singuri.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Minerval
mesaj 25 Jan 2004, 10:21 PM
Mesaj #73


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.238
Inscris: 3 January 04
Din: Romania
Forumist Nr.: 1.683



QUOTE (Lumashel @ Jan 21 2004, 02:37 PM)
(...)LEgea morala.Ea reprezinta criteriul Dreptatii.
LEGE MORALA,DREPTATE=termeni absoluti.DEci imi pare rau ca trebuie sa contrazic pe cel care a afirmat  ca moralitatea se alcatuieste in functie de persoana.
Sistemul juridic se vrea impartial,dar de fapt nu este,iar legea lui nu trebuie confundata cu cea morala.MOralitatea poate fi de multe ori inumana(curios dar adevarat!)Legea sistemului juridic este o lege morala deformata ce se muleaza pe oameni diferiti.Este interpretabila.Este maleabila.E toleranta in incercarea de a fi umana,astfel "pacatuind"in fata DREPTATII.(...)

Moralitatea, ca si religiozitatea unei persoane, grup de indivizi, ori fata de sistem ori societate, nu are nici o legatura cu dreptul in sine, ca sistem legislativ, normativ, director. Ce discutati dv. reprezinta o utopie, din nefericire, idei nobile transpuse intr-un ev ce, treptat, isi uita ori neaga umanitatea inspirata din ideologii ireale ori depasite tocmai pentru a se alatura internationalismului bazat pe dreptate reala, juridica, concreta, si nu dogmatica, filosofica. Asadar, oricarui cetatean i se da drepturi insa acesta automat cu privilegiile/drepturile insusite primeste si obligatii, fata de societatea care-l gazduieste cat si fata de sine, moraliceste vorbind. Insa ceea ce primeaza este respectul dintre oameni, iar aceasta chestiune se pare ca nici dreptul nu o poate garanta individului. Acesta trebuie sa fie constient din proprie initiativa in a face bine ori in a respecta legile, nu din frica de coercitia legii, ci din respect fata de sistem, fata de lege, fata de el insusi, cat, bunaoara, fata de umanitate ca intreg. Vorbesc in calitate de om de drept.

F.'.

Acest topic a fost editat de Minerval: 25 Jan 2004, 10:27 PM


--------------------
NON NOBIS DOMINE, NON NOBIS, SED NOMINI TUO DA GLORIAM!
PATRONATUL ROMAN GALATI - federatie patronala galateana membra Consiliul de Dialog Economic si Social (Prefectura Galati)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 25 Jan 2004, 10:21 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
MonicaV
mesaj 31 Jan 2004, 05:15 AM
Mesaj #74


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 518
Inscris: 13 December 03
Forumist Nr.: 1.472



Si eu cred ca sistemul are o anumita vina, dar asta nu inseamna ca individul are voie sa incalce legea. Acest principiu este valabil chiar si atunci cind crima pare justificata. Un exemplu de acelasi gen pe care il cunosc toti cei care au lucrat intr-o intreprindere capitalista din America, cel putin daca au fost gestionari, este cazul urmator (prezentat uneori in formularele de angajare): "Un angajat a furat suma X (o suma relativ mica in tara respectiva). Cind a fost prins, a explicat ca nu are cu ce isi cumpara de mincare, ceea ce probabil ca este adevarat. Ce faceti in cazul acesta?". Bineinteles ca raspunsul corect este ca il dai afara (unele companii mai cheama si politia). Daca bietul om nu are nici macar ce minca, e moral sa il privezi de salariu? Nu o sa ajunga intr-o situatie si mai proasta, si nu s-ar putea sa comita o crima si mai mare din disperare? Companiile nici nu isi pun problema, considerind ca furtul este inacceptabil indiferent de motiv.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oul Dogmatic
mesaj 31 Jan 2004, 07:18 AM
Mesaj #75


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 615
Inscris: 23 January 04
Forumist Nr.: 1.942



Ah, imi amintesc de Jean Valjean...a furat o paine , un gest imoral , si a fost aruncat in inchisoare.Legea si-a spus cuvantul iar societatea protejata.


--------------------
"Am dorit dintotdeauna sa fac o teza de doctorat cu tema Aflarea in treaba ca metoda de lucru la romani."Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MonicaV
mesaj 4 Feb 2004, 07:19 AM
Mesaj #76


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 518
Inscris: 13 December 03
Forumist Nr.: 1.472



Jean Valjean merita sa fie pedepsit. Pedeapsa initiala era intr-adevar cam mare, dar daca a stat acolo foarte mult, e vina lui, pentru ca tot incerca sa evadeze si i se prelungea pedeapsa de fiecare data.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
willie
mesaj 4 Feb 2004, 07:24 AM
Mesaj #77


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 112
Inscris: 17 December 03
Forumist Nr.: 1.541



Eu zic ca gestul bietului om e moral.Ca nu a furat medicamentul pentru el.Si a si incercat tot ce ii era in putinta inainte de al fura.S cred ca el si-a asumat si pedeapsa si era constient de ea.Asa ca a dat mai mult dovada de altruism decat de imoralitate.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oul Dogmatic
mesaj 4 Feb 2004, 08:51 AM
Mesaj #78


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 615
Inscris: 23 January 04
Forumist Nr.: 1.942



QUOTE (MonicaV @ Feb 4 2004, 07:19 AM)
Jean Valjean merita sa fie pedepsit. Pedeapsa initiala era intr-adevar cam mare, dar daca a stat acolo foarte mult, e vina lui, pentru ca tot incerca sa evadeze si i se prelungea pedeapsa de fiecare data.

Hmmm deci pedeapsa pentru a fura o paine de foame si a fura la cantar este aceeasi si face ambele gesturi imorale?


--------------------
"Am dorit dintotdeauna sa fac o teza de doctorat cu tema Aflarea in treaba ca metoda de lucru la romani."Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mogaldeatza
mesaj 4 Feb 2004, 09:08 AM
Mesaj #79


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.155
Inscris: 20 June 03
Forumist Nr.: 392



Legal, fapta intra sub incidenta legii.
Rezolvandu-si temporar problema si fiind si absolvit de vina din considerente umanitare exista riscul repetarii ei.
Asa cum s-a mai spus, gestul semnalizeaza discrepantele sociale grave existente in sistem.
Moda medicamentelor de import ( cand exista si produse autohtone similare) este promovata de firmele de distributie care motiveaza medicii sa recomande asemenea produse in schimbul a diverse avantaje( seminarii, bonusuri, etc).
Cred ca de aici trebuie pornit.
Normal, omul disperat a apelat la ultima solutie, gandindu-se doar la binele personal, ignorand prejudiciile cauzate.
Nu stiu cat este de moral sau imoral a fost gestul, dar omenesc a fost: a avut drept scop salvarea unei vieti.


--------------------
Nu-ti fie teama ca inaintezi prea incet. Teme-te daca te opresti!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 4 Feb 2004, 09:50 AM
Mesaj #80


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE

Hmmm deci pedeapsa pentru a fura o paine de foame si a fura la cantar este aceeasi si face ambele gesturi imorale?


Dupa parerea mea pedeapsa nu are legatura cu moralitatea gestului. Sunt unele gesturi imorale pentru care nu esti pedepsit neaparat si altele morale care sunt pedepsibile. Totul depinde de sistemul legislativ, forma de guvernamint etc.

Dupa parerea mea trebuie facuta o distinctie intre imoral si pedepsibil...


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
saldora
mesaj 26 Apr 2004, 11:01 AM
Mesaj #81


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 732
Inscris: 24 April 04
Forumist Nr.: 3.238



Ati vazut filmul John Q?
Omul isi urmeaza inima nu legile morale... atita timp cit aceste legi calca peste iubire, ele nu mai au nici o valoare.


--------------------
Am adunat cuvintele si acum suflu peste ele... ca intr-o papadie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MonicaV
mesaj 22 Jan 2006, 12:46 PM
Mesaj #82


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 518
Inscris: 13 December 03
Forumist Nr.: 1.472



Intre timp, am gasit cu totul intimplator un citat pertinent: "Do not do an immoral thing for moral reasons." (Thomas Hardy)

E foarte adevarat ca omul avea, saracul, motive morale, dar actul era imoral.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kyklos
mesaj 22 Jan 2006, 01:27 PM
Mesaj #83


Ex-Colimator
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.439
Inscris: 25 November 05
Din: Cosmos , Cetatean al Cosmosului
Forumist Nr.: 7.332



QUOTE (marky @ 13 May 2003, 12:34 PM)

Vi se pare moral sau imoral gestul barbatului ?


Voi ce ati fii facut in locul lui ?


Sau cu alte cuvinte .. e mai important individul sau sistemul ?



offtopic.gif
La prima vedere ai putea spune imoral , pentru ca acel om va ajunge la inchisoare iar sotia va deceda .
Dar , e un lucru normal atunci cand cineva apropiat se afla intr-o stare critica sa faci acest gest extrem .
In primul rand o asigurare de viata la sotie si in al doilea rand as imprumuta din banca banii pentru a avea sotia alaturi .
Sotia e importanata deoarce ea isi poate trai viata mai departe iar daca voi fi inchis pentru acest lucru nu mai conteaza

Acest topic a fost editat de Plutarh: 22 Jan 2006, 01:30 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fis_tic
mesaj 22 Jan 2006, 10:04 PM
Mesaj #84


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 324
Inscris: 3 December 05
Forumist Nr.: 7.389



omul a gresit, nu a vandut casa.
doctorul a gresit, trebuie tratati oamenii nu bolile.
omul a gresit, mai intai sotia apoi casa.
farmacistul a gresit, trebuia sa-i propuna o achizitie in rate, date fiind conditiile obtinea pret dublu.
omul a gresit, nu-ti expui slabiciunea in fata comerciantului.
moderatorul a gresit, omul sau sistemul nu se refera la acest exemplu


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 22 Jan 2006, 10:49 PM
Mesaj #85


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



Ce legatura are morala si legea cu iubirea?

As extinde scenariul: ati comite o crima (omucidere) premeditata pentru a salva pe cel iubit?


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 22 Jan 2006, 10:51 PM
Mesaj #86


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (MonicaV @ 22 Jan 2006, 01:46 PM)
"Do not do an immoral thing for moral reasons." (Thomas Hardy)

Dorinta de a-si salva sotia cu orice pret nu era un act de moralitate. Ci de iubire.
Citatul se poate exemplifica cu "nu ucide pentru motive morale/ca sa aperi credinta"


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Belphegor
mesaj 26 Jan 2006, 11:16 PM
Mesaj #87


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 471
Inscris: 13 October 05
Din: Al noualea cerc
Forumist Nr.: 7.096



Gestul sotului este imoral si trebuie condamnat pt ca da nastere unei pante alunecoase: ce s-ar intampla daca de fiecare data cand consideram ca facem o fapta morala, ii agresam pe ceilalti?
E greu de spus ce, in ce conditii si daca suntem datori sa facem ceva pt altii, dar e mai usor si clar de spus ce nu avem voie sa le facem, anume sa nu le incalcam in mod deliberat si pozitiv drepturile.

Acest topic a fost editat de Belphegor: 27 Jan 2006, 12:32 AM


--------------------
Make war against peace and fight for the sake of war itself. For only in the heat of battle the wolves will be separated from the sheep. In times of peace only parasites flourish.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Denisa Bodescu
mesaj 12 Aug 2008, 11:22 PM
Mesaj #88


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 2
Inscris: 12 August 08
Forumist Nr.: 11.883



Vedeti voi... farmacistul nu a acceptat propunerea barbatului din diverse motive. Sa fim seriosi, foarte multe persoane pot veni asa la farmacii si sa joace teatru ca au nevoie de nu stiu ce medicament; se pare ca pana la urma reactia farmacistului a fost normala. Da, a fost imoral faptul ca barbatul a fost nevoit sa fure si totusi, moral, pentru ca se presupune ca si-ar fi salvat sotia si imoral faptul ca farmacistul a refuzat sa ii dea medicamentul.
Pana la urma, ce mai conteaza, problema se presupune ca s-a rezolvat... iar legea se presupune ca isi va face treaba. smile.gif Iar daca tot vorbim de moralitate... si doctorul l-ar fi putut ajuta pe barbat sa isi procure medicamentul.


--------------------
Denny
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 14 Aug 2008, 08:02 PM
Mesaj #89


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Bine ai venit la Han, Denisa! flowers.gif han.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Minerval
mesaj 13 Jul 2010, 01:52 AM
Mesaj #90


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.238
Inscris: 3 January 04
Din: Romania
Forumist Nr.: 1.683



QUOTE(MonicaV @ 19 Jan 2004, 05:23 PM) *
Nasterea e unul din mijloacele de a elimina copilul din uter. Celalalt este avortul. Daca o femeie hotaraste sa il lase pe copil sa traiasca, asta nu inseamna ca il iubeste atit de mult incit sa faca mari sacrificii pentru el. Exista si au existat intotdeauna mame indiferente sau care apreciaza copilul la valoarea lui reala, adica la valoarea unui copii dintre multi altii pe care ii poate face o femeie in viata ei. In ceea ce priveste dragostea pentru altcineva, ca de exemplu o persoana de sexul opus, chiar daca nu dispare, se mai potoleste cu timpul. Mie asa mi s-a intimplat. Asa ca tot mai bine e ca fiecare sa se gindeasca la interesul personal si sa nu faca sacrificii pentru nimeni.


Hmm..cum ar spune Sigmund Freud..patologie acuta cu profunde sechele neurologice, aflate in refulari spontane pe fondul unei masive tulburari de personalitate..

Re-citez o fraza absolut naucitoare in goliciunea abisala a sentimentelor (*sentimentele fiind procese ce tin de inteligenta emotionala).. sau cum ar zice Mircea Badea..bai tata ba', traiti'ar..

QUOTE(MonicaV @ 19 Jan 2004, 05:23 PM) *
tot mai bine e ca fiecare sa se gindeasca la interesul personal si sa nu faca sacrificii pentru nimeni.


blink.gif

Acest topic a fost editat de Minerval: 13 Jul 2010, 01:58 AM


--------------------
NON NOBIS DOMINE, NON NOBIS, SED NOMINI TUO DA GLORIAM!
PATRONATUL ROMAN GALATI - federatie patronala galateana membra Consiliul de Dialog Economic si Social (Prefectura Galati)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 13 Jul 2010, 05:19 PM
Mesaj #91


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



2004 frate... 2004... a trecut ceva vreme de atunci...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Minerval
mesaj 13 Jul 2010, 09:33 PM
Mesaj #92


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.238
Inscris: 3 January 04
Din: Romania
Forumist Nr.: 1.683



Intr-adevar doc Watson..dar nu uita modelul comparativ univers-prostie.. wink.gif Adica, totusi, cum de a scapat de ochiul critic al cronicarilor.. hh.gif


--------------------
NON NOBIS DOMINE, NON NOBIS, SED NOMINI TUO DA GLORIAM!
PATRONATUL ROMAN GALATI - federatie patronala galateana membra Consiliul de Dialog Economic si Social (Prefectura Galati)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 14 Jul 2010, 02:29 PM
Mesaj #93


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



N-a scapat... trecuse in nefiinta.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 11:15 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman