HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

> Analogia, Ce este şi la ce serveşte?
Amenhotep
mesaj 9 May 2005, 03:05 PM
Mesaj #1


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Observānd că īn discuţii se folosesc adeseori analogiile şi că nu īntotdeauna ele sunt īnţelese/acceptate, mă gāndesc să discutăm puţin pe tema aceasta: Ce este analogia şi la ce serveşte ea?

Eu cred că o analogie este aplicarea unui raţionament asupra unor obiecte/premise diferite de cele iniţiale. Cu alte cuvinte, cineva aplică raţionamentul R unor obiecte O, iar apoi aplică acelaşi raţionament R unor obiecte O' diferite. Această a doua aplicare se numeşte analogie.

Ea serveşte fie obţinerii unei cunoaşteri pozitive ("Da, ce interesant, uite că R se aplică şi īn domeniul O', nu doar īn domeniul O -- deci R este o lege mai generală decāt părea"), fie obţinerii unei cunoaşteri negative ("Hmm... uite că R nu mai merge dacă schimbăm obiectele... deci probabil că nu poate fi invocat ca lege generală").

O caracteristică importantă a analogiei e că obiectele/domeniile trebuie să fie diferite. Īn principiu cu cāt mai diferite, cu atāt mai bine. Este īn natura a analogiei să fie aşa. Nu putem critica o analogie pe motiv că "Aaa, păi nu ţine, pentru că O' nu-i tot aia cu O! Analogia nu e buna!" O' şi O trebuie să fie diferite, altfel nu mai avem de-a face cu o analogie, ci cu o simplă repetiţie a raţionamentului iniţial.

Analogiile sunt cu atāt mai valoroase cu cāt distanţa dintre O' şi O este mai mare. De exemplu, analogia īntre o colonie de albine şi una de viespi e mai puţin valoroasă decāt analogia dintre o colonie de albine şi un oraş. De ce creşte valoarea analogiei o dată cu diferenţa dintre O şi O'? Pentru că funcţionarea robustă a raţionamentului poate fi probată mai bine īn condiţii extrem de diferite. O probare īn condiţii destul de asemănătoare este puţin relevantă şi nu ne ajută prea mult, nu putem trage cine ştie ce concluzii. De aceea e necesar ca prin analogie să ne īndepărtăm cāt mai mult de domeniul/obiectele iniţiale.

Īncă o observaţie: chiar dacă nu e mereu explicit, īntotdeauna subiectul analogiei este un raţionament R. Simpla punere alături a obiectelor O şi O' nu este o analogie. Reluānd exemplul cu colonia de albine vs. cea de viespi, analogia nu este īntre colonii, ci īntre nişte fenomene care se petrec īn acele colonii. Precizānd explicit fenomenul s-ar putea să constatăm că analogia nu ţine -- de exemplu dacă ceea ce ne interesează e obiceiul stocării hranei pe termen lung.

Că veni vorba de fenomene, mă gāndesc acum că raţionamentul R despre care am tot vorbit poate fi şi o simplă constatare provenită din observaţie: īn domeniul D se observă fenomenul F şi īn domeniul D' se observă acelaşi fenomen F. Deci D şi D' sunt analoage prin prisma lui F.

Dar ce valoare are analogia atunci cānd de fapt domeniul care ne interesează este D, iar D' este un domeniu īn care observaţia că şi-acolo se petrece fenomenul F este... inutilă (pentru D')? Eu zic că valoarea este potenţial mare, pentru că ne ajută să ne clarificăm lucruri despre F şi D. Iniţial, observānd că īn D se petrec fenomenele F1 şi F2, am putea fi tentaţi să explicăm "F1, deci F2". Dar ulterior, observānd că īntr-un alt domeniu D' găsim F1, dar nu găsim şi F2, vom īnţelege că "F1, deci F2" este o explicaţie greşită. Atenţie, asta nu schimbă cu nimic faptul că F1 şi F2 se petrec -- schimbarea e numai la nivel de explicaţie, de articulare cauzală, de decurgere a ceva din altceva.

Cam aşa văd eu lucrurile. (Da, şi īncă o chestie, vizibilă īn chiar mesajul de faţă: e mai greu de urmărit un raţionament general atunci cānd eşti forţat să te menţii la nivel abstract; invers, e mai intuitiv şi mai uşor de īnţeles dacă īn loc de F1, F2, R, D', O etc. folosesc "colonie de viespi", "oraş", "colonie de albine", "stocarea hranei" etc.)

Ziceţi şi voi, cum vedeţi problema? Ce face ca o analogie să fie bună/proastă? E bine să folosim analogii īntr-o discuţie? Care sunt riscurile? De ce uneori o analogie bună eşuează să ilustreze convingător o idee? Invers, există analogii greşite care totuşi conving?

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 April 2024 - 07:13 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman