HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Cu Plecaciuni, Despre Japonia :))
Cinderella
mesaj 17 Jan 2005, 08:53 PM
Mesaj #1


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



Observ ca nu a scris nimeni despre Tara-Soarelui-Rasare, asa ca m-am gandit sa va scriu eu cateva cuvinte despre tzara unde mi-am petrecut sapte ani si unde a ramas pentru totdeauna o parte din inima mea wub.gif !!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inclinatul (ojigi) la japonezi

In Japonia toata lumea se inclina, de la prezentatorii tv, care la inceputul si sfarsitul emisiunii se inclina unul catre altul, iar apoi in fatza (adica in fatza telespectatorilor), pana la vanzatorii de la aprozar, cand iti multumesc ca ai binevoit sa-ti cumperi cartofii de la ei. Chiar si prietenii intre ei (tinerii mai putin), dar la oamenii mai in varsta se intampla frecvent ca atunci cand se intalnesc sau se despart sa o faca cu astfel de plecaciuni. Japonezii au reusit sa faca pana si din asta o arta, pentru ca, hei, nu trebuie sa te inclini oricum, unghiul cu care te inclini fiind in functie de relatia pe care o ai cu cel in fatza caruia te inclini. O plecaciune politicoasa este una pe care o faci indoindu-te din talie, cu mainile drepte pe langa corp, daca esti barbat, si cu mainile impreunate in fatza, daca esti femeie. Cel mai frecvente sunt plecaciunile facute la un unghi de 15 grade, dar am vazut odata la televizor cum proaspetii angajati la un magazin de electronice faceau cursuri speciale de plecaciuni, unghiul la care ei trebuiau sa se incline in fatza clientilor fiind de 45 grade.
Cel mai mult imi placea la coafor sau la saloane de frumusete, saloane vizitate atit de finute doamne, cat si de barbati, fiind foarte obisnuit ca samuraii secolului nostru sa se vopseasca sau sa-si faca permanente (“permanente usoare”, zic ei cu cochetarie). Cat despre vopsit, mai mult de 70% dintre tinerii din Tokio isi vopsesc parul, de la blond “Marlyn Monroe” pana la roscat “irlandez” ( combinatia intre blondul platinat si figura asiatica face ca rezultatul sa fie unul de-a dreptul oribil !). La sus-numitele saloane, pe langa plecaciunile regulamentare, la plecare primesti multumiri de la intreg personalul salonului. In momentul cand un client s-a ridicat de pe scaun, cel ce l-a tuns incepe sa-i multumeasca cu voce tare, ca sa se faca auzit si de restul angajatilor, si atunci incep cu totii, care pe unde sunt, sa strige si ei cu glas puternic, expresiile standard de multumire. Cea mai simpatica mi se pare expresia “otsukare sama deshita”, care in traducere directa inseamna “v-am obosit”. Adica eu ies de acolo tunsa, frezata, aranjata si proaspata ca o floricica si tot ei imi spun ca m-au obosit. Dragutii mei japonezi, tare mult va iubesc !!
Dar multumirile si plecaciunile nu se opresc in momentul cand platesti, ci, atunci cand ai terminat, unul sau mai multi angajati se reped spre iesire ca sa iasa inaintea ta si te asteapta aliniati in fatza usii, pe trotuar, unde continua sa-ti multumeasca insistent si galagios pana dispari din vizorul lor. Intr-una din vizitele mele la coafor s-a intamplat sa fiu singura clienta, find aproape de ora inchiderii, si ce sa vezi ? a iesit toata echipa (adica vreo 5 bucati de japonezi) in strada pentru plecaciunile si multumirile de rigoare, de parca eram regina Angliei (mai, si nici macar bacsis nu dadusem, pentru ca in Japonia nu exista asa ceva). Am plecat cat am putut de repede, stanjenita si emotionata de atata atentie, ca sa-mi dau seama dupa vreo 10 pasi ca mi-am uitat bicicleta, care era parcata in fatza salonului. Asa ca m-am intors, zambind incurcata, echipa mai era inca pe pozitie, doar vreo doua coafeze iesisere din rand si se indreptau spre intrare, dar cand m-au vazut au revenit frumusel la aliniere si m-au urmarit cu totii pana ce m-au vazut suita pe bicicleta, strigand in urma mea ultimele multumiri plus sa am grija cum merg cu bicicleta. Ca-n filmele cu Stan si Bran !
Pentru japonezi este foarte important ca in relatia de afaceri cu clientul (sau cu seful) sa ai o atitudine cat mai umila, sa-l lauzi cat te tine gura si imaginatia si neaparat sa-l duci de cat mai multe ori la baute pana se incheie o afacere. Nu de putine ori am surprins in metrou niste situatii de toata frumusetea, cu niste domni bine imbracati, probabil oameni de afaceri cu clientii lor, care se intorceau de la vreo bauta (dupa cat erau de veseli si de rosii in obrajori), atunci cand se apropia statia la care trebuiau sa coboare unul/unii dintre ei, incepea protocolul de inclinare; intai multumeau cu “domo arigato”, apoi se inclinau cat mai jos, tragand cu ochiul sa vada daca ceilalti s-au inclinat mai jos ca ei; daca cumva clientul (sau seful) se inclinase mai jos, atunci ei se inclinau si mai jos si continuau tot asa pana aproape se inchideau usile, moment cand ieseau repede, eventual cu spatele si cu capul aplecat la un unghi proportional cu pozitia lor in companie.


Acest topic a fost editat de Cinderella: 18 Jan 2005, 09:24 AM


--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinderella
mesaj 18 Jan 2005, 09:24 AM
Mesaj #2


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



In metrou in Tokio

In Tokio principalele mijloace de transport sunt metroul si trenul.
Traficul auto este de atat de mare (poate cel mai mare din lume, un prieten imi spunea ca nici traficul naucitor din New York la orele de varf nu se compara cu cel din Tokio), incat mai toata lumea prefera trenul, in special pentru a se duce la slujba.
Mi-amintesc ca in urma cu mai multi ani cand eram in tzara am vazut la televizor imagini din metroul din Tokio, cum lucratorii din statie ii impingeau de la spate pe calatori ca sa poata sa inchida usile. Nici prin cap nu imi trecea pe acea vreme ca voi trai pe pielea mea experienta asta. La orele de varf (dimineata, intre 7-9, apoi dupa-amiaza, un prim val pe la 5-6, iar urmatorul, aproape de miezul noptii) japonezii incep sa se reverse linistiti si ordonati spre statiile de tren si metrou. Odata ajunsi pe peron se aseaza corect si regulamentar pe rinduri, care se formeaza in locuri special marcate, ce corespund exact usilor trenului. Ei bine, atunci cand soseste trenul, iei contact cu unul din paradoxurile japoneze: acelasi domn sobru care-si asteapta cuminte locul la rand, sau aceeasi doamna fina si cocheta, cu manusi albe pana la cot si umbreluta de soare, odata intrati in metrou devin parca alti oameni, se lupta pe viata si pe moarte, impingand si dand din coate fara nici o jena in incercarea de a ocupa un locsor mai bine plasat sau un loc pe scaun. Cand mai sunt cateva secunde (!) pana ajunge trenul in statie, cei care stau jos sau care sunt pe la mijlocul vagonului incep cu disperare sa-si faca loc spre iesire, nimeni nu intreaba "coboriti la prima?", ci totul se intampla in tacere, cu falcile inclestate, cu servieta "la inaintare", spre scopul suprem: sa coboare ! Si, fratilor, chiar in conditiile astea te-ri-bi-le de calatorie nu am auzit pe nimeni sa vocifereze, sa tipe, sa injure (desi expresia de pe fetzele lor congestionate spunea multe) !! a, ti-a rupt cineva ciorapul, ti-a tras un cot in cap atunci cand isi punea servieta sus la bagaje, s-a lasat timp de 10 statii pe tine, te-a calcat zdravan pe batatura, ti-a bagat minerul de la umbrela in burta, astea nu sunt pentru un japonez motive sa vocifereze si sa se lamenteze in public, ci trebuie sa le rabde ca un samurai adevarat. In Japonia, o persoana care nu se poate controla emotional si fizic, nu este deloc apreciata si respectata, educatia in sensul asta incepand de timpuriu.

Primul lucru care m-a uimit inca din prima zi cand am ajuns in Tokio este faptul ca majoritatea japonezilor dorm in metrou. SI dorm, nenica, cufundati intr-un somn adanc, cu capul pe spate (sau pe umarul celui de alaturi) si cu gura intredeschisa. Mi s-a intamplat de multe ori sa fiu perna de sprijin a vreunui japonez adormit, si zau ca nu e deloc placut. Si ce poti sa-i faci ? ii tragi doua-trei ghionturi discrete, omul se trezeste putin, eventual mormaie incurcat un “sumimasen” (ma scuzati), isi redreseaza pozitia corpului, dar in cateva secunde revine de unde a plecat. In final, daca aveam drum lung, renuntam la loc. Japonezii, pe langa varianta ghionturilor si a renuntarii la scaun, au si alta solutie, mult mai simpla, adorm si ei, lasandu-si la randul lor capul pe cel de alaturi si asa se ajunge la niste imagini de toata frumusetea. Fara indoiala ca multi japonezi sunt atat de obositi din cauza ca muncesc 12-14 ore/zi (sau o mai fi si altceva ?), asa incat pot sa adoarma in orice conditii sau pozitii (inclusiv in picioare- pozitia asta e chiar mai pitoreasca - somnul e la fel de profund, capul i se balangane fie pe spate, fie ii cade in piept). Secretara profului meu mi-a spus odata ca isi propusese sa invete franceza ascultand casete in metrou, dar nu a reusit nicodata sa treaca de prima lectie pentru ca adormea. Si doamna in cauza nu pot sa spun ca avea o slujba foarte obositoare, muncea 8 ore fix si acasa nu o asteptau copii.
Si metroul nu este singurul loc public unde dorm japonezii, am asistat de cateva ori la cursurile profesorului meu si am fost uimita sa vad ca o mare parte dintre studenti dormeau fara nici o jena sub nasul profului (si era o sala mica, profu ii vedea cu siguranta !). Am auzit ca este foarte obisnuit in universitati ca studentii sa doarma la cursuri (si mai nou sa scrie SMS-uri pe celulare), fara ca profesorii sa le atraga atentia (decat in situatiile cand devin prea zgomotosi sau sforaie).
Si revin la paradoxul civilizatiei/ lipsei ei pe peron, respectiv in tren. Marea mea durere cand am fost insarcinata a fost ca nimeni nu mi-a oferit locul, chiar atunci cand sarcina era evidenta. Ca sa nu mint, s-a intamplat totusi sa mi se ofere locul de vreo doua ori, dar tot femeile au fost cele care s-au ridicat; barbatii erau mult prea obositi sau cufundati adanc in lectura ziarului sau a vreunei "Manga" (carti cu benzi desenate, foarte indragite de japonezi). Manga este prezenta oriunde te duci, de la statii de metrou (daca n-ai chef sa le cumperi, le culegi din cosurile de gunoi speciale pentru maculatura, si nu de putine ori am vazut oameni imbracati in costume negre, sobre, scotocind in cosuri, in cautare de manga), pana la restaurante, unde gasesti rafturi intregi de unde poti sa-ti alegi o manga in asteptarea mancarii. Un pranz sau o cina cu colegii japonezi la un restaurant dotat cu biblioteca de <manga>, insemna o tacere absoluta pe tot parcursul mesei, intrucat toata lumea lectura indragitele benzi desenate.

In fine, metroul este si locul unde tinerele fete se rujeaza, macheaza, penseaza, isi dau cu creme, sau chiar isi onduleaza parul cu fierul, iar barbatii isi exerseaza loviturile de golf (asta se intampla pe peron), fie mimand ca tin o crosa in mina, fie, in zilele ploioase, folosindu-se de o umbrela.

Acest topic a fost editat de Cinderella: 18 Jan 2005, 09:25 AM


--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zed
mesaj 18 Jan 2005, 03:38 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.766
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 671



Frumos . smile.gif
Si eu am o slabiciune pentru Japonia . Am tot spus ca incerc sa invata si japoneza , dar nu am apucat pana accum .
M-as bucura tare mult daca ai pune si cateva poze , ador gradinile si parcurile lor , la fel si templele wub.gif

Imi aduc aminte de o intamplare nostima . Motivul acelei mese la restaurant luata impreuna de mine cu doi colegi si doi japonezi este irelevanta , ceea ce era sa se intample , a fost amuzant , cel putin pentru mine .
Arigatou , dozo , domo , watashi wa doitsujin desu si alte cateva cuvinte cunosc si eu , dar este important sa cunosti si obiceiurile lor .
Unul din cei doi colegi era sa faca o boroboata mare . I se oferise cartea de vizita din partea unui japonez si el a bagat-o in portofel multumind . A poi a dus mana inspre buzunarul din spate de la pantaloni si i-am dat un ghiont cu piciorul pe sub masa laugh.gif . S -a uitat la mine speriat si eu tusind incet , ii tot aratam cu mana inspre inima si el nu intelegea .
Eu am vrut sa-i atrag atentia ca la japonezi nu se pune cartea de vizita in portofel si apoi in buzunarul din dos de la pantaloni . Ei , intotdeauna din respect pun cartea de vizita in haina de la piept , asa arati respect fata de cel dare ti-a oferit cartea de vizita , nu asezandute pe ea laugh.gif .
Noroc ca a inteles din timp , eu transpirasem deja de emotii . smile.gif)


--------------------
I'm hanging on your words /Living on your breath
Feeling with your skin /Will I always be here ?!

Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare.
www.unicef.org
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 18 Jan 2005, 03:38 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
contraste
mesaj 18 Jan 2005, 04:17 PM
Mesaj #4


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Vai, Cindarella, OGIO-SAN, ce frumos mai povestesti despre Japonia...
Spune ceva si despre corectitudinea japonezilor....


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trustbyte
mesaj 18 Jan 2005, 04:52 PM
Mesaj #5


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 567
Inscris: 5 January 04
Forumist Nr.: 1.705



frumoase povestirile din Tokio smile.gif

sper sa mai gasesc si alta data... spoton.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinderella
mesaj 20 Jan 2005, 05:14 PM
Mesaj #6


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



Va multumesc frumos pentru aprecieri !
Zed, da, asa este, cartea de vizita este foarte importanta si prin felul cum o primesti iti arati respectul fatza de cel care ti-a dat-o; ca o completare la ce ai spus tu- cartea de vizita trebuie preluata cu amandoua (!!) mainile si cu o usoara plecaciune.
Poze din pacate nu am aici unde sunt acum, le-am dus pe toate la ai mei. Kyoto este un oras absolut grozav thumb_yello.gif wub.gif, unde s-au pastrat foarte bine toate templele si castelele plus stradutele vechi, in schimb Tokio nu este chiar pe gustul meu, PREA MULT beton si prea putina verdeata !!!

Contraste, despre corectitudinea japonezilor, as spune eu,daar.. nu poci rolleyes.gif !! tot ce pot sa spun este ca sunt si ei oameni ca toti oamenii, unii mai corecti, altii mai putin…

Ce m-a impresionat pe mine mai mult este devotamentul lor pentru compania la care lucreaza, pentru majoritatea japonezilor slujba este cu muuult mai importanta decat familia !!
Iar ceea ce am gasit eu definitoriu pentru poporul japonez se poate exprima practic printr-un singur cuvant. Un cuvant specific lor si care nu are corespondent exact in limba noastra sau in engleza, de pilda. Acest cuvant este “GAMBARU” si s-ar traduce la noi cu “a-si da silinta/a se stradui” sau in engleza “to do your best”, dar sensul acestui cuvant este de fapt mai mult decat atit si corect ar trebui sa se traduca ceva de genu “a se stradui pana cade lat”. Si eu cred ca spiritul acesta al japonezilor de a “gambarimasii” este unul din secretele lor ca au reusit sa ajunga acolo unde au ajuns. De exemplu, am vazut odata intr-o telenovela japoneza o scena foarte semnificativa in sensul asta, si anume cum o mama isi incuraja copilul care participa la un concurs de atletism; copilul cazuse, se lovise rau la genunchi, ii curgea sangele, de-abia mai merge, dar mama lui de pe margine ii striga « Gambate, gambate !! » si copchilul, cu ultimele puteri, tarandu-se, cu lacrimile siroind pe obraz si facand grimase de durere si-a continuat drumul pana a ajuns, glorios, la “finish”. Ei, asta este spiritul japonez ! eu personal, mi-as fi luat de urgenta copilul si l-as fi dus la spital si putin mi-ar fi pasat daca termina cursa sau nu, dar la ei important este sa te straduiesti pana cazi lat sau iti dai duhul…spiritul samurailor, la urma urmei !

In continuare, cateva curiozitati japoneze legate in principal de cresterea si educarea copiilor in Japonia :

-copii au uniforme incepand de la gradinita pana la liceu inclusiv; la copilasii de gradinita si scoala primara, uniforma consta in pantalonasi scurti, respectiv fustite scurte atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna. Iarna mi se rupea sufletul sa ii vad pe bietii copilasi cu picioarele vinete de frig (temperatura nu coboara mult sub zero grade, dar sunt vanturi puternice), in timp ce parintii erau echipati bine cu caciula, manusi si fular. Ei spun ca in felul asta ii calesc si, in plus, asa este obiceiul din mosi-stramosi.
- pe timpul verii una din cele mai populare delicatese pentru copii (si nu numai) este gheata maruntita bine si colorata chimic (rosu, albastru, verde, samd), care se serveste in cupe enorme ;
- inghetata se recomanda pentru rosu in gat la copii (pediatra mea: “si da-i medicamentul cu niste inghetata, copiilor le place mult inghetata !!”); nu exista notiunea de “curent” sau “a trage curentul”.
-este foarte raspindit ca parintii sa faca baie impreuna cu copii lor (in unele familii, chiar pana acestia se fac maricei !), chiar daca sunt de sex opus.
- marea majoritatea a japonezilor nu-si imbratiseaza sau pupa copii IN PUBLIC - odata mi-am exprimat surprinderea fatza de obiceiul de mai sus, cu baia, iar un prieten japonez imi raspunde agasat ca lui i se pare mult mai dezgustator ca o fata adolescenta, de exemplu, sa-si imbratiseze si sa-si pupe tatal, decat sa faca baie impreuna cu el !
- pentru a intra la gradinitza (orice gradinita!!) parintii si copii trebuie sa dea un interviu; imi spunea o prietena ca baietelul ei a picat la un astfel de interviu (la care una din probe a fost datul pe tobogan) si ca la gradinita la care a aplicat ea au fost cam 10 pe loc si…s-a intrat cu pile !! (asa ca, dragilor, daca cineva avea impresia ca numai in Romania exista “pile”, iaca nu e chiar asa!);

- copii care vor sa intre la un liceu bun sau la o facultate buna fac meditatii “la greu”; se duc 6-8 ore la scoala “normala” si apoi se mai duc vreo 4-6 ore la scoli speciale de meditatii; asa incat elevii in ani terminali de sc. gen. sau liceu invata cam 10-12-14 ore/zi;
- in ultimul timp a luat mare amploare un fenomen ingrijorator in scoli si licee- copii refuza sa se mai duca la scoala din cauza rautatii si cruzimii colegilor- la japonezi, sistemul “de grup” functioneaza foarte bine si la toate nivelele sociale si daca nu esti in stare sa te integrezi intr-un grup, esti pierdut/ exclus/ izolat complet; au fost si cazuri de sinucidere in randul copiilor din acest motiv.
Sistemul de grup functioneaza foarte bine si la mamici- prin parcuri vezi adeseori grupuri-grupuri de mamici cu odraslele lor si am inteles ca au fost adevarate drame cand unele mamici, dintr-un motiv sau altul, nu au fost admise in grupul respectiv. Si pe mine m-a intrebat odata o japoneza cand mi-am facut “debutul” ; debutul in ce ? credeam ca nu am inteles bine- si atunci tipa mi-a explicat ca o proaspata mamica cand se duce prima data in parc cu puiul ei, daca intalneste un grup de mamici cu bebelushi de aceeasi varsta si vrea sa intre in grupul lor trebuie sa se duca la ele sa se prezinte si sa le duca si niste mici cadouri (prajiturele, ceva), asaa, ca sa fie bine primita si iaca, asta se cheama debut.
- munca voluntara de strans hirtii de pe strada si maturat este ceva obisnuit (de obicei o fac pensionarii).

Acest topic a fost editat de Cinderella: 20 Jan 2005, 05:35 PM


--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zed
mesaj 20 Jan 2005, 07:51 PM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.766
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 671



E interesant , unele lucruri le stiam , dar unele nu .
Am vazut in schimb , pe viu , o ceremonie a ceaiului . Cum se bea si se face un ceai verde cu adevarat . smile.gif
Acum a ajuns moda si aici (in plicuri -bleah ), dar ei il consuma deja de generatii .
E foarte interesanta prepararea si servirea lui . Cum se foloseste CHA-SHAKU , HI-SHAKU , MATCHA , CHA -SEN si KAISHY-RIKYU . (sper ca am scris corect tongue.gif ) . Ceaiul e deosebit de amar la gust si cunoscatorii spun ca depinde si din ce zona este , eu am baut ceai verde din zona UJI .
Cand mai ai timp mai scrie te rog , e cat se poate de interesant , sunt multe lucruri pe care nu le vezi la tv si nici ca turist , ci doar daca ai trait acolo , asa cum este cazul tau smile.gif


--------------------
I'm hanging on your words /Living on your breath
Feeling with your skin /Will I always be here ?!

Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare.
www.unicef.org
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ovidius
mesaj 21 Jan 2005, 10:26 AM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.849
Inscris: 30 March 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 2.824



Interesante povestiri, Cinderella....Le citesc cu mare placere si te astept sa mai scrii. smile.gif
Am 2 cunostinte care traiesc in Japonia si mai imi povestesc cateodata cam ce si cum e acolo, dar nu asa sistematic cum ai facut-o tu aici.


--------------------
Suntem ceea ce gândim. (Buddha)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
geriA3e
mesaj 5 Feb 2005, 01:20 PM
Mesaj #9


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 344
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.401



Foarte frumoase povestirile, clapping.gif Cinderella !

Pot şi eu să relatez din auzite despre partea cu munca în Japonia într-o companie, preluată direct de la un martor ocular:
mi s-a povestit că în mod normal japonezii au foarte puţin concediu pe an,nu ca pe plaiurile mioritice spre o lună de zile sau chiar peste,ci [B]maxim o săptămână[B/](???);apoi că programul de lucru normal ar fi tot de 8 ore,ca şi pe aciulea,dar că alea "nu se pun" la evaluarea unui angajat,că cine pleacă de la lucru după numai 8 ore e rău privit şi aproape să i se dea papucii,abia cu cât stă mai multe ore peste cele regulamentare fiind respectivul apreciat şi considerat că se implică;societatea e foarte intransigentă cu erorile,de pildă a ieşit pe piaţă un lot de lapte pentru bebeluşi care a provocat disconfort stomacal câtorva prunci,iar directorii companiei şi-au cerut iertare în mod public (la tv)...parcă au şi demisionat (asta n-o mai reţin precis,da respectivul îmi zicea ultragiat că ar fi trebuit să-şi facă hara-kiri!? - fel de fel de lume!)...şi altele.

Îmi permit să consider că acel cult pentru muncă,pentru efort,"a se strădui până cade lat" (cum Cinderella a arătat),provine din cultura japoneză specială mai degrabă decât din vreo genă care de pildă românilor le-ar lipsi cu desăvârşire şi poate o fi urmare a concurenţei naturale dezvoltate în timp îndelungat în cadrul unei populaţii excedentare vieţuind pe un spaţiu restrâns,"trend" care şi azi continuă ca şi în vremurile de demult.

Mai aşteptăm istorisiri! drool.gif


--------------------
" 'Mai bine' decât bine, înseamnă 'moartea binelui'. " - autor anonim...dar nu şi pentru mine :)
( El afirmă concis prin asta, că cine încercă să îmbunătăţească încă ce deja este bine, practic îl strică ! Susţin că are dreptate şi aşa se întâmplă: nu se poate merge mai sus de piscul muntelui, ci dincolo de vârf se merge la vale. )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinderella
mesaj 24 Feb 2005, 01:31 PM
Mesaj #10


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



Cu o maaare intarziere va invit la un nou episod.....smile.gif

Karuccha Shokku

Dupa un drum istovitor de aproape 10 ore cu vaporul ajungem in sfarsit in Kozushima,
o insula vulcanica si micutza la vest de Tokio. Eram doi romani, un slovac cu
prietena lui chinezoaica, un tip din Muntenegru, o alta chinezoaica si trei
japonezi.

Hirota-san s-a ocupat de toate pentru excursia asta, a ales destinatia si a facut
rezervarile pentru vapor cat si pentru ryokan (motel in stil japonez). De abia dupa
ce am platit biletul am aflat conditiile in care aveam sa calatorim cu vaporul si
anume-aveam sa dormim cu totii in aceeasi camera....pe jos. Cu totii, adica nu numai
cei din grupul nostru, ci toti calatorii, care au fost mai multi de o suta. Si pe
jos, adica direct pe tatami, nici macar pe saltea, nici macar cu o patura pe noi.
Puse cap la cap am reusit sa dorm vreo 3 ore in acea noapte, cand am calatorit
pentru prima data cu vaporul. Oceanul a fost incredibil de linistit, fara nici o
urma de valuri,parca era o balta imensa.....

La micul ryokan, care era de fapt o pensiune tinuta de o familie, ne-au intampinat
foarte calduros okaa-san si otoo-san (adica, in limbajul cel mai respectuos, mama si
tata). In japoneza exista practic trei tipuri de limbaje, cel foarte politicos, pe
care japonezii il folosesc cand se adreseaza clientilor sau necunoscutilor, apoi cel
"standard", cu care se adreseaza colegilor sau cunostintelor intamplatore, si
ultimul, folosit pentru cei din familie, prieteni sau subalterni. In limbajul uzual,
pentru mama si tata se folosesc "haha-oya" si "cici-oya", precum si apelativele
preluate din Europa, "mama" si "papa".

***********
Barbatii se adreseaza celor de-o varsta sau mai mici ca ei, cat si subalternilor cu
apelativul "kun", iar celor mai in varsta sau sefilor cu "san". La scoala se
foloseste frecvent pentru colegii mai mari, apelativul "sempai", care inseamna
"senior". Este foarte neobisnuit sa te adresezi colegilor cu numele mic si exista
multi oameni care lucreaza ani de zile in aceeasi companie fara sa stie numele mic
al colegilor sau subalternilor lor.
In cazul fetelor/femeilor, se foloseste numai apelativul "san" chiar si pentru
subalterne, insa prietenele se adreseaza una alteia cu o forma de alint, "chan" (se
pronunta "cian"). Mi-aduc aminte cand am inceput sa lucrez la universitate a venit o
colega sa se prezinte si mi-a spus ca o cheama Matzushita, dar "prietenele imi spun
Matzu-chan.. poti sa-mi spui si tu la fel daca vrei." "Oh, nuuuu, prefer sa-ti
spun,daca se poate, pe numele mic" ( poate ca ala suna mai bine pentru urechea mea
de romanca)..
*******
Camera noastra, a fetelor, era conform standardelor japoneze, una mare, de vreo 9-10 tatami..nu stiu cum
s-ar "traduce" asta in metrii patrati, dar cred ca inseamna vreo 14-15 m2 si tinand
cont ca era aproape goala, singura mobila fiind o masutza mica, parea chiar
incapatoare. Saltele erau tinute in timpul zilei in dulapul cu usi glisante din
perete si se scoteau afara doar seara, cand ne culcam.

Asadar dupa ce ne-am cazat, imbaiat si aranjat am plecat sa vizitam putin
imprejurimile, apoi la plaja. Oceanul avea culoarea albastru cobalt si apa era
limpede precum cea din reclamele pentru insulele exotice, o adevarata incantare !!
Acolo am vazut pentru prima data soarele apunand in mare si nisip negru, din roca vulcanica.
Ziua a trecut repede stand pe plaja si balacindu-ne in apa si s-a facut ora 7 seara, ora mesei.
In camera de oaspeti okaa-san impreuna cu fata dansei pregatisera o masa mare, pe
care au aranjat-o cu mare arta. Noi gaijinii (gaijin inseamna strain) ne-am oprit s-o admiram, iar M., slovacul, spre
amuzamentul japonezilor si-a adus camera video sa filmeze regalul culinar ce tocmai
ni se oferise.
Masa era desigur in stil japonez si trebuia sa stam pe jos, asezati pe niste
pernutze. Oase troznind de gaijini neobisnuiti cu pozitia
"seza" s-au auzit atunci cand ne-am asezat, insa pozitia a fost abandonata repede de
ne-japonezi si cam dupa primul pahar de bere fiecare incerca sa-si gaseasca pe sub
masa loc pentru picioare, care cum putea.

Odata ajunsi in fatza bucatelor am constatat ca fiecare mesean avea nu mai putin de
7 farfurii si boluri, majoritatea fiind insa din cele mici, cu portii de marimea
"XXS". Numai bolul de orez, felul principal (adica peshtele) si bolul de misoshiro
(supa traditionala japoneza facuta din boabe de soia, care se bea la sfarsit) aveau
dimensiuni relativ normale. Celelalte feluri, delicat dramuite cum spuneam, erau:
boabe de fasole amestecata cu o "iarba" neagra (care nici acum nu stiu cum se
cheama, dar e placuta la gust) si susan, bucati de peste uscat, vinete micutze
murate, si separat, prune japoneze murate ("ume boshii" pe numele japonez, care,
dupa gustul subsemnatei, sunt absolut oribile).

Japonezii se pricep in mod deosebit la prezentarea produselor culiniare si in majoritatea
restaurantelor poti vedea in vitrina reproducerea peeerfecta
in plastic a meniurilor pe care le gasesti inauntru, o idee grozava dupa
parerea mea si in special folositoare pentru gaijini, ca daca nu stii
cum se cheama ceea ce vrei sa comanzi si nici nu poti citi meniul, il iei frumos de
minutza pe chelner si ii arati cu deshtu in vitrina ce vrei.
Asadar dupa ce s-au desfacut berile, am dat "kampai" (noroc), ne-am impreunat
mainile cu o usoara plecaciune in ritualul de la inceputul mesei, spunand
"itadakimaaaasu", care inseamna pur si simplu "primesc". Pana aici nimic mai simplu,
insa acum de unde s-o apuci, cu ce sa incepi, merge oare salata aia de fasole cu
pestele sau nu cumva merge mai bine la sfarsit, inainte de supa ? dar prunele murate
? ii intrebam pe colegii japonezi cum se procedeaza, iar ei se uita foarte
nedumeriti la noi, spunandu-ne ca nu conteaza deloc, toate la gramada
si cum iti vine, ca doar d-aia ni le-a pus pe toate de la inceput pe masa !! eram de
suficienta vreme in Japonia ca sa manuiesc bine betisoarele
("hashi"), insa uitandu-ma la japonezi cu ce indemanare culegeau ei si
cele mai mici osutze din pestele ala, mi-am dat seama cat de "gaijina" sunt, pentru
ca eu deja abandonasem de mult "instrumentele de lucru" si foloseam cu sirg minutele
pentru sus-numita operatie de indepartare a oaselor. V., care era doar
de putina vreme in Japonia, se declara invins si cere lui okaa-san prin
intermediul unui coleg bastinas, o furculita si un cutit; okaa-san il
intreaba razand "muzukashii, neee ?" ("e dificil, nu-i asa ?" cu
betisoarele astea, adica).
La sfarsit, supa "miso" a fost savurata direct din bol cu sorbituri
zgomotoase, pentru a arata gazdei cat de mult ne-a placut ! chestia asta
am aflat-o in primele luni dupa ce am ajuns in Tokio, cand l-am
intrebat pe prietenul nostru japonez ce semnificatie au acele zgomote pe care le
face cu ciorba mea si mi-a raspuns ca le face pentru a-mi arata cat de mult
ii place. Eeei, dragu´ de el !
In restaurantele specializate in "noodle soup" (ramen-ya), poti sa auzi
un adevarat concert de sorbituri (pe langa supa propriu-zisa, se mai sorb
si noodles, cu o viteza si o dexteritate de invidiat). Iar printre sorbituri se mai
aud, pardon, si rigaituri, ceea ce nu este considerat deloc nepoliticos. Interesant
este ca pe cat mananca barbatii de zgomotos, pe atit mananca femeile de delicat si
de silentios. Ce este considerat extrem de nepoliticos (mai ales pentru femei) in
Japonia este sa isi sufle nasul la masa si nu numai (de exemplu, a-ti sufla nasul
in clasa este considerat un act de mare curaj !!); alternativa la suflatul nasului,
este evident.... trasul nasului, iar in sezoanele de iarna-primavara cand mai tot
japonezul are alergie la polen, concertul asta de tras nasu´ pe diferite tonalitati,
pe care il auzi oriunde te duci, e enervant la culme, iti vine sa-ti scoti tu
batista si sa-i zici japonezului "ia, nene, aici si sufla-ti nasu ala odata !! ".

********
In sfarsit, okaa-san ne anunta ca urmeaza desertul. Uraaaa, avem "aisu" (cuvintul e
preluat din engleza, daca nu v-ati prins si inseamna inghetata), dar bucuria pentru
prapaditii de gaijini o fo scurta, pentru ca inghetata mult-asteptata era
cu...fasoleeeeeeeeee !! asta a fost una din primele "plase" pe care
le-am luat in Japonia, cand m-am repezit sa cumpar o cutie mare de inghetata, ca
era la reduceri, deh, si arata asa de bineee, credeam ca e de capsuni, dar
cand am gustat-o acasa nu stiam cum s-o scuip mai repede....era inghetata cu
azuki, o fasole rosie, foarte mult folosita de japonezi la prepararea
dulciurilor, la patiserii gasesti o multime de gogosele si
preparate cu foitaj care au inauntru pasta de fasole azuki....yeak !
La sfarsit, am multumit pentru masa folosind acelasi ritual, de impreunare a
mainilor cu o usoara inclinare a capului, de data asta insa spunand
"gochiso-sama deshita", care ar fi un fel de "saru-mina pentru masa".

La micul dejun de a doua zi dimineata avea sa ne astepte alte surprize. In primul
rand, a fost tot in stil japonez, adica din nou orez, peste, supa si ceai verde,
si nu cafelutza si sendvisurile sperate de noi, europenii. Totusi, alaturi
de bolul de orez era asezat un ou si ne-am gandit noi "uite ca okaa-san a
tinut cont si de noi, strainii si ne-a dat macar un ou fiert" si cum ne
pregateam noi sa-l spargem, L-san, chinezoaica slovacului, ne atentioneaza
strigand "nuuuu, nu-l spargeti, ca e cruuud !!". Ouch ! si ce facem, ma rog,
cu oul asta crud ? "pai cum ce faceti ? il amestecati frumos cu orezul si cu
nato ca d-aia ni l-a dat". Iooooi ! a zis cineva "nato" ?
Colegii japonezi rid pe sub mustata si se uita curiosi cum se vor descurca
gaijinii cu aceasta ciudatenie culinara. Nato este fasole fermentata
(as vrea sa pun o poza, dar nu stiu cum sa fac sorry.gif ), care
are un aspect foarte ne-apetisant (boabele de fasole sunt acoperite cu un gel
albicios care se intinde atunci cand iei fasolea cu betele), in plus mai si
miroase destul de neplacut (insa nu chiar atit de greu precum spun unii, inclusiv
japonezii care sunt foarte sensibili la mirosuri; de exemplu sunt unele
branzeturi la noi care sunt mult mai puturoase ca acest nato, d-aia
japonezilor nici nu le prea plac branzeturile, pentru ca, zic ei, miros urit).
Toata smecheria cu nato asta este ca e considerat foarte sanatos si
multi il consuma chiar ca pe un medicament, fac abstractie de
aspect si miros si se gandesc numai la beneficiile lui- care or fi alea
n-am reusit sa le aflu in acesti sapte ani petrecuti in Japonia, dar un
lucru e sigur, toti japonezii iti vor spune ca nato e foarte sanatos).
***********
Cam asta a fost o farima din experientele pe care le-am avut in Japonia si modul cum am
reusit sa trec peste ceea ce japonezii numesc "karuccha shokku", cuvinte care vin din limba engleza (sau mai degraba din engreza, asa cum este vorbita in Tara Soarelui Rasare) si care inseamna "culture shock" (mie personal mi-a luat ore bune ca sa fac legatura dintre cuvintele engrezesti si cele englezesti).....
*********

Ah, dar v-am spus oare ce au mancat gaijinii la acel mic dejun ? ! omletaaaa ohyeah.gif

Acest topic a fost editat de Cinderella: 25 Feb 2005, 12:18 AM


--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mistinguett
mesaj 24 Feb 2005, 09:09 PM
Mesaj #11


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



Cinderella, ce incantare sa citesc posturile tale. clapping.gif
Sper sa scrii cat mai mult si cat mai des. Poate atingi si subiectul preturilor (la diverse) in Japonia biggrin.gif

Scurt despre ramen-ya, eu mananc deseori la unul langa munca, unde vin multi japonezi sa manance la pranz. Se sleorpaie supa, adevarat, dar nu foarte tare. In schimb am stat alaturi de un american care a fost atat de politicos incat abia m-am abtinut sa nu rad, imi innecam hohotele cu supa. E posibil sa fii PREA politicos?

Inghetata de susan ai incercat-o? e preferata mea. Cea de ceai verde pe locul 2. E adevarat ca nu e cum stim noi inghetata, dar e "aisu" laugh.gif

Natto e aici, pe la jumatatea paginii. Se spune ca cea mai buna modalitate de a manca natto e sa te tii cu degetele de nas.


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinderella
mesaj 25 Feb 2005, 11:30 AM
Mesaj #12


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



Misti-chan wink.gif , arigatooo pentru linkul cu natto ! flowers.gif

QUOTE
Se spune ca cea mai buna modalitate de a manca natto e sa te tii cu degetele de nas.


laugh.gif as adauga si sa inchizi ochii, ca nici la aspect nu sta prea bine, cat despre gust....hmm, greu de definit, cineva spunea ca se aseamana cu gustul cafelei negre, neindulcite si cred ca descrierea asta se apropie binisor de adevar....

QUOTE
Inghetata de susan ai incercat-o? e preferata mea. Cea de ceai verde pe locul 2. E adevarat ca nu e cum stim noi inghetata, dar e "aisu" 

Am papat si eu inghetata cu susan si cu ceai verde si intr-adevar gustul in ambele cazuri este departe de cel al inghetatei clasice si ce sa-ti spun ?.....am ramas in continuare fan al inghetatei cu vanilie, ciocolata si alune licklips.gif



--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana-Maria
mesaj 26 Feb 2005, 09:39 AM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.796
Inscris: 22 August 03
Forumist Nr.: 654



Grozav, Cinderella, extraordinare povestirile tale.
Pentru Japonia facusem in adolescenta o pasiune, mai ales dupa Ogio-San a lui Ioan Timus si dupa James Clavell.
Inca mai visez sa ajung in Tara Soarelui Rasare.
Poate ne povestesti si despre Sarbatoarea Papusilor. smile.gif


--------------------

NIHIL SINE DEO!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria Luiza
mesaj 28 Feb 2005, 07:43 AM
Mesaj #14


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 372
Inscris: 13 February 05
Forumist Nr.: 5.695



Cinderella ai talent la scris si din rindurile povestite de tine emana o adinca afectiune pentru Japonia , o tara care dupa ce o cunoasti nu o mai uiti. Am cunoscut Japonia cu ani in urma si am fost adinc fascinata. Am mers de mai multe ori si am nenumarate familii prietene, totul este asa precum spui tu. Anul asta merg din nou, abia astept. De cate ori pun piciorul in Narita ma simt ...acasa, ciudat, foarte ciudat!

Acest topic a fost editat de Maria Luiza: 28 Feb 2005, 07:44 AM


--------------------
Nu trimiteti copii la umplut cu sifoane.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 28 Apr 2005, 06:05 PM
Mesaj #15


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.489
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



Cinderella, o adevarata incantare sa te citeasca omu' wub.gif !
Sunt la servici, dar de cand am descoperit subiectul, nu m-am putut desparti de el pana nu l-am citit tot smile.gif . Ai un talent deosebit, nici o ezitare in formularea frazei. Astept cu nerabdare continuarea. Daca nu mai e, poti sa fabulezi, nu ma supar tongue.gif .


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oiski-Poiski
mesaj 29 Apr 2005, 07:13 AM
Mesaj #16


femeia de pe luna
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.998
Inscris: 22 January 05
Din: LUNA
Forumist Nr.: 5.504



Oau, Cinderella, tu faci concurenta bibliotecii noastre din oras unde de cand incerc sa gasesc o carte despre Japonia si caut in zadar.
E grozav de frumos si interesant ce scrii tu aicea , m-a apucat asa un dor de duca !
Daca cei pe care i-ai intalnit prin calatoriile tale ar putea citi cu cata dragoste ai scris aici cred ca s-ar apleca fericiti in fata ta smile.gif .
Mai astept sorry.gif ...


--------------------
"Vorbeste doar atunci cand cuvintele tale sunt mai valoroase decat tacerea"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinderella
mesaj 29 Apr 2005, 05:33 PM
Mesaj #17


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



Dragele mele Diana, Maria Luiza, Felina, Oiski-Poski, va multumesc mult pentru cuvintele voastre frumoase, sunteti niste dragutze !! flowers.gif flowers.gif flowers.gif
As mai avea o multime de povestit, problema este...TIMPUL : ((
O sa incerc totusi ca din cand in cand sa mai scriu.....

Cu drag

Acest topic a fost editat de Cinderella: 29 Apr 2005, 11:38 PM


--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
suzuran
mesaj 4 May 2005, 02:37 PM
Mesaj #18


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 7
Inscris: 1 May 05
Forumist Nr.: 6.229



Mi-au placut foarte mult povestirile tale, cinderella!
Desi sunt mai noua in domeniu, citindu-te, m-am hotarat sa particip si eu cu ceva povestiri despre Japonia. Inca nu stiu exact cum se procedeaza pentru a scrie si inca nu stiu daca am sa pot completa ceva din spusele tale...de fapt vreau mai mult in acest mesaj sa te felicit, fiindca ai prins mult din esenta asiatica, din diferentele cu care ne remarcam noi europenii. Voi incerca si eu sa surprind unele sentimente pe care le-am avut si le am in legatura cu minunata si indepartata Japonie. Iti multumesc deci ca ai avut minunata idee de a impartasi si altora din gandurile si experientele tale.
thumb_yello.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 4 May 2005, 06:02 PM
Mesaj #19


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



suzuran Bine ai venit la han ! mwah1.gif


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fiatlux
mesaj 5 May 2005, 10:23 PM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.347
Inscris: 8 October 03
Forumist Nr.: 944



Interesanta si captivanta prezentarea! M-am distrat copios ! biggrin.gif

user posted image (flori de cires -nu se putea fara; camelie; continator din bambus).

Aveam o intrebare: exista intre multele "arte" japoneze si cea a impachetarii (cadourilor) in material textil; nu-mi mai amintesc cum se cheama (ca sa caut pe google ! unsure.gif )? Daca stiti voi ? Merci! Mi se pare interesanta ideea si originala,ptr noi europenii!



--------------------
"Când crezi că ai toate răspunsurile, viaţa schimbă toate întrebările." Bob Marley ?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zed
mesaj 6 May 2005, 05:06 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.766
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 671



fiatlux , se numeste Tsutsumu. smile.gif


--------------------
I'm hanging on your words /Living on your breath
Feeling with your skin /Will I always be here ?!

Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare.
www.unicef.org
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fiatlux
mesaj 6 May 2005, 08:57 PM
Mesaj #22


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.347
Inscris: 8 October 03
Forumist Nr.: 944



user posted image Zed ,dar ceea ce ma interesa pe mine de fapt, era FUROSHIKI !

Multe detalii despre cultura si traditia japoneza (inclusiv tehnica manuirii betisoarelor blink.gif ) gasiti pe Japan Corner

Acest topic a fost editat de fiatlux: 7 May 2005, 07:06 PM


--------------------
"Când crezi că ai toate răspunsurile, viaţa schimbă toate întrebările." Bob Marley ?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aramis
mesaj 6 May 2005, 09:49 PM
Mesaj #23


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.948
Inscris: 23 January 04
Din: Luna
Forumist Nr.: 1.955



Ginerele sefului meu este japonez si mai auzim si noi cate o poveste, doua... Cea mai draguta a fost cea cu... piersicile.
Din cate am inteles, in Japonia o piersica poate costa pana la 8 dolari (!!!), ceea ce este si pentru ei destul de mult. Cand a venit ginere in Ro, socrul l-a luat cu el la piata de unde au cumparat cam 3 kg de piersici (era sezonul), au venit cu ele la magazin unde au servit vanzatoarele, clientii... Baiatul era ingrozit deja. Cand a venit sotia i-a spus cu un aer apocaliptic "tata socru a dat faliment!"
Cinderella, chiar atat de scumpe sunt fructele pe acolo?


--------------------
humanity is overrated
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinderella
mesaj 7 May 2005, 01:07 AM
Mesaj #24


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



Suzuran, bine ai venit welcome.gif !! astept cu interes sa-ti citesc povestile si experientele tale in Japonia !! curaj ! thumb_yello.gif

fiatlux, asa este, furoshiki sunt cele folosite la impachetarea diverselor obiecte, iatr "tzutzumu", cum a spus Zed, este "arta" in sine. Chiar vroiam sa-ti spun cum s-a nascut aceasta "arta" de impachetare a lucrurilor in furoshiki, dar am vazut ca este scris in linkul pe care l-ai dat, asa ca nu mai insist : ))

Aramis, da, exista si piersici de 8 dolari/bucata, dar asta numai in supermarketurile de lux si in general piersicile astea scumpe sunt pentru cadourile care se dau in perioada de chuugen, adica vara prin iulie; la fel exista pepeni de 50 de dolari/bucata, dar tot pentru dat cadou.
Insa, in general, piersicile costa in supermarketuri cam 1 dolar/buc. (la fel costa si un mar sau un ardei gras-grasan smile.gif ), iar vara, in sezon, gaseam la "aprozar" 4 piersici la 2.50-3 dolari. Asa ca mi se pare putin exagerata mirarea acelui japonez.....

Acest topic a fost editat de Cinderella: 7 May 2005, 01:09 AM


--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aramis
mesaj 7 May 2005, 08:48 PM
Mesaj #25


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.948
Inscris: 23 January 04
Din: Luna
Forumist Nr.: 1.955



Eu v-am povestit numai ce mi-a fost si mie povestit, asa ca imi cer scuze pentru eventualele "inflorituri". Cinderella, multumesc pentru lamurire smile.gif
In alta ordine de idei, as mai avea cateva intrebari (daca nu te superi) mancarea lor este ... fada la gust? (cam asta am inteles de prin povestirile tale... ) Ai mers cu vreunul dintre acele trenuri ce ajung la peste 200 km/h? Daca da, ce senzatie ai atunci?


--------------------
humanity is overrated
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinderella
mesaj 8 May 2005, 11:40 AM
Mesaj #26


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



QUOTE
In alta ordine de idei, as mai avea cateva intrebari (daca nu te superi) mancarea lor este ... fada la gust?

Nu ma supar smile.gif .....nu e chiar fada mancarea japoneza...ce am descris eu in acea povestire erau doar niste ciudatenii pentru noi, europenii, dar in general, mie mi-a placut mancarea japoneza licklips.gif cel mai mult mi-a placut sushi drool.gif drool.gif , dar mai sunt si alte papici bune , cum ar fi tempura, shabu-shabu, yaki-tori....
Pe de alta parte, nu toti strainii gasesc mancarea japoneza pe gustul lor, stiu un cuplu de romani care timp de doi ani au mancat aproape mereu la McDonalds sau la alte restaurante cu mancare europeana.

QUOTE
Ai mers cu vreunul dintre acele trenuri ce ajung la peste 200 km/h? Daca da, ce senzatie ai atunci?

Da, am mers, se numeste shinkansen tipul asta de tren de mare viteza (in curand vor pune in circulatie si trenurile pe perna magnetica, care merg cu mai mult de 500 km/h). Cat despre senzatie, tocmai ca nu ai nici o senzatie, merge atit de lin si silentios ca nici nu-ti vine sa crezi ca are o viteza atit de mare !!

Acest topic a fost editat de Cinderella: 8 May 2005, 01:16 PM


--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kameea
mesaj 8 Jun 2005, 07:00 AM
Mesaj #27


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 8
Inscris: 7 June 05
Forumist Nr.: 6.413



Daca tot se vorbeste despre japonia am sa spun si eu cateva cuvinte despre tara in care locuiesc si imi place mult.
Dupa cum stim japonia are ca simbol floarea de cires care in limba japoneza se numeste Sakura si are sensul de inflorire si vine de la printesa KONO HANA NO SAKURA HIME(printesa pomului cu flori inflorite).
Cultul ptr.floarea de cires a fost format din timpuri indepartate pornindu-se de la cultul larg raspandit in china ptr.florile de prun si ume(umele sunt un fel de caise verzi).Cunoscuta colectie MANYOSHU contine 119 poeme dedicate florilor de prun si 42 florilor de cires.Abia in perioada HEIAN,SAKURA devine floarea arhipelagului cantata in toate poeziile vremii,ca simbol al frumosului si vietii trecatoare.Razboinicii si Samuraii au inceput tarziu sa-si decoreze sabiile si armurile cu cele 5 petale ale SAKUREI(floarea de cires).
In perioada TOKUGAWA exista chiar si o maxima"HANA WA SAKURAGI,HITO WA BUSHI"(Singura floare este SAKURA,singurul om este samuraiul sau Printre flori SAKURA,printre oamenii samuraii).
Florile de cires cu o viata scurta de numai cateva zile,simbolizau caracterul samurailor si viata lor scurta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 8 Jun 2005, 07:48 PM
Mesaj #28


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Bine ai venit la Han! han.gif

O intrebare: din moment ce sustii ca textul de mai sus iti apartine, de ce apare scris de un bucurestean pe un alt site?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kameea
mesaj 9 Jun 2005, 06:59 PM
Mesaj #29


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 8
Inscris: 7 June 05
Forumist Nr.: 6.413



Mihai eu tot ce am scris stiu de la japonezi si nu am citit nicaieri ceea ce am scris.Nu stiu nici un bucuresteam sa fi scris asa ceva.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kameea
mesaj 9 Jun 2005, 07:19 PM
Mesaj #30


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 8
Inscris: 7 June 05
Forumist Nr.: 6.413



SI CA SA VEZI CA TOT CE AM SPUS AM SPUS DIN PROPRIILE CUNOSTINTE GENERALE O SA=MI PERMIT SA O CORECTEZ PE CINDERELA FARA A O JICNI SAU SA CREDE-TI CA CONTEST CEEA CE A SPUS EA.TOT CE A POVESTIT ESTE AEVARAT DOAR CA:-INCLINATUL LA JAPONEZI SE NUMESTE OJIGHI SI NU OJIGI
-OTSUKARE SAMA DESTA SE TRADUCE ODIHNA PLACUTA SI NU V-AM OBOSIT
-IAR GAMBARU SE TRADUCE LUPTA(A LUPTA)SI NU A SE STRADUI

IMI CER SCUZE CA AM INDRAZNIT SA CONTRAZIC CEEA CE A SPUS CINEVA DAR CINDERELA VA POATE SPUNE DACA AM CONTRAZIS-O BINE SAU NU.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
suzuran
mesaj 9 Jun 2005, 09:59 PM
Mesaj #31


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 7
Inscris: 1 May 05
Forumist Nr.: 6.229



Helloooo
Ma chinui de atata vreme sa tot scriu cate ceva si parca nu imi iese asa...cu premeditare. cry.gif
Am citit mesajul pe care l-a scris mai sus kameea si nu m-am putut abtine sa nu scriu macar o micuta replica. Cinderella a zis foarte bine tot ceea ce a zis si in plus banuiesc ca in ceea ce priveste sensurile limbii japoneze se descurca f f bine...Mie mi se par foarte ok traducerile ei. Si...kameea, daca nu stiai, ghi-ul din japoneza se scrie gi in romaji. Adica, cu alte cuvinte este o corectura de prisos, intrucat ojigi va ramane tot ojigi iar ganbaru inseamna lupta, straduinta, sfortare, inseamna ca de fapt nu exista un echivalent clar in lb romana si de aceea se traduce prin sensul lui cel mai apropiat...si de fapt cred ca nu asta este intentia, sa ne corectam unii pe altii la chestii minore ci sa impartim cu totii din minunatele experiente ale japoniei...
Scuze ca in loc sa fac ceva constructiv si sa devin asemeni Cinderell-ei un adevarat exemplu narator am inceput cu morala... sorry.gif
Ma voi stradui totusi sa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kameea
mesaj 10 Jun 2005, 06:01 AM
Mesaj #32


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 8
Inscris: 7 June 05
Forumist Nr.: 6.413



Draga Suzuran este adevarat ca ghi in romagi se scrie gi dar ptr.ca nu toata lumea a fost in japonia dupa cum am vazut eu este normal sa le explicam cum se citeste ptr. a nu face greseli atunci cand vor dialoga cu cineva despre japonia.Nu am intentia sa corectez pe nimeni ci mai degraba am completat-o pe CINDERELLA.Imi cer sincer scuze daca am jicnit cumva pe cineva dar asacum am fost si eu jicnita cand am vrut sa scriu ceva frumos despre japonia din propriile cunostinte si mi sa spus ca textul contine de fapt altui bucurestean.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kameea
mesaj 10 Jun 2005, 06:04 AM
Mesaj #33


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 8
Inscris: 7 June 05
Forumist Nr.: 6.413



Si inca ceva SUZURAN.Daca traducerile CINDERELLEI ti se par foarte corecte de ce nu ai comentat nimic despre cum a tradus ea OTSUKARE SAMA DESHITA ci anume V-AM OBOSIT ,cand de fapt el se traduce clar ODIHNA PLACUTA?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oiski-Poiski
mesaj 10 Jun 2005, 07:09 AM
Mesaj #34


femeia de pe luna
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.998
Inscris: 22 January 05
Din: LUNA
Forumist Nr.: 5.504



Sincera sa fiu probabil ca nu voi mai apuca in viata aceasta sa ma cert cu un japonez despre subtilitatile limbii lor materne.Ceea ce m-a interesat pe mine au fost mai mult obiceiurile de acolo, oamenii ,cum arata satele lor, ce culori au casele, cum se comporta in familie intre ei, ce gust are mancarea la ei (am eu asa un fix cu mancarea laugh.gif ) si multe alte lucruri care sa ma ajute sa-mi formez o parere chiar daca este influentata de povestirile voastre, cei care traiti sau ati trecut pe acolo.
Cu alte cuvinte daca un cuvant se scrie cu ghi sau gi imi este pips egal.Se poate ca altcuiva sa-i pese insa mie nu.
Cand v-ati hotarat sa lasati cearta voi mai intra pe aici smile.gif ca incepuse mai mult decat promitator.


--------------------
"Vorbeste doar atunci cand cuvintele tale sunt mai valoroase decat tacerea"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinderella
mesaj 10 Jun 2005, 10:32 AM
Mesaj #35


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



Fetili dragutzili flowers.gif ,
Hai sa lasam subiectul asa cum e si sa mutam discutiile lingvistice pe privat, o.k. ? smile.gif

Ja ne ! wink.gif

P.S. In legatura cu "otsukare sama deshita" sweatingbullets.gif , eu am specificat in text, mi se pare, ca in traducere mot-a-mot, ar insemna "v-am obosit" (pen´ca tsukareru inseamna "a obosi", nu-i asa ? smile.gif )


--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 19 March 2024 - 08:03 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman