HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Forum

Acest forum se adreseaza tuturor iubitorilor de animale. Sunteti liberi sa va exprimati parerile de orice fel atat timp cat se incadreaza in limitele bunului simt.
Scopul forumului... e simplu. Sa aflam mai multe lucruri din lumea necuvāntatoarelor si sa ne ajutam reciproc in diversele probleme cu care ne-am putea confrunta la acest capitol. Orice sugestii sunt binevenite. Enjoy!

> Ursii Dansatori Ai Tiganilor Din Bulgaria
Mihai
mesaj 9 Jun 2004, 08:11 PM
Mesaj #1


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Ursii dezlantuiti din Belita

user posted image

Belitsa este o mica asezare in regiunea Rila din Bulgaria. Pierduta prin padurile muntilor din jur, localitatea isi risipeste ulitele catarandu-si casele din vale spre deal.

Un drumeag noroios se pravaleste din sens invers si se revarsa in asfaltul soselei. Rotile masinii improasca glodul in parti, iar furia motorului ciuleste urechile salbaticiunilor. De sus, de pe platou, satul nu se mai vede. Se aude doar cerul din care atarna muntii de jur imprejur.

Aici, la 11 km urcati din Belitsa, a fost inaugurat sambata, 5 iunie, cel mai mare parc de ursi din Europa. Un proiect impresionant menit sa stopeze una dintre cele mai salbatice si mai primitive forme de distractie ? ursii dansatori. Plecati la jumatatea secolului trecut din Romania, tiganii ursari s-au raspandit in satele bulgaresti din sudul Dunarii. De atunci puii a sute de ursoaice si-au vazut mamele omorate de oameni. Aceeasi oameni care apoi ii luau acasa, le puneau belciug si lant, le taiau ghearele si ii invatau sa ?dansese? pe table incinse la foc. De acolo mai departe, suferinta intregii vieti a puilor de urs starnea in targuri hohotele de ras ale puilor de om.

Pana nu demult in balciurile din Bulgaria aproximativ 30 de ursi, dansatori inca, se schimonoseau stramb in coregrafia grotescului spectacol. Convoiul de carute cu coviltir fusese inlocuit cu caravane de masini care remorcau custile animalelor. Fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten si-a propus acum trei ani sa recupereze ursii dansatori de la tigani si sa ii readapteze condisiilor lor naturale de viata. Un proiect curajos intr-o tara frumoasa, locuita de oameni cu mentalitatea grijii zilei de maine.

Pentru cei 15 ursi aflati deja in rezervatie, larma balciurilor de altadata a ramas undeva adanc imprimata. Din cand in cand, la revederea oamenilor, explozii sonore de trambite, claxoane sau chiote de zarva duminicala explodeaza inauntrul lor si ii fac sa se miste in cerc timp de cateva ceasuri, ca pe vremea cand aveau belciugul cu lant.

user posted image

user posted image
'Violeta', unul dintre ursii salvati de Vier Pfoten. Au trecut prin chinuri groaznice. Ghearele le-au fost taiate. Botul strapuns cu cutite ruginite. Pentru a-i invata sa danseze, tiganii cantau din vioara in timp ce atingeau de labele puilor de urs fiare incinse, abia scoase din foc. Ursii din rezervatie mai incep sa danseze din cand in cand. In amintirea acelor vremuri...

Omul si Animalele. 2004.

Text si Poze: Jurnalul National


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 March 2024 - 03:02 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman