HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Psihologia Sahului
Marcus
mesaj 15 May 2005, 08:26 PM
Mesaj #1


forumistul sahist - cel mai pasionat forumist
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.308
Inscris: 26 January 04
Din: Bucuresti / Braila
Forumist Nr.: 1.995



"Trucul de baza in psihologia sahului este pur si simplu surpriza." (Bent Larsen)

Complexitatea partidei de sah se accentueaza atunci cand evenimentele sunt analizate si din punctul de vedere psihologic. Sub aparenta unei confruntari dinamice obisnuite se ascund multe subtilitati de ordin psihologic ce influenteaza direct continutul acesteia.

Lupta sportiva se transfera adesea in planul psihologic. Prin aceasta se urmareste obtinerea unei dominatii asupra vointei si implicit a modului advers de actiune. Atunci cand mutarile de pe tabla de joc incep sa capete o importanta deosebita, influentele psihologice ating de obicei cote de intensitate maxima. In astfel de momente, capacitatea de concentrare si echilibrul psihic joaca un rol primordial.

Schimbarile radicale ce intervin uneori in raportul de forte pot determina instalarea unui optimism sau pesimism excesiv, dupa caz. Efectul unei astfel de stari neadecvate se manifesta destul de frecvent prin alegerea unor mutari sau planuri de joc ce reflecta realitatea de pe tabla in mod partial (fals).

Cateva dintre principalele forme de natura psihologica ce provoaca adesea reactii diverse de la jucator la jucator vor fi tratate in continuare.

· Stresul
· Riscul
· Jocul de asteptare
· Ademenirea
· Amenintarea difuza
· Amenintarea aparenta
· Continuarea "irationala"
· Tendinta evidenta catre remiza
· Efectuarea rapida si sigura a unei serii de mutari
· Propunerea falsa de remiza
· Repetarea in mai multe randuri a propunerii de remiza
· Noutatea teoretica
· Bluful (mutari slabe ce complica jocul)


--------------------
* * * Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare! (Langston Hughes) * * *

Turneul de Sah HanuAncutei 2012
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcus
mesaj 15 May 2005, 08:51 PM
Mesaj #2


forumistul sahist - cel mai pasionat forumist
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.308
Inscris: 26 January 04
Din: Bucuresti / Braila
Forumist Nr.: 1.995



Stresul

Stresul reprezinta raspunsul organismului la solicitarile mediului si poate afecta capacitatea decizionala si crea o anumita nervozitate, irascibilitate, tensiune psihica, etc.

Un dureros factor de stres ce intervine in cadrul unei competitii sahiste il poate constitui infrangerea. Aceasta poate conduce spre un complex de trairi neplacute: sentimentul unui efort gratuit, inutilitate, pierderea increderii in sine si altele. Nu rareori pierderea unei partide se transforma pentru jucatorii cu un psihic fragil intr-o acumulare sporita de forme negative ale stresului ce se mentin pe parcursul intregului concurs.

In contrast cu infrangerea, victoria poate declansa forme pozitive de stres, constituind un excelent element stimulator de refacere fizica si morala.

Trebuie admisa realitatea conform careia eliminarea oricarei forme de stres nu este posibila, intrucat el exista indiferent de vointa noastra. Prin acceptarea stresului ca pe un fenomen normal vom face pasul esential pentru depasirea sa in mod pozitiv. De asemenea, este important de stiut ca in anumite situatii stresul devine un factor activ de dezvoltare. Depasirea stresului negativ si sporirea valentelor pozitive ale acestuia reprezinta principalul resort psihic de obtinere a succesului.


Riscul

Situatiile ce intervin pe tabla de joc sunt de certitudine sau de incertitudine (propice tentatiei de risc). Asumarea riscului presupune adoptarea de solutii cu o probabilitate oarecum marita de pierdere, dar si obtinerea unui avantaj substantial in caz de reusita. Neasumarea de riscuri atrage reciproca, adica alegerea variantei cu probabilitatea cea mai mica de pierdere atrage castigul cel mai redus.

Distingem astfel doua moduri de atitudine fata de risc:
dinamic adaptiv - cand se incearca depasirea anumitor limite impuse, prejudecati si chiar sfidarea anumitor principii
static adaptiv - cand se accepta limitele impuse sau percepute ca atare, fiind menite sa conduca catre situatii mai clare

Alaturi de unele trasaturi caracteristice personalitatii jucatorului de sah (curaj, vointa, tendinta creatoare, prudenta, tenacitate), un rol deosebit in asumarea riscului il joaca depistarea si cunoasterea propriilor slabiciuni. In acelasi context devine foarte importanta si o eventuala analiza facuta din timp asupra adversarului.


Jocul de asteptare - se practica doar in aparenta un joc de asteptare, fara obiectiv clar, pentru a pune la incercare gradul de concentrare al adversarului, situatie ce se poate solda cu o eventuala iesire impulsiva din aparare, iritarea adversarului si aducerea sa in criza de timp, etc.


Ademenirea - se poate oferi adversarului iluzia castigului de material (pioni otraviti), a unui atac la rege nefondat, posibilitatea unei continuari tentante ce ascunde o cursa tactica, etc.


Amenintarea difuza - se pastreaza in rezerva mai multe amenintari tari, fara e executa nici una, respectand dictonul: "Amenintarea este mai puternica decat executia."


Amenintarea aparenta - consta in realizarea unor amenintari false (pe langa cea principala) cu scopul ascunderii celei reale.


Continuarea "irationala" - consta in executarea unor mutari ciudate (mai ales in pozitii neclare) greu de evaluat in timpul limitat de joc pentru deruta totala a celor care trateaza dogmatic principiile de joc.


Tendinta evidenta catre remiza - acest procedeu joaca un rol important in cadrul tacticii generale de concurs atunci cand se joaca cu un adversar ce are mare nevoie de victorie (fie pentru obtinerea unei calificari / clasificari superioare, fie pentru ocuparea unui loc important in concurs). De obicei, acest procedeu are ca efect demobilizarea si pierderea sperantei in victorie a adversarului.


Efectuarea rapida si sigura a unei serii de mutari - este neplacuta si stanjenitoare pentru adversar, mai ales in criza de timp adversa.


Propunerea falsa de remiza - se poate intr-o pozitie mai slaba sau pierduta, atunci cand adversarul se apropie de criza de timp. Alegand corect momentul-cheie de propunere a remizei, aceasta poate produce iritarea sau demobilizarea adversarului.


Repetarea in mai multe randuri a propunerii de remiza - este un procedeu psihologic dubios si depaseste din punct de vedere etic limitele regulamentului de joc.


Noutatea teoretica - are de cele mai multe ori un efect surpriza, putand influenta deseori rezultatul unei partide. In conditiile unei partide de concurs, aplicarea unei mutari noi sau a unui plan de joc nou solicita serios sistemul nervos al adversarului, acesta nefiind capabil sa rezolve corect noile probleme create.


Bluful - reprezinta incercarea de schimbare a cursului nefavorabil al luptei prin mutari slabe, sacrificii incorecte, dar care pot complica la maxim jocul. Avand in vedere caracterul aventurist al acestui procedeu, se recomanda numai in situatii critice. De multe ori adversarii bine pregatiti teoretic si psihic nu se lasa surprinsi sau influentati de astfel de procedee, obligandu-ne la lupta sahista propriu-zisa.


--------------------
* * * Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare! (Langston Hughes) * * *

Turneul de Sah HanuAncutei 2012
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eclectic
mesaj 15 May 2005, 09:43 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.926
Inscris: 6 April 04
Forumist Nr.: 2.950



Cred ca la stres putem adauga si factorul timp, nu ?

Foarte interesanta expunerea.


--------------------
Nu semnez.
I love flowers.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 15 May 2005, 09:43 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Marcus
mesaj 24 May 2005, 09:25 AM
Mesaj #4


forumistul sahist - cel mai pasionat forumist
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.308
Inscris: 26 January 04
Din: Bucuresti / Braila
Forumist Nr.: 1.995



Daca nu v-ati convins inca de eficacitatea metodelor psihologice mai sus mentionate, exemplific printr-o partida jucata de mine pe yahoo, in urma cu 2-3 zile.
Intrasem in jocul de final, pe la mutarea 50, iar eu aveam pe tabla 2 pioni si un turn, in timp ce adversarul meu (un "anonim" de pe internet) mai avea un pion si 2 turnuri. wink.gif Atunci surpriza! Am "avut tupeul" sa ii "ofer" remiza... normal ca nu a acceptat... peste alte 4-5 mutari, adversarul meu nu statea mai bine pe tabla decat inainte, asa ca i-am propus din nou remiza. Alt refuz! Cred ca reusisem sa-l enervez pentru ca l-am "invartit" pe tabla de sah inca vreo 30 de mutari (!), si i-am propus in timpul asta alte 4 sau 5 remize, pe care le-a refuzat. Pe la mutarea 90, incredibilul s-a intamplat. Tipul, probabil foarte nervos, a gafat!

Pozitiile pe tabla erau cam astea (voi face un edit mai tarziu si voi afisa o tabla de sah virtuala):
Alb (piesele mele): Rg2, Tb5, g3, f4
Negru (piesele adversarului): Rg6, Tf6, Th1, h5
El a mutat: ...Th4(??)
In final, dupa mai mult de 100 de mutari, a iesit remiza! rofl.gif


--------------------
* * * Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare! (Langston Hughes) * * *

Turneul de Sah HanuAncutei 2012
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 24 May 2005, 10:11 AM
Mesaj #5


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Marcus, asemenea tactici nu sunt fair-play... eu zic ca te bucuri degeaba.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcus
mesaj 24 May 2005, 05:38 PM
Mesaj #6


forumistul sahist - cel mai pasionat forumist
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.308
Inscris: 26 January 04
Din: Bucuresti / Braila
Forumist Nr.: 1.995



Tocmai din cauza asta nu le voi aplica in campionatul de sah. smile.gif


--------------------
* * * Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare! (Langston Hughes) * * *

Turneul de Sah HanuAncutei 2012
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcus
mesaj 11 Aug 2005, 01:09 PM
Mesaj #7


forumistul sahist - cel mai pasionat forumist
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.308
Inscris: 26 January 04
Din: Bucuresti / Braila
Forumist Nr.: 1.995



Chiar si jocul la complicatie tine de psihologia sahului. Cand joci in fata unui adversar oarecum obosit, sau poate mai in varsta, sau cine stie, unul care a turnat pe gat o bere, jocul la complicatie este o strategie ideala ca sa-ti faci adversarul sa gafeze. De cate ori nu i s-a intamplat unui sahist sa "uite" dama intr-o pozitie suspecta, sau sa nu vada un mat in 5 mutari?

Jocul la complicatie este, de asemenea, strategia ideala cand te afli in dezavantaj, fie material, fie pozitional.

Acest topic a fost editat de Marcus: 11 Aug 2005, 01:16 PM


--------------------
* * * Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare! (Langston Hughes) * * *

Turneul de Sah HanuAncutei 2012
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 March 2024 - 10:48 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman