HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

9 Pagini V  « < 7 8 9 >  
Reply to this topicStart new topic
> Argumente In Sprijinul Ateismului Pozitiv, exista? care sunt?
Gothmog
mesaj 1 Jan 2006, 03:52 PM
Mesaj #256


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 124
Inscris: 26 November 05
Din: Ploiesti
Forumist Nr.: 7.335



QUOTE (Bolt)
Da, dar atunci vorbim doar de cateva aspecte fundamentale ale aritmeticii si nu despre Matematica cu "M" mare. Prin urmare doar pe cadre generale, nu se pot trege concluzii finale de maxima importanta.

Da, exact!Asa cum atunci cand vorbim de cateva aspecte fundamentale ale religiei nu ne referim la anumite dogme vag cunoscute de marea masa a credinciosilor, ci la trasaturile esentiale ale Divinitatii:omnipotenta,omniscienta, etc...cu privire la ele toti crestinii vor cadea de acord, pentru ca altfel si-ar nega insasi calitatea de crestin.Evident, numai cu aspectele generale la indemana nu poti trage concluzii finale si precise cu privire la celelalte trasaturi ale lui Dumnezeu, dar macar s-a stabilit o baza de plecare!Majoritatea crestinilor nu se afla intr-o ceata totala, cum pare-mi-se consideri tu, ci se foloseste doar de notiunile de baza ale teologiei fara a aprofunda mai departe...ceea ce nu este neaparat o necesitate, nu?

QUOTE (Bolt)
O ho ho, sa fim noi sanatosi, e de mult de tot si asa va fi cat va mai fi. Cum vorbeam, exista un ABC la indemana tuturor dar si chestiuni profunde care se-nteleg conditionat, evident, dar care si dau masura "meseriei". E ca-n orice alt domeniu, de altfel.

Din perspectiva ta, Mantuirea e conditionata de intelegerea si aplicarea cat mai multor detalii teologice?Nu zic ca spui asa, doar intreb.
Poti oferi un exemplu de chestiuni produnde, te rog? smile.gif

QUOTE (Bolt)
Sigur ? Asa am crezut si eu la inceput. Ia arunca o privire prin Noul Testament si ai sa vezi cat de multe intelegeau de la Isus cei din proximitatea Lui care mai si traisera cu El ani de zile. Mai nimic. Totul li se parea confuz si contradictoriu. Ca de altfel si multor amici de pe forum. smile.gif D'aia Isus ii lua de o parte mai dupa fiecare discutie publica de-a Sa, si le "traducea". Pt. ca era cam ezoteric ceea ce le vorbea.
Respectiva elita privilegiata de care spui exista-n orice domeniu dar aceasta categorie are datoria sacra de a impartasi din cunostintele lor si altora. Religia crestina nu-i una elitista in sensul admiterii in ea, ci in sensul unei inaltei "calificari" pe care o poti dobandi in timp. Adica e pt. toti dar calificarile-s diferite, fireste. Nu-i nimic nou, asa e in orice domeniu. Iar aici nu ma refer doar la nivelul de cunostinte teoretice ci la aplicatia lor.

Ah...dar ai oarecum dreptate.Oarecum.Pentru ca exista preoti si carti pe teme religioase accesibile oricui...de la Iisus si pana azi Noul Testament s-a intors pe toate partile pana s-a considerat ca este talmacit pe deplin si poate fi transmis tuturor.Nu e nevoie de un anumit nivel de pregatire prealabila pentru a percepe invatatura transmisa, si nici pentru a o aplica in practica.Pentru a fi un bun crestin nu trebuie sa fii avansat in teologie sau sa ai un anumit nivel intelectual.Intr-adevar, exista , ca peste tot, o asa-numita elita, dar in cazul de fata elita nu se situeaza neaparat mai presus de majoritate ,cel putin in planul practic.Ca teoretic sunt mai avansati in anumite parti ale teologiei poate fi considerata o calitate, dar asta nu le ofera nimic in plus si nici nu face crestinismul o religie ezoterica.
Era normal ca discipolii lui Iisus sa nu-l inteleaga, nu atat datorita complexitatii excesive a mesajului, cat a faptului ca era ceva extrem de nou si de neconceput.

QUOTE (Bolt)
Aici as spune si eu posibil, dar nu categoric. E foarte greu sa-si dea seama cineva din afara cercului tau intim unde si cand ti-ai fi exercitat tu vointa astfel incat acum sa poti spune acum ca mintea ta "refuza sa inteleaga ceva ce transcende logica". Timpul si experienta le va dezvalui pe toate.

Asa e.Dar eu spuneam ce gandesc acum, nu ce este posibil sa gandesc peste 20 de ani.

QUOTE (Bolt)
Da. Implicarea este un lucru bun. Chiar daca nu intotdeauna se poate numi si obiectivitate, cu siguranta ca-n toate cazurile se numeste calificare. Prefer sa fiu un subiectiv calificat decat un speculant pretins obiectiv.

Depinde de natura implicarii.Daca este vorba de o implicare pur teoretica, atunci asta este cu certitudine un lucru bun, si nu cred ca poate afecta intr-o masura prea mare obiectivitatea.Dar in cazul religiei , mai este vorba si de o alta implicare, una ...spirituala sa-i zicem, care presupune mai mult decat cunoastere si realizeaza o legatura intre subiect si obiect, legatura a carei rupere sau simpla amenintare primejduieste pe cel implicat.

Parca mai sus ziceai ca aceasta calificare nu se primeste odata cu patrunderea in randul crestinilor, deci odata implicarea, si ca se dobandeste in timp.Atunci cum presupune implicarea calificare?Caci implicat este orice crestin, fie el novice sau initiat.

QUOTE (Bolt)
Sa-ti spun de ce nu-i asa. Pt. ca religia comporta 2 aspecte. Cel esential - divin (revelatie) si cel secundar - uman (praxiologic).
Un atac al meu impotriva religiei nu va fi niciodata congruent cu un atac asupra mea deoarece eu nu ma confund cu primul element si mai mult decat atat eu veghez asupra propriului meu interes si nicidecum asupra unui sistem. Eu emit frecvent pareri "antireligie", dar exclusiv din perspectiva umana. Eu sunt un critic al substitutiei lui D-zeu de catre om, al ritualismului abscons, al misticismului orb dar guraliv si al multor astfel de forme parareligioase si contraproductive care duc la mare confuzie in mintea celor neinitiati. De aici si sistemele critice construite pe erori religioase si nicidecum pe realitate.

Da, dar substitutia lui D-zeu de catre om, ritualismul abscons, misticismul orb dar guraliv si multe astfel de forme parareligioase si contraproductive nu inseamna crestinismul.Astea sunt adaugiri facute de multe ori din alte motive decat cele care ar fi trebuit sa stea la baza dezvoltarii religiei si ca atare se pot emite pareri impotriva lor fara a fi afectata legatura crestin-Dumnezeu.Dar o idee care sa puna la indoiala existenta Divninitatii nu vei emite niciodata(sau aproape) pentru ca asa ceva te-ar amenina in primul rand pe tine...Dumnezeul in care ti-ai plasat sperantele atata timp n-ar avea cum sa inceteze din existenta, pentru ca ai nevoie de el!Nici macar nu poti concepe asa ceva, pentru ca asta ar presupune o refocalizare a viziunii tale spre altceva, ceva asupra caruia nu ai garantii ca-ti va oferi ceea ce s-a pierdut odata cu Dumnezeu...

QUOTE (Bolt)
Simplu - omul a devenit decadent si muritor printr-un exercitiu de neincredere. Acum e momentul sa aleaga ce trebuie si s-o dovedeasca unei instante superioare lui.

Celebrul pacat stramosesc.Totusi, daca actul necredinctei a insemnat mancatul din pomul cunosterii, cum se poate invinui omul pentru asta, din moment ce in atunci nu cunostea diferenta intre ce este bine si ce este rau?Si mai mult, cum poate fi pedepsit pentru asta?

QUOTE (Bolt)
Tot din cauza omului. Nu ca El n-ar vrea, dar exista conditionari universale ce scapa neinitiatului. Si anume :
1. Omul e creatura si-n functie de submisivitatea lui fata de o instanta anume (divina sau demonica) el primeste acum numai ce se poate. Noi avem acum o submisivitate duala prin natura noastra. De aici si limitele ambelor parti (divina si demonica) asupra noastra. Nici unul nu poate face tot ceea ce doreste cu noi.
2. Pe de o parte e natura noastra muritoare, care-i incompatibila cu prezenta divina (omul s-ar vaporiza instant - Biblia spune) si pe de alta parte exista revendicarea naturii noastre decadente de catre opozant (Satan). E ca in orice contract - cui dai votul, aluia te supui.
De aceea acum, ambele parti ni se "arata" prin diferite forme de revelatii intermediare si nu directe cum ne-am dori noi.

Ok, am priceput. smile.gif.

QUOTE (Bolt)
Tradu-l exact cum il intelegi tu si articuleaza-i un mic exemplu.

Il inteleg exact asa cum scrie acolo;nici mai mult, nici mai putin, pentru ca nu prea e loc de interprtare.
Un exemplu concret:Se pretinde ca Iisus avea fire umana si Divina in acelasi timp, nu?
Sau la cazul general, independent de exemplul de mai sus, caruia teologia este posbil sa-i fi dat un soi de explicatie.
Dumnezeu poate intruni doua caracteristici opuse in acelasi timp?
Dumnezeu poate fi in locul A, si in acelasi timp, in B?
Dumnezeu poate fi Unul, si totusi sa aiba trei aspecte?

QUOTE (Bolt)

Crezi ca asta asteptau cei prezenti de la El ?

Deloc, pentru ca ei au avut experienta martorului.Dar cum ramane cu cei care nu au fost prezenti?

QUOTE (Bolt)
Demonstratie teoretica a invierii mortilor, a hidrolevitatiei, a teleportarii, a redarii vederii celor nascuti orbi, a inmultirii materiei instantaneu etc ? Tu-ti dai seama ce ceri ? Am ferma convingere ca nu poate exista nasterea unei increderi adevarate pe baza demonstratiilor de forta. Increderea pe care o apreciaza D-zeu e cea bazata pe cunoastere personala si pe relatie si nicidecum cea de tip laborator. Increderea vine de la sine din moment ce cunosti natura Persoanei.

Si cum poate fi cineva determinat la acea cunoastere a Personei si la cautarea credintei fara o baza solida de plecare?

QUOTE (Bolt)
Ce sa se demonstreze si pe baza caror date ?

Ma referam in general, la demonstratia unui fenomen folosind datele cunoscute.
Evindet, pe vremea lui Iisus nu se cunosteau prea multe date, dar nici acum, cand avem la dispozitie o cantitate destul de mare de cunostinte nu se intrezareste posibilitatea vreunei intelegeri stiintifice a faptelor Biblice.

QUOTE (Bolt)
Stiinta, fie empirica sau nu, nu-i un element disjunct in raport de incredere. Exista tipuri de stiinte cu tipuri de demonstratii si pe cale de consecinta tipuri de incredere. Increderea cu privire la existenta unei persoane (Cea la care ne referim) nu e acelasi lucru cu increderea fata de o demonstratie de interactiune chimica.

Ok, sa zicem ca stiinta n-ar fi necesara si nici suficienta pentru a inlatura orice dubii cu privire la Dumnezeu, ca actiunile Divine se sustrag legilor cunoscute(desi nu vad cum).Asta nu inseamna ca credinta in ceva prespune neaparat ca acel ceva este adevarat.In cazul stiintei, cand un lucru a fost demonstrat, ai o certitudine destul de mare asupra respectivului fapt.In cazul credintei insa, apar mereu intrebari fara raspuns, sau mai bine zis intrebari ce mereu acelasi raspuns.
__________________________________________________________________________________________


QUOTE (Francmason32)
Nu numai ca este o religie ezoterica dar si filosofica. Este una din cele 3 existente, Budhismul, Vedismul si Crestinismul.
Intradevar numai o elita intelege Adevarurile ascunse in spusele Noului Testament.
Cand vei fi in stare sa spui ca respecti toate poruncile atuncea poti spune ca nu mai ai nevoie de Crestinism pt ca esti identificat cu el.

Unde este dificultatea in a intelege iubirea de aproape, de exemplu?Aplicarea practica intr-adevar , nu este usoara, dar unde apare problema in intelegere?
Un exemplu de adevaruri ascunse in Noul Testament ai?

Acest topic a fost editat de Gothmog: 1 Jan 2006, 03:55 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 1 Jan 2006, 04:03 PM
Mesaj #257


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE

E un nonargument. Scopul si motivatia comunista n-au absolut nimic in comun cu religiozitatea autentica


Nici n-am zis ca ar avea. Era vorba doar de sentimentul religios, nu de religiozitate autentica.

QUOTE

Stii de ce n-are ? Pt. ca au existat inaintea germenilor comunismului. Zi-mi o singura secta aparuta-n tarile fost comuniste in ultimii 16 ani.


De ce in ultimii 16 ani?! in ultimii 56 de ani, poate, ca atit a durat comunismul, nu?

QUOTE

Si de aia nu-s religiosi ? E gresit. Ce studiu confirma acest lucru ?


Sondajele care au drept tinta masurarea credintei in Dumnezeu, de exemplu.

QUOTE

Casatoria lui Elton cu regizoru' ?


Si legalizarea relatiilor homosexuale e un indicator, desigur. Poate nu cel mai relevant...

QUOTE

Cu alte cuvinte tu consideri comunismul un generator de religiozitate, nu ?


Indirect. Eu privesc comunismul ca un "antrenor de muschi ai religiozitatii".

QUOTE

Da' cu baietii de peste Atlantic cum e ?


Ce e cu ei si ce legatura au cu discutia noastra? nu am afirmat ca ar exista un unic antrenor de muschi religiosi, exista multi alti factori care actioneaza in America. Acolo e un alt gen de spiritualitate decat in Europa. Si un alt gen fata de orientali sau fata de africani. Nu se aplica aceleasi standarde tuturor culturilor.

QUOTE

Ce n-ar da Teoctist sa fie asa. Astea-s bule de aer. Declaratia e una si asumarea practica si dovada e cu totul altceva. Pt. marea masa e confortabil sa se declare asa. Dar verifica-le cunostintele si viata practica in raport de cartulie. Pica toti testul.


Serios? si ce ma intereseaza pe mine?! daca oamenii se cred crestini, ei sunt din punctul meu de vedere, care e problema...

QUOTE

Cred ca ai nimerit-o, crestini autentici sunt la vreo 10-15 % maxim. Sa nu confundam simpla aderare la o norma morala drept religie.


Aaaa, asa vrei sa discutam? pai atunci nu cred ca exista nici 10%. De fapt nu cred ca exista nici macar 10 crestini in Romania. Daca exista 1 e mult. Si? cu ce ne ajuta asta?

QUOTE

Chiar crezi ca-n State a impus cineva ceva cu forta ? Sau in alte tari dominant crestine ?


Ti-am mai zis... nu asta e singurul mod de crestere a religiozitatii. Exista multe cauze posibile.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 1 Jan 2006, 05:27 PM
Mesaj #258


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



@gothmog :
QUOTE
Majoritatea crestinilor nu se afla intr-o ceata totala, cum pare-mi-se consideri tu, ci se foloseste doar de notiunile de baza ale teologiei fara a aprofunda mai departe...ceea ce nu este neaparat o necesitate, nu?

E adevarat, dar e vorba aia - "n-aduce anu' ce-aduce ceasu'". Adica acel crestin generalist care poate foarte bine trai si asa se poate intalni la un moment dat c-o situatie in care prezenta unui detaliu profund sa dea masura intelegerii corecte a unui lucru mai comun.
QUOTE
Din perspectiva ta, Mantuirea e conditionata de intelegerea si aplicarea cat mai multor detalii teologice?Nu zic ca spui asa, doar intreb.

Depinde de la caz la caz. In mare as spune ca nu. Dar aici am in vedere un stadiu incipient de pregatire (initiere) si implicit un spectru redus de interactiune om (crestin) - viata (experienta). Insa daca pe masura ce ar trebui sa se maturizeze el ramane benevol la chestiuni de "centura galbena" va culege ceea ce a cultivat. Deci pe undeva depinde de ceea ce stii si practici dar exista niste limite subiective. Nu poti norma in mod egal un profesor cu-n semianalfabet. Ambii pot fi crestini dar eveluarea-i dupa masuri diferite.
QUOTE
Poti oferi un exemplu de chestiuni produnde, te rog?

Sunt o multime de aparente contradictii in relatia om-D-zeu care se demonteaza pas cu pas printr-o imagine de ansamblu consistenta. De pilda eronata opinie ca D-zeul Vechiului Testament e altul decat Cel al Noului Testament. Sau ca in teologia si praxiologia crestina contemporana VT are o relevanta de la mica la inexistenta. Acum nu imi vin in minte prea multe, insa daca sunt intrebat sau dezbat un subiect cu cineva, pot aduce la suprafata dovada unei intelegeri profunde fata de una superficiala.
QUOTE
Nu e nevoie de un anumit nivel de pregatire prealabila pentru a percepe invatatura transmisa, si nici pentru a o aplica in practica.

Corect, dar conditionat totusi. Asta deoarece insasi Biblia spune ca lucrurile din ea nu se inteleg neconditionat. Deci un anumit nivel de pregatire prealabila e indispensabil dar acesta nu rezida-n licente si doctorate. Tine mai mult de disponibilitatea fiecaruia de a gandi pozitiv acest domeniu, de un exercitiu de dare a kilometrajului la zero si desigur si de o anumita doza de inteligenta nativa. Ultima nu conteaza intr-o masura prea mare insa crestinismul a doi indivizi cu educatii si minti diferite sare imediat in ochi.
QUOTE
Pentru a fi un bun crestin nu trebuie sa fii avansat in teologie sau sa ai un anumit nivel intelectual.

Corect dar de obicei acel crestin e mai mult parazitar decat productiv. Lucru asta-l tot spunea Pavel primelor comunitati crestine.
QUOTE
Era normal ca discipolii lui Iisus sa nu-l inteleaga, nu atat datorita complexitatii excesive a mesajului, cat a faptului ca era ceva extrem de nou si de neconceput.

Eh, uite si o dovada de superficialitate in raport de una de profunzime. Adica eu vin acum si-ti spun ceva mai profund - apropiatii Lui nu L-au inteles pt. ca asteptau cu totul altceva. Acum intelegi ? Omul vede in primul rand ceea ce-i pregatit sa vada. Intreba 1000 de crestini, cati stiu lucrul acesta si-l pot documenta ? Acum intelegi de ce detaliu te scoate dintr-un impas ?
QUOTE
Daca este vorba de o implicare pur teoretica, atunci asta este cu certitudine un lucru bun,

In crestinism e un lucru rau. smile.gif
QUOTE
si nu cred ca poate afecta intr-o masura prea mare obiectivitatea.

O afecteaza prin necalificare. Asta din urma se obtine numai prin practica, adica implicare subiectiva. E tot asa cum nu poti fi un campion sportiv stand doar in tribune indiferent cat de bine cunosti regulamentul.
QUOTE
Dar in cazul religiei , mai este vorba si de o alta implicare, una ...spirituala sa-i zicem, care presupune mai mult decat cunoastere si realizeaza o legatura intre subiect si obiect, legatura a carei rupere sau simpla amenintare primejduieste pe cel implicat.

1. Practica si cunoasterea se presupun reciproc, sunt complementare, una fara alta nu se poate. Nu exista crestin teoretic si crestin practic. Nu esti amandoua simultan ? Nu esti nimic. Aaa, poate doar un comentator sau un orb.
2. Stii vorba aia - "injectiile dor dar fac bine" ? Daca ruperea se dovedeste a fi spre binele omului, nu mai conteaza "durerea".
QUOTE
Parca mai sus ziceai ca aceasta calificare nu se primeste odata cu patrunderea in randul crestinilor, deci odata implicarea, si ca se dobandeste in timp.

Corect. Ucenicul devine peste noapte maistru ? Doar pt. ca-i in fabrica de 2 luni ?
QUOTE
Atunci cum presupune implicarea calificare?

Calificarea creste direct proportional cu gradul de cunostinte aplicate, adica implicarea. smile.gif
QUOTE
Caci implicat este orice crestin, fie el novice sau initiat.

Da, dar fiecare in masura lui, nu ?
QUOTE
Da, dar substitutia lui D-zeu de catre om, ritualismul abscons, misticismul orb dar guraliv si multe astfel de forme parareligioase si contraproductive nu inseamna crestinismul.

Pt. spectatori da, din pacate.
QUOTE
Dar o idee care sa puna la indoiala existenta Divninitatii nu vei emite niciodata(sau aproape) pentru ca asa ceva te-ar amenina in primul rand pe tine...

Ba da. Am facut-o la inceput. Am gandit cauzal si cum nu exista nici o cauza suficienta pt. tot ceea ce numin generic Univers, viata, inteligibilitate, teleonomie, complex, informatie, inteligenta etc, atunci n-a fost greu de loc. Daca ai dovada unei alte cauze decat ceea ce accept eu, sa-mi spui. smile.gif
QUOTE
Dumnezeul in care ti-ai plasat sperantele atata timp n-ar avea cum sa inceteze din existenta, pentru ca ai nevoie de el!

De El, nu de o minciuna autosugestiva. smile.gif Nu traiesc din propriile scenarii ci gandesc cauzal.
QUOTE
Nici macar nu poti concepe asa ceva, pentru ca asta ar presupune o refocalizare a viziunii tale spre altceva, ceva asupra caruia nu ai garantii ca-ti va oferi ceea ce s-a pierdut odata cu Dumnezeu...

O refocalizare spre un Mare adevar e dezirabila in orice moment si n-as sta nici o clipa pe ganduri daca s-ar dovedi a fi cel putin la fel de suficienta ca Prima. smile.gif
QUOTE
Celebrul pacat stramosesc.

Nefastul, nu celebrul.
QUOTE
Totusi, daca actul necredinctei a insemnat mancatul din pomul cunosterii, cum se poate invinui omul pentru asta, din moment ce in atunci nu cunostea diferenta intre ce este bine si ce este rau?

Oopaa, uite inca un exemplu de superficialitate vs. profunzime. Atentie, am mai spus-o multora : acel copac nu era unul al cunoasterii si punct. Era in mod simbolic centrul de greutate al loialitatii umane. realmente era un copac obisnuit dar probabil mai aratos. Daca vei citi cu atentie pasajul biblic vei vedea ca acolo scrie "pomul cunoasterii binelui si raului". Adesea comentatorii critici nu rostesc intreaga sintagma sugerand prin asta ca un D-zeu care se opune cunoasterii nu poate exista. Pai dreptate au dar doar pe baza unei frazari partiale pe care au ales-o. Cunoasterea simbolizata de acel pom era o cunoastere duala si prin experienta. Cuplul edenic putea cunoaste raul si de la distanta tot asa cum noi nu sarim intr-un vulcan ca sa vedem cum e si abia apoi sa avem incredere in simturi. Acelui cuplu i s-a zis sa pazeasca acea gradina. Eu acum te intreb, de cine s-o pazeasca daca nu era nici o primejdie (conform unei asteptari nedocumentate) ? Ei bine o primejdie exista si ei au fost facuti constienti de ea. Daca ar fi avut incredere in D-zeu si nu ar fi tratat cu usurinta indemnul, nu ar fi cunoscut raul in mod experimental pt. ca nu aveau nevoie. Ce a urmat vedem pana azi.
QUOTE
Si mai mult, cum poate fi pedepsit pentru asta?

Nu e pedeapsa divina benevola ci o consecinta a incalcarii a unor norme prestabilite pt. toti. Ignori gravitatia - mori, ignori sfatul divin - te situiezi singur intr-o zona de risc si culegi consecintele. Nu e nimeni vinovat ca-i trecut pe rosu. smile.gif
QUOTE
Un exemplu concret:Se pretinde ca Iisus avea fire umana si Divina in acelasi timp, nu?

Da. Pai nu-i D-zeu omnipotent ? Simplu fapt ca eu nu-mi explic un lucru inseamna ca D-zeu nu-l poate indeplini ? Adica devine competenta mea norma divina ? Avand in vedere cu Cine am de-a face, nu pot decat accepta pe baza de incredere si mai tarziu voi afla si cum stau lucrurile la acest capitol.
QUOTE
Sau la cazul general, independent de exemplul de mai sus, caruia teologia este posbil sa-i fi dat un soi de explicatie.

Nu, teologia n-are nici un fel de explicatie tot asa cum fizica n-are nici un fel de explicatie la intrebarea de ce lumina se prezinta si ca unda si ca particula.
QUOTE
Dumnezeu poate intruni doua caracteristici opuse in acelasi timp?

Nu sunt opuse. Atat timp cat natura umana e creatia Sa...
QUOTE
Dumnezeu poate fi in locul A, si in acelasi timp, in B?

Pai nu-i omnipotent si omniprezent ?
QUOTE
Dumnezeu poate fi Unul, si totusi sa aiba trei aspecte?

Exact. Ca si o institutie care-i reprezentata prin mai multi leaderi. D-zeu se prezinta prin 3 persoane.
QUOTE
Deloc, pentru ca ei au avut experienta martorului.Dar cum ramane cu cei care nu au fost prezenti?

Cand cunosti personajul admiti si potentele Sale.
QUOTE
Si cum poate fi cineva determinat la acea cunoastere a Personei si la cautarea credintei fara o baza solida de plecare?

Sintagma "baza solida" e tributara unui set de asteptari care s-ar putea sa nu fie implinite. Eu iti voi spune ca-n lumea in care traim acum nu putem ridica pretentii de alta natura decat asa cum e. D-zeu a lasat suficiente motive de incredere dar dat fiind votul nostru dual El nu-i de "capu' Lui". Asadar exista si suficiente motive de neincredere. Depinde pe care doresti sa le vezi. smile.gif
QUOTE
Ok, sa zicem ca stiinta n-ar fi necesara si nici suficienta pentru a inlatura orice dubii cu privire la Dumnezeu, ca actiunile Divine se sustrag legilor cunoscute(desi nu vad cum).

Stiinta nu-i indispensabila dar are un rol important. Depinde cat de mult cerem de la noi.
QUOTE
Asta nu inseamna ca credinta in ceva prespune neaparat ca acel ceva este adevarat.

Corect.
QUOTE
In cazul credintei insa, apar mereu intrebari fara raspuns, sau mai bine zis intrebari ce mereu acelasi raspuns.

Da si nu. Depinde de intrebari. Ti-am arat cat de cat cum e cu profunzimea. Intrebarile capata raspunsuri usor-usor pe parcurs. Religia crestina nu-i un lucru simplu daca vrei raspunsuri la toate si repede. Ceea ce eu ti-as fi scris eu cu 7-8 ani in urma ar fi avut alta consistenta decat ceea ce-ti pot scrie acum.


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 1 Jan 2006, 05:27 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Gothmog
mesaj 3 Jan 2006, 11:46 AM
Mesaj #259


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 124
Inscris: 26 November 05
Din: Ploiesti
Forumist Nr.: 7.335



QUOTE (Bolt)
E adevarat, dar e vorba aia - "n-aduce anu' ce-aduce ceasu'". Adica acel crestin generalist care poate foarte bine trai si asa se poate intalni la un moment dat c-o situatie in care prezenta unui detaliu profund sa dea masura intelegerii corecte a unui lucru mai comun.

Posibil.Dar nu-i poti cere oricui sa aprofundeze teologia crestina in anticiparea unei astfel de situatii, nu?

QUOTE (Bolt)
Depinde de la caz la caz. In mare as spune ca nu. Dar aici am in vedere un stadiu incipient de pregatire (initiere) si implicit un spectru redus de interactiune om (crestin) - viata (experienta). Insa daca pe masura ce ar trebui sa se maturizeze el ramane benevol la chestiuni de "centura galbena" va culege ceea ce a cultivat. Deci pe undeva depinde de ceea ce stii si practici dar exista niste limite subiective. Nu poti norma in mod egal un profesor cu-n semianalfabet. Ambii pot fi crestini dar eveluarea-i dupa masuri diferite.

In mod normal, unui crestin ar trebui sa-i fie suficiente in viata credinta , iubirea si morala crestina, nu?Nu poti sa impui undeva in mediul rural de exemplu conditionarea calitatii de crestin de catre cunoasterea teologica.

QUOTE (Bolt)
Sunt o multime de aparente contradictii in relatia om-D-zeu care se demonteaza pas cu pas printr-o imagine de ansamblu consistenta. De pilda eronata opinie ca D-zeul Vechiului Testament e altul decat Cel al Noului Testament. Sau ca in teologia si praxiologia crestina contemporana VT are o relevanta de la mica la inexistenta. Acum nu imi vin in minte prea multe, insa daca sunt intrebat sau dezbat un subiect cu cineva, pot aduce la suprafata dovada unei intelegeri profunde fata de una superficiala.

Dumnezeul NT nu are cum sa se debaraseze complet de VT pentru ca are nevoie de o baza de plecare;ca diferente notabile exista este adevarat, dar daca Iisus ar fi pornit de la zero in intemeierea crestinismului atunci nu stiu cati l-ar fi luat in seama.E mult mai usor sa construiesti ceva pe temelia pusa de altii decat sa incepi asta singur.Religia crestina a fost o revolutie fantastica, dar ca orice revolutie nu putea sa nege absolut tot ce exista in prealabil.

QUOTE (Bolt)
Corect, dar conditionat totusi. Asta deoarece insasi Biblia spune ca lucrurile din ea nu se inteleg neconditionat. Deci un anumit nivel de pregatire prealabila e indispensabil dar acesta nu rezida-n licente si doctorate. Tine mai mult de disponibilitatea fiecaruia de a gandi pozitiv acest domeniu, de un exercitiu de dare a kilometrajului la zero si desigur si de o anumita doza de inteligenta nativa. Ultima nu conteaza intr-o masura prea mare insa crestinismul a doi indivizi cu educatii si minti diferite sare imediat in ochi.

Sare in ochi, dar nu spune nimeni ca cel educat si inteligent poate fi un crestin mai bun decat primul.Poate sa aiba un mod mai rafinat de intelegere si exprimare, dar ii pot lipsi alte calitati necesare unui crestin.

QUOTE (Bolt)
Corect dar de obicei acel crestin e mai mult parazitar decat productiv. Lucru asta-l tot spunea Pavel primelor comunitati crestine.

Ce intelegi prin crestin productiv?Ce produce?Si ce paraziteaza celalalt?Faptul ca "parazitul" este inzestrat cu credinta si iubire fara a se situa si pe un nivel intelectual inalt il face mai nedemn de statutul de crestin decat unul inteligent?

QUOTE (Bolt)

Eh, uite si o dovada de superficialitate in raport de una de profunzime. Adica eu vin acum si-ti spun ceva mai profund - apropiatii Lui nu L-au inteles pt. ca asteptau cu totul altceva. Acum intelegi ? Omul vede in primul rand ceea ce-i pregatit sa vada. Intreba 1000 de crestini, cati stiu lucrul acesta si-l pot documenta ? Acum intelegi de ce detaliu te scoate dintr-un impas ?

Asteptau altceva pentru ca fusesera invatati cu altceva...daca dupa 2000 de ani de crestinism cineva repeta invataturile NT n-o sa mai para asa de absurde si inaplicabile pentru ca deja s-au fundamentat.

QUOTE (Bolt)
In crestinism e un lucru rau. smile.gif

Ma refeream in general , in cadrul unei dezbateri.

QUOTE (Bolt)
O afecteaza prin necalificare. Asta din urma se obtine numai prin practica, adica implicare subiectiva. E tot asa cum nu poti fi un campion sportiv stand doar in tribune indiferent cat de bine cunosti regulamentul.

Asa e, dar asta nu inseamna ca nu poti sa-ti dai cu parerea despre sport, si inca in cunostinta de cauza.

QUOTE (Bolt)
1. Practica si cunoasterea se presupun reciproc, sunt complementare, una fara alta nu se poate. Nu exista crestin teoretic si crestin practic. Nu esti amandoua simultan ? Nu esti nimic. Aaa, poate doar un comentator sau un orb.

Nu exista crestin teoretic si crestin practic, asa e, dar un ateu poate fi interesat de partea teoretica fara a avea credinta, si evident, fara a se implica.In cazul asta ar putea privi problema cu o doza mai mare de obiectivitate decat un crestin care este implicat emotional.
QUOTE (Bolt)
2. Stii vorba aia - "injectiile dor dar fac bine" ? Daca ruperea se dovedeste a fi spre binele omului, nu mai conteaza "durerea".

Tocmai asta e.N-am zis ca ruperea de Dumnezeu poate fi benefica pentru oricine. smile.gif

QUOTE (Bolt)
Ba da. Am facut-o la inceput. Am gandit cauzal si cum nu exista nici o cauza suficienta pt. tot ceea ce numin generic Univers, viata, inteligibilitate, teleonomie, complex, informatie, inteligenta etc, atunci n-a fost greu de loc. Daca ai dovada unei alte cauze decat ceea ce accept eu, sa-mi spui. smile.gif

Eu?N-am nici o dovada , nici o explicatie!Dar nici crestinismul nu are vreuna!La toate intrebarile pe care omul si le pune religia crestina ofera un singur raspuns:Dumnezeu!Un raspuns nu echivaleaza cu o explicatie...un astfel de raspuns poate concepe oricine, si chiar multi s-au incumetat sa dea solutii asemanatoare, doar ca sub diferite forme, pastrandu-se doar acelea ce convin majoritatii.Dumnezeu joaca rolul unui compromis generat de absenta cunoasterii cauzelor.

QUOTE (Bolt)
De El, nu de o minciuna autosugestiva. smile.gif Nu traiesc din propriile scenarii ci gandesc cauzal.

Asa ai impresia.smile.gif.De fapt, poti trai foarte bine si din scenariile altora.

QUOTE (Bolt)
O refocalizare spre un Mare adevar e dezirabila in orice moment si n-as sta nici o clipa pe ganduri daca s-ar dovedi a fi cel putin la fel de suficienta ca Prima.

De Prima este foarte greu sa te eliberezi , odata ce ai ajuns ferm convins ca detine adevarul suprem...omul prefera o certitudine servita de-a gata pe tava, decat sa caute singur un raspuns satisfacator, iar cand altii gasesc unul, se incapataneaza sa ramana la al lui...

QUOTE (Bolt)
Oopaa, uite inca un exemplu de superficialitate vs. profunzime. Atentie, am mai spus-o multora : acel copac nu era unul al cunoasterii si punct. Era in mod simbolic centrul de greutate al loialitatii umane. realmente era un copac obisnuit dar probabil mai aratos.

Viziunea ta. smile.gif

QUOTE (Bolt)
Daca vei citi cu atentie pasajul biblic vei vedea ca acolo scrie "pomul cunoasterii binelui si raului". Adesea comentatorii critici nu rostesc intreaga sintagma sugerand prin asta ca un D-zeu care se opune cunoasterii nu poate exista. Pai dreptate au dar doar pe baza unei frazari partiale pe care au ales-o. Cunoasterea simbolizata de acel pom era o cunoastere duala si prin experienta. Cuplul edenic putea cunoaste raul si de la distanta tot asa cum noi nu sarim intr-un vulcan ca sa vedem cum e si abia apoi sa avem incredere in simturi.

De unde stii ca putea cunoaste raul si de la distanta?Daca era asa , cum de "Atunci li s-au deschis ochii la amândoi şi au cunoscut că erau goi, şi au cusut frunze de smochin şi şi-au făcut acoperăminte.".De ce n-au cunoscut asta dinainte daca pomul cunoasterii binelui si raului joaca doar un rol simbolic?

QUOTE (Bolt)
Da. Pai nu-i D-zeu omnipotent ? Simplu fapt ca eu nu-mi explic un lucru inseamna ca D-zeu nu-l poate indeplini ? Adica devine competenta mea norma divina ? Avand in vedere cu Cine am de-a face, nu pot decat accepta pe baza de incredere si mai tarziu voi afla si cum stau lucrurile la acest capitol.

Am spus ca Dumnezeu nu tine cont de logica.Nu m-am referit la alte aspecte....

QUOTE (Bolt)

Nu, teologia n-are nici un fel de explicatie tot asa cum fizica n-are nici un fel de explicatie la intrebarea de ce lumina se prezinta si ca unda si ca particula.

Da, dar asta nu inseamna ca nu va avea...

QUOTE (Bolt)
Pai nu-i omnipotent si omniprezent ?

Pai n-am zis ca n-ar fi(asta daca ar fi existat, evident), am zis ca se afla in contradictie cu logica.

QUOTE (Bolt)
Cand cunosti personajul admiti si potentele Sale.

Si cine-mi garanteaza ca potentele Sale nu sunt rodul mintii umane?

QUOTE (Bolt)
Da si nu. Depinde de intrebari. Ti-am arat cat de cat cum e cu profunzimea. Intrebarile capata raspunsuri usor-usor pe parcurs. Religia crestina nu-i un lucru simplu daca vrei raspunsuri la toate si repede. Ceea ce eu ti-as fi scris eu cu 7-8 ani in urma ar fi avut alta consistenta decat ceea ce-ti pot scrie acum.

Intrebarile care capata raspunsuri usor-usor pe parcurs sunt cele care se refera la diverse aspecte ale religiei;cele esentiale au parte de acelasi raspuns intotdeauna.

Acest topic a fost editat de Gothmog: 3 Jan 2006, 11:52 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 3 Jan 2006, 01:20 PM
Mesaj #260


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Vă rog să reveniţi on topic.

Aici se propun şi se dezbat argumente în sprijinul ateismului pozitiv -- adică argumente care sprijină ideea "Nu există Dumnezeu".

Argumentele în sprijinul ideii "Există Dumnezeu" îşi au locul pe alte topicuri (ba chiar pe alte sub-forumuri...).

Mulţumesc,
a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 3 Jan 2006, 08:40 PM
Mesaj #261


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



Corect. Salut interventia si daca Gothmog doreste ii stau la dispozitie pe alt topic.
Deci, Gothmog daca doresti, creaza un topic in functie de interesul tau si continuam pe el. Ar fi o discutie placuta si constructiva.

Acest topic a fost editat de Bolt: 3 Jan 2006, 08:43 PM


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 4 Jan 2006, 04:10 PM
Mesaj #262


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (Bolt @ 22 Dec 2005, 08:33 PM)
QUOTE
Localnicul ala este atotputernic si atotstiutor?

Irelevant. Noi discutam in ce masura prestiinta localnicului (D-zeu) il putea determina pe turist (Lucifer) sa aleaga drumul gresit.

Ba discutam despre toate calitatile pe care i le atribui lui D-zeu.
QUOTE
Adica D-zeu nu era-n stare sa-l consilieze pe Lucifer, ai ? Care drept fundamental ? Pai daca acesta ii era luat intreaga istorie ar fi fost cu totul alta. Una imposibila.

De ce imposibila? Ar fi fost alta, desigur, adica cea dorita de D-zeu. O istorie in care nici Lucifer, nici Adam nu ar fi facut nici o greseala. Nu?
QUOTE
Oricum, prin chip, eu inteleg ca este vorba de o asemanare fenotipica, desigur intr-o anumita limita

Deci D-zeul despre care vorbesti are cap, gura, urechi, maini, picioare?
QUOTE
Bineinteles ca nu, conform dictionarului. Acolo viata-i definita incomplet

Daca DEX-ul nu-ti place, propune un alt dictionar. Dar nu imi cere sa lucrez cu definitii pe care numai tu le cunosti!
QUOTE
Oare ar fi corect sa trag concluzia ca viata apare spontan din moment ce acest lucru nu-l observam cu totii si e evident numai cand devin eu laborios si organizez totul in mod inteligent ca un agent viu ce sunt ?

Inteleg asa: faptul ca in laborator nu s-a creat (inca) viata este o dovada ca teoria ta creationista este adevarata. Dar daca vreodata se va reusi crearea vietii in laborator, aceasta va fi, desigur, o dovada ca teoria ta creationista este adevarata! laugh.gif
QUOTE
Si dupa aia ? Iar pumnul in gura ? Mai bine m-ar lasa-n dezastru.

Ei bine, eu as prefera in conditiile astea "pumnul in gura".


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 4 Jan 2006, 04:13 PM
Mesaj #263


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (Gothmog @ 24 Dec 2005, 09:09 PM)
Exista si atei care respecta cele zece porunci, desi nu le socotesc de natura divina.

Nu exista atei care sa respecte si prima porunca! smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 4 Jan 2006, 04:19 PM
Mesaj #264


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE
Inteleg asa: faptul ca in laborator nu s-a creat (inca) viata este o dovada ca teoria ta creationista este adevarata. Dar daca vreodata se va reusi crearea vietii in laborator, aceasta va fi, desigur, o dovada ca teoria ta creationista este adevarata!

Cred ca-ti scapa altceva: abiogeneza trebuie sa o probezi ca fiind un fenomen fizico-chimic strict natural, manat de hazard. Adica conditiile create sa poate fi unele naturale, conditii in care abunda elemente relativ simple fata de ADN, si nu unele fantastice, in care tu aduni de ex. nucleul, citoplasma si membrana si-ti rezulta astfel prima celula functionala in mod artificial.


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 4 Jan 2006, 04:21 PM
Mesaj #265


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Dacă nimeni nu mai are de adus sau dezbătut argumente în sprijinul ateismului pozitiv, acest topic va fi închis.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 4 Jan 2006, 10:05 PM
Mesaj #266


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



@abis :
QUOTE
Ba discutam despre toate calitatile pe care i le atribui lui D-zeu.

In primul rand - hai salut ! smile.gif
In al doi-lea rand nu prea mai stiu despre ce vorbisem atunci si mi-e cam lene sa caut. Dar daca-mi aduc aminte as raspunde asa : tu ai spus ca prestiinta divina l-ar fi influentat pe Lucifer in alegerea lui parca. Eu am spus ca nu, si ti-am dat exemplul cu turistul si localnicul. Adica in ce mod poate un om care vede de sus evenimentele sa influenteze odata ce a dat indicatii ? Eu nu vad nici o legatura intre calitatile divine si respectarea de catre D-zeu a drepturilor fiintelor pe care le-a creat. Eu ca parinte, imi consilia odrasla dar nu pot alege tot timpul pt. ea chiar daca in "prestiinta" mea stiu unde ajunge in final.
QUOTE
De ce imposibila? Ar fi fost alta, desigur, adica cea dorita de D-zeu. O istorie in care nici Lucifer, nici Adam nu ar fi facut nici o greseala. Nu?

E he he, de cate ori am zis si eu asa... rolleyes.gif Dar si de cate ori am inteles raspunsul... sad.gif
Pai e firesc faptul ca D-zeu l-a consiliat pe Lucifer dar nu putea opri la nesfarsit initiativa lui din moment ce acesta capatase audienta. Daca el s-ar fi izolat singur singurel era mult mai simplu dar cand randurile iau proportii n-ai alta sansa decat sa lucrezi la evidente. Adica trebuie sa lasi lucrurile sa merga pt. a elimina orice dubiu fata de acea initiativa. Stii vorba aia - "fiecare pasare pe limba ei piere" ? Exista lucruri care nu pot fi oprite dupa o anumita magnitudine ci doar controlate. E cazul despre care vorbim. De aceea am si spus - in mod principial D-zeu isi impune niste limite pe care le respecta. Eh de aia ar fi fost imposibila deoarece ar fi fost un scenariu orwellian.
QUOTE
Deci D-zeul despre care vorbesti are cap, gura, urechi, maini, picioare?

Voi repeta oarecum raspunsul precedent - presupun un grad suficient de asemanare intre aspectul uman si cel divin, tocmai pt. ca am in vedere datele biblice si conditiile cerute de acceptiunea umana a ceea ce se numeste o comunicare suficienta si eficienta.
QUOTE
Daca DEX-ul nu-ti place, propune un alt dictionar. Dar nu imi cere sa lucrez cu definitii pe care numai tu le cunosti!

Nu-i vorba ca nu mi-ar placea DEX-ul ci ca unele lucruri chiar sunt mai dificil de definit. Dar nu imposibil. smile.gif Cat despre tine eu zic ca-i bine daca mai adaugi ceva la vreo definitie, nu ? smile.gif Pt. ca daca propui sa nu vorbesc ce nu intelegi, ma indemni sa-ti propun sa nu mai vorbim ce nu intelegem amandoi la fel. smile.gif
QUOTE
Inteleg asa: faptul ca in laborator nu s-a creat (inca) viata este o dovada ca teoria ta creationista este adevarata. Dar daca vreodata se va reusi crearea vietii in laborator, aceasta va fi, desigur, o dovada ca teoria ta creationista este adevarata!

Pai ce tot iti spun eu de ceva timp - viata numai din viata si inteligenta numai din inteligenta. Crezi ca ma dezmint ? laugh.gif Ma bucur ca-ntelegi corect provocarea. Deci, cand omul va crea materie ex nihilo - va fi D-zeu, cand va crea viata din materie moarta tot D-zeu va fi. Crezi ca apucam zilele alea ? laugh.gif
QUOTE
Ei bine, eu as prefera in conditiile astea "pumnul in gura".

Pai asa repede, da. Dar pe termen lung, ba.


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gothmog
mesaj 4 Jan 2006, 10:18 PM
Mesaj #267


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 124
Inscris: 26 November 05
Din: Ploiesti
Forumist Nr.: 7.335



QUOTE (abis @ 4 Jan 2006, 04:13 PM)
QUOTE (Gothmog @ 24 Dec 2005, 09:09 PM)
Exista si atei care respecta cele zece porunci, desi nu le socotesc de natura divina.

Nu exista atei care sa respecte si prima porunca! smile.gif

My bad sorry.gif .M-a luat valul.
Puneti-ma la perle. biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 9 Jan 2006, 01:03 PM
Mesaj #268


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (Bolt @ 23 Dec 2005, 07:58 PM)
@actionmedia :
QUOTE
Cum poate un ateu sa nu gaseasca un sens al vietii.

Salut. As avea doar doua intrebari :
1. Ce intelegi tu, ca ateu, prin viata ?
2. Care ar fi sensul acesteia ?
Multumesc. smile.gif

1. Viata mea este tot ceea ce fac, tot ceea ce gandesc. Viata sunt eu. Eu sunt ceea ce fac, eu sunt ceea ce gandesc.
2. Sensul vietii mele este acela pe care i-l dau eu.

Scuze de intarziere, am fost in concediu.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 9 Jan 2006, 02:15 PM
Mesaj #269


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (actionmedia @ 9 Jan 2006, 02:03 PM)
2. Sensul vietii mele este acela pe care i-l dau eu.


Am sa te pun sa mananci fructe, apoi sa bei lapte si apoi si o gura de apa. Ai sa vezi ca tot sensul vietii este sa ajungi cat mai repede la WC.
E adevarat ca ai dat un "sens inalt vietii", si deasemenea ca m-ai lamurit si pe mine care este sensul vietii.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 9 Jan 2006, 03:12 PM
Mesaj #270


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (abureala @ 9 Jan 2006, 02:15 PM)
QUOTE (actionmedia @ 9 Jan 2006, 02:03 PM)
2. Sensul vietii mele este acela pe care i-l dau eu.


Am sa te pun sa mananci fructe, apoi sa bei lapte si apoi si o gura de apa. Ai sa vezi ca tot sensul vietii este sa ajungi cat mai repede la WC.

Da si apoi probabil ca sensul vietii va fi acela de a te pune si eu pe tine in aceeasi situatie, asa ca sa ma simt si eu bine.

Care este problema? De ce m-as sinucide daca sensul vietii mele este acela de a ajunge cat mai repede la WC?

Acest topic a fost editat de actionmedia: 9 Jan 2006, 03:15 PM


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 9 Jan 2006, 09:34 PM
Mesaj #271


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



@actionmedia :
QUOTE
1. Viata mea este tot ceea ce fac, tot ceea ce gandesc. Viata sunt eu. Eu sunt ceea ce fac, eu sunt ceea ce gandesc.
2. Sensul vietii mele este acela pe care i-l dau eu.

Bun revenit din concediu. smile.gif
1. Eu intrebasem in sens mai larg. E firesc sa fii tu viata ta, nu ? smile.gif Totusi eu cred ca viata oricarui om e mai mult decat orientarea pe care i-o da acesta.
2. In functie de ce anume dai scop vietii tale ?

@abureala :
QUOTE
Am sa te pun sa mananci fructe, apoi sa bei lapte si apoi si o gura de apa. Ai sa vezi ca tot sensul vietii este sa ajungi cat mai repede la WC.

Mai, asta-i una din cele mai tari pe care am auzit-o vreodata. laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 10 Jan 2006, 09:48 AM
Mesaj #272


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (actionmedia @ 9 Jan 2006, 04:12 PM)
QUOTE

Am sa te pun sa mananci fructe, apoi sa bei lapte si apoi si o gura de apa. Ai sa vezi ca tot sensul vietii este sa ajungi cat mai repede la WC.

Da si apoi probabil ca sensul vietii va fi acela de a te pune si eu pe tine in aceeasi situatie, asa ca sa ma simt si eu bine.

Care este problema? De ce m-as sinucide daca sensul vietii mele este acela de a ajunge cat mai repede la WC?

Daca te-as pune intr-o asemnea situatie este ca sa intelegi diferenta intre necesitate umana si sensul vietii. Fiindca de fapt tocmai aici este problema, fiindca sensul vietii tale nu iese din sfera satisfacerea propriilor placeri. Caci daca ii dai un sens, atunci va fi un sens care te face sa te simti bine. Ori acesta este reward-ul ca sa se mentina sistemul numit om un functiune. Deci nu cugeti si existi, ci traiesti ca sa te simti bine.

Dupa ce ai sa gasesti acel WC, si iti vei implini nevoia, te vei simti extrem de satisfacut. Insa dupa ce va piere acea satisfactie, te vei intreba oare "Ba da eu de ce traiesc pana la urma, sa ma cac si sa ma simt bine?" Asta daca te vei intreba...

Si daca am sa spun ca daca nu te vei sinucide, este fiindca ti-ai gasit vocatia de cacacios, dar ai sa spui ca sunt rautacios.

Acest topic a fost editat de abureala: 10 Jan 2006, 09:48 AM


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 10 Jan 2006, 09:54 AM
Mesaj #273


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (Bolt @ 9 Jan 2006, 10:34 PM)
@abureala :
QUOTE
Am sa te pun sa mananci fructe, apoi sa bei lapte si apoi si o gura de apa. Ai sa vezi ca tot sensul vietii este sa ajungi cat mai repede la WC.

Mai, asta-i una din cele mai tari pe care am auzit-o vreodata. laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

E inspirata dintr-un banc, in care trei tipi se intrebau ce este cel mai rapid lucru din lume. Unul zice ca lumina, altul ca gandul, iar al treilea, care era politist zice ca diareea. Cum, se intreab ceilalti uimiti, ba chiar contrariati. Pai aseara cand mi-a venit sa ma duc la WC nu am mai avut nici timp sa gandesc sa aprind lumina. Radem noi, dar cu sensul vietii nu e ras, fiindca in fata acestei intrebari am vrut sa spun ca suntem toti niste "politisti"...


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 10 Jan 2006, 01:38 PM
Mesaj #274


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Sunt, oare, singurul pe-aici plictisit de scatofilia lui abureala? unsure.gif


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 10 Jan 2006, 02:08 PM
Mesaj #275


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Nu, nu esti singurul! wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 10 Jan 2006, 02:59 PM
Mesaj #276


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (abis @ 10 Jan 2006, 03:08 PM)
Nu, nu esti singurul!    wink.gif

Dar de ce nu va intrebati, oare eu sunt satul de ale voastre si asta referitoare al adresa lui Dumnezeu? E adevarat, pentru asta trebuie sa dai dovada de altruism, adica de suflet... laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Acest topic a fost editat de abureala: 10 Jan 2006, 03:00 PM


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 10 Jan 2006, 03:10 PM
Mesaj #277


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Iti recomand "Comunitatea Credintei", in cazul in care esti "satul" de ce se scrie pe aici.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 10 Jan 2006, 03:28 PM
Mesaj #278


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (abis @ 10 Jan 2006, 04:10 PM)
Iti recomand "Comunitatea Credintei", in cazul in care esti "satul" de ce se scrie pe aici.

Iti multumesc pentru sfat, insa imi este cam greu cand vad cum se blasfemiaza in liniste si cu zambetul pe buze. smile.gif


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 10 Jan 2006, 03:44 PM
Mesaj #279


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (Bolt @ 9 Jan 2006, 09:34 PM)
Totusi eu cred ca viata oricarui om e mai mult decat orientarea pe care i-o da acesta.

Evident ca este mai mult, este orientarea pe care i-o da interactiunea omului respectiv cu mediul inconjurator. Din aceasta interactiune se nasc nevoile omului. Fiecare om are nevoile sale prin urmare fiecare om are particularitatile sale la fel cum viata fiecarui om are particularitatile sale.

QUOTE
In functie de ce anume dai scop vietii tale ?


Cum spuneam, in functie de nevoile pe care le am, nevoi care deriva din intereactiunea cu mediul inconjurator. Si nu dau un scop ci multe scopuri. Fiecare scop cu prioritatea lui. Unul e mai important altul este mai putin important. De exemplu mersul la WC este mai putin important decat comunicarea pe hanul ancutei.
Prioritatile nu sunt fixe, ele se schimba, asa se face ca uneori, mersul la WC devine mai important decat comunicarea pe hanul ancutei.
"Scopul Vietii" ca tinta suprema este o gogorita scornita de predicatori pentru a lovi la nivel emotional si a convinge cat mai multi oameni sa adere la o anumita credinta. Nu exista "Scopul Vietii".

abureala:
QUOTE
fiindca sensul vietii tale nu iese din sfera satisfacerea propriilor placeri. Caci daca ii dai un sens, atunci va fi un sens care te face sa te simti bine.

Si care este problema daca sensul pe care i-l dai te face sa te simti bine? Vrei sa spui ca mantuirea sufletului nu te face sa te simti bine? Iti mantuiesti sufletul ca sa te simti rau?

QUOTE
Deci nu cugeti si existi, ci traiesti ca sa te simti bine.

Depinde. Poate ca pe unii oameni a cugeta ii face sa se simta bine, spre deosebire de altii care se simt bine doar daca iau cugetarile de-a gata din carti asazis sfinte.

QUOTE
Dupa ce ai sa gasesti acel WC, si iti vei implini nevoia, te vei simti extrem de satisfacut. Insa dupa ce va piere acea satisfactie, te vei intreba oare "Ba da eu de ce traiesc pana la urma, sa ma cac si sa ma simt bine?" Asta daca te vei intreba...


Deja ti-am spus care ar fi urmatorul scop dupa ce rezolv cu WC-ul, sa iti acord si tie exact acelasi tratament. Evident ca daca ti-ai atins un scop iti fixezi altul, care este problema?



--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 10 Jan 2006, 11:23 PM
Mesaj #280


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



@actionmedia :
QUOTE
Evident ca este mai mult, este orientarea pe care i-o da interactiunea omului respectiv cu mediul inconjurator. Din aceasta interactiune se nasc nevoile omului. Fiecare om are nevoile sale prin urmare fiecare om are particularitatile sale la fel cum viata fiecarui om are particularitatile sale.

Corect. Dar totusi eu consider ca pt. om e insuficient acest egocentrism. Consider ca indiferent de traseul personal si popasurile noastre individuale, exista si un teren comun. Teren care, zic eu, ca-i mai important.
QUOTE
Cum spuneam, in functie de nevoile pe care le am, nevoi care deriva din intereactiunea cu mediul inconjurator.

Acest mediu nu are un cuvant suficient de zis. Mai mult, interactiunea s-ar putea sa fie perceputa doar in anumite aspecte ale ei. Poate ca lucruri nesemnificative aparent, au de fapt o mare importanta.
QUOTE
De exemplu mersul la WC este mai putin important decat comunicarea pe hanul ancutei.

rolleyes.gif
QUOTE
Prioritatile nu sunt fixe, ele se schimba, asa se face ca uneori, mersul la WC devine mai important decat comunicarea pe hanul ancutei.

laugh.gif
QUOTE
"Scopul Vietii" ca tinta suprema este o gogorita scornita de predicatori pentru a lovi la nivel emotional si a convinge cat mai multi oameni sa adere la o anumita credinta. Nu exista "Scopul Vietii".

Nici cand antonimul ei este moartea ? Sau doar eu traiesc intr-o lume in care se moare. smile.gif


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 11 Jan 2006, 09:35 AM
Mesaj #281


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (actionmedia @ 10 Jan 2006, 04:44 PM)
Prioritatile nu sunt fixe, ele se schimba, asa se face ca uneori, mersul la WC devine mai important decat comunicarea pe hanul ancutei.
"Scopul Vietii" ca tinta suprema este o gogorita scornita de predicatori pentru a lovi la nivel emotional si a convinge cat mai multi oameni sa adere la o anumita credinta. Nu exista "Scopul Vietii".


Super corect, exceptand referirea la cele sfinte. Fiindca nu exista un scop al vietii, fara Dumnezeu. Satisfacerea necesitatilor, sau mai plastic implinirea dorintelor, extrem de diferite, fiindca omul are nevoie si de dragoste, de cunoastere, etc, nu reprezinta un scop al vietii. Din punct de vedere functional, orice dorinta a omului reprezinta o nevoie, care se indeplineste sau nu. Insa aceste dorinte nu formeza "Scopul Vietii", ci reprezinta suma actiunilor care mentin pe linia de plutire sistemul numit om. Pur si simplu, sistemul numit om face ce trebuie sa faca, ca sa se mentina in viata.

Referitor la cele sfinte, este o afirmatie eronata.

Am accentuat aceste lucru, fiindca sunt atei care spun ca exact aceste necesitati ale omului spun ca sunt scopul vietii, si el exista chiar.

Acest topic a fost editat de abureala: 11 Jan 2006, 09:37 AM


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 11 Jan 2006, 11:26 AM
Mesaj #282


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Abureala,

Iarasi iti dau dreptate: nu exista, predefinit, un scop al vietii. Pentru un ateu, cel putin. Isi stabileste in general singur, in functie de imprejurari, diverse scopuri, fara a-si defini un Scop Suprem. Este asta o problema? Nu cred.

Pentru tine, scopul vietii este mantuirea, probabil. Daca vei trai conform poruncilor divine cand vei muri vei fi trecut probabil toate testele, vei fi "salvat" ori "mantuit" (indiferent ce-o insemna asta...) si vei avea parte de o a doua viata in eternitate intr-un rai in care vei pluti pe norisori, vei canta la harpa, vei asculta tril de pasarele si susur de izvoare... Dar care va fi scopul acelei existente de care, banuiesc, te vei bucura din plin? Care va fi scopul existentei tale in acea lume?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 11 Jan 2006, 11:41 AM
Mesaj #283


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Legatura stransa cu Dumnezeu, bineinteles.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 11 Jan 2006, 12:20 PM
Mesaj #284


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Nu cred - din momentul in care isi atinge acest scop, existenta lui ulterioara este lipsita de sens.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 11 Jan 2006, 12:26 PM
Mesaj #285


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Atunci "mentinerea unei legaturi cat mai stranse cu Dumnezeu". Asa e mai bine? tongue.gif


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 11 Jan 2006, 12:27 PM
Mesaj #286


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



Abis, te-ai gandit ca ala poate constitui chiar scopul ? hh.gif
Interesant totusi cum trasati voi repere temporale in viata de dincolo: "momentul", "ulterior", "mentinerea", etc. smile.gif

Acest topic a fost editat de Artanis: 11 Jan 2006, 12:29 PM


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 11 Jan 2006, 01:26 PM
Mesaj #287


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (Bolt @ 10 Jan 2006, 11:23 PM)
Corect. Dar totusi eu consider ca pt. om e insuficient acest egocentrism. Consider ca indiferent de traseul personal si popasurile noastre individuale, exista si un teren comun. Teren care, zic eu, ca-i mai important.

Te referi probabil la relatiile cu ceilalti oameni... Dar "interactiunea cu mediul inconjurator" presupune inclusiv interactiunea cu alti oameni. Interactiunea este reciproca. Fiecare modeleaza pe fiecare, in functie de influenta pe care o au. Nu vad care este problema. Iti stabilesti scopurile si in functie de ceilalti. Uneori ti le stabilesti dirijat de ceilalti. De multe ori in familiile de artisti, copiii isi descopera si ei talente artistice, oare de ce?
QUOTE
Acest mediu nu are un cuvant suficient de zis.

Cum adica mediul nu are un cuvant de spus? Tu esti perceptia mediului in care traiesti, eu sunt perceptia mediului in care traiesc, fiecare dintre noi este ceea ce percepe, ceea ce face in relatie cu acel mediu. Mediul inconjurator este singurul care "are un cuvand de spus". Suntem diferiti doar pentru ca percepem mediul din unghiuri diferite si interactionam in mod diferit cu el. Putem spune chiar ca fiecare om are mediul lui.
QUOTE
Mai mult, interactiunea s-ar putea sa fie perceputa doar in anumite aspecte ale ei. Poate ca lucruri nesemnificative aparent, au de fapt o mare importanta.

Partea asta nu am inteles-o.

QUOTE
Nici cand antonimul ei este moartea ? Sau doar eu traiesc intr-o lume in care se moare.


Pai majoritatea scopurilor unui om privesc chiar supravietuirea cu alte cuvinte evitarea mortii. Faptul ca in final toti murim este in mod evident ceva inevitabil. De ce sa iti bati capul cu ceva inevitabil? Poti cel mult sa iti prelungesti viata, atata timp cat "ai viata" si nu esti doar o leguma dependenta de altii sau de niste aparate. De aceea mi se pare absurd ca cineva sa spuna ca ateismul l-a adus in pragul sinuciderii. Un ateu isi fixeaza scopuri care ii prelungesc viata, pentru ca este singura pe care o are si stie ca dupa moarte nu mai este nimic.
De asemenea tot in ceea ce priveste moartea, stim ca viata are o durata limitata. Nu stim unde este acea limita, banuim ca e pe undeva pe acolo, in viitor. Stim insa cu certitudine ca timpul pe care il avem la dispozitie este limitat. Prin urmare cautam sa il folosim cat mai eficient. ATENTIE! Asa cum consideram noi ca este eficient. De exemplu, mie personal nu mi se pare eficient sa imi pierd timpul cu rugaciuni sau mers la biserica. Consider aceasta activitate pierdere de vreme, prin urmare nu o voi face. Altii probabil ca o considera eficienta. Foarte bine. Sa o faca ei.
abureala
QUOTE
Am accentuat aceste lucru, fiindca sunt atei care spun ca exact aceste necesitati ale omului spun ca sunt scopul vietii, si el exista chiar.

Cum spuneam, oamenii sunt diferiti. Fiecare are opinia lui. Probabil ca exista si credinciosi care spun ca "Scopul Vietii" nu exista. Trebuie insa sa tinem cont si de faptul ca oamenii nu spun intotdeauna chiar tot ceea ce gandesc. Unii mai tin la propria imagine, si asa de ochii lumii pot spune ca "Scopul Vietii" exista si ei chiar au unul.
Chiar daca un ateu ar crede ca exista "Scopul Vietii", de ce s-ar sinucide el in loc sa continue sa il caute?
artanis
QUOTE
Interesant totusi cum trasati voi repere temporale in viata de dincolo: "momentul", "ulterior", "mentinerea", etc.

Adica dupa moarte nu mai ai nevoie de scopuri? Pentru ca un scop poti sa ti-l fixezi doar temporal.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 11 Jan 2006, 01:27 PM
Mesaj #288


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (abis @ 11 Jan 2006, 12:26 PM)
Care va fi scopul existentei tale in acea lume?

Eu nu cred ca voi ajunge in acea lume a dreptilor. fiindca sunt pacatos. Insa trebuie sa lupt si sa nadajduiesc pentru mantuirea mea . Nu stiu care va scopul existentei mele in acea lume, stiu care este scopul meu in aceasta lume, impreuna cu toti oamenii , dupa cum este spus "Omul dintru inceput nu avut alt rost decat de a da slava Lui Dumnezeu".


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 11 Jan 2006, 02:42 PM
Mesaj #289


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 11 Jan 2006, 01:27 PM)
dupa cum este spus "Omul dintru inceput nu avut alt rost decat de a da slava Lui Dumnezeu".

Adica D-zeu ne-a creat pentru ca nu avea cine sa-l laude? unsure.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

9 Pagini V  « < 7 8 9 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 21 September 2024 - 03:00 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman