HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Martisorul, Ce stii despre el ?
contraste
mesaj 25 Feb 2005, 09:41 AM
Mesaj #1


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Martisorul, cunoscut si sub numele de "martigus" sau "mart", este atestat ca amuleta inca din secolul al XIX-lea si se agata in dimineata zilei de 1 martie la gatul sau la mana copiilor, si nu numai, cu scopul de a le purta noroc tot anul.
Cu toate ca acum nu se mai tine cont de semnificatiile martisorului, in unele zone ale tarii se pastreaza anumite traditii de cateva veacuri.
Ata, este simbol al impletirii zilelor cu noptile, intr-o continua alternanta.
Se da intr-un moment care anunta sosirea primaverii, in prag de anotimpuri.
Martisorul face parte din cultul soarelui, practicat pa pamanturile noastre inca inainte de intemeierea Daciei.

-urmeaza -


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 25 Feb 2005, 09:52 AM
Mesaj #2


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492




Martisorul, traditie si legenda

Autor: Roxana Florea




Martisorul, un obicei pagan de pe vremea dacilor si romanilor

Descoperirile arheologice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani.. Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie.

Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata.
Alte surse arata ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui.

Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi erau atarnate de crengile lor.

Pe vremea romanilor Martisorul era legat de sarbatoarea inceputului de an, care la acea vreme era marcat la 1 Martie.
Cu aceasta ocazie exista obiceiul de a se darui un cadou: un fir rosu impletit cu unul alb care simbolizau, rosul dragostea, fertilitatea, iar albul puritatea. La inceput, de firul impletit era legata o floricica.

Simbolul impletirii rosu-alb se intalneste si in traditiile orientale, rosul simbolizand principiul feminin, Shakti, iar albul, masculinitatea, Shiva.

Martisorul este, insa, un simbol specific romanilor, devenit tot mai bogat in semnificatii, odata cu trecerea timpului, in ciuda faptului ca etnografii de la inceputul secolului nu ii prea dadeau sanse de supravietuire.


Traditia Martisorului la sate

Din batrani se spune ca dupa cum este vremea in prima zi a lui martie, asa va fi toata primavara, dar si vara. De aceasta zi se leaga "martisorul" - obiceiul care da numele lunii. Dupa credinta populara, cine poarta martisor va fi sanatos si va avea noroc.
Martisorul era alcatuit pe vremuri din doua fire de lana, unul alb si unul rosu sau negru, fire care simbolizau cele doua anotimpuri.

Acest snurulet era facut de femei, care il legau la gatul si la mana copiilor. Insa nu doar copiii purtau martisorul, ci si tinerii si adultii. Mai mult, snuruletul ce vestea primavara era legat si la coarnele vitelor din gospodarie sau la poarta grajdului, pentru a proteja gospodaria. In timpurile de demult, aceasta zi era inceput de an, moment in care crestea necesitatea oamenilor de a se proteja.

Ulterior, de acest snurulet rosu cu alb a fost agatata o moneda de argint sau de aur, sau chiar un medalion, indeplinind functia de talisman.

Martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca, daca pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cand martisorul este aruncat dupa o pasare, purtatorul va fi usor precum pasarea.

Monedele desprinse de pe snurulet erau pastrate pana la Sf. Gheorghe, cand fetele isi cumparau cu ele cas proaspat si vin rosu, pentru a fi imbujorate precum vinul si albe precum casul.

Conform unei alte traditii se spune ca in ziua de 1 martie fetele trebuie sa se spele cu apa obtinuta din zapada, pentru a avea tenul curat si luminos.

In satele transilvanene martisorul se agata si la porti, ferestre, la coarnele animalelor, la toarta galetilor, pentru indepartarea deochiului, a spiritelor rele, pentru a invoca viata, puterea regeneratoare care se crede ca ar fi stimulata prin insasi "culoarea vietii".

Cei din Bihor cred ca apa de ploaie adunata la 1 Martie, ii va face mai frumosi si sanatosi daca se spala cu ea.

In Banat fetele aduna stropi de apa sau nea de pe frunzele fragilor din padure, ca sa se spele pe obraji, rostind un descântec, al "dragobetului de dragoste" care suna astfel: "Floare de fraga/Din luna lui Mart/La toata lumea sa fiu draga./Uraciunile sa le desparti"

In Dobrogea martisorul se purta pana la venirea berzelor, apoi era aruncat spre inaltul cerului ca norocul sa fie mare si inaripat.

Martisorul era un dar ce-si trimiteau romanii, unul altuia, in ziua de 1 Martie. Se constituia dintr-un banut de aur spanzurat de un gaietan de matase impletit cu fire albe si rosii, pe care persoana ce-l primea in dar il purta la gat pana cand intalnea cea dintai roza inflorita, pe crengile careia depunea apoi darul primit.
Banutul insemna imbelsugarea, firele albe si rosii ale gaietanului simbolizau fata alba precum crinul si rumena ca roza, iar ofranda facuta reginei florilor era o salutare poetica adresata primaverii.


Atestari documentare din secolul trecut

Martisorul reprezinta in fapt firul rasucit rosu alb, si nu obiectul ornamental care se leaga de acest fir, component adaugat ulterior martisorului.

Atestarile documentare din secolul trecut atribuie martisorului functia de protector impotriva deochiului. Martisorul se lega la gatul sau la mana copiilor mici, pentru a-i feri de deochi si pentru sanatate si noroc, in sensul propriu al cuvantului. Snurul impletit in alb si rosu "leaga" bolile.








--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 25 Feb 2005, 10:15 AM
Mesaj #3


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



In judetul Gorj, fetele si uneori femeile tinere purtau de 1 martie martisoare sarbatorind venirea primaverii. La sfarsitul lunii, fetele care aveau pistrui pe fata, indeplineau un rit arhaic : ieseau in gradina sau pe ogor, si, aruncand martisoarele spre soare, sopteau:
"Sfinte soare,
Sfinte soare,
daruiescu-ti martisoare
in locul lor tu ma fereste
de pistrui ce ma-negrreste.
Ia-mi te rog, negretele
si da-mi albetele
fa-mi fata ca o floare,
Sfinte Soare,
Sfinte Soare !

Ca o dovada cu acest cult al soarelui.

Acest topic a fost editat de contraste: 25 Feb 2005, 10:16 AM


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 25 Feb 2005, 10:15 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
iniya
mesaj 25 Feb 2005, 03:31 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



am gasit un articol dragut; este scris de acelasi autor mentionat de flower

Legenda Soarelui

Cu privire la simbolul martisorului circula si legende. Una dintre ele povesteste cum a fost odata ca niciodata, o vreme in care Soarele intruchipat intr-un barbat chipes obisnuia sa coboare pe pamant pentru a dansa hora in sate.

Stiind care este noua pasiune a Soarelui, un dragon l-a urmarit si intr-una dintre aceste incursiuni pe pamant, l-a rapit si l-a aruncat intr-un beci, in castelul sau.
Pasarile au incetat sa cante iar copiii nu mai puteau sa rada, dar nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe dragon.

Intr-una dintre zile, un tanar curajos a decis sa coboare in beci si sa salveze Soarele. Majoritatea oamenilor l-au insotit, dandu-i tanarului din puterea lor, pentru a reusi sa invinga puternicul dragon.

Calatoria sa a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. La sfarsitul ultimului, tanarul a reusit sa gaseasca castelul dragonului, unde era intemnitat Soarele. Si a inceput lupta, care a durat zile pana cand dragonul a fost infrant.

Fara puteri si ranit, tanarul a eliberat Soarele, reusind sa faca fericiti pe toti cei care-si pusesera ultimele sperante in el. Natura a reinviat, oamenii au inceput sa zambeasca din nou, doar flacaul nu a mai apucat sa vada primavara venind. Sangele cald din ranile sale cadea pe zapada.

In timp ce zapada se topea, flori albe, numite ghiocei, mesageri ai primaverii, rasareau din pamantul destelenit. Cand ultimul strop de sange al tanarului s-a scurs pe zapada imaculata, a murit fericit ca viata sa a servit unui scop atat de nobil.

De atunci oamenii obisnuiesc sa impleteasca doi ciucuri: unul alb si altul rosu. La inceputul lunii martie, barbatii ofera aceasta amuleta, numita martisor, fetelor pe care le iubesc.

Culoarea rosie reprezinta dragostea pentru tot ceea ce e frumos si ramane simbolul sangelui bravului tanar. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea si ghiocelul, prima floare care apare primavara.


Legenda Primaverii

O alta legenda moldoveneasca spune ca odata intr-o lupta cu o vrajitoare de iarna care nu voia sa cedeze, frumoasa doamna Primavara si-a taiat degetul si cateva picaturi din sangele ei au cazut pe zapada care s-a topit. Mai tarziu in acest loc a crescut un ghiocel si in acest fel primavara a castigat in fata iernii


--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 26 Feb 2005, 02:52 PM
Mesaj #5


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Si fiecare legenda, are un simbol, care este initial cusut, brodat sau confectionat din mici bucatele de tesatura.
Mai apoi s-au facut martisoare din fluturi (paiete), margele, sticla.
Acum, traditia este uitata aproape....
De multe ori, in loc de traditionalul nostru martisor, atat de balcanic si frumos ca obicei, au aparut tinichelutel acela din China, substituentul - kitsch ...


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 27 Feb 2005, 11:53 AM
Mesaj #6


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Tot legat de 1 Martie, este mitul Babei Dochia.

Vechea legenda circula pe tot teritoriul patriei noastre in diferite variante.
Elena Niculita-Voronca in "Datinile si credintele poporului roman" reda cateva variante din Bucovina si Moldova. Iata una dintre ele :

Baba Dochia cica avea o nora pe care a trimis-o sa-i aduca fragi. "Sa te duci sa imi aduci fragi, ca de nu, vai de pielea ta". Fata a plecat plangand. De unde sa ia ea fragi la vremea de iarna ? Merge ea ce merge prin padura si vede langa un foc doi mosnegi care erau Dumnezeu si Sfantul Petru. Intrband-o de ce plange, ea le povesteste, si atunci Dumnezeu ii spune sa tina poala , si-i arunca o lopata de jaratec, spunandu-i ca pana acasa sa nu se uite sa vada ce i-a dat.
Cand a ajuns acasa, erau fragi !
"N-am zis eu ca au sa fie ?" - a zis baba. "De-amu ma duc si eu cu caprele mele la pascut".
A mancat fragile, si-a pus 12 cojoace, si-a pus furca-n brau si a pornit. Da dumnezeu, da cate o furtuna, si-apoi soare. Ea atunci se dezbraca de cate un cojoc si-l intindea, si, tot asa pana s-a dezbracat de toate cele 12 cojoace, si cand nu a mai avut ce imbraca, a inghetat.
Se zice ca sunt si cojoacele ei undeva prin munte, dar si ea, inghetata, si cura apa de pe trupul ei.
Intr-adevar, exista in Ceahlau o astfel de stanca....

La Stanilesti, daca ninge tare in ziua de Dochia, oamenii iau o bucata de panza si o scutura afara zicand :" Eu nu scutur panza, ci scutur raul de la casa mea, sa se duca cu iarna si cu vremea rea, iar in casa mea sa ramana liniste si bine".

Prin alte locuri, de aceasta zi fetele fac vraji pentru maritis.
Tot in Stanilesti pun caiere in furca si, care fata va manui mai degraba, aceea se va marita.

In Botosani se zice ca in ziua de Dochia se face martisor un fir de matasa sau de lana rosie, impletucit cu alt fir alb, care apoi se pune la gat, pentru ca purtatoarea sa fie rumena si alba peste an. Se poarta pana in ziua de Sfantul Gheorghe (23 aprilie), si atunci il pune pe un trandafir sau pe o creanga de cires inflorit.

In Mihalcea, firul era pastrat deoarece ziceau ca daca este de la Dochia, este de deochi.

Intre 1 si 9 martie, sunt zilele babei, atunci fiecare femeie sau fata trebuie sa isi faca dinainte o zi, si cum va fi ziua aceea, asa se zice ca este si fata. capricioaza, nabadaioasa, frumoasa, buna, etc.

In Cernauti "Dochia are 12 zile, numite zilele babei".
Obieciul se pastreaza si astazi, si numai la tara.
Unii, dupa cele 9 zile ale babei spun ca urmeaza alte 9 ale mosilor....

Intr-o legenda mitica, lunile martie si aprilie sunt reprezentate prin doi mosnegi.
Mos Martie era hatru si capricios, placandu-i sa-si bata joc de semenii sai, celelalte luni si de oameni.
El isi bate joc se de Aprilie care, invitat la masa de Martie a pornit la drum in caruta. Atunci, Martie s-a pornit pe nins. Aptilie s-a oprit din drum si si-a facut o sanie ca sa poata continua drumul. Martie porneste atunci o ploaie. Aprilie isi face o luntre, si tot ajunge la Martie la masa.


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 27 Feb 2005, 07:17 PM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



am mai gasit cate ceva despre acest martisor ..care..incet ..incet ..se apropie smile.gif

'Sarbatorirea inceputului lui Martie are legatura directa cu Anul Nou Agrar. Martisor este denumirea populara a lunii Martie, luna echinoctiului de primavara, dedicata zeului si planetei Marte.
In trecut, in satele Romaniei, parintii daruiau copiilor si tinerilor un snur din lana alba si rosie. Aceasta „funie” simboliza zilele saptamanii si lunile anului, rasucite intr-un snur bicolor. Cele 2 culori opuse simbolizau cele 2 anotimpuri, iarna si vara. Acest snur era purtat de cel care il primea legat la incheietura mainii. Cu timpul, de snur a fost atarnata o moneda de argint sau aur, metale pretioase care se credea ca sunt aducatoare de sanatate. Astfel, Martisorul era purtat pana dupa Pasti, cand ori se atarna de crengile inflorite ale unui copac, ori se pastra precum o amuleta. Acest obicei rural din secolul 19 a fost preluat de familiile instarite de la oras, parintii daruind copiilor mici obiecte decorative pretioase, legate cu o ata bicolora.
Cu timpul, Martisorul si-a pierdut insemnatatea de amuleta purtatoare de noroc si sanatate, devenind mai mult un simbol al venirii primaverii.
'


un martisor pentru voi toti... biggrin.gif


--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria Luiza
mesaj 27 Feb 2005, 11:54 PM
Mesaj #8


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 372
Inscris: 13 February 05
Forumist Nr.: 5.695



Pentru ca sintem la sectia de "dezbateri" ar trebui sa "dezbatem" cumva problema martisorului. Eu personal nu sint de acord cu transplantul "Valentinei" in Romania, nu e o sarbatoare romaneasca cum nu e nici Hallowine si nici Thanksgiving Day sau "ziua curcii" - ma rog, a multumirii! Martisorul nostru este mult mai special decat Valentina, are multiple semnificatii si o traditie care vad ca se pierde. Ma intreb daca in scoli li se spune copiilor legenda Martisorului, a Babii Dochia sau a celor 9 "babe"!

Ei chiar, voi v-ati ales o baba???


--------------------
Nu trimiteti copii la umplut cu sifoane.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 28 Feb 2005, 11:24 AM
Mesaj #9


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Pentru corespondent al Sfantului Valentin avem Dragobetele, considerat cap de primavara.


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
secunda
mesaj 28 Feb 2005, 10:31 PM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.034
Inscris: 22 September 03
Din: brasov
Forumist Nr.: 824



de ce nu poarta si barbatii martisor? adica de ce barbatii daruiesc si nu si fetele? hh.gif


--------------------
iubeste timpul si mie lasa-mi dorul
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andraa
mesaj 28 Feb 2005, 10:47 PM
Mesaj #11


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 133
Inscris: 24 March 04
Forumist Nr.: 2.721



QUOTE (secunda @ 28 Feb 2005, 10:31 PM)
de ce nu poarta si barbatii martisor? adica de ce barbatii daruiesc si nu si fetele? hh.gif

In Bucovina fetele daruiesc baietilor martisoare de 1 martie, iar de 8 martie vine randul baietilor. Cand am plecat din Bucovina am ramas surprinsa ca obiceiul acesta nu e peste tot.


--------------------
user posted imageuser posted imageuser posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 28 Feb 2005, 11:06 PM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



biggrin.gif am mai gasit cate ceva...

'Traditia daruirii nu se gaseste decât in spatiul românesc si la unele populatii de la hotarele României. Se pare ca, românii sunt singurul popor din Europa care sarbatoreste de doua ori anul nou. Pentru ca, de fapt, acest lucru este celebrat in ziua de 1 martie. Se presupune ca in spatiul românesc, sarbatoarea romana a Matronaliilor s-a suprapus peste echivalentul local al acesteia, Baba Dochia, personaj traditional, descinzând din vechiul cult al Marii Mame'..mai departe s-a mai scris; nu vreau sa ma repet smile.gif

'Tot credinta populara spune ca aceasta perioada este cea mai capricioasa din tot anul. Zilele de primavara desavârsita se pot transforma peste noapte in iarna târzie.'
ceea ce s-a si intamplat de fapt; la arad si cluj cel putin a nins o zi neincetat mad.gif ...

'Martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor (sau pana la Florii), cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca, daca pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cand martisorul este aruncat dupa o pasare, purtatorul va fi usor precum pasarea.'
..cat despre min...o sa-l port 10 zile biggrin.gif

legat de ce spunea secundita smile.gif ..de ce sa le daruim si noi lor? wink.gif ...de 2 ori e 'ziua noastra'....a lor este in fiecare zi..si ..numai martisor nu le-ar trebui whistling.gif innocent.gif



mad.gif devil.gif


--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 1 Mar 2005, 02:13 PM
Mesaj #13


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Dragii mei, acum sunt zilele Babelor, astazi, 1 martie este baba mea.
Aici, in orasul de la Dunare este frumos, soare, omatul alb si inghetat prinde sa se topeasca. Blana de zapada de pe crengi cade, plici! peste zapada de jos.
Iarna cazuta-n genunchi...

Acest topic a fost editat de contraste: 1 Mar 2005, 02:16 PM


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 1 Mar 2005, 03:05 PM
Mesaj #14


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



QUOTE (secunda @ 28 Feb 2005, 10:31 PM)
de ce barbatii daruiesc si nu si fetele? hh.gif

Păi în mod normal mărţişorul se prinde la piept, de către ofertant. Io cînd eram mai mic nu prea mă interesa operaţiunea. La o vîrstă anume îmi cam tremura mîna cînd să... He, acum nu-mi mai tremură mîna şi găsesc operaţiunea suficient de interesantă tongue.gif

Să dăruiască fetele? Să dăruiască, de ce nu. Cel mai frumos dar de mărţişor al fetelor poate fi zîmbetul de mulţumire pentru atenţia primită...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 1 Mar 2005, 03:34 PM
Mesaj #15


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Care este baba fiecaruia ?


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 1 Mar 2005, 03:56 PM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



eu mi-am ales baba dochia wink.gif ..sper sa nu fie urata si furtunoasa ca si in legenda... sad.gif ...am ales deci ziua a noua...sper ca va fi o zi nu frumoasa..nu insorita...nu calduta...ci superba tongue.gif yeah.gif


contrast..sper ca toata ziua sa fie asa..si sa nu te dezamageasca... biggrin.gif ..asa cum si tu vei fi superba ca ea ..si nu vei dezamagi vreodat' flowers.gif


--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 1 Mar 2005, 04:26 PM
Mesaj #17


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Multumesc iniya !

Si te rog sa retii contrastE... Asa sunt eu, mai mult decat duala.... in CONTRASTE!


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 1 Mar 2005, 05:19 PM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



scuze sorry.gif ..asa e CONTRASTE ... esti contrastul dintre culori...contrastul dintre frumos...contrastul dintre magic...esti o parte a marelui superb...uf..ca o dadushi pe alei hh.gif unsure.gif ....sorry again... biggrin.gif

Acest topic a fost editat de iniya: 1 Mar 2005, 05:19 PM


--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 2 Mar 2005, 03:27 PM
Mesaj #19


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Sunt, doar eu, care iti multumeste pentru aprecieri !

Mai adaug ca arheologii romani au descoperit pe teritoriul tarii noastre martisoare cu o vechime de peste opt mii de ani, sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb rosu, insirate pe ata si care se purtau la gat, probabil, parintele martisorului modern.


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 2 Mar 2005, 11:17 PM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



o scurta legenda despre 'baba dochia' smile.gif

'Mitul "Dochia si Traian" reprezinta o alta varianta a legendei legate de numele Dochiei. Dupa cum spunea renumitul critic literar George Calinescu, acest mit este "rezultatul unei intregi experiente de o viata a poporului roman". "Dochia si Traian" povesteste despre formarea poporului roman: unirea dacilor cu romanii. In aceasta legenda, Dochia este frumoasa fata a conducatorului dacilor, Decebal. Dupa ce romanii au cucerit Dacia, Traian a dorit sa o ia de sotie pe fata regelui dac pentru ca dorea ca exemplul sau sa fie urmat de cat mai multi romani, asigurandu-se in felul acesta asimilarea populatiei dacice. Nefiind de acord cu propunerea liderului romanilor, Dochia s-a refugiat in munti. Pentru ca Traian nu s-a resemnat si a urmarit-o, fata a cerut ajutorul zeului dacilor Zamolxis, rugandu-l sa o transforme mai degraba in stana de piatra decat sa ajunga pe mana cotropitorilor. Zeul i-a indeplinit dorinta si a transformat-o in stana de piatra impreuna cu turma de oi care o insotea.
Pastoritul reprezinta o parte importanta a vietii romanilor, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Majoritatea produselor facute pe baza de lapte sunt provenite de la oi. Lana se toarce si se fac din ea haine, paturi si carpete. Mielul este mancarea traditionala de Paste a romanilor. Modul de viata al pastorilor este surprins intr-un alt mit al poporului roman: "Miorita".
'






--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 2 Mar 2005, 11:22 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



sper sa nu fiu offtopic..dar martisorul mamicilor este de 8 martie...o mica povestioara..oarecum povestioara wink.gif nu stiu ce e ; dar e draguta..este depre mama.... wub.gif (primavara din inima copilului smile.gif ; nu sunt offtopic biggrin.gif )

Cand Dumnezeu a creat mamele

Cand Dumnezeu crea mamele era in a sasea zi, cand un inger i-a aparut si i-a spus: "O sa cam ai de lucru la aceasta creatie…"
Si Dumnezeu i-a raspuns: "Ai citit punctele acestei cereri?
· Trebuie sa se poata spala, dar sa nu fie din plastic;
· Sa aiba 180 de parti mobile…toate sa poata fi inlocuite;
· Sa alerge dupa cafea neagra;
· Sa aiba poale care sa dispara atunci cand sta in picioare;
· Un sarut care sa poata vindeca orice, de la un picior rupt si pana la o legatura de dragoste terminata prost;
· Sa aiba sase perechi de maini;
Ingerul si-a scuturat capul incet si a raspuns: "Sase perechi de maini…in nici un caz."
"Dar nu mainile sunt cele care imi fac mie probleme" a spus Dumnezeu "Ci cele trei perechi de ochi pe care mamele trebuie sa la aiba."
"Asa este modelul standard?" a intrebat ingerul.
Dumnezeu a dezaprobat "O pereche ca sa vada prin usa inchisa atunci cand intreaba: copii ce faceti acolo? O alta pereche in spatele capului pentru a vedea ceea ce nu ar trebui si bineinteles ultima in frunte pentru a se putea uita la copil cand acesta greseste si trebuie sa-i spuna: te inteleg si te iubesc.
Doamne, spuse ingerul, mai bine lasa pe maine…
"Nu pot" i-a raspuns Dumnezeu "Sunt asa de aproape de a crea ceva atat de apropiat mie. Deja am creat mama care se face singura bine atunci cand este bolnava…care poate hrani o familie de sase persoane cu un singur hamburgher…"
Ingerul a verificat modelul si a spus "Este prea firava".
"Dar este rezistenta!" a raspuns Dumnezeu "Nu poti sa-ti imaginezi cate poate indura mama asta!"
"Poate sa gandeasca?"
"Nu numai ca poate sa gandeasca dar poate rationa si face compromisuri." a spus Creatorul.
In final, ingerul s-a aplecat si si-a trecut degetele pe obrajii mamei. "Exista o crapatura" s-a pronuntat el. "Ti-am spus ca te straduiesti prea mult cu acest model."
"Nu este o crapatura" a raspuns Domnul "Este o lacrima"
"La ce foloseste?" a intrebat ingerul.
"Este pentru fericire, pentru tristete, pentru dezamagiri, penrru durere, pentru singuratate si pentru mandrie."
"Esti un geniu!" a exclamat ingerul.
Domnul s-a uitat trist si a spus "Dar nu am pus-o eu acolo!"



--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aramis
mesaj 3 Mar 2005, 08:44 AM
Mesaj #22


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.948
Inscris: 23 January 04
Din: Luna
Forumist Nr.: 1.955



Ieri un coleg mi-a spus de urmatoarea credinta: daca pe 1 martie persoana iubita iti leaga la mana un canafior si acesta nu se desface pana pe 8 (parca) inseamna ca urmatorul martisor va va prinde tot impreuna smile.gif
Secunda, din ceea ce am observat eu prin jur, parca mai mult fetele dau martisoare pe intai (un baiat chiar mi-a spus ca pe intai vrea sa primeasca, pentru ca pe 8 sa dea fetelor apropiate de sufletul lui...)
Contraste, si eu eram putin nelamurita de felul cum se aleg babele, pana cand m-a lamurit... mama. Ea spune ca fiecare isi alege baba in functie de ziua de nastere:
-te-ai nascut intre 1 si 9, in functie de asta iti alegi ziua
- te-ai nascut pe, sa zicem, 15, baba iti este pe 1+5=6
- 19=1+9=10=1+0=1
Mama asa stie de la bunica ei (taranca din zona Sucevei).
In, cam, aceeasi ordine de idei, pe 5 este baba mea si's tare curioasa cum o fi... smile.gif


--------------------
humanity is overrated
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 3 Mar 2005, 06:41 PM
Mesaj #23


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Nu stiam aceasta Aramis draga !

Eu de-o viata aleg baba aleatoriu, nu cum ai spus tu. Oricare zi, dar mai inainte de 1 martie .
Asa cum ai spus tu, baba mea este pe 2,si, sincer, o prefer pentru ca a fost o zi si mai frumoasa! Sa dea Domnu ' !


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 3 Mar 2005, 07:35 PM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



babuta mea este maine...4.03..dupa povestioara adusa de aramis biggrin.gif

sper sa fie buna.... unsure.gif ..am nevoie si de ceva soare..ca numai tunete si fulgere am vazut sad.gif


--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 4 Mar 2005, 12:17 PM
Mesaj #25


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Astazi cum a fost in zona ta ?
Aici este un soare superb, cald, si bine...


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 4 Mar 2005, 03:12 PM
Mesaj #26


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



contraste....daca ai stii..a fost superb..niste fulgi foarte mari..a nins foarte frumos..dar a nins..nu stiu daca e de bine..pesimismul din mine...imi canta de zori ca va fi o perioada trista....nu stiu....


nu a fost soare..frig nu este..doar ninge..frumos..... unsure.gif


--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 5 Mar 2005, 10:37 AM
Mesaj #27


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Se zice ca esti un pic cam trista, dar... ca si pamantul bine udat.... manoasa !

Acest topic a fost editat de contraste: 5 Mar 2005, 10:39 AM


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 5 Mar 2005, 01:55 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



nu am inteles .....'manoasa'?..asta inseamna ca voi manui banuti?... blink.gif ..inseamna ca de asta io fi trista... wink.gif ..n-am mai auzit...
am cautat /intrebat peste tot mi s-a spus ca mai inseamna si un an prosper..bogat...dar in ce..nu stiu sorry.gif ....

PeSei cred ca o sa trec la ailalta baba....dochia parca biggrin.gif ...cine imi contorizeaza?..de fapt initial ea era whistling.gif ..poate nu ninge... tongue.gif

Acest topic a fost editat de iniya: 5 Mar 2005, 01:57 PM


--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aramis
mesaj 5 Mar 2005, 03:59 PM
Mesaj #29


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.948
Inscris: 23 January 04
Din: Luna
Forumist Nr.: 1.955



Azi cica este baba mea si e atat de innourat incat sunt in pragul unei depresii... Dar azi am primit si o veste buna plus ca peste 2 ore ma intalnesc cu niste prieteni pe care nu i-am mai vazut de tare mult si la care tin mult, asa ca ziua nu e in totalitate pierduta. Si daca e, atunci imi mai aleg o baba, pe 8 rofl.gif (asa fac de fiecare data cand pe 5 e urat afara biggrin.gif )


--------------------
humanity is overrated
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iniya
mesaj 6 Mar 2005, 09:25 PM
Mesaj #30


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.100
Inscris: 15 December 04
Din: Romania- Arad
Forumist Nr.: 5.203



pentru ca si 8 martie..este o baba rolleyes.gif ...am gasit cateva lucruri interesante..sper sa nu o supar pe Contraste... smile.gif

Istoricii spun ca "Ziua Mamei" isi are originile in festivalul dedicat mamei zeilor Rhea, tinut in Grecia Antica. Zeita pamantului Rhea era sotia lui Cronos, zeul timpului si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp. De asemenea, in Roma, Cybele mama zeilor era venerata inca din anii 250 IH. Sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea trei zile, de pe data de 15 martie pana pe 18 martie.
In anii 1600, Anglia celebra o zi numita "Sambata Mamelor", in a patra sambata a postului Pastelui, pentru a cinsti mamele. In acele timpuri, multi oameni saraci lucrau ca servitori pentru bogatasi. Cum cea mai mare parte a slujbelor erau departe, acestia locuiau in casa stapanului lor. De Sambata Mamelor aveau permisiunea de a-si petrece ziua alaturi de cei dragi. O prajitura speciala se gatea pentru aceasta ocazie festiva.
Odata cu raspandirea religiei crestine pe glob, istoricii sunt de parere ca "Mama Biserica" a substituit cealalta sarbatoare "Mama Zeita". Multi spun ca ceremoniile care erau tinute in cinstea lui Cybele au fost adoptate de biserica pentru a venera pe Maria, mama lui Isus Cristos. Ele reprezentau puterea spirituala care ne-a dat viata si ne protejeaza de tot ceea ce este rau. In timp, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura "Ziua Mamei".In Statele Unite ale Americii, sarbatoarea dedicata mamei, a fost pentru prima data propusa, in anul 1872, de catre Julia Ward Howe. Trebuia sa fie o zi dedicata pacii.
In anul 1907, Ana Jarvis, din Philadelphia, a inceput o campanie pentru a stabili ziua nationala a mamei. Jarvis a reusit sa convinga biserica din Grafton, din vestul Virginiei, sa celebreze "ziua mamei" in mai, cand comemora doi ani de la moartea mamei sale. Julia era foarte atasata de mama sa, Reese Jarvis, profesoara la Biserica Metodista din Grafton, Virginia de Vest. Astfel ca, atunci cand mama sa s-a stins din viata, impreuna cu sora sa oarba Elisinore, au incercat sa creeze o zi speciala dedicata mamelor. Simteau ca astfel copiii, care deseori isi neglijeaza de multe ori mama, sa realizeze ca trebuie sa-i acorde dragostea cuvenita cand inca aceasta mai este in viata. Erau de parere ca o zi dedicata mamei ar creste respectul pentru parinti si va uni mai mult familiile.
Jarvis si sustinatorii ei au inceput sa scrie ministrilor, oamenilor de afaceri si politicienilor explicandu-le dorinta lor de a stabili o zi nationala a mamei. Ca rezultat al eforturilor lor prima zi a mamei a fost tinuta pe data de 10 mai 1908. Garoafele au devenit simbolul acestei zile, fiind florile favorite ale fostei doamne Reese Jarvis. In zilele noastre garoafa rosie este simbolul unei mame inca in viata, in timp ce garoafa alba comemoreaza pierderea ei.
Prima proclamatie a "Zilei Mamei" a fost citita de guvernatorul statului Virginia de Vest, in anul 1910. Oklahoma a celebrat de asemenea aceasta zi, in acelasi an. Pana in urmatorul an, "Ziua mamei" s-a celebrat in toate statele.Presedintele Woodrow Wilson, a facut in anul 1914 un anunt oficial proclamand "Ziua mamei" ca zi de sarbatoare nationala in a doua duminica din luna mai.
Pe 12 decembrie 1912 a luat fiinta Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei.
Astazi multe tari din lume isi aniverseaza ziua mamei, la momente diferite, dar exista tari ca: Danemarca, Finlanda, Italia, Turcia, Australia si Belgia care-si celebreaza de asemenea ziua mamei in aceeasi zi cu Statele Unite.


--------------------
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. [Samuel Beckett]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 7 Mar 2005, 10:34 AM
Mesaj #31


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



M-as bucura sa participe mai multi asa ca tine !
mwah1.gif

De la fiecare cate un lucru pe care nu il stii, si il inveti, este mai mult decat binevenit !


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aramis
mesaj 8 Mar 2005, 09:24 PM
Mesaj #32


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.948
Inscris: 23 January 04
Din: Luna
Forumist Nr.: 1.955



Astazi fu baba mea (cea de-a doua optiune tongue.gif ). A fost o zi minunata, meteorologic vorbind, insorita, calduta, perfecta smile.gif Sentimental, a avut de toate, surprize frumoase, cateva lacrimi, ceva nervi cumpliti, o discutie de mult asteptata, o impacare, zambete, iubire!


--------------------
humanity is overrated
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 9 Mar 2005, 02:17 PM
Mesaj #33


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



spoton.gif Si asa iti va fi tot anul !
Baba reprezinta anul in curs...

Acest topic a fost editat de contraste: 9 Mar 2005, 02:20 PM


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tikky
mesaj 25 Feb 2006, 05:21 PM
Mesaj #34


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.330
Inscris: 16 September 05
Forumist Nr.: 6.952



Targul Martisorului la Muzeul Taranului Roman - Bucuresti


--------------------
I'm a superbutterfly, and superbutterflies don't cry!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 26 Feb 2006, 03:21 PM
Mesaj #35


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Balama, sa stii ca martisorul este o sarbatoare precrestina, zice-se.
Ca a devenit ce a devenit, este de blamat nu sarbatoarea, ci cei ce au intinat-o.


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 18 May 2024 - 05:05 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman