HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

16 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Discutii Despre Utilizarea Corecta A Armelor, manevrare corecta = nici un accident
Hampu The Great
mesaj 29 Jun 2004, 07:33 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Revin asadar prieteni reluand ca baza de discutie primele mele disertatii de pe celalat topic.
Reamintesc ca intreaga mea initiativa o datorez unuia din prietenii mei de pe acest site, care a avut nobletea sufleteasca sa ma ajute sa imi procur o enciclopedei a armelor de mana, tocmai de la Londra.
Este un exemplar recent, de o remarcabila calitate, a carui intelepciune ma grabesc la randul meu sa o impart tuturor celor interesati.
Avand alaturi un asemenea aliat redutabil pot sa incerc acum sa dau curs unei dorinte mai vechi pe care am avut-o inca de la inceput pe acest site: voi prezenta pentru cei care doresc sa afle cateva principii de baza a armelor de foc, in asa fel incat, atunci cand situatia o va impune (and may that day never comme) ei sa poata stii sa actioneze o arma, chiar daca nu au avut niciodata asa ceva in mana.

Nu pot incepe altfel decat prin prezentarea celor 12 reguli fundamentale denumite si "de aur" ce trebuiesc respectate la manevrarea armelor de foc:


1. Manevrati orice arma ca si cum ea ar fi incarcata si periculoasa. Daca cineva va da o arma pentru a o putea privii mai indeaproape, asigurandu-va ca ea este descarcata nu il credeti, verificati inca odata singur daca ea este sau nu icarcata.

2. Totdeauna pastrati teava unei arme intr-o directie nepericuloasa.
Orice arma, in orice situatie trebuie mereu considerata incarcata si periculoasa. Nu indreptati niciodata arma catre o persoana sau catre o alt fiinta. cool.gif

3.Tineti totdeauna degetul in afara garzii tragaciului, si utilizati intotdeauna piedica armei.
Degetul nu trebuie sa ajunga in interiorul garzii tragaciului decat atunci cand doriti sa executati efectiv tragerea.

4. Nu va jucati niciodata cu o arma; nu incercati sa imitati banditii din filme si nici cawboy-ii. Arma de foc nu este o jucarie !

5. Exersati indelung incarcatul si descarcatul armei pana ajungeti sa stapaniti pe deplin aceasta tehnica, dar numai intr-un loc sigur.

6. Niciodata nu lasati o arma la intamplare, mai ales daca acesta se poate afla in calea altor persoane, sau si mai grav a copiilor. mad.gif

7. Pastrati arma si munitia necesara ei,in locuri separate, ce pot fi asigurate cu incuietori, sau lacate.

8. Pastrati arma curata, curatand-o periodic. Verificati de fiecare data starea ei de functionare. Fiecare operatiune de curatare trebuie obligatoriu precedata de o verificare suplimentara care sa confirme ca arma nu este incarcata. Cand arma este utilizata dinou dupa o lunga perioada de depozitare, verificati mai intai sa nu fi ramas pe teava vreo carpa sau, alt element ce a fost utilizat la curatire. mad.gif

9. Nu incercati sa interveniti asupra munitiiei prin suplimentrea cantitatii de pulbere, sau prin inlocuirea proiectilului.
Operatia de confectionare artizanala a munitiei reclama o foarte buna specializare si o practica indelungata pentru a putea fi insusita corect.
Deasemeni sunt necesari profesori avizati, atenti si cu multa experienta.

10 Ochii si urechile trebuiesc asigurate la fiecare tragere cu ochelari si casti antifonice. Cele mai multe accidente de la trageri se datoreaza functionarii defectoase a armeelor sau a munitiei.

11. Niciodata nu combinati trasul cu arma cu trasul la masea, sau si mai rau cu utilizarea drogurilor sau a medicamentelor puternice. rolleyes.gif
Nu uitati indemnul:
"Consumati bauturi alcoolice cu masura, da'n fiecare zi cate o gura !" spoton.gif
In ziua in care ati tras, paharelul poate fi consumat numai dupa ce arma a fost atent descarcata si repusa la locul ei de pastrare.

12. Explicati de fiecare data incepatorilor pe care ii intalniti aceste masuri elementare; faceti asta in modul cel mai politicos si cat mai manierat.
Evitati compania domnului "Know-all" care crede despre sine ca stie totul mai bine decat oricine altcineva (aveam si noi pe aici); acest gen de oameni sunt un pericol potential atat pentru ceilalti cat si pentru viata in general.

Voi revenii,



--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 29 Jun 2004, 01:31 PM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Atunci cand vorbim despre armele de foc e bine de stiut ca de la luarea deciziei de a executa focul trebuie sa treaca 0,2 secunde pana ca degetul sa apese efectiv tragaciul, timp necesar creierului sa transmita comanda prin impulsurile de care e nevoie . ohmy.gif
Cuiul percutor loveste capsa de amorsare a cartusului 0.005 secunde mai tarziu, iar capsa va initia aprinderea pulberii in 0,004 secunde, o reactie chimica ce continua si dupa ce glontul a parasit teava.
Dupa alte 0,004 secunde glontul se desprinde de tubul cartus, si isi incepe calatoria de-alungul tevii ce dureaza in total 0.0012 secunde . wink.gif
Depinzand de tipul cartusului si de numarul de ghinturi ale tevii, glontul paraseste arma cu o viteza mai mare de 300m/secunda si cu o turatie superioara celei de 1000rot/secunda.
Cu acesti parametrii proiectilul atinge o tinta situata la 25 de metrii distanta dupa 0,1125 secunde. cool.gif
Asadar totalul timpului necesar unei trageri este de 0,3195 secunde, in vreme ce tragatorul simte reculul armei dupa abia 0.4 secunde din momentul in care a decis sa apese tragaciul.
E limpede deci ca , inainte sa "aflam" ca focul de arma s-a produs efectiv, tinta este deja atinsa.
That is how it works guys...........

Acuma, armele de foc au aparut pe pamant in conditii incomplet elucidate. Stim ca in secolul XI, Chinezii au fost printre primii utilizatori ai prafului de pusca (blackpowder,sau gun powder) dar ei nu il foloseau decat la artificii. Se mai spune ca din China praful de pusca ar fi ajuns tocmai la Viena prin intermediul lui Marco Polo in jurul anului 1280.
In fine se mai spune ca praful de pusca ar fi fost simultan descoperit si in Europa de catre Roger Bacon si Berthold Schwartz (amandoi masoni) ultimul , un calugar din Freiburg ar fi si imprumutat numele noii descoperiri "Scwarzpulver" (care s-ar traduce nu pulbere neagra, ci pulbera lui Scwarz). sad.gif
Mai stim despre existenta primei arme de foc descoperita ca vestigiu, ca aceasta era o simpla teava inchisa la unul din capete si ca tragea defapt sageti.


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 30 Jun 2004, 03:13 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Intr-o prima aproximatie utilizata si de legile Roamniei, armele de foc sunt impartite in urmatoarele categorii:

1. Arme militare, confectionate pentru dotarea fortelor armate, folosite in actiuni de neutralizare sau de nimicire. devil.gif

2. Arme de tir, destinate practicarii Tirului Sporiv. cool.gif

3. Arme de vanatore, cu alice, cu glont sau mixte.

4. Arme ascunse, confectionate special ca existenta lor sa nu fie vizibila sau banuita. ph34r.gif

5. Arme de panoplie, destinate persoanelor care doresc sa detina astfel de arme in calitate de colectionari. (atentie ! in aceasta grupa nu intra decat armele in stare de functiune, care pot executa focul. Legea nu face precizari legate de detinerea armelor neutralizate, adica acele arme astfel modificate pentru a fi in imposibilitate de a mai trage).

6. Arme de recuzita, de fapt arme adevarate facute inofensive, prin interventia directa asupra sistemelor de declansare a focului sau a tevii, destinate activitatilor artistice. blink.gif

7. Arme de autoaparae non letale, ce folosesc fie cartuse de zgomot, fie de imprastiere a gazelor iritant lacrimogene, sau a celor neuroleptice sau paralizante, fie a gloantelor de cauciuc. Au rolul de a descuraja, si/sau neutraliza un posibil infractor printr-o riposta nepericuloasa pentru viata acestuia. mad.gif


In posturile ce vor urma ma voi ocupa doar de trei grupe de arme din cele mentionate mai sus, asigurandu-va prieteni ca dupa ce le veti cunoaste pe acestea le veti cunoaste cam pe toate.
Vom vorbi asadar despre armele de mana (pistoale si revovere) de razboi, sau de autoaparare, si despre armele de vanatoare (pusti, carabine sau mixte).


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 30 Jun 2004, 03:13 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Hampu The Great
mesaj 1 Jul 2004, 12:27 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Pentru a evita confuziile ce pot genera neintelegeri, acest post este dedicat clarificarii unor termeni de specialitate sui-generis. ohmy.gif
Dupa cum am mai afirmat deja si prin alte parti literatura in domeniul armelor si munitiilor este destul de putina, are un mare grad de amatorism si contine foarte multe ambiguitati. cry.gif
Chiar si DEX continua sa faca o confuzie regretabila intre pistol si revolver de exemplu, dupa cum la cuvantul calibru propune o definitie incompleta (vis a vis de alte dictionare consacrate : Larousse sau Webster). Deasemenea nu gasim nici o explicatie pentru cuvinte cheie precum baka, sau culata...asupra carora vom reveni insa la momentul potrivit.
Un mic dictionar care sa stea la baza viitorului dialog se impune asadar cu necesitate chiar in acest moment.

Arma de foc:

Arma de foc este o arma ce foloseste energia cinetica pentru propulsarea unuia sau a mai multor proiectile, cu mare viteza. Energie este produsa prin arderea instantanee a unei incarcaturi propulsante.
Procesul arderii rapide a unei astfel de incarcaturi este cunoscut sub numele de "deflagaratie".
La armele de foc mai vechi elementul propulsant era "pulberea neagra", iar la armele de foc moderne cel mai des utilizat este "pulberea fara fum".

Calibru:

Diametrul unui glont sau al unui proiectil; Diametrul interior al unei tevi, sau al tevii unei guri de foc.
Calibrul, in domeniul armelor de foc se exprima in sutimi, sau in miimi de inch, ca o fractie zecimala de exemplu: <.32caliber> (sursa: Merriam Webster Inc.)
In armureria moderna, si in toata literatura de specialitate cuvantul calibrul urmat de un grup de cifre si/sau litere definesc principalele caracteristici ale unui cartus personalizandu-l. De exemplu:

< Calibrul.30.06-Springfield-R- 12g-SF> unde:

Cifra .30 indica diametrul proiectilului in fractiuni de tol astfel <30x 24.5:100= 7.62mm>
Cifra .06 indica anul in care a fost conceput acest cartus adica anul 1906
Cuvantul Springfield vine de la numele firmei care l-a imaginat si realizat
Litera R confirma existenta unei degajari la fundul tubului cartus care permite extractia acestuia (Rebord)
Suita 12g indica greutatea dar si forma proiectilului pentra acest diamentru, adica 7,62mm x 12 grame
Literele SF spun ca la acest cartus glontul este invelit doar partial intr-o manta din material mai dur,
varful glontului ramanand neblindat. SF inseamna Soft Point si indica un proiectil expansiv, care la lovirea tintei se va deforma pe portiunea lipsita de blindaj, marindu-si considerabil diametrul, si provocand daune mult mai mari decat dele provocate de un proiectil cu blindajul complet. mad.gif

Sau alt exemplu: <Calibrul.375 H&H- Mag.> unde:

Cifra .357 reprezinta miimi de inch 375 x 25.4 : 1000 = 9.5mm si este diametrul proiectilului.
Grupajul H&H spune ca acest cartus a fost creat de fratii Holland & Holland (din Anglia n.a.)
Mag. semnifica apartenenta acestui cartus la ctegoria Magnum. rolleyes.gif

Sau alt exemplu <Calibrul 7 x 57 R- FMJ > unde:

Cifra 7 indica direct in milimetrii diametrul nominal al proiectilului
Cifra 57 indica lungimea totala a tubului cartus
Litera R indica asa cum am vazut deja Rebord, adica posibilitatea ca tubul sa fie extras dupa tragere.
Grupaju FMJ adica Full Metal Jacket semnifica ca avem de a face cu un glont cu blindajul complet.

Modul de definire a calibrelor prezentat in cele trei exemple, contrar unor pareri exprimate pe aici, si spre marele sau regret, nu sunt o inventie a lui Hampu The Great. Ele au fost statuate in urma Conferintei Internationale de la Erfurt din anul 1909, sunt universal acceptate si reprezinta un sistem logic de definire a calibrelor de la armele cu tevi ghintuite si cartus cu glont.

Dictionarul va urma....






--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 1 Jul 2004, 01:41 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Lectia de astazi se va ocupa de armele de mana din categoriile pistoale si revolvere.
Pe scurt diferenta intre ele e ca revolverele si-au luat numele de la incarcatorul cu functie de camera de explozie in forma de butoias. tongue.gif
Fiind o piesa in miscare de rotatie (to revolve=a se invarti), ea a dat numele acestui tip de arme.
Pistoalele insa sunt foarte greu de definit. sad.gif
In principiu, pistoalele sunt arme de mana ce repeta automat lovitura, prin utilizarea energiei de recul a cartusului , sau prin imprumutul de gaze rezultate in urma exploziei incarcaturii cartusului.
Noi vom separa incontinuare cele doua categorii prin elementul care le deosebeste: butoiasul. spoton.gif

Cele cu butoias , adica revolverele au fata de pistoale urmatoarele avantaje:
--sunt simple, si de aceea foarte eficiente..
--sunt usor de manevrat si de intretinut.
--pastreaza toate tuburile trase in interiorul armei. Acest amanunt este extrem de important pentru cei ce vor sa savarseasca "o crima". La pistol tuburile cartuselor sunt azvarlite cu putere de catre elementele extracoare fiind foarte greu de recuperat, in cazul in care acest lucru se doreste.
--prin forma pe care aceasta categorie de arme si-a pastrat-o peste timp, revolverele sunt prin definitie "arme intuitive" adica de o foarte buna precizie.
--sunt arme foarte ieftine comparativ cu pistoalele. smile.gif

Dezavantajele revolverelor rezida in principal in:
--numarul relativ mic de cartuse ce pot face parte dintr-o singura incarcare (maxim opt) sad.gif
--chiar in situatia revolverelor moderne, acestea raman arme grele, cu probleme la transport (asupra persoanei) si detenta.
Ele presupun mult antrenament pentru o utilizare optima.
--se adapteaza destul de greu la noile sisteme de ochire electronice, sau pur si simplu optice.
--au o cadenta destul de proasta, repetand lovitura la intervale mari de timp.

Desi in lume controversa Pistoale vs. Revolvere pare sa fi fost definitiv transata in favoarea primei categori de arme, discutii aprige inca se poarta pe marginea subiectului.

Principalele avantaje ale pistoalelor sunt:
--pot trage pana la 20 de cartuse intr-o singura incarcare. In situatia in care se folosec incarcatoare standard, si in functie de tipul armei utilizate.
--pot asigura cadente mari de tragere.
--recent, prin utilizarea materialelor compozite, pistoalele se pot realiza la greutati rezonabile, si intr-o larga varietate de forme.
--se preteaza excelent la utilizarea dispozitivelor avansate de ochire de tipul sistemelor laser si al lunetelor.
--ceea mai mare parte a pistoalelor moderne poate trage toata gama de munitii existente pe piata pentru armele de mana. Aceasta afirmatie trebuie inteleasa in sensul ca exista in prezent cate un pistol pentru fiecare calibru de munitie utilizat de armele de mana; blink.gif
revolverele avand o munitie mult mai restransa pentru utilizare.
--pot fi usor de transportat, si foarte usor de reancarcat.
--pot asigura precizii foarte mari ale focului.
--accepta sisteme avansate de siguranta a tragerii, mult superioare revolverelor. In cazul pistoalelor moderne posibilitatea executarii unui foc accidental este nula. wink.gif

Ca dezavantaje pistoalele au :
--o complexitate deosebita a mecanismelor, si odata cu aceasta si un risc crescut de aparitie a unui defect.
--in cazul detentei spontane, atunci cand arma trebuie scoasa din toc si focul executat imediat, la pistoale este necesara o operatie suplimentara si anume aceea de a arma piesa introducand pe teva primul cartus. Din cauza acestui fapt (ce poate fi usor contracarat prin pastrarea permenenta a unui cartus "pe teava") pistoalele ofera posibilitatea unei riposte ceva mai intarziata decat aceea a unui revolver.

Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca atat pistoalele cat si revolverele sunt arme la fel de bune cu avantajele si dezavantajele lor.
Fiecare isi va alege arma in functia de pericolul de care doreste sa se fereasca, sau de situatia careia trebuie sa ii faca fata.
Eu transport valori destul de rar iar riscul de a devenii obiectul unui atac e relativ scazut;
Pe de alta parte calatoresc foarte mult, in cele mai neasteptate locuri si medii, din acest motiv imi convine cel mai mult o arma mica, care sa nu ma incomodeze atunci cand o port.
O arma cat mai sigura, cat mai simpla si cat mai putin costisitoare.
O arma pe care sa o folosesc in scopul de a descuraja un eventual atacator, mai degraba decat in a il ranii sau ucide.
Din toate consideratiile astea eu mi-as cumpara un revolver micut, ceva de genul: Arminius HW38, sau poate ceva cam la fel dar "mai de firma": Colt 38SF, sau poate omologul lui produs de ruger: Ruger SP101...sau nu, nu..aproape aceiasi arma insa cu eticheta, stil, traditie si eleganta: Smith & Wesson Airweight Mod.442. wink.gif

Daca as fi sef de banditi, sau de clan; daca as fi detectiv, politist, sau agent federal cu activitati expuse la mari pericole mi-as lua un Glock 17, sau un ACP....... spoton.gif

--------------------


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 2 Jul 2004, 09:35 AM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Astazi prieteni, vom vorbi despre mecanismele de impiedicare a focului accidental utilizate la armele de foc de mana.
E una din cele mai importante lectii ale acestui curs. ohmy.gif

Cand am inceput prezentul ciclu de posturi de pe topicul asta am avut tot timpul in cap dorinta declarata de a informa userul-cititor, astfel ca el aflat poate intr-o situatie extrema, si avand in mana o arma despre care nu stie mare lucru, sa o poata totusi actiona.
Sistemele de blocare au ridicat intotdeauna cele mai mari probleme necunoscatorilor.
Povestea cineva pe aici, si chiar si eu am vazut asta in repetate randuri, prin poligoane sau prin magazinele de arme, cum cate un personaj intoarce nedumerit arma pe toate fetele incercand tot ce poate fi apasat sau repozitionat pentru a gasi sistemul de siguranta. cry.gif

Asazisele "piedici" ale armelor de foc, desi foarte variate ca conceptie, marturisesc ca si eu am vazut arme la care "piedica" se gasea in cel mai neasteptat loc, sunt totusi simple, si usor de identificat. smile.gif
Ca sa putem sa gasim cat mai usor piedica si mecanismul pe care ea il actioneaza, trebuie insa sa incercam sa il intelegem pe acesta din urma.

Asadar, mecanismele de blocare a focului au ca scop principal prevenirea declansarii unei trageri accidentale, involuntare.
Asa ceva se poate intampla:
- atunci cand din neatentie ne jucam cu o arma incarcata,
-atunci cand sistemele care actioneaza cuiul percutor sunt prea uzate, sau defecte, si piesele care concura la relaxarea arcului percutorului "aluneca" una pe alta,
-atunci cand o arma incarcata cade accidental pe jos,
-atunci cand arma incarcata, purtata in holster, sau in banduliera, la deplasare, se agata de un obiect exterior ce patrunde in garda tragaciului..(in padure, o creanga de exemplu)
-atunci cand arma incarcata este lovita in oricare parte a ei,
-atunci cand expusa prea mult timp la soare, sau in apropierea unei surse de caldura, mecanismele de dare a focului gliseaza din cauza dilatarilor..

Sigur nici una din aceste situatii nu poate sa apara daca regulile de aur privind manevrarea armelor de foc, amintite in primul post din acest ciclu, sunt riguros si mereu, respectate.

Cele mai simple mecanisme de siguranta le regasim la cele mai simple arme, adica la revolvere.
In majoritatea lor covarsitoare toate armele de foc au acea piesa care la apasarea tragaciului se deplaseaza spre inapoi, tensionand un arc, dupa care eliberata brusc, atunci cand tragaciul a ajuns pana "la fund" aceasta loveste cuiul percutor, care la randul sau loveste capsa de amorsare a cartusului.
Vom numi aceasta piesa cocos ( in literatura de specialitate ea se numeste ciocan=hammer).
La mai toate revolverele cocosul este exterior; iar la revolverele clasice mecanismul de blocare consta intr-o lamela care deplasata transversal pe directia tevii se interpune intre partea de lovire a cocosului si cuiul percutor, preluand astfel lovitura destinata acestuia.
Alte mecanisme utilizate la revolvere contin o piesa ce blocheaza cocosul intr-o anumita pozitie impiedicand orice deplasare a acestuia. thumb_yello.gif

Revolverele ceva mai moderne la care repetarea focului se realizeaza printr-un sistem de parghii si arcuri numit "double action" nu mai au astfel de mecanisme pe considerentul ca odata ce cocosul nu este tensionat in vederea tragerii nimic nu il poate tensiona accidental, dupa cum nimic nu poate detensiona un arc in stare relaxata.
Intrucat in posturile trecute de pe acest topic s-au strecurat multe confuzii legate de sistemul "dubla actiune" este necesar de precizat ca el deriva din sistemul "simpla actiune" ce consta in armarea cocosului inaintea fiecarui foc.
Ca sa imi fie mai usor sa explic, trebuie sa va reamintiti filmele alea western, in care eroul trage intai cu degetul aratator cocosul spre inapoi pana cand acesta ramane fixat intr-o pozitie (amenintatoare) gata de lovire; sau de celalat personaj care cu o mana actiona tragaciul revolverului iar cu cealalta , repetat si cu rapiditate, utilizand latul palmei, arma cocosul inaintea fiecarui foc, rezultand de aici un fel de foc automat caruia ii cadeau victime (de pe acoperisuri si din spatele unor carute), tot felul de banditi. tongue.gif

Revolverele de atunci (Whitney, Remington, Colt) pur si simplu nu puteau sa execute focul daca tragatorul nu aducea anterior cocosul in pozitia de armare; aceste arme erau "single action".
Spre deosebire de ele dubla actiune permite executarea focului fara armare prealabila. Tragaciul este apasat progresiv pe o cursa destul de lunga, si odata cu deplasarea tragaciului se deplaseaza si cocosul pana cand el trece de punctul de armare si revine cu putere peste cuiul percutor. A doua posibilitate de actionare consta in armarea ca la actiunea simpla, adica aducere cu degetul mare a cocosului in pozitia de lovire si auto blocarea lui in aceasta pozitie pana la apasarea tragaciului. Avantajul acestei manevre rezida in faptul ca acum cursa tragaciului este foarte scurta, oferind astfel posibilitatea unui tir mult mai precis, al unui tir sec cum il denumesc americanii.
Sistemul "double action" este pe larg utilizat si la pistoalele ce au cocos exterior.

Alte mecanisme de siguranta au ca principiu de actionare fiecare descarcare a armei. Ori de cate ori magazia unui pistol este scoasa in vederea curatirii armei, sau a verificarii ei, o parghie blocheaza automat mecanismul tragaciului. Blocajul se poate comanda si prin acionarea voluntara a unui buton. hh.gif

Majoritatea pistoalelor au mecanismele de siguranta in partea dreapta a armei imediat deasupra garzii tragaciului sau imediat deasupra degetului mare, atunci cand pistolul este tinut ferm in mana dreapta. Parghia care se gaseste acolo poate fi deplasata spre in sus (pozitie dezasigurat) sau spre in jos (asigurat) cu ajutorul degetului mare.

Cele mai multe pusti au piedica deasupra culatei chiar inaintea catarii, si aceasta este o lamela ce impinsa inainte deblocheaza arma, iar retrasa spre inapoi o asigura.
La carabine siguranta se afla pe garda tragaciului, acolo unde ea se imbina cu patul armei, si este un mic buton ce traverseaza garda, si care poate fi apasat de la dreapta spre stanga (asigurat), sau de la stanga spre dreapta (dezasigurat).

Ar fi inca multe de spus despre sistemele de siguranta....Dar si asa am abuzat peste masura de timpul tau stimate user... wink.gif

Pe scurt si cel mai eficient: Toate sistemele de siguranta utilizate la pistoale, revolvere, pusti sau carabine sunt marcate cu un punct rosu ce are semnificatia: "fire". Parghia, clapeta, sau butonul de actionare a piedicii este intotdeauna astfel construit incat in pozitia asigurat punctul rosu sa fie mascat; sa nu fie la vedere.
Daca acest punct este vizibil, atunci arma este despiedicata; afirmatie ce nu este echivalenta cu expresia: "gata de executarea focului", ramane de verificat daca arma are glont pe teava sau in butoias, daca este armata etc...
Puncul rosu vizibil indica doar ca siguranta a fost retrasa...
Mai poate exista si marcajul "S" in dreptul uneia din parghii, si el are semnificatia "safe" adica in siguranta, insemnand ca mecanismul de dare a focului este in aceasta pozitie a parghiei blocat
spoton.gif

Un post ca asta nu poate fi complet fara a contine si cateva informatii, fie ele doar sumar amintite, despre cele mai performante sisteme de siguranta folosite in prezent...
Ati ghicit prieteni e vorba inca odata de pistolul Glock si de cele trei sisteme interioare ale acestuia de patent propriu, care reduc la zero posibilitatea declansarii unui foc de arma involuntar, in ciuda faptului ca arma nu are nici o piedica ce trebuie actionata in acest sens.
Nu exista un punct rosu la aceste pistoale. Ele pot executa focul in orice moment in care sunt incarcate si au cartus pe teava.
Pistoalele Glock nu pot trage insa decat daca un om apasa in mod constient si voluntar tragaciul. mad.gif

Recent Sauer si nu numai el si-a echipat pistoalele cu un mecanism care indica prezenta sau lipsa cartusului din camera de explozie.
Aceasta informatie e comunicata de pistol tragatorului tot printr-un punct rosu care apare pe una din fetele armei cand exista cartus pe teava. Asadar daca la un pistol observam doua puncte rosii in locul unuia singur, atunci putem sa fim absolut convinsi ca acela este pregatit pentru executarea imediata a focului. thumb_yello.gif

Acest topic a fost editat de Hampu The Great: 2 Jul 2004, 09:56 AM


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 2 Jul 2004, 09:43 AM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Vom exemplifica informatiile prezentate mai sus prin prezentarea catorva sisteme de impiedicare a focului, si a locului unde au fost ele amplasate.

La pistolul Beretta:


Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  beretta_92fs.jpg ( 10.22K ) Numar descarcari: 154
 


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 2 Jul 2004, 09:45 AM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



La pistoletul Walther PPK
Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  walther_ppk.jpg ( 6.6K ) Numar descarcari: 135
 


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 2 Jul 2004, 09:54 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



La pistolul Heckler & Khoch
Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  hk4.jpg ( 17.48K ) Numar descarcari: 128
 


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 2 Jul 2004, 10:03 AM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Aceasta schema de principiu prezinta modul de lucru al principalelor mecanisme ale unui pistol. Vom face mai multe referinte la ea pe masura ce discutiile vor avansa, si se vor extinde, deocamdata o publicam aici numai pentru sistemul de impiedicare al focului.

Este vorba de parghia denumita "single control lever".

Acest topic a fost editat de Hampu The Great: 2 Jul 2004, 10:05 AM
Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  H_K_principe.jpg ( 83.81K ) Numar descarcari: 122
 


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janine
mesaj 3 Jul 2004, 04:00 PM
Mesaj #11


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 318
Inscris: 3 July 04
Forumist Nr.: 3.997



Ideea in baza este ca vreau si eu sa reinvat tot ce inseamna utilizarea armelor de foc...am facut tir...am fost si campioana la nivel local, dar detaliile tehnice nu le-am ascultat niciodata...imi place senzatia pe care o am cand trag, ador sa trag, culmea e ca de obicei am grupare foarte buna dar acum este momentul sa si stiu cam cum functioneaza toata treaba asta...am cautat pe google, dar explicatii vagi, tu esti singuru care chiar are rabdare sa faca "curs" asa ca te voi urmari indeaproape....astept noutatile glases.gif


--------------------
user posted image
!!retupmoc eht ni deppart m'I !pleH

When The Power of Love overcomes The Love of Power the World will know Peace.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 5 Jul 2004, 07:20 AM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



liuta:
Ai aparut exact atunci cand aveam cea mai mare nevoie de tine. Incepusem sa cred ca vorbesc singur.....
Eu imi continui cursul dar pot sa il intrerup ori de cate ori doresti vreun raspuns anume....


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janine
mesaj 5 Jul 2004, 11:39 AM
Mesaj #13


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 318
Inscris: 3 July 04
Forumist Nr.: 3.997



riscand sa ma fac de cacao cry.gif spune-mi nene Hampule ce arme de foc sunt cele mai utilizate intr-un poligon de tir... am incercat sa imi amintesc cu ce am tras in urma cu 2 ani, dar m-a lasat memoria...poate ma ajuti tu??si acum regret ca nu s-a prins de mine nici macar o boaba de teorie...


--------------------
user posted image
!!retupmoc eht ni deppart m'I !pleH

When The Power of Love overcomes The Love of Power the World will know Peace.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 5 Jul 2004, 11:53 AM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



liuta:

In ultima vreme in poligoane se trage cu de toate....

La Baneasa, acum niste ani, se tragea cu pistolul si cu revolverul contra cost. Costa exagerat, si in plus te obligau sa iti cumperi munitie din poligon la preturi mult sarite fata de cele din magazin.

Cel mai popular, in prezent este trasul cu pusca de vanatoare (cu alice) la talere. Si asta e destul de costisitor, dar in schimb e foarte antrenant, si da mari satisfactii.

Se mai trage destul de mult cu carabina. De cativa ani numarul carabinelor de vanatoare vandute catre populatie creste exponential.

Odata la Dinamo venisera niste smecheri care trageau cu arme automate. Nu stiu cine erau, si nici cu ce anume trageau.
I-am vazut numai la intrare si la iesire, si m-am mirat pentru ca erau civili.

Revenind la intrebarea ta, cred ca e foarte posibil sa fi tras cu o carabina .22LR, cunoscuta si sub numele Jeko-Standard.
Pe vremea cand am facut eu tirul, toti incepeau cu asta, si abia dupa o vreme se specializau pentru una sau alta din discipline.
Se tragea mult pe vremea mea si cu aer comprimat...dar nu cred ca tu ai folosit asa ceva. Ai fi remarcat cu siguranta pentru ca la aer zgomotul tragerii este nesemnificativ.



--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janine
mesaj 5 Jul 2004, 12:08 PM
Mesaj #15


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 318
Inscris: 3 July 04
Forumist Nr.: 3.997



ideea este in principiu ca eu sunt din provincie, deci nu in bucuresti am tras...intr-adevar am promovat cu brio yay.gif pusca cu aer comprimat, pistolul cu aer comprimat si am trecut de asemenea de categoria pistol viteza, cica cu glont...am o gramada de diplome (numa ca sa vezi ce aiurea se dau), cica am ochi si mana pentru tir, dar de tehnicalitati nu am tinut niciodata cont...faceam tir la un club sportiv local...curiozitatea mea majora era cam care ar fi putut fi marca acelui minunat pistolut cu care am tras eu, repet in urma cu 2 ani (daca conteaza perioada)...


--------------------
user posted image
!!retupmoc eht ni deppart m'I !pleH

When The Power of Love overcomes The Love of Power the World will know Peace.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 6 Jul 2004, 02:39 PM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Dupa ce zile de-a randul am vorbit singur, acum cand insfarsit am un interlocutor, nu mai am timp.
Imi cer scuze de intarziere Liutza,iata ce iti pot raspunde:
La pistolul pentru tirul sportiv, cele mai cunoscute arme utilizate sunt cele produse de de FAS (Fabrica Armi Sportivi), Walther, Hammerli si Ij Baikal (din Rusia).
Pistoalele cele mai cunoscute sunt: pistolul Pardini (in variantele GP si GPS), pistolul Toz (rusesc) , pistolul Morini, si larga paleta a pistoalelor Walther care acopera toata gama de probe ale unui concurs.
In cea mai mare proportie la tirul sportiv se utilizeaza calibrul .22, in varianta Short.
Daca tu ai practicat tirul acum doi ani la un club sportiv cunoscut, in mod sigur ai folosit una din armele mentionate mai sus oricat de "sarac" ar fi fost acesta.
Daca insa ai practicat doar ocazional acest sport, este posibil sa fi utilizat unul din revolverele chinezesti de Cal.22LR, care au fost propuse tirului sportiv acum patru sau cinci ani, si care aveau performante reduse fiind utilizate numai in scopul descoperiri posibilelor talente, si/sau pentru familiarizarea tragatorului cu arma de foc.


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janine
mesaj 6 Jul 2004, 02:48 PM
Mesaj #17


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 318
Inscris: 3 July 04
Forumist Nr.: 3.997



jamie.gif yeeeeee a venit Hampuuuuuu' ... de trei zile stau asa glases.gif in asteptarea raspunsului...ideea este ca eu am practicat tirul "ocazional" adica in fiecare zi cate 2sau3 ore pe zi...in afara de duminica of course, timp de doi ani si...dar avand in vedere ca eram tanara, nu ma pre ocupam eu de tehnicalitati...in momentul acela, alte tehnicalitati erau mai importante.. sorry.gif oricum sarumana pls.gif ma uit acum pe google...la armele insirate de tine...poate imi amintesc si eu cu ce am tras...in continuare...eleva fidela te urmareste...continua "cuuuuuuursu'" mwah1.gif jamie.gif
P.S.: nu te enerva pe mine...pur si simplu am uitat prea multe.... unsure.gif


--------------------
user posted image
!!retupmoc eht ni deppart m'I !pleH

When The Power of Love overcomes The Love of Power the World will know Peace.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 7 Jul 2004, 11:41 AM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Astazi prieteni vom vorbi despre cateva tipuri clasice de macanisme ce au contribui de-a lungul timpului la imbunatatirea diverselor variante de arme de foc, facand ca aceste sa poata evolua de la archebuza si muscheta, la pistoalele automate ultra performante, capabile sa trimita un glont la o distanta de 50 de metri cu o precizie de doar doi trei milimetrii (Calibrul .700 Nitro-Express). wink.gif
Am discutat deja despre pistoale si revolvere, iar in cele ce urmeaza vom enumera doar, foarte succint cateva din mecanismele care au facut legenda pentru acest gen de arme.

Pistoalele sunt, asa cum am vazut ceva mai devreme, arme de mana capabile sa repete lovitura in regim semiautomat sau chiar automat.
Exista doua principii fundamentale (si inca vreo trei neconventionale) de asigurare a repetarii lovituri la acest gen de arme:
-prin utilizarea energiei de recul (este primul sistem utilizat, fiind anterior toturor celorlalte)
-prin imprumutul de gaze

Energia de recul este indeobste utilizata la pisoalele de calibre de pana la 9mm Para sau Luger.
Intrucat presiunea gazelor de la aceste calibre nu este in mod exceptional de mare, astfel de pistoale nu reclama un mecanism de actiune perfect controlat.
Pentru pistoalele care folosesc energia de recul a exploziei incarcaturii tubului cartus, asa numitul sistem "Blowback action" principalele tipuri de mecanisme poarta numele inventatorilor lor si sunt:

1. Browning action, inventat de celbrul John Moses Browning (1855-1926) prin anul 1911, cel mai simplu, cel mai putin sensibil la murdarie, cel mai sigur si cel mai ieftin.
Vorbind la modul cel mai general acest sistem poate fi divizat in trei sub sisteme dupa cum urmeaza:
- Sistemul Browning-Colt
- Sistemul Browning FN
- Sistemul Browning-Petter/Sig
fiecare dintre ele introducand cate o imbunatatire a mecanismului de baza. thumb_yello.gif

2. Walther block action, un sistem ceva mai complex cu importante modificari si inventii ce cresc fiabilitatea pistolului si performantele sale in ce priveste calitatea si precizia tirului.
Sistemul a fost prima data utilizat de pistolul Walther P38/P1, apoi de P38-K si chiar de P5 (la modelul construit special pentru dotarea politiei olandeze), si a fost apoi preluat mai tarziu si utilizat la modelul 92 al pistoalelor Beretta, si la Taurus PT92 si PT99. thumb_yello.gif

3. Toggle-locked action, creat special pentru a face fata solicitarilor impuse de utilizarea munitiiei puternice, a fost impus prima data de pistoalele Borchardt, si s-a consacrat ceva mai tarziu si cu unele imbunatatiri la faimosul pistol LugerP08 (pistolul ofiterilor armatei celui de al III-lea Reich). thumb_yello.gif

Alte psitoale, intr-un numar mai mic decat prima categorie, folosesc pentru repetarea loviturii imprumutul de gaze. Acest tip de mecanism e utilizat de catre pistolele care trag munitiie de tip "heavy powered cartrdges", si in principiu putem vorbi si aici de un sistem de tip blowback insa spre deosebire de acesta aici avem un sistem foarte precis controlat, controlul realizandu-se chiar prin redirectionarea unei parti a gazelor rezultate in urma exploziei incarcaturii tubului cartus.
Exista doua tipuri de sisteme utilizate la metoda imprumutului de gaze:

1. In primul sistem gazele exploziei sunt preluate prin niste mici orificii practicate in teava, in spatiul dintre culata (culasa, chiulasa) si teava. Din acest loc prin cresterea presiunii miscarea de deplasare spre inapoi a culatei este intarziata pana cand exista toate conditiile (la care concura gradul de tensionare al arcului recuperator, energia de recul, alti parametrii) ca ea sa se poata executa foarte scurt si foarte precis. Un astfel de mecanism este utilizat de pistolul Steyer GB 9mm Para. mad.gif

2. La al doilea sistem o parte din gazele arse trec prin aceleasi orificii practicate in teava, intr-un cilindru in care prin acumulare ele imping un piston legat direct de mecanismul port inchizator. Atunci cand gazele au o presiune suficienta intregul ansamblu este trimis inapoi de unde revine la pozitia initiala prin grija arcului recuperator. Acest sistem este utilizat si de automatul Kalasnikov. In lumea pistoalelor cele mai multe dintre produsele Heckler & Koch utilizeaza acest sistem, respectiv modelele P7-M8, P7-M10 si P7-M13. smile.gif

Dintre sistemele neconventionale utilizate la repetarea loviturii cele mai cunoscute sunt "bolt locking roller system" (folosit la de Heckler & Koch la majoritatea armelor din categoria submachine-guns, dar si de Czech Company la modelul CZ-52), si "rotation breech-locked system" din care cele mai bune exemple ar fi Colt 2000 si Desert Eagle. sorry.gif


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 8 Jul 2004, 10:46 AM
Mesaj #19


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



liuta:

Cand am vorbit de armele de tir am uitat sa amintesc de "Anschutz". E cunoscuta (cea mai cuoscuta) producatoare de arme de competitie cu aer comprimat.
Eu stiam ca face doar pusti cu aer comprimat.
Cautand prin biblioteca am gasit un numar recent al revistei Deutshes Waffen-Journal in care se spune ca Anschutz face si pistoale si arme cu glont pentru competitiile sportive.

Poate ca ai tras cu asa ceva...

Pe vremea mea tirul se facea cu arme Germina din RDG. Cred ca intre astea si Gamo care e din Spania exista o legatura dar nu as pune mana in foc. Stiu ca Germina Standard a fost retrasa si inlocuita cu arme fabricate la Cugir prin anii 80...
Toate informatiile astea nu sunt insa confirmate, asa ca nu le lua prea in serios


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janine
mesaj 8 Jul 2004, 11:54 AM
Mesaj #20


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 318
Inscris: 3 July 04
Forumist Nr.: 3.997



jamie.gif nenea Hampu' mwah1.gif caut pe net sa vad modelul


--------------------
user posted image
!!retupmoc eht ni deppart m'I !pleH

When The Power of Love overcomes The Love of Power the World will know Peace.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 8 Jul 2004, 02:19 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



liuta, vad ca te ti de promisiune si ma urmaresti cu destula atentie.....Sa sti ca tot ce public aici e rezultatul unei munci intense de documentare. ohmy.gif
In afara unor fotografii nimic nu e luat din alta parte de pe net...Defapt cred ca initiativa asta a mea e destul de singulara, cel putin pe site-urile romanesti...Sper sa reusesc sa ii dau si calitatea necesara, si la faza asta contez mult pe ajutorul tau si al celorlanti eventuali participanti la dialog. smile.gif


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janine
mesaj 8 Jul 2004, 02:26 PM
Mesaj #22


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 318
Inscris: 3 July 04
Forumist Nr.: 3.997



sarumana nenea Hampu' hiya.gif intr-adevar asa cum sunt expuse "cursurile" la han, si ale tale si ale celorlalti, nu am pre gasit pe niciunde...dar nenea hampule eu nu documentatie caut pe net...ca de aia esti dumneata...ci poze caut si eu....o data ce vad pozele cu armele pe care mi le-ai insirat o saimi amintesc sigur cu ce am tras...chiar daca nu stiu cum se numesc , daca le vad stiu care sunt... thumb_yello.gif "cursu'" tau nenea Hampu' il urmaresc pt ca o ia de la aproape 0...deci e facut expre pentru mine laugh.gif care nu stiu nimic ... dar uite asa invata omu'...astept cu interes si niste poze daca ai la cursurile tale sau ceva link-uri... sarumana mwah1.gif hug.gif


--------------------
user posted image
!!retupmoc eht ni deppart m'I !pleH

When The Power of Love overcomes The Love of Power the World will know Peace.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 8 Jul 2004, 02:56 PM
Mesaj #23


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



In continuarea ultimului curs, vom vorbi acum despre armele de mana mai mari din categoria pustilor si a carabinelor. Accestea se pot clasifica dupa felul forajului tevii, in trei categorii:
- pusti cu tevi lise pentru tirul cartuselor cu alice
- carabine cu tevi ghintuite pentru tirul cu glont
- pusti combinate , adica arme la care cel putin una din tevi este ghintuita si cel putin una lisa. Astfel de arme trag deopotriva gloante si cartuse incarcate cu alice. smile.gif

In functie de organizarea si mecanismul lor, armele cu tevi ghintuite se pot clasifica astfel:

1. Carabine cu repetitie, la care tragerea fiecarei lovituri presupune aprovizionarea cu cartuse a magaziei sau a incarcatorului armei, deschiderea cutiei mecanismelor prin actionarea inchizatorului, introducerea unui cartus pe teava, armarea si inzavorarea inchizatorului, declansarea focului, deszavorarea inchizatorului si actionarea sa pentru extragerea tubului cartus tras.
La acest gen de arme pot exista urmatoarele variante constructive:
- carabine bolt action care asigura repetarea loviturii prin deplasarea culisanta si rotativa a inchizatorului, cunoscute si sub numele "carabine sistem Mauser" . Cele mai raspandite; principalii producatori ai acestor arme fiind Mauser, Remington, Franchi, Zoli si Blaser. mad.gif
- carabine lever action, cu levier sub garda cunoscute de cei mai multi din filmele western americane, sunt acele arme la care lovitura poate fi repetata prin coborarea in jos a garzii tragaciului care de data asta are o constructie mai speciala. Principalii producatori ai acestui tip de arma sunt Winchester, Marlin, Savage si Henry. smile.gif
- carabine slide action, cunoscute si sub numele pump gun. Sunt acele arme la care incarcarea si armarea se face prin deplasarea spre inapoi a unei piese culisante aflate imediat sub teava, deasemenea bine cunoscuta publicului din filmele de actiune mai recente. Amele "cu pompa" sunt fabricate in special de Mossberg, Benelli, Beretta, Browning etc. thumb_yello.gif

2. Carabine cu functionare semiautomata, la care tragerea este repetata automat, cinematica armei executand o serie intreaga de operatii in locul tragatorului, caruia nu ii ramane decat sarcina de a ochii si de a apasa pe tragaci pentru plecarea fiecarei lovituri in parte.
Primele arme semiautomate au utilizat ca principiu de functionare sistemul conceput de Browning inca din 1898 si aplicat tot de acesta in 1911. Acest sistem a fost ulterior preluat si imbunatatit de Remington si de Winchester. Ca si la pistoale vorbim aici in egala masura de metode de repetare a loviturii ce utilizeaza energia de recul, sau prin imprumutul de gaze. rolleyes.gif


3. Carabine diverse de constructii originale si neconventionale. Categoria, ce tinde sa cunoasca o tot mai larga dezvoltare in ultimii ani, contine arme construite cu un singur scop special.
Vom aminti aici numai doua tipuri:
- carabina cu repetitie Grifferepetier-Sommer+Ockenfuss GmbH, la care intreaga alcatuire a armei se supune imperativului dictat de precizia tirului.
- carabina Steyer SBS Scout, o arma originala si polivalenta care combina avantajele lui Winchester Mod.94, cu cele ale pustii Mannlicher Mod.1903. Aceasta carabina de exceptie este special conceputa pentru actiuni spontane si neprevazute, atat pentru tirul reflex din picioare, cat si pentru pozitiile genunchi si culcat. blink.gif


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 8 Jul 2004, 03:00 PM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Haide sa le si vedem putin....

In poza de mai jos avem o superba carabina bolt action, sau carabina in sistem Mauser...
Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  usrepicclasssuprgrade.jpg ( 7.12K ) Numar descarcari: 138
 


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 8 Jul 2004, 03:02 PM
Mesaj #25


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Aici avem o extraordinara carabina cu repetitie Winchester cu levier lever action...va mai amintiti de John Wayne ??
Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  usrepic94pack.jpg ( 16.06K ) Numar descarcari: 125
 


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morfeus
mesaj 8 Jul 2004, 03:02 PM
Mesaj #26


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 330
Inscris: 29 March 04
Din: Piatra lui Craciun
Forumist Nr.: 2.807



dragunov e din categoria 1 ?


--------------------
"Fii român verde şi rupe mîţa în două" (C. Negruzzi);

-----------------------------------------------------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dead-cat
mesaj 8 Jul 2004, 03:03 PM
Mesaj #27


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.203
Inscris: 6 April 04
Din: On the Rhine
Forumist Nr.: 2.942



QUOTE

ci poze caut si eu....o data ce vad pozele cu armele pe care mi le-ai insirat o saimi amintesc sigur cu ce am tras


precis de asta vorbeai. rofl.gif

sorry, could not resist.
ma bate gindul sa achizitionez arma cu pricina avind in vedere ca nu-mi trebuie nici un permis de port arma pt. ea.

ce zici Hampu, o muscheta e ceva mai deosebit, sau?


--------------------
Black holes are where God divided by zero.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 8 Jul 2004, 03:06 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



In poza de mai jos este reprezentata o pusca ce utilizeaza sistemul de repetare a loviturii denumit slide action, si cunoscut sub numele pump action dupa similitudinile care exista intre gestul de a reancarca si rearma pusca, si actiunea de a pompa...
Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  usrepic13d8pist.jpg ( 10.08K ) Numar descarcari: 124
 


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 8 Jul 2004, 03:11 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



Morfeus, Dragunov este din categoria carabinelor care repeta automat lovitura, deci din categoria a doua.
Dragunov chiar aduce o importanta inovatie la sistemul de repetare automata a loviturii.

Ca sa exemplific grupa asta a doua am aici mai jos poza unei pusti semiautomate...(seamana foarte mult cu a mea)
Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  usrepic511035257.jpg ( 10.63K ) Numar descarcari: 128
 


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morfeus
mesaj 8 Jul 2004, 03:16 PM
Mesaj #30


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 330
Inscris: 29 March 04
Din: Piatra lui Craciun
Forumist Nr.: 2.807



ia priveste niste poze :
http://www.dragunov.net/accessories.html
deci cred ca te inseli ! smile.gif
dragunov e o ruda a ak deci nici nu are o treaba cu ce poza ai pus tu !


--------------------
"Fii român verde şi rupe mîţa în două" (C. Negruzzi);

-----------------------------------------------------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dead-cat
mesaj 8 Jul 2004, 03:29 PM
Mesaj #31


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.203
Inscris: 6 April 04
Din: On the Rhine
Forumist Nr.: 2.942



SVD dragunov e un sniper rifle
AK e o arma de asalt.
sunt facute pe principii diferite, cu scopuri diferite, de constructori diferiti.

si da, e semiautomata. aminteste-ti, cind joci counterstrike nu reincarci decit dupa 10 focuri, sau?


--------------------
Black holes are where God divided by zero.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morfeus
mesaj 8 Jul 2004, 03:44 PM
Mesaj #32


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 330
Inscris: 29 March 04
Din: Piatra lui Craciun
Forumist Nr.: 2.807



da da dupa 10 focuri !
http://club.guns.ru/eng/dragunov.html

Acest topic a fost editat de morfeus: 8 Jul 2004, 03:49 PM


--------------------
"Fii român verde şi rupe mîţa în două" (C. Negruzzi);

-----------------------------------------------------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dead-cat
mesaj 8 Jul 2004, 03:50 PM
Mesaj #33


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.203
Inscris: 6 April 04
Din: On the Rhine
Forumist Nr.: 2.942



pai atunci unde-i neclaritatea?
clipul unui SVD are 10 cartuse


--------------------
Black holes are where God divided by zero.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hampu The Great
mesaj 9 Jul 2004, 07:32 AM
Mesaj #34


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.060
Inscris: 5 December 03
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 1.378



QUOTE (morfeus @ 8 Jul 2004, 05:18 PM)
dragunov e o ruda a ak deci nici nu are o treaba cu ce poza ai pus tu !

Are mare treaba cu poza pe care am pus-o acolo. E adevarat ca Dragunov e o carabina si poza pe care am copiat-o eu reprezinta o pusca, insa amandoua aceste arme au aceias caracteristica comuna: sunt semiautomate, repeta automat lovitura dupa fiecare apasare a tragaciului (cum bine a spus si motanul defunct thumb_yello.gif ).
Eu am pus acolo poza spre a exemplifica aceasta posibila calitate a unor arme. smile.gif


Despre Dragunov am mai scris si in alta parte, si pentru a te linistii in privinta controversei AK/SWD iti redau mai jos un citat din acel post.

"Observ ca a fost adusa in discutia carabina Dragunov, si nu ma pot abtine sa nu fac cateva scurte comentarii...
Mai intai trebuie spus ca aceasta arma de mare precizie a fost inventata de inginerul rus (si general ) Feodorovici Jevgeni Dragunov (1920-1991).
E mai mult decat o arma, este un nou concept ce poarta numele “Snaiper Wintowka Dragunowa”.
Arma a fost introdusa in dotarea armatei sovietice incepand cu anul 1958 si ea imprumuta foarte putin de la sistemul Kalasnikov (AK), fiind gandita ca o imbunatatire a unei carabine ce deja facuse istorie in cursul celui de al doilea razboi mondial respectiv carabina Nagal.
Deosebirea constructiva esentiala a Dragunovului fata de Kalasnikov rezida in faptul ca portinchizatorul este separat de data asta fata de tija pistonului de gaze. Usurat de greutatea acestuia, intregul sistem de dare a focului devine mult mai echilibrat, intreaga arma avand centrul de greutate foarte bine asezat, in timpul functionarii acesta ramanad practic constant.
Ultima carabina Dragunov poarta numele "Tigr" si este cunoscuta de specialisti sub denumirea "Tigrul Siberian" yikes.gif o aluzie la locul unde este ea fabricata Ischewsc (Udmurtien)...sau altfel spus "Ijmas".

Crabina Tigr este de calibrul 7.62x54R (unul din cele mai precise calibre) si este socotita a fi o arma civila (nu am reusit sa aflu exact ce inseamna asta). Multa vreme calibrul 7.62X54R a fost interzis la vanatoare din cauza stabilitatii lui deosebite (se considera ca este un glont "nesportiv" pentru ca lasa prea putine sanse vanatului).
Chiar si astazi, cand prin toate tarile Europei el a fost acceptat, vanatorii experimentati il evita din considerente de etica.

Carabinele Dragunov au fost utilizate si de armata romana fiind indeobste cunoscute sub apelativul "Dragana". wink.gif


--------------------

Raiul este un loc in sufletul nostru in care cei vi ii pastreaza in viata pe cei morti..
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ovidius
mesaj 9 Jul 2004, 08:48 AM
Mesaj #35


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.849
Inscris: 30 March 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 2.824



Am inceput si eu sa urmaresc topicul. Chiar daca nu o sa mai postez, continuati ca e interesant. Imi plac armele destul de mult dar nu am tras decat o data in viata mea. A fost o experienta mai mult decat placuta. Am tras vreo 50 de cartuse cu un Geco (nu stiu cum se scrie, si de aia am scris cum se aude).


--------------------
Suntem ceea ce gândim. (Buddha)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

16 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 11:59 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman