HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Reply to this topicStart new topic
> Sfantul Nicolae - Facatorul De Minuni
Clopotel
mesaj 6 Dec 2004, 10:33 AM
Mesaj #1


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Sfantul Nicolae este patronul spiritual in Olanda, Rusia, Grecia, Apulia (Italia), Sicilia, Lorraine (Franta) si in multe orase din Germania, Austria, Elvetia, Italia si Belgia. Sfantul Nicolae este cunoscut ca prietenul si protectorul judecatorilor, criminalilor, hotilor, comerciantilor, saracilor, marinarilor, bucatarilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici si al scolarilor.
Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethlehem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul am IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI. Nu mai putin de 21 de "miracole" ii sint atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti (era inca copil) a mostenit intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi.

De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerile Sfantului Nicolae. Toate acestea au ajutat la intelegerea caracterului extraordinar al acestuia si de ce a fost atat de mult indragit si considerat protector al celor neajutorati si neputinciosi.

Una dintre cele mai cunoscute legende este a celor trei surori, fetele unui nobil sarac, care datorita situatiei financiare precare nu se puteau marita. Se spune ca atunci cind fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, cel ajuns deja cardinal, Nicolae, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cind a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cind i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza sa afle cine-i cel care lei-a facut atita bine fetelor lui. In noaptea cu pricina, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinal cum a lasat saculetul cu aur. Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat si de aceea a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Cind tatal fetelor a vazut una ca asta, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, dar bineinteles ca acesta nu a putut fi tinut. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

O alta legenda spune ca, dupa calatoria pe care a facut-o in Tara Sfanta, incercand sa mearga pe urmele lui Isus, Nicolae s-a intors in tara lui pe mare. O furtuna teribila s-a abatut pe mare si corabia statea gata sa se rupa. Nicolae a stat si s-a rugat la Dumnezeu, iar marinarii au ramas surprinsi de oprirea neasteptata a furtunii. De atunci, Sfantul Nicolae a devenit patronul marinarilor si al calatorilor.

Se spune ca erau odata trei studenti teologi care calatoreau spre Atena, unde doreau sa studieze. Ei au inoptat la un han si au fost atacati de proprietarul acestuia, jefuiti, omorati si apoi ramasitele lor ascunse. Cardinalul Nicolae calatorea pe acelasi drum si a innoptat la acelasi han. Noaptea el a visat despre crima savarsita si l-a luat la rost pe proprietarulul hanului, aflind astfel locul unde cei trei tineri fusesera ingropati. Nicolae i-a dezgropat si s-a rugat mult la Dumnezeu, iar cei trei tineri au inviat. In Franta, istoria se refera la rapirea a trei copii de catre un macelar. Sfantul Nicolae s-a rugat mult si i-a ajutat pe parinti sa-si recupereze copiii intregi. De atunci Sfantul Nicolae a devenit patronul copiilor si al scolarilor.

In secolul X, Tarul Vladimir al Rusiei a calatorit la Constantinopole (astazi Istanbul) si auzind de povestirile minunate despre Sfantul Nicolae a decis sa-l faca patronul spiritual al Rusiei. In secolul al XI-lea, ramasitele Sfantului Nicolae au fost furate (sau descoperite) de marinari italieni si depuse in Bari (Italia). Acolo sint si in ziua de azi, iar o manastire a fost construita pentru credinciosii aflati in pelegrinaj catre Tara Sfanta, veniti sa se inchine la moastele Sfantului Nicolae. Se spune ca moastele Sfantului Nicolae emana din cind in cind un miros dulceag.

De-a lungul secolelor Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti, in aminirea si celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici (citeva sute sint doar in Anglia), iar chipul lui a fost pictat mai mult decit al oricarui alt sfant (exceptie facind Sfanta Fecioara Maria).

Aniversarea mortii Sfantului Nicolae, pe 6 Decembrie (345 A.D. sau 352 A.D.) este aproape de sarbatoarea Craciunului, de aceea, in multe tari, acestea s-au contopit. In Germania insa, Olanda, Elvetia, Romania, si alte citeva tari europene aceste doua sarbatori au continuat sa se sarbatoreasca separat. In mod traditional, copiii primeau in noaptea de 5 spre 6 Decembrie daruri sub forma de bomboane, prajituri, mere si nuci. In unele locuri copiii isi puneau ghetutele la usa in ajunul zilei de Sfantul Nicolae si a doua zi dimineata le gaseau pline de bomboane, prajituri, portocale si fructe uscate. In Olanda copiii isi primeau cadourile in saboti de lemn. In manastirile scoala, tinerele eleve isi agatau sosete la usa cu bilete pentru Sfantul Nicolae in care isi laudau cumintenia (de aici obiceiul scrisorilor pentru Mos Craciun), iar dimineata le gaseau pline cu fructe glasate sau bomboane (maica stareta citea biletele si facea daruri ca din partea Sfantului Nicolae).

Dupa reforma protestanta din secolul XVI multe tari din Europa au renuntat la sarbatorirea zilei de 6 Decembrie. Olandezii insa au pastrat aceasta traditie catolica si chiar si azi, multi copii il asteapta pe Sinter Klaas (Saint Nicholas - Sfantul Nicolae) in ziua de 6 decembrie. La inceputul secolului XVII, olandezii emigrati in Statele Unite ale Americii au fondat New Amsterdam, care din 1664 a devenit cunoscutul New York. In citeva decade, sarbatoarea comemorarii Sfantului Nicolae s-a intins pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Iar Sinter Klaas a devenit repede Santa Claus (Mos Craciun) pentru majoritatea americanilor.

In nordul Germaniei, dupa reforma protestanta, Sfantul Nicolae a fost inlocuit de Krist Kindl (Pruncul Sfant), de aceea, aici, Santa Klaus nu are origine bisericeasca, ci una pagana, dupa zeul germanic Thor, care conducea o caleasca trasa de doua capre pe nume Cracker (Spargatorul) si Cruncher (Rontaila).

Catolici, ortodoxi si chiar protestanti continua sa-l sarbatoreasca pe Sfantul Nicolae si in ziua de astazi. Prin generozitatea sa fata de cei lipsiti de ajutor, si in special fata de copii, Sfantul Nicolae continua sa ramina un model de intelepciune, dragoste si milostenie.

In Romania, Sfantul Nicolae, cunoscut ca Mos Nicolae, vine in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 Decembrie cu daruri atat pentru copii, cat si pentru adulti. In seara zilei de 5 Decembrie, ghetele si cizmele sint curatate, lustruite si puse la usa in casa fiecarui roman. Mos Nicolae are grija de fiecare membru al familiei si el pune cite un cadou mic (in general dulciuri sau fructe) in ghetele sau cizmele fiecaruia. In unele parti ale tarii, Mosul aduce si crengute argintii (crengute subtiri ce se dau cu un strat de bronz) odata cu darurile. Copiii neascultatori sint avertizati de parinti ca vor primii doar crengutele daca nu sint cuminti (de aici si asocierea dintre bat si Sfantul Nicolae, folosit la cumintirea obraznicilor). Obiceiul acesta, al venirii lui Mos Nicolae, este foarte vechi la romani si este unul dintre cele mai importante sarbatori ale anului, in special pentru copii."

Text preluat de la adresa: http://www.parinti.com/modules.php?name=Ne...article&sid=258

Probabil ca o sa revin cu mai multe detalii despre acest mare sfant. Se spune ca apare sub forma unui batranel bland cu barba alba, si de asemenea este unul din sfintii care se grabesc cel mai tare sa ajute pe cei in nevoie.
Exista si Acatistul Sfantului Nicolae, la care crestinii se roaga.

"Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru acesta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarh Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre" Troparul Sfantului Ierarh Nicolae


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IO
mesaj 6 Dec 2004, 11:13 AM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.637
Inscris: 20 January 04
Forumist Nr.: 1.907



Viata Sfantului Nicolae

RUGACIUNE CATRE SFANTUL NICOLAE
"Imploram cu umilinta, Doamne, indurarea ta pentru ca rugaciunile Sfantului episcop Nicolae sa ne dobandeasca ocrotire de toate primejdiile si sa inlature din fata noastra orice piedica in calea mantuirii. Prin Hristos, Domnul nostru. Amin."


--------------------
Perseverenta e favorabila.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tear
mesaj 6 Dec 2004, 11:49 AM
Mesaj #3


Dregator
*****

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 571
Inscris: 12 January 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 1.791



Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi ca sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile ca sa cant tie : bucura-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni! (Acatistul Sfantului Nicolae, condacul 1)


--------------------
Nimic nu e intamplator
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 6 Dec 2004, 11:49 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
TriRegnum
mesaj 12 Dec 2004, 12:15 AM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



user posted image
Sfântul Nicolae a fost episcop în oraşul Mira din provincia Lichia, provincie în sud-vestul Asiei Mici, dar rămăşitele sale pământeşti se află în catedrala din portul italian Bari, pe malul mării Adriatice, în sudul Italiei, deoarece în anul 1087, mai mulţi corsari italieni le-au aflat părăsite de către locuitorii din Mira, fugiţi din oraş de teama unei invazii a turcilor. Datorită iconografiei (picturi, vitralii, miniaturi), şi literaturii ("Legenda de aur"), viaţa sfântului episcop al Mirei, este între cele mai cunoscute vieţi de sfinţi, iar sărbătoarea lui este aşteptată cu nerăbdare de copiii din multe regiuni. Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Petru Damian, Sfântul Bonaventura şi alţii s-au întrecut în a-i aduce laude.

Conform datelor păstrate de tradiţie, Nicolae era fiul unor părinţi creştini din Patara, în Sichia, şi de mic copil a dat semne de o alegere, deosebită din partea lui Dumnezeu; respecta cu sfinţenie zilele de post, se ţinea departe de jocuri şi vorbe necuviincioase, petrecea în rugăciune o mare parte din timpul său şi arăta o bunătate îngerească faţă de toţi. A vizitat mănăstirile din ţinutul Tebaida, unde a rămas mai multă vreme printre pustnici, dar s-a reîntors în oraşul natal. Episcopii întruniţi la Mira pentru desemnarea unui succesor al episcopului de Mira decedat, nereuşind să cadă de acord asupra persoa-nelor propuse, au hotărât să-l aleagă pe omul care a doua zi dimineaţă avea să intre cel dintâi în biserică; şi deoarece Nicolae a venit primul la sfântul lăcaş pentru a se ruga, ei l-au ales episcop. La început s-a împotrivit, dar înţelegând că este voia lui Dumnezeu a primit, şi după cuvenita pregătire a fost consacrat episcop.

user posted image
Şi marinarii îl cinstesc pe Sfântul Nicolae ca ocrotitor al lor, deoarece se spune că pe când era încă în viaţă a fost invocat în gând de marinarii aflaţi într-o mare primejdie şi el s-a arătat în mijlocul lor şi a liniştit uraganul, precum şi furtuna din sufletele lor. Consemnarea în cronici a acestor fapte şi istorisirea lor din generaţie în generaţie păstrează vie icoana sufletului plin de bunătate al Sfântului Nicolae, trecut din această lume pe la jumătatea secolului al IV-lea, şi reamintesc marea poruncă a dragostei faţă de aproapele.

Nicolae este unul dintre numele personale cele mai îndrăgite şi mai răspândite, chiar din antlchitate. El este format din cuvintele greceşti: nike = victorie, biruinţă, şi: Jaos = popor, şi are înţelesul de "om ce face parte dintr-un popor victorios"( Sărbătoarea lui are şi numele de Sin Nicoară, o posibilă derivaţie din "Sanctus Nicolaus"). În limba română are foarte multe variante, datorate grupurilor lingvistice diferite prin care au ajuns la noi. Mai frecvente sunt: Nicolae, Nicolaie, Niculai, Neculai, Nicoliţă, Coliţă, Neculuţă, Niculăiţă, Necula, Nică, Nicu, Naie, Năică, Năiţă, Laie, Nicorici, Nicoriţă, Sânicoară, Nicke), Klaus, Nils, Mikloş, Miki, Miklo, Nikolai, Mikola; pentru femei: Nicoleta, Nicorina, Nicola, Coletta, etc. Cei care poartă aceste prenume au prilejul să-şi amintească din viaţa Sfântului Neculai că cea mai frumoasă biruinţă este biruinţă asupra egoismului.

user posted image


sursa: www.catholica.ro

Acest topic a fost editat de TriRegnum: 12 Dec 2004, 12:17 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 14 Dec 2004, 11:35 AM
Mesaj #5


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Asa cum am promis, o sa va scriu cateva minuni ale Sfantului Nicolae. Acestea au fost preluate din cartea "Noi minuni ale Sfantului Nicolae" - Traducere din limba rusa.
user posted image

"Cine se roaga pentru tine?"
Cand eram mica, in satul nostru venea deseori un capitan de cursa lunga pentru a-si vizita parintii. Istorisirea lui mi-a ramas intiparita in minte pentru toata viata:
"Corabia noastra - povestea el - a iesit in larg, ca de obicei, la pescuit. Marea era linistita, cand deodata a inceput sa bata un vant naprasnic. S-a starnit furtuna. Panzele s-au rupt, corabia nu mai putea fi manevrata si s-a aplecat pe o parte. Valurile mari o aruncau ca pe o cutie de chibrite. Nimeni nu putea sa ne vina in ajutor si cu totii am simtit ca moartea era inevitabila...
Am alergat spre puntea corabiei si, cu mainile ridicate catre cer, cu lacrimi in ochi, am inceput sa ma rog Sfantului Nicolae, cerandu-i ajutor. Cat timp a trecut, nu stiu, insa am observat ca furtuna a inceput sa se potoleasca. «Baieti, le-am strigat marinarilor, intindeti panzele!» «Imposibil, a venit raspunsul, este o gaura in cala si apa a inceput sa patrunda in corabie." Eu insa insistam. In cateva clipe toti trei am intins panzele, desi de obicei nu reuseam sa facem acest lucru nici in zece oameni. Furtuna se potolea. Cand am coborat in cala, am ramas uluiti: un peste mare astupase gaura.
Cu lacrimi in ochi m-au inconjurat marinarii si ma intrebau: «Capitane, spune-ne, cine se roaga pentru tine?» Era in vremurile cand credinta se persecuta. Le-am raspuns: «Bunica si mama, dar iata cine ne-a salvat», si am scos din buzunar portofelul unde pastram iconita Sfantului Nicolae Facatorul de minuni.
Conducerea ne-a rasplatit cu un concediu, iar marinarii m-au rugat sa le cumpar iconite cu Sfantul Nicolae si sa platesc la biserica o slujba de multumire. Toti care erau pe corabie au transmis salutari calduroase bunicii si mamei mele pentru rugaciunea lor."
L. N. Goncearova, regiunea Volgograd

Salvarea unui musulman
La mijlocul anilor '80 un crestin rus a avut prilejul sa se afle intr-o biserica ortodoxa din orasul Taskent. Acolo a vazut un musulman care cu mare evlavie si neincetat se inchina si aprindea lumanari in fata icoanei Sfantului Nicolae Facatorul de minuni. Tot acolo, langa icoana, intre ei s-a injghebat o discutie si musulmanul i-a impartasit minunea pe care a savarsit-o cu el Sfantul Nicolae.
Intr-o noapte de iarna mergea prin stepa spre un sat indepartat, cand deodata, chiar langa el, a auzit un urlet de lup. In cateva minute s-a vazut inconjurat de o haita de lupi. In disperare, musulmanul a strigat:
"Dumnezeule rusesc si Nicola, ajutati-ma!" Si deodata a inceput sa sufle un vant puternic si s-a pornit o vijelie. Ea a navalit asupra lupilor si, ridicandu-i in vartej, i-a dus in stepa.
Cand vantul s-a potolit, musulmanul a vazut langa el un batranel carunt, care i-a zis: ,,Cauta-ma in biserica ruseasca" si a disparut. Venind in biserica ortodoxa, acest om, cu mirare si bucurie, a recunoscut in chipul Sfantului Nicolae pe "bunicutul" care l-a salvat noaptea in stepa.
Monahia Pelaghia


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 14 Dec 2004, 11:40 AM
Mesaj #6


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



O seara de toamna

Aceasta intamplare s-a petrecut in anul 1978, cand aveam nouasprezece ani. Intr-o seara am stat pana tarziu la o prietena. La intoarcere, cand am ajuns in cartierul meu, se facuse deja unsprezece noaptea. In jur era intuneric si pustiu. Dintr-o nesocotinta specifica tineretii, nu-mi era frica de nimic. Crezand ca nu poate sa mi se intample nimic rau, nu am dat nici o importanta faptului ca usa de la o scara era intredeschisa si de acolo ma urmarea un barbat.
Cand am trecut de usa, el s-a luat dupa mine. Presimtind ceva rau, am vrut sa fug, insa nu am reusit: o mana puternica m-a tinut strans. Barbatul ma tragea inspre scara. M-am impotrivit cat am putut, insa era in zadar. Am inceput sa-l rog: ,,Da-mi drumul!", insa el mi-a raspuns: ,,Acum te omor!" In jur, nici tipenie. Ajutor de nicaieri. Am ridicat ochii catre cer si incet, dar din toata inima m-am rugat: "Doamne, Nicolae Facatorule de minuni, ajutati-ma!"
Si s-a intamplat o minune. Degetele care ma tineau strans au cedat. M-am simtit libera. Barbatul care ma amenintase cu moartea nu a mai scos nici un cuvant si nici nu a incercat sa ma urmareasca. Statea pe loc, de parca intepenise. Acasa am ajuns fara alte peripetii.
Au trecut multi ani, insa nu am sa uit acea seara de toamna cand am simtit puterea mijlocirii minunate a lui Dumnezeu si a Sfantului Nicolae Facatorul de minuni.
Ludmila

Pedeapsa

In ziua pomenirii Sfantului Nicolae, o tanara spala in curte. Bunicul ei, fost dascal intr-o biserica, o ruga sa nu mai spele, spunandu-i ca sfantul poate sa o Pedepseasca. Ea a raspuns cu obraznicie si in bataie e joc: ,"N-o sa mi se intample nimic!" putin timp dupa aceea, femeia isi cauta fiul, in varsta de trei ani. Copilul nu era nicaieri:toti s-au alarmat, nimeni nu stia unde a disparut copilul. A trecut mult timp pana ce l-au gasit inecat in groapa unde se varsa apa murdara dupa spalat.
Iarta-ne, Sfinte Nicolae, ca nu ti-am cinstit sarbatorile !
Monahia Maria, Helsinki


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 14 Dec 2004, 11:45 AM
Mesaj #7


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Infrangerea dusmanilor

In timpul razboiului satul Plavsk, in care locuia matusa mea batrana, Valentina Evghenievna Ozeret-kovskaia, a fost ocupat de nemti. Intr-o seara au intrat in casa nemtii, cerand alimente. Insa alimente nu existau. ,"A, nu ai? Atunci vei vedea ce se intampla cand minti!", au spus oaspetii nepoftiti.
Si au iesit afara si au inceput sa taie livada. Unul cate unul cadeau pomii ingrijiti cu atata dragoste inca de tatal ei. Printre ei erau soiuri de rneri din cele mai vechi. Apoi nemtii s-au intors in casa si au inceput din nou sa ceara diverse produse. A urmat acelasi raspuns. ,,Da-ne atunci benzina! au continual ei. Pentru ca nu ne-ai dat de mancare, iti vom aprinde casa." Benzina era ascunsa si matusa le-a spus iarasi ca nu are. ,,Atunci te vom omori", i-au spus.
Tatal Valentinei Evghenievna a fost multi ani preot la tara. Cand s-au intamplat cele relatate, el nu mai era in viata, insa icoanele se pastrasera si erau ascunse bine in casa. Mai ales, era in mare cinste o icoana mare a Sfantului Nicolae, care, dupa cum afirmau oamenii, era facatoare de minuni.
Aceasta icoana era acoperita cu o panza, iar deasupra ei era agatat un cuier. Special statea langa ea matusa, tremurand toata de frica, in clipa cand doi nemti au intrat in casa. Ea a facut un pas inapoi si s-a sprijinit de "cuier". Oaspetii nepoftiti au inceput sa traga cu armele. Distanta era de 1,5 metri. Peretele a fost ciuruit, insa nici un glonte nu a nimerit in stapana casei si in icoana.
Dar nemtii nu s-au multumit cu asta. Injurand, au iesit afara. Au facut rost de putina benzina si, dupa ce au bagat fan in crapaturile din perete, au dat foc. Nu s-a aprins! Pe peretele pe care incercau sa-l incendieze era agatata icoana sfantului. Astfel a salvat Sfantul Nicolae Facatorul de minuni casa preotului si pe fiica sa, Evghenia. Dupa razboi, matusa mea a dat icoana bisericii in care a slujit multi ani tatal ei. Dar peste doua saptamani biserica a fost inchisa si jefuita. Mai departe soarta icoanei a ramas necunoscuta.
N. Ozeretkovskaia, orasul Sankt-Petersburg


Salvarea de la necinstire
In 1973, la Biserica Icoanei Maicii Domnului ,,Bucuria celor intristati" a venit o fata de vreo 17-18 ani cu rugamintea sa fie botezata, desi parintii ei erau necredinciosi si nebotezati. Luand in considerate timpurile tulburi, a fost intrebata carui fapt se datoreaza aceasta dorinta. Drept raspuns ea a povestit urmatoarele:
,,Intr-o seara tarzie ma intorceam singura acasa. Deodata am simtit cum doi tineri m-au apucat de maini - cu ei mai era si al treilea - si m-au tarat intr-o curte. Speriata, nu stiam ce sa fac, si atunci mi-am adus aminte ca Dumnezeul crestinilor are un sfant cu numele Nicolae, care ajuta oamenilor in situatiile cele mai grele. M-am adresat lui in gand: «Sfinte al Dumnezeului crestinilor, salveaza-ma de la necaz. Imediat am observat ca tinerii care ma tarau au cazut de parca ar fi fost loviti de o putere nevazuta. In fata mea a aparut un batran imbracat intr-un vesmant negru si mi-a spus: «Nu-ti fie frica, te conduc pana acasa»-Mergeam fara sa scoatem un cuvant. Cand am aiuns langa casa mea, am vrut sa-i multumesc, dar el nu mai era. A doua zi, analizand cele intamplate in ajun, am ajuns la concluzia ca cel care m-a ajutat nu a fost altul decat Sfantul Nicolae. De aceea, drept multumire pentru salvarea mea am hotarat sa ma botez."
Tanara a fost botezata. Ea s-a impartasit si a multumit Sfantului Nicolae pentru ajutor.
,,Blagovest", orasul Riazan


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vraciul
mesaj 14 Dec 2004, 02:11 PM
Mesaj #8


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 28
Inscris: 3 March 03
Forumist Nr.: 11



Undeva intr-un orasel traia un tanar care, satul de hoinareala, a hotarat sa-si gaseasca o fata cuminte cu care sa insoare. A incetat orice aventura trecatoare si cauta, doar-doar o va descoperi pe aceea care-i va fi sotie. Intr-o asemenea zi, intalni chiar in preajma casei lui o tanara frumoasa si visatoare. Sau poate ca nu era asa de frumoasa, dar lui i se parea cu adevarat deosebita. Ceva in sufletul lui ii spunea ca aceea era fata pe care o cauta, iar el a ramas in loc privind-o lung cum se indeparteaza. Nu o cunostea si nu stia cum se va intampla sa fie impreuna. Totusi, in scurt timp, iprejurarile au facut sa se cunoasca intr-un mod destul de ciudat. Si-au dat intalnire si cu fiecare zi care trecea el era cu atat mai indragostit de ea. O sorbea din priviri si nu-si dorea s-o piarda cu nici un chip. Dar ea ii aluneca mereu printre degete, in ciuda faptului ca el nu era lipsit de experienta. Era derutat, nici nu mai stia daca el merita o asemenea fata, fiindca nu fusese prea cuminte la viata lui. Isi inchipuia ca Dumnezeu doreste numai sa i-o arate, apoi s-o ia de langa el fiindca nu era demn s-o aiba ca sotie. In tacerea serilor tarzii, avand astfel de ganduri in minte, tanarul aprindea candela si se ruga Sfantului Nicolaie sa-i fie mijlocitor. Nu dorea sa se amageasca, iar in rugaciunile lui adauga mereu acelasi lucru: daca Dumnezeu considera ca ei nu se potrivesc si nu se merita unul pe celalalt, oricat ar fi durerea de mare, drumurile lor sa se desparta. Daca dimpotriva, sunt facuti unul pentru altul, atunci sa se intample ceva.
Tanara locuia intr-o comuna apropiata oraselului si in fiecare dupa-amiaza trebuia sa ia autobuzul catre casa. Uneori mai trecea pe la el, doar sa-l vada o jumatate de ora, apoi se grabea spre casa. Intr-o asemenea dupa-amiaza au stat pana tarziu, ea amanandu-si plecarea cu ultimul autobuz. Catre autogara au plecat cu destul timp inainte, sa nu-l piarda. Si totusi, in acea seara acel autobuz nu avea sa mai plece datorita unei defectiuni tehnice.
Ceea ce ea evitase pana atunci cu toata fiinta ei, acum era de neevitat. Trebuia sa ramana la el peste noapte. Probabil se temea. Si nu atat de el cat de ea, de slabiciunea ei pe care nu dorea sa si-o tradeze. Acasa, cand ea a intrebat: "Cum dormim?" el i-a raspuns ca ar putea sa doarma in paturi separate, dar asta ar insemna ca de a doua zi ea sa nu-l mai caute niciodata. In acea noapte nu s-a intamplat nimic. Nimic mai mult decat ceea ce trebuia sa se intample. Ea cu capul pe umarul lui i-a marturisit intreaga dragoste pe care i-o poarta dar de care parca n-ar fi dorit ca el sa afle atat de curand. Iar din acea noapte, ea n-a mai plecat niciodata. Acea noapte nu era una oarecare, ci chiar noaptea de 5 spre 6 decembrie. Mos Nicolaie hotarase sa le faca un dar comun celor doi tineri.
Tanarul acela de atunci are acum fire albe la tample si este chiar autorul acestor randuri. Si are pentru tanara de atunci si sotia de astazi aceeasi dragoste ca in noaptea Sfantului Nicolaie.


Acest topic a fost editat de Vraciul: 14 Dec 2004, 02:19 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 14 Dec 2004, 04:10 PM
Mesaj #9


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Vraciule,
Minunata povestea ta... wub.gif cloud9.gif


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 15 Dec 2004, 01:48 PM
Mesaj #10


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



QUOTE (Vraciul @ 14 Dec 2004, 02:11 PM)
Tanarul acela de atunci are acum fire albe la tample si este chiar autorul acestor randuri.

Chiar dacă are fire albe tot tînăr este şi acum... tînărul de atunci!

Avem aici un caz în care firul de păr alb înnobilează şi nu îmbătrîneşte... un suflet...

Mulţumesc şi eu Vraciule! Ai făcut un cadou frumos hanului acum, in prag de mare sărbătoare flowers.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 15 Dec 2004, 04:16 PM
Mesaj #11


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



cry.gif
Da, superba povestire!

Sa o pretuiesti ca in prima zi, Vraciule! spoton.gif


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinderella
mesaj 15 Dec 2004, 08:02 PM
Mesaj #12


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 81
Inscris: 26 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.757



Frumoasa poveste, Vraciule ! wub.gif

Il rog pe initiatorul subiectului, Clopotel, sa ma ierte ca sunt off-topic, dar as vrea sa il intreb ceva pe Vraciu, daca se poate.......pentru ca de mult vroiam sa intalnesc pe cineva care sa spuna ca isi iubeste sotia/sotul ca in prima zi: care este SECRETUL casniciei voastre???


C.


--------------------
"Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara."
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vraciul
mesaj 15 Dec 2004, 11:33 PM
Mesaj #13


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 28
Inscris: 3 March 03
Forumist Nr.: 11



sorry.gif In primul rand va multumesc mult pentru aprecieri. Ma faceti sa ma simt rusinat. In al doilea rand, nu stiu daca e vorba de un secret anume. Poate mai degraba compatibilitate. Respectul fata de om cred ca sta la baza oricarei casnicii fericite. Nu e de ajuns sa-ti respecti doar partenerul de viata, ci pe oricare om de langa tine, fie ei socri, concurenti in afaceri sau persoane cu care nu ai nimic in comun. Ce legatura au astia cu buna intelegere in familie? Cred ca iti creeaza acea ambianta, incredere si siguranta ca meriti sa primesti ceea ce tu oferi celor din jur. Uneori se intampla sa mai si ratezi. Dar fara micile ratari, viata ar fi lipsita de culoare. Faptul ca nimeni nu-i perfect trebuie privit mai intai ca o critica asupra propriei persoane si abia mai apoi la adresa celui de langa tine. Asa ajungi sa tolerezi si sa ti se tolereze, sa respecti si sa fii respectat, sa intelegi si sa fii inteles, sau, privind pe reversul medaliei, sa inseli si sa fii inselat, sa barfesti si sa fii barfit, sa agresezi si sa fii agresat, sa umilesti si sa fii umilit.

Cred ca Biserica are darul de a insufla aceste principii si de aceea sunt convins ca cine are sufletul impacat cu Dumnezeu, are si o imagine clara asupra celei mai binecuvantate dintre legile lumii: familia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alexandrule
mesaj 6 Feb 2005, 04:55 AM
Mesaj #14


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 12
Inscris: 29 January 05
Forumist Nr.: 5.577



Odata, in Lichia s-a intamplat sa fie foamete, iar in orasul
Mira era indeosebi de greu. Fiindu-i mila de nenorocitii
oameni care murea de foame, sfantul Nicolae i s-a aratat in vis unui
negustor, care se afla in Italia, cu corabia incarcata de produse,
gata fiind sa plece in alta tara. Dandu-i 3 monede de aur drept
arvuna, sfantul i-a poruncit sa se duca spre Mira si sa-si vanda acolo
marfa. Trezindu-se din somn cu cele 3 monede in mana,
negustorul n-a indraznit sa se impotriveasca poruncii si a facut
precum a zis sfantul.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 7 Feb 2005, 10:06 AM
Mesaj #15


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Bine ai venit la han Alexandrule. Aşează-te bine în scaun şi trage-te mai aproape de masă, că e de discutat. Să fii iubit! smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alexandrule
mesaj 27 Feb 2005, 09:50 PM
Mesaj #16


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 12
Inscris: 29 January 05
Forumist Nr.: 5.577



In timpul lucrarilor de restaurare a bisericii Sf. Nicolae din Zelenograd,
o batranica de vre-o 70 de ani a venit si a zis ca vrea sa ajute si sa
i se dea sa faca vre-un lucru fizic. Au ras de dansa, dar ea intradevar
s-a apucat sa care ceva si in general sa faca cele mai grele lucrari.
Au intrebat-o oamenii, ce a determinat-o sa faca asta? Si ea a povestit
cum ca intr-una din zilele trecute a venit la ea acasa un batranel si a zis:
"Asculta, de cate ori m-ai rugat sa te ajut, dar acuma eu am nevoie de ajutor..."
Batranica s-a uimit si si-a adus aminte ca usa casei era incuiata. Dupa chipul
de pe icoana si-a dat seama ca insusi Sfantul Nicolae a vizitat-o. Ea stia
ca merg lucrari de restaurare a bisericii si iata, a venit...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alexandrule
mesaj 27 Feb 2005, 10:51 PM
Mesaj #17


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 12
Inscris: 29 January 05
Forumist Nr.: 5.577



Aceasta intamplare a avut loc intr-o simpla familie sovietica,
in orasul Kuibasev, acum Samara, la inceputul anilor 50. Mama
si fiica se pregateau sa intampine anul nou. Fiica Zoia si-a
invitat prietenele si prietenii la o petrecere cu dansuri. Era
postul Craciunului, iar mama fetei, credincioasa, a rugat-o
sa nu faca petreceri. Fiica n-a vrut s-o asculte, iar mama, vazand asta
s-a dus la biserica sa se roage.
S-au adunat oaspetii, iar prietenul Zoei, pe nume Nicolai, inca nu venise.
Au inceput dansurile fara ca sa-l astepte. Toti dansau, numai Zoia a ramas
singura si de necaz, a luat icoana Sfantului Nicolae si a zis: "Iata o sa-l
iau pe acest Nicolae si-o sa dansez cu el", neascultandu-si prietenele si zicand
ca daca este Dumnezeu, ma va pedepsi.
Au inceput din nou sa danseze, un dans, doua si s-a ridicat o galagie de neinchipuit
si s-au aprins niste lumini orbitoare. De frica au fugit toti din camera. Numai Zoia
a ramas sa stea, cu icoana la piept, impietrita si rece ca marmora. Toate incercarile
doctorilor sositi de a o readuce la o stare normala au fost zadarnice. Seringile se
indoiau si se rupeau, ca si cum ar fi dat de piatra. Au vrut s-o ia la spital, dar n-au
reusit s-o urneasca din loc, picioarele ii erau parca lipite de podea. Dar Zoia traia, desi
din acel moment nu putea nici manca, nici bea.
Cand s-a intors mama acasa si a vazut cele intamplate, si-a pierdut constiinta si a fost
dusa la spital, de unde s-a intors doar dupa cateva zile - credinta in Dumnezeu si rugaciunile
pentru iertarea fiicei i-au restabilit puterile. In primele zile casa era inconjurata de o
multime de oameni: credincioi, medici, duhovnici si pur si simplu curiosi. Dar peste un timp,
locuinta a fost inchisa pentru public si pazita ziua-mprejur de cate 2 politisti. Unii dintre
politisti au incaruntit auzind-o pe Zoia strigand strasnic la miezul noptii. Noptile la rand,
mama se ruga langa ea. In a treia saptamana din postul mare a venit un staret si a rugat pe
politisti sa-l lase s-o viziteze pe Zoia dar a fost refuzat. Staretul a venit si in ziua
urmatoare, dar a fost refuzat din nou. A treia oara, de ziua Buneivestiri, staretului i-a
fost permis sa intre. Politistii au auzit cum el a intrebat-o pe Zoia: "Ei ce, ai obosit sa tot
stai?" Dupa un timp oarecare, politistii au vrut sa-l lase pe staret sa iasa de acolo, dar nu
mai era. Toti sunt convinsi ca a fost chiar Sfantul Nicolae. Asa a stat Zoia 4 luni(128 de zile)
pana la Paste. Dupa Pasti Zoia si-a revenit, muschii i-au redevenit vii. Au pus-o in pat, dar
ea continua sa le spuna la toti sa se roage. Toate cele intamplate atat de mult i-au impresionat
pe cei din oras si din imprejurimi, ca multime de oameni, vazand minunile, s-au intors catre
credinta. Se grabeau la biserica, la pocainta. Cei nebotezati se botezau. Cei ce nu purtau cruce
au inceput sa poarte. Erau atat de multi oameni ca nu ajungeau cruci pentru cumparatori. In a treia
zi a Pastelui Zoia a trecut la cele vesnice, dupa un drum greu de 128 de zile de rugaciuni inaintea
lui Dumnezeu pentru iertarea pacatelor. Duhul Sfant i-a intretinut viata tot timpul acela, scotand-o
din pacatele de moarte, pentru ca in ziua Invierii sa invieze si ea spre viata vesnica.

Acest topic a fost editat de Alexandrule: 27 Feb 2005, 10:53 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alexandrule
mesaj 27 Feb 2005, 11:30 PM
Mesaj #18


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 12
Inscris: 29 January 05
Forumist Nr.: 5.577



O credincioasa a bisericii noastre, Ecaterina, povesteste despre un caz
ce i s-a intamplat in 1991. Plimbandu-se odata pe malul lacului, s-a asezat
pe o banca, sa se mai hodineasca. Pe aceiasi banca statea o batranica si, au
inceput sa vorbeasca despre viata. Batranica a povestit ca fiul ei n-o iubeste,
iar nora o obijduieste si ca n-are viata acolo. Ecaterina, femeie credincioasa,
i-a spus ca la Dumnezeu trebuie de cautat ajutor. Batranica a zis ca niciodata
n-a fost la biserica si ca nu stie rugaciuni. Iar Ecaterina, dimineata, nu se
stie de ce, a pus in geanta o carte de rugaciuni. Si-a amintit, a scos cartea din
genta si i-a dat-o batranei. Aceasta s-a uitat uimita si a zis: "Nu esti cumva
un inger a lui Dumnezeu? N-o sa dispari acuma?" Ecaterina a rugat-o sa-i explice
de ce zice asa. Si batranica a inceput sa-i povesteasca ce i s-a intamplat acu
o saptamana. In casa fiului in care traia s-a creat asa o atmosfera in care
se simtea in plus si a hotarat sa se sinucida. A venit la lac si s-a asezat pe o
banca, inainte sa se arunce in apa. Langa ea s-a asezat un batranel, cu parul
carunt si cu o fata foarte buna si a intrebat-o: "Incotro te-ai pornit? Vrei sa
te inneci? Nu stii cat de ingrozitor e acolo unde te-ai pornit! E de o mie de
ori mai greu decat viata ta de acum." Dupa o scurta pauza a intrebat-o din nou:
"Dar pacate, i-i fi avand?" Ea raspunde: "Ce fel de pacate? Nu am pacate cine stie
ce mari." Si batranul, a inceput sa-i enumere pacatele, lucrurile rele, i le-a
amintit chiar si pe acelea despre care uitase, despre care putea sti doar ea.
Nu putea decat sa se uimeasca si sa se inspaimanteze. A intrebat de batran
cum sa se roage, daca nu stie nici o rugaciune? Batranul i-a zis sa vina aici
peste o saptamana si-o sa aiba rugaciuni. Batranica la intrebat cum i-l cheama?
"Aici la voi m-i se spune Nicolae". In acel moment batranica si-a intors
privirea, iar cand a revenit batranul nu mai era.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michelle
mesaj 6 Dec 2006, 11:29 PM
Mesaj #19


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.750
Inscris: 8 January 05
Din: ???
Forumist Nr.: 5.402



Acela care ne inmulteste bucuria...
de Pr. Teofil Paraian

Cei mai multi sfinti sunt ai "oamenilor mari", care le inteleg maretiile. Sfantul Nicolae este si al "oamenilor mici" si, prin aceasta, al tuturor. La el se gandesc toti cei care-l asteapta ca aducator de daruri. Indreptator credintei si chip blandetilor, de cand a propovaduit in Mira Lichiei - unde a fost episcop - s-a impus in constiinta credinciosilor contemporani cu el si a ramas contemporan cu toate generatiile de credinciosi. A castigat cu smerenia cele inalte si cu saracia cele bogate. A fost sarac pentru ca n-a vrut sa fie bogat, a fost sarac pentru ca i-a ajutat pe cei saraci. I-a ajutat din prisosul lui pe semeni, pentru ca a stiut ca prin milostenia sa se apropie de Cel Ce a spus: "Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui." A fost doritor de inmultirea binelui si a bucuriei si a intervenit pentru ajutorarea celor ce erau sa piara in pacat.

E firesc sa ne intrebam: Oare, daca Sfantul Nicolae - care, dupa numele sau inseamna "Biruitor de popoare" - ar fi in vremea noastra si ar birui rautatile din sufletul nostru si gandurile cele rele din mintea noastra cu mijlocirile sale sfinte, daca ar fi, deci, contemporanul nostru, oare ce ne-ar indemna el mai mult sa facem?

Fara indoiala ca, fiind el milostiv, ne-ar indemna sa fim milostivi, fiind datator de daruri, ne-ar indemna s-avem si noi ceva de dat. De dat Mantuitorului prin fratii sai cei mici. Sa avem si noi ceva de oferit Domnului Nostru Iisus Hristos, din ceea ce am agonisit noi prin munca noastra cinstita. Ne-ar indemna sa avem ceva, dar nu pentru noi, ci sa avem pentru altii, pentru fratii nostri care au trebuinta de ajutorul nostru. Sa facem in asa fel incat ceea ce la noi este de prisos sa fie de ajutor celor care au lipsa. Sfantul Nicolae Cel Milostiv ne-ar indemna sa fim ca el. Sfantul Nicolae Cel Datator de Daruri ne-ar indemna sa fim si noi oferitori de daruri. Si sa facem aceasta cu inima curata, cu dorinta de a implini lipsurile celor lipsiti. Sa o facem cu inima de parinte, de frate, de fiu, de prieten, cu inima care aduce multumire, aduce seninatate. Pentru ca, zice Isaac Sirul, atunci cand oferi ceva, cuiva, veselia fetei tale sa fie mai mare decat darul pe care-l oferi. Daca am putea face si noi asa, sigur s-ar bucura si Nicolae, a carui sfinta pomenire o facem astazi. Caci el ne e apropiat de suflet si-l putem cinsti numai daca suntem si noi milostivi si buni si iertatori si induratori cum a fost el, sau cum putem fi noi, la masurile noastre, indrumati de el. Sa spunem, deci, impreuna: "Cu mila ta, Sfinte, sfintilor te-ai aratat, ca Evanghelia lui Hristos, primind-o, cuvioase, ti-ai pus sufletul pentru poporul tau, mantuit-ai pe cei nevinovati din moarte, pentru acestia te-ai sfintit ca un mare tainuitor al darului lui Dumnezeu".

Sfinte Nicolae, roaga-te Domnului pentru noi. Amin!


--------------------
Life is about having the mixture of the curiosity of an older person and the imagination of a child
Daphne Guiness

Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti, decit iubit pentru ceea ce nu esti!
Anatole France
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vraciul
mesaj 12 Dec 2006, 12:37 AM
Mesaj #20


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 28
Inscris: 3 March 03
Forumist Nr.: 11



Oare, daca Sfantul Nicolae - care, dupa numele sau inseamna "Biruitor de popoare" - ar fi in vremea noastra si ar birui rautatile din sufletul nostru si gandurile cele rele din mintea noastra cu mijlocirile sale sfinte, daca ar fi, deci, contemporanul nostru, oare ce ne-ar indemna el mai mult sa facem?

Eu nu ma indoiesc nici o clipa ca Sf. Nicolaie, vine la oricare dintre noi, daca avem cu adevarat nevoie si daca il chemam. Iar invataturile lui ar fi mereu aceleasi: sa fim blanzi, corecti, generosi cu cei mai napastuiti decat noi, puternici in credinta noastra, singura moneda acceptata de Dumnezeu in schimbul darurilor sale. De ce credeti ca Sf. Nicolaie a fost ales ca "mos" pentru copii dintre multimea de sfinti? Nu era el cel care facea pe ascuns gesturi generoase?
"Mos Nicolaie" exista si va exista cat timp vor fi pe lume copii, tineri, oameni maturi sau batrani. Pentru toti, bunul si inteleptul mos Nicolaie va avea mereu un dar pe masura.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 12 Dec 2006, 05:14 PM
Mesaj #21


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



Editat: nu are rost sa pornesti aici o discutie offtopic... Poti sa pui intrebarile despre vii si morti, la topicul dedicat, aici este doar despre Sfantul Nicolae...

Acest topic a fost editat de Clopotel: 12 Dec 2006, 05:20 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 04:43 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman