HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Libertatea Religioasa In Romania De Azi, cazul Pesceana
Cipri
mesaj 22 Mar 2005, 10:39 AM
Mesaj #1


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 707
Inscris: 25 April 04
Forumist Nr.: 3.248



In urma conflictelor dintre ortodocsi si greco-catolici, in Pesceana, Valcea
Biserica si cimitirul sunt pazite de gardieni Sambata 19 Martie 2005


In pagina "Lumea crestina" de sambata trecuta (12.03.2005) am publicat un grupaj dedicat conflictului interconfesional din comuna Pesceana, judetul Valcea, sub titlul "In Episcopia Ramnicului se fac demonstratii impotriva Papei". In urma neintelegerilor dintre un grup de crestini din parohia Pesceana si Episcopia Ramnicului, puternic pesedizata, preotul ortodox Tudor Victor, de orientare democratica, liberala, a decis sa treaca impreuna cu parohia sa la greco-catolici si a fost recunoscut ca atare de Mitropolia Romana Unita cu Roma din Blaj. Din acest moment, impotriva preotului Tudor Victor si a enoriasilor sai s-a declansat o prigoana pe toate caile, cu violente si mijloace care amintesc de perioada stalinista din anul 1948, cand cultul greco-catolic a fost interzis la ordinul Moscovei. Din pacate, in aceste dispute confesionale unii reprezentanti ai institutiilor locale si judetene (Prefectura, Primarie, Politie, SRI, Sanatate, Invatamant etc.) s-au implicat in mod partizan, incalcand principiul separarii puterilor in stat si dreptul constitutional la libera exprimare religioasa, ajungandu-se la abuzuri inadmisibile care pericliteaza imaginea si credibilitatea Romaniei, ca stat de drept, in preajma integrarii sale europene. Ancheta noastra a starnit interesul unor institutii centrale, Ministerul de Interne, Ministerul Culturii si Cultelor, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, APADOR-CH, dar si al unor factori externi, care si-au anuntat intentia de a reactiona cu fermitate. Publicam in pagina de azi noi secvente din regretabilul conflict, in desfasurare, cat si doua dintre reactiile oficiale primite la redactie, cu precizarea ca vom urmari in continuare evenimentele.

- In noptile geroase, s-a facut foc cu crucile de pe morminte


Inmormantare furata de Episcopia Ramnicului

Nu cu mult timp in urma, in satul Lupoaia din comuna Pesceana, Valcea, o crestina defuncta a lasat cu limba de moarte sa fie inmormantata de preotul greco-catolic Tudor Victor. Cand parintele a ajuns la familia decedatei, pe la ora 9 dimineata, erau deja prezenti la fata locului Emilian Grosinoiu, vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe a Ramnicului, bodyguarzii unei firme de paza, seful de post din comuna, Gancea Adrian, si un grup de 20 de turbulenti in stare de ebrietate, unii pensionari, cativa cu antecedente penale, unul chiar condamnat pentru crima. In aceasta situatie, in care decedata si intreaga inmormantare erau sechestrate de reprezentantul Episcopiei Ramnicului, cu ajutorul sefului de post si al grupului de turbulenti, iar preotului Tudor Victor nu i s-a dat voie sa intre in curte sa oficieze slujba de inmormantare, acesta a anuntat Mitropolia Blajului. Familia decedatei si-a cerut scuze pentru situatia creata: au fost amenintati ca vor fi dati afara din serviciu daca vor face inmormantarea cu preotul greco-catolic. Incredibila intamplare a fost inregistrata de un grup de reporteri de la BBC, care deruleaza o ancheta in zona.
Decedata a fost petrecuta pe ultimul drum doar de agentii de paza ai firmei "Prudent", adusi de Episcopia Ramnicului, si grupul de turbulenti, fara enoriasii greco-catolici si rudele venite la funeralii, dupa datina traditionala. Dupa ceremonie, gardienii platiti de Episcopia Ramnicului au incercuit biserica si au ocupat cimitirul, pentru a nu le permite greco-catolicilor accesul, ca si cum mortii ar fi proprietatea exclusiva a Episcopiei Ortodoxe. Agentii pazesc zi si noapte cimitirul si biserica incuiata cu lacate, in trei schimburi, iar in noptile geroase au facut foc cu crucile de lemn smulse de pe mormintele greco-catolicilor. Din punct de vedere legal insa, conform Anexei nr. 59, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 281 bis (in 25 aprilie 2002), cimitirul e inclus in "Inventarul bunurilor care apartin domeniului public al comunei Pesceana", nefiind proprietate parohiala, ci comunala.

Greco-catolicii nu pot aprinde lumanari la morti

Redam mai jos cateva declaratii stupefiante ale localnicilor, din numeroasele pe care le avem la indemana:
- "Subsemnatii enoriasi ai Bisericii Unite cu Roma, in data de 25.02.2005, am incercat sa mergem in cimitir pentru a aprinde o lumanare la mortii nostri, insa am fost opriti de gardienii firmei de paza "Prudent", Ramnicu Valcea. Ne-au bruscat si ne-au jignit. Am insistat sa intram in cimitir, insa, daca am vazut ca intervin in forta, ne-am retras. De asemenea, ne-au ars si crucile din cimitir". Declaratia este semnata de 51 de enoriasi.
- "Subsemnata Vilau Cristina declar ca la data de 23.02.2005, la ora 16.30, atat eu, cat si Vladut Daniela am fost amenintate de gardienii firmei Prudent, platiti de Episcopia Rm. Valcea, sa nu circulam pe scarile care duc la biserica, cat si la locuinta mea si nici sa mergem la cimitir sa aprindem lumanari la mortii nostri, ca facem parte din Biserica Unita cu Roma. Precizam ca acestia au zis ca, daca intram in curtea bisericii, vor interveni cu forta".
- "Subsemnatul Vonea Constantin din com. Pesceana, sat Lupoaia, jud. Valcea, declar de bunavoie si nesilit de nimeni ca am fost amenintat de seful de post Gancea Adrian ca, daca nu ma retrag de la Biserica Romana Unita cu Roma, voi primi amenda; de asemenea, m-a invitat si la post sa dau o declaratie in vederea retragerii de la Biserica Romana Unita cu Roma. Tot seful de post mi-a spus ca n-am ce cauta in cimitir sa fac parastas tatalui meu, ca sunt greco-catolic si sa-mi iau mortul acasa. De asemenea, sunt amenintat de viceprimarul com. Pesceana, Neagu Nicolae, ca, daca nu ma retrag de la Biserica Romana Unita cu Roma, voi avea de-a face cu el. Copilul meu Voinea Ilie Sergiu este persecutat de invatatorul Fulgescu Petre si profesorul de religie pentru faptul ca este greco-catolic".
- "Subsemnata Crevenceanu Maria declar de bunavoie si nesilita de nimeni ca-n data de 20.02.2005, fiind in biserica, am fost lovita de vicarul Episcopiei Rm. Valcea, Grosinoiu Emilian, sub pretextul ca fac parte din Biserica Romana Unita cu Roma. De asemenea, am fost amenintata ca, daca nu ma retrag, mi se va intampla mult rau. Precizez ca impreuna cu vicarul Episcopiei erau urmatorii: politistul Gancea Adrian, Bucinoiu Marin, Predescu Ion, Predescu Gelu, Predescu Toma, Fulgescu Vasile, care au spart geamurile si loveau enoriasii Bisericii Romane Unite cu Roma si care au fost defaimati public".

AGRU Bucuresti protesteaza

In urma publicarii in pagina de sambata trecuta a grupajului "In Episcopia Ramnicului se fac demonstratii impotriva Papei", am primit un protest ferm din partea Asociatiei Generale a Romanilor Uniti, AGRU Bucuresti, din care citam:
"Suntem revoltati de evolutia evenimentelor din Pesceana (jud. Valcea) si de modul inadmisibil in care reprezentanti ai autoritatilor statului inteleg sa se comporte fata de niste OAMENI. Faptul ca acestia au decis sa imbratiseze o alta confesiune decat cea ortodoxa nu le modifica sub nici o forma calitatea de cetateni ai Romaniei si nu le afecteaza drepturile constitutionale. Nu intelegem cu ce drept reprezentanti ai autoritatilor s-au erijat in aparatori ai Bisericii Ortodoxe si actioneaza impotriva greco-catolicilor, incalcandu-le cele mai elementare drepturi.
Nu intelegem cum isi permite asistenta de farmacie Sararu Matilda sa refuze eliberarea de medicamente pentru greco-catolici. Aceasta este o ilegalitate facuta in numele Bisericii Ortodoxe, cu complicitatea primariei care i-a pus la dispozitie lista acestora. Nu intelegem de ce oamenii sunt amenintati ca vor fi dati afara din serviciu pentru ca sunt acum greco-catolici. Nu intelegem de ce sunt amestecati si copiii in asemenea inscenari. Trebuie sa-i marcam si pe ei sufleteste? Sa le mutilam sufletele? Nu intelegem de ce preotului Tudor Victor i s-au inscenat atatea dosare penale dupa trecerea la Biserica Unita si nici cum i s-au putut da dintr-o data cinci amenzi de catre seful de post. Nu intelegem cum li se poate interzice oamenilor sa-si inmormanteze mortii in cimitirul comunal (nu al bisericii) si chiar sa aprinda lumanari la mormintele mortilor lor! Nu intelegem de ce paznicii cimitirului s-au incalzit punand pe foc crucile mortilor celor care au trecut la Biserica Unita. Nu intelegem in ce calitate consilierii primariei iau hotarari in probleme confesionale si nici de ce dna prefect le ia in considerare. D-sa are obligatia sa asigure aplicarea legii. Nu cunoaste Legea cultelor? Nu cunoaste Constitutia?
Nu intelegem cum se poate ca in 2005 cineva sa se comporte cu salbaticia Securitatii anului 1948. Se urmareste cumva compromiterea Bisericii Ortodoxe si a statului roman? Pentru ca efectul acesta este!" Protestul e semnat de dr. Laurentiu Horia Moisin, presedintele AGRU Bucuresti.



("Romania libera")



Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
Cipri   Libertatea Religioasa In Romania De Azi   22 Mar 2005, 10:39 AM
Cipri   In timp ce Bisericile lumii se roaga pentru sanata...   22 Mar 2005, 10:44 AM
Cipri   Dupa ancheta aparuta in "Romania libera...   22 Mar 2005, 10:46 AM
Cipri   Cazul Pesceana readuce in memorie nenumaratele inc...   22 Mar 2005, 10:49 AM
ramona   Conflictul este fals creat, din cate observ eu pro...   22 Mar 2005, 11:22 AM
abis   De unde stie farmacista ce religie are cel care vi...   22 Mar 2005, 11:28 AM
Superunknown   Avind in vedere ca toate articolele citate sint ...   22 Mar 2005, 12:01 PM
MIA   QUOTE (Cipri @ 22 Mar 2005, 10:49 AM) Cazul Pescea...   23 Mar 2005, 09:02 AM
Cipri   Daca ceea ce relateaza ziarul "Romania libera...   23 Mar 2005, 12:07 PM
MIA   QUOTE (Cipri @ 23 Mar 2005, 12:07 PM) Daca ceea ce...   23 Mar 2005, 12:16 PM
bogho   Aceasta religie ortodoxa nu este prea toleranta. ...   23 Mar 2005, 12:17 PM
MIA   QUOTE (bogho @ 23 Mar 2005, 12:17 PM) Aceasta reli...   23 Mar 2005, 12:20 PM
abis   QUOTE (bogho @ 23 Mar 2005, 12:17 PM) Stiu 2 cazur...   23 Mar 2005, 12:26 PM
Cipri   In Biserica Catolica exista casatorii mixte, foart...   23 Mar 2005, 12:39 PM
abis   Eu tot nu am inteles de unde stie farmacista ce re...   23 Mar 2005, 12:46 PM
Cipri   Casatoria mixta este un contrasens pentru ortodoxi...   23 Mar 2005, 01:09 PM
MIA   QUOTE (Cipri @ 23 Mar 2005, 12:39 PM) In cazu...   23 Mar 2005, 01:35 PM
abis   QUOTE (Cipri @ 23 Mar 2005, 01:09 PM) Casatoria mi...   23 Mar 2005, 04:10 PM
abis   Cipri, O intrebare pentru tine (nu are legatura di...   24 Mar 2005, 10:50 AM
dead-cat   QUOTE La catolici cum e cu casatoria inter-confes...   24 Mar 2005, 11:07 AM
Cipri   Cum credeti ca s-ar putea rezolva CAZUL Pesceana?   25 Mar 2005, 04:01 PM
abis   Atunci cand nu exista alta rezolvare, orice litigi...   25 Mar 2005, 04:16 PM
Inorog   abis: QUOTE Ce a vrut sa spuna prin expresia subli...   26 Mar 2005, 01:25 PM
abis   QUOTE (Inorog @ 26 Mar 2005, 01:25 PM) abis: QUOTE...   26 Mar 2005, 01:35 PM
Cipri   Potrivit raportului Biroului pentru Drepturile Omu...   29 Mar 2005, 11:07 AM
abis   QUOTE S-a mai reclamat ca acesti copii au fost obl...   29 Mar 2005, 02:25 PM
MIA   QUOTE (abis @ 29 Mar 2005, 02:25 PM) QUOTE S-a mai...   29 Mar 2005, 03:25 PM
Cipri   Înmormântare ortodoxă, vrei nu vrei! 25 2...   31 Mar 2005, 11:30 AM


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 16 May 2024 - 10:11 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman